كاهش بيماري قلبي با هورمون درماني
برچسب: ،
ادامه مطلب
علائم سندرم تونل كارپال (Carpal tunnel syndrome) با سوزش، بي حسي و مورمور شدن انگشتان دست شروع ميشود. ممكن است فرد در نيمه شب، بر اثر خواب رفتن دست و بي حسي آن بيدار شود. تكان دادن دست و قرار دادن دست در آب اوضاع را كمي بهتر ميكند، اما روند بيماري هنوز ادامه دارد. بعد از چند ماه يا چند هفته دست دچار ضعف شديد ميشود و انگشتان حتي نميتوانند سبكترين اشيا را بگيرند و نگه دارند و دست قدرت خود را از دست ميدهد.
اين سلسله اتفاقات ناخوشايند ممكن است هر كدام از ما را بترساند و ما را درباره استفاده هميشگي از دستانمان نگران كند. لازم نيست حتماً نوازنده پيانو يا يك تايپيست حرفهاي باشيم تا ابتلا به اين بيماري، ما را از كار بيكار كند. در اثر ابتلا به اين بيماري و از بين رفتن قدرت انعطاف انگشتان، غذا خوردن، مسواك زدن و حتي لباس پوشيدن تقريباً غيرممكن ميشود.
تونل كارپال چيست؟تونل كارپال، كانالي در مچ است كه عصب مياني در آن قرار دارد. اين عصب به انگشت شست و قسمتي از كف دست، انگشت اشاره، انگشت مياني و نيمي از انگشت سوم حس ميدهد. وقتي مچ دست در حالت بدي قرار بگيرد، فضاي كافي براي عصب مديان(عصب مياني) وجود ندارد و به اين عصب فشار وارد ميشود. همچنين وقتي اين تونل ملتهب شود و آسيب ببيند، به عصب هم صدمه وارد ميآيد كه باعث سوزش و خارش، كرخ و بيحس شدن، ضعف يا درد در انگشتها ميشود.
علايمعلايم شامل ضعف يا بي حسي در يك يا هر دو دست، مور مور شدن، سوزش و خواب رفتن انگشتان يك يا هر دو دست، درد شديد دست به خصوص در ناحيه مچ دست، پخش شدن درد تا ناحيه آرنج، اختلال در حركت انگشتان، كاهش قدرت حمل وسايل و اشيا مانند كيف دستي و در موارد شديد، تحليل رفتن و ضعف در بافت ماهيچهاي اطراف شست ميباشد.
چه كساني مبتلا ميشوند؟بيشتر افراد در 30 تا 60 سالگي دچار اين عارضه ميشوند. همچنين شيوع اين بيماري در زنان بيشتر از مردان است، به طوري كه زنان پنج برابر بيشتر از مردان به اين بيماري مبتلا ميشوند.
اين حالت ممكن است به دليل تغييرات هورموني و به هم خوردن تعادل مايعات بدن اتفاق بيفتد. برخي شرايط مانند بارداري و برخي بيماريها مانند پركاري تيروئيد ، فشار خون بالا ، پوكي استخوان ، چاقي و ديابت هم با ابتلا به سندرم تونل كارپال ارتباط دارند.
خوشبختانه اين بيماري دردناك قابل درمان است. روشهاي مختلفي براي درمان اين بيماري وجود دارد. اولين اقدام درماني، ممكن است بستن شبانه انگشتها با آتل يا نوارهاي مخصوص به مدت چند هفته هنگام خواب باشد. اگر نتيجه موفقيت آميز نباشد، در طول روز هم بستن اين نوارها و آتل توصيه ميشود.
در مرحله بعد، ممكن است درمانهاي دارويي آغاز شود. علايم معمولا با درمانهاي دارويي بهبود پيدا ميكند، اما نهايتا 50 درصد موارد نياز به جراحي دارد.
جراحي تا 85 درصد موفقيت آميز است، اما بهبود كامل چند ماه طول ميكشد.
خانمهاي خانهدار هم مراقب باشندهر چند اين عارضه بيشتر در مشاغل خاصي ديده ميشود، اما اين بيماري فقط مربوط به شاغلان نيست و خانمهاي خانهدار هم بايد مراقب باشند. انجام كارهاي خانه ميتواند باعث بهوجود آمدن سندرم تونل كارپال شود.
لذا به خانم هاي خانه دار توصيه مي شود:
* هنگام انجام كارهاي خانه مانند گردگيري ، شستن ظروف و جارو كردن ممكن است دست شما در حالات بد و نامناسبي قرار گيرد و اين حالات، باعث ايجاد آسيبهاي اسكلتي عضلاني شود. به همين دليل توصيه ميشود هنگام انجام كارهاي خانه به وضعيت و نحوه قرار گرفتن مچ دستتان توجه كنيد.
* از انجام حركات تكراري و كارهايي كه نياز به فشار و نيروي زياد دارند، تا حد امكان خودداري كنيد.
* از وسايل و تجهيزاتي كه براي كاهش آسيبها و جراحات مچ دست طراحي شدهاند، استفاده كنيد.
* براي راحتتر كار كردن و نياز كمتر به نيروي زياد سعي كنيد كارها را به روش آسانتري انجام دهيد؛ مثلا براي شستن ظروف از ماشين ظرفشويي استفاده كنيد. در صورت شستوشوي ظروف با دست هم بهتر است ظرفها را چند دقيقه در آب گرم و مايع ظرف شويي قرار دهيد تا هنگام شستوشو نياز به فشار اضافي نباشد و راحتتر تميز شود.
* دستتان را در معرض ارتعاش قرار ندهيد. برخي وسايل برقي مانند آبميوه گيري و چرخ گوشت ممكن است هنگام كار ارتعاش ايجاد كنند. دستتان را روي بدنه آن ها قرار ندهيد.
* به مدت طولاني و در يك حالت كار نكنيد. هنگام كار استراحتهاي متوالي انجام دهيد.
* هر وقت در دستانتان احساس درد و بي حسي كرديد، دست از كار بكشيد.
* در صورت احساس هر گونه ناراحتي و وجود علايم سريعاً به پزشك مراجعه كنيد تا نسبت به تشخيص و درمان به موقع اقدام كند.
مشاغل اداري و پشت ميزنشيني اين روزها بسيار زياد شده است و متأسفانه اثرات مضر آن بر جسم افراد روز به روز بيشتر ديده مي شود. در واقع بدن ما طوري طراحي نشده است كه بتوانيم ساعت هاي متمادي را پشت ميز بنشينيم. اما به ناچار بسياري از ما به انجام چنين كاري مشغول هستيم، بخصوص اگر با رايانه كار مي كنيم، فشار زيادي به بدن ما وارد مي شود. در اينجا سعي مي كنم كه به عوارض شايع و متداول چنين مشاغلي و نيز راه هاي حفظ سلامت جسم اشاره كنم.
1- از عوارض شايع و دردسر آفرين، افزايش وزن است. بنابراين اين گونه افراد بايد حتماً در طول روز برنامه پياده روي، دو يا ورزش هاي ديگر را داشته باشند. بايد توجه داشت كه اين برنامه ورزشي حتماً در طي روز آنها گنجانده شود.
2- خطر ديگر اين جور مشاغل ضعف عضلاني مثل عضلات سرين، شكم و پشت است كه موجب كمردرد يا تغيير شكل بدن مي شود و گاهي اين تضعيف عضلات به حدي شديد است كه فرد بارها و بارها به دليل كمردرد و درد پشت مجبور به استراحت در منزل مي شود. بنابراين اين افراد حتماً بايد در اوقات فراغت خود در طول روز، ورزش هاي مخصوص كمر، پشت و گردن را انجام دهند تا اين عضلات استحكام خود را حفظ كنند. همان طور كه پشت ميز كار خود نشسته ايد مي توانيد عضلات شكم و سرين را چند بار و هر بار به مدت 10 دقيقه سفت و بعد رها كنيد. بهتر است بيش از 50 دقيقه به طور ممتد پشت ميز خود ننشينيد، بلكه بعد از 50 دقيقه نشستن چند دقيقه بلند شويد، كمي راه برويد، كمر خود را به طرفين خم و راست كنيد. دستهايتان را از ناحيه كتف بچرخانيد. بكوشيد دستان خود را باز كرده و حالت كششي به بدن بدهد تا عضلات گردن، كمر، پشت، ران، شانه و سينه به حالت كشش در آيند و تقويت شوند.
بعد از 50 دقيقه نشستن چند دقيقه بلند شويد، كمي راه برويد، كمر خود را به طرفين خم و راست كنيد.دستهايتان را از ناحيه كتف بچرخانيد.
3- استفاده از صندلي ارگونوميك با قابليت تنظيم را فراموش نكنيد. ارتفاع صندلي تان بايد به گونه اي باشد كه كف پايتان روي زمين قرار گرفته و زانوهايتان زاويه 90 درجه داشته و ران هايتان موازي زمين باشد. ارتفاع 41 تا 52 سانتي متر مناسب است. ابعاد نشينگاه صندلي بايد طول و عرض 40 تا 48 سانتي متر داشته و براي افراد چاق پهن تر نيز باشد. ضخامت تشك صندلي در حدود 4 تا 5 سانتي متر باشد و لبه جلويي صندلي گرد و لبه بيروني آن نرم باشد. زاويه پشتي صندلي با تشك آن حداقل 95 تا 110 درجه است. عرض پشتي صندلي بايد حداقل 32 تا 36 سانتي متر باشد. ارتفاع پشتي صندلي نيز بين 50 تا 82 سانتي متر توصيه مي شود. صندلي بايد در قسمت گودي كمر، محدب و در قسمت پشت داراي كمي قوس مقعر باشد. صندلي هاي كامپيوتر بهتر است دسته دار باشند. فراموش نكنيد حتماً هنگام كار با كامپيوتر به پشتي صندلي تكيه كنيد تا از كمر و ستون فقرات شما حمايت كند. ضمناً فقط هنگامي كه با موس كار نمي كنيد و تايپ انجام نمي دهيد، ساعد شما بايد بر روي دسته صندلي قرار گيرد.
ارتفاع صندلي تان بايد به گونه اي باشد كه كف پايتان روي زمين قرار گرفته و زانوهايتان زاويه 90 درجه داشته و ران هايتان موازي زمين باشد.
4- مانيتور مناسب بكار بريد. بهتر است مانيتور در مركز ميز و درست در مقابل چشم شما قرار گيرد. هر چه صفحه مانيتور بزرگتر باشد تصوير راحت تر ديده مي شود و تطابق و تقارب چشم ها كمتر شده و بنابراين ديرتر خسته مي شود. فاصله مناسب مانيتور تا چشمان شما 50 تا 60 سانتي متر يا معادل يك دست كشيده شماست. بخش بالايي مانيتور بايد هم سطح چشمان شما باشد. براي اين كار مي توانيد صندلي خود را بلندتر كنيد و يا مانيتورتان را پايين تر بياوريد. فراموش نكنيد اگر از عينك استفاده مي كنيد، مانيتور را كمي به سمت بالا بچرخانيد، طوري كه بخش پاييني آن به چشم شما نزديك تر باشد.
5- خستگي چشم از ديگر عوراض كار با رايانه است. از خيره شدن به تصوير مانيتوري كه نقص دارد بپرهيزيد. تماشاي تصاويري كه برفك يا لرزش دارد، چشم را خسته مي كند. استفاده از عينك براي افرادي كه داراي عينك هستند، هنگام كار با كامپيوتر ضرورت دارد. اما استفاده بي مورد از عينك هايي كه داراي شيشه هاي رنگي هستند سبب خستگي چشم خواهد شد.
هرگز به مدت طولاني به مانيتور نگاه نكنيد. حداكثر پس از هر 2 ساعت، 5 دقيقه چشمان خود را ببنديد. يك روش ديگر براي رفع خستگي چشم اين است كه هر 20 دقيقه، 20 ثانيه به چشمانتان استراحت دهيد و اشياء دور را در فاصله 6 متري نگاه كنيد.
اندازه حروف بايد 2 تا 3 مرتبه بزرگتر از ريزترين متني باشد كه شما مي توانيد بخوانيد. به علاوه خواندن مطالب با رنگ مشكي بر روي صفحه سفيد بسيار آسان و واضح است. اگر مطلبي را در صفحه مانيتور مطالعه مي كنيد، به علت تغييرات دائمي جسم ديدني و تغييرات دائمي نور خواندن بسيار خسته كننده مي شود و اين عمل فشار زيادي به عضلات چشم وارد مي كند. نكته مهم ديگر براي كاستن از خستگي چشم اين است كه نور مانيتور را تنظيم كنيد .شما بايد نور مانيتورتان را به گونه اي تنظيم كنيد كه تقريباً مشابه سطح روشنايي محيطي باشد كه دقيقاً در پشت آن قرار دارد. اگر بين روشنايي مانيتور و محيط پيرامون آن تفاوت روشنايي شديد وجود داشته باشد، شما دچار سردرد و مشكلات بينايي خواهيد شد. بنابراين در ساعات مختلف روز، نور مانيتورتان را با نور اتاق تنظيم كنيد.
براي رفع خستگي چشم هنگام كار با كامپيوتر، هر 20 دقيقه، 20 ثانيه به چشمانتان استراحت دهيد و اشياء دور را در فاصله 6 متري نگاه كنيد.
6- درد انگشتان و مچ دست و نشانگان تونل مچ دست (سندرم تونل كارپال) از عوارض استفاده مستمر از كامپيوتر و ساير وسايل اداري محيط كار است. براي پيشگيري رعايت نكات زير ضروري است:
بايد صفحه كليد كامپيوتر هم سطح آرنج شما يا هم ارتفاع با دسته صندلي قرار گيرد. به طوري كه تقريباًَ صفحه كليد هم سطح ران هاي شما پشت ميز كامپيوتر باشد. در شرايط مطلوب ساعدها تقريباً موازي با افق بوده و زاويه بين مچ دست و ساعد 5 تا 10 درجه است و زاويه بين بازو و ساعد روي دسته صندلي بايد حدود 90 درجه باشد. در هنگام تايپ كردن از هر دو دست كمك بگيريد و با نيروي متوسط و ملايمي روي صفحه كليد فشار وارد كنيد. فراموش نكنيد كه هنگام تايپ كردن نبايد مچ دستتان بر روي جايي قرار گيرد يا خم شود و به سمت بالا يا پايين زاويه دار قرار نداشته باشد. گاهي به مچ هايتان استراحت دهيد و به آنها ورزش دهيد.
7- دردهاي مزمن گردن و شانه هم مي تواند از الطاف كار با رايانه باشد. به منظور پيشگيري از اين عارضه اولاً صفحه مانيتور را دقيقاً روبروي خود قرار دهيد و از قرار دادن آن در گوشه هاي ميز خودداري كنيد تا مجبور نشويد هنگام استفاده از آن، به خصوص موقع تايپ، مرتباً گردن خود را به اين سو و آن سو بگردانيد. همچنين سعي نماييد در نزديكترين فاصه از صفحه كليد باشيد تا از مشكلات مختلف گردن و شانه در امان باشيد.
روابط جنسي سالم، فوايد جسمي روشن
آيا ميدانيد كه روابط زناشويي سالم و منظم چقدر ميتواند در سلامت روح و جسم شما تاثيرگذار باشد و زندگيتان را از اين رو به آن رو كند؟
تصور بيشتر افراد از يك رابطه زناشويي سالم، رسيدن به آن چند ثانيه ارگاسم و لذت و حس رهايي ناشي از آن است....
دانشمندان دلايل زيادي را مطرح كردهاند كه نشان ميدهد رابطه زناشويي فقط يك كار روتين لذتبخش نيست، بلكه در طول اين رابطه هورمونهايي در بدن زن و مرد آزاد ميشوند كه ميتوانند در بالا بردن سطح سلامت عموميشان بسيار مفيد باشند. اگر شما هم جزو كساني هستيد كه رابطه زناشويي را بهترين و مهمترين بخش از زندگيشان ميدانند بد نيست كه نگاهي هم به فوايد و زواياي پنهان رابطه زناشوييتان داشته باشيد.
1 - كاهش دردهاي مزمن
تحريك كليتوريس و ديواره واژن در خانمها باعث افزايش ترشح هورمونهاي اندروفين، كورتيكوستروييد و ساير هورمونهاي طبيعي كاهشدهنده درد در بدن آنها ميشود. به خاطر افزايش سطح اين هورمونها، خانمها به مراتب از سردرد و بدندردهاي مزمن حين رابطه زناشويي كمتر رنج ميبرند و اين كاهش درد تا چند روز بعد از رابطه زناشويي هم با آنها همراه خواهد بود. شايد بد نباشد كه بدانيد اين ترشح و افزايش سطح هورمونهاي كاهنده درد، پيش از رسيدن به ارگاسم صورت ميگيرد و حتي اگر خانمي در طول رابطه زناشويياش به اوج لذت نرسد، باز هم هورمونهاي كاهنده درد در بدن او ترشح خواهند شد. ولي در هر صورت اگر خانمها رسيدن به اوج لذت جنسي را تجربه كنند، مقدار و ماندگاري هورمونهاي كاهشدهنده درد در بدن آنها چند برابر خواهد شد.
2 - كم شدن خطر ابتلا به سرطان پستان
افزايش سطح اكسيتوسين و دي.اچ.ايي.اي (يك هورمون جنسي)، ميتواند احتمال ابتلا به سرطان پستان را كاهش دهد. تحقيقات نشان ميدهند كه شانس ابتلا به سرطان پستان در خانمهايي كه حداقل ماهي يكبار رابطه زناشويي دارند، بسيار كمتر از خانمهايي است كه اصلا رابطه زناشويي ندارند. به علاوه، محققان يوناني ميگويند كه احتمال ابتلا به سرطان پستان نوع مردانه در مرداني كه حداقل 7 بار در ماه (البته از دهه پنجم زندگي به بعد) به ارگاسم ميرسند، بسيار كمتر از ساير مردان است.
3 - محافظت از پروستات
پژوهشگران استراليايي تحقيقات زيادي را روي مردان ميانسال كشورشان انجام دادند و به اين نتيجه رسيدند كه مرداني كه به طور متوسط 4 بار در هفته به اوج لذت جنسي ميرسند، شانس ابتلايشان به سرطان پروستات يكسوم ساير مردان است. بنابراين پژوهشگران استراليايي معتقدند كه فعاليت جنسي مردان نبايد در سنين بالا متوقف يا كم شود تا احتمال مرگ و مير ناشي از سرطان پروستات در آنها كاهش يابد.
4 - كاهش استرسهاي روزانه
شايد باورتان نشود اگر بگوييم كه بيشتر متخصصان در زمينه روابط جنسي به افرادي كه قصد سخنراني يا گفتوگوهاي مهم و استرسزا را دارند، توصيه ميكنند كه چند ساعت قبل از انجام دادن كارشان فعاليت زناشويي داشته باشند تا به اين ترتيب بتوانند به بهترين شكل بر استرسشان غلبه كنند. مطالعات نشان ميدهند خانمهايي كه 2 هفته پيش از يك سخنراني عمومي يا مصاحبه شغلي، روابط زناشويي منظمي داشتهاند خيلي خوب توانستهاند استرس خود را كنترل كنند و كارشان را به بهترين شكل انجام دهند. اين افراد در طول سخنراني به هيچوجه علايم استرس مانند كاهش فشارخون يا عصبي شدن و لرزش دست را از خود نشان ندادهاند و شايد اين امر به دليل افزايش سطح هورمونهاي آرامبخش در مغز آنها به خاطر تجربه رابطه زناشويي و رسيدن به ارگاسم به طور منظم باشد.
5 - افزايش قدرت سيستم ايمني بدن
محققان آمريكايي معتقدند ميزان آنتيباديهاي ضدعفونت در بدن افرادي كه يك يا دو بار در هفته رابطه زناشويي دارند، 30 درصد بيشتر از سايرين است و به اين ترتيب آنها 30 درصد كمتر از سايرين به بيمارياي عفوني و حتي ويروسي مبتلا ميشوند. به علاوه پژوهشگران آلماني هم با گرفتن تست خون از عدهاي داوطلب به اين نتيجه رسيدهاند كه داشتن يك رابطه زناشويي سالم و رسيدن به ارگاسم به صورت منظم ميتواند بدن افراد را در برابر بيماريهاي عفوني مقاوم كند و شايد به همين دليل افراد متاهل كمتر از مجردها بيمار ميشوند.
6 - جلوگيري از خشكي واژن
پژوهشگران در نيوجرسي آمريكا در طول تحقيقات و مطالعات گستردهاي كه انجام دادهاند، به اين نتيجه رسيدهاند كه اگر خانمي بيش از 10 بار در سال رابطه زناشويي را تجربه كند، بسيار كمتر و ديرتر از كساني كه اين مقدار رابطه زناشويي در سال ندارند از خشكي واژن رنج خواهد برد. در طول رابطه زناشويي خون بيشتري در واژن جريان پيدا ميكند و اين خون با خود اكسيژن و مواد مغذي ديگر را به همراه دارد كه همين امر ميتواند بهترين و موثرترين عامل در پيشگيري از نازك و خشك شدن واژن باشد. هر چقدر كه تعداد روابط زناشويي خانمها در طول سال بيشتر باشد، ميزان انعطافپذيري واژن آنها هم بهتر خواهد بود و در نتيجه آنها با افزايش سن نزديكيهاي دردناك را به خاطر خشكي واژن تجربه نخواهند كرد.
7 - بهبود عملكرد قلب
هر چقدر كه فعاليتهاي بدني شما در طول روز بيشتر باشد، قدرت و عملكرد قلبتان هم بيشتر و بهتر خواهد شد و ناراحتيهاي قلبي ديرتر به سراغتان خواهند آمد. دانشمندان به اين نتيجه رسيدهاند كه رابطه زناشويي و رسيدن به اوج لذت ميتواند به اندازه راه رفتن سريع يا دويدن براي سلامت قلب شما مفيد باشد و اين رابطه لذتبخش برايتان نوعي ورزش و فعاليت بدني محسوب شود. بنابراين اگر حال و حوصله يا وقت دويدن و ورزش كردن را نداريد، بهتر است يك رابطه زناشويي سالم و لذتبخش را با همسرتان تجربه كنيد تا از بيماريهاي قلبي دور بمانيد
1 لكههاي قرمز:
ابتدا بايد جوشهاي صورت كاملا درمان شوند. لكههاي قرمز حداكثر 6 ماه به دنبال بهبود جوشها خودبهخود برطرف ميشوند. اگر در برخي موارد مقاوم بودند و خودبهخود برطرف نشدند، با ليزر PDL ميتوان آنها را درمان كرد. قبل از اين اقدام بايد مطمئن شد جوشها كاملا ريشهكن شدهاند.
2.لكههاي تيره:
ابتدا بايد جوشهاي صورت كاملا درمان و از دستكاري جوشها بهطور جدي پرهيز شوند. كرمهاي لايه بردار راه اول درمان هستند. اين كرمها براي جلوگيري از عودكردن جوشها موثرند. راه دوم، در صورت پاسخ نگرفتن از روش اول، پيلينگ يا ميكرودرم ابريشن است. قبل از تمام اين اقدامها بايد مطمئن شد جوش جديد ايجاد نميشود.
3.فرورفتگي سطح پوست:
فقط در برخي از افراد مبتلا به جوش، فرورفتگي روي پوست ايجاد ميشود و اين افراد بهطور ژنتيكي مستعد اين عارضه هستند. راه اول درمان، مصرف آكوتان است. اكوتان جوشها را ريشهكن و از به وجود آمدن فرورفتگيهاي جديد پيشگيري ميكند. آكوتان در بهبود فرورفتگيها كمي موثر است. يك سال پس از مصرف آخرين اكوتان، اگر همچنان جاهاي فرورفته باقي مانده بود، بهترين درمان ليزر فراكشنال CO2 است.
البته فررفتگيهاي ناشي از جوش انواع مختلف دارند. برخي مثل دهانه چاه ديوارههاي عمودي و تيز دارند كه در اين موارد ليزر بهترين روش درماني است و برخي مثل دره، ديوارههاي شيبدار دارند كه در اين صورت، بهترين راه، ابتدا عمل بازسازي سابسيژن و سپس ليزر خواهد بود. با وجود ليزر فراكشنال CO2، «درمابريشن» و «پانچ» منسوخ شده است.
آب را اول بجوشانيد
To make the mirror shine
براي درخشندگي آينه
آن را با اسپرايت پاك كنيد
To remove chewing gum from clothes
براي پاك كردن آدامس از روي لباس
لباس را به مدت 1 ساعت در فريزر قرار دهيد
For polished to make white clothes
براي جلا بخشيدن به لباس هاي سفيد
لباس را همراه با يك تكه ليمو به مدت 10 دقيقه در آب داغ خيس كنيد
To avoid tears while cutting onions
براي جلوگيري از ريزش اشك هنگام پوست كندن پياز
براي جوشاندن سريع سيب زميني
براي جوشاندن سريع تخم مرغ
Add salt to the water and boil
به آب آن نمك اضافه كنيد
براي امتحان تازه بودن ماهي
آن را در يك كاسه آب سرد بگذاريد. در صورتي كه ماهي شناور شود تازه است
To check freshness of eggs
براي امتحان تازگي تخم مرغ
آن را در آب بگذاريد اگر به صورت افقي قرار گرفت تازه است. اگر به صورت كج قرار گرفت 3-4 روزه است. اگر عمودي قرار گرفت 10 روزه است. اگر شناور شد كهنه است
To remove ink from clothes
براي پاك كردن اثر جوهر از روي لباس
خمير دندان را روي لكه جوهر قرار دهيد و بگذاريد خشك شود سپس بشوييد
Ants to escape
براي فرار مورچه ها
پوست خيار را نزديك سوراخ مورچهها قرار دهيد
To get rid of mice or rats
براي خلاص شدن از دست موش
در محلي كه موش را پيدا كردهايد فلفل سياه بپاشيد. موشها فرار خواهند كرد
To get rid of mosquitoes at night
براي خلاص شدن از دست حشرات در هنگام شب
برگهاي نعنا را نزديك تخت و بالش و در اطراف اطاق خود قرار دهيد
قليان يك لوله آبي است كه براي كشيدن تنباكو از طريق آب سرد استفاده ميشود. تنباكو در كاسهاي كه در بالاي آن قرار ميگيرد و از طريق زغالهايي كه روي كاسه تنباكو قرار داده ميشود، داغ شده و دود از طريق آب كه در پايين آن قرار دارد، فيلتر ميشود. تنباكوي مورد استفاده براي قليان، تنباكويي مرطوب و چسبناك است كه در عسل و شيره خيسانده ميشود و بطور معمول با طعم هاي مختلفي از قبيل سيب، هلو، نارگيل، انبه، نعناع و توتفرنگي به فروش مي رسد.
از جنبههاي نگرانكننده قليان اين است كه سابقاً در كشورهايي مثل پاكستان و هند توسط افراد سالخوردهاي كه در روستاها زندگي ميكردند استفاده ميشد اما اخيراً بيشتر در مناطق شهري ايران بشكل همه گير مورد استفاده قرار ميگيرد. مهمتر اينكه رستورانهاي شهري زيادي آن را براي مشتريان خود سرو ميكنند.
يك سري باورهاي نادرست و واقعيت درباره كشيدن قليان وجود دارد كه آنها را براي شما دوستان بيان مي كنيم:
بــاور غلط اول : از آنجا كه تنباكوي قليان از طريق آب فيلتر ميشود، كليه مواد مضر آن تصفيه ميشود.
واقعيت اول : كشيدن تنباكو از طريق آب، مواد سرطانزاي آن را تصفيه نميكند. اين دود ميتواند به اندازه دود سيگار اثر مخرب بر روي ريه و قلب داشته باشد.
بــاور غلط دوم : استنشاق دود قليان ريهها را نميسوزاند، به همين دليل مضر نيست.
واقعيت دوم : دود قليان وقتي استنشاق ميشود، ريهها را نميسوزاند، زيرا از طريق آبي كه در پايين آن قرار دارد خنك ميشود. با اينكه دود خنك ميشود، اما هنوز هم حاوي مواد سرطانزايي است كه براي بدن مضر است.
بــاور غلط سوم : كشيدن قليان سالمتر از كشيدن سيگار است.
واقعيت سوم : دود قليان به همان اندازه دود سيگار مضر است. قليان به طريقي متفاوت دود توليد ميكند: دود سيگار از سوختن تنباكو ايجاد ميشود، در حالي كه دود قليان از طريق گرم شدن تنباكويي كه در كاسهي بالاي آن قرار دارد از طريق زغال توليد ميشود. محصول نهايي آن يعني دود يكسان است كه حاوي مواد سرطانزا است.
بــاور غلط چهارم : كشيدن قليان به اندازه كشيدن سيگار اعتيادآور نيست، زيرا نيكوتين در خود ندارد.
واقعيت چهارم : تنباكوي قليان هم مثل تنباكوهاي معمولي حاوي نيكوتين است. در واقع، در يك جلسه 60 دقيقهاي قليان، فرد در معرض حجم دودي 100 تا 200 مرتبه بيشتر از يك سيگار قرار ميگيرد.
بــاور غلط پنجم : تنباكوي گياهي قليان سالمتر از تنباكوي معمولي است.
واقعيت پنجم : اين هم مثل كشيدن سيگار گياهي يا "طبيعي"، فرد را در معرض مواد سرطانزا قرار ميدهد.
- كشيدن قليان چه ضررهايي براي سلامتي دارد ؟
مصرف قليان آشكارا نشان داده است كه تاثيرات مضري بر دو عضو حياتي بدن به نام ريهها و قلب دارد. سرطان ريه، سرطان مري، بيماري انسدادي ريوي مزمن، آمفيزم، پايين بودن وزن هنگام تولد نوزاد، افزايش حملات آسم و ذاتالريه برخي از خطرات مربوط به كشيدن قليان هستند.
ميزان و عمق دَم در حركت دادن آب قليان بسيار مهم است و قليان با وجود اينكه كمتر مصرف مي شود، اما حجم دودي كه از طريق آن وارد بدن مي شود، 10 تا 20 برابر دود ناشي از مصرف سيگار است.
ساير خطراتي كه در كشيدن سيگار مشاهده نمي شود، ولي در كشيدن قليان وجود دارد، بيماريهاي عفوني مثل هپاتيت ب (در اثر استفاده مشترك از شيلنگ قليان) و افزودن الكل يا داروهاي روانگردان به تنباكوي قليان است.
دود تنباكو حتي بعد از اينكه از آب رد ميشود هنوز حاوي سطح بالايي از تركيبات سمي مثل مونوكسيدكربن، قلزات سنگين و موادشيميايي سرطانزا است.
تحقيقات همچنين نشان داده است كه پس از 45 دقيقه استفاده از دود قليان، مونوكسيد كربن، نيكوتين پلاسما و ضربان قلب به شدت بالا ميرود.
استفاده از قليان در كنار سرطان ريه با افزايش احتمال ابتلا به سرطان دهان و مثانه نيز همراه است.
يك تحقيق نشان داده است كه كشيدن قليان خطر ابتلا به سل ريوي را افزايش ميدهد.
مخصوصاً كودكان در مقابل تاثيرات مضر قليان آسيبپذير هستند. اگر در محلي باشند كه در آن قليان كشيده ميشود، احتمال ايجاد عفونتهاي ريوي، آسم و سندرم مرگ ناگهاني كودك در آنها افزايش مييابد.
متأسفانه به اكثر تنباكوهايي كه در سال هاي اخير به بازار آمده اسانسهايي اضافه مي شود كه اين اسانس ها علاوه بر تحريك دستگاه تنفس موجب حساسيت و آلرژي مي گردد، بنابراين علاوه بر بيماريهاي ذكر شده، رينيت آلرژيك و سرفههاي مزمن همراه با خلط را براي فرد به همراه دارد.
اين تصور، تصوري كاملاً غلط است كه اگر دود قليان وارد ريه نشود و فقط از راه دهان خارج شود، آسيبي به ريهها نمي رساند، چون دود از طريق مخاط دهان و حنجره جذب بدن گشته و آثار سوء خود را مي گذارد.
حتي در هوايي كه دود قليان آزاد مي شود، افرادي كه قليان نمي كشند و در معرض دود قرار گرفته اند، در طولاني مدت دچار عوارض آن خواهند شد.
اگر فويل آلومينيومي كه در قليان استفاده ميشود كيفيت خوبي نداشته باشد، با زغال در حال سوختن واكنش داده و موادسرطانزايي توليد ميكند كه خواه ناخواه موجب سرطان ميشود.
افرادي كه قليان ميكشند بايد از اين واقعيت مطلع باشند كه دود قليان چون از آب رد ميشود و مرطوب است مدت زمان بيشتري در ريهها ميماند. برخي ميكروبها، عمدتاً باكتريهايي كه موجب سل ميشوند، در لوله قليان وجود دارند.
ميزان دياكسيدكربن كه از طريق قليان استنشاق ميشود در مقايسه با سيگار بسيار بالا است و اين مسئله باعث ميشود كه كشيدن يك قليان برابر با 7 تا 10 سيگار باشد.
- كشيدن قليان چطور بر ميزان اسپرم مردان تاثير ميگذارد ؟
شواهدي وجود دارد كه اعلام ميكند قليان ميتواند ميزان اسپرم را در مردان كاهش دهد.
كشيدن قليان ميتواند تحرك و طول عمر اسپرم را كاهش داده و موجب تغييرات ژنتيكي شود كه بر بچه تاثير ميگذارد. از آنجا كه قليان حاوي فلزات سنگيني چون آرسنيك، كروم، سرب و كبالت است، اينها موجب كاهش توليد اسپرم ميشوند.
- كشيدن قليان و سيگار چه تاثيراتي بر زنان باردار و جنين دارد ؟
از آنجا كه لوله قليان حاوي ميكروارگانيسمهاي عفوني زيادي است و زنان باردار سيستم ايمني ضعيفي دارند، احتمال گرفتن بيماري بيشتر خواهد بود. قليان هم مانند سيگار ميتواند احتمال وضعحمل پيش از موعد، و حتي مرده به دنيا آمدن نوزاد و ساير مشكلات را افزايش دهد. همچنين ميتواند بر رشد جنين نيز تاثير منفي داشته باشد.
دود قليان غلظت اكسيژن را در بدن مادر كاهش داده و نهايتاً موجب تنگي نفس جنين شده و او را به سمت مرگ ميكشاند.
بيشترين تاثير سوءمصرف سيگار بر روي جنين، در سه ماهه دوم و سوم بارداري است، زيرا در اين زمان اندام هاي جنين به تدريج تشكيل مي شوند و در صورت استعمال سيگار، رشد اندام ها مختل و جنين با عقب ماندگي مواجه مي شود.
استعمال سيگار حتي پيش از بارداري هم مضر است و بر تخمك هاي زن تاثير منفي دارد و قدرت باروري آن ها را كاهش دهد.
استعمال سيگار موجب مي شود تا هنگام زايمان، جنين با استرس مواجه شود و با آغاز درد زايمان، ضربان قلب جنين كاهش يابد و نتواند انقباضات رحم را تحمل كند. به اين ترتيب زايمان با مشكل مواجه شده و نوزاد بايد به روش سزارين متولد شود.
استعمال سيگار توسط اطرافيان مادر باردار هم اثراتي سوئي بر جنين دارد و تنفس دود ناشي از سيگار اطرافيان نيز بسيار خطرناك است.
دود قليان نيز براي جنين بسيار مضر است و به دليل اين كه پيش از استعمال با بخار آب مخلوط مي شود، بسيار خطرناك تر از دود سيگار است.
- مصرف سيگار و قليان موجب پوكي استخوان مي شود
مصرف سيگار و قليان موجب اختلال در جذب كلسيم و ساخت استخوان، يائسگي زودرس، كاهش وزن و تخريب هورمون هاي جنسي مي شود كه به تسريع پوكي استخوان مي انجامد. مصرف الكل نيز با كم كردن فعاليت سلول هاي سازنده استخوان موجب پوكي استخوان مي شود.
- مصرف دخانيات بهبود زخم را به تاخير مي اندازد
در سيستم گوارشي و در بيماراني كه مبتلا به سوء هاضمه هستند مي توان گفت مصرف دخانيات، به صورت استنشاقي يا طرق ديگر، در ايجاد زخم هاي گوارشي، تشديد برگشت اسيد معده به مري و ايجاد سرطان هاي دستگاه گوارش موثر است .همچنين در بيماراني كه دچار زخم هاي سيستم گوارشي هستند، مصرف دخانيات بهبود زخم را به تاخير مي اندازد و پاسخ به درمان را كند مي كند. به بيماراني كه از سوء هاضمه رنج مي برند توصيه اكيد مي شود، حتما براي افزايش تاثير درمان و كاهش عود بيماري، به طور جدي مصرف مواد دخاني را ترك كنند.
اين گياه داراي طبيعتي گرم و خشك است و از آن معمولا به عنوان ادويه براي طعمداركردن انواع غذاها مانند پيتزا، ماكاروني، لازانيا و بعضي خوراكها استفاده ميكنند.
اين گياه در كشور ما معمولا به صورت خشك شده و پودر مورد استفاده قرار ميگيرد ولي در كشورهاي ديگر علاوه بر پودر آن، نوع تازهاش را نيز در غذا مصرف ميكنند زيرا آويشن تازه عطر و بوي بيشتري نسبت به نوع خشك آن دارد.
خواص درماني
- آويشن براي تقويت اعصاب، درمان افسردگي، خستگي و بيخوابي مفيد بوده و همچنين نشاطآور است.
- آويشن خاصيت ضدميكروبي، ضدقارچي و ضدانگلي دارد و اين به جهت وجود ماده تيمون در آن است ولي باتوجه به اينكه تيمون خاصيت سمي نيز دارد، در مصرف آويشن زيادهروي نكنيد.
- مصرف آويشن به صورت جوشانده براي رفع تنگي نفس، برونشيت، سرفه، نفخ شكم، سوءهاضمه، آسم، سياهسرفه، سرگيجه، سردرد و زكام توصيه ميشود؛ براي اين منظور 10 گرم آويشن را در يك ليتر آب ريخته و جوشانده آن را در طول روز ميل كنيد.
- اگر از درد مفاصل، نقرس، ورم مفاصل و درد سياتيك در رنج هستيد نيز آويشن بخوريد.
- بعضيها معتقدند ماليدن جوشانده آويشن روي سر از ريزش موي سر جلوگيري ميكند.
يك چهارم قاشق چايخوري پورد برگ آويشن خشكشده چه دارد؟
انرژي
پروتئين
هيدرات كربن
چربي
فيبر
0.8 كيلو كالري
0.04
0.02
0.01
0.01
شلغم گياهي است با برگهاي ناصاف و بريدگيهاي زياد به رنگ سبز و سفيد . ريشه آن غده اي و به شكل هاي گرد و يا دراز به رنگ سفيد با لكه هاي بنفش مي باشد .
ميوه شلغم مانند غلافي بايرك و دراز است كه در آن چند دانه سياه وجود دارد . شلغم در هواي سرد بسيار خوب رشد مي كند و شايد علت آن باشد كه براي درمان بيماريهايي كه در فصل سرما زياد است و بيماريهاي تنفسي بكار مي رود .
تركيبات شيميايي:آب 91 گرم
پروتئين 1 گرم
مواد چربي 0/2 گرم
مواد نشاسته اي 6/6 گرم
كلسيم 40 ميلي گرم
فسفر 30 ميلي گرم
آهن 0/5 ميلي گرم
سديم 50 ميلي گرم
پتاسيم 270 ميلي گرم
ويتامين ب 1 0/04 ميلي گرم
ويتامين ب 2 0/07 ميلي گرم
ويتامين ب 3 0/6 ميلي گرم
ويتامني ث 40 ميلي گرم
خواص داروئي:شلغم از نظر طب قديم ايران گرم و تر است
خواص شلغم آنقدر زياد است كه مي توان گفت اين گياه براي هر دردي درمان است و اگر مردم مي دانستند كه اين گياه چقدر فايده درد تمام باغچه هاي خانه خود را شلغم ميكاشتند و هر روزه از آن استفاده مي كردند .
1)شلغم مقوي است
2)شلغم اشتها آور است
3)شلغم ضعف جنسي را درمان كرده و اسپرم را زياد مي كند
4)شلغم سرفه را تسكين مي دهد
5)ترشي شلغم بهترين نوع ترشي است زيرا مقوي معده و روده ها و اشتها آور است
6)آب شلغم قند خون را پائين مي آورد
7)تخم شلغم را اگر سرخ كرده و بخوريد براي ضعف جنسي موثر است
8)اگر گلو درد دريد آ ب پخته شلغم را قرقره كنيد
9)خوردن آب شلغم درمان كننده جوش صورت است
10)آنهايي كه حافظه ضعيف دارند حتما بايد شربت بخورند زيرا ثابت شده است كه شلغم حافظه را تقويت مي كند
11)شلغم شب كوري را درمان مي كند
12)شلغم بعلت داشتن ويتامين B1 علاج كم خوني است
13)شلغم براي رشد و نمو استخوانها مفيد است بنابراين زنان باردار وش يدره حتما بايد از آن استفاده كنند .
14)زن حامله اي كه در مدت بارداري شلغم خورده باشد بچه اش زودتر رشد كرده ، زودتر حرف مي زند و حتي زودتر راه مي افتد و در مقابل امراض مقاومت بيشتري خواهد داشت .
15)آنهايي ك غده تيروئيدشان كم ترشح مي كند بايد حتما شلغم بخورند زيرا شلغم بعلت داتشن يد فراوان ترشحات غده تيروئيد را تنظيم مي كند .
16)شلغم مهمترين گياه ضد سرطان است و حتي گسترش سرطان را متوقف مي كند .
17)شلغم درمان بسياري از بيماريهاي پوستي است
18)شلغم پخته بهترين دارو براي برونشيت است
و بالاخره سعي كنيد كه در فصل زمستان براي پيشگيري از سرمخوردگي و بيماريهاي تنفسي اقلا چند بار در هفته شلغم بخوريد شلغم پخته بهترين پبحانه است . بدن را تميز كرده و مواد سمي را ازب دن خارج مي سازد . البته آب شلغم خام خواص بيشتري از شلغم پخته درد بشرطي كه معده شما را ناراحت نكند .
مضرات :مضرات خاصي براي آن بيان نشده است
عنوان آزمايش: Hct
هدف: تعيين درصد حجمي گلبول قرمز
تئوري آزمايش:
اصطلاح هماتوكريت براي اندازه گيري غلظت خون يا به عبارت ديگر تعيين حجم گلبول هاي قرمز خون بكار ميرود
آزمايش هماتوكريت به عنوان ساده ترين ودر اصل مهمترين آزمايش براي تشخيص كم خوني ها( آنمي ها) در پزشكي كار برد دارد.
تعريف علمي هماتوكريت خون HCT :
مقدار درصد حجمي كه گويچه هاي قرمزپس از سانتر يفيوژ كردن خون اشغال مي كنند را هماتوكريت گويند. به عبارت ديگر هماتوكريت عبارت است از نسبت حجم گلبولهاي قرمز فشرده شده به حجم خون تام كه بر حسب در صد گزارش ميشود.
نرمال هماتوكريت :
درمردان ۴۹%-۴۰%
درزنان ۴۴%-۴۰%
* مقدار نرمال هماتوكريت با جنس و سن وارتفاع ازسطح دريا وغيره بستگي دارد
وسايل مورد نياز:
۱. دستگاه سانتريفيوژميكروهماتوكريت
۲. لوله هاي موئينه(كاپيلري) با حلقه قرمز
۳. خمير مخصوص
۴. لانست
۵. پنبه
۶. الكل
۷. خط كش مخصوص
*دو نوع لوله موئينه وجود دارد:
الف- لوله هاي موئينه ساده كه فاقد ماده ضد انعقاد ند مشخصه اين لوله ها وجود حلقه آبي رنگ در بالاي لوله است,اينها براي نمونه هايي كه باماده ضد انعقادي EDTA تهيه شده اند استفاده ميشوند
ب- لوله هاي موئينه ضد انعقاد دار(هپارينه) داخل اين لوله ها آغشته به ماده ضدانعقاد هپارين هستند. وجود حلقه قرمزرنگ در بالاي لوله مشخصه آنهاست براي گرفتن خون از نوك انگشت يا پاشنه پا در نوزادان استفاده ميشوند، ما اكنون از اين نوع لوله استفاه مي كنيم.
روش كار:
ابتدا نوك انگشت را توسط پنبه آغشته به الكل ضد عفوني ميكنيم . بعد توسط يك ضربه لانست نوك انگشت را سوراخ كرده، خون جريان پيدا ميكند قطره اول خون راحذف مي كنيم. لوله موئينه را روي خون نوك انگشت گذاشته تا دو سوم لوله موئينه از خون پر شود. حالا طرف ديگر لوله را توسط انگشت نشانه مي بنديم تا خون از لوله خارج نشود نوك لوله موئينه را با چند بارفرو بردن در داخل خمير مخصوص مسدود مي كنيم.
لوله موئينه را در دستگاه سانتريفيوژ طوري قرار مي دهيم كه نوك بسته شده لوله به طرف خارج روي واشر لاستيكي دستگاه وسر باز لوله بطرف داخل دستگاه قرار گيرد. صفحه محافظ دستگاه را مي بنديم دستگاه راروشن مي كنيم تايمردستگاه رابراي مدت پنج دقيقه كوك مي كنيم .
وقتي دستگاه كاملا از حركت ايستاد، لوله موئينه را از آن خارج مي كنيم . حالاخون داخل لوله موئينه به سه قسمت تقسيم شده است:
۱. گويچه هاي قرمز متراكم
۲. يك لايه خيلي نازك سفيد رنگ به نام بافي كت شامل گويچه هاي سفيد وپلاكت ها
۳.پلاسماي خون
لوله موئينه را روي خط كش مخصوص قرار داده با حركت لوله روي خط كش وضعيتي را به وجود مي آوريم كه فصل مشترك بين خمير وخون روي عدد صفر و آخرين سطح پلاسما روي عدد صد قرار گيرد حالا عددي كه طول ستون گويچه هاي قرمز رانشان مي دهد هماتوكريت شخص ميباشد در تمام مراحل خواندن هماتوكريت بايد از بالا با زاويه ۹۰درجه به صفحه نگاه كنيم.
نكات:
۱. سرعت دستگاه دوازده هزار دور در دقيقه است.
۲. ممكن لوله موئينه داخل دستگاه سانتريفيوژ ميكروهماتوكريت بشكند.
علت:
۱. عدم تعادل: براي جلوگيري از شكستن لوله بايد كار را با دو لوله آغاز كنيم.جهت حفظ تعادل بايد دو لوله مقابل هم در دستگاه قرار داده شوند.
۲. علت ديگر شكستن لوله داخل دستگاه مربوط به افراد تازه كاراست. كه فراموش ميكنند درب محافظ دستگاه را ببندند و يا آنرا محكم كنند.
حتي تب بسيار بالا در حد ۴۲ درجه سانتيگراد نيز ديده شده است ولي در اغلب موارد تب بالا در كودكان زير ۵ سال منجر به تشنج مي شود .
پزشكان تب را به عنوان زنگ خطر براي كودكان مي دانند به طوري كه حدود ۳تا ۵ درصد كودكان زير ۵ سال به دنبال تب تشنج مي كنند.
تشنج ناشي از تب به دنبال افزايش ناگهاني دماي بدن شيرخواران و كودكان به وجود ميآيدكه در اين حالت هوشياري كودك تغيير پيدا ميكند و انقباضات ناگهاني و غير قابل كنترلي در عضلات وي پديد ميآيد.
كودكان زير ۵ سال ، به ويژه كودكان ۶ ماهه تا ۳ ساله مستعد تب تشنج دار هستند و زماني بروز مي كندكه درجه حرارت مقعدي اين كودكان ۴۰ يا بالاتر باشد .
با توجه به شيوع تب و تشنج در كودكان و اينكه اكثر والدين اولين كساني هستند كه با آن مواجه مي شوند داشتن اطلاعات در مورد اقدامات درماني اورژانس در اين موارد جهت پدرها و مادرها ضروري است.
حدود ۹۹ درصد تب و تشنج در كودكان خودبه خود متوقف مي شود و معمولا كمتر از ۵ دقيقه كنترل مي شود ولي با اين حال رعايت اقدامات اوليه اصول بهداشتي توسط والدين و مراجعه به مراكز درماني و بيمارستاني ضروري است .
علايم تشنج چيست؟
وقتي كودكي تشنج مي كند ممكن است شما هر يك از اين علايم را ببينيد:
۱- كودك دچار اختلال هوشياري شود؛ يعني اطرافيان را نشناسد و متوجه زمان و مكان نباشد، همچنين به صدا زدن شما پاسخ ندهد يا بي هوش روي زمين بيفتد.
۲- حركاتي غير ارادي در اعضاي بدن كودك ظاهر شود، اين حركات ممكن است قسمتي از بدن يا تمام اعضا را درگير كند. ممكن است كودك بشدت دست وپا بزند، روي زمين بيفتد، سروچشمهاي كودك به يك طرف بچرخد يا اينكه فقط يك دست يا يك پاي كودك دچار حركات تكان دهنده شديد شود و اين حالت چند ثانيه تا چند دقيقه طول بكشد. معمولاً اين حملات كمتر از ۱۰ دقيقه طول مي كشد.
۳- ممكن است كودك در زمان حمله، كنترل ادرار خود را از دست بدهد.
۴- گاهي كودك به صورت ناگهاني رفتاري غير عادي نشان مي دهد؛ مثلاً بدون آنكه متوجه اطراف باشد، شروع به دويدن مي كند.
۵- ممكن است كودك براي چند لحظه به نقطه اي خيره شده و در اين مدت متوجه اطراف نباشد.
اگر كودك شما مبتلا به حملات تشنج در زمان تب مي شود به اين نكات دقت كنيد:
۱- هرگاه كودك شما به علت سرماخوردگي يا هر عفونت ديگري دچار تب شديد شد حتماً با استفاده منظم از داروي ضد تب ( استامينوفن ) و پاشويه با آب ولرم تب كودك را كاهش دهيد.
۲- هيچ گاه براي كاهش تب كودك از آسپرين يا آمپولهاي تب بر استفاده نكنيد .
۳- كودك را براي بررسي علت تب نزد پزشك ببريد .
۴- در صورتي كه پزشك احتمال مننژيت را بدهد، كشيدن مايع نخاع كودك براي آزمايش و تشخيص بيماري ضروري است. در اين زمينه با پزشك همكاري كنيد .
۵- اگر كودك شما سابقه تب و تشنج دارد، با نظر پزشك در زمان تب شديد علاوه بر استامينوفن و پاشويه كردن كودك، از داروي ضد تشنج به مقداري كه پزشك دستور داده، استفاده كنيد تا از تشنج كودك پيشگيري شود.
۶- اگر بعد از تشنج كودك، پزشك دستور داد تا كودك شما به مدت طولاني ( حدود دو سال ) از داروهاي ضد تشنج استفاده كند، حتماً اين داروها را طبق دستور در زمان مناسب مصرف كنيد و از كم كردن يا قطع كردن خودسرانه داروها بپرهيزيد.
اقدامات درماني در هنگام تشنج شامل:
۱) حفظ آرامش و ماندن در كنار كودك
۲) قرار دادن بيمار در وضعيت خوابيده به شكم و يا به يك پهلو بگونه اي كه سر هم سطح و يا پايينتر از تنه باشد . اين وضعييت مانع آسپيراسيون ترشحا ت بخصوص هنگام استفراغ ميشود .
۳) باز كردن و آزاد كردن لباسهاي تنگ
۴) بازكردن دهان كليد شده اگر زبان تحت فشارنباشد توصيه نميشود . بايد از گذاشتن اجسام سخت بين دندانها خودداري كرد زيرا احتمال آسيب به لثه و دندانها وجود دارد .
۵) دوركردن بيمار از محل خطرناك و يا كنار گذاشتن اجسامي كه در هنگام حركات اندامها باعث صدمه شود, توصيه ميشود .
۶) هرگز سعي در جلوگيري از تشنج نشود .
۷) سيلي زدن , نيشگون گرفتن و يا هر تحريكي در جهت توقف تشنج توصيه نميشود .
۸) گرفتن شيرخوار زير شير آب سرد ممنوع است.
۹) تجويز داروي ضد تشنج ركتال
۱۰) زمان شروع تشنج را يادداشت نمود و اگر از ۵ دقيقه متجاوز شد سريعا به پزشك مراجعه شود و در اورژانس به عنوان استاتوس درمان گردد .
تفسير نتايج آزمايش تيروئيد
راهنماي تفسير نتايج آزمايش خون(4)
غده ي تيروئيد يكي از غدد مهم بدن است كه ميزان سوخت و ساز انرژي بدن را تنظيم مي كند. اين غده شكلي شبيه پروانه دارد و در جلوي ناي قرار گرفته است.
غده ي تيروئيد، يُد موجود در غذا را جذب كرده و هورمون هاي T3 و T4 (تري يدوتيرونين و تترايدوتيرونين يا تيروكسين) را مي سازد.
اين هورمون ها در غده مزبور ذخيره شده و به تدريج در مواقع لزوم به داخل خون رها مي شوند.
هورمون هاي تيروئيد براي رشد نرمال مغز و دستگاه عصبي به خصوص در سه سال اول زندگي ضروري هستند و در صورت عملكرد نامناسب آن ها ممكن است عقب ماندگي ذهني بروز كند. بچه ها در سنين بالاتر براي رشد مناسب و بزرگسالان براي متابوليسم منظم و تنظيم سوخت و ساز بدن به هورمون هاي تيروئيدي نيازمند هستند. به همين علت در بعضي كشورها در بدو تولد تست تنظيم تيروئيد از نوزادان به عمل مي آيد.
هيپوتالاموس تنظيم كننده ي ساخت هورمون هاي تيروئيدي است، به طوري كه هورموني به نام TRH آزاد مي كند كه به هيپوفيز رفته و هيپوفيز نيز هورمون Thyroid Stimulating Hormone يا TSH را به خون آزاد مي كند كه اين هورمون غده تيروئيد را تحريك مي كند تا هورمون هاي تيروئيدي را در خون آزاد كند. به همين دليل در مواقعي كه سطح هورمون تيروئيد در بدن كاهش مي يابد، TSH بيشتري در خون ترشح مي شود و سطح آن در خون بالا مي رود.
برعكس در پُركاري تيروئيد كه ميزان زيادي هورمون(T3 و T4) در خون وجود دارد، TSH كمتري آزاد مي شود و سطح آن در خون كاهش مي يابد. البته در مراحل اوليه ي عملكرد نامناسب غده ي تيروئيد ممكن است حتي TSH نرمال باشد، ولي معمولاً بعد از چند هفته TSH ميزان واقعي هورمون تيروئيد را منعكس مي كند. معمولاً براي اطمينان، T3 و T4 كل پلاسما و T3 و T4 آزاد در آزمايشات اندازه گيري مي شوند.
غده تيروئيد ابتدا T4 و به مقدار خيلي ناچيزي T3 توليد مي كند. اكثر T3 موجود در خون به وسيله ي تبديل T4 به T3 در بافت احشايي حاصل مي شود. T3 و T4 بعد از ساخته شدن در تيروئيد به وسيله ي پروتئين هايي نظير آلبومين و TBG و ترانس تيرتين در خون انتقال مي يابند.
تنها مقدار بسيار جزئي يعني حدود 1 درصد هورمون هاي T3 و T4 به صورت آزاد در خون هستند و جالب اينجاست كه فقط همين مقادير آزاد بر بافت ها مؤثر هستند. همچنين با وجودي كه مقدار T3 آزاد بسيار كمتر از T4 آزاد است، ولي تأثير بيشتري بر نحوه ي مصرف انرژي توسط بدن دارد.
در آزمايش تيروئيد چه مواردي اندازه گيري مي شوند؟
معمولاً تست TSH اصلي ترين و مهم ترين ارزيابي است، ولي به همراه آن ممكن است كل T3 و T4 (مقادير متصل به پروتئين + مقادير آزاد) و نيز T3 و T4 آزاد (FT3 و FT4) مورد بررسي قرار گيرند. مقادير رفرانس در زير آورده شده اند:
TSH = 0/4 – 4/5 mu/L
T3 = 87- 180 ng/dl
T4 = 5/6 – 13/7 mcg/dl
FT3= 230 – 420 Pg /dl
FT4 = 0/8 – 1/5 ng/dl
امروزه روش هاي جديد بررسي غده ي تيروئيد شامل اسكن غده ي تيروئيد و اسكن يُد برداشتي مي باشند. در روش اسكن تيروئيد، ايزوتوپ يُد به بيمار تجويز شده و منتظر شروع مراحل هورمون سازي مشابه عملكرد طبيعي تيروئيد مي شوند و از اين طريق تفاوت از ميزان نرمال تعيين مي شود.
در روش اسكن يُد برداشتي، يُد نشاندار برداشته شده توسط غده ي تيروئيد بررسي مي شود. افراد هيپوتيروئيد كمتر برداشت مي كنند و برعكس افراد هيپرتيروئيد، يُد بيشتري برداشت مي كنند.
لازم به ذكر است كه اندازه گيري T3 و T4 به وسيله روش هاي RIA انجام مي گيرد كه جايزه نوبل 1977 را براي مبدعان اين روش به ارمغان داشت.
نشانه هاي معمول هيپوتيروئيديسم (كم كاري تيروئيد):
اِدِم، فراموشي، اضافه وزن، خستگي، حساسيت به سرما، موي خشك و شكننده، يبوست، انقباض عضلاني، افسردگي، گواتر(بزرگي تيروئيد)، پريود نامنظم با مقدار زياد
نشانه هاي معمول هيپرتيروئيديسيم (پُركاري تيروئيد):
كاهش وزن سريع، افزايش اشتها، فشار خون بالا، تعريق، ضعف عضلاني، عدم تحمل گرما، انقباضات روده اي مكرر، لرزش، نامنظم بودن پريود، التهاب و ورم بافت اطراف چشم و گواتر (بزرگي تيروئيد)
شماتيكي از اختلالات غده تيروئيد
تيروئيد نرمال
هيپرتيروئيديسم
هيپوتيروئيديسم اوليه
هيپوتيروئيديسم ثانويه
TSH
طبيعي
كاهش
افزايش
كاهش
T4
طبيعي
افزايش (يا نرمال)
كاهش
كاهش
T3
طبيعي
افزايش (يا نرمال)
كاهش (يا نرمال)
كاهش
رِژيم غذايي:
به نظر مي رسد رژيم غذايي، نقش مؤثري در بهبود عملكرد غده ي تيروئيد داشته باشد. تغذيه ي نامناسب و مصرف غذاهاي پُركالري و فاقد مواد مغذي نظير فست فودها و انواع غذاهاي آماده موجب كمبود يُد در بدن مي شوند كه به تدريج اختلالات تيروئيد را به دنبال خواهند داشت. انواع كيك، بيسكويت، شيريني جات، محصولات قنادي حاوي آرد سفيد، چاي، قهوه، غذاهاي حاوي مواد نگهدارنده، شكر سفيد، كمپوت ها و غذاهاي چرب از اين دسته هستند كه بايد براي عملكرد مناسب تيروئيد به ميزان زيادي محدود شوند.
بعضي غذاها عملكرد هورمون هاي تيروئيدي را مهار مي كنند. اين مواد اغلب از خانواده براسيكا هستند و شامل انواع كلم، بروكلي، اسفناج، گل كلم و خردل مي باشند. در افراد مستعد ابتلا به كم كاري تيروئيد(مثلا افرادي كه داراي سابقه خانوادگي آن هستند)، مصرف زياد سويا، شلغم و يا حتي گردو نيز ممكن است مشكل ايجاد كند. دخانيات(اعم از سيگار، تنباكو و...) و شكر سفيد نيز تأثير منفي در سلامت تيروئيد دارند.
غذاهاي دريايي نظير ماهي و جلبك هاي دريايي غني از يُد هستند. افراد مبتلا به اختلالات تيروئيد بايد پروتئين خالص مصرف كنند، زيرا از ريزش مو كه اختلال عمومي در ناهنجاري تيروئيد است جلوگيري مي كند. حبوبات، لوبيا، تخم مرغ، ماكيان و ماهي پروتئين مناسبي به بدن مي رسانند. شير نيز غذاي مناسبي براي افراد تيروئيدي است. همچنين بايد سعي شود براي نشاسته رژيم، بيشتر از گندم كامل و سيب زميني استفاده شود.
غذاهاي غني از روي هم مفيد هستند، چون روي مانع كاهش سطح هورمون T3 در بدن مي شود. از غذاهاي حاوي روي، مي توان به غلات كامل، دانه ها، جگر، پنير، ماهي و تخم مرغ اشاره كرد.
افراد مبتلا به اختلالات تيروئيدي روزانه به 400 ميكروگرم سلنيوم نياز دارند كه اين عنصر به وفور در غلات كامل، امعا و احشا، حبوبات، دانه ها و ماهي يافت مي شود.
ورزش:
ورزش و تحرك كافي راه مناسبي براي حفظ عملكرد طبيعي غده ي تيروئيد است. پياده روي، دو و كوهنوردي بهترين و مناسب ترين ورزش ها هستند. 20 دقيقه ورزش هوازي در هر روز كمك زيادي به تنظيم غده ي تيروئيد مي كند. يوگا نيز يكي از ورزش هاي مفيد است، زيرا حركات منظم و متوالي باعث تحريك كاركرد اين غده مي شوند.استراحت:
استراحت مناسب و متدهاي آرام سازي از راه هاي مهم درمان بيماري به حساب مي آيند. در طول دو ماه اول درمان، هر هفته يك روز استراحت كامل به بيماران توصيه مي شود. بدن افرادي كه اختلالات تيروئيد دارند، نبايد زياد خسته شود و بايد از تمام موارد استرس زا و ناراحت كننده دوري نمايند.تيروئيد، غده اي پروانه اي شكل در جلوي گردن مي باشد. اين غده مسئول توليد هورمون هايي است كه آن هورمون ها كنترل كننده متابوليسم بدن مي باشند.
چه وقت تيروئيد خوب كار نمي كند
آيا شما خسته هستيد؟ افزايش وزن، لرز و يا كاهش مو داريد؟ غالب اوقات عرق مي كنيد و مضطرب هستيد؟
اگر جواب سئوالات بالا، مثبت است، بدانيد كه غده تيروئيد شما خوب كار نمي كند.
تنظيم كننده هاي زيادي در بدن وجود دارد. يكي از اين تنظيم كننده ها غده تيروئيد مي باشد.
غده تيروئيد چيست؟
تيروئيد، غده اي پروانه اي شكل در جلوي گردن مي باشد. اين غده مسئول توليد هورمون هايي است كه آن هورمون ها كنترل كننده متابوليسم بدن مي باشند. اختلالات تيروئيد مي تواند موجب كاهش و يا افزايش سرعت سوخت و ساز بدن شود.
هنگامي كه سطح هورمون تيروئيد بيش از حد كم و يا زياد باشد، شما يك سري علائم را تجربه مي كنيد.
كاهش يا افزايش وزن
يكي از تغييرات غير قابل توضيح، افزايش و يا كاهش وزن است كه يكي از علائم اختلالات تيروئيد مي باشد. افزايش وزن به علت كاهش ميزان هورمون هاي تيروئيد مي باشد كه به نام كم كاري تيروئيد خوانده مي شود. در مقابل، اگر غده تيروئيد مقدار زيادي هورمون توليد كند (پركاري تيروئيد)، شما دچار كاهش وزن بدون علت مي شويد.
افراد دچار كم كاري تيروئيد بيشتر احساس خستگي، تنبلي و افسردگي دارند. افراد دچار پركاري تيروئيد مي توانند اضطراب، مشكلات خواب، بيقراري و تحريك پذيري را تجربه كنندورم گردن
ورم و يا باد كردن گردن (گواتر)، نشان دهنده مشكلي در تيروئيد مي باشد. گواتر ممكن است هم در كم كاري و هم در پركاري تيروئيد رخ دهد.
در برخي مواقع، ورم گردن مي تواند به موجب سرطان تيروئيد و توده اي كه در داخل تيروئيد رشد كرده، ايجاد شود. همچنين، مي تواند در نتيجه علل نامربوط به تيروئيد باشد.
تغيير ضربان قلب
هورمون هاي تيروئيد بر اعضاي بدن اثر مي گذارند و مي توانند بر ضربان قلب نيز اثر داشته باشند.
افراد مبتلا به كم كاري تيروئيد، داراي ضربان ضعيفتر قلب مي باشند. اما مبتلايان به پركاري تيروئيد، ضربان قلب سريع تري دارند. اين ضربان قلب سريع نيز مي تواند منجر به افزايش فشار خون و احساس تپش قلب گردد.
تغيير روحيه و رفتار
اختلالات تيروئيد مي توانند بر ميزان انرژي و روحيه شما اثر بگذارد.
افراد دچار كم كاري تيروئيد بيشتر احساس خستگي، تنبلي و افسردگي دارند.
افراد دچار پركاري تيروئيد مي توانند: اضطراب، مشكلات خواب، بيقراري و تحريك پذيري را تجربه كنند.
ريزش مو
در صورت عدم تعادل در هورمون هاي تيروئيد، ريزش مو رخ مي دهد. هم كم كاري و هم پركاري تيروئيد مي توانند باعث ريزش موي سر گردند.
بيشتر مواقع، در صورت درمان، رشد موها دوباره شروع خواهد گرديد.
احساس سرما يا گرما
اختلالات تيروئيد مي تواند بر تنظيم دماي بدن اثر بگذارد. افراد مبتلا به كم كاري تيروئيد، احساس سرماي بيشتري مي كنند. در حالي كه، افراد مبتلا به پركاري تيروئيد، احساس گرما و تعريق زيادي نسبت به معمول دارند.
ديگر نشانه هاي كم كاري تيروئيد
بي حسي و يا سوزن سوزن شدن دست ها
ديگر نشانه هاي پركاري تيروئيد
ضعف عضلاني و يا لرزيدن دست ها
مشكلات بينايي
خونريزي نامنظم ماهيانه
مشكل تيروئيد با بررسي علائم توسط پزشك و انجام آزمايش خون مشخص مي شوداختلالات تيروئيد يا يائسگي؟
به دليل اينكه اختلالات تيروئيد بر روي خونريزي ماهيانه و روحيه افراد اثر مي گذارد، گاهي با علائم ناشي از يائسگي اشتباه مي شوند.
اگر مشكوك به مشكل تيروئيد هستيد، يك آزمايش خون ساده مي تواند نشان دهد كه آيا مشكل شما مربوط به تيروئيد است و يا دوران يائسگي و يا هر دوي آنها.
نحوه بررسي غده تيروئيد در گردن
با دقت در آيينه نگاه كنيد و ببينيد كه آيا تيروئيد شما بزرگ شده است يا نه.
سر خود را عقب ببريد، يك نوشيدني بنوشيد و همانطور كه نوشيدني را فرو مي برديد، گردن خود را در زير غده سيب (برآمدگي گلو) و بالاي ترقوه بررسي كنيد و به دنبال برآمدگي باشيد.
اگر برآمدگي و يا توده اي را احساس كرديد، به پزشك مراجعه كنيد.
تشخيص اختلالات تيروئيد توسط پزشك
اگر فكر مي كنيد دچار اختلالات تيروئيد هستيد، به پزشك متخصص غدد مراجعه كنيد. مشكل تيروئيد با بررسي علائم و انجام آزمايش خون مشخص مي شود.
اگر پزشك مشكوك به داشتن اختلالات غده تيروئيد باشد، آزمايش هورموني خون را براي شما مي نويسد. اين آزمايش شامل: اندازه گيري ميزان هورمون محرك تيروئيد (TSH) است. TSH تنظيم كننده اعمال غده تيروئيد مي باشد.
اگر مقدار TSH بالا باشد، به معني آن است كه عملكرد غده تيروئيد بسيار كم مي باشد و دچار كم كاري تيروئيد هستيد.
اگر مقدار TSH پايين باشد، به معني آن است كه عملكرد غده تيروئيد بسيار زياد مي باشد و دچار پركاري آن هستيد.
پزشك همچنين ممكن است ميزان ساير هورمون هاي تيروئيد را در خون بررسي كند.
در برخي موارد براي بررسي اختلالات تيروئيد، تصويربرداري و بيوپسي تيروئيد انجام مي شود.
بسياري از مراحل رشد و نمو مغز، در دوران پس از تولد (نوزادي) ادامه دارد و براي بهدست آوردن بهره هوشي طبيعي، به مقادير كافي هورمون تيروئيد تا سن سه سالگي نياز است. در كمكاري مادرزادي تيروئيد، سطح هورمون تيروكسين كمتر از ميزان طبيعي است كه براي رشد طبيعي مغز كودك كافي نيست.
پس از شناسايي نوزادان مبتلا به كم كاري تيروئيد، توسط پزشك داروي خوراكي تجويز ميشود.
علائم بيماري كم كاري تيروئيد در نوزادان و كودكان
در ابتداي تولد، اين بيماري هيچ علامتي از خود ندارد. علائم بيماري، با افزايش سن شيرخوار مشاهده ميشوند.
وزن و قد هنگام تولد طبيعي است، اما دور سر مقداري بزرگتر از نرمال است.
اختلال در شيرخوردن به صورت سرفه ناگهاني
اختلال تنفس به صورت حملات آپنه، گرفتگي بيني و بزرگي زبان
گريه كم و خواب زياد
كاهش اشتها
بزرگي شكم
فتق نافي
كاهش دماي بدن زير 35 درجه سانتيگراد و سردي پوست
ادم اندام تحتاني و دستگاه تناسلي
بزرگي قلب و مايع دور قلب
كاهش رشد عقلي و جسمي
بزرگي ملاج جلويي و عقبي روي سر
پف آلود بودن پلكها
پوست خشك و پوسته دار
بي حالي و تأخير در يادگيري، نشستن و ايستادن
صداي خشن و تأخير در شروع تكلم
شروع درمان به موقع (قبل از 28 روزگي نوزاد) از بروز عقب ماندگي ذهني در نوزاد مبتلا به كم كاري مادرزادي تيروئيد جلوگيري ميكندكمبود يد در كودكان
كم كاري تيروئيد در سنين كودكي ممكن است بر رشد جسمي و مغزي و نهايتا بر فعاليتهاي بدني و درسي كودك تاثير بگذارد.
در صورتي كه كودك از لحاظ قدي و وزني رشد نميكند و تمايل به گوشهگيري داشته و داراي سر و صورت پف آلود، رنگ زرد و موي خشك است، بايد از لحاظ عملكرد تيروئيد مورد بررسي قرار گيرد.
كم كاري تيروئيد در كودكان، موجب كاهش بهره هوشي آنان ميگردد. علاوه بر آن، خستگي زودرس و كاهش كارايي از ديگر پيامدهاي كمبود يد است.
خوشبختانه اين بيماري درمان پذير است. درمان آن اكثرا بايد به طور كامل انجام شود.
در موارد كمي، طبق تشخيص پزشك، مصرف داروها در زمان خاص خود قطع خواهد شد.
كمبود يد در دوران بارداري
كمبود يد در دوران بارداري موجب سقط جنين، زايمان زودرس، تولد نوزاد مرده، اختلال رشد مغزي جنين، تولد نوزاد با عقبماندگي ذهني، جسمي، كري و لالي ميشود و در دوران كودكي نيز سبب كاهش بهرههاي هوشي، عقبماندگي ذهني، تأخير و يا توقف رشد، ناتواني جسمي، كمكاري تيروئيد، اختلالات عضلاني و تكلمي و شنوايي و تاخير رشد در اندام حركتي ميشود.
زنان باردار و كم كاري تيروئيد
در طي سه ماه اول بارداري، جنين كاملا وابسته به هورمونهاي تيروئيد مادر است كه از جفت عبور نموده و به جنين ميرسند.
پس از پايان سه ماه اول بارداري، غده تيروئيد جنين فعاليت خود را شروع نموده و هورمون تيروئيد توليد ميكند. از اين زمان تا پايان بارداري، جنين براي توليد هورمون تيروئيد نياز به يد دراد كه بايد از طريق مادر به او برسد.
تيروئيد جنين، از هفته 11 بارداري شروع به رشد ميكند و اين رشد تا حدود هفته 17 بارداري تكميل ميشود.
كم كاري تيروئيد در سنين باروري، از اهميت فوق العادهاي برخوردار است. به طوري كه با توجه به شدت بيماري، باعث سقء زايمان زودرس ، فشار خون بالا و تولد نوزاد مرده ميشود.
زنان مبتلا به كم كاري تيروئيد در صورت عدم درمان و كنترل نامناسب در دوران بارداري، نوزاداني را به دنيا خواهند آورد كه دچار كم كاري مادرزادي تيروئيد هستنددر صورت كمبود اين هورمون در بدن نوزاد ، بيماري كم كاري مادرزادي تيروئيد ايجاد ميشود.
كم كاري تيروئيد و كاهش مقدار هورمون تيروكسين مادر در دوران بارداري، باعث ميشود سلولهاي مغزي جنين به خوبي تكامل پيدا نكنند و منجر به كاهش ضريب هوشي و عقب ماندگي هاي ذهني در جنين ميشود.
با تشخيص و درمان به موقع كمكاري تيروئيد و پيگيري و كنترل آن، هيچ مشكلي براي نوزاد ايجاد نخواهد شد.
يد مورد نياز براي زنان باردار
زنان در طول دوران بارداري حتما بايد از نمك يددار استفاده كنند.
ميزان عنصر يد مورد نياز مادران باردار، بيشتر از افراد غير باردار و حدود 250 ميكروگرم در روز است.
تاثير مشكلات تيروئيد بر راههاي جلوگيري از بارداري
اگر شما مبتلا به گواتر ساده (بزرگي غده تيروييد)، كمكاري تيروييد و يا پركاري آن هستيد، هيچ مشكلي در خصوص استفاده از قرصهاي ضدبارداري نداريد. اين قرصها تاثيري در عود و يا تشديد بيماري تيروئيد نخواهند داشت و اگر فرد داروي تيروئيد مصرف ميكند، باعث از بين رفتن و يا تضعيف اثر قرص پيشگيري از بارداري نميشود.
اگر خانمي قصد استفاده از آمپولهاي پيشگيري يك ماهه را دارد، نبايد هيچ نگراني از بابت تداخل اثر اين آمپولها و داروهاي تيروييدي كه مصرف ميكند داشته باشد. همچنين اين آمپولها هيچ اثري در بيماري تيروئيد فرد نخواهند داشت.
در مورد مصرف آييودي نيز چون محدوده اثر اين روش، به داخل رحم محدود ميشود و با ايجاد يك التهاب استريل درون رحم، از بارداري پيشگيري ميكند، مطمئنا تاثيري در بيماريهاي تيروييدي نخواهد داشت.
در مورد استفاده از كاندوم و يا بستن لولههاي انتقال اسپرم (وازكتومي) آقايان با خيالي آسوده ميتوانند از روشهاي پيشگيري استفاده كنند و نگران بيماري تيروييد خود نباشند.
آخرين روشي كه در مورد آن توضيح ميدهيم بستن لولهها در خانمها است كه در مورد گواترهاي ساده بدون هيچ بيماري ديگري، مشكلي ايجاد نميكند و اين خانمها نيز ميتوانند عمل بستن لولهها را انجام دهند.
در مورد خانمهايي كه كمكاري تيروييد دارند، عمل بستن لولهها با تاخير انجام ميشود
درمان داروييدرمان استاندارد براي كم كاري تيروئيد شامل استفاده ي روزانه از هورمون هاي تيروئيدي لووتيروكسين مي باشد. اين داروهاي خوراكي سطوح مكفي هورموني را بازسازي مي نمايد و بدن شما را به وضعيت طبيعي بر مي گرداند. 1 تا 2 هفته پس از شروع درمان، متوجه خواهيد شد كه احساس خستگي كمتري مي كنيد و همچنين داروها به تدريج سطوح كلسترول افزايش يافته به علت بيماري را كاهش مي دهد و ممكن است هر نوع روند افزايش وزن را معكوس نمايد. درمان با داروي لووتيروكسين معمولا مادام العمر مي باشد ولي از آن جا كه دوز داروي مورد نيازتان ممكن است تغيير كند پزشك معالج تان سطح هورمون TSH شما را هر سال بررسي خواهد كرد.
براي تخمين دوز صحيح از داروي لووتيروكسين در ابتداي درمان پزشك معالج تان معمولا سطح هورمون TSH شما را پس از 2 تا 3 ماه بررسي مي كند. مقادير افزايش يافته از هورمون مي تواند موجب عوارض جانبي ناخواسته مانند اشتهاي افزايش يافته، بي خوابي، تپش قلب، لرز و... گردد.
اگر بيماري قلبي عروقي و يا كم كاري تيروئيد شديدي داشته باشيد پزشك تان ممكن است درمان را با يك دوز كمتر از دارو شروع كرده و سپس به تدريج دوز دارو را افزايش دهيد.
پيشرفت درمان هورموني به قلب تان اجازه مي دهد كه خودش را با افزايش متابوليسم هماهنگ نمايد. وقتي كه لووتيروكسين در دوز مناسب مصرف شود حقيقتا عارضه جانبي ندارد و نسبتا ارزان قيمت است. اگر نوع يا مارك داروي تان را تغيير داديد حتما با پزشك معالج تان درباره دوز صحيح دارو مشورت نماييد و مطابق نظر و مشاوره با پزشك معالج، دارو را مصرف نماييد. همچنين از مصرف هيچ دوز از دارو غفلت نكنيد و يا مصرف دارو را به اين دليل كه احساس مي كنيد بهتر شده ايد قطع نكنيد اگر چنين كاري را انجام دهيد علايم بيماري كم كاري تيروئيد به تدريج باز خواهد گشت.
نكاتي براي جذب مناسب لووتيروكسين:
ممكن است برخي داروها و مكمل ها و حتي برخي غذاهاي خاص توانايي شما در جذب لووتيروكسين را متاثر سازند. اگر مقادير زيادي از محصولات سويا و يا يك رژيم پُر فيبر را مصرف مي نماييد پزشك معالج تان را در جريان قرار دهيد و يا اگر از داروهاي ديگري به شرح زير استفاده مي نماييد به پزشك معالج تان اطلاع دهيد:
* مكمل هاي آهن
* كلستيرامين
* آلومينيوم هيدروكسايد كه در برخي از آنتي اسيد ها وجود دارد.
اگر مبتلا به كم كاري تيروئيد تحت باليني هستيد در مورد درمان خود با پزشك معالج تان بحث و مشاوره نماييد. براي يك افزايش نسبتا ملايم در سطح TSH احتمالا شما از مصرف داروهاي هورموني تيروئيد سود نخواهيد برد و درمان مي تواند حتي مُضر هم باشد.
اما از طرف ديگر براي افزايش دادن سطح TSH، هورمون هاي تيروئيد ممكن است سطح كلسترول خون تان و نيز توانايي پمپاژ قلب و يا سطح انرژي بدن تان را بهبود بخشند. بر همين اساس از مصرف خودسرانه دارو خودداري نماييد