وقتی استرس داریم چه بخوریم؟
خوراکیهای آرامبخش
این روزها دیگراسترس با زندگی بسیاری از ما عجین شده و کمتر کسی را میتوان یافت که نه تنها در طول هفته بلکه هر روز (البته در مقادیر متفاوت)، آن را تجربه نکند. اما آیا میدانید با به کار گیری چه روشهایی میتوان تاثیر این استرسها را بر زندگی به حداقل رساند؟
شاید باورتان نشود اگر بگوییم ، مطالعات نشان داده اند، برخی مواد غذایی تاثیر نامطلوبی بر مغز و خلق و خوی ما دارند و بهتر است در صورت مواجهه هر روزه مان با انواع استرسها، از آنها کمتر استفاده کنیم.
به طور مثال، مصرف زیاد شکلات به محض از بین رفتن تاثیر موقت و کوتاه مدت شکر و کافئین ممکن است شما را کسل کند و یا مصرف بیش از اندازه چیپسهای شور باعث از دست رفتن آب بدن و مغزتان شود و خستگی را برایتان به ارمغان آورد و آخر اینکه وعدههای غذایی پرچرب، هورمون استرس را افزایش داده و آنها را در در سطح بالایی نگه میدارد. مشکل این است که این خوراکیها درست همان مواد غذایی هستند که دقیقا در زمان نامناسبی به سراغشان میرویم، چون به جای آرامش بخشیدن ، تنش ناشی از کار یا زندگی روزانه را تشدید میکنند.
استرس چاقی میآورد
استرس شدید حتی ممکن است آسیب تغذیه ای جدی بر جای بگذارد و اثرات حاد و خطرناکی به بار آورد. هورمونهایی که در واکنش به استرس آزاد میشوند با کاستن از مقدار سروتونین که هورمون آرامش بخش است، نیاز بدن به کربوهیدرات را افزایش میدهد که البته افزایش مصرف این گروه غذایی چاقی و اضافه وزن را برای مصرف کننده به همراه میآورد. به این ترتیب، در شرایط پر تنش ، خودداری از خوردن تنقلات برای تسکین استرس دشوار میشود اما پاداش پیگیری جدی مصرف مواد غذایی مغذی،کم چرب،کم شیرین و کم کافئین، آرامش خوهد بود.
لازم است در همین جا اضافه کنیم که مصرف مواد غذایی مانند شیر گرم، سینه مرغ و فیله گوسفند به دلیل تریپتوفان فراوانی که دارند برای ایجاد آرامش در افرادی که بیشتر در محیطهای استرس زا قرار میگیرند، توصیه میشود زیرا این اسید آمینه (واحد تشکیل دهنده پروتئینها) موجب تولید سروتونین یا همان هورمون آرامش بخش میشود.
نتایج یک پژوهش تازه
در پروژه ای به نام پروژه غذا و خلق که یک گروه پژوهشی از محققان تغذیه انگلستان به انجام رسانده اند، مواد غذایی استرس زا و مواد غذایی پشتیبان شناسایی شده اند، به عبارت ساده تر در این تحقیق، غذاهایی که استرس را از درون تسدید میکنند و غذاهایی که به افراد تحت استرس کمک میکنند، گزارش شده اند، اطلاعات به دست آمده براساس تجارب شخصی 200 فرد تحت بررسی تهیه شده است، حدود 90 درصد افراد بررسی شده گزارش داده اند که سلامت روان آنها با تغییراتی که در رژیم غذایی شان داده بودند، بهبود چشمگیری پیدا کرده است. این شرکت کنندگان گزارش داده اند که کاهش مصرف یا حذف "خوراکیهای استرس زا" مانند شکر 80 درصد، الکل 55 درصد ، کافئین 79 درصد و شکلات 53 درصد بیشترین تاثیر را بر بهداشت روان آنها داشته است. در عوض خوردن مقادیر بیشتری از "خوراکیهای پشتیبان" مانند آب 80 درصد، سبزیجات 78 درصد، میوه 72 درصد و ماهی چرب 52 درصد بسیار مفید بوده است. علاوه بر موارد یاد شده، در این پژوهش چند راهکار تغذیه ای نیز بیان شده است، به این ترتیب که خوردن منظم وعدههای غذایی، مصرف میان وعدههای مغذی،و در اولویت قرار دادن وعدههای اصلی غذایی نیز در کنار توجه به مصرف خوراکیهای پشتیبان بسیار کارساز بوده است.
کمتر قهوه بنوشید
همه ما میدانیم که رعایت اعتدال در نوشیدن قهوه یک اصل است، زیرا دریافت بالای کافئین بی قراری،تعریق زیاد، بی خوابی و افزایش ضربان قلب را به دنبال دارد. حتی دیده شده، نوشیدن مقایر بالای قهوه دم کرده، میزان کلسترول خون را نیز بیشتر میکند. از این رو ، توصیه میشود که بیش از 3 تا 4 فنجان قهوه نوشیده نشود.
به علاوه در دوران بارداری، باید از نوشیدن بیش از اندازه آن خودداری کرد نبایدآن را به بیش از 5 فنجان رساند. زیرا مطالعات نشان داده اند، نوشیدن 4 تا 7 فنجان ( در افراد با حساسیتهای مختلف) به میزان 80 درصد احتمال مرده زایی را در خانمهای باردار بالا برده و اگر این فنجانها به 8 یا بیشتر نیز برسد، این احتمال به 300 درصد خواهد رسید. جالب است بدانید که کافئین بالا این عوارض را به طور مستقیم به دنبال خواهد داشت. از این رو، متخصصان تغذیه اعلام کرده اند، دریافت 300 میلی گرم کافئین که برابر نوشیدن سه یا چهار فنجان قهوه در روز است، برای مادر و جنین مشکلی را ایجاد نخواهد کرد.برچسب: ،