تعاريف
سابقه استفاده از پمفلت به قرن 16در كشور انگلستان برمي گردد كه بمنظور اطلاع رساني در موضوعات بحث انگيز مذهبي, سياسي و اجتماعي به كار مي رفته است؛ ولي امروزه كاربردها و موضوعات وسيع تري را شامل مي شود. شكل زير يكي از پمفلت هاي قرن 19كه در آن يك شركت به معرفي كشتي هاي خود براي سفر مي پردازد را نشان مي دهد.
صفحه رويي
صفحه عنوان
صفحه3
صفحه 8
صفحه12
صفحه 15
صفحه69
پمفلت و بروشور از رسانه هاي ايستا و مكتوب آموزش سلامت مي باشند و هر چند در بسياري از منابع مترادف يكديگر به كار رفته اند، ولي مي توان مشخصه هاي زير را براي هر يك در نظر گرفت:
پمفلت(pamphelet): نشريه اي غير ادواري و مستقل است كه در اندازه كوچك و معمولا با جلدي از جنس كاغذ استفاده شده براي چاپ متن، توليد مي شود. صفحات آن به هم دوخته شده ولي صحافي نشده است. درمورد تعداد صفحات آن در منابع مختلف اتفاق نظر وجود ندارد، ولي براساس تعريف يونسكو اين نشريه بايد بدون در نظر گرفتن جلد حداقل 5 و حداكثر 48 صفحه داشته باشد.
بروشور (Brochure): بروشور يك نوع پمفلت است كه بيشتر با هدف ترويج يا تبليغ يك موضوع يا كالاي تجاري تهيه مي شود و از طريق پست و يا به صورت مستقيم به دست مخاطب مي رسد. معمولاً در قالب يك يا چند صفحه ساده يا تا خورده و حاوي عكسهاي رنگي، طرحها و اشكال متنوع با كيفيت بالا به چاپ مي رسد.
ليفلت (Leaflet): نوعي پمفلت كوچك به حساب مي آيد كه از آن به فراواني استفاده مي شود. نشريه اي 2 تا 4 صفحه اي است، صفحات آن به هم دوخته نشده و معمولا صفحات آن به صورت تا شده مي باشد.
محاسن
1. به سادگي قابل تهيه است.
2. هزينه كمي براي تهيه آن مورد نياز است.
3. استفاده از آن در هر محيطي و با هر امكاناتي ميسر است.
4. پيامهاي متنوعي را مي تواند انتقال دهد.
معايب
1. مخاطب بايد توان خواندن و نوشتن داشته باشد.
2. مخاطب محدودي را تحت پوشش قرار مي دهد.
3. نسبت به ديگر رسانه ها از جذابيت كمتري برخوردار است.
I. فرايند پيش رسانه / پيش مداخله
در ارزيابي پمفلت/بروشور لازم است ابتدا به مراحل پيش رسانه/پيش مداخله كه منجر به تصميم گيري براي توليد آن براي آموزش سلامت شده است، پرداخته شود.
الف. بررسي وضعيت موجود(نياز سنجي): ابتدا بررسي كنيد كه آيا بررسي وضعيت موجود انجام شده و مدارك و مستندات دال بر بررسي و نياز سنجي براي تهيه اين رسانه وجود دارد؟ در صورت موجود بودن مستندات، از 3 منظر به آن توجه كنيد:
1. آيا با بررسي شيوع و بروز، به وسعت مشكل سلامت مورد نظر پرداخته شده است؟
2. آيا به اهميت مشكل با توجه به نقش آن در سلامت مردم توجه شده است؟
3. آيا گروه هاي جمعيتي كه در معرض اين مشكل مي باشند، مشخص شده اند؟
ب. تدوين اهداف آموزشي: انتظار مي رود قبل از توليد يك رسانه آموزش سلامت، اهداف توليد و استفاده از اين رسانه مشخص شده باشد. بررسي نماييد كه آيا مدارك و مستندات تدوين اهداف آموزشي وجود دارد؟ در صورت موجود بودن مستندات از 4 منظر به آن توجه كنيد:
1. آيا اهداف تعيين شده با اجراي مداخله مورد نظر قابل دسترسي هستند؟
2. آيا در بخش اهداف جزيي، نوع تغيير، مدت زمان لازم براي تغيير و جمعيت هدف آن ذكر شده است؟
3. آيا اهداف ذكر شده به صورتي طرح شده است كه قابل اندازه گيري باشد؟
4. آيا اهداف بر اساس مشكلات مرتبط با سلامت اولويت بندي شده اند؟
ج. شناسايي مخاطبين: براي انتخاب و توليد يك رسانه آموزش سلامت مناسب، لازم است مشخصات جمعيتي، فرهنگي و اجتماعي و رفتاري و روانشناختي و نيازهاي آموزشي مخاطب بررسي و مشخص شود. بررسي نماييد كه آيا مدارك و مستنداتي در مورد شناسايي مخاطبين وجود دارد. در صورت موجود بودن مستندات از 4 منظر به آن توجه كنيد:
1. آيا به سن و جنس، سطح سواد، وضعيت شغل و ساير مشخصات جمعيت شناختي گروه مخاطب در بررسي توجه شده است ؟
2. آيا به خصوصيات فرهنگي گروه مخاطب نظير زبان، مذهب و قوميت توجه شده است ؟
3. آيا به خصوصيات رفتاري- روانشناختي شامل دانش، نگرش و عادات و رفتار مخاطبان بيان شده است؟
4. آيا نيازهاي آموزشي مخاطبين بررسي شده اند؟
د. انتخاب رسانه/مداخله: قبل از اقدام به توليد يك رسانه آموزش سلامت، لازم است بدانيم آيا رسانه هاي ديگري در اين موضوع وجود دارد و در صورت وجود آيا توليد يك رسانه جديد لازم است؟ در صورت نياز به توليد رسانه جديد، نوع رسانه بايد متناسب با مخاطب و هدف مورد نظر انتخاب شود. بررسي نماييد كه آيا مدارك و مستنداتي در مورد انتخاب رسانه وجود دارد. در صورت موجود بودن مستندات از 3 منظر به آن توجه كنيد:
1. تا چه حد ضرورت داشته رسانه جديدي توليد شود؟ به عدم وجود رسانه قبلي، در دسترس نبودن آن و يا نامناسب بودن آن براي شرايط حاضر توجه نماييد.
2. آيا با توجه به خصوصيات گروه مخاطب نظير زبان، سواد، سن و جنس، رسانه مناسبي انتخاب شده است؟
3. آيا رسانه انتخاب شده با اهداف آموزشي مورد نظر متناسب است؟
II. مشخصات پمفلت/ بروشور
مرحله دوم در ارزيابي به مشخصات رسانه توليد شده و نحوه توليد آن مي پردازد. در اين بخش يك پمفلت/بروشور از نظر محتوي و ساختار به صورت جداگانه نقد و بررسي مي شود. هر رسانه آموزش سلامت لازم است در مرحله توليد و قبل از نهايي شدن و استفاده گسترده پيش آزمون شود. اجراي پيش آزمون و نحوه اجراي پيش آزمون نيز در اين مرحله بررسي مي شود.
الف. ارزيابي محتواي پمفلت/بروشور:
در بررسي محتوي يك رسانه آموزش سلامت به دقت(Accuracy)، عدم تناقض و يكپارچگي(Consistancy)، شفافيت(Clearity)، مناسبت داشتن(Relevancy)، جذابيت(Appealing)، خلاقيت(Creativity) و مقبوليت(Credibility) بايد مورد توجه واقع شود.
a) بررسي دقت: دقت محتوي از 2 جهت مد نظر است، اول دارا بودن اعتبار علمي كه وجود نويسنده و ويراستار علمي و استفاده از منابع معتبر مي تواند بيانگر آن باشد و دوم نحوه صحيح نگارش متن است كه با بررسي متن از نظر املايي، دستور زبان و نگارش بررسي مي شود.
1. آيا محتوي پمفلت/بروشور اعتبار علمي دارد؟ به سطح علمي نويسنده و ويراستار و نيز اعتبار منابع علمي استفاده شده دقت فرماييد.
2. آيا در نگارش متن دقت لازم به عمل آمده است؟ به اشكالات املايي دستور زبان و آيين نگارش توجه نماييد.
b) عدم وجود تناقص و يكپارچگي: محتوي پمفلت و بروشور بايد يكپارچه و بدون تناقض باشند. در بررسي پمفلت/ بروشور از 2 جهت آن را ارزيابي مي كنيم:
1. آيا محتوي پمفلت/بروشور يكپارچه است و مطالب ارايه شده در تناقض با يكديگر نمي باشند؟
2. آيا محتوي ارايه شده در پمفلت/بروشور با اطلاعات ساير منابع معتبر هماهنگ است و تناقضي وجود ندارد؟
c) شفافيت: محتواي ارايه شده در يك پمفلت/ بروشور بايد براي مخاطب به صورت واضح و كاملا مشخص قابل درك باشد. پرهيز از به كار بردن كلمات ادبي، تخصصي و فني در متن به درك بهتر مطلب كمك مي كند. در اين بخش ارزيابي به 2 نكته ذيل بايد توجه نمود:
1. پيام مورد نظر تا چه حد به صورت واضح بيان شده است؟
2. آيا در متن به كار رفته از به كار بردن كلمات فني و اصطلاحات علمي و تخصصي پرهيز شده است؟
d) مناسبت داشتن: محتواي ارايه شده در يك پمفلت/ بروشور بايد متناسب با خصوصيات مخاطبين تهيه شده باشد. در اين بخش ارزيابي به 2 نكته توجه مي شود:
1. محتوي ارايه شده تا چه حد با خصوصيات خصوصيات دموگرافيك و فرهنگي مخاطبان تناسب دارد؟ به تناسب محتوي با سن، جنس و سواد مخاطبين توجه نماييد و عدم وجود مغايرت فرهنگي را در نظر بگيريد.
2. محتوي ارايه شده تا چه حد با خصوصيات رفتاري و روانشناختي مخاطبين تناسب دارد؟ بر اساس سطح دانش، نحوه نگرش و رفتارهاي گروه مخاطب ميزان تناسب محتوي را ارزيابي كنيد.
e) جذابيت: محتواي ارايه شده در يك پمفلت/ بروشور بايد مخاطب را به خود جذب نمايد. جذاب بودن محتوي براي جمعيت مخاطب با سنجش نظر مخاطب و ميزان استقبال مخاطب قابل بررسي است، ولي در بررسي آن توسط ارزياب تا حدي به نظر وي ارتباط دارد. در اين بخش از ارزيابي، ارزياب به اين نكته توجه مي نمايد:
1. محتوي ارايه شده تا چه حد جذاب است و جلب توجه مخاطب را مي نمايد؟
f) خلاقيت: وجود خلاقيت در محتواي يك پمفلت/ بروشور ارزش آن را افزايش مي دهد. در اين بخش ارزياب آن را با نمونه هاي مشابه مقايسه مي كند:
1. محتواي ارايه شده تا چه حد با نمونه هاي مشابه متفاوت است؟
g) مقبوليت: محتواي ارايه شده در يك پمفلت/ بروشور بايد توسط مخاطب پذيرفته شود و مقبول وي قرار گيرد. زماني كه نويسنده و تهيه كننده محتوا، سازمان حمايت كننده آن و يا ارايه كنندگان پمفلت/بروشور مورد قبول و تأييد مخاطبين باشند، محتوي به ميزان بيشتري مورد قبول و پذيرش قرار مي گيرد. در ارزيابي اين بخش به دو نكته توجه مي شود:
1. نويسندگان و تهيه كنندگان پمفلت/بروشور تا چه حد مورد قبول مخاطبان هستند؟ مقبوليت علمي، فرهنگي و اجتماعي را در نظر بگيريد.
2. ارايه دهندگان پمفلت/بروشور تا چه حد مورد قبول مخاطبان هستند؟ مقبوليت علمي، فرهنگي و اجتماعي را در نظر بگيريد.
ب. ارزيابي ساختار پمفلت/بروشور:
در بررسي ساختار يك پمفلت/بروشور بايد به طراحي، متن و كيفيت توليد پمفلت/بروشور توجه شود.
a) طراحي پمفلت/ بروشور: در ارزيابي طراحي به 7 بخش خلاقيت و نوآوري، جذابيت فونت ها و اجزاي گرافيكي، تناسب حجم مطالب با قطع و تعداد صفحات، تنوع و هماهنگي رنگ هاي به كار رفته با محتوا، تناسب پس زمينه و محتوا و رعايت استاندارد تعداد صفحات توجه مي شود:
1. آيا در طراحي مطالب در پمفلت/ بروشور خلاقيت و ابداعي صورت گرفته است؟ مقايسه با موارد مشابه توسط يك فرد صاحب نظر ميتواند مبناي ارزيابي قرار بگيرد.
2. در طراحي تا چه ميزان از فونت ها و اجزاي گرافيكي به صورت مناسب براي جذاب شدن پمفلت/بروشور استفاده شده است؟ دراين زمينه استفاده از رنگ هاي جذاب، صفحه آرايي، فونت ها و جداول و نمودارها مدنظر قرار مي گيرد.
3. آيا قطع (اندازه) و تعداد صفحات پمفلت/بروشور براي ارايه مطالب مورد نظر مناسب است؟ به وجود تناسب ميان تعداد صفحات و حجم مطالب(تراكم مناسب مطالب و استفاده بهينه از فضا) و مناسب بودن قطع پمفلت براي استفاده مخاطب توجه كنيد.
4. آيا رنگ هاي به كار رفته هماهنگ است و با محتوي تناسب دارد؟ استفاده از تعداد رنگ هاي مناسب به جلب توجه مخاطب و ارايه بهتر مطلب كمك مي كند. از طرفي انتخاب نامناسب تعداد و نوع رنگ ممكن است تاثير معكوس داشته باشد.
5. آيا پس زمينه به كار رفته با محتوي هماهنگ است و تناسب دارد؟ تناسب رنگ، طراحي و شكل هاي به كار رفته در پس زمينه را از نظر تناسب با پيام پمفلت ارزيابي كنيد. توجه كنيد كه پس زمينه، محتوا را تحت تاثير قرار نداده باشد و موجب كاهش توجه مخاطب به اصل پيام نشود.
6. آيا تعداد صفحات استاندارد در پمفلت/بروشور رعايت شده است؟ تعداد صفحات براساس تعريف يونسكو كه از 5 تا 48 صفحه است. ليفلت مي تواند 2 تا 4 صفحه نيز باشد.
b) متن پمفلت/بروشور: متن پمفلت/بروشور بايد خوانا و زيبا باشد و به همين منظور لازم است از فونت هاي با اندازه و تنوع مناسب استفاده شود. معمولا در متن پمفلت و بروشور بيش از 3 نوع فونت نبايد به كاررفته باشد. چگونگي استفاده از فونت هاي درشت و خميده (ايتاليك) در متن براي تاكيد بر نكات مهم و برجسته نيز حايز اهميت است. همچنين توجه به كادر بندي و آرايش مناسب متن و تناسب بين فضاي نوشتاري، فضاي خالي و قسمت اختصاص يافته به اجزاي گرافيكي در كيفيت و تاثير پمفلت/بروشور اهميت دارد. معمولا صفحه رويي حاوي عنوان پمفلت/بروشور، آرم يا تصويري مرتبط با تهيه كننده يا محتواي آن است. نوشته ها در صفحه اول بايد حداقل باشد. در صفحه پشتي معمولا اطلاعات تماس براي مخاطبان قرار دارد. صفحه اول داخل، بهترين صفحه پمفلت/بروشور است كه در آن بايد هدف اصلي تهيه بروشور و علت انتخاب مخاطب ذكر شود. ديگر صفحات بروشور به ترتيب و با توجه به اولويت، مطالب بروشور/پمفلت را در خود جاي دهند. شايسته است منابع مطالب ارايه شده در بخشي از پمفلت/بروشور ذكر شود و نيز اطلاعات لازم جهت دسترسي مخاطب به واحد يا سازمان مربوطه جهت پيگيري يا كسب اطلاعات بيشتر ارايه شود. بنابراين در بررسي متن مي توان 7 نكته را ارزيابي نمود:
1. آيا فونت هاي به كار رفته در متن پمفلت/بروشورخوانا هستند؟
2. آيا تعداد فونت هاي به كار رفته در متن مناسب (حداكثر 3 فونت) است؟
3. آيا اندازه فونت ها و استفاده از فونت هاي درشت و مايل با توجه به اهميت مطالب است؟
4. كادر بندي و آرايش متن چگونه است؟
5. هماهنگي بين متن، فضاهاي خالي و اجزاي گرافيكي تا چه حد مناسب است؟
6. آيا در متن پمفلت/بروشور منابع مورد استفاده ذكر شده است؟
7. آيا در متن پمفلت/بروشور اطلاعات تماس(آدرس، تلفن، فاكس، پست الكترونيك و پايگاه اطلاع رساني اينترنتي) براي كسب اطلاعات بيشتر و پيگيري براي مخاطبان ذكر شده است؟
c) كيفيت توليد پمفلت/ بروشور: بررسي كيفيت چاپ، كاغذ بكاررفته و رنگ ها همگي برطراحي زيبايي بروشور مي افزايد. كيفيت تاخوردن يا نحوه اتصال برگه ها به يكديگر نيز حايز اهميت است. كيفيت چاپ بايد به گونه اي باشد كه به خوبي حروف و كلمات قابل خواندن باشند. استفاده از چند رنگ (تك رنگ، دو رنگ، سه رنگ) و كيفيت چاپ رنگ ها حايز اهميت است. توجه به اين نكته لازم است كه افزايش تعداد رنگ ها، در صورتي كه به كيفيت و جلب بيشتر مخاطب و انتقال بهتر پيام منجر نشود، تنها به هدر رفتن منابع مي انجامد. در ارزيابي كيفيت توليد از 4 جهت به آن توجه مي شود:
1. كيفيت كاغذ به كار رفته در پمفلت/بروشور چگونه است؟
2. كيفيت تا خوردن و يا اتصال صفحات پمفلت/بروشور چگونه است؟
3. كيفيت چاپ پمفلت/بروشور چگونه است؟
4. در چاپ پمفلت/بروشور از چند رنگ استفاده شده است؟
ج-ارزيابي پيش آزمون:
در اين بخش انجام پيش آزمون در روند توليد پمفلت/بروشور بررسي مي شود. نحوه اجراي پيش آزمون و گروه انتخاب شده جهت پيش آزمون مهم است. انتخاب جمعيتي مشابه و متناسب با گروه هدف به بهبود نتيجه پيش آزمون كمك مي كند. بررسي نماييد كه آيا پيش آزمون انجام شده است. در صورت انجام به كيفيت انجام آن توجه كنيد:
1. كيفيت انجام پيش آزمون پمفلت/بروشور چگونه است؟
III. اجراي پمفلت/ بروشور
پس از توليد پمفلت/بروشور، لازم است در تيراژ مناسب، با انتخاب زمان مناسب و در محل مناسب توزيع گردد تا جمعيت مورد نظر را پوشش دهد. انتخاب تيراژ، زمان و مكان با توجه به مخاطبان، متفاوت است. در اين مرحله اجرا را از 3 جهت بررسي كنيد:
1. آيا تيراژ پمفلت/بروشور متناسب با تعداد مخطبان است؟
2. مكان هاي انتخاب شده تا چه حد براي تحت پوشش قرار دادن مخاطبان مناسب است؟
3. آيا زمان هاي توزيع مناسب بوده است؟
IV. ارزيابي پمفلت/ بروشور
در مرحله چهارم اقدامات انجام شده جهت تعيين تاثير مداخله انجام شده بررسي مي گردد. در مرحله اول بررسي كنيد كه آيا برنامه اي براي ارزيابي پمفلت/بروشور در نظر گرفته شده است؟ در صورت پاسخ مثبت آن را از 2 جهت بررسي كنيد:
1. ارزيابي پمفلت/بروشور تا چه حد دستيابي به اهداف را سنجيده است؟
2. ارزيابي پمفلت/بروشور تا چه حد دستيابي تأثير پيام بر مخاطبين را از نظر تغيير دانش، نگرش و رفتار سنجيده است؟
منابع:
Brochure evaluation, Sprecher - Sauk Prairie High School, 2004
Evaluation Criteria for Brochures, Teacher Evaluation Tool for WebQuests,
Aziz Bin Taleb, 2003, What Went Wrong Webquest, The Rise and Decline of Islamic Civilization, For High School Gifted Students,
Brochure Evaluation Rubric, SightLines © Prentice Hall Canada, 1999
Rare Books and Manuscripts Section, Association of College & Research Libraries http://www.rbms.nd.edu/committees/exhibition_awards/submissions/evaluation_criteria.shtml
Brochure Evaluation Criteria, Welcome to Windsor and Essex County
Create a Brochure, Bellingham Public Schools, technology connections
Linda Aldrich, Information Retrieval and Communication in Leisure Services, Department of Recreation Management & Policy, University of New Hampshire
Brochure Writing Tips, Witcher Communications
برچسب:
،
ادامه مطلب
بازدید: