چرا پلك شما ميزند؟
* داشتن خواب كافي
* كاهش استرس و خستگي روزانه
* گذاشتن دستمال تميز، گرم و مرطوب بر روي پلكها
* كاهش مصرف كافئين روزانه
برچسب: ،
ادامه مطلب
امروز از سنگپا براي زدودن بافتها و سلولهاي مرده و به عنوان يك لايهبردار استفاده ميشود. سنگپا به رنگهاي سفيد، قهوهاي، قرمز و مشكي و در انواع طبيعي و مصنوعي موجود است و معمولا در داروخانهها و مراكز فروش لوازم حمام و دستشويي به فروش ميرسد. اگر هم سري به سواحل يونان بزنيد، ميتوانيد در ساحل، سنگ پاي طبيعي بيابيد. براي اينكه، بيشتر با نحوه و لزوم استفاده از آن آشنا شويد، پاي صحبتهاي دكتر غفارپور نشستيم:
جناب دكتر! يكي از مشكلات رايج پوست كف پا، ضخيم شدن و ترك خوردن آن است. در مورد علت اين امر بفرماييد؟
در درجه اول افرادي كه پا برهنه راه ميروند بر اثر سايش كف پا دچار اين مشكل ميشوند. علت دوم ضخيم شدن كف پا، كلفتي لايه شاخي است كه ميتواند جنبههاي وراثتي داشته باشد.
در اغلب خانمها نيز بعد از يائسگي شاهد ضخيم شدن پوست كف پا هستيم كه به آن كلفتي كف پاي دوران يائسگي گفته ميشود.
آيا امكان پيشگيري وجود دارد؟
پوشيدن جوراب نخي ميتواند تا حد زيادي از اين مشكل پيشگيري كند اما در مواردي كه ضخيم شدن كف پا به دليل وراثت يا بعد از دوران يائسگي است، پيشگيري از آن ممكن نيست و فرد ميتواند با استفاده از كرمهاي مرطوبكننده كف پا را نرم و تا حدودي از خشك شدن و تركيدن پوست پيشگيري كند.
آيا استفاده از سنگپا را براي زدودن اين بافتهاي ضخيم و مرده توصيه ميكنيد؟
ضخيم شدن كف پا و تركهاي آن، دغدغهها در مورد زيبايي است و براي نازك كردن و تراشيدن آن، استفاده از سنگ پا چه به صورت طبيعي چه مصنوعي اشكالي ندارد اما در بعضي از موارد مانند بيماري پسوريازيس اين عمل ميتواند موجب تشديد بيماري شود بنابراين توصيه ميشود افراد قبل از استفاده از سنگپا به يك پزشك متخصص مراجعه كنند و از تركيبات كراتوليتيك كه پزشك تجويز ميكند و باعث نرم شدن لايههاي كلفت شاخي كف پا ميشود، استفاده كنند.
افراد مبتلا به ديابت چطور؟ مجاز به استفاده از سنگ پا هستند؟
خير. استفاده از سنگ پا به اين افراد توصيه نميشود. چنانچه افراد كف پا را بيش از حد سايش دهند، باعث ايجاد خراشهايي در كف پا ميشوند و ميكروبها به كف پا منتقل خواهد شد.
استفاده از سنگ پاي مصنوعي چطور؟
امروزه بهصورت مصنوعي نيز از مواد ساينده سنگ پا تهيه ميكنند. استفاده از اين نوع سنگ پاها براي نازك كردن كلفتيهاي كف پا در افراد غيرديابتي اشكالي ندارد.
آيا سنگ پا هم بايد وسيلهاي شخصي باشد؟
بله. همانطور كه گفته شد چنانچه افراد كف پا را بيش از حد سايش دهند، خراشهايي در كف پا ايجاد شده و باعث انتقال ميكروب ميشود. بنابراين توصيه ميكنيم حتما سنگپاي مخصوص به خود داشته باشيد و از سنگپاي ديگران استفاده نكنيد. همچنين حتما از سنگ پاي تميز استفاده كنيد و آن را در معرض آلودگي قرار ندهيد.
پس تميز و خشك كردن سنگ پا بعد از هر بار استفاده الزامي است؟
حتما بعد از استفاده از سنگ پا آن را با برسي شستوشو دهيد تا خلل و فرج آن تميز شود و آن را در محيط خشك نگه داريد زيرا محيط مرطوب باعث تجمع انواع مخمر و قارچها و استفاده از آن باعث آلودگي و انتقال بيماري به كف پاي انسان ميشود.
بين سنگ پاي طبيعي و مصنوعي كدام بهداشتيتر است و استفاده از كدام يك را توصيه ميكنيد؟
اين دو از نظر كارايي تفاوتي با هم ندارند به شرطي كه شخصي باشند و تميز استفاده شوند.
اگر لك حاصل از اسپري هاي مختلف نظير حشره كش ، تافت ، ضد عرق و ..... روي پارچه قرارگيرد منظره زننده اي به خود مي گيرد كه بايد به فكر زدودن آنها باشيد . براي ازبين اين لكه ها توصيه مي كنيم دركمي آب گرم به اندازه كافي پودر لباسشويي بريزيد و آن را با پنبه روي لكه بماليد . درصورتي كه نتيجه نداد ، پربورات سديم رويش بماليد و با پنبه تميز آن را پاك كنيد . همچنين ماليدن آمونياك روي اين لكه ها نيز در برخي موارد نتيجه بخش است .
درصورتي كه پارچه يا رومبلي شما پشمي است ، آب و آمونياك را به مقدارهاي مساوي با هم مخلوط كنيد و با پنبه روي لكه بكشيد . در هر صورت بعد از لكه زدايي ، با پنبه روي آن قسمت آب خالص بماليد و با دستمال كاغذي خوب پاك كنيد . بعد از خشك شدن هم روي آن برس بزنيد تا دست خوردگي معلوم نشود.
مواد لازم:
كدو حلوايي يك و نيم كيلوگرم
پياز 3 عدد متوسط
شكر يك قاشق سوپخوري
زعفران ساييدهشده يك قاشق چايخوري سر پر
آرد سفيد يك قاشق سوپخوري
نمك و فلفل به مقدار لازم
روغن سرخكردني به مقدار لازم
تخممرغ 4 عدد
طرز تهيه:
1- ابتدا پيازها را پوست بگيريد و پس از شستن، با رنده درشت، رنده كنيد. سپس در يك تابه گود مقداري روغن بريزيد و پيازهاي رنده شده را تفت دهيد.
2- كدو حلوايي را شسته و پوست آن را با چاقو بكنيد، سپس رنده كنيد.
نكته: براي آنكه رندهكردن كدو راحتتر انجام شود، ابتدا آن را به تكههاي درشت ببريد و سپس رنده كنيد. در ضمن براي رندهكردن، بهتر است از رنده درشت استفاده كنيد.
3- حالا كدوي رندهشده را به پياز اضافه كنيد و مرتب هم بزنيد تا آب آن كشيده شود.
در اين موقع، زعفران ساييدهشده و نمك و فلفل را نيز اضافه كنيد و مواد را هم بزنيد. بعد از آن كه آب اضافي مخلوط تمام شد، شعله را خاموش كنيد و بگذاريد تا كاملا سرد شود.
4- تخممرغها را در ظرف ديگري بشكنيد و با چنگال، خوب هم بزنيد. سپس به آن آرد اضافه كنيد و هم زدن را ادامه دهيد. پس از آن، تخممرغها را روي مخلوط كدو و پياز بريزيد و با هم خوب مخلوط كنيد. حالا ديگر مايه كوكو آماده است.
5- در يك تابه گود روغن بريزيد و روي شعله اجاق گاز قرار دهيد تا داغ شود. سپس مايه كوكو را داخل تابه بريزيد و با پشت قاشق سطح آن را صاف كنيد و در تابه را بگذاريد تا كوكو بپزد.
نكته: قبل از اين كه مايه را داخل تابه بريزيد، حتما از داغ بودن روغن اطمينان پيدا كنيد تا كوكو به صورت درسته برگردانده شود.
6- بعد از گذشت يك ربع، در تابه را برداريد و اجازه دهيد تا آب اضافي آن بخار شود. براي اين منظور، بهتر است چند سوراخ كوچك روي كوكو ايجاد كنيد تا كوكو بهتر سرخ شود (علامت سرخ شدن كوكو، تغيير رنگ دادن دور آن است).
7- بعد از اين كه دور كوكو تغيير رنگ داد، سيني گردي - كمي بزرگتر از دهانه تابه- را روي تابه بگذاريد و كوكو را برگردانيد. سپس كوكو را با همان روش، داخل تابه برگردانيد تا طرف ديگر آن نيز سرخ شود. با اين روش، كوكو به صورت درسته و مانند تهچين برميگردد.
8- با توجه به اين كه برگرداندن كوكو به صورت درسته كار چندان راحتي نيست، شما ميتوانيد آن را به صورت مثلثي يا هر شكل ديگري برش زده و هر كدام از برشها را به صورت جداگانه برگردانيد و سرخ كنيد.
زمان لازم براي پخت اين غذا، حدود يك ساعت است كه در يك ربع آخر بهتر است از شعله پخشكن استفاده كنيد تا كوكو نسوزد.
روش ديگر براي پخت اين كوكو :
براي پخت اين كوكو از فر نيز ميتوان استفاده كرد؛ به اين ترتيب كه تابهاي با دسته فلزي يا ظرف مخصوص فر انتخاب كنيد و در طبقه اول فر كه حرارت آن از قبل روي 180 درجه سانتيگراد تنظيم شده است، به مدت 45 دقيقه قرار دهيد.
پس از اين مدت، شعله بالاي فر را روشن كنيد و بگذاريد سطح كوكو نيز طلايي رنگ شود. به اين ترتيب، بدون استفاده از سيني، هر دو سطح كوكو سرخ شده و رنگ طلايي متمايل به قهوهاي ميشود.
به گزارش خبرنگار مهر، در بخش آب شرب خانگي كارگروه طرح تحول اقتصادي متوسط قيمت هر متر مكعب آب شرب بخش خانگي را 2500 ريال تعيين كرده، ضمن اينكه اين قيمت در بخش غير خانگي 4128 ريال تعيين شده است.
البته سيستم تعرفه هاي پلكاني براي بخش آب نيز در نظر گرفته شده است كه بر اين اساس، در پله اول يعني صفر تا 5 متر مكعب قيمت هر متر مكعب 1072 ريال ، 5 تا 10 متر مكعب 1304 ريال در فاصله 10 تا 15 متر مكعب 1420 ريال ، در فاصله 15 تا 20 متر مكعب 1650 ريال، در فاصله 20 تا 25 متر مكعب 1923 ريال، در فاصله 25 تا 30 متر مكعب 2324 ريال، در فاصله 30 تا 35 متر مكعب 2945 ريال، در فاصله 35 تا 40 متر مكعب 3681 ريال، در فاصله 40 تا 50 متر مكعب 4700 ريال و بالاتر از 50 متر مكعب 8502 ريال تعيين شده است.
همچنين متوسط قيمت بخش غير خانگي 4128 ريال تعيين شده است كه بر اين اساس متوسط قيمت آب بخش صنعتي 4 هزار ريال ، متوسط قيمت بخش تجاري 6925 ريال ، متوسط قيمت آب بخش عمومي و اداري 5400 ريال ، بخش آموزشي و اماكن مذهبي 2 هزار ريال و بخش آزاد و بنايي 7500 ريال تعيين شده است.
قيمت آب روستايي در بخش خانگي 950 ريال تعيين شده است به نحوي كه از صفر تا 5 متر مكعب 322 ريال از 5 تا 10 متر مكعب 391 ريال، از 10 تا 15 متر مكعب 426 ريال، از 15 تا 25 متر مكعب 495 ريال، از 20 تا 25 متر مكعب 577 ريال، از 25 تا 30 متر مكعب 697 ريال، از 30 تا 35 متر مكعب 883 ريال، از 35 تا 40 متر مكعب 1104 ريال، از 40 تا 50 متر مكعب 1410 ريال و بالاتر از 50 متر مكعب 1410 ريال تعيين شده است.
در همين حال، متوسط آب روستايي در بخش غيرخانگي 4007 ريال تعيين شده است، ضمن اينكه در بخش صنعتي روستايي قيمت هر متر مكعب 4000 ريال ، در بخش تجاري آب روستايي 6500 ريال، در بخش عمومي و اداري روستايي 5000 ريال ، در بخش آموزشي و اماكن مذهبي روستايي 1500 ريال و در بخش آزاد و بنايي روستايي 7500 ريال تعيين شده است.
ديدارها
زوجين بايد قبل از هر چيز، جهت قرار ملاقات ها با هم به توافق برسند. البته لازم است كه خانواده ها را در جريان توافق خود قرار دهند. چرا كه خانواده عروس بايد از زمان حضور دامادشان مطلع باشند تا آمادگي لازم جهت پذيرايي را داشته باشند و آقاي داماد با عدم هماهنگي برنامه ها و احياناً نامناسب بودن اوضاع ظاهري عروس خانم روبرو نميشود. پس اعلام تلفني قبل از به راه افتادن كاري بسيار به جاست.
وضع ظاهري
رسيدگي به وضع ظاهري داماد براي ديدار عروس خانم لازم است. پس آقايان اصلاح موهاي سر، مرتب و تميز بودن لباس و استفاده از عطر مورد علاقه عروس خانم را فراموش نكنند. عروس خانم هم بهتر است لباسي را بپوشد كه به قول معروف بيشتر به او مي آيد و با آن از جذابيت بيشتري برخوردار مي شود.
هديه مناسب
خريد هديه مناسب يا گل، براي عروس خانم سبب خشنودي او شده و اين علاقه را محكم تر مي كند. ولي اگر در شرايط خاصي قادر به تهيه آن نيستيم، حتماً به عروس خانم بگوييم “دلم مي خواست هديه اي براي شما تهيه كنم ولي فرصت مناسبي براي انتخاب آن پيدا نكردم. اما به محض شناخت سليقه شما اين كار را انجام خواهم داد”.
به خاطر داشته باشيد: همسري كه زودتر از ديگري، از علايق و سليقه هاي همسرش مطلع مي شود، موفق تر است. راستي يادم رفت بگويم: حتماً روي بسته بندي كادو را با جمله “دوستت دارم” زينت دهيد! (اين را كه خودتان مي دانستيد، اين طور نيست؟!)
ولخرجي
اگر قرار است با همسر خود به گردش برويد، حتماً به اندازه كافي پول برداريد. چرا كه در اين دوران خانم ها به شدت نگران خست مردها هستند. در غير اين صورت عروس خانم با خود مي گويد: “سالي كه نكوست از بهارش پيداست”.
چه بگوئيم؟
قبل از ديدار دو نفره، بايد ملاقات با گفتگو و احوالپرسي با خانواده عروس يا داماد صورت گيرد، آنهم با عباراتي گرم و صميمانه كه حكايت از شدت علاقه؛ ديدار خانواده دارد. تعريف كردن از يكديگر، نوع رفتار، لباس و وضعيت ظاهري يكديگر بر جذابيت اين ديدار مي افزايد. پس صرفه جويي نكنيد و احساسات خود را به زبان بياوريد. بهتر است بيان اين احساسات به زيباترين شكل موجود صورت گيرد. به طوري كه زوجين يادآوري آن را براي ساليان دراز، قوت قلب خود قرار دهند. پس در اين موضع، سكوت نمي تواند معناي خوبي داشته باشد. چرا كه گاه سكوت كردن نشانه ترديد داشتن تلقي مي شود.
به خاطر داشته باشيد كه اگر يكي يا هر دوي شما كلاً فردي كم حرف و ساكت هستيد، حتماً در اولين جلسه ملاقات اين خصوصيت را بيان كنيد تا سبب نگراني طرف مقابل نشود. بايد سعي شود گفتگوها در عين رسايي، گرمي و به جا بودن، با زباني نرم و لين بيان شوند.
پس از صراحت لهجه يا به اصطلاح “رك بودن” و جملات ابهام آميز بپرهيزيد. بعضي از زوجين، از پر حرف بودن طرف مقابل گله مي كنند و مي گويند: كه ايشان اصلاً مجال صحبت كردن به من را نمي دهد. پس گفتگويي خوب است كه به طور متناوب باشد، يعني يكي گوينده باشد و ديگري سكوت كند و برعكس.
نكته مهم ديگري كه در اين گفتگوها لازم بلكه اساسي است، رعايت صداقت است. دروغ گفتن از لطف كلام مي كاهد و تداوم زندگي مشترك را به مخاطره مي اندازد. اگر زوجين بدانند كه دروغگويي تا چه حد مبناي زندگي مشترك را متزلزل مي سازد، هرگز دروغ نمي گويند. در اين پروسه به خاطر داشته باشيد كه همسرتان را آن طور كه هست بپذيريد و با تحقير او موجبات دروغگويي او را فراهم نكنيد.
آيا بايد هر راستي را گفت؟
زن و شوهر بايد به هم راست بگويند ولي آيا ضرورت دارد كه هر راستي را بگويند؟
خير؛ يكي از مشكلات جدي در زندگي مشترك از همين جا پيدا مي شود. پس زوج جوان بدانند كه فاش كردن اسرار خانوادگي و خود ضرورت دارد و از هر راستي كه ممكن است از علاقه يكديگر بكاهد، حتماً پرهيز كنند.
خانمي گفت خودم زندگي خودم را تباه كردم. از او پرسيدم چرا؟ او اضافه كرد: در روزهاي نامزدي اوقات خوشي را با هم مي گذرانديم تا اينكه صداقت من گل كرد و به نامزدم گفتم من قبل از تو چهار سال و اندي با يك پسر دوست بودم و آن را از تو پنهان كرده بودم. از او پرسيدم او چه كرد؟ و گفت : كار خاصي نكرد. ما با هم زندگي كرديم ولي فكر مي كنم روزهاي خوش من در همان چند ماه اول خلاصه شد…!
پرهيز از مقايسه همسر با ديگران
اگرچه مقايسه ها ممكن است براساس نيت خير و به قصد اصلاح طرف مقابل انجام شود، اما بهتر است از روش هاي مناسب جهت تغيير و اصلاح فرد بهره گرفته شود.
پرهيز از طولاني شدن زياد دوره عقد
يكي از مسائلي كه گاه باعث مي شود دوران عقد به ازدواج ختم نشود، طولاني شدن بيش از حد دوران عقد است. به ويژه وقتي كه زوجين از تجربيات كمتري برخوردار باشند و عوامل تشديد كننده اي همچون مداخلات خانواده نيز در كار باشد. نگراني، احساس بلاتكليفي، تكدر خاطر دختر و خانواده او از وضعيت موجود و خداي ناكرده به هم خوردن نامزدي از عوارض عقد طولاني مدت است.
محبت متقابل
وجود نگرش هاي غلط، يكي از موانع محبت است. مثلاً ديده مي شود كه برخي مي گويند اگر به همسر خود محبت كنيم، سوءاستفاده مي كند، توقعات او بالا مي رود يا حساب نمي برد، لذا از اظهار محبت دريغ مي كنند. مراد از محبت، محبت افراطي نيست و محبت به جا و به اندازه در هر زمان و براي هر كجا و در هر سن و سالي لازم است.
منبع: كتاب چگونه موفق و خوشبخت باشيم، نويسنده هاتسن، ترجمه حكيمه عظيمي
با اين كه سرماخوردگي بيماري چندان مهمي نيست همين بيماري به ظاهر ساده باعث مي شود افراد به مدت يك يا چند روز در منزل بستري شوند و از كارهاي روزانه خود عقب بيفتند و از طرفي سرماخوردگي بسيار مسري است به طوري كه اگر يكي از اعضاي خانواده به آن مبتلا شود معمولا بقيه افراد نيز دچار خواهند شد.
به گزارش خبرنگار سايت پزشكان بدون مرز ، بيماري سرماخوردگي (Common cold) حاصل عفونت حاد دستگاه تنفسي فوقاني با گروه متنوعي از ويروسها ميباشد .
سرماخوردگي يك عفونت ويروسي مسري در راههاي تنفسي فوقاني، بيني، سيونس ها، گوش ها، ناي، حنجره و لو له هايي است كه حلق را از داخل به گوش متصل مي كنند (يعني شيپور استاس)
● سرماخوردگي سه ويژگي مهم دارد:
اول آنكه فقط دستگاه تنفسي فوقاني ( بيني و حلق ) درگيرند. دوم آنكه نوعي عفونت ويروسي است. سوم آنكه بيماري حاد است و حداكثر طي يك هفته ( به ندرت ده روز) بهبود مي يابد.
● علايم شايع سرماخوردگي كدامند؟
گرفتگي يا آبريزش بيني كه در ابتدا شفاف است و سپس ممكن است شدت يافته به رنگ زرد درآيد.
سرفه اي كه خلط دار نيست يا كمي خلط دارد.
درد گلو
گرفتگي گلو
تب نسبتاً كم
خستگي و بي حالي
بي اشتهايي
اشك ريزش
● علايم ونشانه ها
شروع علائم سرما خوردگي يك تا سه روز پس از قرار گرفتن در معرض ويروس سرما خوردگي است. اولين علائم عمده آبريزش از بيني است. همچنين ممكن است در ابتدا دوره عفونت دچار خارش يا درد گلو، احتقان، وگرفتگي بيني، كمي بدن درد يا سر درد خفيف شويد، در ادامه سير بيماري ترشحات بيني تان غليظ تر و زردرنگ تر مي شود.
● ساير علائم سرما خوردگي اينها هستند:
▪ عطسه كردن
▪ آبريزش از چشم
▪ سرفه
▪ تب ملايم
▪ خستگي خفيف
● علل سرما خوردگي
گرچه بيش از ۲۰۰۰ ويروس باعث سرما خوردگي ميشوند، رينو ويروسها شايع ترين علت شناخته شده سرما خوردگي هستند. ويروس سرما خوردگي از راه دهان يا بيني وارد بدن ميشود، اما ممكن است خود شما در ين انتقال “دست ” داشته باشيد. گرچه سرما خوردگي از طريق عطسه و سرفه مي تواند منتقل شود، اغلب تماس دست با دست با شخصي كه سرما خورده است يا استفاده از وسايل مشترك مثل حوله، تلفن و… باعث انتقال بيماري ميشود. بعد از اين تماس هنگامي كه دست آلوده شده تان به چشمها يا بيني تان مي زنيد ويروس وارد بدنتان مي شود.
● علت سرماخوردگي چيست؟
دست كم صد ويروس وجود دارد كه مي توانند باعث سرماخوردگي شوند. اين ويروس ها از راه هوا يا تماسة مثلاً دست دادن) با فردي كه سرماخوردگي دارد منتقل مي شوند، زندگي در يك محيط شلوغ ، مثل مدرسه، مهد كودك و پادگان، به خصوص اگر فردي مبتلا به سرماخوردگي در آنجا باشد، بروز عفونت را تسريع مي كند. استرس، خستگي يا آلرژي (حساسيت عمومي بدن) ممكن است بدن را مستعد به ابتلا كند.
مركز كنترل پيشگيري و امراض آمريكا در گزارشي اعلام كرد: حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد آمريكايي ها در هر فصل سرماخوردگي به آنفلوآنزا مبتلا مي شوند، بيش از ۲۰۰ هزار نفر به دليل ابتلا به اين بيماري در بيمارستان بستري مي شوند و ۳۶ هزار نفر از آنها هر سال بر اثر علائم شديد آنفلوآنزا جان خود را از دست مي دهند.
پزشكان همواره تاكيد مي كنند: اگر مردم اصول اوليه بهداشتي را بدقت رعايت كرده و انجام دهند در تمام طول اين فصل در امان خواهند بود و به آنفلوآنزا مبتلا نخواهند شد.
مردم بايد همواره به ياد داشته باشند كه اين اصول بسيار مهم مثل شستن مرتب و بموقع دست ها، استراحت كافي و مصرف مايعات به مقدار كافي و مناسب، نكاتي هستند كه آنها را به سلامت از فصل سرماخوردگي مي گذارند.
● عوامل خطر ساز
كودكان بطور خاص به سرما خوردگي مستعد هستد زيرا بسته به اغلب ويروسهاي عامل سرما خوردگي هنوز مقاومت كسب نكرده اند. اما يك دستگاه ايمني نا بالغ تنها علت اين آسيب پذيري كودكان به سرماخوردگي نيست. كودكان اغلب اوقات زيادي را با كودكان ديگر مي گذرانند و خيلي اوقات در شستن دستهايشان دقت نمي كنند. لذا به راحتي ويروس سرما خوردگي وارد بدن آنها مي شود.
چه بزرگسالان وچه وكودكان در پاييز و زمستان كه كودكان در مدارس هستند و اغلب افراد مدت زيادي راداخل خانه مي گذرانند به سرما خوردگي حساس ترند. با افزايش سن و ايجاد ايمني در بدن نسبت به بسياري از ويروسهاي عامل سرما خوردگي احتمال سرما خوردگي نسبت به دوران كودكي كمتر مي شود، اما درمواردي احتمال خطر افزايش مي يابد:
گذراندن بيشتراوقات در فضاهاي در بسته ودر تماس نزديك افراد ديگر در طول پاييز زمستان
دچار شدن به استرسهاي رواني
داشتن آلرژي كه مجاري بيني را گرفتار كند.
درستي هيچكدام از باورهاي عامه در مورد عوامل زمينه ساز سرما خوردگي:مثلا بيرون رفتن از خانه با موهاي خيس يا باد سرد خوردن و… تا بحال ثابت نشده است.
● چگونه با سرما خوردگي كنار بياييم؟
به گزارش خبرنگار سايت پزشكان بدون مرز ، سرما خوردگي يك عفونت دستگاه تنفسي فوقاني است، بيماري شايع ونسبتا بي ضرر، اما مطمئنا وقتي به آن مبتلا مي شويد چنين احساسي نداريد. ممكن است آبريزش بيني، گلو درد و سرفه داشته باشيد يا اينكه آبريزش از چشم، عطسه كردن و احتقان بيني آزار دهنده شما را كلافه كند. ممكن است همه اين علايم با هم شما را آزار دهد. در واقع به علت آنكه بيش از ۲۰۰۰ ويروس مختلف ممكن است سرما خوردگي ايجاد كنند، علائم سرما خوردگي بسيار متفاوت است.
متاسفانه هر فرد بزرگسالي احتمال دارد ۲ تا۴ بار در سال به سرما خوردگي مبتلا شود. كودكان بخصوص در سنين پيش از مدرسه بين ۵ تا۹ بار سالانه سرما ميخورند. سرما خوردگي بخصوص در كودكاني كه به مهد كودك مي روند شايع است.
اما خبر خوب ابن است كه معمولا سرما خوردگي در طول يك هفته بهبود پيدا مي كند، اگر چه بعضي از سرما خوردگيها تا دو هفته هم به طول مي انجامند. اگر سرما خوردگي بيش از اين مدت طول بكشد به پزشكتان مراجعه كنيدتا مطمئن شويد كه عفونت ثانويه باكتريايي در ريه ها، حنجره، ناي، سينوسها يا گوشهايتان وجود ندارد.
● رعايت چند نكته هنگام سرماخوردگي:
۱) خواب كافي؛ بررسي نشان داده، كمبود خواب، فرد را در برابر بيماري مستعد مي كند. به طور ميانگين، يك فرد بزرگسال به روزي ۶ تا ۸ ساعت، نوزاد ۱۸ ساعت، نوپا ۱۲ تا ۱۳ ساعت و پيش دبستاني به ۱۰ ساعت خواب نياز دارند.
۲) ورزش؛ فعاليت جسمي گلبول هاي سفيد را كه با بيماري مقابله مي كنند افزايش مي دهد.
۳) رعايت نظافت؛ شستن دست را با صابون فراموش نكنيد.
از آن جا كه تحقيقات نشان داده صابون هاي معمولي در از بين بردن ميكروب ها موثر است و نيازي به استفاده از صابون ضدباكتري نيست. هر بار بين انگشتان، دور ناخن و پشت دست را به مدت ۲۰ ثانيه بشوييد. بهداشت دست قبل و پس از هر وعده غذايي، هنگام بازگشت از بيرون، استفاده از دستشويي، دست زدن به حيوانات و تميز كردن بيني حتما رعايت شود. خارج از منزل از دستمال هاي مخصوص استفاده كنيد.
● در صورتي كه يكي از اعضاي خانواده سرما خورده است اين نكات رعايت شود:
▪ مسواك فرد مذكور را از بقيه جدا نگه داريد. پس از دوره واگيري، مسواك فرد را با آب جوش بشوييد تا هر نوع جرم يا ويروس باقي مانده از بين برود.
▪ در فصل سرماخوردگي حوله هاي دستي را هر ۳ تا ۴ روز با آب جوش بشوييد.
▪ مصرف آب: با بالا بردن مصرف مايعات بافت هاي سيستم تنفسي مرطوب مي ماند و مانع تراكم ميكروب مي شود.
▪ تصفيه هوا: هر روز براي مدت كوتاهي يك يا ۲ پنجره را باز كنيد تا مواد آلوده كننده داخل خانه و جرم هاي ديگر خارج شوند.
۴) دماي اتاق را پايين نگه داريد، خانه بيش از حد گرم هواي خشك ايجاد مي كند كه محيط مناسبي براي رشد ويروس ها به حساب مي آيد. كاهش درجه حرارت به ميزان ۵ درجه و استفاده از مرطوب كننده براي حفظ رطوبت در فصل سرما در كاهش ابتلا به سرماخوردگي موثر است.
۵) استراحت: روزي چند دقيقه از همه اعضاي خانواده بخواهيد با بستن چشم، تنفس عميق و با پرداختن به فكرهاي خوب استرس بدن را كاهش دهند. كاهش استرس يعني آمادگي كمتر به بيماري.
۶) مصرف ميوه و سبزي: هويج، كيوي، كشمش، لوبيا سبز، پرتقال و توت فرنگي حاوي ويتامين مي باشند كه در تقويت سيستم ايمني نقش دارد. سبزي هايي مانند كلم بروكلي، كلم و گل كلم منابع خوب بتاكاروتن محسوب مي شوند كه از بدن در مقابل آسيب راديكال هاي آزاد محافظت مي كند، سعي كنيد روزي ۵ وعده ميوه و سبزي خام و يا كمي پخته مصرف كنيد. پخت بيش از حد سبزي باعث از بين رفتن خواص آن مي شود.
۷) مصرف شيريني جات را به حداقل برسانيد. از آن جا كه شكر محيط مناسبي براي عوامل بيماري زاست، مصرف مواد قندي را به خصوص هنگام سرماخوردگي به حداقل برسانيد.
۸) مكمل ها: كارشناسان معتقدند كه امروزه مواد مغذي كافي كودكان از طريق رژيم تامين نمي شود، بنابراين براي جبران آن و طبق دستور پزشك بايد مكمل هايي مانند مولتي ويتامين و مواد معدني در برنامه رژيم غذايي آن ها افزوده شود.
● راه پيشگيري از سرماخوردگي چيست؟
براي جلوگيري از انتقال دستان خود را به خصوص پس از پاك كردن بيني، عطسه و سرفه كردن يا قبل از دست زدن به مواد غذايي بشوييد.
رژيم غذايي سالم و متعادل كه حاوي سبزي، ميوه و به خصوص مركبات باشد كمك كننده باشد.
اصول كلي درمان سرماخوردگي:
استفاده از آب نمك ( نصف قاشق چايخوري نمك در يك استكان آب گرم) به صورت ۲ قطره داخلي بيني باعث رفع گرفتگي بيني مي شود. اين كار را ۳ تا ۴ بار در روز مي توانيد انجام دهيد.
ولي نبايد با شدت زياد انجام شود چون ممكن است باعث رانده شدن ميكروبها به داخل گوش و گوش درد شود.
تخليه كردن بيني بسيار مفيد است. بيني كودكان كوچك را با دستگاه مكش ترشحات تخليه كنيد ولي از گوش پاك كن استفاده نكنيد.
استراحت در رختخواب ضروري نيست ولي بايد از فعاليت شديد پرهيز كنيد.
رعايت رژيم غذايي خاصي لازم نيست . البته مايعات بايد بيشتر مصرف شوند. مركبات و فلفل دلمه اي مقادير فراوان ويتامين ث دارند. فلفل باعث باز شدن سيونس ها و رقيق شدن ترشحات ريه مي شوند.
استفاده از يك حوله گرم و مرطوب روي صورت و يا دوش گرفتن با آب داغ و استنشاق بخار گرم باعث مرطوب شدن مجاري تنفسي و بهبود التهاب آنها و باعث راحتي شما مي شود.
غرغره كردن باعث مرطوب شدن گلو و بهبودي موقت مي شود. اين كار را با استفاده از يك قاشق چايخوري نمك داخل يك استكان آب ولرم و روزانه حدود ۴ بار انجام دهيد .
براي كاهش خارش گلو چاي يا غرغره كردن يك قاشق چايخوري عسل و كمي آب ليمو و آب ولرم مي تواند كمك كند.
سيگار نكشيد، چرا كه علاوه بر كاستن از قدرت سيستم ايمني مژكهاي پاك كننده راه هاي هوايي را فلج مي كند. در صورتي كه فقط مبتلا به سرماخوردگي باشيد و دچار فاصله عوارض آن ( مثل عفونت باكتريابي در گوش يا سينوس ها) نيز نشويد در عرض ۱۴-۷ روز بهبودي حاصل خواهد شد.
هيچ دارويي، از جمله آنتي بيوتيك ها نمي توانند سراخوردگي را معالجه كنند. براي تخفيف علايم ممكن است پزشك شما داروهايي مثل استامينوفن (كاهش تب) ، داروهاي ضد گرفتگي بيني ، و داروهاي ضد سرفه استفاده كند. ممكن است مصرف مقادير بالاي ويتامين ث ( ۱۰۰۰ ميلي گرم ) دوره بيماري را كوتاه تر كند.
● درچه شرايطي به پزشك مراجعه كنيد؟
به گزارش خبرنگار سايت پزشكان بدون مرز ، بعضي بيماري هاي جدي مثل عفونت سينوس ها، برونشيت، مننژيت، گلو درد چركي و آسم ممكن است اول به شكل سرماخوردگي تظاهر كنند.
بنابراين اگر علايم شديدتري نسبت به علايم ذكر شده داريد يا هر روز علايم شديدتر مي شود به پزشك مراجعه كنيد.
در آنفلوآنزا ، تب شديد است و چند روز طول مي كشد. خستگي و درد بدن وجود دارد ممكن است ساير علايم سرماخوردگي را نيز داشته باشد.
گلو درد همراه با افزايش درد گلو يا ظاهر شدن لكه هاي سفيد روي لوزه ها يا بزرگ شدن گره هاي لنفاوي گردن است.
همچنين وجود سرفه طولاني ( بيشتر از ۱۰ روز) سرفه اي كه خلط ضخيم، زرد يا خاكستري رنگ دارد، لرز شديد، ظاهر شدن بثورات پوستي، درد دندان يا روي سينوس ها و خوب شير نخوردن بچه مراجعه به پزشك را ايجاب مي كند.
سرما خوردگي معمولا كمتر از يك هفته بهترميشود گرچه ممكن است با آن سرعتي كه شما انتظار داريد علائم بيماري نا پديد نشود. در صورتي كه تب بالاي ۳۹ درجه داشتيد يا احساس كرديد علائمتان دارد بدتر ميشود به پزشك مراجعه كنيد. تب بالا به همراه درد بدن و ضعف شديد ممكن است نشان دهنده ابتلا به آنفولانزا و نه سرما خوردگي باشد.
براي آنفولانزا داروي ضد ويروسي وجود دارد و ممكن است تا حدي مفيد باشد اما براي تاثير بخش بودن بايد آنها در طول ۴۸ ساعت پس از شروع اولين علايم تجويز كرد. اگر تب شديد، تعريق وتب وسرفه داريد كه خلط داريد كه خلط رنگي توليد مي كند ممكن است ذات الريه گرفته باشيد. در اين حالت بهتر است مستقيما به نزد دكتر برويد. همچنين اگر علايم بيماري تان پس از ۷ تا ۱۰ روز تخفيف نيافت يا اگر يك عارضه مزمن تنفسي داريد كه سرما خوردگي آن را تشديد كرده است به نزد پزشك برويد.در صورتي كه كودكتان علايم زير را نشان داد فورا او را پيش پزشك ببريد:
ـ تب ۳۹ درجه يا بالا تر، لرز يا تعريق
ـ تبي كه بيش از ۷۲ ساعت طول مي كشيد
ـ تهوع يا درد شكم
ـ خواب آلودگي غير معمول
ـ سر درد شديد
ـ اشكال در تنفس
ـ گريه مداوم
ـ درد گوش
● اطفال رادر صورت وجود هر يك از علائم زير بايد نزد پزشك برد:
۱- تب بالاي ۳۹ درجه ,وجود لرز يا تعريق
۲- تبي كه بيشتر از ۳ روز طول بكشد
۳- وجود استفراغ يا درد شكم
۴- خواب آلودگي غير متعارف
۵- سر درد شديد
۶- وجود تنفس مشكل
۷- گريۀ مداوم
۸- گوش درد
۹- سرفۀ مداوم
● عوارض
عفونت حاد گوش، كه ناشي از نفوذ باكتريها به فضاي گوش مياني است شايع ترين عارضه سرما خوردگي در كودكان است. علايم ونشانه هاي شاخص اين عارضه شامل گوش درد در كودكان كم سن است كه نمي توانند حرف بزنند ناراحتي شان را صرفا با گريه كردن يا كشيدن گوش مبتلا نشان ميدهند و در بعضي موارد ترشح سبز يا زرد رنگ از بيني يا زگشت تب شديد پس از بهبودي از سرما خوردگي است.خارج شدن ترشحات چركي از گوش به معناي پاره شدن پرده صماخ است.
در اين حالت فشار ودرد گوش ودك تخفيف مي دهد، اما به هر حال بايد فورا كودك را نزد پزشك ببريد.عفونت چركي گوش بر خلاف سرما خوردگي نياز به درمان آنتي بيوتيكي دارد.سرما خوردگي كه بهبود نمي يابد ممكن است به سينوزيت چركي تبديل شده باشد. ساير عفونتهاي ثانوي كه ممكن است به دنبال سرما خوردگي رخ دهد شامل گلو درد چركي ( آنژين استرپتوكوكي) ، برونشيت مزمن و ذات الريه است.
مصرف قطره هاي ضد احتقان براي دفع گرفتگي بيني پس از مدتي ممكن است باعث احتقان واكنشي شود به اين معنا كه شما براي اينكه راه هاي بيني خود را باز نگهداريد جبوريد مقدار بيشتري از اين قطره را بكاربريد. مصرف طولاني مدت اين قطره ها باعث التهاب مزمن غشاهاي مخاطي مي شود. اگر مجبوريد از قطره هاي ضد احتقان بيني استفاده كنيد، استفاده از آنها را به چند روزمحدود كنيد.
● درمان
” سرما خوردگي درمان اختصاصي لازم ندارد”. آنتي بيوتيكها هيچ اثري بر ويروسها ندارند و قرصهاي ضد سرما خوردگي كه در داروخانه ها موجودند گرچه ممكن است باعث راحت تر شدن شما شوند اما سرما خوردگي را معالجه يا دوره آن را كوتاه تر نميكنند. قرصهاي ضد سرما خوردگي كه بدون نسخه پزشك از دارو خانه ها قابل تهيه اند و از مخلوطي از داروهاي ضد احتقان و آنتي هيستامين تشكيل مي شوند علايم سرما خوردگي را در كودكان كم سن تخفيف نمي دهد و ممكن است باعث عوارض جانبي شوند. براي رفع درد و تب استفاده از استامينوفن برآسپرين ارجح است. مصرف آسپرين براي رفع تب ممكن است در كودكان كمتر از ۱۶ سال باعث يك عارضه مغزي نادر وكشنده به نام “سندرم ري شود.
● پيشگيري
به گزارش خبرنگار سايت پزشكان بدون مرز ، با رعايت برخي از احتياطات زير از گسترش سرما خوردگي جلو گيري كنيم:
دستهايتان را مرتب بشوئيد و به كودكانتان اهميت اين كار را آموزش دهيد.
سطوح آشپز خانه و حمام را بخصوص هنگامي كه يكي از اعضاي خانواده سرما خورده است تميز نگه داريد.
در داخل دستمال كاغذي سرفه يا عطسه كنيد. دستمال كاغذي مصرف شده را فورا دور بيندازيد.
از ليوان آب مشترك با ساير اعضاي خانواده استفاده نكنيد. وقتي خودتان يا يكي از خانواده سرماخورده است از ليوان مخصوص خود استفاده كنيد.
از تماس نزديك وطولاني با فردي كه سرما خورده است اجتناب كنيد.
كودكتان را به مهد كودكي بسپاريد كه بهداشت در آن كاملا رعايت شود و بخصوص كودكان بيمار را به خانه شان بفرستيد.
در صورت امكان مهد كودكي را انتخاب كنيد كه نسبت كودكان موجود در آن به بزرگسالان ۵ به ۱ يا كمتر باشد.
اسباب بازي هاي كودك سرما خورده را پس از بازي كردن با آنها بشوئيد.
گرچه بعضي از مردم معتقدند برخي از گياهان دارويي يا مصرف مقادير زياد ويتامين C باعث پيشگيري يا درمان سرما خوردگي مي شود اما تحقيقات علمي چنين منافعي را ثابت نكرده است.
● تغذيه و ساير مراقبت هاي لازم در زمان سرما خوردگي :
۱- مصرف مايعات مانند آب ,آّب ميوه ,چاي , سوپ , و مانند آن در طي سرما خوردگي توصيه ميشود تا جايگزين مايعات از دست رفته از راه ترشحات و تب شوند . مصرف الكل و سيگار باعث تشديد علائم ميشود .
۲- مصرف سوپ مرغ : امروزه معلوم شده است كه سوپ مرغ اولا بعنوان يك ضد التهاب عمل ميكند و ثانيا باعث تسريع تخليه مخاط و ترشحات از بيني و بهبودي احتقان ميشود كه اين مسئله باعث كاهش مدت زمان تماس ويروس ها با مخاط پوششي بيني ميگردد و در بهبود علائم موثر است.
۳- استراحت : اگر بيمار دچار تب , سرفه هاي شديد ,و بيحالي ميباشد حتما در خانه استراحت نمايد . حداقل فايده آن اين است كه ديگران را مبتلا نميكند ؛و در محل كار حتما از ماسك استفاده نمايد.
۴- تنظيم دما و رطوبت اتاق : دماي اتاق بايد گرم بوده و داغ نباشد و اگر هوا خشك است ا زيك مرطوب كننده استفاده شود .البته دستگاه رطوبت ساز بايد تميز باشد تا محلي براي رشد ميكروبها و قارچ ها نگردد.
۵- تسكين گلو درد : غرغره كردن آب نمك گرم يا نوشيدن مخلوط آب ليمو ترش با عسل به تسكين گلو درد و كاهش سرفه ها كمك ميكند .
۶- استفاده از قطره هاي بيني نمكي باعث كاهش احتقان بيني ميشود و خصوصا در اطفال به غذا خوردن و خواب بهتر آنها كمك ميكند.
● مراقبت شخصي
ممكن است نتوان سرما خوردگي را معالجه كرد، اما مي توان كارهايي را انجام داد تا حتي الامكان با راحتي بيشتري دوره بيماري را گذراند. رعايت نكات زير ممكن است به شماكمك كند.
▪ مقدار زيادي مايعات بنوشيد:
دست كم روزي ۸ ليوان مايعات بنوشيد وبه مقدار كافي استراحت كنيد. از الكل، كافئين، سيگار كه مي توانند باعث كم آبي بدن و تشديد علايم شما شوند اجتناب كنيد.
▪ از محل كارتان مرخصي بگيريد:
در صورتي كه تب يا سرفه شديد داريد يا به علت مصرف داروهاي ضد سرما خوردگي(كه حاوي آنتي هيستامين هستند) خواب آلوده هستيد در خانه بمانيد. در صورتي كه با فردي زندگي مي كنيد كه بيماري مزمن دارد يا سيستم ايمني اش مختل است دهان و بيني تان را با ماسك بپوشانيد.
درجه حرارت و رطوبت اتاقتان را تنظيم كنيد: اتاقتان را گرم نگهداريداما درجه حرارت را خيلي بالا نبريد. اگر هوا خشك است، يك دستگاه مرطوب كننده يا بخور سرد مي تواند به مرطوب كردن هوا و كمك به تسكين احتقان بيني و سرفه كمك كنيد. دقت كنيد كه دستگاه بخور را تميز نگه داريد تا از رشد باكتري وقارچ در آن جلو گيري شود.
▪ گلويتان را تسكين دهيد:
غرغره كردن آب نمك گرم چند بار در روز يا نوشيدن آب ليمو به همراه عسل ممكن است به تسكين گلو درد و تخفيف سرفه كمك كند.
▪ از قطره هاي بيني استفاده كنيد:
براي مرطوب كردن احتقان بيني از قطره هاي بيني حاوي آب نمك استفاده كنيد . اين قطره در داروخانه ها بدون نسخه به فروش مي رسند. اين قطره ها، حتي براي كودكان موثر، بي خطر و غير تحريك كننده اند. براي استفاده از آنها چند قطره را در هرسوراخ بيني بچكانيد، سپس فورا بيني تان را تخليه كنيد.
● تفاوت آنفلوانزا و سرماخوردگي
سرماخوردگي و آنفلوانزا علايم مشابهي دارند با اين تفاوت كه سرماخوردگي معمولا خفيفتر است و ممكن است بدون تب و يا با تب پايين باشد اما آنفلوانزا بطورناگهاني شروع ميشود و با تب بالا همراه است. همچنين مدت زمان بيشتري طول ميكشد تا آنفلوانزا بهبود يابد اما اين مدت در سرماخوردگي كوتاهتر است.
ساختمان دندان
-دنـدان از دو قسمت مجزا تشكيل شده است. ( تاج وريشه). تاج دندان قسمتي از دندان است كه در دهان ديده ميشودو ريشه دندان قسمتي از آن است كه درداخـل استخوان قرار دارد.تـاج و ريشه هر دو از سه لايه تشـكيل شده اند. پالپ در مركز – عاج كه دورتادور پالپ را احاطه كرده است- وسومين لايه يا خـارجـي ترين لايه كه در قسمت تـاجـي (مينا) و در قسمت ريشه (سمنتـوم) ناميده مي شو د .
مينا : سخت ترين عضو بدن بوده و تمام سطح خارجي تاج دندان را مي پوشاند.ميناي دندان از اجزاء بلوري شكلي به نام هيدروكسي آپاتيت تشكيل شده است كه اين اجزاء بلوري شكل منشورهاي مينايي را مي سازندو منشورهاي مينايي در كنار هم مينا را تشكيل مي دهند.از نظر شيميايي، 96% مينارا مواد معدني و 4%آن را مواد آلي وآب تشكيل مي دهد.مينا داراي سطحي بسيار صاف و صيقلي بوده و به همين خاطر بسيار راحت شسته شده و مواد غذايي به سطح آن نمي چسبد.در ضمن مينا به خاطر سطح صاف و شفافي كه دارد،زيبايي خاصي به چهرۀ انسان مي دهد. مينا اگر با عاج سالم پشتيباني نشود ، شكننده شده و آسيب پذير مي شود.ضخامت اين لايه حداكثر 3ميلي متر است.
عاج : بيشترين قسمت تاج دندان را تشكيل مي دهد.عاج بافتي سخت است ،اما نه به سختي مينا.رنگ عاج زرد است و از استوانه هاي زيادي تشكيل شده است كه در كنار هم قرار گرفته اند.اين استوانه ها را توبول هاي عاجي گويند. رشته هاي عصبي از انتهاي توبول هاي عاجي وارد شده و درون توبول هاي عاجي را مايعي پر كرده است. تغيير فشار اسمزي در داخل توبول ها با تحريكات سرمايي، گرمايي ،شيريني و...باعث احساس درد مي شود. از نظر شيميايي، 70% عاج را مواد معدني و 30% آن را مواد آلي و آب تشكيل مي دهد.
پالپ : پالپ دندان كه در اصطلاح عاميانه عصب دندان نيز ناميده مي شود ،در مركز دندان قرار دارد. قسمت تاجي آن را اتاقك پالپ و قسمت ريشه اي آن را كانال پالپ گويند. پالپ دندان از عروق خوني ، عروق لنفي ، بافت همبند و بافت عصبي تشكيل شده است. ديوارۀ خارجي پالپ توسط سلول هايي به نام ادونتوبلاست پوشيده شده ،كه عاج اوليه و ثانويه را مي سازند.
سمنتوم : ورقۀ سخت و استخواني است كه عاج را در قسمت ريشه مي پوشاند. رشته هاي فيبروزه اي سمنتوم را به استــخوان آلويل متصل مي كند و بدين ترتيب دندان در جاي خود محكم مي شود. اين رشته هاي فيـبروزه ليگامان پـريودنتـال ناميـده مي شوند.
لثه : نسج فيبـروزه اي است كه استخـوان آلويل و طـوق دنـدان را مي پوشاند و باعث مي شود كه فقط تاج دنـدان كه توسط مينا پوشيده شده در دهان نمايان باشد