مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

اختلالات قاعدگي و درمانهاي متفاوت

اگر شما شاهد بهبود نسبتا كمي باشيد،پزشك به شما درمان طبي را پيشنهاد مي كند.ازآنجايي كه ادعاهاي زيادي درمورد فوايد ويتامين، مكمل هاي غذايي، و پيشنهادهاي بدون تجويز وجود دارد،شما نبايد بدون مشورت و تجويز پزشك از هيچ كدام آنها استفاده كنيد.اين مهم است كه به خاطر داشته باشيد زمانيكه بعضي از پزشكان مصرف ويتامين ها و مكمل هاي غذايي خاص را به شما پيشنهاد مي كنند و به تاثير آنها معتقدند،عده اي به نبود هيچ گونه شواهد علمي براي فوايد آنها تاكيد دارند و شما را از عوارض مصرف بالاي آنها آگاه مي كنند.در ميان بسياري از داروهاي قاعدگي در بازار،تعداد زيادي مولتي ويتامين كه تركيب ويتامين ب6، منيزيوم،روي،و ويتامين آ هستند موجود است.مصرف ويتامين ب 6 براي درمان اختلالات قاعدگي به دهه 1940 برمي گردد.آنهايي كه تاثير اين ويتامين را مي دانند به تقابل ويتامين و مواد شيميايي مغز معتقدند.بنابراين تاثير آن از لحاظ طب باليني ثابت نشده و تعداد زيادي از افراد آن را مضر ميدانند. مصرف 200 تا 300 ميلي گرم از آن در روز باعث احساس درد يا كرختي و سستي در دستها و پاها يا احساس سختي يا ناهنجاري در راه رفتن و آسيبهاي عصبي مي شود.اگرچه هنوز فوايد بعضي از ويتامين ها و مكملهاي غذايي ثابت نشده، اما احتمال آن وجود دارد.يك مطالعه نشان داد كه مصرف 150 تا 300 ميلي گرم ويتامين اي به طور روزانه اختلالات قاعدگي را كاهش مي دهد. مطالعه ديگري مصرف روزانه 200 ميلي گرم مكمل منيزيم را پيشنهاد كرد كه با تغيرات فيزيكي و رفتاري ناشي از قاعدگي مقابله مي كند اگرچه مصرف منيزيم به مقدار زياد،مي تواند خطرناك باشد و جذب كلسيم را دچار اختلال كند.بالاخره،فروش اسيد آمينه ال تريپتوفن كه بدون تجويز ممنوع است اما در داروخانه هاي واجد شرايط قابل دسترس است براي بسياري از خانم ها مفيد و كمك كننده است.آن سطح سروتونين را بالا برده، و خوابي راحت را براي بيماران به ارمغان مي آورد و بيقراري را كاهش داده و اشتها آور است.ممكن است پزشك شما از ميان داروها دارويي براي شما تجويز كند،اگر چه تا به حال دارويي براي پي ام اس (دردهاي قاعدگي) توليد نشده،و ميزان تاثير داروها در درمان اختلالات قاعدگي بحث هاي قابل توجهي  را دارد.درحقيقت،بعضي از داروهايي كه براي درمان اختلالات قاعدگي به كار مي رود بالقوه مضر هستند.بنابراين شما و پزشكتان بايد يك مديريت محافظه كارانه اي براي درمان طرح ريزي كنيد نه اينكه دارو درماني كنيد.
قرص هاي مدر (ادرار آور) به شما كمك مي كند تا مايعات اضافي را از كليه هايتان دفع كنيد.ممكن است پزشكتان يك داروي ادرار آور تجويز كرده تا التهاب و پف بدنتان را كاهش دهد البته اگر زياد كردن ادرارتان كمك كننده نباشد.اگرچه مطالعات بر روي فوايد استفاده از داروهاي ادرارآور براي درمان اختلالات قاعدگي نتايجي را نشان مي دهند،اما آنها بيشتر از داروهاي ديگر در درمان اختلالات قاعدگي استفاده مي شوند و علائم ديگر قاعدگي مانند خستگي و افسردگي و پريشاني را كاهش مي دهند.زيرا آنها از فعل و انفعالات هورمون ها كه باعث حفظ ونگهداري آب مي شود جلوگيري مي كند. اسپيرونولاكتون (الدكتون) همچنين براي درمان علائم قاعدگي استفاده مي شوند. پزشكان اسپيرونولاكتون را به مقدار 25 ميلي گرم به مدت 4 بار در روز از زمان تخمك گذاري تا شروع قاعدگي تجويز مي كنند.بروموكريپتين،دارويي كه شير را بعداز زايمان متوقف مي كند، گاهي اوقات براي درمان ناراحتي هاي سينه براي كساني كه به اختلالات قاعدگي دچار شده اند تجويز مي شود،اگر چه هيچ نشانه اي مبني بر بهبود كساني كه از اين دارو استفاده مي كنند نسبت به آنهايي كه استفاده نمي كنند وجود ندارد.مصرف معمول اين دارو 2.5 ميلي گرم يك بار يا دوبار در روز از زمان تخمك گذاري تا شروع عادت ماهانه است.به خاطر اينكه احتمال وجود عوارض جانبي آنها وجود دارد،پزشكتان اين دارو را با دوز كم شروع مي كند.
مفناميك اسيد يك داروي ضد درد است كه گاهي اوقات براي تسكين دردهاي قبل از قاعدگي تجويز مي شود.مصرف معمول اين دارو 500 ميلي گرم از زماني كه نشانه هاي درد ظاهر مي شوند  شروع شده و تا 250 ميلي گرم دوبار در روز تا دو يا سه روز ادامه پيدا مي كند.خطر عمده اين دارو تاثير بد آن بر باوري است.از آنجايي كه قاعدگي تخمگ گذاري را به دنبال دارد،شما ممكن است متوجه بارداريتان نشويد تا زماني كه عادت ماهانه تان به تعويق بيفتد.بنابراين، پزشكتان ممكن است قبل از اينكه مفناميك اسيد يا داروهاي ديگر را براي درمان علائم قاعدگي تجويز كند به شما يكي از موارد جلوگيري از بارداري را توصيه كند.داروهاي ضد درد كه قابل دسترس هستند شامل داروهاي بدون تجويزي مانند ايبوپروفن و ناپروكسن مي باشد.بنابراين مصرف معمول اين داروها خطر التهابات و (نفخ) شكمي را به دنبال دارد.داروي ديگري كه بدون تجويز هم قابل دسترس است.پروژسترون درماني هم طرفداران زيادي دارد علي رغم اين حقيقت كه پروژسترون طبيعي و پروژسترون ساختگي و مصنوعي تاثيراتي را در مطالعات علمي نشان نداده اند.درحقيقت،استفاده پروژسترون براي درمان اختلالات قاعدگي توسط شركت داروسازي در آمريكا ثابت نشده است و بعضي از دانشمندان در ايمني و نتايج اين درمان ترديد دارند.با اين وجود،به خاطر اينكه بعضي از پزشكان بهبود بيماران خود را با اين دارو مشاهده كرده اند،مصرف پروژسترون براي درمان علائم قاعدگي رايج شده است. برطبق كالج تخصصي زنان و زايمان آمريكا، مقدار استاندارد مصرف پروژسترون براي درمان اختلالات قاعدگي 50 تا 100 ميلي گرم در روز به صورت تزريق عضله اي يا به مقدار 200 تا 400 ميلي گرم دوبار در روز به صورت واژينال يا شيافهاي مقعدي توصيه شده است.درمان از چند روز قبل از ظهور علائم توصيه شده و تا شروع عادت ماهانه ادامه پيدا مي كند.
مطالعات معدودي نشان داده كه داروهايي كه فعاليت تخمدان را متوقف مي كنند و به داروهاي تخمدان برداري معروفند مي توانند علائم قاعدگي را متوقف كنند.در آزمايشهاي باليني،اين عمل با مصرف لوپرون از طريق تزريق يا سينارل از طريق اسپري هاي بيني صورت گرفته تا فعاليت GnRH (هورموني كه در قسمتي از مغز است و مربوط به باوري است و عادت ماهانه را با تحريك تخمدان شروع مي كند)،را متوقف كند.بنابراين،متوقف كردن فعاليت تخمدان،يائسگي را به وجود مي آورد كه منجر به مشكلات استخواني و قطع عادت ماهانه مي شود.در نتيجه،اين روش فقط براي از كار انداختن و توقف قاعدگي در نظر گرفته شده است و 5 تا 10 درصد خانم ها علائم قاعدگي،آنها را از خانواده و شغلشان محجور مي كند.اين درمان بايد بعداز 6 ماه متوقف شود.
برخي از پزشكان بعضي از داروهاي مسكن يا ضد افسردگي را تجويز مي كنند كه شامل فلوكسيتين براي بيماراني كه اختلالات قاعدگي در آنها تشخيص داده شده،تجويز مي شود. بنابراين،اگر شما به افسردگي مبتلا مي شويد اين داروها شايد توجيه پذير باشد.اين داروها اگر با داروهاي ديگري تركيب شوند سبب عكس العمل هاي خطرناك و مهلكي مي شوند و مي توانند منجربه عوارض جانبي وسيعي شوند. اين داروها براي بيماريهاي جدي مانند افسردگي شديد تجويز مي شود.به عبارت ديگر،اگر به اختلال قاعدگي مبتلا شده ايد،پزشك ممكن است يك مدلي از پروزاك كه سارافم است را براي شما تجويز كند.اين داروي ضد افسردگي زماني كه در دوز 20 ميلي گرم در روز در طول قاعدگي مصرف شود اثرات جانبي بسياري دارد.مهمترين عوارض جانبي آن سردرد،تهوع،و آب ريزش بيني است.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چرا پيش از قاعدگي احساس سنگيني مي‌كنيم؟

تجمع آب در بدن قبل از قاعدگي مي‌تواند سبب ناراحتي در برخي زنان شود. اما تغييرات شيوه زندگي، برخي داروها و مكمل‌هاي غذايي مي‌تواند به كاهش اين مشكل كمك كرده و ساير نشانه‌هاي قبل از قاعدگي را هم تسكين دهد.
تجمع مايعات قبل از دوران قاعدگي سبب احساس سنگيني و نفخ يك يا دو هفته قبل از شروع قاعدگي مي‌شود. در بسياري از زنان، تجمع مايعات ماهي يك بار مشكل خاصي را ايجاد نمي‌كند اما در برخي ديگر اين حالت مي‌تواند آن‌قدر شديد باشد كه با انجام فعاليت‌هاي روزانه تداخل كند.

در اينجا به چند نكته كمك‌كننده در جهت كاهش اين مشكل اشاره مي‌كنيم:
اول اينكه چرا اتفاق مي‌افتد!
تجمع مايع يك علامت كلاسيك نشانگان پيش از قاعدگي است. دليل بروز اين نشانگان هنوز ناشناخته است اما تغييرات هورموني نقش مهمي در ايجاد اين حالات دارد.

رويه زندگي‌ات را كمي تغيير بده!
مراقبت خوب و صحيح و توجه به امر بهداشت فردي به كاهش اين علايم كمك مي‌كند به اين نكات توجه كنيد:

· فعاليت جسماني را جزو فعاليت‌هاي روزمره خود بگنجانيد.
زناني كه در فعاليت‌هاي جسماني منظم شركت مي‌كنند، كمتر نشانه‌هاي قاعدگي را تجربه مي‌كنند.
· از نمك دوري كنيد:
ميزان مصرف نمك را در رژيم غذايي خود كاهش دهيد. توجه كنيد كه برخي موادغذايي نمك پنهان دارند، سس سويا، سبزيجات كنسرو شده، سوپ‌ها و غذاهاي آماده نمك فراواني دارند.

· رژيم غذايي سالم را انتخاب كنيد:
سعي كنيد روزانه مقدار زيادي ميوه و سبزي و مغزها، تخمه‌ها و حبوبات و غلات مصرف كنيد. از نوشيدن الكل و قهوه بپرهيزيد.كمك داروهادر صورتي كه تجمع مايعات بدن‌تان با تغيير رويه زندگي به تنهايي امكان‌پذير نيست داروهاي زيادي مي‌تواند به كمك شما بيايد.
 بسته به شدت علايم در شما، و اينكه بخواهيد باردار شويد و يا نه ديگر پيشنهادات شامل موارد زير است:
درمان‌هايي كه نياز به توصيه پزشك ندارد اين داروها معمولا حاوي تركيبي از ادرارآورها، تسكين‌دهنده‌ها، ضدحساسيت‌ها و مخدرهاست كه به درمان نشانه‌هاي قبل از قاعدگي كمك مي‌كنند. اما اگر مشكل اصلي شما تجمع مايع است نيازي به مصرف همه اين داروها نداريد.تسكين‌دهنده‌هاي درد داروهاي ضدالتهاب غيراستروييدي مثل ايبوپروفن ممكن است به شما احساس راحتي ببخشند. البته به ياد داشته باشيد كه مصرف طولاني‌مدت اين داروها مي‌تواند سبب خون‌ريزي معده يا زخم معده شود مصرف هم‌زمان ادرارآورها و ضدالتهاب‌ها با هم در يك زمان هم ممكن است سبب آسيب به كليه‌ها شود.

قرص‌هاي ضدبارداري:
قرص‌هاي ضدبارداري خوراكي از تخمك‌گذاري جلوگيري مي‌كند در حالي كه مي‌تواند به كاهش علايم پيش از قاعدگي هم كمك كند.

انتخاب مكمل‌ها اما به دقت!
ويتامين‌ها و مولتي‌ويتامين‌ها، مواد معدني و داروهاي گياهي هنوز درمان نشانه‌هاي پيش از قاعدگي هستند اما هنوز آثار آنها به خوبي تاييد نشده است و تحقيقات بيشتري در اين زمينه بايد انجام شود.

كلسيم:
مصرف روزانه 1200 ميلي‌گرم كلسيم به كاهش علايم پيش از قاعدگي از جمله تجمع آب در بدن كمك مي‌كند.

منيزيم:
مصرف 200 تا 400 ميلي‌گرم منيزيم روزانه ممكن است ميزان تجمع مايعات را در بدن كاهش دهد. منيزيم براي زناني كه مشكلات قلبي جدي يا بيماي‌هاي كليه دارند توصيه مي‌شود. البته بايد قبل از مصرف اين مكمل‌ها با پزشك خود صحبت كنيد، مصرف ميزان زياد اين مواد با ساير داروها مي‌تواند حتي مضر باشد.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تنگي نفس داريد ،از اين ويتامين مصرف كنيد

 محققان متوجه شدند بيماران آسمي كه داراي مقادير بالاي ويتامين D در بدنشان هستند عملكرد ششهايشان بهتر است و نسبت به ديگران پاسخ بهتري به درمانهاي خود ميدهند.
دكتر راند سادرلند از مركز ملي سلامت در دنور در اين باره گفت : اين يافته ها نشان ميدهد كمبود ويتامين D منجربه بدتر شدن بيماري آسم ميشود.
همچنين با اندازه گيري مقادير اين ويتامين در بدن ميتوان چگونگي پاسخگويي بيمار را نسبت به درمان هاي دارويي پيش بيني كرد.به نظر مي رسد ويتامين D مانند يك اصلاح كننده در سيستم ايمني بدن انسان عمل مي كند و به افراد آسمي كمك موثري در كاهش علائم بيماري ميكند.
براي بررسي اين موضوع تيم تحقيقاتي ميزان ويتامين D را در 54 بيمار آسمي اندازه گيري كردند و متوجه شدند افراد داراي مقادير پايين اين ويتامين در خونشان هستند در آزمايشهاي عملكرد ششها نتايج ضعيفتري ميگيرند.
همچنين پايين بودن مقادير ويتامين D ميتواند پاسخ بدن را به درمانها بدتر كرده و در نهايت منجر به افزايش تورم در مجاري تنفسي بيماران شود.
اين تحقيقات همچنين نشان مي دهد آسم ارتباط نزديكي با چاقي دارد و كمبود ويتامين D ميتواند اين شرايط را در بيماران چاق به مراتب بدتر كند.
قرار گرفتن در معرض نور خورشيد ، مصرف چربي و روغن ماهي ميتواند به افزايش مقادير اين ويتامين در بدن انسان كمك شاياني كند.
دكتر مايكل هاليك مدير آزمايشگاه تحقيقاتي پوست ، استخوان و ويتامين D در بوستون گفت : نتايج اين تحقيقات بسيار جالب است و تمامي يافته هاي گذشته را تائيد ميكند.امروزه بسياري از انسانها چه مبتلا به آسم باشند و چه نباشند به ميزان كافي ويتامين D دريافت نميكنند كه اين عامل ميتواند روي سلامت آنها تاثير سوئي داشته باشد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

بهترين ساعت روز براي جذب ويتامين هاي مختلف چه ساعتي است؟

بدن در ساعت هاي مختلف روز، فعاليتهاي متفاوتي انجام مي دهد. بسياري از افراد خوردن مكمل هاي غذايي را در ساعتهاي مختلف روز پيشنهاد مي كنند تا با دستگاه گوارش و هضم و جذب اين مواد مغذي مطابقت داشته باشد.
بسياري خوردن كلسيم را در شب پيشنهاد مي كنند. به اين دليل كه كلسيم در شب مورد استفاده قرار مي گيرد و همچنين به دليل اينكه كلسيم مي تواند زماني كه در رختخواب هستيد به خوابيدن تان كمك كند. براي مثال خوردن يك ليوان شير را قبل از خواب به خاطر بسپاريد. جذب كلسيم دليل اين امر است. منيزيم نياز است كه با كلسيم همراه شود. بسياري از افراد منيزيم را با كلسيم، با مكمل هاي شبيه به هم، در موقع خواب مصرف مي كنند اگرچه برخي معتقدند كه منيزيم در روز بهتر جذب مي شود. اگر مكمل كلسيم كه شامل منيزيم مي شود، هر دو در يك زمان مصرف شود مناسبتر است.
بسياري از ويتامين ها با غذا مصرف مي شود، بنابراين مصرف آنها همراه با غذا توصيه مي شود. به خاطر داشته باشيد كه ويتامين ها را با غذا بخوريد زيرا در آن لحظه شما درحال خوردن و آشاميدن هستيد.
ويتامين هاي محلول در چربي به چربي نياز دارند تا جذب شوند بنابراين آنها بايد هميشه با غذاهايي كه چربي دارند مصرف شود. اين ويتامين ها شامل ويتامين آ، ويتامين د، ويتامين اي، و ويتامين كا هستند.
ويتامين سي فقط چند ساعت در رگ درحال گردش است. براي كسب نتيجه بهتر ويتامين سي بايد هر 3 ساعت يكبار يا در 3 وعده غذايي تقسيم شده و مصرف شود
بهترين زمان براي جذب فيبر صبح است. در اين لحظه، فيبر در روده وارد شده بدون اينكه غذايي مانع ورود آن شود. فيبر مي تواند مانع جذب ويتامين ها شود، زيرا به عنوان يك پوشش براي روده عمل مي كند، بنابراين بهتر است قبل از مصرف فيبر ويتامين استفاده نكنيم. آهن نيز همراه با فيبر به خوبي جذب نمي شود.
پروبيوتيك ها همراه با غذا و گاهي اوقات قبل از غذا مخصوصا 20 دقيقه قبل از غذا جذب مي شود.

آنزيم هاي گوارشي جهت تاثيرگذاري بيشتر، همراه با غذا مصرف شوند.
ويتامين هاي محرك مثل ويتامين سي، نبايد قبل از خواب مصرف شوند زيرا شخص را بيدار نگه مي دارد. بعضي ها معتقدند كه آب مركبات و ويتامين سي خواب را برهم مي زند اما اين مورد تاييد نشده است. 
اگر شما مكمل هاي غذايي زياد مصرف مي كنيد، بايستي آنها را در قوطي هاي قرص سر و سامان دهيد و هر قوطي اي را مختص ساعتي از روز قرار دهيد. آنها را به اندازه اي كه توصيه شده و سر ساعت مصرف كنيد. گذاشتن قوطي قرص ها نزديك ميز شامتان باعث مي شود كه موقع غذا خوردن، خوردن آنها را فراموش نكنيد. حتي اگر ويتامين ها را سر ساعت نخورديد، اضافه كردن آنها در برنامه غذايي تان در هر ساعتي از روز به سلامتي شما كمك مي كند.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

منابع غذايي ويتامين B12

ويتامين B12 به حفظ سلامت خون كمك مي‌كند و همچنين در ساختن پروتئين‌هاي مهمي در بدن دخالت دارد.

 منابع غذايي حاوي ويتامين B12  اينها هستند:

 

    * گوشت ماكيان.
    * ماهي و ساير غذاهاي دريايي.
    * گوشت قرمز.
    *  تخم مرغ.
    *  پنير،‌ماست و شير.
    * غذاهاي غني‌شده با ويتامين B12، مانند غلات صبحانه غني‌شده.
 

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آشنايي با ويتامين B6

ويتامين B6 از جمله ويتامين‌هاي محلول در آب است كه بعد از هضم غذا، از بدن دفع مي‌شود.
  واحد وزن اين ويتامين، ميلي‌گرم است و مقدار مصرف روزانه آن براي بزرگسالان 6/1 تا 2 ميلي‌گرم است.

فوايد
• به جذب چربي و پروتئين در بدن كمك مي‌كند.

• در جلوگيري از ناراحتي‌هاي عصبي موثر است.
  • مانع از بروز ناراحتي‌هاي پوستي مي‌شود.
  • مانع از بروز پيري زودرس مي‌شود.

• در كاهش استفراغ حاملگي موثر است.
  • موجب كاهش درد ناشي از انقباض عضلات، گرفتگي و درد عضلات پا و بي‌حسي دست‌ها مي‌شود.
  • به رفع خشكي دهان كمك مي‌كند.
  • در برطرف شدن ناراحتي‌هاي مثانه موثر است.

• در رفع تهوع و دل بهم خوردگي موثر است.
  • به جذب كامل ويتامين B12 كمك مي‌كند.

• به تثبيت منيزيم در بدن كمك مي‌كند.

• در تنظيم هورمون‌هاي جنسي دخيل است.
  • روي مغز و سيستم اعصاب تاثير مفيد دارد.

• در ساخت هموگلوبين تاثير دارد.

• در تامين انرژي بدن نقش دارد.

• براي متابوليسم كربوهيدرات‌ها، چربي‌ها و پروتئين‌ها موثر است.
  • مانع از اختلال در خواب مي‌شود.

• به سوخت و ساز چربي كمك مي‌كند.

• در كاهش وزن اضافي موثر است.
  • مانع از بروز استرس مي‌شود.

• در رفع كمبود آهن مفيد است.

• به تعادل فسفر و سديم بدن كمك مي‌كند.
  مقدار مورد نياز
• در كودكان 8/0 تا 4/1 ميلي‌گرم در روز

•  كودكان 12- 10 ساله 6/1 ميلي‌گرم در روز

• نوجوانان و بزرگسالان 2 ميلي‌گرم در روز

• خانم‌هاي باردار 3 ميلي‌گرم در روز
مسموميت
مصرف بيش از حد مجاز آن ممكن است موجب بروز ناراحتي‌هاي عصبي شود و بي‌قراري و ديدن خواب‌هاي آشفته را به همراه داشته باشد.
 منابع ويتامين B6
گردو- نخود- اسفناج- خمير مايه خشك- گوجه فرنگي- ذرت- گندم كامل- سبوس گندم- جوانه گندم- جگر- قلوه-  سويا- طالبي- تخم‌مرغ- شير- انگور- لوبيا سفيد- نخودفرنگي- گوشت گاو- برنج آسياب شده- پسته شامي - بادام زميني- ميگو – آناناس- سيب- پرتقال- گلابي- هلو- بوقلمون.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

اگر كودكتان اسهال گرفت،چه بايد كرد؟

اما نكته مهم پيشگيري از بروز اين بيماري ناتوان‌كننده و خطرناك در كودكان است.
مراقبت و درمان كودك مبتلا به اسهال در منزل- بيماري اسهال مي‌تواند موجب سوءتغذيه و مرگ شود كه علت مرگ هم دفع مقادير زيادي آب و نمك از بدن مي‌باشد. وقتي مي‌گوييم يك كودك اسهال گرفته كه هم آب بيشتري از مدفوع دفع مي‌شود و هم دفعات دفع نسبت به قبل بيشتر شده باشد.
براي درمان اسهال بايد چند نكته را در نظر بگيريد:
جلوگيري از بروز كم‌آبي،تغذيه كودكان بالاي 6 ماه ،درمان سريع و موثر كم‌آبي ،بنابراين لازم است كه به كودك بيش از ميزان معمولي مايعات بنوشانيد، به مايعات بدون نمك مقداري نمك اضافه كنيد.

مايعات مناسب شامل: آب ساده، چاي كم‌رنگ، دوغ، آب‌ميوه طبيعي و تازه، مايعاتي كه با جوشاندن غلات به دست مي‌آيند مانند فرني، حرير بادام، سوپ سبزيجات يا سوپ جوجه.به دفعات مكرر از غذاهاي مغذي و سهل‌الهضم ولي در حجم كم بدهيد.حبوبات پخته مثل سوپ‌هاي ساده برنج و گوشت، ماست و دوغ، گوشت، روغن، پوره سيب‌زميني .
روش تهيه: خيس كردن حبوبات به مدت 48 ساعت سپس پختن كامل و له يا آسياب كردن جهت هضم آسان‌تر (به صورت فرني، حريره، سوپ) غذا تازه باشد.

درمان سريع و موثر كم‌آبي:علايمي كه در زير مي‌بينيد نشانه كم‌آبي مي‌باشند. پس سريعا كودك را به يك مركز درماني برسانيد تا برحسب شدت علايم تحت درمان قرار گيرد.

با وجود هر يك از علايم زير:
عدم بهبود كودك طي 3 روز، تب بالا، تشنج، خواب‌آلودگي و بي‌حالي، نفس كشيدن عميق و تند و كاهش دفعات ادرار كردن فورا به پزشك معالج خود مراجعه كنيد.
اين علايم نشانه كم‌آبي هستند:
 1- چشم‌هاي گود رفته و گريه بدون اشك
2- خيلي تشنه استفراغ‌هاي مكرر دهان خشك
3- نداشتن اشتها به غذا و مايع
4- پوست چروكيده شل، كاهش ناگهاني وزن
5- وجود خون در مدفوع، افزايش دفع مدفوع آبكي، كاهش ادرار، ادرار تيره‌رنگ
6- كاهش نبض، كاهش فشارخون

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تفاوتهاي جالب روانشناسي و بيولوژيكي زنان و مردان

تفاوتهاي بيولوژيكي

نـه تـنـها سـاخـتـار مغز زنان و مردان با يكديگر متفاوت مي باشد، بلكه مـردان و زنان از مغزشان بطـرز مــتفاوتي استفاده مي كنند. در مغز زنان اتصالات و ارتباطات بيشتري بين دو نيمكره چپ و راست وجود داشـته كـه بـه آنــها اين توانايي را مي دهد تا از مهارت گفتاري بهتري نسبت به مردان برخوردار باشند. از طرف ديگر در مردان ارتبـاط كمتري بين دو نيمكره مغزشان وجود داشته و به آنها اين قابليت را ميدهد تا داراي مهارت بيشتري در استدلالهاي انتزاعي و هوش ديداري-فضايي باشند.

بيشتر عادات مردان و زنان را مي توان توسط نقش آنها در روند تكامل توضيح داد. بـا وجود آنكه شرايط زندگي تغيير كرده باز هم زنان و مردان تمايل دارند از برنامه بيولوژيكي خـود پيـروي كننـد. مـردان قـادر هستـند تــا مسير حركت خود را بخاطر بسپارند. زيـرا در گذشته مردان مي بـايـست شـكـار خـود را رديـابـي كـرده و آن را گـرفتــه و بـه خـانــه باز ميگرداندند در حالي كه زنان داراي ديد محيطي بهتري مي باشند كه بـه آنـها كمك مي كند اتفاقات پيرامون مـنـزل خـود را زيـر نـظـر گـرفـتـه و خـطـر در حـال نـزديـك شدن به خانه را شنـاسايي كنند. مـغز مــردان براي شكار كردن برنامه ريزي شده كه حـوزه ديد محدود و بـاريـك آنـها را توجـيـه مـي كند امـا مـغـز زنـان قـادر اسـت دامـنـه اطـلاعات وسيـعتري را رمزگشايي كند.

مردان و زنان داراي حس حسادت يكسان بوده اما مردان بهتر مي تـوانند اين حس را پنهان سازند. نمايان ساختن حس حسادت در زنان احتمالا به همان روحيه اي بر مي گردد كه در خود احساس ضعف نموده و انتقاد از خود داشته و به دوست داشتني بودن خود مطمئن نيستند.

مـردان صداهاي گوشخراش، دست دادن محكم و رنگ قرمز را ترجيح ميدهند. مـردان در حل مسائل فني بهتر مي باشند. زنان داراي گوش تيزتري ميباشند و هنـگام صحبت كردن از واژه هاي بيشتري استفاده مي كنند و در تكمـيل و اتـمام وظـايف بطور مستقل بهتر از مردان مي باشند.

هنگامي كه مردان وارد اطاق مي شوند بدنبال راه خروج مي گردند، خـطـر احـتمالي را برآورد كرده و راههاي گريز را مي سنجد. در حاليكه زنان به چهره ميهمانان توجه مي كنند تا پـي ببرند كه ميـهمانـان چه كساني بوده و چه احساسي دارند. مردان قادر مي باشند تا اطلاعات را طبقه بندي كرده و در مغزشان ذخيره كنند. زنـان تمايل دارند تا اطلاعات را بارها و بارها در مغزشان مرور كنند. هنگامي كه زنان مشكلاتشان را بـا مـردان در ميان مي گذارند دنبال راه حل نمي گردند آنها تنها نياز دارند تا فردي به حرفهايشان گوش دهد.

تفاوتهاي روانشناسي

مردان موقعيتها و اوضاع را بطور كلي درك مي كنند و تفكر كلي و جـامع دارند در حالي كه زنان موضعي مي انديشند و به روي جزئيات و نكات ظريف تمركز مي كنند.

مردان سازنده و خلاق مي باشند. آنـهـا ريسك پذيـر بـوده و بـدنبال تجربه هاي جديد مي باشند در حالي كه زنان با ارزشترين اطلاعات را برگزيده و آن را به نسل بـعد انتقال مي دهند.

مردان در تفكرات و اعمالشان استقلال دارند در حالي كه زنـان تـمـايل دارند از عقايد پيشنهادي ديگران پيروي كنند.

ارزيابي زنان از خودشان در سطح پايينتري از مردان مي بـاشد. زنـان تـمايل دارند از خودشان انتقاد كنند در حالي كه مردان بيشتر از عملكرد خودشان رضايت دارند. و شايد اين موضوع به تربيت خانوادگي و فرهنگ رايج مرتبط باشد كه سعي دارند دختران خود را بسيار مورد رضايت ديگران و خوشايند اطرافيان رشد دهند. و بيش از آنكه پذيرش بي قيد و شرط را به آنان بياموزند خود انتقادي و عدم رضايت از خود را آموزش مي دهند.

مردان و زنان داراي معيارهاي متفاوتي براي رضايتمندي در زندگي مي باشند. مردان براي شغل مناسب و موفقيت در كارها و زنان به خانواده و فرزندان ارزش قائل مي باشند. زني كه از نظر شوهرش پذيرفته و كورد اعتماد است نگرش هاي مثبتي به خود دارد و بخش عظيمي از اهداف او را روابط خوب و دوستانه با اطرافيان تشكيل مي دهد .

مردان نياز مبرمي دارند تـا بـه اهـدافشـان جـامـه عـمـل بـپـوشانـند اما زنان رابطه با ديگران را در درجه نخست اهميت قرار مي دهند.

هنگامي كه زنان مشكلاتشان را بـا مـردان در ميان مي گذارند دنبال راه حل نمي گردند آنها تنها نياز دارند تا فردي به حرفهايشان گوش دهد.

مردان دو برابر زنان بيمار مي شوند البته زنان نيـز بـيشتر بـه سـلامتـي خود اهميت مي دهند.

زنان درد و كار يكنواخت را بهتر از مردان تحمل مي كنند.

بر خلاف تصور عام مردان بيـشتر از زنـان حـرف زده و بيشـتر سـخنــان ديگران را قطع مي كنند.

مردان و زنان داراي حس حسادت يكسان بوده اما مردان بهتر مي تـوانند اين حس را پنهان سازند. نمايان ساختن حس حسادت در زنان احتمالا به همان روحيه اي بر مي گردد كه در خود احساس ضعف نموده و انتقاد از خود داشته و به دوست داشتني بودن خود مطمئن نيستند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چه كسي نبايد قرص ضد بارداري بخورد

بعضي خانم ها مثلا چون در فلان روز دچار تپش قلب شده‌اند و يا در ميان اقوام خود، شخصي مبتلا به بيماري قلبي داشته‌اند، براي خود تشخيص بيماري قلبي گذاشته و به همين بهانه نه تنها در ناآگاهي مانده و از روش صحيحي براي جلوگيري از بارداري ناخواسته استفاده نمي‌كنند، بلكه به ديگران نيز مي‌گويند اگر مشكل قلبي داري، همه روش‌هاي پيشگيري برايت نامناسب است!

بعضي از مشكلات قلبي محدوديت‌هايي را در استفاده از روش‌هاي پيشگيري از بارداري ايجاد مي‌كنند. مهم‌تر از همه اينكه خانم مبتلا به بيماري قلبي مي‌تواند از روش‌هاي مربوط به خودش استفاده كند، مثلا اگر خانمي سكته قلبي داشته، منطقي است كه همسرش با استفاده از كاندوم، از وقوع بارداري ناخواسته پيشگيري نمايد.

خانم هايي كه نبايد از قرص ضد بارداري استفاده كنند

1- خانمي كه در حال حاضر درد قلبي شناخته شده دارد، يا سابقه آن را داشته است.

2- كساني كه سردردهاي عروقي مانند ميگرن دارند (بديهي است كه پزشك متخصص بايد ميگرن را تشخيص دهد، نه خود شما).

3- مبتلايان به بيماري هاي دريچه‌اي قلب كه مشكل‌شان در حال پيشرفت است.

4- افرادي كه در مقطعي از زمان دچار عفونت قلبي (اندوكارديت) بوده‌اند و تحت درمان قرار گرفته‌اند.

5- خانم‌هايي كه به هر دليلي برايشان داروهاي ضد انعقاد خون توسط پزشك تجويز شده است.

6- خانم‌هايي كه سابقه تشكيل لخته ي خون در رگ هايشان را دارند.

7- خانم‌هاي سيگاري، زيرا در معرض خطر بالايي براي ابتلا به بيماري هاي قلبي قرار دارند.

روش‌هاي پيشگيري از بارداري در خانم هاي مبتلا به بيماري قلبي

روش هاي زير مربوط به خانم هايي است كه به تشخيص پزشك متخصص، بيمار قلبي شناخته شده‌اند، نه اينكه كسي خودش بگويد دچار بيماري قلبي شده ام.

انواع روش هاي پيشگيري از بارداري

آمپول‌هاي سه ماهه:

موارد منع مصرف اين آمپول‌ها تقريبا با قرص ضدبارداري مشترك است. كساني كه نبايد از اين آمپول ها استفاده كنند شامل :

- بيماران قلبي كه اختلال شديد انعقادي دارند.

- كساني هستند كه اين چهار مشخصه را با هم دارند: سن بالاي 45 سال، فشار خون بيش از 16، ابتلاي به ديابت و كشيدن سيگار.

- كساني كه سكته مغزي كرده‌اند، يا مشكلات قلبي-عروقي شديد دارند.

بديهي است بهترين روش پيشگيري از بارداري براي اين قبيل خانواده‌ها، روش‌هاي مردانه‌اي مثل استفاده از كاندوم است.

آي‌يودي:

فقط كساني كه اختلال انعقادي خون دارند، بهتر است از آي‌يودي استفاده نكنند.

حتي بيماران دريچه‌اي قلب كه قبلا گفته مي‌شد آي‌يودي برايشان مناسب نيست، امروزه در تحقيقات مشخص شده كه منعي برايشان وجود ندارد.

قرص‌هاي دوران شيردهي:

فقط كساني كه در حال حاضر وجود لخته خون در عروق‌شان تشخيص داده شده (مثلا مبتلا به DVT يعني لخته در عروق عمقي پا هستند) بهتر است از قرص‌هاي دوران شيردهي استفاده نكنند.

همان‌طور كه مي‌دانيد اين قرص‌ها از حدود 40 روز پس از زايمان تا 6 ماهگي نوزادي كه شير مادر را مي خورد، بهترين روش پيشگيري از بارداري است.

اگر خانمي مدت‌ها قبل مبتلا به DVT بوده است، شامل اين منع مصرف نمي‌شود و مي‌تواند از قرص مخصوص دوران شيردهي استفاده كند.

بستن لوله‌هاي رحمي:

هيچ منعي براي اين كار در بيماران قلبي نداريم و فقط خانم‌هايي كه دو مشخصه زير را به تنهايي يا با هم دارند، بهتر است كمي صبر كنند:

1- كساني كه در گذشته خيلي نزديك، مشكلي مانند سكته قلبي و يا مساله حادي در سه ماهه گذشته داشته‌اند.

2- كساني كه وجود لخته در عروق و يا آمبولي ريوي (گير كردن لخته خون در عروق ريوي) توسط پزشك در آنها تشخيص داده شده باشد.

اين خانم‌ها بهتر است چند ماه صبر كنند تا از نظر پزشك مختصص مربوطه، شرايط بهبودي و درمان حاصل شود و سپس در صورت تمايل، از روش بستن لوله‌ها كه يكي از روش‌هاي دايمي پيشگيري از بارداري است، استفاده كنند



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تحليل‌هاي سه گانه در نيازسنجي آموزشي

در مدت نيم قرن گذشته، اوضاع اجتماعي ، فرهنگي ، سياسي و اقتصادي جهان ، آنچنان دستخوش تغيير و دگرگوني بوده است كه به زحمت مي توان اندك شباهتي ميان ساختار روابط افراد و سازمانها در زمان حال و گذشته يافت .

تغيير پرشتاب در همه ابعاد زندگي اجتماعي و سازماني، نه تنها امكان هرگونه خام‌انديشي را از افراد ، سازمانها و جوامع سلب كرده ، بلكه حيات و بقاي آنان را نيزتحت الشعاع خود قرارداده است(عباسپور،1382: 1).

در چنين شرايطي به نظر مي رسد يكي از مهمترين راهبردهاي سازماني در خصوص مقابله با چالشها و مسائل اخير توسعه و آموزش كاركنان مي باشد.

به پندارنو و همكاران آموزش، مجموعه تلاشهاي برنامه ريزي شده يك سازمان براي سهولت يادگيري كاركنان، درمورد شايستگي‌هاي شغلي آنها است. اين شايستگي‌ها، دانش، مهارت و رفتارهايي را كه براي عملكرد شغلي موفق، حياتي‌‌اند، در بر مي‌گيرد . (Noe et al 2003:251)

همچنين انجمن خدمات نيروي انساني‌، آموزش را به صورت يك فرايند برنامه ريزي شده براي اصلاح دانش ، نگرش و مهارت افراد از راه تجربه‌هاي يادگيري براي رسيدن به عملكرد موثر در يك فعاليت، يا مجموعه اي از رفتارها در يك موقعيت كاري، در جهت توسعه توانايي هاي افراد با هدف رفع نيازهاي جاري و آتي سازمان، تعريف مي كند . (Willson 2005 :4 )

نتايج پژوهشها نشان مي دهند كه توجه به آموزش و بهسازي نيروي انساني، افزايش بهره وري را به دنبال دارد .براي مثال: در سال 2004 پس از سنجش اثر بخشي دوره هاي آموزشي در شركت موتورلا مشخص شد كه هر يك دلار سرمايه گذاري در آموزش كاركنان 33 دلار بازده به همراه داشته است .

بررسي ديگر درسال 2006 نشان از آن دارد كه بسياري از سازمانهاي امريكايي افزايش هفت درصدي بودجه هاي آموزشي شان رانسبت به سال گذشته، گزارش كرده اند و اذعان داشتند كه حدود 2/1 دلارصرف آموزش هر كارآموز مي كنند.آنها مبلغي بالغ بر 55.8 بيليارد دلار در اين سال صرف آموزش و بهسازي نيروهاي انساني خود كرده اند.(Training magazine ,2007:21 )

نبود اثربخشي لازم برنامه‌هاي آموزشي، نامشخص بودن تاثير آموزش در سوددهي شركت و مسائلي از اين دست، مديران را با نوعي ترديد و دو دلي در مورد اثربخشي برنامه هاي آموزشي و نيز تمايل آنها براي افزايش سرمايه‌گذاري هاي آموزشي روبرو ساخته است.

به گونه‌اي كه به نظر مي‌رسد يكي از عوامل اصلي ناكارامدي اين آموزشها، عدم اتخاذ رويكرد سيستماتيك و بي توجهي و يا كم توجهي نسبت به هريك از گامهاي فرايند آموزش است كه در (شكل 1) نشان داده شده است (عيدي‌، اكبر 1387 : 5).

در اين مورد، روشن است كه نيازسنجي آموزشي به دليل نقش زير بنايي و ساختاري خود نسبت به ساير اجزاي فرايند آموزش كاركنان، از اهميت و حساسيت بالايي برخوردار است كه اگر به‌درستي انجام شود، مبناي عيني‌تري براي برنامه‌ريزي فراهم خواهد آورد (پاكدل 1379:65 ).

مقصد نيازسنجي آموزشي دستيابي به اطلاعاتي درباره وظايف اصلي و عملي لازم براي ايفاي نقش شغلي ، دانش ،مهارت ونگرشهاي ضروري براي انجام آن وظايف است .

از اين رو مي توان گفت: نيازسنجي عملا يك ابزار گردآوري اطلاعات است كه اگر به درستي اعمال شود، سازمانها را از يك موضع انفعالي و ابهام آميز در فعاليت‌هاي آموزشي خارج ساخته، در يك مــوضع شفاف و فراكنشي قرار مي دهد و اطلاعاتي پيرامـون نيازهاي صريح و ضمني سازماني را كه با اجراي آموزش برآورده مي شود، جمع آوري مي‌كند (Barbazette 2006:5 ).

در همين زمينه گفتني است كه در انجام يك نيازسنجي آموزشي، آنچه مهم است بازشناسي مفهوم نياز آموزشي است . نيازهاي آموزشي كمبود و نقص در توانايي‌ها ، دانشها و گرايشهاي افراد تحت آموزش است.

به پندارآبلا (1986) نياز آموزشي عبــارت است از: مهارت، دانش و توانايي كه افراد واجد آن نيستند و براي آنكه كار خود را به صـورت موفقيت‌آميزي انجام دهند، ضروري است ( Tada 2004 : 10 ).

  • انواع تحليل ها

تحليل در اصطلاح به معني مطالعه موضوع از راه بازبيني و وارسي دقيق و موشكافانه اجزاي آن و بيان نتايج (‌شناخت‌ها‌، تاويل‌ها و تفسيرهاي‌) حاصل از فرايند ياد شده است.

براي شناسايي نيازهاي آموزشي سه نوع تحليل اصلي وجود دارند، كه عبارت‌اند از: تحليل سازمان‌، تحليل فرد و تحليل شغل دارد‌. در ادامه به بررسي و واكاوي هريك از تحليل هاي يادشده مي پردازيم .

  • تحليل سازمان

بر اساس نظر بسياري از متخصصان آموزش، رسيدن به هدفهاي كسب و‌كار، بايد حد نهايي مورد توجه در هر نوع تلاش مربوط به توسعه و آموزش سازماني باشد . بنابراين اجرا و انجام تحليل نيازهاي سازمان بايد نخستين گام در يك نيازسنجي اثربخش باشد. ( Schuler &Jackson , 1996:306 )

تحليل سازمان يك بررسي گسترده ازاجزاي سازماني است كه مي تواند بر يك برنامه آموزش تاثير بگذارد كه در سطحي فراتر از آنچه در تحليل شغل وفرد انجام مي شود، صورت مي‌گيرد‌.

تحليل سازمان شامل: بررسي هدفها و منابع سازماني‌، تغيير جو سازماني براي آموزش‌، بررسي فشارها و محدوديت‌هاي داخلي و خارجي موجود در محيط است.( Goldstein, 1993 : 36)

به عبارت ديگر، تحليل سازمان، شامل: تحليل منابع انساني‌، تحليل شاخص‌هاي كارايي شامل: هزينه نيروي كار، كميت برون دادها ( بهره وري‌)‌، كيفيت برون دادها، اتلاف، استفاده از تجهيزات، تعميرات و يك ارزيابي از جو سازماني است. ( Schuler &Jackson , 1996:306 ) كه البته به كارگيري اين تحليل مستلزم رعايت پيش‌نيازهايي است كه در (شكل شماره 2‌) بدان اشاره شده است .

  • چگونگي و مراحل تحليل سازمان

براي تحليل سازمان به منظور تعيين نيازهاي آموزشي كاركنان، به اين شيوه عمل مي كنيم :

با استفاده از شاخص ها و استانداردهاي عيني ، تحقق هدفهاي سازمان و روش‌هاي عيني اندازه گيري ميزان تحقق آنها را معين مي سازيم. در صورتي كه تحقق هدفها پائين تر از حد انتظار باشد، تحليل با مرحله بعد ادامه پيدا مي كند.

با استفاده از شاخصها و معيارهاي تشخيص ارتباط هدفها با اجزا و عوامل سازمان به ويژه منابع انساني، به تعيين ميزان تاثير منابع انساني در عدم تحقق هدفها مي پردازيم.

اگر اشكال با ساير عوامل (غير از منابع انساني) مربوط باشد، راهكار آموزشي ندارد و از موضوع نيازسنجي آموزشي و از جريان اين تحليل خارج مي شود و اگر مشكل به منابع انساني ارتباط پيدا كند، مي تواند آموزشي و يا انگيزشي باشد كه در اين صورت تحليل سازمان ادامه پيدا خواهدكرد.

پيش از اين اشاره شد كه هدفهاي سازمان، به اصلي و فرعي و يا طبق برنامه به هدفهاي دوره اي يا مرحله‌اي تقسيم مي‌شوند. به هر شكل، ميان هدفهاي سازمان يك ارتباط، از كل به جزء وجود دارد كه در اين مرحله از تحليل، به تشخيص دقيق‌تر هدف يا هدف هاي كوچكتر سازمان كه كمتر از حد انتظار تحقق يافته‌اند ، مي پردازيم تا يك گام به تعيين دقيق نيازهاي آموزشي كاركنان نزديكتر شويم.

در اين مرحله تا اندازه زيادي، بخشها و واحدهايي از سازمان كه به هدف مورد نظر نزديك تر هستند، مشخص مي‌شوند و متخصصان آموزشي، حوزه معيني از سازمان و كاركنان را براي ادامه فرايند نيازسنجي خواهند شناخت. مراحل تحليل سازمان به اين شرح است‌:

  • تعيين هدفها؛
  • تعيين منابع انساني، استاندارد و شرايط تحقق هدفها؛
  • تعيين ميزان هدفهاي تحقق يافته و هدفهاي محقق نشده ؛
  • بررسي دلايل عدم تحقق هدفها با تاكيد بر سهم و نقش نيروي انساني در آن ؛
  • اگر نيروي انساني عامل عدم تحقق هدفها باشد، تحليل سازمان اين گونه ادامه مي يابد و در غير اين صورت پايان مي پذيرد.

  • تعيين حوزه‌ سازماني نيروي انساني مورد نظر
  • تعيين آموزشي يا غيرآموزشي بودن دلايل ضعف و اختلاف عملكرد نيروي انساني ؛ اين مراحل در (شكل شماره 3 ) نشان داده شده است .
    • تحليل فرد

    گاهي، برخي از مديران تصور مي كنند كه آموزش نوشداروي تمامي مشكلات سازماني بوده و از راه فرستادن كارمندان به دوره هاي آموزشي تلاش مي كنند تا فواصل عملكردي آنان را كاهش دهند. اين اقدام نتيجه اي جز ازبين رفتن اعتماد به فعاليتهاي آموزشي و نيز صرف هزينه‌هاي كلان براي سازمانها ندارد .

    بنابراين در تحليلي كه پيش از اقدام براي آموزش انجام مي دهيم، بايد مشخص كنيم كه شكاف عملكردي كاركنان به چه عواملي بر مي‌گردد . واقعيت اين است كه هرگاه ضعفي در عملكرد كاركنان مشاهده مي‌شود، مي‌توان اين دلايل را براي آن بر‌شمرد :

    • كاركنان نمي توانند عملكرد مناسبي داشته باشند (ضعف در توانايي انجام كار).
    • كاركنان نمي خواهند عملكرد مناسبي داشته باشند (مشكلات انگيزشي ).
    • كاركنان نمي دانند كه بايد عملكرد خوبي داشته باشند .( ضعف دانشي ).

    باوجود اين ، تحليل فرد، به متخصصان آموزشي كمك مي كند تا مشخص كنند كه كدام يك از كاركنان به آموزش نياز دارند. درموقعيتي مانند معرفي يك فناوري يا خدمت جديد ، همه كاركنان ممكن است به آموزش نياز داشته باشند. اما در ساير موقعيت ها اين چنين نيست.

    تحليل فرد به عنوان بررسي شكاف بين شايستگي‌هاي فعلي يك شخص و شايستگي‌هاي ضروري يا مطلوب براي او تعريف مي شود و شامل اين مراحل زير است :

  • تعيين اينكه نواقص عملكردي ناشي از نبود دانش ، مهارت و توانايي است ( يك موضوع آموزشي) و يا ناشي از مشكلات مربوط به طراحي شغل و يا مشكلات انگيزشي است ؟
  • تعيين اينكه چه كساني به آموزش نياز دارند؟
  • تعيين كارمندان آماده براي آموزش (Noe & et al , 2003:260 ) .
    • تحليل شغل

    تحليل شغل، به عنوان مبناي اصلي آموزشهاي شغلي ، اساسي ترين گام در طراحي دوره ها و پودمان هاي آموزشي‌، نيازسنجي آموزشي، تدريس و ارزشيابي آموزشي است.

    تا زماني كه تحليل شغل انجام نشده باشد دست دركاران آموزش، از آنچه كه مي خواهند درباره آن برنامه‌ريزي و فعاليت كنند آگاهي كافي نخواهد داشت . تحليل شغل، فرايند تشريح و ثبت اطلاعات درباره كارها و فعاليتهاي مربوط به يك شغل است.

    اطلاعاتي كه در اين فرايند تشريح وثبت مي شوند، شامل هدفهاي يك شغل ، مهم ترين وظايف يا فعاليتهاي ضروري براي متصدي شغل و شرايطي است كه شغل در آن انجام مي‌شود ( Schuler & Jackson1996:167 ).

    فرايند تحليل شغل از دو مرحله اساسي ، جمع آوري داده ها و فراهم كردن شرح شغل ، تعيين مشخصات و معيارهاي مربوط به شغل ، تشكيل شده است. تحليل شغل، اطلاعات پيرامون شغل و ويژگي‌هاي متصدي شغل را جمع آوري مي كند، سپس از اين اطلاعات براي تهيه شرح شغل ، مشخصات و معيارهاي شرح شغل استفاده مي شود.

    در اين فرايند با استفاده از رويه هاي مختلفي، مانند: مشاهده مستقيم‌، مصاحبه با سرپرستان و شاغلان شغل ، بررسي وسائل و مواد مورد استفاده در كار ، بررسي اسناد و مدارك و مطالعات پيشين ، انجام شغل توسط تحليگر ، يادداشتهاي شغلي روزانه و ... به مراحل و اجزاي كوچك تجزيه مي شود (عباس زادگان ، ترك زاده، 1381).

    اين فرايند داراي كاربردهاي مختلفي است كه برخي از آنها در رابطه با نيازسنجي آموزشي به اين قرار است:

  • تعيين استانداردها، معيارها، و هنجارهاي انجام رضايت بخش وظايف ،
  • تعيين دانش و نگرش مورد نياز كاركنان براي انجام موفقيت آميز و رضايت بخش وظايف شغل بر مبناي استانداردها و معيارهاي تعيين شده ،

  • تعيين فاصله‌كاركنان از ميزان مهارت و تسلط مورد نياز براي انجام موفقيت‌آميز و رضايت بخش وظايف شغل و نياز به آموزش و تمرين بيشتر بر مبناي استانداردهاي تعيين شده ،

  • تعيين اولويت ها در نيازهاي آموزشي تعيين شده‌ كاركنان بر مبناي ترتيب اولويت وظايف شغل و آموزش ،
  • در اختيار قراردادن اطلاعات پايه مربوط به شغل، وظايف و فعاليتهاي شغل براي استفاده در فرايند نياز سنجي( رضوي ، 1382 ).
    • نتيجه گيري

    شناخت نياز هاي آموزشي كاركنان ضرورت اساسي در طراحي دوره هاي آموزشي مختلف است . نيازهاي آموزشي كاركنان تحت تاثير سه عنصر اساسي است كه عبارتند از: سازمان ، فرد و شغل . انجام اين تحليل ها مبتني بر يك رويكرد كل به جز است كه در آن فرايند تحليل با تحليل سازمان آغاز مي شود. در گام بعد، تحليل فرد صورت مي گيرد.

    هر فرد داراي ساختار شخصيتي منحصر به فرد خود است كه از او، موجودي متمايز از ديگران را ساخته ، شناخت نياز هاي هر فرد زمينه را براي ايجاد تطابق بيشتر فرد با شغل فراهم مي سازد.

    در نهايت در تحليل شغل، فهرستي از نياز هاي آموزش هر شغل تهيه مي شود . انجام اين سه تحليل، به كارشناسان آموزش در سازمانها كمك مي‌كند تا شناخت درست و دقيقي از نياز‌هاي آموزشي كاركنان داشته باشند البته در اجراي اين تحليل بايد به دو نكته اساسي توجه كامل شود.

    نخستين نكته بهره گيري از ابزار هاي دقيق است كه از روايي و پايايي مناسب برخوردار باشند، تا شناسايي به صورت درست و دقيق صورت گيرد . نكته دوم به تداوم اين فرايند بر مي گردد.

    در صورتي كه تغيير را به عنوان اصل اساسي در محيط سازمان و به تبع آن در سازمان، پذيرفته باشيم كه شتاب آن در عصر كنوني به شدت افزايش يافته، به ضرورت نكته دوم بيش از پيش واقف خواهيم شد. در شرايط متغير كنوني، اين تحليل ها زماني سودمند خواهند بود كه به صورت مداوم در سازمان، جريان داشته باشند.



    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

    سنجش اثربخشي دوره‌هاي آموزشي

    هدف نهايي آموزش كاركنان كارايي و اثربخشي بيشتر و بهتر است، بنابراين بررسي و آگاهي از نتايج و بازده آموزش كاركنان، لازمه فرايند آموزش است و با اين كار است كه حلقه آموزشي تكميل مي‌شود.

    درحقيقت ارزيابي اثربخشي دوره‌هاي آموزشي از يك سو، آيينه اي فراهم مي آورد تا مديران و كاركنان سازمان تصويري روشن تر از چگونگي كم و كيف فعاليت هاي آموزشي به دست آورند و از سوي ديگر ، برنامه ريزان و كادر آموزشي سازمان را مجهز مي سازد تا نسبت به جنبه هاي مثبت و منفي برنامه آگاهي پيدا كنند و از اين راه به اثربخش كردن برنامه‌ها و فعاليتهاي آموزشي نيروي انساني ياري برسانند .

    در اين بررسي تلاش مي شود تا ابتدا چرخه تصميم گيري در فعاليت هاي آموزش تشريح شده، و سپس از راه معرفي گام به گام روش ارزيابي، زمينه آشنايي عملياتي مديران و كارشناسان آموزش با اين مهم فراهم شود .

    • مقدمه

    مديران امروزي، دوره اي را تجربه مي كنند كه در آن سرمايه واقعي سازمانها دانايي و هوشمندي است. در عصرما، ديگر سازمانها به انبوهي توليد، ذخاير مالي و فزوني نيروي انساني خود نمي بالند ، بلكه بالندگي سازمانها در گرو سرمايه هوشمند و دانش آنها است .

    امروزه، به گفته آن انديشمند مديريت پيتر دراكر كار دستي جاي خود را به كار دانشي داده است و دانشگران به جاي كارگران نشسته اند . در چنين شرايطي نمي توان موفق بود ، مگرآنكه براي سرمايه هوشمندي و دانشي سازمان ارزشي بالا قائل شد و در توسعه و تحكيم آن در سازمان اهتمام ورزيد . (ماهنامه تدبير،4:1387)

    به ديگر بيان، منابع انساني كه به اندازه كافي از دانش شناختي(دانش چه؟)، مهارتهاي پيشرفته(دانش چگونه؟)، فهم سيستمي(دانش چرا؟) و خلاقيت خود انگيخته در راستاي رويارويي با چالشها و موانع عصر دانش و دانايي برخوردار هستند ؛ مهمترين مولفه سازماني در سازگاري ، ماندگاري و توسعه بنگاههاي اقتصادي با توجه به تغييرات اقتصاد جهاني هستند.

    در حقيقت پيام رسا و صريح اين تغييرات و شرايط نوين جهاني براي بنگاه‌هاي اقتصادي ، پيام توليد، انتقال، كاربرد و ذخيره دانش و مهارت از راه رويكردها و مكانيزم هاي اثربخشي، مانند: مديريت دانش، سازمانهاي يادگيرنده و خاصه آموزش و بهسازي منابع انساني است. (پاكدل ،14:1383)

    آموزش و بهسازي منابع انساني، نوعي سرمايه گذاري مفيد و يك عامل كليدي در توسعه محسوب مي شود كه اگر به درستي و شايستگي برنامه ريزي و اجرا شود، مي تواند بازده اقتصادي قابل ملاحظه اي داشته باشد.

    نتايج پژوهشها نشان مي دهند كه توجه به آموزش و بهسازي نيروي انساني افزايش بهره وري را به دنبال دارد .براي مثال ، در سال 2004 پس از سنجش اثر بخشي دوره هاي آموزشي در شركت موتورلا مشخص شد كه هر يك دلار سرمايه گذاري در آموزش كاركنان ، 33 دلار بازده به همراه داشته است .

    بررسي ديگر درسال 2006 گوياي آن است كه بسياري از سازمانهاي امريكايي. افزايش مناسب بودجه هاي آموزشي خود را با ميانگين 7 درصد رشد نسبت به سال گذشته گزارش كرده و بيان كرده‌اند كه حدود 1273 دلارصرف آموزش هر كارآموز در سال مي كنند .آنها مبلغي بالغ بر 55.8 بيليارد دلار در اين سال صرف آموزش و بهسازي نيروهاي انساني خود كرده اند. (عيدي به نقل از نشريه آموزش 2006:21 ) با اين حال با وجود چنين تصور مثبت و موثري نسبت به برنامه هاي آموزش و بهسازي منابع انساني ،وجود پرسشهايي نظير اينكه:

    • چرا آثار و شواهد آموزش ، به خوبي مشهود نيست ؟
    • چرا برنامه هاي آموزشي به توسعه و كارآمدي افراد به گونه موثر كمك نمي كنند؟
    • چرا كار آموزان و مديران آنها نسبت به تغييراتي كه انتظار مي رود از راه فرايند آموزش حاصل شود، با ترديد مي نگرند‌؟
    • چرا كارآموزان در فرايند آموزش احساس كم آموزي و يا زياد آموزي مي‌كنند ؟
    • چرا با وجود افزايش ميزان سرمايه‌گذاري‌ها در حوزه آموزش كاركنان‌، سود شركت و ياسازمان افزايش پيدا نكرده است ؟ و...

    نشان از نوعي ترديد و دو دلي در ميان تصميم گيران سازمانها در مورد اثربخشي برنامه هاي آموزشي دارد كه به نظر مي‌رسد يكي از عوامل اصلي ناكارامدي اين آموزشها، عدم اتخاذ رويكرد سيستماتيك آموزشي و بي توجهي و يا كم توجهي نسبت به هريك از گامهاي چرخه تصميم‌گيري آموزش است كه در شكل (1) نشان داده شده است. (نوه ابراهيم، عيدي، 1387 :5 )

    در اين رابطه واضح است كه سنجش اثربخشي دوره هاي آموزشي از اهميت و حساسيت بالايي برخوردار است كه اگر به‌درستي انجام شود، مبناي عيني‌تري براي برنامه‌ريزي فراهم خواهد آورد .

    در ادامه ابتدا توضيح مختصري پيرامون هريك از گامهاي چرخه تصميم گيري آموزش ارائه مي شود، سپس به تشريح فرايند عملياتي سنجش اثربخشي دوره هاي آموزشي پرداخته خواهد شد:

    • الف ) بررسي عملكرد و بيان ضرورت فعاليتهاي آموزشي

    پيش از تصميم گيري درباره برگزاري هر دوره آموزشي بايستي مسئله عملكرد را مورد بررسي قرار داد و دقيقا روشن ساخت كه آيا آموزش بهترين راهكار براي كاهش شكاف به وجود آمده در عملكرد (وضعيت موجود و مطلوب) است يا خير؟ حقيقت آن است كه گاهي برخي از مديران تصور مي‌كنند كه آموزش نوشداروي تمامي مشكلات سازماني بوده، از راه فرستادن كاركنان به دوره هاي آموزشي تلاش مي‌كنند تا فاصله‌هاي عملكردي را كاهش دهند .

    اين اقدام نتيجه اي جز از بين بردن اعتماد به فعاليتهاي آموزشي و نيز صرف هزينه‌هاي كلان براي سازمان‌ها، ندارد . بنابراين در تحليلي كه پيش از اقدام براي آموزش انجام مي دهيم بايد مشخص كنيم كه شكاف عملكردي موجود به چه عواملي بر مي گردد؟ و درصورتي تشخيص داديم كه اين شكاف بر اثر ضعف توانمندي كاركنان است، بايد به طراحي فعاليت هاي آموزشي بپردازيم.

    ب ) نيازسنجي آموزشي

    تعيين نيازهاي آموزشي، نقطه آغاز هر گونه فعاليت آموزشي است كه نقش و تأثير فراواني در اثربخشي و نيز فراهم آوردن مبنايي براي ارزيابي و تصميم‌گيري در زمينه‌هاي مختلف آموزشي دارد.‌

    در فرايند آموزش و بهسازي نيروي انساني هيچ وظيفه‌اي مهمتر از انجام نيازسنجي آموزشي دقيق وجود ندارد . نيازسنجي به يك فرايند يا جريان، اشاره دارد كه نتيجه آن عبارت است از مجموعه اي از نيازها كه بر اساس اولويت تنظيم شده اند و بايد براي كاهش يا برطرف كردن آنها اقدامات اساسي صورت پذيرد. (فتحي واجارگاه، 1381 : 44-41 )

    ج) برنامه ريزي و اجرا

    برنامه‌­ريزي آموزشي در سازمانهاي امروزي از جايگاه ويژه اي برخوردار شده است و اين به خاطر آن است كه با برنامه هاي مدون آموزشي مي توان يادگيري را در سازمان نهادينه كرد . در اين مرحله كارشناسان آموزش سازمان، بعد از شناسايي نيازها و هدفهاي مورد انتظار ، منابع مورد نياز براي تحقق هدفهاي برنامه را مشخص مي كنند .

    به طور معمول منابع مورد نياز برنامه هاي آموزشي را مي توان به دو دسته منابع انساني و منابع مادي، تقسيم كرد . منابع انساني، شامل نيروهاي آموزشي مانند: استادان، استادكارها، مربيان و كادر اجرايي مي باشد. منابع مادي را نيز مي توان در دو گروه:

  • امكانات فيزيكي مثل كلاس درس‌، آزمايشگاه ، كارگاه، كتاب، جزوه ، رايانه و اينترنت
  • منابع مالي شامل هزينه هاي جاري و سرمايه اي، تقسيم بندي كرد. (سلطاني ، 1385 :105 )
  • د ) ارزيابي اثربخشي دوره‌هاي آموزشي

    براي ارزيابي اثربخشي دوره هاي آموزشي تعاريف گوناگوني ارائه شده است . ميزان تحقق هدفهاي آموزشي ، ميزان تحقق هدفهاي شغلي كارآموزان پس از گذرانيدن دوره هاي آموزشي، بدين‌گونه مورد ارزيابي قرار مي‌گيرد: تعيين ميزان انطباق رفتار كار آموزان با انتظارهاي مديران وسرپرستان ، تعيين ميزان اجراي درست كار، تعيين ميزان مهارتهاي ايجاد شده در اثر آموزشها براي دستيابي به هدفهاي، تعيين ميزان ارزش افزوده آموزشي ، تعيين ميزا ن بهبود شاخص هاي موقيت كسب و كار .

    در حقيقت، ارزيابي اثربخشي آموزش يعني اينكه تا اندازه‌اي تعيين كنيم ، آموزشهاي انجام شده تا چه حد منجر به ايجاد مهارتهاي مورد نياز سازمان به صورت عملي و كاربردي شده است . در همين رابطه برخي از دلايل سنجش اثربخشي دوره هاي آموزشي را بدين‌گونه يادآور مي‌شويم:

    • وجود يك برنامه ارزيابي آموزشي در سازمان فرصتي را فراهم مي آورد كه برخي معيارهاي ذهني به صورت عيني و مشخص تري مورد استفاده قرار گيرند . بديهي است كه ثبات و اعتبار معيارهاي عيني، بيش از قضاوتهاي ذهني است .

    • الزامات ناشي از مقرارات و آيين‌نامه‌هاي سازماني نظام هاي مديريت كيفيت، سازمانها را مقيد مي سازند كه به فعاليتهاي آموزشي و نتايج حاصل از آنها بي اعتنا نباشند و نتايج حاصل از آن را مورد پيگيري قرار دهند .

    • جهت دار كردن برنامه‌هاي آموزشي سازمان با توجه به مشخص شدن نقاط قوت وضعف آنها درارزشيابيها .
    • به حداقل رسانيدن هزينه هاي آموزشي‌.
    • تطبيق هر چه بيشتر نيازهاي دانشي، مهارتي و رفتاري كاركنان، با دوره هاي آموزشي موجود در سازمان .

    در ادامه با عنايت به اهميت بحث ارزشيابي آموزش و مورد اقبال واقع شدن الگوي ارزيابي اثربخشي كرك پاتريك در سالهاي اخير، از طرف سازمانهاي ايراني‌، به تشريح نظري _ عملياتي اين الگو مي‌پردازيم:

    • الگوي كرك پاتريك

    در اين الگو چهار سطح براي ارزشيابي آموزش پيشنهاد مي شود كه عبارتند از :

    سطح نخست: واكنش (reaction ) : منظور از واكنش ميزان واكنشي است كه فراگيران به تمامي عوامل موثر در اجراي يك دوره آموزش، از خود نشان مي دهند . واكنش، چگونگي احساس شركت كنندگان را در مورد برنامه آموزش، اندازه گيري مي‌كند‌. اين پيمايشها به دنبال دريافت نظرات شركت كنندگان، نسبت: به آموزش، برنامه درسي، تكاليف درسي ، مواد و تجهيزات آموزشي ، كلاس يا وسايل و محتواي دوره هاي آموزشي ... است.

    سطح دوم: يادگيري ( learning ) : يادگيري عبارت از تعيين ميزان فراگيري مهارتها، تكنيك ها و حقايقي است كه در دوره آموزشي، به شركت كنندگان آموخته و براي آنان روشن شده است و مي توان از راه آموزشهاي پيشين، ضمن و بعد از شركت در دوره هاي آموزشي، به آنها پي برد .

    سطح سوم: رفتار (behavior ) : منظور از رفتار، چگونگي و ميزان تغييراتي است كه در رفتار شركت كنندگان در اثر شركت در دوره هاي آموزشي حاصل مي شود و آن را مي توان با ادامه ارزيابي در محيط واقعي كار روشن ساخت . اين سطح نسبت به سطوح پيشين بسيار چالش برانگيز است، چرا كه :

  • نخست، شركت كنندگان بايد فرصتي را بر تغيير در رفتار شان به دست آورند.
  • دوم، زمان تغيير در رفتار را به صورت واقعي نمي توان پيش بيني كرد .
  • سوم، جو سازماني است كه مي تواند بر تغيير كردن يا نكردن رفتار در حين كار تاثير داشته باشد‌.
  • سطح چهارم: نتايج (results ) : منظور از نتايج ميزان تحقق هدفهايي است كه به طور مستقيم به سازمان ارتباط دارد . اندازه گيري اين سطح بسيار مشكل است و در آن شواهدي از نتايج، از قبيل كاهش هزينه ها ، دوباره كاريها ، افزايش كيفيت توليدات ، سود و فروش بررسي مي شود . ( كرك پاتريك ، 1996 ) (جدول 1) انواع سطحوح چهارگانه مدل پاتريك را نشان مي دهد.

    در همين مورد شناسايي گامهاي مشترك اجراي ارزيابي در هر 4 سطح و نيز تعيين سطح مورد نياز به ارزيابي نقش مهمي در بهبود عملكرد تيم تحقيق دارد . از نظر بسياري از متخصصان حوزه آموزش گامهاي اجرايي مشترك در تمام سطوح ياد شده براي ارزيابي متشكل از:

  • برنامه ريزي ارزيابي؛
  • انتخاب ابزار مناسب؛
  • انطباق ابزار؛
  • اجراي ارزيابي؛
  • تحليل ارزيابي؛
  • آماده سازي گزارش" است.
  • گفتني است كه قاعده ساده­اي براي تعيين اينكه چه سطحي از ارزيابي آموزشي بايد استفاده شود ، وجود ندارد .در موارد پيچيده نيز مي توان از صاحبنظران آموزش و توسعه منابع انساني كمك گرفت.

    اما با اين وجود پاسخگويي به پرسشهاي (شكل 2) مي تواند راهنمايي خوبي براي تصميم‌گيري اينكه چه سطحي از ارزيابي براي يك دوره آموزشي مورد نياز است، فراهم آورد :

    • تشريح ارزيابي سطح نخست

    كرك پاتريك راهنمايي هاي زير را براي اجراي اين سطح، ارائه مي­‌دهد :

  • آنچه را كه قرار است يادگيرندگان پس از طي دوره آموزشي بدان نايل شوند. تعيين كنيد.
  • يك فرم پرسشنامه با پرسشهاي بسته طراحي كنيد.
  • بخشي را در فرم براي ارائه ساير نظرات و پيشنهادها اختصاص دهيد و پيشنهاد دهندگان را تشويق كنيد.
  • پاسخهاي شركت كنندگان را به درصد تبديل كنيد.
  • پرسشها را به گونه‌اي طراحي كنيد كه منجر به پاسخهاي دقيق و درست شوند.
  • براي پذيريش ميزان موفقيت دوره ، استاندارد (هدف) تعيين كنيد .
  • اقدامات را در برابر استانداردها اندازه گيري كنيد، سپس اقدام مناسب را انجام دهيد .
  • اقدامات اصلاحي مناسبي براي بهبود تعيين كنيد.
  • يك نمونه از پرسشنامه در (جدول 2) نشان داده شده است:

    • تشريح ارزيابي در سطح دوم

    كرك پاتريك دركتاب ارزيابي برنامه‌هاي آموزشي، راهنمايي هايي بدين‌گونه را براي اجراي اين سطح ارائه مي­‌دهد:

  • از يك گروه كنترل (شاهد) استفاده كنيد‌.
  • ميزان دانش و مهارتي را كه قرار است يادگيرندگان پس از طي دوره كسب كنند، پيش از اجراي دوره مي بايستي ارزيابي كرد. براي اندازه گيري ميزان دانش و يا گرايش، از پرسشهاي تشريحي و براي ارزيابي ميزان مهارت از آزمون­هاي عملكردي استفاده مي‌شود .

  • صد درصد پاسخها را جمع آوري كنيد.
  • از نتاج ارزيابي ، براي اقدامات اصلاحي استفاده كنيد .
  • در جدول (3) نمونه‌اي از پرسشنامه مربوط به اين سطح نمايش داده شده است.

    • تشريح ارزيابي در سطح سوم

    كرك پاتريك راهنمايي هاي زير را براي اجراي اين سطح ارائه مي­دهد :

  • از يك گروه كنترل استفاده كنيد.
  • زماني را براي اينكه رفتار يادگرفته شده در محيط واقعي كار رخ دهد، تخصيص دهيد. (معمولاً بين 3 تا 6 ماه پس از طي دوره).
  • اگر دوره آموزشي عملي(مهارتي) بوده ، عملكرد پيش و بعد را ارزيابي كنيد.
  • با يك يا چند نفر از : همكلاسي‌ها‌، سرپرست مستقيم، زير دستان و ديگر افرادي كه رفتار يادگيرنده را مشاهده مي‌كنند، مصاحبه يا نظرسنجي كنيد.

  • 100% پاسخها را دريافت كرده، يا از روش نمونه‌­گيري استفاده كنيد.
  • ارزيابي‌ها را در زمان هاي مناسب تكرار كنيد.
  • در ارزيابي ها از رويكرد هزينه _ فايده استفاده كنيد.
    • تشريح ارزيابي سطح چهارم :

    كرك پاتريك اين راهنمايي ها را براي اجراي اين سطح بدين‌گونه ارائه مي‌­دهد :

  • در صورتي كه دوره عملي يا مهارتي است، از يك گروه كنترل استفاده كنيد.
  • زماني را براي اينكه نتايج به ثمر برسند تخصيص دهيد .
  • در صورتي كه دوره عملي يا مهارتي بوده، مهارت پيش و بعد از دوره را ارزيابي كنيد.
  • ارزيابي ها را در زمانهاي مناسب تكرار كنيد .
  • از رويكرد هزينه فايده استفاده كنيد.
  • اگر براي تاييد اثربخشي دوره، مدارك منطقي وجود ندارد به مداركي كه داريد، بسنده كنيد .
    • نتيجه گيري

    بررسي روند سرمايه گذاري در فعاليتهاي آموزشي در همه دنيا در سالهاي اخير، نشان از آن دارد كه ميزان منابع اختصاصي به اين مهم، نسبت به سالهاي گذشته در حال افزايش است و مديران و مسئولان در صنايع مختلف توجه و عنايت قابل توجهي نسبت به اين حوزه دارند .

    با اين حال هنوز برخي دل نگـراني‌‌ها از جانب مسئولان و تصميم گيرندگان سازمانها در رابطه با عــدم اثربخشي فعاليتهاي آموزشي ديده مي‌شود كـه در كنار دلايل مختلفي كه در اين رابطه مي‌توان مطرح كرد، بايستي به ضعف دانشي و مهارتي در رابطه با چرخه تصميم گيري در فعاليتهاي آموزشي اشاره كرد. در اين مقاله تلاش شد، ضمن معرفي هريك از گامهاي اصلي اين چرخه‌، به بيان دقيقتر چگونگي سنجش اثربخشي دوره هاي آموزشي پرداخته شود .

    در اين رابطه مدل كرك پاتريك كه در سالهاي اخير در سازمانهاي ايراني از جايگاه ويژه‌اي برخوردار شده است ، مورد تاكيد قرار گرفت و سعي شد تا از راه ارائه نمونه فرم‌ها و نيز پرسشنامه‌هاي مربوط به سنجش در هر سطح ، زمينه آشنايي دقيق‌تر مديران و كارشناسان آموزش با اين مهم ، فراهم آيد .



    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

    توزيع شربت و شيريني و عدم رعايت نظافت شهري (تصويري)



    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

    9 ورزش كمردرد +تصوير

    كمردرد يكي از شايع‌ترين دردهاست كه درمان‌هاي متعددي دارد....

     

     خيلي‌ها وقتي دچار كمردرد مي‌شوند، فكر مي‌كنند كه بايد با ورزش وداع كنند. شايد براي‌تان جالب باشد كه بدانيد ورزش‌ از آنجا كه سبب كاهش شدت درد مي‌شود و احتمال عود درد را كاهش مي‌دهد، براي بيماران مبتلا به كمردرد، نقش درماني بسيار مهمي دارد. يك برنامه ورزشي خوب مي‌تواند سبب تسريع بهبود درد، كاهش شدت درد و حتي پيشگيري از عود كمردرد شود. براي اينكه ورزش شما موثرتر باشد، يك كليد مهم وجود دارد: برنامه ورزشي منظم. 

    1.روي شكم دراز بكشيد و حدود 30 ثانيه خودتان را در اين وضعيت نگه داريد.

    2.ابتدا روي شكم دراز بكشيد. دست راست و پاي چپ را حدود 15 سانتي‌متر بالاتر از سطح زمين آورده و حدود 6 ثانيه در همين وضعيت نگه داريد. دست و پا را پايين بياوريد و همين حركت را با دست و پاي ديگر تكرار كنيد.


    3.به پشت روي زمين دراز بكشيد؛ به صورتي كه زانوها خم شود و كف پا روي زمين قرار بگيرد. اكنون يك زانوي خود را تا سينه بياوريد. پاي ديگر را حركت ندهيد. بايد قوس كمرتان صاف شود و كشش خفيفي را در باسن خود حس كنيد. اين كشش را 30 ثانيه ادامه دهيد.

     

    4.روي زمين دراز بكشيد. زانوها بايد حدود 90 درجه خم شوند. به تدريج عضلات شكم را منقبض كنيد و شانه‌هايتان را بالا بياوريد. گردن خود را خم نكنيد. 6 ثانيه در همين وضع بمانيد.


    5.روي زمين دراز بكشيد. قوس كمر خود را به زمين بچسبانيد. اگر حركت را درست انجام دهيد، يك نيروي رو به بالا در شانه‌ها و باسن خود حس مي‌كنيد. اين وضعيت را 6 ثانيه حفظ كنيد.

    6.روي زمـيــن زانو بزنيد. به تدريج تنه خود را به جلو ببريد. دقت كنيد كه پاي جلويي و زانوي عقبي روي زمين ثابت بمانند و وضعيت ستون فقرات و قوس كمر نيز تغيير نكند. اين حالت را 30 ثانيه حفظ كنيد.

     

    7.ايـــــن ورزش، عضلات پشت، تنه و ران را تقويت مي‌كند. در فاصله 20 سانتي‌متري يك ديوار بايستيد. به ديوار تكيه بدهيد؛ به نحوي كه ستون فقرات شما به ديوار بچسبد. زانوهاي‌تان را كمي خم كنيد و قوس كمر را به ديوار بچسبانيد. اين وضعيت را حدود 6 ثانيه حفظ كنيد.

     

    8.روي تخت دراز بكشيد؛ به صورتي كه پا‌هاي‌تان دراز باشد. يك ملحفه را به نحوي بگيريد كه دو سر آن در دست شما و وسط آن پشت پاشنه پاي راست شما قرار گيرد. به آهستگي ملحفه را بكشيد (نبايد زانوها خم شود) هر وقت كشش پشت ران را حس كرديد، آن را حدود 20 تا 30 ثانيه حفظ كنيد. همين كار را براي پاي چپ تكرار كنيد.

     

    9.اين حركت براي تقويت عضلات ‌هامسترينگ و عضلات اطراف مفصل ران و لگن (هيپ) است. روي زمين دراز بكشيد. دقت كنيد كه فقط پاشنه‌هاي پا روي زمين باشد. اكنون پاشنه‌ها را روي زمين فشار دهيد. باسن را منقبض كنيد و آن را از زمين بلند كنيد، به نحوي كه شانه‌ها، باسن و زانو در امتداد هم باشند. اين وضعيت را حدود 6ثانيه حفظ كنيد.



    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

    ورزش براي درد كف پا و پاشنه

    در برخي موارد كف پاي صاف علت اين مشكل است. در ورزشكاران حرفه اي نيز ممكن است قوس بيش از حد كف پا موجب احساس درد تير كشنده و ناگهاني در كف پا شود. مشكل اين افراد معمولا مزمن است و درمانهاي طولاني را طي كرده اند. كفي هاي طبي مناسب بايد در كف كفشها قرار گيرند. اين كفي ها بايد نرم و قوس دار باشند و در ناحيه پاشنه بالشتك نرمي داشته باشند. بايد به بيمار توضيحاتي در باره مشكلش داده شود و ورزشهاي مناسب در برگه اي با شكل توضيح داده شود.

    ورزشها بايد براي فاشياي كف پا (بافت همبندي كه در كف پا قرار گرفته) و تاندون آشيل طراحي شده باشند. درصد زيادي از بيماران تاندون آشيل كوتاه و محكم دارند.


        درد پاشنه ممكن است در نتيجه ي آسيب كششي و در اثر التهاب بافتهاي كف پا و پاشنه ايجاد شود.
     در برخي از افراد كه كف پاي نسبتا صافي دارند و قوس بزرگ كف پا كاهش يافته است هدف از درمان تسكين درد و باز گرداندن قوس طبيعي كف پاست.

     در بسياري از بيماران تمرينات توانبخشي و كفي ها و كفشهاي طبي تسكين دهنده هستند. اين كفي ها و كفشها از وارد شدن فشار ، ضربه و شوك به كف پا جلوگيري مي كنند و از قوس طبيعي كف پا محافظت مي كنند. اين كفي ها داراي بالشتك نرمي در ناحيه پاشنه هستند و بايد در داخل كفش ، چكمه و هر آنچه كه با آن راه مي رويد مانند دمپايي روفرشي قرار گيرند. اگر فقط يك پاشنه ي شما مشكل دارد نيز بايد از هر دو كفي براي هر دو پاشنه استفاده كنيد و مراقب باشيد كه با پاي برهنه پياده روي نكنيد.

    براي تسكين درد و برطرف شدن مشكل شما تمرينالت كششي هم براي تاندون آشيل و هم براي فاشياي كف پا (بافت همبندي كه در كف پا قرار دارد) اهميت دارد.

     تمرينات ورزشي زير را حداقل دوبار در روز انجام دهيد تا فرايند ترميم و بهبودي شما تسريع شده و درد با سرعت بيشتري كاهش پيدا كند. 

    1. نرمش كششي تاندون آشيل و فاشياي كف پا :
    اولين كاري كه در آغاز صبح انجام مي دهيد مي تواند اين تمرين باشد. مطابق شكل يك باند الاستيك يا يك حوله را دور قسمت برجسته ي پا كه كمي پايينتر از انگشتان است قرار دهيد،‌ زانو را مستقيم نگه داريد و پنجه پا را به سمت صورت بكشيد و اين  حالت را به مدت 30 ثانيه حفظ كنيد. اين تمرين را سه مرتبه براي هر پا تكرار كنيد.

     

    2. شنا روي ديوار براي كشش تاندون آشيل:
    تاندون آشيل يك بافت فيبري است كه از انتهاي عضلات پشت ران و ساق منشا مي گيرد و به استخوان پاشنه متصل مي شود.  بنابرين اين تمرين را ابتدا با زانوي مستقيم و سپس با زانوي خميده انجام دهيد تا هر دو قسمت تاندون آشيل تحت كشش قرار گيرند. اين تمرين را دوبار در روز انجام دهيد.
    در حالت اول روبروي ديوار بايستيد و كف دستها را در مقابل شانه روي ديوار قرار داده و پاها را مطابق شكل و يكي را در جلوي ديگري قرار دهيد. پاي جلويي بايد حدود 30 سانتيمتر از ديوار فاصله داشته باشد.  زانوي جلو را فقط كمي خم كنيد ،  زانوي عقب را مستقيم نگه داريد و با كف دستها به ديوار تكيه كنيد تا در ساق پاي عقب كشش احساس كنيد.  چند ثانيه صبر كنيد و بعد رها كنيد. اين تمرين را 10 مرتبه تكرار كنيد.

    حالت دوم مشابه قبلي است اما در اينجا بايد كمي پاي عقبي را جلوتر بياوريد تا زانوي عقب كمي خم شود. تمريت را 10 مرتبه تكرار كنيد.
       3- كشش تاندون آشيل و فاشياي كف پا با پله  :
    در ابتدا براي حمايت كافي ، نرده پله ها را بگيريد ، با پنجه ي پا روي پله ي اول بايستيد و پاها را كمي از هم باز نگه داريد. مطابق شكل طوري بايستيد كه پاشنه ها بيرون قرار بگيرند. زانوها را مستقيم نگه داريد و كمي پاشنه ها را پايين بياوريد تا كششي در ساق پا حس كنيد. اين حالت را به مدت 10 تا 20 ثانيه حفظ كنيد و سپس پاشنه ها را بالا و به حالت اول بياوريد. تمرين را حداقل دو بار در روز و هر بار 6 مرتبه انجام دهيد.

    4- 4- كشش فعال فاشياي كف پا :   
     براي اين تمرين بايستيد و تكيه گاه مناسبي مانند پشت يك صندلي را با دست نگه داريد و يا اينكه بنشينيد. در اين حركت شما مي توانيد قوس كف پا را بر روي يك شئ غلطان مانند وردنه ، بطري يا قوطي هاي نوشيدني كه مقاومت كافي داشته باشند ،  يا بر روي توپ تنيس قرار دهيد.  پا و مچ پا را در جهتهاي مختلف روي شئ غلطان حركت دهيد.
    اين حركت را چند دقيقه انجام دهيد و زماني كه احساس ناراحتي در كف پا داشتيد آنرا متوقف كنيد. اين تمرين را حداقل دوبار در روز تكرار كنيد. در صورتي كه حركت را روي جسم غلطان سرد مانند قوطي نوشيدني كه در يخچال بوده انجام دهيد احساس ناراحتي كف پا كمتر خواهد شد.    

    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

    آسيب هاي كفش پاشنه بلند براي زنان +راه حل

    محققان متوجه شدند زناني كه مرتب و براي مدت‌هاي طولاني كفش‌هاي پاشنه بلند مي‌پوشند بيش‌تر دچار درد در ناحيه پا مي‌شوند، چرا كه عضلات آن‌ها بيش از اندازه كشيده مي‌شود و امكان استراحت براي آن‌ها فراهم نيست.  وضعيت بدني در زماني كه كفش پاشنه بلند مي پوشيد به صورتي است كه مركز جرم بدن را به جلو متمايل مي‌كند و لگن و ستون مهره‌ها از هم راستا بودن خارج مي كند. فشار  پاشنه بلند باعث بلندتر به نظر رسيدن پاها شود ولي بالا رفتن پاشنه باعث افزايش فشار روي پنجه پا خواهد شد. عضله ساق پا متناسب با مقدار بالا رفتن پاشنه منقبض مي‌شود و اين امر در طولاني مدت سبب كوتاه و سفت شدن عضله خواهد شد. اعصاب مورتون پاشنه بلند و پنجه باريك مي‌تواند سبب رشد غيرطبيعي عصبي (نوروما) در بين انگشت‌هاي سوم و چهارم شود كه به نوبه خود باعث درد و بي‌حسي انگشتان خواهد شد. تاندون آشيل وقتي جلوي پا نسبت به پاشنه پايين مي‌آيد، به سمت بالا كشيده مي‌شود. هرچقدر كه طول اين تاندون كوتاهتر شود، درد شديدتر خواهد بود.
    راه حل: انتخاب كفش مناسب
    دكتر رامين اسپندار، متخصص ارتوپدي و عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در اين زمينه اظهار داشت: كفش مناسب كفشي است كه از همان ابتدا افراد در آن احساس راحتي كرده و به راحتي بتوانند با آن راه بروند. وي در ادامه گفت: مهمترين عوارض كفش نامناسب ايجاد فشار روي پا و بروز زخم و خستگي است كه خوشبختانه بسياري از عوارض ايجاد شده برگشت پذير هستند و با تعويض كفش و ارائه درمان مناسب حل مي‌شوند. دكتر اسپندار در عين حال تصريح كرد: در بعضي افراد كفش نامناسب عوارض جبران ناپذيري برجاي مي‌گذارد مثلاً در بيماران ديابتي كه مستعد زخم‌هاي پا هستند، شايد عوارض استفاده از كفش نامناسب برگشت ناپذير باشد. وي همچنين اضافه كرد: از ويژگي‌هاي كفش راحت مي‌توان به داشتن انحناي متناسب با قوس كف پا، و پاشنه مناسب ميباشد.  

    برچسب: ،
    ادامه مطلب
    امتیاز:
     
    بازدید:

    + نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۰۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)