مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

۱۵ تكنيك آموزشي مديريت مالي براي كودكان

 آموزش، تشويق، و توانا ساختن كودكان در نحوه خرج كردن پول، آنها را قادر مي سازد تا بهتر بتوانند درآمدهاي خود را در آينده پس انداز كنند و قسمت اعظمي از دارايي هاي خود را در آن زمان ذخيره سازند.

اگر كودكان به طور مكرر در تصميم هاي روزانه ي خود خرج كردن پول هايشان را انتخاب كنند، اين امر در آينده ي مالي و اقتصادي آنها نيز تاثير منفي مي گذارد. در اين  قسمت قصد داريم تا شما را با ۱۵ شيوه ي ساده اما كارامد آشنا كنيم كه به واسطه ي آن بتوانيد مديريت مالي را به فرزندان خود آموزش دهيد.

۱- به محض اينكه كودكان شمارش را ياد گرفتند، پول را به آنها معرفي كنيد. نقش فعالي در فراهم كردن اطلاعات براي آنها داشته باشيد. مشاهده و تكرار، دونمونه از راههاي مهمي هستند كه كودكان به واسطه ي آنها مي توانند چيزهاي زيادي ياد بگيرند.

۲- با كودكان در مورد ارزش هايي كه شخصاً براي پول قائل مي شويد، صحبت كنيد. به بچه ها بگوييد كه چگونه مي توانند پول هايشان را پس انداز كنند و از اين مهمتر به آنها آموزش دهيد كه چگونه مي توانند پول هايشان را هوشمندانه خرج كنند.

۳- به فرزندانتان كمك كنيد تا اختلاف ميان نياز، خواسته، و آرزو را به خوبي درك كنند. اين امر به آنها كمك مي كند كه در آينده تصميم هاي عاقلانه تري در مورد نحوه ي خرج كردن پول هايشان بگيرند.

۴- هدف مندي اهميت بالايي در يادگيري ارزش پول و پس انداز كردن دارد. انسان ها چه در دوره هاي ابتدايي زندگي و چه در ميانسالي تا هدفي را براي خود تعيين نكنند، نمي توانند به آن دست پيدا كنند. در اين قسمت مي توانيد هر وسيله ي بازي و يا آيتم هاي ديگري را كه كودك از شما تقاضاي خريد آن را مي كند به صورت هدف آنها قرار دهيد. چنين هدف سازي هايي به كودكان كمك مي كند كه ياد بگيرند كه در قبال خواست هايشان مسئوليت پذير باشند.

۵- ارزش پس انداز كردن را در مقابل خرج كردن، به كودكان آموزش دهيد. به كودكان ياد بدهيد كه اگر پول هايشان را پس انداز كنند، مي توانند سودي كه برايشان در بر دارد را به مبلغ اوليه ي پول خود اضافه كنند. اگر كودكان پولي را در خانه پس انداز كرده اند، سعي كنيد خودتان بر روي آن مقدار پول به آنها سود بدهيد. به آنها ياد بدهيد كه ميزان سودهاي خود را شمارش كرده و ببينند كه چقدر سريع ميزان سپرده هاي آنها افزايش پيدا مي كند. ديري نخواهد گذشت كه خودشان متوجه مي شوند كه سريع ترين راه براي رسيدن به اعتبار بالا، پس انداز كردن مكرر پول هاست. گاهي اوقات والدين هم با كودكان همراه شده و در پس انداز كردن پول ها با يكديگر مسابقه ميدهند.

درآمد و تصميم گيري در مورد نحوه ي خرج كردن

۶- زماني كه به فزرندان خود پول تو جيبي مي دهيد، قدري اضافه تر بدهيد تا تشويق به پس انداز كردن شوند. به عنوان مثال اگر ميزان پول تو جيبي هفتگي آنها ۵ هزار تومان است، به آنها ۶ هزار تومان بدهيد تا حداقل بتوانند ۱هزار تومان آنرا پس انداز كنند. اگر هر هفته هزار تومان پس انداز كنند و شما هم به آنها سود ۵ درصدي بدهيد، پس از يكسال مبلغ قابل توجهي را پس انداز خواهند كرد.

۷- كودكان را به بانك ببريد و برايشان حساب باز كنيد. باز كردن زود هنگام حساب پس انداز يكي از راههاي است كه مي تواند آينده ي مالي كودكان را تضمين كند. به خاطر داشته باشيد كه اگر زماني كه ازشما تقاضا كردند كه براي خريد مبلغي از حسابشان بردارند، نبايد با آنها مخالفت كنيد. اين كار ممكن است آنها را به طور كلي از پس انداز كردن دلسرد كند. شما همچنين مي توانيد بچه ها را با بازار اوراق بهادار آشنا كنيد. اوراق بهادار داراي ارزش هستند، سود دهي بالايي دارند، و به صورت پول نقد نيستند كه هر زمان كه اراده كنند بتوانند آنرا خرج كنند. برخي از انواع اوراق بهادار نيز هستند كه براي دانشجويان معاف از ماليات مي باشند. مي توانيد اوراق بهادار را به صورت هديه به كودكان خود بدهيد. با اين كار فرزند شما به سرعت آن را نمي فروشد و براي هدف سازي هاي بيشتر نيز تشويق خواهد شد.

۸- حفظ پيشينه ي خوب در پس انداز و سرمايه گذاري از ديگر نكات مهمي است كه جوانان بايد ياد بگيرند. براي آسان تر كردن كار مي توانيد از ۱۲ پاكت نامه استفاده كنيد؛ براي هر ماه يكي؛ و يك عدد پاكت بزرگتر كه بتوانيد كليه ي پاكت ها را در آن جاي دهيد. اين سيستم را در مورد تمام فرزندان خود اجرا كنيد. كودكان را تشويق كنيد كه رسيد كليه ي اجناسي را كه مي خرند در پاكت قرار داده تا به درستي متوجه شوند كه با پول هايشان چه كاري مي كنند.

۹- با كودكان به خريد برويد و به آنها نحوه صحيح خريد كردن و ارزش پول را آموزش دهيد. رفتن به سوپر ماركت معمولاً اولين تجربه كودكان در يادگيري خرج كردن پول است. معمولاً ۳/۱ درامد خانواده صرف خريد از سوپر ماركت و تهيه ي مايحتاج روزانه زندگي مي شود. خرج كردن صحيح پول در سوپرماركت (استفاده از كوپن، خريد از حراجي ها و بررسي اختلاف قيمت) مي تواند به صورت ساليانه چيزي در حدود يك ميليون و هشتصد هزار تومان براي شما ذخيره مالي در بر داشته باشد. براي اينكه به جوانان خود كمك كنيد كه اين درس را آموش ببينند، بايد به آنها ياد بدهيد كه چگونه مي توانند براي مصرف غذاهاي به صرفه تر برنامه ريزي كنند، از دور ريختن غذاها جلوگيري كرده و نحوه ي صحيح استفاده مجدد از باقيمانده غذاها را نيز به آنها آموزش دهيد. زمانيكه كه بچه ها را به مغاره هاي مختلف ديگر مي بريد، مي توانيد مقوله ي پيش خريد و پس انداز كردن بيشتر را نيز براي آنها بازگو كنيد. با آنها پيرامون مطالبي نظير قيمت، كيفيت، تعميرات،خدمات پس از فروش و ساير مواردي كه براي مشتري از اهميت بالايي برخوردار است صحبت كنيد. خرج كردن پول زماني كه به درستي برنامه ريزي شده باشد، لذت بخش خواهد بود؛ اما اگر خرج كردن هاي ما از روي برنامه ريزي نباشد، ۲۰ تا ۳۰ درصداز پولمان حرام خواهد شد.

۱۰- به جوانان اجازه دهيد تا براي خرج كردن پول هايشان خودشان تصميم بگيرند. چه تصميم گيري هاي آنها مناسب باشد، چه در تصميم هاي خود موفق نباشند، به هر حال از تصميم گيري هاي خود لذت خواهند برد. در چنين حالتي پيش از اينكه تصميم هاي بيشتري پيرامون خوابيدن صورت پذيرد، بايد در مورد بايد ها و نبايد هاي پول خرج كردن با آنها بيشتر صحبت كرده و توضيحات بيشتري را در اختيارشان قرار دهيد. از آنها بخواهيد كه در زمان پول خرج كردن از حس ششم خود استفاده كنند. همچنين بايد پيش از خريد كردن تحقيق كرده و منتظر زمان مناسب براي خريد كردن شوند و در زمان خريد به طور كامل از اختيار خود در انتخاب بهره بگيرند. به اين منظور مي بايست سه آيتم ديگري را كه با همان پول مي توانند خريداري كنند، در نظر گرفته و سپس تصميم بگيرند كه خريد كدام يك از آيتم ها ضروري تر است.

خريد صحيح

۱۱- به كودكان خود نحوه ي صحيح ارزيابي تبليغاتي كه از تلويزيون و راديو پخش مي شود را آموزش دهيد. آيا محصول دقيقاً همان امكاناتي را كه در تبليغ پخش مي شود، ارائه مي دهد؟ آيا قيمت ارائه شده، قيمت حقيقي كالاست؟ آيا محصولات مشابهي وجود دارند كه بتوانند همان كار را با قيمت مناسب تري انجام دهند؟ به آنها ياداوري كنيد كه اگر كالايي به نظر خيلي به صرفه و كارامد مي رسيد، در خريد ان تعلل نورزند.

۱۲- كودكان را با خطرات پول بهره اي آشنا كنيد. اگر هنگاميكه از شما پول قرض مي گيرند از آنها سود دريافت كنيد، آنوقت متوجه مي شوند كه قرض گرفتن پول ديگري تا چه اندازه برايشان گران تمام مي شود. به عنوان مثال پرداخت قسطي يك تلويزيون ۴۹۹ هزارتوماني، در ۱۲ ماه آن هم ماهي ۳۱/۸۵۰ با سود ۱۸/۸ درصد به آن معناست كه خريدار براي آن ۵۷۵ هزار تومان هزينه متقبل شده است.

۱۳- زماني كه در رستوران ها از كارت اعتباري استفاده مي كنيد، به كودكان خودنحوه كار كردن با آن را آموزش دهيد. به كودكان خود آموزش دهيد كه چگونه بايد انعام ها را حساب كنند و آنها را از طرق مختلف سوء استفاده هايي كه ممكن است از كارت اعتباري پديد آيد، آگاه كنيد.

۱۴- در فراهم آوردن كارت اعبتاري براي جوانان، حتي زمانيكه وارد دانشگاه مي شوند نيز محتاط باشيد. كارت هاي اعتباري يك پيام بيشتردر بر ندارند: “خرج كن!” بيشتر نوجوانان و جوانان ترجيح مي دهند پول هاي حساب خود را صرف مخارج روزانه كنند، به جاي اينكه آن را براي مواقع ضروري نگه دارند. به همين دليل بسياري از اين دانش آموزان مجبور مي شوند كلاس هاي خود را نروند و به جاي آن مشغول شغل هاي پاره وقت شوند تا اقساط كارت اعتباري شان را پرداخت نمايند.

۱۵- براي بحث هاي خانوادگي در مورد مسائل مالي برنامه اي مدون تنظيم كنيد. اين امر براي بچه هاي كوچكتر هم مفيد خواهد بود. در اين جلسات خانوادگي مي توانيد در مورد موضوعاتي نظير تفاوت هاي موجود ميان پول نقد، چك، و كارت هاي اعتباري؛ پرورش عادات صحيح در خرج كردن پول، نحوه ي اجتناب ار مصرف بي مورد از كارت هاي خودپرداز؛ و فوايد پس انداز كردن و رشد سرمايه گذاري با كودكان خود به بحث و گفتگو بنشينيد. با نوجوانان و جوانان خود نيز مي توانيد درمورد اين مطلب كه اوضاع و احوال اقتصاد محلي و جهاني در چه شرايطي است، صحبت كنيد. به آنها ياد بدهيد كه چگونه مي توانند در مصارف خانگي صرفه جويي كرده و در مقابل خرج كردن چه گزينه هاي ديگري پيش روي آنها قرار خواهد داشت.

كليه ي اين اطلاعات در طول مرحله اي كه كودكانتان درگير مسئوليت هاي بيشتري مي شوند، براي بهبود اقتصادي فردي آنها از اهميت بالايي برخوردار خواهد بود



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

سرطان روده بزرگ – علائم ، عوارض ، پيشگيري ، درمان ، پيگيري و…

سرطان روده بزرگ  چيست ؟

در اين بيماري سلولهاي سرطاني در داخل بافت روده شروع به تكثير مي كنند. اگر چه اين سرطان از جمله معمولترين سرطانهاي بشر به حساب مي آيد اما بدليل بهبود روشهاي غربالگري و تشخيصي ، تعداد موارد جديد اين بيماري و مرگ ناشي از آن بطور قابل ملاحظه اي كاهش يافته است.

اين بيماري در هر سني بروز مي يابد اما ميزان بروز در سن بالاي ۵۰سال بيشتر است.زمانيكه در مراحل اوليه تشخيص داده مي شود.اين سرطان درمانپذير است اما تشخيص آن در اين مراحل هيچگونه علامتي ندارد.

روده برزگ بخشي از سيستم گوارشي شامل مري، معده، روده هاي بزرگ و كوچك
مي باشند. روده باريك از انتهاي معده شروع شده و به روده بزرگ ختم مي شود و سپس روده بزرگ نيز از آنجا تا محل مقعد ادامه مي يابد، روده بزرگ شامل دو بخش است. بخش اول اصطلاحاً كولون ناميده مي شود. كه حدود ۱۸۰ سانتي متر طول دارد. بخش دوم نيز راست روده است كه طول آن به ۱۵ تا ۲۵ سانتي متر مي رسد.

اطلاعات عمومي درباره سرطان روده بزرگ:

نكات كليدي اين مبحث

* سرطان روده بزرگ بيماري است كه در آن سلولهاي بدخيم ( سرطاني ) در بافت روده بزرگ تشكيل مي شوند . * سن و تاريخچه بيماري در ريسك بوجود آمدن سرطان روده بزرگ نقش دارند .   * علائم احتمالي سرطان روده بزرگ شامل تغييرات در اجابت مزاج و يا وجود خون در مدفوع است .

* آزمايشاتي كه انتهاي روده بزرگ ( ركتوم ) و يا بافت روده بزرگ و يا خون د رمدفوع را بررسي مي كند در تشخيص و يافتن سرطان روده بزرگ مورد استفاده قرار ميگيرد .

* فاكتورهاي مخصوصي در انتخاب درمان و پيش آگهي تاثير دارد ( شانس بهبودي )

سرطان روده بزرگ بيماري است كه در آن سلولهاي بدخيم سرطاني در بافت روده بزرگ تشكيل مي شوند . روده بزرگ قسمتي از جهاز هاضمه را در بدن انسان تشكيل ميدهد جهاز هاضمه در پروسه جذب مواد غذايي ( ويتامين ها ،  مواد كاني ، كربوهيدراتها ، چربيها ، پروتئين ها و آب ) از غذاهاي مختلف و همچنين دفع مواد زائد از بدن فعاليت مي كند .

جهاز هاضمه از مري – معده – روده كوچك و روده بزرگ تشكيل شده است  ۶ فوت اوليه روده بزرگ را كولون و ۶ اينچ انتهاي روده بزرگ را راست روده و كانال مقعد ناميده مي شوند كانال مقعد به مقعد ختم مي شود ( سوراخي كه روده بزرگ را به خارج از بدن متصل مي سازد ) .

* سن و تاريخچه بيماري در ريسك بوجود آمدن سرطان روده بزرگ نقش دارند :

فاكتورهاي ريسك شامل :

* سن بالاي ۵۰ سال

* تاريخچه سرطان روده بزرگ يا راست روده د ر فاميل

* تاريخجه سرطان روده بزرگ و راست روده ، تخمدان ، رحم و سرطان پستان در هر شخص

* تاريخچه ابتلاء به پوليپ در روده بزرگ

* تاريخچه ابتلاء به كوليت السروز ( زخمهاي متعدد در سلولهاي پوششي روده بزرگ )

* بعضي از بيماريهاي ارثي مانند پوليپ هاي آدنوماتو فاميلي و سرطان فاميلي غير پوليپي روده بزرگ ( سندرم لينچ )

* علائم احتمالي سرطان روده بزرگ شامل تغييرات در اجابت مزاج ويا وجود خون در مدفوع

اين علائم و همچنين ساير علائم ممكن است بعلت سرطان روده بزرگ و يا بعلت بيماريهاي ديگر بوجود آيد .

- تغييرات در اجابت مزاج

- خون ( خون قرمز يا خون تيره ) در مدفوع

- اسهال ، يبوست و يا احساس عدم تخليه كامل دستگاه گوارش

- كاهش در قطر يا كاليبر مدفوع

- ناراحتي عمومي شكم ( دفع درد ناك گاز شكم ، نفخ ، احساس پري  و يا دردهاي دل پيچه اي ) ( شكم درد عمومي )

-كاهش وزن بدون علت

- خستگي ثابت

- استفراغ

آزمايشاتي كه انتهاي روده بزرگ ( ركتوم ) و يا بافت روده بزرگ و يا خون در مدفوع را بررسي مي كند در تشخيص و يافتن سرطان روده بزرگ مورد استفاده قرار ميگيرند :

-تست خون نهفته در مدفوع :

 نمونه كمي از مدفوع كه درمحفظه اي قرار مي گيرد به دكتر يا آزمايشگاه تحويل داده مي شود . اين تست خون نهفته در مدفوع را آزمايش مي كند .

-معاينه مقعد توسط انگشت دست ( توسط پزشك ) پزشك و يا پرستار پس از پوشيدن دستكش و آغشتن آن به ژل مخصوص انگشت را داخل مقعد بيمار كرده و بدنبال توده يا نقاط غير طبيعي ميگردد و از مدفوع بدست آمده آزمايش خون نهفته بعمل مي آورد .

- تنقيه باريم :

روشي كه در آن با ريم مايع به داخل روده بزرگ از طريق مقعد تنقيه ميگردد با ريم يك فلز سفيد نقره اي است كه در تصوير دستگاه گوارش پائيني توسط اشعه ايكس كمك كننده است .

- سيگموئيدوسكوپي :

دستگاهي است كه توسط آن دكتر ( لوله نازك نوري ) انتهاي روده بزرگ را براي يافتن پوليپ ، تومور و يا نقاط غير طبيعي مورد آزمايش قرار ميدهد اگر در حين آزمايش پوليپ و يا بافت غير طبيعي يافت شود پزشك مي تواند آنها را بردارد و جهت آزمايش بهتر از ميكروسكوپ استفاده نمايد .

- كولونسكوپي :

بررسي سراسري داخلي روده بزرگ توسط كوئونكسوپ ( لوله نازك نوري ) كه از مقعد وارد مي شود اگر در طول آزمايش پزشك پوليپ و يا نقاط غير طبيعي يافت شود جهت آزمايش توسط ميكروسكوپ برداشته خواهد شد .

- نمونه برداري ( بيوپسي ) :

 برداشتن سلولها و يا بافت ها جهت آزمايش در زير ميكروسكوپ

* فاكتورهاي مخصوصي در انتخاب درمان و پيش آگهي  ( شانس بهبودي ) تاثير دارد :

انتخاب درمان ها و پيش آگهي ( شانس بهبودي ) بستگي به مرحله بندي سرطان ( آيا سرطان فقط لايه داخلي پوششي روده بزرگ يا تمام ضخامت روده بزرگ يا به ساير نقاط بدن گسترش يافته باشد ) و همچنين وضعيت سلامتي بيمار دارد .

مراحل سرطان روده بزرگ staging :

نكات كليدي اين مبحث

* پس از اينكه سرطان روده بزرگ تشخيص داده شد بمنظور اينكه آيا سرطان روده بزرگ محدود به روده بزرگ و يا به ساير نقاط بدن انتشار پيدا كرده است آزمايشاتي بعمل مي آيد .

* مراحل مختلف سرطان روده بزرگ عبارت است :

- مرحله ۰   ( سرطان اين سيتو )

- مرحله ۱

- مرحله ۲

-مرحله ۳

- مرحله ۴

پس از اينكه سرطان روده بزرگ تشخيص داده شد بمنظور اينكه آيا سرطان روده بزرگ محدود به روده بزرگ و يا به ساير نقاط بدن انتشار پيدا كرده است آزمايشاتي بعمل مي آيد . فرايند ي كه در آن مشخص ميشود كه آيا سرطان روده بزرگ محدود بوده و يا به نقاط بدن انتشار يافته است را مرحله بندي سرطان مي ناميم . اطلاعاتي كه از فرايند مرحله بندي بدست مي آيد مرحله بيماري را مشخص مي كند دانستن مرحله بيماري در اتخاذ درمان مناسب بسيار مهم است .

مرحله هاي سرطان روده بزرگ در پائين جهت استفاده ذكر شده است:

مرحله صفر

 - در مرحله صفر سرطان فقط در سطحي ترين سلولهاي پوششي روده بزرگ يافت مي شود مرحله صفر سرطان اين سيتو نيز گفته مي شود .

مرحله يك I

در مرحله يك انتشار سرطان به جزء لايه هاي پوششي سطحي به لايه دوم و سوم روده بزرگ نيز انتشار پيدا كرده و ديواره داخلي  روده نيز درگير شده است ولي سرطان به خارج از ديواره روده بزرگ يا خارج از روده بزرگ انتشار نيافته است معادل مرحله يك را در طبقه بندي دوك A مي گويند.

مرحله دو II

در مرحله دوم سرطان از ديواره روده بزرگ تقريبا خارج شده ولي غدد لنفاوي را گرفتار نكرده است ( عدد لنفاوي ساختمانهاي لوبيائي شكل هستند كه درسرتاسر بدن يافت مي شوند و كار آنها فيلتر كردن مواد در داخل مايع لنف مي باشد و كمك به بدن در مقابله با عفونت و بيماري را مي نمايند ) مرحله دو بيماري در طبقه بندي دوك B مي گويند .

مرحله سوم III

در مرحله سه سرطان غدد لنفاوي را درگير كرده است ولي به ساير نقاط بدن گسترش نيافته است اين مرحله معادل مرحله دوك C مي باشد .

مرحله چهارم IV

در مرحله چهارم سرطان به نقاط ديگر بدن مثل كبد ي يا ريه گسترش پيدا كرده است و اين مرحله معادل  دوك D مي باشد .

عود سرطان روده بزرگ:

سرطان عود كرده روده بزرگ به سرطاني گفته مي شود كه پس از درمان مجددا عود يا برگشت نمايد . عود سرطان روده بزرگ ممكن است در روده بزرگ و ياساير نقاط بدن مثل كبد ، ريه ، و يا هر دو باشد .

درمان انتخابي در يك نگاه كلي:

نكات كليد ي اين مبحث

 * درمان هاي مختلفي در بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ وجود دارد

* سه نوع درمان استاندارد عبارتند از

* جراحي

* شيمي درماني

* راديو تراپي يا پرتو درماني

* درمانهاي ديگري كه در فرم تجربيات جديد باليني بكار مي رود عبارتند از :

* درمانهاي بيولوژيك

درمانهاي مختلفي در بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ وجود دارد :

درمانهاي مختلف در دسترس بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ هستند .  بعضي از آنها استاندارد هستند ( درمانهاي رايج ) و بعضي از آنها بصورت تجربيات درماني باليني مورد استفاده قرار ميگيرند .  قبل از شروع درمان بيماران ممكن است كه رغبت خود را در قسمت تجربيات جديد درماني باليني نشان دهند . در درمان بصورت تجربيات درماني باليني كه در حقيقت مطالعه تحقيقاتي از داروي جديدتر و يا تغير در داروهاي قبلي استفاده مي شود و در صورت موفقيت روش جديد جاي روش استاندارد گذشته را ميگيرد .

سه نوع درمان استاندارد مورد استفاده قرار مي گيرد عبارتند از :

جراحي :

جراحي ( برداشتن سرطان توسط عمل جراحي ) شايع ترين نوع درمان است كه در همه مراحل كانسر كولون بكار مي رود پزشك ممكن است سرطان را به يكي از روشهاي زير خارج نمايد .

جراحي محدود و محلي :

 اگر سرطان درمرحله بسيار اوليه تشخيص داده شود ممكن است عمل جراحي بدون باز كردن شكم توسط پزشك انجام شود كه اين از طريق عبور لوله از طريق مقعد به داخل روده بزرگ و عمل جراحي از اين طريق انجام ميگيرد به اين طريق برداشتن ضايعه محلي مي گويند .  اگر سرطان در يك پوليپ تشخيص داده شود به اين عمل جراحي پوليپكتومي اطلاق ميگردد .

رزكسيون  اگر اندازه سرطان بزرگتر باشد پزشك عمل كولكتومي ( برداشتن سرطان بهمراه مقاديري از باقت سالم اطراف آن ) را انجام ميدهد سپس پزشك ممكن است آناستوموز ( دوختن دو طرف سالم روده بزرگ به يكديگر ) را انجام دهد . معمولا پزشك غدد لنفاوي نزديك روده بزرگ را جهت احتمال درگيري توسط سرطان بيرون آورده  و در زير ميكروسكوپ آزمايش خواهد نمود .

رزكسيون بهمراه كولستومي : 

 اگر پزشك قادر به دوختن دو سر روده بزرگ به يكديگر را نداشته باشد منفذي  به خارج از بدن تعبيه كرده  تا مواد زائد ازآن دفع گردد اين روش كلستومي ناميده مي شود . د ربعضي مواقع كلستومي موقتي است وتا زمانيكه روده بزرگ ترميم شود ادامه مي يابد ولي اگر تمام كولون توسط جراح برداشته شود ممكن است كلستومي دائمي شود .

اگر چه پزشك سرطان را تاجايي كه امكان دارد و درديد او قرار گرفته بيرون خواهد آورد ولي گاهي به بيماران پيشنهاد شيمي درماني پس از عمل جراحي داده مي شود تا اگر سلول سرطاني باقيمانده از بين برده شود . اين روش درمان مكمل ناميده مي شود .

شيمي درماني :

شيمي درماني استفاده از داروها جهت كشتن سلولهاي سرطاني است . شيمي درماني ممكن است از طريق دهان يا از طريق تزريق وريدي و يا تزريق عضلاني باشد كه به اين نوع درمان ها . درمان جامع گفته مي شود بدليل اينكه داروها اول وارد گردش خون شده سپس به اقصي نقاط بدن رفته و ميتوانند سلولهاي سرطاني را در تمام نقاط بدن مورد تهاجم قرار دهند .

( راديو تراپي ) پرتو درماني :

پرتو درماني ازطريق استفاده از اشعه ايكس و ساير پرتو ها جهت كشتن و يا كوچك كردن توده هاي سرطاني بكار مي روند . پرتو درماني ممكن است بصورت پرتو درماني خارجي ( استفاده از دستگاه راديو تراپي در خارج از بدن ) و يا پرتو درماني داخلي باشد پرتو درماني داخلي از طريق استفاده از راديو ايزوتوپ هاي مختلف ( موادي كه پرتو زا مي باشند ) از طريق لوله هاي پلاستيكي كوچك در داخل بدن و در محل تجمع سلولهاي سرطاني بكار مي رود سرطان روده بزرگ ممكن است از طريق راديو تراپي خارجي درمان گردد .

پس از درمان آزمايش خوني كه در آن آنتي ژن كارسينو امبيريوينك ( CEA ) (( ماده اي در خون است كه ممكن است در بيماران مبتلا به سرطان روده بزرگ افزايش يابد )) بهمراه ساير موارد اندازه گيري مي شوند تا از عود بيماري پزشك اطلاع حاصل نمايد .

درمانهاي ديگري در فرم تجربيات و درمانهاي جديد باليني بكار مي روند كه عبارتند از :

درمان بيولوژيكي :

درمان بيولوژيك نوعي درمان است كه در آن توانائي تحريك سيستم ايمني بدن در مقابله با سرطان بعنوان درمان بكار مي رود . موادي كه توسط بدن و يا در آزمايشگاه ساخته شده جهت تقويت و يا ذخيره نمودن دفاع طبيعي بودن  در مقابله با بيماريها بكار مي روند . به درمان بيولوژيكي ممكن است متغير پاسخ بيولوژيكي و ايمني درماني نيز اطلاق گردد .

در اين قسمت ممكن است درمانهاي ديگري در فرم تجربيات و درمانهاي جديد باليني بكار رفته باشد كه فعلا ممكن است درمانهاي انجام شده توضيح داده نشده باشد .

درمان انتخابي به توسط مرحله بيماري:

مرحله صفر سرطان روده بزرگ :

درمان مرحله صفر ممكن است شامل انواع جراحي هاي زير باشد .

* جراحي محلي محدود ( جراحي سرطان بدون باز كردن شكم ) و يا پوليپكتومي ( برداشتن پوليپ ) رزكسيون آناستوموز ( نوعي جراحي كه توسط آن سرطان برداشته شده و دو انتهاي روده بزرگ بهم دوخته مي شود ) اين عمل در زماني انجام مي شود كه توده سرطاني حجيم باشد و امكان جراحي محلي محدود وجود نداشته باشد .

مرحله يك I سرطان روده بزرگ :

درمان مرحله يك I  سرطان روده بزرگ معمولا شامل موارد زير مي شود :

* رزكسيون / آناستوموز ( نوعي جراحي كه توسط آن سرطان برداشته شده و دو انتهاي روده بزرگ بهم دوخته مي شود ) .

مرحله دو II سرطان روده بزرگ :

درمان مرحله دوم كانسر روده بزرگ شامل موارد زير مي شود :

* رزكسيون / آناستوموز

* درمانهاي جديد تجربي باليني شامل شيمي درماني ، پرتو درماني و درمانهاي بيولوژيك بعد از جراحي

مرحله III سرطان روده بزرگ :

درمان مرحله سوم روده بزرگ شامل موارد زير مي شود :

* رزكسيون / آناستوموز با يا بدون شيمي درماني

* درمانهاي جديد تجربي باليني

مرحله IV سرطان روده بزرگ :

درمان مرحله چهارم روده بزرگ شامل موارد زير مي شود

* رزكسيون / آناستوموز

* جراحي شامل برداشتن قسمتي از اعضاي ديگر بدن مثل كبد ، ريه و تخمدانها در صورتيكه سرطان گسترش پيدا كرده باشد .

* شيمي درماني

* درمانهاي  جديد تجربي باليني با استفاده از شيمي درماني و يا درمانهاي بيولوژيك

* پرتو درماني ممكن است در بعضي بيماران بعنوان درمان تسكيني مورد استفاده قرار گيرد ( علائم بيماري را تخفيف دهد )

درمان انتخابي براي سرطان عود كرده روده بزرگ:

درمان سرطان عود كرده روده بزرگ بستگي به محل برگشت ( عود ) و همچنين وضعيت سلامتي عمومي بيمار را دارد . درمان سرطان عود كرده ممكن است شامل موارد زير باشد .

* جراحي و برداشتن سرطان در كبد ، ريه و يا تخمدان در صورت گسترش به اين نواحي

* عمل جراحي و برداشتن سرطان روده بزرگ ، در صورتيكه محل عود روده بزرگ باشد .

* شيمي درماني بعنوان درمان تسكيني ( جهت برطرف كردن و تخفيف علائم )

* درمانهاي جديد تجربي باليني با استفاده از درمانهاي بيولوژيك و يا شيمي درماني

***اطلاعات تكميلي:

عوامل خطر:

عوامل زير ممكن است شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را در فرد افزايش دهد.

 سن: 

اكثر افراد مبتلا به اين بيماري سن بالاي ۵۰ سال دارند اما اين بيماري در هر سني اتفاق مي افتد.

رژيم غذايي:

 بين اين بيماري و رژيم غذايي پر از چربي و پر انرژي و كم فيبر، رابطه مستقيم وجود دارد.

پوليپ ها:

اين بيماري بصورت رشد توده هاي خوش خيم در جدار  روده تعريف مي شود كه معمولاً بعد از سن ۵۰ سالگي شايع است . بنظر مي رسد كه در اين ساختار شانس ابتلا به سرطان روده بزرگ را افزايش مي دهد.

تاريخچه شخصي :

 كسانيكه قبلاً سرطانهاي روده بزرگ داشته اند يا خانمهايي كه مبتلا به سرطان تخمدان، رحم، يا پستان بوده اند. شانس بيشتري جهت ابتلا به اين بيماري دارند.در حال حاضر در بعضي از موارد اين سرطان، ژنهاي مسؤول شناسايي شده اند. لذا قبل از بروز سرطان، چنين افرادي را از نظر حامل ژن بودن مورد بررسي قرار مي دهند.

كوليت اولسروز :

 در اين بيماري پوشش جدار روده بزرگ دچار لتهاب شده است.افراد مبتلا به اين بيماري شانس بيشتري جهت ابتلا دارند.

علائم و نشانه ها :
علائم اين بيماري ممكن است شبيه به ساير علائم نظير عفونتها، بواسير و بيماريهاي التهابي روده باشد. بنابراين مراجعه به پزشك به منظور ارزيابي بهتر، لازم و ضروري مي باشد. از آنجايي كه در مراحل اوليه اين بيماري با موفقيت قابل درمان است. در صورت مشاهده هر كدام از علائم زير به پزشك مراجعه نمائيد.

- وجود هرگونه تغيير در عادات دفعي روده نظير اسهال، يبوست يا كاهش قطر مدفوع كه بيش از يك روز طول بكشد.

- خونريزي از راست روده يا وجود خون در مدفوع

- دردهاي قولنجي معده

- استفراغ

- ضعف و خستگي

-  يرقان و زردي پوست يا صلبيه ( سفيدي چشم )

در بعضي از موارد ممكن است فرد مبتلا به سرطان بوده اما هيچگونه علامتي نداشته باشد. بنابراين غربالگري در افراد پر خطر مثل افراد بالاي ۵۰ سال ضروري مي باشد.

·غربالگري و تشخيص:

استفاده از روشهاي غربالگري معمولي در بيماراني كه هرگونه فاكتور خطري داشته باشند يا اينكه علائم مذكور را داشته باشند توصيه مي شود.

از جمله روشهاي تشخيصي كه براي غربالگري اين سرطان مورد استفاده قرار مي گيرد.
مي توان به آزمايشات ذيل اشاره نمود.

معاينه راست روده:

 در اين معاينه پزشك با انگشت خون راست روده را معاينه مي كند تا وجود هرگونه مورد را بررسي كرده و در صورت وجود مواد در داخل راست روده آنها را از نظر آغشته بودن با خون مورد بررسي قراردهد.

پروكتوسكوپي :

در اين روش از طريق دستگاههاي خاصي بصورت مستقيم داخل راست روده و قسمتهاي تحتاني روده بزرگ مورد مشاهده قرار مي گيرد. از طريق اين روش نيمي از سرطانها قابل تشخيص هستند. در اين روش ممكن است بيمار احساس فشار كند اما دردي را احساس نخواهد كرد.

كولونوسكوپي: 

 از طريق اين روش نيز با ابزارهاي خاصي، مشاهده كلي روده بزرگ و راست روده ممكن مي شود. در اين حالت نيز فرد دردي را احساس نخواهد كرد.

در صورت وجود هرگونه توده در طول اين قسمتها نياز است كه بخشي از توده برداشته شود تا در زير ميكروسكوپ از نظر وجود بافت يا سلولهاي سرطاني مورد بررسي قرار گيرد. اين عمل را بيوپسي مي نامند.

پيش آگهي و درمان سرطان روده، به مرحله بيماري ( به اين معنا كه سلولهاي سرطاني فقط بافت پوششي روده را يا تمامي جدار آنرا را درگير كرده اند) و شرايط سلامتي عمومي فرد بيمار بستگي دارد.

بعد از درمان به منظور اندازه گيري نوعي آنتي ژن در خون آزمايش خون داده شده و عكسبرداري انجام مي گيرد تا مشخص شود كه آيا سرطان عود كرده است يا خير.

· مراحل سرطان:

عود سرطان به معناي برگشت دوباره آن بعد از درمان مي باشد. ممكن است عود دوباره در روده بزرگ يا ساير قسمتهاي بدن نظير كبد يا ريه رخ دهد. اگر عود بصورت درگيري تنها يك ناحيه از بدن باشد بايد جراحي انجام شود. اما در صورت درگيري بيش از يك ناحيه و انتشار سرطان در قسمتهاي مختلف بدن ممكن است از روشهاي ديگري نظير شيمي درماني يا راديوتراپي استفاده شود.

· روشهاي درماني:

بطور كلي سه روش درماني جهت درمان سرطان روده بزرگ وجود دارد كه شامل جراحي، پرتودرماني و شيمي درماني است. روش ديگر درماني نيز وجود دارد كه در آن از روشهاي بيولوژي براي درمان استفاده مي شود. البته استفاده از اين روشها در حد مطالعات باليني است.

 جراحي :

جراحي شايعترين روش درماني در تمامي مراحل سرطان به حساب مي آيد. اين روش به طرق مختلف انجام شده و براساس نظر پزشك و مرحله سرطان، روشهاي جراحي متفاوت مي باشد.

عوارض جانبي جراحي :

 عوارض جانبي جراحي به محل تومور و نوع جراحي بستگي دارد. معمولاً در چند روز اول بعد از جراحي بيمار احساس ناراحتي دارند ولي معمولاً درد با دارو قابل كنترل مي باشد. مدت زمان بهبود بعد از عمل جراحي از بيماري به بيمار ديگر متفاوت است.

پرتو درماني : 

در اين روش از اشعه X  با انرژي بالاي براي كشتن سلولهاي سرطاني و كوچك نمودن اندازه تومور استفاده مي شود. توليد اشعه مي تواند خارج از بدن و بوسيله ماشينهاي خاص يا در داخل بدن و از طريق موادي كه توليد كننده اشعه هستند، صورت گيرد. پرتو درماني به تنهائي يا همراه با جراحي و شيمي درماني انجام مي گيرد.

عوارض جانبي پرتو درماني :

 شايعترين عوارض جانبي پرتودرماني شامل خستگي ، واكنش پوستي در محل برخورد اشعه با پوست و كاهش اشتها مي باشد. بعلاوه ممكن است اين روش منجر به كاهش گلبولهاي سفيد خوني كه از بدن در برابر عفونتها محافظت مي كنند شود. بعضي از اين عوارض قابل كنترل و قابل درمان هستند و در بسياري از موارد اين عوارض دائمي نمي باشند.

شيمي درماني:

 اين روش از داروها به منظور كشتن سلولهاي سرطاني استفاده مي شود. اكثر داروهاي ضد سرطاني بصورت تزريق داخلي در بدن يا داخل عضلات مورد استفاده قرار مي گيرند. اما بعضي ديگر نيز به فرم خواركي قابل مصرف هستند. شيمي درماني يك روش درماني سيستميك به حساب مي آيد به اين معنا كه دارو از طريق جريان خون به هر قسمتي از بدن مي رود تا سلولهاي سرطاني را بكشد. در اين روش داروها به صورت دوره اي تجويز مي شوند. يعني دوره درماني با يك دوره استراحت ادامه مي يابد و بعد از آن از نو دروه درماني شروع مي شود. در صورتيكه سلولهاي سرطاني كبد را درگير كرده باشند،مي توان دارو را مستقيماً به شريانهاي تغذيه كننده كبد تزريق نمود.

بعد از آنكه جراح تمامي سلولها و بافت سرطاني را از طريق جراحي برداشت، يك دوره شيمي درماني نيز داده مي شود تا سلولهاي سرطاني باقيمانده نيز در صورت وجود از بين بروند.

عوارض جانبي شيمي درماني :

 داروهاي شيمي درماني معمولاً سلولهاي با سرعت تكثير بالا را مورد هدف قرار مي دهند. از آنجايي كه در بدن علاوه بر سلولهاي سرطاني بافتهايي نظير سلولهاي خوني، بافت پوششي سيستم گوارشي و سلولهاي فوليكول مو نيز از سرعت تكثير بالايي برخوردار هستند، لذا ممكن است اين بافتها نيز مورد هدف داروهاي شيمي درماني قرار بگيرد. در نتيجه عوارض جانبي شامل : عفونتها ، خستگي، ريزش موي موقتي، زخمهاي دهاني و يا ساير علايم است.

از جمله مهمترين عوارض جانبي داروهاي شيمي درماني كاهش كلي سلولهاي خوني
مي باشد. از آنجايي كه داروهاي شيمي درماني مغز استخوان را به شدت تحت تأثير قرار مي دهند، ممكن است كم خوني (بصورت كاهش انرژي انجام كارها)، كاهش پلاكتهاي خوني ( بصورت خونريزي) يا كاهش گلبولهاي سفيد ( بصورت افزايش استعداد ابتلا به عفونتها ) ايجاد شود.

معمولاً همه كساني كه از اين روش درماني استفاده مي كنند به تمامي اين علائم مبتلا نمي شوند. به علاوه در طي دوره استراحت و بعد از قطع درمان تمامي اين علايم برطرف مي شوند.

درمانهاي بيولوژيكي :

 در اين روش ، بدن به تنهايي در برابر سرطانها مقابله مي كند. در اين روش از موادي استفاده مي شود كه توسط بدن يا اينكه در آزمايشگاهها ساخته مي شوند تا مكانيسمهاي طبيعي دفاعي بدن در برابر بيماريها جهت دهي ، تقويت و حفظ شوند. نام ديگر اين روش ايمني درماني مي باشد.

درمان زماني جواب مي دهد كه سرطان در همان مراحل اوليه شناسايي شود. بسياري از مردم از اينكه راههاي پيشگيري از اين بيماري جدي تا چه حد ساده است، بي خبر مي باشند. اطلاعات خود را در مورد نحوه زندگي و رژيم غذايي بالا ببريد.
سرطان روده به رشد بي رويه سلول هاي بدخيم در داخل روده و يا مقعد اطلاق ميشود. معمولا زنگ خطر از بزرگ شدن بواسير و يا رشد پليپ هايي در داخل روده، به صدا در مي آيد. بواسير معمولا بدون اينكه هيچ گونه علامت خاصي داشته باشد به سرطان تبديل مي شود.
هرچند اين سرطان داراي نشانه هاي زيادي نيست، اما علائم زير بيانگر وجود سرطان در روده و يا ساير بيماري هاي خطرناك در روده و يا مقعد مي باشند:

يبوست و يا اسهال ( براي يك مدت طولاني)

وجود خون در و يا بر روي مدفوع

نفخ و درد شكم، احساس پر بودن شكم

احساس خستگي بيش از اندازه

احساس وجود گاز در معده به طور مكرر

خالي نشدن شكم به طور كامل در هنگام دفع مدفوع

خستگي دائمي

كاهش وزن بدون وجود هيچ گونه دليلي
رشد بيماري معمولا در ۴ مرحله انجام مي پذيرد:

مرحله يك: رشد پليپ هايي در ديواره روده

مرحله دو: سرايت سلول هاي سرطاني به ساير بافت هاي نزديك به روده (گسترش بيماري)

مرحله سه: سرايت به گره هاي لنفاوي دور روده

مرحله چهار: سرايت به ساير قسمت هاي بدن

در حالي كه دليل قطعي سرطان روده شناخته نشده است اما اعتقاد بر اين است كه وراثت و محيط زيست از فاكتورهاي مهم ابتلا به بيماري مي باشند. اين سرطان هم در مردان و هم در زنان ديده شده و تمام افراد بالاي ۵۰ سال به نوعي در معرض ابتلا به آن قرار دارند. كساني كه يكي از افراد خانواده شان داراي بيماري هاي روده اي و يا تورم مخاط روده بزرگ بوده است داراي ريسك بيشتري براي ابتلا مي باشند.
اميد به درمان در مرحله اوليه بسيار بالاست. اما در مراحل بعدي درصد بهبودي تا حد بسيار زيادي كاهش پيدا مي كند.
هر فرد ۵۰ ساله و بالاي آن بايد حتما آزمايش مدفوع بدهد و هر ۵ سال يكبار نيز “سيگموايداسكوپي” شود. در اين آزمايش از يك تيوپ نازك كه داراي چراغي در نوك آن مي باشد براي امتحان لايه هاي داخلي راست روده و قسمت هاي انتهايي روده كه معمولا بيشترين درصد سلول هاي سرطاني و پليپ ها در آن جا رشد مي كنند، استفاده مي شود. آزمايش به هيچ وجه دردناك نبوده و در مطب پزشك هم مي توان آرا انجام داد. در هر حال كليه آزمايشات مي بايست تحت نظر پزشك انجام شود.
هر ۵ تا ۱۰ سال نيز بايد از طريق اشعه X از روده هاي شما عكسبرداري شود. در اين روش ابتدا از طريق داروهاي خاصي عمل تنقيه انجام شده تا هوا وارد روده ها شود و سپس عكسبرداري انجام مي شود. اين عكس ها مي توانند تمام مشكلات احتمالي موجود در روده ها را نشان دهند. اين آمايش معمولا در مطب دكتر انجام شده و نيازي به بيهوشي ندارد.
عكسبرداري از روده معمولا تنها در موارد پر خطر تجويز مي شود. اين تست تمام قسمت هاي روده را به پزشك نشان داده و در صورت لزوم امكان نمونه برداري از پليپ هاي مشكوك را نيز فراهم مي آورد. اين آزمايش معمولا در بيمارستان انجام مي شود و براي اينكه بيمار احساس ناراحتي نكند ملزم به خوردن داروهاي مسكن است.
يك روش تقريبا جديد براي تشخيص سرطان وجود دارد كه بسيار سريعتر و كم درد تر از عكسبرداري و استفاده از اشعهX  و تنقيه مي باشد. اين روش CTكلوگرافي نام دارد. در اين حالت براي ۲ دقيقه به داخل روده ها هوا تزريق مي شود و عكس هاي گرفته شده چيزي در حدود ۱۰ دقيقه بعد آماده مي شوند. كل آزمايش نيز بيش از دو دقيقه به طول نمي انجامد. در اين تست از يك فرستنده مارپيچ CT به همراه يك نرم افزار ويژه استفاده مي شود. اختراع اين دستگاه يك پيشرفت قابل توجه در حيطه شناسايي سرطان روده به شمار مي رود.
اكثر پليپ ها را مي توان به راحتي خارج نمود و نيازي به جراحي نيست. در مراحل اوليه رشد سرطان، آن قسمت از روده كه سرطاني شده را مي توان از طريق جراحي از بدن خارج كرد. زمانيكه سرطان در داخل شكم و انتهاي روده قرار داشته باشد عمل كلستومي انجام مي شود. در طي اين عمل يك شكاف در محل وجود سرطان ايجاد مي شود و سپس آنرا از بدن بيرون مي اورند. بيمار ممكن است در موارد حادتر به شيمي درماني، پرتو درماني و يا جراحي احتياج پيدا كند.
تحقيقات نشان مي دهد كه افرادي كه داراي اضافه وزن هستند و نسبت به سايرين كم تحرك تر مي باشند در معرض خطر بالاتري در ابتلا به اين بيماري قرار دارند. اثبات شده كه پايين آوردن وزن و ورزش كردن ريسك ابتلا به بيماري را به نصف كاهش مي دهد.
رژيم غذايي پر چرب ميزان جريان زرداب صفرا به روده را افزايش مي دهد، همانطور كه مي دانيد اين اسيد در بدن براي هضم غذا استفاده مي شود. محققين به اين نتيجه دست پيدا كرده اند كه ميزان بيش از حد اين اسيد، سلول هاي سرطاني را به فعاليت وا مي دارد و نهايتا ريسك رشد سرطان را زياد مي كند. دانشمندان پيشنهاد مي كنند كه سعي كنيد روزانه بيش از ۳۰% كالري مصرفي خود را از چربي ها نگيريد.

استفاده از رژيم غذايي كه سرشار از مواد فيبردار باشد مي تواند سلاح مناسبي در مقابل سرطان روده باشد. فيبر قسمتي از مواد غذايي است كه در حين فرايند هضم تجزيه نمي شود و به راحتي از دستگاه هاي گوارشي عبور مي كند. فيبرها آبي كه در حين عمليات گوارش آزاد مي شود را جذب مي كنند. اين كار باعث مي شود تا سوخت و ساز بدن روند هماهنگ تري پيدا كند. هرچه غذا مدت زمان كمتري در بدن باقي بماند، مواد زيان آور مدت زمان كمتري پيدا مي كنند تا بتوانند به بدن آسيب برسانند. اين مواد زيان آور به كمك فيبرها خيلي سريعتر دفع مي شوند. بهترين منبع فيبر حبوبات، غلات، سبزيجات و ميوه ها مي باشد .



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

بررسي درد عصب سياتيك و چگونگي درمان آن

سياتيك، نام يك عصب است
اصطلاح سياتيك در حقيقت مربوط به دردي است كه در طول عصبي به همين نام انتشار‌مي‌يابد. اين عصب طولاني‌ترين عصب داخل بدن شما است كه از لگن تا انتهاي پا ادامه دارد و در طول مسير خود به شاخه‌هاي متعددي تقسيم مي‌شود. هرگونه فشار بر روي اين عصب مي‌تواند باعث ايجاد درد در تمام طول عصب شود (يعني مسيري كه از كمر شروع مي‌شود و از پشت پا پايين مي‌آيد و تا پاشنه پا مي‌رسد.) البته علائم ممكن است از يك درد خفيف تا ناتواني و از كارافتادگي كامل متغير باشد و گاهي ممكن است با احساس خارش، سوزش، بي‌حسي و ضعف عضلاني هم همراه باشد.
اين درد به‌طور تدريجي شروع شده و با گذشت زمان افزايش مي‌يابد و در هنگام نشستن، برخاستن، عطسه و يا سرفه‌كردن بدتر مي‌شود. ويژگي آن هم اين است كه معمولا فقط يكي از اندام‌هاي تحتاني شما را درگير مي‌كند. در موارد خيلي شديد بيماري، شايد حتي كنترل مثانه و يا روده نيز از دست برود. اين وضعيت اخير، بسيار نادر، اما بسيار خطرناك است.
درد سياتيك از كجا مي‌آيد؟
شايع‌ترين علت بيماري سياتيك، بيرون‌زدن ديسك بين ‌مهره‌اي و فشار آن بر روي ريشه‌‌هاي عصبي است كه به آن فتق ديسك‌بين‌مهر‌ه‌اي نيز گفته مي‌شود. ديسك‌هاي بين مهره‌اي صفحاتي از جنس غضروف هستند كه مهره‌ها را از هم جدا مي‌كنند. ديسك‌هاي سالم، ستون مهره‌ها را انعطاف‌پذير نگاه‌ داشته و كمك مي‌كنند تا مهره‌ها بتوانند به‌راحتي بر روي هم بلغزند.
با افزايش سن، اين ديسك‌ها شروع به تحليل رفتن مي‌كنند و خشك و تاحدي شكننده مي‌شوند. اين مسئله موجب بيرون رانده‌شدن ديسك از محل خود (فتق) و فشار آن بر روي ريشه عصبي و در نتيجه بروز علائم بيماري سياتيك مي‌شود. البته به غير از فتق ديسك بين‌‌مهره‌اي، عوامل ديگري نيز باعث ايجاد درد سياتيك مي‌شوند. مثلا تنگي ستون مهره‌ها در قسمت كمري و نيز بيماري اسپونديلوليستزي (كه در آن يك مهره به آرامي بر روي مهره ديگر و رو به جلو مي‌لغزد) مي‌توانند باعث ايجاد علائم بيماري شوند. نشانگان پيريفورميس هم نام اختلالي است كه در اثر اسپاسم عضله‌اي به همين نام ايجاد مي‌شود. اين عضله در نزديكي عصب سياتيك قرار دارد و اسپاسم آن باعث فشار بر عصب و بروز درد سياتيكي مي‌شود. ساير علل ايجادكننده بيماري سياتيك عبارتند از: تومورهاي نخاعي كه بر روي ريشه‌هاي عصبي فشار وارد مي‌كنند، سوانحي نظير تصادفات اتومبيل و يا ضرب ديدن ستون مهره‌ها كه موجب آسيب به اعصاب مي‌شوند و تومورهاي خود عصب سياتيك كه البته بسيار شايع هستند. در برخي موارد هم هيچ‌گاه علتي جهت بيماري سياتيك يافت نمي‌شود.


درد سياتيك از كجا مي‌آيد؟

شايع‌ترين علت بيماري سياتيك، بيرون‌زدن ديسك بين ‌مهره‌اي و فشار آن بر روي ريشه‌‌هاي عصبي است كه به آن فتق ديسك‌بين‌مهر‌ه‌اي نيز گفته مي‌شود. ديسك‌هاي بين مهره‌اي صفحاتي از جنس غضروف هستند كه مهره‌ها را از هم جدا مي‌كنند. ديسك‌هاي سالم، ستون مهره‌ها را انعطاف‌پذير نگاه‌ داشته و كمك مي‌كنند تا مهره‌ها بتوانند به‌راحتي بر روي هم بلغزند.
با افزايش سن، اين ديسك‌ها شروع به تحليل رفتن مي‌كنند و خشك و تاحدي شكننده مي‌شوند. اين مسئله موجب بيرون رانده‌شدن ديسك از محل خود (فتق) و فشار آن بر روي ريشه عصبي و در نتيجه بروز علائم بيماري سياتيك مي‌شود. البته به غير از فتق ديسك بين‌‌مهره‌اي، عوامل ديگري نيز باعث ايجاد درد سياتيك مي‌شوند. مثلا تنگي ستون مهره‌ها در قسمت كمري و نيز بيماري اسپونديلوليستزي (كه در آن يك مهره به آرامي بر روي مهره ديگر و رو به جلو مي‌لغزد) مي‌توانند باعث ايجاد علائم بيماري شوند. نشانگان پيريفورميس هم نام اختلالي است كه در اثر اسپاسم عضله‌اي به همين نام ايجاد مي‌شود. اين عضله در نزديكي عصب سياتيك قرار دارد و اسپاسم آن باعث فشار بر عصب و بروز درد سياتيكي مي‌شود. ساير علل ايجادكننده بيماري سياتيك عبارتند از: تومورهاي نخاعي كه بر روي ريشه‌هاي عصبي فشار وارد مي‌كنند، سوانحي نظير تصادفات اتومبيل و يا ضرب ديدن ستون مهره‌ها كه موجب آسيب به اعصاب مي‌شوند و تومورهاي خود عصب سياتيك كه البته بسيار شايع هستند. در برخي موارد هم هيچ‌گاه علتي جهت بيماري سياتيك يافت نمي‌شود.‌
چه كساني دچار درد سياتيك مي‌شوند؟
مهم‌ترين عوامل خطر براي بيماري سياتيك عبارتند از:
سن: تغييرات وابسته به سن درستون مهره‌ها شايع‌ترين علت بيماري سياتيك هستند. تحليل رفتن ديسك‌‌هاي‌بين مهره‌اي كمري از سن ۳۰ سالگي شروع مي‌شود ولي تنگي‌هاي ستون مهره‌اي كه يك علت ديگر بيماري سياتيك هستند اغلب افراد را در سنين بالاتر از ۵۰ سال درگير مي‌كنند.
شغل: افرادي كه شغلشان نياز به چرخش مكرر كمر دارد، آنهايي كه بارهاي سنگين حمل مي‌كنند و كساني كه به‌مدت طولاني رانندگي مي‌كنند، بيش از ساير افراد دچار بيماري سياتيك مي‌شوند.‌
فعاليت‌هاي فيزيكي: افرادي كه براي مد‌ت‌هاي طولاني مي‌نشينند و يا يك زندگي راكد و كم‌فعاليت را دنبال مي‌كنند نسبت به افراد فعال‌تر، بيشتر مستعد ابتلا به بيماري سياتيك هستند.
فاكتورهاي ژنتيكي: دانشمندان ۲ ژن را شناسايي كرده‌اند كه تصور مي‌رود وجود آنها باعث استعداد برخي افراد به بروز بيماري سياتيك مي‌شود. علاوه بر موارد فوق، افراد مبتلا به بيماري ديابت نيز به‌دليل آسيب و تخريب عصبي كه در اثر ديابت در آنها ايجاد مي‌شود، بيشتر مستعد ابتلا به بيماري سياتيك هستند.

چه كساني دچار درد سياتيك مي‌شوند؟
مهم‌ترين عوامل خطر براي بيماري سياتيك عبارتند از:
سن: تغييرات وابسته به سن درستون مهره‌ها شايع‌ترين علت بيماري سياتيك هستند. تحليل رفتن ديسك‌‌هاي‌بين مهره‌اي كمري از سن ۳۰ سالگي شروع مي‌شود ولي تنگي‌هاي ستون مهره‌اي كه يك علت ديگر بيماري سياتيك هستند اغلب افراد را در سنين بالاتر از ۵۰ سال درگير مي‌كنند.
شغل: افرادي كه شغلشان نياز به چرخش مكرر كمر دارد، آنهايي كه بارهاي سنگين حمل مي‌كنند و كساني كه به‌مدت طولاني رانندگي مي‌كنند، بيش از ساير افراد دچار بيماري سياتيك مي‌شوند.‌
فعاليت‌هاي فيزيكي: افرادي كه براي مد‌ت‌هاي طولاني مي‌نشينند و يا يك زندگي راكد و كم‌فعاليت را دنبال مي‌كنند نسبت به افراد فعال‌تر، بيشتر مستعد ابتلا به بيماري سياتيك هستند.
فاكتورهاي ژنتيكي: دانشمندان ۲ ژن را شناسايي كرده‌اند كه تصور مي‌رود وجود آنها باعث استعداد برخي افراد به بروز بيماري سياتيك مي‌شود.
علاوه بر موارد فوق، افراد مبتلا به بيماري ديابت نيز به‌دليل آسيب و تخريب عصبي كه در اثر ديابت در آنها ايجاد مي‌شود، بيشتر مستعد ابتلا به بيماري سياتيك هستند.

زمان مراجعه به پزشك
بيماري خفيف معمولا با كمي صبر و حوصله خودبه‌خود از بين مي‌رود. ولي اگر بيماري شما با كارهايي كه انجام داديد بهبود نيافت و يا آنكه درد شما بيش از ۶ هفته طول كشيد،بايد به پزشك مراجعه كنيد. در مواردي هم كه درد شما از ابتدا بسيار شديد است و يا روزبه‌روز بدتر مي‌شود،‌بايد به پزشك مراجعه كنيد.
در مواردي هم كه درد شما به‌دنبال يك آسيب شديد نظير يك تصادف اتومبيل ايجاد شده و يا اگر علاوه بر درد، دچار مشكلاتي در اجابت مزاج شده‌ايد و يا اينكه درد شما شديد و ناگهاني و همراه با بي‌حسي و ضعف عضلات كمر و يا پا است، هيچ‌گونه تاخيري در مراجعه به پزشك جايز نيست.
براي تشخيص بيماري سياتيك، پزشك از شما در مورد سابقه بيماريتان سوال خواهد كرد و سپس يك معاينه باليني كامل با توجه ويژه به ستون مهره‌ها و پاهاي شما انجام خواهد داد. در طي معاينه به‌طور معمول چندين آزمون پايه‌اي، جهت بررسي قدرت عضلات و رفلكس‌هاي شما انجام مي‌شود. مثلا پزشك از شما مي‌خواهد كه بر روي انگشتان پا و يا پاشنه‌‌پايتان راه برويد و يا اينكه به‌صورت طاق باز دراز بكشيد و به آرامي يك پاي خود را به‌صورت مستقيم بالا ببريد. دردي كه در اثر بيماري سياتيك ايجاد مي‌شود، معمولا در اثر اين فعاليت‌ها بدتر مي‌شود. تصويربرداري هم از رايج‌ترين اقداماتي است كه براي تشخيص بيماري شما انجام مي‌شود.
درمان سياتيك، راحت و آسان
جراحي و درمان‌هاي فيزيكي، روش‌هايي موثر در درمان سياتيك
جراحي نخاعي كه سبب درمان مشكلات ديسك كمر مي‌شود،‌ بسيار موثرتر از ورزش‌هاي ويژه و داروهاي ضد التهابي است. سياتيك دردي است كه از قسمت مفصل، ران و كفل شروع مي‌شود و تا پايين پاها ادامه مي‌يابد، همچنين اين وضعيت اغلب با درد در پايين كمر همراه است. طي تحقيقاتي كه پژوهشگران به مدت دو سال انجام دادند دريافتند كه اين جراحي تاثيربسزايي در درمان افراد مبتلا به سياتيك دارد.

درد سياتيك بيشتر وقت‌ها به خوبي به درمان‌هاي سرپايي جواب مي‌دهد. در واقع شما مي‌توانيد زندگي روزمره‌تان را ادامه دهيد و فقط بايستي از انجام فعاليت‌هايي كه ممكن است درد شما را بدتر كنند، پرهيز كنيد. اگر چه استراحت به مدت يك تا چند روز سبب بهبودي نسبي بيماري مي‌شود، ولي توجه داشته باشيد كه استراحت در بستر به مدت طولاني و عدم فعاليت علائم شما را بدتر خواهند كرد. قبل از اينكه به يكسري توصيه‌ها براي بهبود درد شما اشاره كنيم، تاكيد مي‌كنيم كه چنانچه درد شما با گذشت زمان بهتر نشد، حتما به پزشك مراجعه كنيد زيرا درصورت عدم درمان، ممكن است دچار عوارضي مثل آسيب دائمي عصب، از دست رفتن حس و حركت در اندام مبتلا و يا حتي از بين رفتن عملكرد روده و يا مثانه شويد.
اقدامات معمول جهت درمان بيماري سياتيك در منزل عبارتند از:
* استفاده از كيسه يخ‌: مقداري يخ در يك حوله تميز قرار دهيد و آن را به مدت حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقيقه بر روي ناحيه دردناك قرار دهيد. اين عمل را روزي ۴ مرتبه تكرار كنيد. كيسه يخ باعث كاهش التهاب در محل مي‌شود.
*استفاده ازكيسه‌ ‌آب گرم: پس از ۴۸ ساعت از شروع درد، بهتر است در نواحي آسيب‌ديده، از گرما استفاده كنيد. چنانچه درد شما ادامه داشت، سعي كنيد به‌طور تناوب كيسه‌هاي گرم و سرد را بر روي ناحيه مبتلا قرار دهيد.
*انجام حركات كششي: ورزش‌هاي كششي غيرفعال به شما كمك مي‌كنند تا زودتر خوب شويد‌. از انجام حركات پرتابي و يا پيچشي جدا پرهيز كنيد.
* داروهاي ضددرد: آسپرين، استامينوفن و بروفن معمول‌ترين داروهاي ضددردي هستند كه مورد استفاده قرار مي‌گيرند،‌ولي استفاده بيش از مقادير توصيه شده، نه تنها نفعي براي شما ندارد، بلكه بسيار زيان‌آور است، زيرا اين داروها در صورت استفاده بيش از حد داراي عوارض جانبي نظير تهوع، خونريزي از معده و يا زخم‌هاي دستگاه‌ گوارشي هستند. براي جلوگيري از چنين حالتي، استفاده از پمادهاي پيروكسيكام و ديكلوفناك هم مناسب است.
علاوه بر اين داروها در برخي از موارد ممكن است پزشك با توجه به علائم بيماري از داروهاي ديگري نظير شل‌كننده‌هاي‌ عضلاني، داروهاي ضدافسردگي و…‌‌ استفاده كند، ولي استفاده از اين‌گونه داروها فقط با دستور پزشك امكان‌پذير است.

* فيزيوتراپي: اگر ديسك‌ شما از جاي خود بيرون زده است، فيزيوتراپي نقشي اساسي در بهبودي شما دارد.
هدف از انجام ورزش‌هايي كه به‌طور معمول در فيزيوتراپي انجام مي‌شوند، كمك به قرار گرفتن بدن و اندام شما در وضعيت صحيح، تقويت عضلاتي كه از كمر شما حمايت مي‌كنند و نيز كمك به تقويت انعطاف‌پذيري بدن شما است.
*انجام ورزش‌هاي معمولي: ورزش موجب آزاد كردن اندورفين‌ها (مورفين دروني بدن) مي‌شود. اندورفين‌ها واسطه‌هاي شيميايي هستند كه از رسيدن پيام‌هاي درد به مغز جلوگيري مي‌كنند. ورزش با تحريك آزاد شدن اندروفين‌ها در مقابله با ناراحتي‌هاي مزمن كمك بسياري مي‌كند.

در مورد درد سياتيك، تركيب ورزش‌هاي هوارسان با ورزش‌هايي كه انعطاف‌پذيري شما را بهبود مي‌بخشند، مي‌تواند در جلوگيري از تغييرات وابسته به سن در كمر شما موِثر باشد.
چنانچه مجموعه درمان‌هاي فوق در طي چندين ماه نتوانند درد شما را كاهش دهند، ممكن است انجام درمان‌هاي ديگرنظير تزريق كورتن به پرده‌هاي نخاعي و يا انجام عمل جراحي ضرورت پيدا كند.
پيشگيري
اگرچه تنها در ۵ درصد موارد علت كمردرد، سياتيك است، اما اگر دچار آن شويد، واقعا آزارتان مي‌دهد. انجام اعمال زير مي‌تواند نقش كليدي در مراقبت از كمر شما داشته باشد:
*ورزش كردن به طور منظم: مهم‌ترين كاري كه بر سلامت كمرتان و البته سلامت كلي بدنتان مي‌توانيد انجام دهيد، ورزش كردن است. در طي ورزش، بهتر است تمركز شما بيشتر بر روي عضلات شكم و كمرتان باشد، زيرا اين عضلات جهت راست ايستادن و قرار گرفتن شما در وضعيت مناسب بدني ضروري هستند.

انجام ورزش‌هايي نظير يوگا، استفاده از دوچرخه‌هاي ثابت و تردميل‌‌ به قوي نگاهداشتن اين عضلات كمك مي‌كنند. البته مي‌توانيد دوچرخه‌‌‌سواري را در خارج از منزل هم انجام دهيد ولي ابتدا بايد مطمئن شويد كه صندلي و دستگيره‌هاي دوچرخه در وضعيت مناسبي براي بدن شما تنظيم شده‌اند.

*درست بنشينيد:

يك صندلي خوب بايد بتواند به‌خوبي از قوس كمري شما حمايت كند. اگر چنين نيست، براي حفظ اين قوس در هنگام نشستن، بهتر است از يك بالش نرم در پشت كمرتان استفاده كنيد. سعي كنيد در فواصل بين فعاليت‌هاي نشستنتان حتما به‌طور تناوب استراحت كنيد، حتي اگر استراحت كردن شما فقط به‌صورت راه ‌رفتن در اداره باشد. در حين رانندگي هم سعي كنيد صندلي شما وضعيت مناسبي داشته باشد و وضعيت آن را طوري تنظيم كنيد كه لازم نباشد جهت دسترسي به پدال گاز، پاي خود را به سمت آن پرتاب كنيد!
*وضعيت بدني مناسبي داشته باشيد:

آگاهي از اينكه چگونه بايد درست بايستيد و درست بخوابيد و نيز آشنايي با صحيح بلند كردن اجسام سنگين، تاثير بسياري جهت حفظ و نگهداري كمر شما دارد.

اگر قرار است براي مدت زمان طولاني بايستيد، سعي كنيد به‌طور تناوب بر روي يك پايتان تكيه كنيد و به پاي ديگر استراحت دهيد و يا اگر قرار است در حالت ايستاده چيزي را بخوانيد، به‌جاي آنكه جهت خواندن آن، به سمت جلو خم شويد، كتاب را بلند كرده و جلوي چشمانتان بياوريد.‌
جهت حفظ بهترين حالت هنگام خوابيدن بهتر است روي يك تشك سفت بخوابيد و از بالش‌ جهت حمايت كمرتان استفاده كنيد، ولي از بالش‌هايي كه موجب مي‌شوند گردن شما بيش از حد بالا رفته و زاويه تندي ايجاد كند، به هيچ‌وجه استفاده نكنيد.

*بلند كردن يك جسم سنگين:

ابتدا تصميم بگيريد كه آن را كجا مي‌خواهيد قرار دهيد و چگونه قصد داريد آن را به آن نقطه برسانيد. جهت بلند كردن يك جسم سنگين، كمرتان را خم نكنيد بلكه زانوهاي‌تان را خم كنيد و آن جسم را بلند كنيد. جسم سنگين را نزديك به بدنتان حمل كنيد و هيچ‌گاه بر روي كمرتان نچرخيد، بلكه سعي كنيد با محور كردن پاهايتان، بر روي پاهايتان بچرخيد. هنگامي كه خسته هستيد از حركت دادن اجسام سنگين جدا خودداري كنيد زيرا خستگي موجب مي‌شود با سختي و رنج بيشتري حركت كنيد. هرگز سعي نكنيد جسمي را كه احساس مي‌كنيد سنگين‌تر از توانايي شماست، بلند كنيد

درمان سياتيك، راحت و آسان
درد سياتيك بيشتر وقت‌ها به خوبي به درمان‌هاي سرپايي جواب مي‌دهد. در واقع شما مي‌توانيد زندگي روزمره‌تان را ادامه دهيد و فقط بايستي از انجام فعاليت‌هايي كه ممكن است درد شما را بدتر كنند، پرهيز كنيد. اگر چه استراحت به مدت يك تا چند روز سبب بهبودي نسبي بيماري مي‌شود، ولي توجه داشته باشيد كه استراحت در بستر به مدت طولاني و عدم فعاليت علائم شما را بدتر خواهند كرد. قبل از اينكه به يكسري توصيه‌ها براي بهبود درد شما اشاره كنيم، تاكيد مي‌كنيم كه چنانچه درد شما با گذشت زمان بهتر نشد، حتما به پزشك مراجعه كنيد زيرا درصورت عدم درمان، ممكن است دچار عوارضي مثل آسيب دائمي عصب، از دست رفتن حس و حركت در اندام مبتلا و يا حتي از بين رفتن عملكرد روده و يا مثانه شويد.
اقدامات معمول جهت درمان بيماري سياتيك در منزل عبارتند از:
۱-  استفاده از كيسه يخ‌:

مقداري يخ در يك حوله تميز قرار دهيد و آن را به مدت حداقل ۱۵ تا ۲۰ دقيقه بر روي ناحيه دردناك قرار دهيد. اين عمل را روزي ۴ مرتبه تكرار كنيد. كيسه يخ باعث كاهش التهاب در محل مي‌شود.

۲- استفاده ازكيسه‌ ‌آب گرم:

پس از ۴۸ ساعت از شروع درد، بهتر است در نواحي آسيب‌ديده، از گرما استفاده كنيد. چنانچه درد شما ادامه داشت، سعي كنيد به‌طور تناوب كيسه‌هاي گرم و سرد را بر روي ناحيه مبتلا قرار دهيد.
۳- انجام حركات كششي:

ورزش‌هاي كششي غيرفعال به شما كمك مي‌كنند تا زودتر خوب شويد‌. از انجام حركات پرتابي و يا پيچشي جدا پرهيز كنيد.

۴- داروهاي ضددرد:

 آسپرين، استامينوفن و بروفن معمول‌ترين داروهاي ضددردي هستند كه مورد استفاده قرار مي‌گيرند،‌ولي استفاده بيش از مقادير توصيه شده، نه تنها نفعي براي شما ندارد، بلكه بسيار زيان‌آور است، زيرا اين داروها در صورت استفاده بيش از حد داراي عوارض جانبي نظير تهوع، خونريزي از معده و يا زخم‌هاي دستگاه‌ گوارشي هستند. براي جلوگيري از چنين حالتي، استفاده از پمادهاي پيروكسيكام و ديكلوفناك هم مناسب است.
علاوه بر اين داروها در برخي از موارد ممكن است پزشك با توجه به علائم بيماري از داروهاي ديگري نظير شل‌كننده‌هاي‌ عضلاني، داروهاي ضدافسردگي و…‌‌ استفاده كند، ولي استفاده از اين‌گونه داروها فقط با دستور پزشك امكان‌پذير است.
۵- فيزيوتراپي:

اگر ديسك‌ شما از جاي خود بيرون زده است، فيزيوتراپي نقشي اساسي در بهبودي شما دارد.
هدف از انجام ورزش‌هايي كه به‌طور معمول در فيزيوتراپي انجام مي‌شوند، كمك به قرار گرفتن بدن و اندام شما در وضعيت صحيح، تقويت عضلاتي كه از كمر شما حمايت مي‌كنند و نيز كمك به تقويت انعطاف‌پذيري بدن شما است.
۶- انجام ورزش‌هاي معمولي:

ورزش موجب آزاد كردن اندورفين‌ها (مورفين دروني بدن) مي‌شود. اندورفين‌ها واسطه‌هاي شيميايي هستند كه از رسيدن پيام‌هاي درد به مغز جلوگيري مي‌كنند. ورزش با تحريك آزاد شدن اندروفين‌ها در مقابله با ناراحتي‌هاي مزمن كمك بسياري مي‌كند.

در مورد درد سياتيك، تركيب ورزش‌هاي هوارسان با ورزش‌هايي كه انعطاف‌پذيري شما را بهبود مي‌بخشند، مي‌تواند در جلوگيري از تغييرات وابسته به سن در كمر شما موِثر باشد.
چنانچه مجموعه درمان‌هاي فوق در طي چندين ماه نتوانند درد شما را كاهش دهند، ممكن است انجام درمان‌هاي ديگرنظير تزريق كورتن به پرده‌هاي نخاعي و يا انجام عمل جراحي ضرورت پيدا كند.
پيشگيري

اگرچه تنها در ۵ درصد موارد علت كمردرد، سياتيك است، اما اگر دچار آن شويد، واقعا آزارتان مي‌دهد. انجام اعمال زير مي‌تواند نقش كليدي در مراقبت از كمر شما داشته باشد:
۱-  ورزش كردن به طور منظم: مهم‌ترين كاري كه بر سلامت كمرتان و البته سلامت كلي بدنتان مي‌توانيد انجام دهيد، ورزش كردن است. در طي ورزش، بهتر است تمركز شما بيشتر بر روي عضلات شكم و كمرتان باشد، زيرا اين عضلات جهت راست ايستادن و قرار گرفتن شما در وضعيت مناسب بدني ضروري هستند.
انجام ورزش‌هايي نظير يوگا، استفاده از دوچرخه‌هاي ثابت و تردميل‌‌ به قوي نگاهداشتن اين عضلات كمك مي‌كنند. البته مي‌توانيد دوچرخه‌‌‌سواري را در خارج از منزل هم انجام دهيد ولي ابتدا بايد مطمئن شويد كه صندلي و دستگيره‌هاي دوچرخه در وضعيت مناسبي براي بدن شما تنظيم شده‌اند.
۲-  درست بنشينيد:

يك صندلي خوب بايد بتواند به‌خوبي از قوس كمري شما حمايت كند. اگر چنين نيست، براي حفظ اين قوس در هنگام نشستن، بهتر است از يك بالش نرم در پشت كمرتان استفاده كنيد. سعي كنيد در فواصل بين فعاليت‌هاي نشستنتان حتما به‌طور تناوب استراحت كنيد، حتي اگر استراحت كردن شما فقط به‌صورت راه ‌رفتن در اداره باشد. در حين رانندگي هم سعي كنيد صندلي شما وضعيت مناسبي داشته باشد و وضعيت آن را طوري تنظيم كنيد كه لازم نباشد جهت دسترسي به پدال گاز، پاي خود را به سمت آن پرتاب كنيد!
۳- وضعيت بدني مناسبي داشته باشيد:

آگاهي از اينكه چگونه بايد درست بايستيد و درست بخوابيد و نيز آشنايي با صحيح بلند كردن اجسام سنگين، تا‡ثير بسياري جهت حفظ و نگهداري كمر شما دارد.
اگر قرار است براي مدت زمان طولاني بايستيد، سعي كنيد به‌طور تناوب بر روي يك پايتان تكيه كنيد و به پاي ديگر استراحت دهيد و يا اگر قرار است در حالت ايستاده چيزي را بخوانيد، به‌جاي آنكه جهت خواندن آن، به سمت جلو خم شويد، كتاب را بلند كرده و جلوي چشمانتان بياوريد.‌
جهت حفظ بهترين حالت هنگام خوابيدن بهتر است روي يك تشك سفت بخوابيد و از بالش‌ جهت حمايت كمرتان استفاده كنيد، ولي از بالش‌هايي كه موجب مي‌شوند گردن شما بيش از حد بالا رفته و زاويه تندي ايجاد كند، به هيچ‌وجه استفاده نكنيد.
۴-  بلند كردن يك جسم سنگين:

ابتدا تصميم بگيريد كه آن را كجا مي‌خواهيد قرار دهيد و چگونه قصد داريد آن را به آن نقطه برسانيد. جهت بلند كردن يك جسم سنگين، كمرتان را خم كنيد بلكه زانوهاي‌تان را خم نكنيد و آن جسم را بلند كنيد. جسم سنگين را نزديك به بدنتان حمل كنيد و هيچ‌گاه بر روي كمرتان نچرخيد، بلكه سعي كنيد با محور كردن پاهايتان، بر روي پاهايتان بچرخيد. هنگامي كه خسته هستيد از حركت دادن اجسام سنگين جدا خودداري كنيد زيرا خستگي موجب مي‌شود با سختي و رنج بيشتري حركت كنيد. هرگز سعي نكنيد جسمي را كه احساس مي‌كنيد سنگين‌تر از توانايي شماست، بلند كنيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تغذيه سالم براي بيماران قلبي

اما قبل از آشنايي با اين انتخاب درست، بايد بدانيد كه 2‌عامل خطر مستقل در ايجاد بيماري‌هاي قلبي- عروقي، پرفشاري خون و بالا بودن كلسترول خون است به‌طوري كه ديده شده با كاهش مؤثر فشار خون مي‌توان ميزان حمله قلبي را تا 21درصد، سكته مغزي را تا 37درصد و مرگ در اثر اين بيماري را تا 25درصد كاهش داد. با كاهش 10درصد از ميزان كلسترول خون نيز ميزان بروز بيماري عروق كرونر تا 30درصد كاهش مي‌يابد. ضمن اينكه تغذيه غلط، اضافه وزن و چاقي نيز بايد از طريق ايجاد تغيير در شيوه زندگي و با استفاده ازداروهاي مناسب تحت كنترل قرار گيرند. براي كنترل بيماري‌هاي قلبي- عروقي ابتدا بايد عوامل خطر را شناخت و سپس مشخص كرد كه كداميك از عوامل را مي‌توان تغيير داد و از ميان عوامل قابل تغيير كداميك را بايد در اولويت قرار داد.

فشار خون بالا :
فشار خون بالا ميزان بار قلب را افزايش داده و از اين طريق موجب ضخيم شدن و سخت شدن قلب مي‌شود. علاوه براين احتمال سكته مغزي، حمله قلبي، نارسايي كليه و نارسايي احتقاني قلب را افزايش مي‌دهد. با وجود عوامل خطر ديگر، احتمال حمله قلبي در بيماران مبتلا به پرفشاري خون چندين برابر خواهد شد.

كم تحركي:
زندگي بدون فعاليت يك عامل خطر براي بروز بيماري عروق كرونر است. فعاليت جسماني متوسط تا شديد به‌صورت منظم از بيماري عروق خوني و قلب جلوگيري مي‌كند.

چاقي و اضافه وزن:
كساني كه چربي اضافه به‌خصوص در ناحيه شكمي دارند، بيش از ديگران به بيماري‌هاي قلبي دچار مي‌شوند. افزايش وزن منجر به بالا رفتن بار قلب، افزايش كلسترول خون و بالارفتن فشار خون از يك طرف و كاهش HDL از طرف ديگر مي‌شود. اين عامل، خطر بروز ديابت را نيز در افراد افزايش مي‌دهد. با كاهش حتي چندكيلو ميزان خطر حمله قلبي در افراد چاق كاهش مي‌يابد.

ديابت:
ديابت به‌طور جدي احتمال بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي را افزايش مي‌دهد. حتي با وجود كنترل قند خون، ديابت احتمال بيماري قلبي را افزايش مي‌دهد ولي درصورت عدم‌كنترل اين خطر به‌مراتب بالاتر خواهد رفت.

ديگر عوامل خطر:
واكنش افراد به استرس‌هاي روزمره نيز مي‌تواند در ايجاد بيماري قلبي سهم داشته باشد. به‌طور مثال بعضي از افراد در اثر استرس‌هاي روزمره به مصرف دخانيات روي آورده يا بيش از حد غذا مي‌خورند و بدين صورت خود را در معرض عوامل خطر ثابت شده بيماري‌هاي قلبي- عروقي قرار مي‌دهند.

رژيم غذايي:
25‌ميلي‌گرم افزايش در كلسترول رژيم غذايي، كلسترول خون را يك واحد بالا مي‌برد و افزايش كلسترول خون منجر به بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي مي‌شود. مواد غذايي حاوي كلسترول بالا، كلسترول خون و LDL را بالا مي‌برند اما به مقدار كمتر از چربي اشباع به‌طوري كه غذاهاي پر از چربي اشباع 4 برابر غذاهاي پر از كلسترول، چربي خون را بالا مي‌برند.

منابع غذايي كلسترول زرده تخم‌مرغ:
زرده تخم‌مرغ غني از كلسترول است و در افرادي كه ريسك فاكتورهاي بيماري‌هاي قلبي را دارند بايد به 3 عدد در هفته محدود شود. ضمن اينكه حاوي لسيتين است كه چربي خون را پايين مي‌آورد. سفيده تخم‌مرغ غني از پروتئين (با امتياز 100) است و نبايد محدود شود.

كره:
كره حيواني، چربي اشباع است و حاوي كلسترول هم هست و دو فاكتور خطر دارد.

كره گياهي (مارگارين)
چربي اشباع است و كلسترول ندارد، ولي حاوي اسيدهاي چرب ترانس است كه فاكتور خطر بيماري‌هاي قلبي و سرطان است. در كل كره‌هاي گياهي نرم كه كمترين اسيدهاي چرب ترانس را دارا هستند نسبت به كره‌هاي حيواني ارجحيت دارند.

روغن حيواني:
اين نوع روغن هم چربي اشباع و هم كلسترول بالايي دارد و در بيماران قلبي توصيه نمي‌شود.

گوشت و امعا و احشا جگر: پروتئين آن بالاتر ولي چربي آن پايين‌تر از گوشت قرمز است. با اين حال جگر 3 برابر گوشت قرمز آهن دارد و غني از ويتامينA و ويتامين ‌B12 است.

دل و قلوه(قلب و كليه):
پروتئين و چربي شبيه به گوشت دارد، كلسترول قلوه بالاتر از دل و گوشت و شبيه به جگر است. آهن آن بيشتر از گوشت است.

سيرابي و شيردان:
چربي آن در مقايسه با گوشت قرمز به‌ويژه گوشت گوسفند كمتر و مشابه گوشت كم‌چرب است. پروتئين آن برابر با گوشت قرمز و سفيد است. كلسترول آن از دل و قلوه و جگر پايين‌تر است. علاوه بر اينكه مصرف آن 4-3 بار در ماه همراه با نان يا برنج اشكال ندارد.
در اين ميان كارشناسان توصيه مي‌كنند كه افراد مبتلا به بيماري قلبي از خوردن سوسيس و كالباس، شيريني‌هاي پرچرب، سس‌ها و كباب‌هاي كوبيده پرچرب پرهيز كنند.
 مصرف لبنيات كم چرب و نان سبوس‌دار كه حاوي مقادير زيادي ويتامين B بوده ، باعث كاهش چربي خون اين بيماران مي‌شود. بهترين روغن براي مصرف به‌خصوص در افراد مبتلا به بيماري‌هاي قلب و عروق، روغن مايع ذرت و آفتابگردان است.
مهم‌ترين علت مصرف زياد روغن جامد ناآگاهي مصرف‌كنندگان از مضرات آن، اقتصادي‌بودن و بهره‌مندي روغن‌هاي نباتي و جامد از يارانه‌هاي دولتي است. همچنين علت عمده جامد كردن و هيدروژنه كردن روغن‌هاي مايع، گرايش مصرف‌كنندگان به استفاده از روغن جامد، پايداري اين نوع روغن در مقابل عوامل محيطي و سهولت در حمل‌ونقل آن است.با اين حال در سال‌هاي اخير تمام كارخانه‌هاي توليدكننده مواد غذايي موظف شده‌اند مواد تشكيل‌دهنده و ميزان انرژي و كالري هر ماده را روي آن حك كنند تا افرادي كه دچار مشكل چربي خون يا بيماري قلبي هستند، از تركيبات آن آگاه باشند.
در فرايند جامدكردن روغن، اسيدهاي چرب با هيدروژن اشباع مي‌شود كه اين اسيدها براي سلامتي مضر بوده و همچنين در اين فرايند تركيب‌هاي غيرعادي ديگري به‌نام اسيدهاي چرب ترانس به‌وجود مي‌آيد كه آن هم مضر است. چربي ترانس موجود در روغن جامد باعث افزايش چربي بدخون و كاهش چربي خوب خون شده و كلسترول خون را بالا مي‌برد كه افزايش آن براي قلب بسيار مضر است.

روغن مايع به‌دليل اينكه حاوي اسيدهاي چرب غيراشباع فراوان و فاقد كلسترول است بر روغن جامد برتري دارد چرا كه روغن جامد هيدروژنه كه ميزان اسيدهاي چرب اشباع آن بالا بوده و اسيدهاي چرب ترانس آن بيش از10 درصد باشد، خطر ابتلا به امراض قلبي- عروقي را افزايش مي‌دهد.

مصرف ماهي، زيتون و مغز گردو، بادام، حاوي روغن با كيفيت مطلوب هستند و روغن ماهي به‌دليل دارا بودن اسيدهاي چرب امگا ۳ و روغن زيتون و روغن دانه انگور و گردو به‌دليل دارا بودن اسيد اولئيك فراوان باعث كاهش كلسترول بد مي‌شود و براي سلامت قلب و عروق مفيد است.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چه بخوريم تا چشم هايمان زيباتر بمانند

رژيم غذايي تاثير به سزايي روي سلامت و زيبايي چشم‌ها دارد. مراقبت چشم‌ها در افرادي كه به مدت طولاني از چشم‌هاي خود استفاده مي‌كنند و يا در محيط‌هاي پر نور و كم نور كار مي‌كنند، ضروري است. جهت سلامت چشم‌ها يك رژيم متعادل شامل شير، كره، ميوه‌ها، سبزي‌هاي سبز و پروتئين‌ها بايد مصرف شود. هر يك از مواد غذايي مورد نياز براي بدن در سلامت و زيبايي چشم‌ها موثر است.

 

 

جريان طبيعي اشك يا سلامت غشاء‌هاي مخاطي جهت درخشندگي چشم‌ها نقش تعيين‌كننده‌اي دارد. جهت سلامت بافت‌هايي كه در بخش داخلي مجاري اشكالي يا غدد اشكي قرار مي‌گيرد و تحت عنوان غشاء‌هاي مخاطي ناميده مي‌شود، مصرف يك رژيم غذايي مناسب ضروري است.
يك رژيم غذايي ايده‌آل شامل غذاهاي طبيعي و نپخته است. ميوه‌هاي تازه مانند پرتقال، سيب، انگور، هلو و انار؛ سبزي‌هاي سبز مانند كاهو، كلم، اسفناج؛ سبزي‌هاي ريشه‌اي مانند سيب‌زميني، شلغم، هويج، پياز، چغندر؛ غلات، ميوه‌هاي خشك و محصولات لبني از موارد ضروري محسوب مي‌شوند.
مصرف مقادير بيش از اندازه مربا، كيك، شيريني، شكرسفيد، نان سفيد، چاي و قهوه به همراه گوشت و ماهي مي‌تواند روي نحوه هضم غذا و سلامت بدن اثر منفي بگذارد.
غذاهايي كه سبب يبوست شده و يا در دستگاه‌ گوارش گاز ايجاد مي‌كنند و مواد مسكر مضر بوده و از مصرف آنها اجتناب‌ بايد كرد.
مصرف ويتامين‌‌هاي گروه A و Bجهت دستيابي به سلامت بينايي ضروري است. سبزي‌ها، شير، پنير، تخم‌مرغ، ميوه، موز، گوجه‌فرنگي، مخمرها و دانه آفتابگردان و روغن بادام منابع ارزشمند اين ويتامين‌ها محسوب مي‌شوند. كاهش ديد مي‌تواند در اثر نقص ريبوفلاوين ايجاد شود كه با مصرف آن قابل حل است.
هويج خام حاوي اين ويتامين‌ها است و به سلامت و درخشندگي چشم كمك مي‌كند. بنابراين مقاديري زيادي از آنها را بايد مصرف كرد.
اثر ويتامين A
ضروري‌ترين تركيب جهت سلامت چشم‌ها ويتامين A است. بنابراين مصرف مقادير قابل توجه از اين ويتامين را بايد در رژيم غذايي قرار داد

 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چاره خشكي پوست

در صورتي كه محتواي آب پوست طبيعي باشد، پوست نرم، صاف، قابل ارتجاع و درخشان است. در حالت طبيعي يك حركت مداوم آب از لايه‌هاي عمقي پوست به طرف لايه‌هاي سطحي وجود دارد و درنهايت اين آب از سطح پوست تبخير مي‌شود.

هنگامي‌كه پوست به عللي اعم از عوامل داخلي يا خارجي نتواند اين ميزان آب را حفظ كند، خشكي پوست حادث مي‌شود. از عوامل خارجي مي‌توان مواجهه با آب و هوا يا باد گرم را نام برد. از طرف ديگر شستن بيش از حد پوست سبب از بين رفتن لايه‌هاي چربي محافظ پوست شده و پوست را خشك مي‌كند.
 

مواجهه با بعضي مواد نيز از دسته عوامل خارجي محسوب مي‌شوند. مشاغلي كه در تماس با مواد شوينده و پاك كننده هستند مانند جراحان و تكنيسين‌هاي آزمايشگاه‌ها نيز فرد را مستعد پوست خشك مي‌سازند. همچنين درمان‌هايي كه براي آكنه انجام مي‌شود اگر بي رويه و بيش از حداعمال شود، مي‌تواند پوست خشك ايجاد كند. عامل ديگر داخلي مربوط به توانايي پوست در نگهداري رطوبت پوست است.

يك عامل مهم، بالا رفتن سن است كه سبب كم شدن توانايي پوست در حفظ رطوبت مي‌شود . رژيم‌هاي سخت، سوءتغذيه و كمبود موادغذايي نيز مي‌تواند سبب بهم ريختگي اين سد حفاظتي شود. ممكن است خشكي پوست به حدي باشد كه سبب ايجاد خارش شود كه خود اين امر پوست را مستعد عفونت هاي باكتريال و قارچ مي‌كند. كار عمده مرطوب كننده ها حفاظت از رطوبت پوست و دفاع در برابر آسيب هاي محيطي است.

مرطوب كننده ها به اشكال متعدد امولسيون مايع، پماد و كرم ديده مي‌شوند كه محتوي چربي و آب در اين موارد با هم تفاوت مي‌كند. مهمترين نكته درانتخاب يك مرطوب‌كننده توجه به نوع پوست است كه مي‌تواند خشك، چرب، معمولي و مختلط باشد. براي پوست‌هاي خشك بايد از مرطوب كننده‌هاي حاوي چربي استفاده كرد و استفاده صرف از جذب الرطوبه‌ها كافي نيست. در مورد پوست‌هاي چرب نيازي به استفاده از مرطوب كننده نيست مگر در برخورد با آب و هواي گرم يا سرد.

در مورد پوست مختلط يا صورت‌هاي داراي تي زون (پيشاني، بيني و چانه) نبايد در اين محل‌ها كه چرب‌تر از ساير نقاط صورت است از مرطوب كننده‌ها استفاده كرد. به عنوان يك قاعده نبايد پوست خشك را زياد ( به خصوص با صابون) شست، همچنين نبايد با آب و هواي خشن برخورد داشت. اغلب استفاده از مرطوب كننده پس از شستن صورت توصيه مي‌شود و بايد آن را وقتي هنوز پوست كمي‌ رطوبت دارد استفاده و به آرامي ‌روي پوست پخش كرد. تعداد دفعات استفاده از مرطوب كننده بستگي به نوع پوست و نياز آن دارد. بايد مرطوب كننده را روي صورت و گردن ماليد و اگر تي زون صورت چرب است روي اين قسمت از مرطوب كننده استفاده نشود



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تأثير ميوه ها بر مو

ميوه ها به دليل دارا بودن املاح و موادمعدنى تأثير بسزايى را در سلامت بدن، پوست و مو ايفا مى كنند. به طور متوسط ميوه ها به مقدار قابل توجهى سرشار از كلسيم، فسفر، سديم، پتاسيم، منيزيم و آهن بوده و براى تأمين، رشد و استحكام پوست و مو بسيار مؤثر و سودمند هستند و انواع ويتامين ها را به بدن مى رسانند.

انسان مى تواند با مصرف ميوه ها مقدارى از كمبود غذايى خود راتأمين كنند، زيرا تركيبات غذايى كه براى بدن لازم است، كم و بيش در ساختمان ميوه ها به كار رفته اند. همچنين مصرف مداوم ميوه ها به دليل داشتن آب، قندها، چربى ها، پروتئين ها، اسيدهاى آمينه، ويتامين ها و… در پيشگيرى از بيمارى هاى مختلف خصوصاً بيمارى هاى پوست و مو مانند ريزش مو و حتى درخشندگى، استحكام و رشد و نمو موها نقش چشمگيرى را ايفا مى كنند و حالت طراوت و زيبايى را به پوست و مو مى دهند، با توجه به اين كه علت اصلى ريزش مو در افراد، كمبود ويتامين، پروتئين و املاح معدنى است، بنابراين عدم مصرف ميوه ها و سبزى ها صدمات جبران ناپذيرى را بر جاى مى گذارد.
دكتر «مسعود داوودى» محقق پوست و مو در اين زمينه معتقد است: اصولاً ميوه ها و سبزى هاى تازه انواع و اقسام ويتامين ها و موادمعدنى را به بدن مى رسانند و از آن جا كه وجود اين مواد در سلامت پوست و مو مؤثرند، بنابراين خوردن ميوه ها مى تواند در سلامت و شادابى پوست و مو نقش مهمى را ايفا كنند. همچنين ويتامين هاى CوE موجود در ميوه ها به دليل داشتن خواص آنتى اكسيدانى، فرآيندهاى تخريبى موجود در پوست و مو را تاحدودى كاهش مى دهد و پوست و مو در اثر عوامل آسيب رسان بيرونى همچون آفتاب، داروها و سن و تغيير و تحولات موجود آسيب پذير خواهند بود.
وى معتقد است: افراد فقط با مصرف و خوردن ميوه هاى تازه مى توانند ويتامين هاى موجود در آن ها را جذب كنند و از تخريب و ريزش مو جلوگيرى نمايند، اين در حالى است كه عصاره آن ها و ماليدن آنها روى موى سر به دليل عدم جذب فايده اى ندارد و حتى كرم هاى گياهى نيز مى توانند باعث لطافت و مرطوب كنندگى پوست و مو شوند ولى باعث سلامت پوست و مو نمى شوند و موخوره ها را نيز از بين نمى برد.
دكتر «غلامحسين غفارپور» متخصص پوست و مو نيز معتقد است: ماليدن و خوردن ميوه ها تفاوت چندانى در سلامت و رشد موها ندارد، فقط تاحدودى مى توانند پروتئين ها را به موها برسانند به عنوان مثال وجود ماده پروتئينى در گياه سويا باعث درخشندگى موها مى شود ولى باعث استحكام موها نمى شود.
همچنين موادى همچون روغن بادام شيرين به عنوان مرطوب كننده موها نقش مفيدى داشته ولى باعث سلامت موها نمى شود و موخوره ها را نيز از بين نمى برد.
«ميترا روزبهانى» متخصص تغذيه در اين زمينه مى گويد: ميوه ها و سبزى ها به دليل داشتن ويتامين ها و مواد معدنى نقش مهمى را در رشد و حفظ موها دارد، همچنين غذاهايى مانند نان و برنج كه منابع قوى ويتامين B هستند مركباتى همچون كيوى كه منابع غنى ويتامين C هستند، نيز در رشد و نمو موها تأثير بسزايى دارند.بياتومدل . كام ، وى معتقد است: عنصر روى نيز كه در موادى همچون گوشت قرمز و منابع پروتئينى يافت مى شود از جمله عناصرى است كه باعث استحكام موها شده و از ريزش مو جلوگيرى مى كند، همچنين كمبود آهن كه به صورت مخفى خود را نمايان مى سازد باعث خستگى، بى حالى و حتى ريزش موها مى شود بنابراين افراد خصوصاً زنان بايد منابع حاوى آهن همچون گوشت قرمز، جگر، عدس، كشمش را در برنامه غذايى خود بگنجانند و از ويتامين هايى همچون A مانند جگر و ويتامين E مانند دانه هاى روغنى موجود در روغن كبد ماهى در اين زمينه استفاده نمايند.
وى معتقد است: ويتامين بيوتين نيز كه از خانواده ويتامين B است و حتى عنصر سلنيوم در رشد و حفظ موها تأثير بسزايى دارند.
وى مى گويد: مصرف ميوه ها به طور موضعى تأثيرى بر رشد و نمو موها ندارد، زيرا مدت زمان تماس با اين مواد كوتاه است، همچنين شامپوهاى حاوى مواد پروتئينى نيز تأثير مثبتى را بر روى استحكام و رشد موها ندارد، بنابراين توصيه مى شود تا افراد بيشتر خوردن ميوه ها را در برنامه غذايى خود بگنجانند و از ويتامين ها و پروتئين هاى موجود در آن نهايت استفاده را ببرند.
دكتر «مونا بهار» متخصص پوست و مو نيز مى گويد: كمبود مواد غذايى و ميوه ها ازمهمترين علل ريزش مو محسوب مى شود زنانى كه عمدتاً براى پيشگيرى ازچاقى و افزايش وزن از رژيم هاى غلط غذايى كه پايه آن ها براساس مصرف نكردن ميوه ها و غذاهاى سرشار از پروتئين، ويتامين، مواد قندى و نشاسته اى است، عوارضى همچون افزايش ريزش را به دنبال خواهد داشت. همچنين افرادى كه به دليل بيمارى ها مواد غذايى و ميوه هاى كافى به آن ها نمى رسد، بيش از سايرين در معرض ريزش مو قرار مى گيرند. وى معتقد است: افراد براى تقويت موها و جلوگيرى از ريزش مو بايد به مقدار قابل توجهى از ميوه ها، سبزيجات، آب ميوه هاى گوناگون همچون آب (خيار، هلو، انگور و…) استفاده نمايند. نوشيدن سه ليوان آب انگور در شبانه روز براى كسانى كه در بيمارى هستند و براى پيشگيرى از ريزش مو بسيار مفيد و مؤثر است.
وى مى گويد: كمبود ويتامين هاى B و همچنين سوءتغذيه نيز در ريزش مو ها نقش مهمى را ايفا مى كنند، بنابراين مصرف ميوه هايى كه حاوى اين ويتامين ها هستند، نقش چشمگيرى در جلوگيرى از ريزش موها دارد، مصرف سبوس گندم، جو، پوست شلتوك برنج و ماءالشعير، كاهو، گوجه فرنگى، شير، كدو، انبه نيز از جمله منابع غذايى محسوب مى شوند كه تأثيرات بسزايى را در رشد واستحكام موها ايفا مى كند.
وى مى گويد: ويتامين Aموجود در ميوه هايى همچون زرد آلو، توت فرنگى و خرما نيز براى تقويت پوست و مو لازم است.
به گزارش Bia2Model.COm ، مصرف مغز ها نظير نارگيل، پسته، بادام زمينى به دليل داشتن پروتئين، ويتامين B1 و B2 براى درمان شوره سر و ريزش مو مفيد است، همچنين مصرف موضعى روغن نارگيل و روغن بادام باعث تقويت و درخشندگى موها مى شود.
وى مى گويد: افراد مبتلا به شوره سر و ريزش مو مى توانند هفته اى يك يا دو مرتبه باروغن زيتون سرشان را ماساژ دهند كه علاوه بر درخشندگى موها از سفيد شدن مو نيز جلوگيرى مى كند.
وى در پايان مى گويد: كمبود مس نيز باعث اختلال در رشد مو و رنگدانه پوست مى شود كه با مصرف ميوه هايى همچون خرما، انجير خشك، سيب قرمز، فندق ، گردو، مواد غذايى نظير زرده تخم مرغ، جگر، دل و قلوه مى توان كمبود مس را جبران كرد و از ريزش مو ها به طور چشمگيرى جلوگيرى كرد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چگونه از سينه مبتلايان به سرطان نمونه گيري مي شود؟

دبير كميته پاتولوژي سومين كنگره سراسري سرطان پستان خبر داد: سومين كنگره سرطان پستان با ارائه گزارش و بررسي روش Touch prep در تشخيص نمونه هاي پاتولوژي با حضور صاحب نظران اين عرصه برگزار مي شود.

دكتر منصور جمالي دبير كميته پاتولوژي سومين كنگره سرطان پستان جهاد دانشگاهي دكتر منصور جمالي پاتولوژيست و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران در گفتگو با خبرنگار روابط عمومي جهاد دانشگاهي علوم پزشكي تهران با بيان اينكه پاتولوژي به دو قسمت پاتولوژي تشريحي و پاتولوژي باليني دسته بندي مي شود گفت: براي تصميم گيري در بيشتر بيماريها نياز به مطالعه و اظهار نظر پاتولوژيست وجود دارد.

وي افزود: كار پاتولوژيست تشريحي مربوط به مطالعه نمونه هاي بافتي كه به روش هاي مختلف از بدن انسان زنده يا جسد و بررسي تغييرات ساختماني اعم از ميكروسكوپي و ماكروسكوپي و ضايعات وارده به سلول هاي بدن گفته مي شود و پاتولوژي نوع دوم مربوط به بحث هاي باليني است كه متاسفانه در ايران به علوم آزمايشگاهي به اشتباه ترجمه شده است. در اين بررسي مواردي از بدن كه بدون عمل جراحي از بدن جدا شده اند مانند آزمايشات مربوط به خون، ترشحات بدن و .... مورد مطالعه قرار مي گيرد. هر آزمايشي كه روي بدن و بر روي نمونه باشد به عهده پاتولوژيست و توسط وي انجام مي گيرد.

دبير كميته پاتولوژي ادامه داد: در مواردي به غير از بيماري هاي واگيردار مانند سرماخوردگي بيماري هاي كاملاً شناخته شده و دست ساز جامعه پزشكي نيازمند تشخيص پاتولوژيست است. البته تصادفات و مرگ و ميرهاي ناگهاني از اين قضيه استثناء هستند.

وي با بيان اينكه گزارش پاتولوژيست يك سند معتبر در پزشكي است گفت: در محافل علمي، قضايي به هيچ بيماري بدون وجود گزارش پاتولوژي نمي توان به نتيجه قطعي رسيد و هيچ درمان و اظهار نظري كرد.

دكتر جمالي ادامه داد: در جراحي پستان از چند روش براي پاتولوژي نمونه ها استفاده مي شود يكي از آنها سيتولوژي است كه براي نمونه برداري از ترشحات نوك پستان كه خود به خود بيرون مي آيند استفاده مي شود كه در كمتر از يك ساعت گزارش آن آماده مي شود. علاوه بر ارزان بودن اين روش، تهيه نمونه و انجام دادن آن نيز آسان است.

وي افزود: استفاده از اين روش براي تشخيص سرطان هاي زودهنگام پستان مناسب نيست و تنها براي ضايعات با ترشح به كار رفته و توصيه مي شود.

دبير كميته پاتولوژي سومين كنگره سراسري سرطان پستان گفت: روش دوم استفاده از FNA يا نمونه برداري با سوزن هاي ظريف است كه بر روي تمام نمونه ها قابل انجام بوده و گاهي مواقع علاوه بر يك روش تشخيص با تخليه كامل توده يك روش درماني محسوب مي شود، كه هم توسط پاتولوژيست، جراح، راديولوژيست يا كساني كه در اين كار مجرب شده اند زير گايد سونوگرافي، ماموگرافي قابل انجام است.

وي انجام FNA توسط يك فرد مجرب را از عوامل موفقيت در تشخيص عنوان كرد و گفت: اگر نتيجه ماموگرافي، معاينه و FNA يكسان باشد. نشان مي دهد كه بدون جراحي هم مي توان نمونه برداري كرده و تشخيص داده شود.

دكتر جمالي سومين راه را نمونه برداري با سوزن ضخيم يا Core biopsy يا (CNB) عنوان كرد و گفت: اين روش مناسبي است اما هزينه آن بيشتر از روش FNA است.

وي گفت: كاربرد چهارم، پاتولوژي در سرطان پستان، نمونه برداري بعد از برداشتن تمام يا بخشي از تومور است كه با روش هاي ديگر يكسان است و تفاوت چنداني ندارد و فقط ميزان وسعت توده را تشخيص مي دهد.

وي افزود: برداشتن غدد لنفاوي نگهبان كه به آن پرداخته مي شود به اين صورت است با استفاده از راديوابزو توپ ها محل مشخص شد و جراح آن را بر مي دارند. و پاتولوژيست با استفاده از فريز كردن آن در همان اتاق عمل در عرض ده دقيقه جواب را اعلام مي كند. اين روش در تمام نمونه ها قابل انجام است و ضريب خطاي كمي دارد و در كمترين زمان ممكن انجام مي شود.

دكتر جمالي در تشريح اين روش بيان داشت: با علامت گذاري از طريق مواد رنگي يا مواد راديو اكتيو بسيار ضعيف، اولين غده لنفاوي زيربغل كه مربوط به سينه است، مشخص مي شود و هنگام عمل جراحي، فقط همين غده لنفاوي «پيش آهنگ» يا «نگهبان» (node sentinel) كه اولين محل آسيب پذير از سرطان سينه است، برداشته و براي پاتولوژي ارسال مي شود.

وي ادامه داد: محل دقيق غده مشخص شده و اين غده برداشته مي شود و در همان زمان روي غده بررسي پاتولوژي صورت مي گيرد. چنانچه غده درگير با سرطان نشده باشد، بقيه غدد لنفاوي نيز برداشته نمي شود. اين روش ناراحتي خاصي براي بيمار ايجاد نمي كند و دوره نقاهت آن كوتاه تر است و به بهبود زودتر بيمار كمك خواهد كرد.

دكتر جمال تصريح كرد: پس از برداشتن كامل يا بخشي از پستان غدد لنفاوي همان دست درگير مي شوند كه بنام Lymphedema خوانده مي شود و درمان بسيار مشكلي دارد و متاسفانه در مواقع شديدتر بر روي آن تومور بدخيم با منشاء عروق خوني بنام آنژيوساركوم بوجود مي آيد كه درمان آن تنها با قطع دست ممكن است و لذا هر روشي كه بتواند برداشتن غدد لنفاوي زير بغل را كم كند يا به حداقل برساند بر برداشتن كامل آن ارجحيت دارد.

عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به روش Touch prep گفت: اين روش با همان ميزان موفقيت و پايين بودن درصد خطا نياز به تجهيزات و وجود دستگاه يخ زن ندارد و در تمام اتاق هاي عمل در هر نقطه اي قابل اجرا است و از زمان نمونه برداري تا تحويل و گزارش 5 دقيقه زمان مي برد.

دكتر جمالي با اشاره به برگزاري كنگره گفت: 2 كارگاه طي روزهاي كنگره برگزار مي شود كه در يكي از آنها استفاده از روش Touch prep آموزش داده خواهد شد و در پنل ها نيز درباره ي آن بحث و بررسي مي شود.

وي افزود: از 135 مقاله پذيرش 20 مقاله مربوط به كميته پاتولوژي بود كه 8 مورد آن به صورت سخنراني و 5 مورد آن به شكل پوستر ارائه مي شود.

دبير كميته پاتولوژي سومين كنگره سراسري سرطان پستان در پايان خاطر نشان كرد: در كارگاه سيتولوژي، پاتولوژيست ها در حضور يك پاتولوژيست با تجربه در حوزه پستان با روش هاي نمونه برداري در سرطان پستان و نمونه هاي عيني آن آشنا مي شوند.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

براي ورزش در منزل تردميل بهتر است يا دوچرخه ثابت؟

بسياري از افراد به علت اينكه فرصت كافي براي رفتن به باشگاه هاي ورزشي ندارند تصميم مي گيرند كه داخل منزل ورزش كنند و به همين علت به فكر تهيه يك ابزار ورزشي مناسب نظير تردميل يا دوچرخه ثابت مي افتند؛ در چنين مواقعي است كه توجه فرد به اين معطوف مي شود كه كداميك از اين دو وسيله ورزشي مناسب تر است؟.

واقعيت آنست كه هر يك از اين دو وسيله ورزشي مزاياي خاص خود را دارند؛ به طور مثال تردميل وسيله ورزشي مناسبي است كه  الگوي حركتي روزانه انسان يا در واقع همان راه رفتن را تقليد مي كند كه اين يك مزيت است. همچنين بسياري از انواع تردميل امكان نشان دادن ضربان قلب هنگام ورزش ، ميزان كالري مصرفي در طول مدت ورزش و مسافت طي شده را دارند و بدين طريق مي توان شدت ورزش را تعيين كرد و بر اساس شدت تعيين شده در نسخه ورزشي ، به ورزش پرداخت.

متخصصان پزشكي ورزشي معتقدند، افرادي كه بيماري خاصي ندارند و از دردهاي مزمن زانو رنج نمي برند مي توانند از تردميل براي داشتن يك فعاليت ورزشي هوازي مناسب در منزل استفاده كنند و درصورتي كه به بيماري مزمني نظير بيماري قلبي ، ديابت ،  پرفشاري خون يا ..... دچارند پيش از شروع ورزش حتما با يك متخصص پزشكي ورزشي مشورت كنند.

دوچرخه ثابت نيز همانند تردميل مزاياي زيادي براي ورزش در منزل دارد.

به گفته متخصصان گرچه ميزان حداكثر اكسيژن مصرفي كه شاخص مناسبي از استقامت قلبي - عروقي است هنگام استفاده از دوچرخه ثابت به اندازه تردميل افزايش نمي يابد، اما اين وسيله ورزشي به علت نياز به فضاي كمتر و همچنين توليد صداي كمتر گزينه مناسبي براي بسياري از افراد است.

افزون بر اين ، توصيه مي شود مبتلايان به آرتروز زانو و دردهاي اسكلتي - عضلاني براي شروع يك برنامه ورزشي هوازي از اين وسيله استفاده كنند.

در پايان ذكر اين نكته مهم است كه براي شروع يك برنامه ورزشي و تداوم آن حتي در داخل منزل تهيه وسايل ورزشي متعدد و گران قيمت الزامي نيست ؛ بلكه با پيروي از يك برنامه ورزشي علمي ، همه جانبه و متناسب با شرايط جسماني فرد ، بدون صرف هزينه مي توان به آثار مفيد بي شمار ورزش دست يافت. 


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

دوچرخه ثابت به درد چه كساني مي‌خورد؟

استفاده از اين دوچرخه، يكي از روش‌هاي رايج در ورزش‌هاي هوازي است كه در مقايسه با راه‌پيمايي و تند راه رفتن، ويژگي خاصي ندارد و حتي به نسبت كمتري، ظرفيت هوازي را افزايش مي‌دهد و به علت استفاده از عضله‌هاي 4 سر راني، با خستگي زودتري همراه است. استفاده از اين دوچرخه‌ها تنها به عنوان يك نوع ورزش هوازي به افراد توصيه نمي‌شود؛

بلكه بايد همراه با پياده‌روي تند يا دويدن آهسته باشد. به علاوه، افرادي كه قصد دارند عضله‌هاي 4 سر ران و عضله‌هاي لگن و ساق‌شان را تقويت كنند مي‌توانند از اين نوع دوچرخه‌ها استفاده كنند.
 در عين حال، استفاده از دوچرخه‌هاي دستي براي تقويت اندام فوقاني به خصوص عضلات شانه و قفسه سينه توصيه مي‌شود. از طرفي اين دوچرخه‌ها مجهز به سيستم تنظيم مقاومت هستند كه مي‌توان با افزايش مقاومت، ورزش‌هاي هوازي را شدت داد و به تبع آن، قدرت عضلاني خود را بالا برد.

البته بسته به شدت برنامه ورزشي، زمان و دور چرخ مقاومت تعيين مي‌شود. بنابراين برنامه ورزشي
در افراد مسني كه قصد دارند از اين دوچرخه‌ها استفاده كنند، بهتر است در ابتدا به مدت نيم ساعت دوچرخه‌سواري و زمان بين 2 يا 3 ست 10 تا 15 دقيقه‌اي تقسيم شود.

استفاده از اين دوچرخه‌ها به همه افراد به خصوص افرادي كه مشكل تعادل دارند يا مبتلا به صرع هستند يا اختلال بينايي يا مشكلات ارتوپدي پا دارند، توصيه مي‌شود. به دليل اينكه افراد تعادل بيشتري روي آنها دارند و با خطر كمتري مواجه هستند. در ضمن اين ورزش براي افرادي كه دچار پوكي استخوان هستند، به دليل اينكه حين دويدن يا راه رفتن امكان شكستگي در اين افراد بسيار است، توصيه مي‌شود؛ به شرط اينكه زياد روي فرمان دوچرخه خم نشوند و تنه‌شان حالت ايستاده و صاف داشته باشد.

افراد ديابتي كه دچار زخم پا هستند و راه رفتن طولاني باعث زخم شدن پاهايشان مي‌شود نيز بهتر است از اين دوچرخه‌ها استفاده كنند. استفاده از اين دوچرخه‌ها براي افرادي كه اخيرا روي زانوي خود عمل جراحي انجام داده‌اند يا خانم‌هاي جواني كه مشكل زانو دارند و بيشترين ناراحتي، درگيري مفصل كشكك و استخوان ران‌شان است، توصيه نمي‌شود. در صورتي كه اين افراد زاويه پا را با ركاب تنظيم كنند مي‌توانند از اين دستگاه استفاده كنند در غير اين صورت بيش از حد خم شدن زانوها باعث تشديد درد مي‌شود.

در ضمن هنگام استفاده از اين دستگاه بهتر است كه دوچرخه‌ متناسب با شرايط فرد تنظيم شود يعني فاصله زين با زمين و زين تا ركاب‌ها و زين با فرمان متناسب باشد. سايز دوچرخه‌ نيز بايد مناسب باشد و مهم‌تر از همه اينكه دوچرخه‌هاي موجود در سالن‌هاي بدن‌سازي داراي تنظيم مقاومت هستند و افراد تازه‌كار بايد حداقل در يكي‌دو هفته اول از تنظيم مقاومت خودداري كنند.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۲۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آيا بيماري هاي مقاربتي از طريق رابطه جنسي دهاني هم منتقل مي شوند؟

چون اكثر افرادي كه رابطه جنسي دهاني برقرار مي كنند انواع رابطه جنسي ديگر را هم انجام مي دهند، براي محققين خيلي سخت است كه دريابند بيماري هاي مقاربتي تا چه ميزان فقط از طريق رابطه جنسي دهاني منتقل مي شوند. در عين حال، همه ما مي دانيم كه بسياري از بيماري هاي مقاربتي متداول از طريق رابطه جنسي دهاني هم منتقل مي شوند. اينها عبارتند از:

·         كلاميديا

·         سوزاك

·         زونا

·         HIV

·         ويروس انساني ورم پوستي (HPV)

·         التهاب غيرسوزاكي (NGU)

·         سفليس

·         عفونت مخمر

كلاميديا و رابطه جنسي دهاني

رابطه جنسي دهاني نمي تواند دليل اصلي بروز كلاميديا تلقي شود اما احتمال آن وجود دارد. اگر واژن، گردنه رحم، مفعد، آلت تناسلي يا دهان با ترشحات يا مايعات عفوني تماس پيدا كند، احتمال انتقال وجود دارد.

سوزاك و رابطه جنسي دهاني

سوزاك مي تواند حين رابطه جنسي دهاني منتقل شود. براي انتقال سوزاك لازم نيست حتماً انزال صورت گيرد. سوزاك خيلي خوب در گلو باقي مي ماند و عفونت هاي سوازكي گلو يكي از متداولترين عوارض رابطه جنسي دهاني است.

زونا و رابطه جنسي دهاني

زونا مي تواند با تماس پوست با پوست منتقل شود درنتيجه احتمال انتقال آن در رابطه جنسي دهاني كاملاً آشكار است. شايان ذكر است كه حتي اگر هيچ زخم مشخصي روي پوست وجود نداشته باشد هم انتقال ممكن است چون ممكن است شما يا شريك جنسيتان مبتلا به زونا باشيد و خود ندانيد. خيلي ها نمي دانند كه تاولهاي تبخالي نوعي زونا هستند.

HIV و رابطه جنسي دهاني

بااينكه احتمال انتقال كم است اما نمونه هايي از انتقال اين ويروس با رابطه جنسي دهاني از طريق مايع مني، ترشحات واژن يا خون وجود دارد. HIV از طريق بزاق منتقل نمي شود و بوسيدن هاي عميق يك رفتار جنسي قابل قبول در اين مورد است.

HPV و رابطه جنسي دهاني

رابطه جنسي دهاني يك علت نادر براي انتقال HPV تلقي مي شود اما نمونه هايي از آن ديده شده است. ويروس HPV از سطح زگيل ها افتاده و هرگونه تماس مستقيم مي تواند موجب انتقال شود.

NGU و رابطه جنسي دهاني

اكثر ميكروب هايي كه موجب NGU مي شوند مي توانند از طريق رابطه جنسي دهاني منتقل شوند حتي اگر آلت تناسلي يا زبان كاملاً وارد واژن، دهان يا مفعد نشود و  مايعات بدن جابه جا نشود. يك تحقيق استراليايي رابطه جنسي دهاني را عامل مهمي در انتقال NGU معرفي كرده است.

سفليس و رابطه جنسي دهاني

رابطه جنسي دهاني راه خوبي براي انتقال سفليس به شمار مي رود. درتحقيق مشخص شد كه بيش از 13 درصد از موارد سفليس از طريق  رابطه جنسي دهاني منتقل شده اند. انتقال معمولاً با تماس زخم هاي سفليسي با پوست يا غشاي مخاطي صورت مي گيرد.

عفونت مخمر و رابطه جنسي دهاني

شواهد نشان مي دهد كه زناني كه بطور مداوم به عفونت مخمر مبتلا مي شوند ممكن است آنرا از طريق رابطه جنسي دهاني دريافت كرده باشند. در يك تحقيق مشخص شد كه رابطه جنسي دهاني با بالا رفتن احتمال عفونت مخمر در ارتباط است. رابطه جنسي دهاني با كسي كه مبتلا به عفونت مخم است موجب برفك شده كه نوعي عفونت مخمر در گلو مي باشد. تماس دهاني با مخمر موجب بروز عفونت مخمر  در واژن نمي شود چون مخمر در دستگاه گوارش از بين مي رود.

نكات مهم براي رابطه جنسي دهاني ايمن

استفاده از روش هاي مانعي مثل كاندوم بهترين راه براي ايمن كردن رابطه جنسي دهاني است. افراد بسياري كه از ترشحات بدن خوششان نمي آيد رابطه جنسي دهاني با كاندوم هاي طعم دار را بهتر مي بينند.

وقتي مردي طي رابطه جنسي دهاني انزال مي كند، اگر مايع خارح شده در كناره هاي دهان يا چشم هاي طرف مقابل بريزد، درصورتيكه مبتلا به بيماري هاي مقاربتي باشد، احتمال انتقال آن را شديداً افزايش مي دهد.

در بسياري از موارد، بيماري هاي مقاربتي مي توانند حتي باوجود اينكه آلت تناسلي يا زبان كاملاً وارد واژن، دهان يا مقعد نشده است نيز انتقال يابند.

برخي محققان پيشنهاد مي كنند كه از مسواك زدن قبل از رابطه جنسي دهاني خودداري كنيد چون باعث مي شود زخم ها و خراش هاي كوچك احتمال انتقال بيماري هاي مقاربتي را افزايش دهند.

 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۱۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آيا فردي خوشبختي هستيد؟

 

اگر مي‌خواهيد بدانيد واقعا انسان خوشبختي هستيد يا نه، يك راه ساده‌اش اين است كه به آزمون زير نگاهي بيندازيد و در هر سوال، گزينه‌اي را كه بيشتر با رفتار و روحيات شما سازگار است، انتخاب كنيد و بعدش تفسير آزمون را بخوانيد....

احساس خوشبختي رابطه مستقيمي با انواع رفتار شما دارد.

وقتي كه مي‌خوابم...

1) مجبورم صبح زود با صداي زنگ بيدار شوم. در واقع شب‌ها آن‌قدر خسته‌ام كه فورا خواب‌ام مي‌برد. صبح‌ها هم به زور از جا بلند مي‌شوم.

2) صبح‌ها قبل از آنكه ساعت زنگ بزند بيدار مي‌شوم. خواب خوب و آرامي دارم.
 
3) معمولا صبح چند بار ساعت زنگ مي‌زند تا بخواهم از جا بلند شوم. روزهاي تعطيل را هم تا لنگ ظهر مي‌خوابم.



اگر بخواهم تعريفي از يك روز كاري‌ام داشته باشم، بايد بگويم كه ...
 

 

1) يك روز پراسترس و پر از فشار كاري كه مانع آرامش است.

2) يك روز پرمشغله اما دوست‌داشتني كه البته در لابه‌لايش مي‌شود زماني را هم به خود اختصاص داد.

3) يك روز وحشتناك، مثل همه روزهاي كاري، كه آدم هميشه آرزوي رسيدن آخر هفته را مي‌كند.


وقتي با كسي تصادف مي‌كنم...

1) براي يكي دو دقيقه از داخل برآشفته مي‌شوم و زير لب غرغر مي‌كنم.

2) معمولا ناديده مي‌گيرم.
3) عصباني و از ماشين پياده مي‌شوم و گاهي كارم به دعوا مي‌كشد.

در رابطه با تعهدات مذهبي و اجتماعي‌ام بايد بگويم كه ...
1) هر از چندگاهي وقتي را به آنها اختصاص مي‌دهم.

 

2) براي آنها ارزش زيادي قايل هستم.

3) اصلا وقت فكر كردن به آنها را ندارم.
 


 تفسير آزمون


اگر شما اكثرا گزينه 1 را انتخاب كرده‌ايد،
 

يعني زندگي چندان باب دل شما نيست اما كم‌وبيش از آن راضي هستيد. درواقع، خيلي زياد براي رفع مايحتاج زندگي‌تان تلاش مي‌كنيد و استرس زيادي به شما وارد مي‌شود. بهتر است چند راهكار ساده ضد استرس را ياد بگيريد و با پياده‌سازي آنها آرامش گمشده‌تان را بازيابيد.

اما اگر اكثرا گزينه 2 را انتخاب كرده‌ايد،
يعني احساس خوشبختي مي‌كنيد و توانسته‌ايد با زندگي صلح كنيد و از آن لذت ببريد؛ گرچه گاهي اوقات شايد زندگي براي‌تان خسته‌كننده ‌شود. اما تقريبا مي‌توانيد مطمئن باشيد با روشي كه در پيش گرفته‌ايد هرگز به بيماري‌هاي قلبي‌عروقي دچار نمي‌شويد.

و اما اگر اكثرا گزينه 3 را انتخاب كرده‌ايد،
يعني رنج تمام عالم روي دوش شماست. مدام دچار استرس و تنش هستيد و از بي‌خوابي رنج مي‌بريد. احتمال ابتلاي شما به پرفشاري خون، چاقي و ديگر ناراحتي‌ها بالاست. اولويت براي شما مثبت نگاه كردن به دنيا و داشتن كمي احساس شادي است. زندگي را اينقدرسخت نگيريد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۱۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

مغزشما چند سالشه ؟ + تست

ابتدا روي لينك زير كليك كنين.

Click Here

بعد دكمه استارت رو بزنين.

بعد از يك آماده باش ۳ – ۲ – ۱ بايستي جاي اعداد رو

كه چند لحظه نمايشداده مي شه به خاطر بسپارين

و روي جاي اون ها به ترتيب از كم به زياد كليك كنين!

بعد از چند مرحله، سن مغز شما با توجه به زمان عكس

العمل و درستي اون محاسبه و نمايش داده مي شه



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۱۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

فشارخون پايين چيست؟

فشارخون نيرويي است كه توسط جريان خون به ديواره ي عروق وارد مي شود و يكي از علائم حياتي اصلي محسوب مي شود. فشار خون توسط پمپ خون به درون سرخرگ ها ايجاد شده و با پاسخ سرخرگ ها به اين جريان خون تنظيم مي گردد. فشارخون فرد به شكل فشار سيستوليك بر روي فشار دياستوليك (دياستوليك/سيستوليك) بيان مي شود.(مثلا 80/120)

فشار خون سيستوليك (عدد بالايي) معرف فشاري است كه بعد از انقباض عضله قلب، در شريان ها ايجاد مي شود. فشارخون دياستوليك (عدد پاييني) معرف فشار درون سرخرگهاست وقتي كه قلب بعد از انقباض به حالت انبساط و استراحت خود برمي گردد.

فشارخون سيستوليك (انقباض) براي بيشتر بالغين بين 90 تا 120 ميلي متر مركوري (ميلي متر جيوه) و فشارخون دياستوليك بين 60 تا 80 ميلي متر جيوه است.

توصيه هاي اخير فشارخون نرمال را فشار كمتر از 120 روي 80 مي دانند. فشار خون بيش از 130 روي 80 فشارخون بالا محسوب مي شود. فشارخون بالا خطر بيماري هاي قلبي، كليوي، سخت شدن ديواره ي عروق (آترواسكلروزيس)، آسيب هاي چشمي و سكته را افزايش مي دهد.

فشار خون پايين (هيپوتانسيون) فشاري است كه به حدي كم است كه باعث ايجاد علائم و نشانه هاي ناشي از كاهش جريان خون در عروق مي باشد. وقتي فشارخون به حدي كم باشد كه سبب ايجاد نقصان در رسيدن اكسيژن و مواد مغذي به ارگان هاي مختلف مثل مغز، قلب، كليه شوند اندام ها نمي توانند عملكرد طبيعي خود را انجام داده و به مرور زمان صدمه مي بينند.

برخلاف فشارخون بالا، فشارخون پايين با علائم و نشانه هاي افت جريان خون شناسايي مي شود نه با كمك اندازه گيري با دست دستگاه (چون اغلب فشار خون بالا بدون علامت است)

برخي افراد ممكن است با وجود فشار خون 50/90 هيچ گونه علامتي از فشارخون پايين نداشته باشند و بنابراين فشارشان پايين محسوب نمي شود. به هر حال، برخي از افرادي كه عموما فشارخون بالاتري دارند ممكن است وقتي فشارشان به حد 60/100 افت كند علائم فشارخون پايين را در خود احساس كنند.

آيا فشارخون پايين براي سلامتي مضر است؟

افرادي كه فشارخون پايين تري دارند خطر كمتري آنها را براي ابتلا به بيماري كليوي، سكته، بيماري قلبي تهديد مي كند. ورزشكاران و بعضي افرادي كه مرتبا ورزش مي كنند، افرادي كه وزن مناسبي دارند و افرادي كه سيگار نمي كشند اكثرا فشارخون كمتري دارند. بنابراين، فشارخون پايين تا زماني كه به حدي پايين نباشد كه در ما ايجاد علائم كند و به اندامهايمان صدمه نزند مطلوب بدن مي باشد.

علائم و نشانه هاي فشارخون پايين چيست؟

وقتي فشارخون به حدي پايين باشد كه خون كافي به اندام هاي بدن نرسد، اندام ها بكفايت عمل نكرده و ممكن است به تدريج آسيب ببينند. به عنوان مثال، اگر خون كافي به مغزمان نرسد، سلولهاي مغزي اكسيژن و مواد مغذي كافي دريافت نكرده و احساس گيجي، منگي و يا حتي غش كردن به سراغ فرد مي آيد.

تغيير وضعيت از حالت نشسته يا خوابيده به وضعيت ايستاده اغلب علائم و نشانه هاي فشار خون پايين را ظاهر مي سازد. اين حالت به اين دليل اتفاق مي افتد كه ايستادن باعث مي شود كه خون در رگهاي قسمت هاي انتهايي بدن ته نشين شود، كه اين خود باعث كاهش بيشتر فشارخون شده و علائم افت فشار ظاهر مي شود.

پيشرفت حالت گيجي، منگي يا حتي غش در پي ايستادن كه از فشارخون پايين ناشي مي شود هيپوتانسيون (فشارخون پايين) ارتواستاتيك ناميده مي شود. افراد عادي معمولا سريعا خود را با افت فشارخون ناشي از ايستادن تطابق مي دهند كه مانع از ايجاد هيپوتانسيون مي شود.

وقتي فشارخون ما براي رساندن خون به شريان هاي كرونري كه ماهيچه هاي قلب را تغذيه مي كنند كافي نباشد علائمي نظير درد قفسه ي سينه (آنژين) يا حتي حمله قلبي بروز مي كند. وقتي خون كافي به كليه ها نرسد كليه ها توانايي خود را در حذف مواد زائد بدن مثل اوره و كراتينين از دست خواهند داد.

فشار خون پايين چگونه درمان مي شود؟

فشارخون پايين در صورتي كه بدون علامت و نشانه بوده و تهديد كننده اندام هاي بدن نباشد نيازي به هيچ درماني ندارد. به هر حال، همه ي بيماراني كه نشانه ها و علائم ناشي از افت فشار را دارند بايد توسط پزشك مورد ارزيابي قرار گيرند چون درمانشان بستگي به علت افت فشار دارد. به عنوان مثال اگر مصرف يك دارو (مثلا داروهاي فشارخون و ديورتيك ها) باعث كاهش فشار خون شده باشد، دز آن بايد كاهش يافته يا حتي مصرف آن قطع شود و يا اگر خونريزي شديد علت باشد بايد تزريق خون انجام شود. به هر حال شايع ترين علل فشارخون پايين كاهش حجم خون، بيماري قلبي و داروهاي مصرفي توسط فرد مي باشد كه بسته به علت، درمان توسط پزشك انجام مي گيرد.


نويسنده:  كوثر خانبابايي



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۱۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

برخي از مشكلات رايج در روزه داري

1- يبوست:

يبوست مي تواند باعث هموروئيد (بواسير) و سوء هاضمه همراه با احساس پري معده شود. دلائل: مصرف زياد غذاهاي تصفيه شده مثل نانهاي تهيه شده از آرد سفيد(نان لواش و فانتزي) و كاهش مصرف آب و غذاهاي حاوي فيبر (ميوه و سبزي)

درمان: پرهيز از مصرف زياد غذاهاي تصفيه شده مثل نان سفيد، افزايش مصرف آب و استفاده از نان هاي سبوس دار(نان سنگك و جو) و ميوه ها و سبزي ها.

2- سوء هاضمه و نفخ:

دلائل: مصرف زياد غذاهاي چرب، سرخ كردني و ادويه دار، غذاهايي مثل تخم مرغ، كلم، عدس، نوشابه هاي قندي گازدار مثل كولاها ايجاد نفخ مي كنند.

درمان: پرهيز از غذاهاي چرب و نوشابه هاي گازدار و مصرف آب به جاي آن ها

3- افت فشارخون:

تعريق زياد، ضعف، كاهش انرژي، سرگيجه، رنگ پريدگي و حالت غش كه ممكن است هنگام بعداز ظهر در ماه مبارك رمضان اتفاق بيفتد از علائم افت فشارخون است.

دلائل: مصرف كم مايعات و نمك

درمان: خنك نگه داشتن فرد و افزايش مصرف مايعات و نمك

4- سردرد:

دلائل: به علت عادت به كافئين و تنباكو و قطع آن، خستگي و عدم استراحت و خواب كافي به علت فعاليت زياد يا افت فشارخون پديد آيد.

درمان: بهتر است از 1 تا 2 هفته قبل از ماه مبارك رمضان مصرف مواد حاوي كافئين و تنباكو را كاهش دهيد (نوشيدني ها و چاي هاي گياهي فاقد كافئين جايگزين مناسبي به شمار مي آيند).

- در طول ماه مبارك رمضان برنامه خود را طوري تنظيم كنيد كه خواب و استراحت كافي داشته باشيد.

- اگر سردرد به علت افت فشارخون بسيار جدي باشد بايد روزه را شكست.

5- افت قند خون:

ضعف، سرگيجه، خستگي، عدم تمركز، تعريق، لرزش، كاهش فعاليت و قدرت جسماني، سردرد، طپش قلب از علائم افت قند خون است.

دلائل (در افراد غير ديايتي): مصرف زياد قندهاي ساده در وعده سحر چون اين امر باعث ترشخ زياد انسولين و افت قند در طول روز مي شود.

درمان: پرهيز از مصرف غذاها و نوشيدني هاي حاوي قندهاي ساده

تذكر: ديابتي ها براي روزه داري بايد با پزشك معالج خود و يك متخصص تغذيه مشورت كنند.

6- گرفتگي عضلات:

دلائل: مصرف ناكافي غذاهاي حاوي كلسيم، منيزيوم و پتاسيم.

درمان: مصرف غذاهايي كه منبع غني از مواد فوق هستند مثل سبزي ها، ميوه ها، لبنيات (مثل شير، ماست، پنيرو كشك) ، وشت و خرما.

7- زخم معده، سوزش سردل، ورم معده و ...

دلائل: افزايش اسيد در معده خالي باعث اين عوارض مي شود. سوزش سردل ابتدا در قسمت فوقاني معده در بالاي دنده ها شروع شده و تا ناحيه گلو گسترش مي يابد. غذاهاي ادويه دار، نوشابه هاي گازدار مثل كولا و نيز قهوه اين حالت ها را بدتر مي كند.

درمان : درمان هايي براي كاهش سطح اسيدمعده موجود است

تذكر: افرادي كه دچار زخم معده يا ناراحتي هاي گوارشي هستنند بايد جهت روزه داري با پزشك معالج خود مشورت كنند.

8- سنگ كليه:

ممكن است در افرادي كه مايعات كم مصرف مي كنند اتفاق بيفتند بنابراين توصيه مي شود كه مايعات زياد مصرف كنند.

9- درد مفاصل:

دلائل: افزايش فشار در مفصل زانو هنگام نماز مخصوصا" در افراد پير و افرادي كه دچار التهاب مفاصل هستند باعث درد، تورم و ناراحتي مي شود.

درمان: كم كردن وزن چون زانوها قادر به تحمل وزن اضافي نيستند. ورزش و حفظ تناسب اندام باعث كاهش درد مي شود و باعث مي شود كه فرد راحت تر نماز خود را به جا بياورد.

ديابتي ها براي روزه داري بايد با پزشك معالج خود و يك متخصص تغذيه مشورت كنند.

مصرف زياد قندهاي ساده در وعده سحر باعث ترشح زياد انسولين و افت قند در طول روز مي شود.

توصيه خاص براي افراد خاص

كودكان به خصوص آنهائي كه از نظر جثه كوچك و كم وزن هستند بهتر است روزه كامل نگيرند اگر مايلند در برنامه سحر و افطار شركت كنند مي توان آنها را تشويق كرد چون اين ايام و گرمي حضور اعضاي خانواده به دور سفره سحري و افطاري و محيط سرشار از معنويت آنها را به وجد خواهد آورد و خاطره شيريني برايشان خواهد بود.

سالمندان اگر روزه مي گيرند بايد مراقبت بيشتري بنمايند كاهش ميزان آب در بدن سالمندان و كاهش قند خون ممكن است موجب سرگيجه شود و اينگونه سرگيجه ها اگر موجب افتادن شود براي سالمندان خطر آفرين است.

مصرف ميوه رنده شده، لبنيات خصوصا" شير كم چرب، استفاده از انواع سوپ ها و آش ها در افطار و سحر و نوشيدن چاي كمرنگ براي آنان مفيد است و مي تواند تعادل آب و املاح را برقرار كند.

روزه در افــراد بــيمار بــا توجه به نوع بيماري متفاوت است در بعضي از بيماري ها افراد مي توانند با مشاوره با متخصص تغذيه روزه بگيرند و حتي گاهي روزه داري براي آنان مفيد است ولي بيماران بايد نظر پزشك معالج خود را ملاك اصلي قرار دهند و بدون مشورت اقدام نكنند به ويژه افرادي كه تحت رژيم هاي خاص درماني هستند.


نويسنده:  دكتر حامد پور آرام


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۴:۱۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)