درخت انار بومي ايران و مناطق مجاور آن است . كلمه انگليسي Pomegranate از زبان يوناني مشتق شده كه به معني ( سيب با هسته هاي زياد ) مي باشد .
انار درخت كوچكي است كه ارتفاع آن تا ۶ متر مي رسد و در مناطق نيمه گرمسيري مي رويد . شاخه هاي آن كمي تيغدر و برگهاي آن متقابل ، شفاف و ساده است .
گلهاي انار درشت برنگ قرمز اناري ولي بي بو مي باشد . ميوه آن كروي با اندازه هاي مختلف داراي پوستي قرمز رنگ و يا زرد رنگ مي باشد .
بيشترين سطح زير كشت اين محصول در ايران به مناطقي چون يزد، اصفهان، كرمانشاه، كرمان، زنجان، سمنان، تهران، گرگان، قزوين، مازندران و ديگر استان هاي مركزي ايران اختصاص دارد.
اصلي ترين گونه هاي اين محصول، گلوباريك، باجستان، الك شيرين، زاغ، شهور، دانه قرمز، تب لرز، دانه سفيد، گل ميخوش، ملس، دانه قرمز اصفهاني و ساوه نام دارند.
كشت و توسعه انارعلاوه برايران در كشورهاي هندوستان ، تركيه ، اسپانيا ، تونس ، مراكش ، افغانستان ، چين ، يونان، ژاپن ، فرانسه ، ارمنستان ، قبرس ، مصر و ايتاليا و فلسطين اشغالي رايج است .
توليد كنندگان بزرگ انار در جهان ايران،قزاقستان،اسپانيا و آمريكا مي باشند. ايران با داشتن ۶۰ هزار هكتار سطح زير كشت و ۷۰۰ هزار تن توليد ساليانه به عنوان بزرگترين توليد كننده اين محصول در جهان بوده و مقام اول جهان را داراست محصول انار: محصول انار به صورت آب انار،رب و كنسانتره قابل حصول است.
انتخاب انار: در انتخاب انار انواع سنگين تر آن بهتر است و پوست آن بايد صاف ،شفاف ، نازك و بدون ترك باشد.
گلهاي انار درشت برنگ قرمز اناري ولي بي بو مي باشد . ميوه آن كروي با اندازه هاي مختلف داراي پوستي قرمز رنگ و يا زرد رنگ مي باشد .
رويهمرفته در حدود بيست نوع مختلف انار در دنيا موجود است .
اين ميوه غني از ويتامين هاي چون c، B2 و B1 و موادمعدني مانند سديم، فسفر، آهن، منيزيم و پتاسيم و تركيبات قندي ساكارز، گلوكز، فروكتوز و همچنين اسيدهاي ماليك و سيتريك است. از پوست اين ميوه در صنعت داروسازي براي توليد دارو بهره گرفته شده و از خود ميوه درصنعت براي توليد آب ميوه و كنسانتره استفاده مي شود.
نتايج حاصل از مطالعات اپيدميولوژيك نشان مي دهند كه مصرف ميوه ها و سبزي هايي كه حاوي تركيبات پلي فنوليك هستند، به ميزان قابل توجهي از ميزان مرگ و مير ناشي از بيماري هاي قلبي و عروقي، سكته هاي مغزي و سرطان هاي مختلف مي كاهند.
در حقيقت اين مواد از طريق تخريب راديكال هاي آزاد حاصل از متابوليسم تركيبات مواد مغذي در بدن تاثيرات ويژه خود را برجاي مي گذارند. در سال هاي اخير نيز مطالعات فراواني در زمينه تاثيرات بالقوه آنتي اكسيدان هاي فنوليك در مجامع علمي مختلف انجام شده است كه نتايج حاصله حاكي از مزاياي فراوان ميوه هايي كه رنگ قرمز دارند هستند. انار، انگور قرمز و توت هاي مختلف قرمز رنگ از جمله اين ميوه ها بشمار مي روند.
انار در اين ميان به دليل دارا بودن درصد بالايي از اين تركيبات بيشتر مورد توجه قرار گرفته است.
خاصيت آنتي اكسيداني انار و همچنين خواص ضدتوموري پوست آن از جمله فوايد اين ميوه بشمار مي روند كه توجه محققان در سراسر دنيا را به خود جلب كرده اند. ظرفيت آنتي اكسيداني اين ميوه بيشتر به دليل وجود تانن هاي قابل هيدروليز شدن مانند پاني كالاجين در تركيب آن است. اين ماده كه خاصيت آنتي اكسيداني بالايي دارد، بيشتر در پوست و قسمت هاي سفيد داخل آن يافت مي شود.
به همين دليل با توجه به اينكه كل ميوه انار در صنعت براي آبگيري مورد استفاده قرار مي گيرد، خاصيت آنتي اكسيداني اينگونه آب ميوه ها در مقايسه با آب انارهايي كه تنها از دانه انار گرفته شده اند به مراتب بيشتر است. پلي فنوليك انار كه از وزن مولكولي بالايي نيز برخوردار است، ۱۵ تا ۳۰ برابر در از بين بردن و خنثي كردن راديكال هاي آزاد پراكسيل موفق تر عمل مي كند و از اين رو خاصيت آنتي اكسيداني انار در مقايسه با آب انگور قرمز و چاي سبز تا سه برابر بيشتر گزارش شده است. همچنين اين را هم بايد به خواص انار بيفزاييم كه اين ميوه مانع از بين رفتن و تحليل غضروف ها مي شود.
تحقيقات اخير نشان داده اند، آب انار از افزايش آنزيم هايي كه سبب ابتلا به التهاب مفاصل و از بين رفتن غضروف ها مي شوند، جلوگيري مي كند. انار داراي ماده ضدالتهاب انترلوكين ۱ بي است كه اين ماده در تحليل رفتن غضروف ها در اشخاص مبتلا به دردهاي مفصلي نقش مهمي دارد. گفتني است، درد مفاصل از بيماري هاي رايج درميان مردم بشمار مي رود و افراد مبتلا بيشتر براي تسكين اين درد، روش هاي سنتي و گياه درماني را به كار مي گيرند.
خوردن دانه هاي انار به مراتب بهتر از نوشيدن آب اناراست . انار ميوه اي است كه به آن خون ساز مي گويند و به همين علت بهترين موقع براي مصرف آن صبح وقبل از صبحانه است . انار مقوي قلب ، مفرح ، دفع كننده چربي ، رفع كننده سموم اغلب عفونتهاي داخلي ، دافع حرارت مي باشد و خوردن انار با پرده هاي سفيد آن شكم را دباغي ميكند ، رب انار ، برگ انار در ضعف معده ، كمي اشتها ، تهوع ، ضعف عمومي ، تصفيه خون ، خاصه در دختران جوان و دررفع ميگرن بسيار مفيد است.
دانه هاي ميوه ي جنگلي انار كه به (نار دان)شهرت دارد در معالجه اسهال بسيار موثر است . اب انار شيرين باشكر ونشاسته براي درد سينه وسرفه توصيه مي شود . رب انار نيز براي رفع خماري موثر است.
تركيبات شيميايي:
قسمت هاي مختلف درخت انار مخصوصا پوست ريشه و ساقه انار داراي مقدري در حدود ۲۰ درصد تانن و اسيد پوني كوتانيك Punicotaniv acid مي باشد . پوست درخت انار داراي الكالوئيدي بنام پله تيه رتين Pelletierin است .
در صد گرم دانه انار واد زير موجود است .
انرژي ۳۸ كالري
آب ۸۲ گرم
پروتئين ۰/۴ گرم
چربي ۰/۳ گرم
مواد نشاسته اي ۱۰ گرم
كلسيم ۴ گرم
سديم ۳ ميلي گرم
پتاسيم ۲۶۰ ميلي گرم
آهن ۰/۵ ميلي گرم
ويتامين ب ۱ ۰/۲ ميلي گرم
ويتامين ب ۲ ۰/۰۳ ميلي گرم
ويتامين ب ۳ ۰/۰۲ ميلي گرم
ويتامين ث ۴ ميلي گرم
خواص داروئي:
خواص ميوه انار
از نظر طب قديم ايران ميوه انار سرد ف تر و قابض است . آب انار سرد و تر و پوست انار سرد و خشك و بسيار قابض مي باشد .
پوست ريشه درخت انار از بقيه قسمت هاي اين درخت قابض تر است .
كليه قسمت هاي درخت انار داراي تان مي باشد كه بسيار قابض است . براي مصارف دارويي از گل ، برگ ، پوست درخت ، پوست ريشه و دانه انار استفاده مي شود .
۱)انار شيرين ادرار آور است .
۲)ملين مزاج است .
۳) آب انار شيرين براي بيماريهاي مجاري ادرار مفيد است .
۴)ترشح صفرا را زياد مي كند.
۵)آب انار اسهال را برطرف مي كند.
۶)اگر آّ انار را با عسل مخلوط كرده و هر روز چند قطره در بيني بچكانيد از رشد پوليپ در بيني جلوگيري مي كنيد .
۷) خون ساز است .
۸)خون را تصفيه مي كند .
۱۰)براي سالمندان بهترين دارو براي تقويت كليه است .
۱۱)آب انار خنك كننده است .
۱۲)رنگ صورت را شاداب مي كند .
۱۳)صدا را باز كرده و گرفتگي صدا را برطرف مي كند .
۱۴)براي وزن اضافه كردن انار بخوريد .
۱۵)آب انار مقوي قلب و معده است .
خواص ديگر قسمت هاي درخت انار
۱٫ جوشانده پوست ريشه درخت انار كرم معده و روده را از بين مي برد .
۲٫ جوشانده پوست درخت انار نيز اثر ضد كرم درد .
۳٫ براي برطرف كردن گلو درد و زخم گلو از جوشانده پوست انار و يا جوشانده برگهاي انار استفاده كنند .
۴٫خانم هائيكه عادت ماهيانه شان منظم نيست مي توانند از جوشانده برگهاي انار استفاده كنند.
۵٫برگهاي له شده انار را اگر روي پوست بگذاريد خارش را از بين مي برد .
۶٫براي برطرف كردن سوختگي پوست ، گلهاي انار را له كرده و با روغن كنجد مخلوط كنيد و اين پماد را روي قسمت سوختگي بماليد .
۷٫ جوشانده پوست درخت و پوست ريشه درخت انار كرم كش است .
۸٫دم كرده گل انار اسهال مزمن را برطرف مي كند .
۹٫دم كرده گلهاي انار را بصورت غرغره براي از بين بردن زخمهاي دهان بكار ببريد .
۱۰٫براي برطرف كردن دندان درد ، دم كرده ريشه درخت انار را در دهان مضمضه كنيد .
۱۱٫انار ترش و شيرين (ميخوش )ادرار را زياد مي كند .
۱۲٫ براي برطرف كردن بواسير بايد معقد را با جوشانده پوست انار شستشو داد .
۱۳ – جوشانده پوست انار براي گلو درد و زخم گلو ورفع بواسير مفيد مي باشد.
۱۴ – جوشانده گل انار براي از بين بردن زخم هاي دهان و اسهال مزمن وبهمراه كنجد براي بهبود سوختگي مفيد مي باشد.
۱۵ – جوشانده ريشه انار براي دندان درد و تنظيم عادت ماهيانه در زنان مفيد مي باشد
۱۶ – جوشانده پوست درخت انار اثر ضد كرم دارد
خاصيت ضد سرطاني آب انار
پژوهشهاي جديد نشان ميدهد آب انار خاصيت ضد سرطاني دارد. طبق تحقيقات سازمان كشاورزي ايالات متحده آمريكا (USDA) انار منبع خوبي از آنتي اكسيدانها، پتاسيم و ويتامين C است پژوهشگران آكادمي علوم امريكا دريافته اند كه ، مصرف آب انار از ابتلاء بـه سرطان پروستات جلوگيري ميكند.
باكشف جديد راه دستيابي بـه خواص ضد سرطاني و نحوه معالجه سرطان با آب انار هموارتر شده است . متخصصان تغذيه مصرف آب انار را صبح و پيش از صبحانه توصيه مي كنند.
انتخاب انار و شيوه نگهداري آن
انار را در دست بگيريد تا وزنش را بدانيد (دانه هاي آن حدود ۵۲ درصد وزن كل ميوه را تشكيل مي دهند). اگر وزن انار به نسبت اندازه اش، سبك بود، سعي كنيد انار سنگين تري را برداريد. پوست انار بايد شفاف و سفت بوده و ترك يا شكافي نداشته باشد. انار درست را مي توان تا يك ماه در جاي تاريك و خنك و يا به مدت دوماه در داخل يخچال نگهداري كرد. دانه هاي اين ميوه را تا سه روز مي توان در يخچال نگه داشت.
براي يخ زدن دانه ها، بايد آن ها را درون ظرف بي منفذي ريخت. به اين ترتيب حدود شش ماه داخل يخ زن (فريزر) سالم مي مانند.
موقعي كه يخ دانه ها باز مي شود، ديگر مثل دانه هاي تازه قابل خوردن نيستند، ولي براي آب گرفتن مناسب مي باشند.
در واقع، فرايند انجماد، ديواره هاي ياخته اي (سلولي) گوشت ميوه كه دانه ها را در برگرفته اند، از بين مي برد و همزمان با آب شدن يخ، عصاره خود را از دست مي دهند. چنانچه آب انار را گرفته ايد، آن را مي شود به مدت تقريبي شش ماه داخل ظرف بي منفذي منجمد ساخت.
فرآورده هاي انار
از آب انار براي درست كردن ژله، عصاره، چاشني (سس)، چاشني سركه ومخلوط آب نمك، سركه و ادويه استفاده مي شود. تمام دانه ها را مي توان روي سالاد يا پس غذا (دسر) پاشيد و يا همراه باگوشت قرمز، گوشت ماكيان يا ماهي مصرف كرد. براي درآوردن دانه هاي ميوه مزبور، بالا تا پايين آن را قاچ كنيد و پوست را چند جا به طور عمودي از بالا به پايين آرام ببريد. سپس انار را در ظرفي پر آب بيندازيد.
هرقسمت را به دقت از هم جدا سازيد و به كمك انگشتانتان دانه ها را از تكيه گاه هايشان واقع در مغز ميوه در آوريد و غشاهاي نازك كه خوشه را از دانه ها مجزا مي كنند، بيرون آوريد. به اين ترتيب دانه ها پايين افتاده و پوست و غشا بالا مي مانند. آنگاه دانه ها را داخل آب كش بريزيد.
اگر مي خواهيد آب انار بگيريد، دانه هاي آن را در مخلوط كن بريزيد و بگذاريد آنقدر كاركند تا عصاره ميوه به دست آيد. سپس به وسيله الك داراي سوراخ هاي ريز، يا (پارچه اي نازك) دانه ها را از عصاره جدا كنيد.
به طور كلي، يك انار متوسط حدود سه چهارم پيمانه دانه و نصف پيمانه آب به دست مي دهد. قسمت هاي مورد استفاده ميوه انار; گل، دانه، پوست، ريشه، برگ وساقه است.
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: