خواص سبزیجات
شاهی:
شاهی گیاهی است اشتها آور اشتها آور، مقوی، تصفیه کننده ی کبد و در بسیاری از بیماری ها مانند:کبد و معده و تنبلی کلیه مفید است. و اگر آب آن را گرفته و سر خود را به ان آغشته کنیم از ریزش مو جلوگیری می کند. در شاهی مقدار زیادی هیدراتهای کربن و مواد سفیده ای و کلسیم، پتاسیم، آهن، مس، روی، ید، فسفر، سدیم،منیزیم، ویتامین آ به مقدار کم و ب و ث نسبتاً زیاد یافته اند. شیره ی شاهی را به موش مبتلا به سرطان تزریق کردند و از توسعه ی سرطان جلوگیری شدشاهی گیاه یک ساله اس است از خانواده ی چلیپاییان که خام آن به مصرف تغذیه می رسد.در نواحی سرد و معتدل و مرطوب روییده و در مناطق گرم قبل از اینکه برگ ها به خوبی رویش کنند ایجاد بذر می نماید.
شاهتره:
شاهتره مشهی، مدر، تب بر، تصفیه مننده ی خون و ضد تصلب شرایین است. شاهتره برای یرقان و استفراغ های صفراوی و جذام، در رفتگی اعضاء، درد های عصبی، درد کمپرس، مؤثر است.
مقدار مصرف آن یک استکان جوشانده پس از هر غذا است. شکل تهیه ی آن به این صورت است که 30 تا 50 گرم آن را در 1 لیتر آب دم کرده روزی 1 استکان از آن را میل کنید تا هم اشتهایتان بیشتر شود و هم نارسایی کبد شما برطرف می شود.
شنبلیله:
شنبلیله بیشتر در معالجه لاغری مصرف می شود یعنی اشخاص لاغر آن را می خورند تا چاق شوند. تخم شنبلیله دارای فسفات های آلی، لیتن و نوکلیوا و آلبومین است. مصرف آن در موارد نقرس، دیابت، فقرالدم، خنازیر و بیماری های نرمی استخوان مفید است و لوزالمعده را تقویت می کند و در علاج سل و لاغری مؤثر است. در قدیم آن را داروی همه ی دردها می دانستند.بقراط این گیاه را برای بیماران ریوی تجویز می کرد.
این گیاه هم چنین برای رشد موها و درد دندان نیز مفید است. برگ های تازه وخشک آن برای خوشبو کردن غذا به کار می رود و مقوی است.
دانه شنبلیله محرک روحی و بدنی و نافع لنفانتیسم، راشیتیسم، کم خونی و نقرس است که قبل از غذا مصرف می کنند و بعضی آن را جانشین روغن ماهی می دانند و برای جلوگیری از لاغر شدن بیماران مرض قند و سل نیز تجویز می شود.
شوید (شبت):
شوید مفید برای معده و ضعف آن و امراض تناسلی و بوی دهان است. شوید دارای طبیعت گرم است و برای رفع سکسکه و تهوع و دانه شوید به صورت دم کرده به بیمار می دهند. تخم شوید برای تسکین اعصاب، رفع درد کلیه و مثانه و سوزش معده و درمان زخم معده مفید است.
ریحان ( Basil ) ریحان از خانواده ی نعناعیان است. گیاهی است علفی و کوچک وسبز رنگ به درازای 10 تا 50 سانتی متر دارای برگ های متقابل که معطر می باشند. ریحان را به صورت سبزی خوردن و نیز جزء سبزی ها و در سالاد نیز مصرف می کنند.همچنین در بعضی از سوپ ها نیز می ریزند. ریحان را یکی از سبزی های درمان کننده می شناسند.خاصیت درمانی آن؛ ضد تشنج های دردناک، و بخصوص در اسپاسم های معده، سرگیجه، میگرن، بی خوابی های عصبی، درمان نفخ و ورم کلیه مفید است.به علاوه در ضعف و بی حالی های عصبی و اضطراب های صرعی جنبه ی درمانی دارد.ریحان هضم غذا را آسان می کند و برای آن که اثر آن تشدید شود یک قاشق غذا خوری برگ ریحان را در یک فنجان آب جوش دم کرده و پس از صرف غذا بنوشند. اشکال دارویی آن برگ و سر شاخه های گلدار آن است ولی برای تهیه ی اسانس از تمامی گیاه تازه استفاده می شود.
ترخون:
ترخون از سبزی هایی است که به لحاظ وجود اسانس های معطر در درجه ی اول قرار گرفته است.ترخون طبیعت گرم دارد و مقوی معده و ضد نفخ و مسکن اعصاب و محرک عمل هضم است.
ترخون باعث قطع تب و تسکین دهنده ی دردهای عصبی،مفصلی،قاعدگی،روماتیسم می شود.( برای این کار 5 گرم ترخون را خرد کرده در یک فنجان آب جوش بریزید و به مدت 10 دقیقه آن را دم کنید، این دم کرده را بعد از غذا بنوشید).
جعفری:
اثر نیکوی جعفری بر روی گردش خون کاملاً به اثبات رسیده است. جعفری به خاطر داشتن کلروفیل زیاد، ویتامین های آ، ب، ث، کاروتن و مواد معدنی - آهن - کلسیم - منیزیم - فسفر - پتاسیم - سدیم - گوگرد، اهمیت دارد. آب جعفری همچنین پاک کننده ی بدن و خون است و در تمیز شدن کبد، کلیه ها و مجاری ادرار به خاطر مواد موجود در آن نقش دارد.
ویتامین آ در آن موجب تقویت بینایی می گردد.
هورمون های جنسی در برگ جعفری بوده و مهم ترین آن عبارت است از آپیوزید که از دسته گلوکزیدهای ثابت است. برگ جعفری را به عنوان ضماد برای هر گونه زخمی استفاده می کنند. خاصیت درمانی آن عبارتست از: محرک عمومی، اشتها آور، منبسط کننده ی عروق، نرم کننده ی سینه، مقوی، خلط آور، بادشکن است و دیگر اسینکه چاقی را از بین می برد و پوست و مو را تقویت می کند
از غذا های مفید ایرانی، قورمه سبزی و کوکوی سبزی است زیرا این دو غذا که حاوی مفیدترین سبزی جات هستند در عین حال هم غذایند و هم دوا و هم خوشمزه، مخصوصاً قورمه سبزی!
نوشیدن یک قاشق مربا خوری عصاره ی جعفری همه روزه صبح ناشتا، کلیه و عفونت های مجاری ادرار را به کلی از بین می برد.
از جوشانده ی ریشه ی این سبزی برای درمان ورم دست و پا و صورت و یرقان و سنگ های مجاری ادرار استفاده می کنند.
چند خواص درمانی دیگر: اشتها آور - معالج تنگی نفس - زیاد کننده ی شیر مادر - مفید برای کم خونی و بوی دهان.برچسب: ،