مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

تست ورزش

ديد كلي

وقتي كسي دچار درد قلبي مي‌شود ممكن است نوار قلب چيز خاصي را نشان ندهد، اما شك باليني پزشك به اين سمت است كه رگهاي قلب بيمار گرفتگي دارند. در اين موارد با انجام تست ورزش تا حد زيادي صحت و سقم اين مطلب روشن مي‌شود. به عبارت ديگر تست ورزش آزموني است كه تغييرات نهفته نوار قلبي را از طريق تحميل ورزش و فعاليت بدني شديد به فرد آشكار مي‌سازد.

آماده سازي بيمار براي تست ورزش

جهت رفاه بيشتر در حين ورزش ، بهتر است لباس و كفشي راحت پوشيده و قبل از انجام آزمايش ، فعاليت فيزيكي شديد انجام نداده باشيد. همچنين لازم است از 3 ساعت قبل ناشتا بوده و سيگار نكشيد. (چنانچه مبتلا به ديابت هستيد 1 ساعت ناشتا بودن پس از صرف يك غذاي سبك كافي است و نيازي به تغيير مقدار انسولين وجود ندارد). ديگر آنكه بعضي داروهاي مداخله‌گر قلبي را كه مانع از افزايش فعاليت قلب در حين ورزش مي‌شوند (مانند پروپرانولول) در فاصله زماني معين قبل از تست ورزش (تحت نظر پزشك معالج خود) قبلا بايد قطع كرده باشيد.

روش انجام آزمايش

ابتدا بيمار توسط پزشك ، پرسشهايي در مورد سابقه بيماري قلبي بعمل آمده و مورد معاينه قلب قرار خواهد گرفت. نبض ، فشارخون و نوار قلب در آغاز و سپس در مراحل بعدي آزمون بطور مكرر اندازه‌گيري و ثبت مي‌شوند. پس از معاينه قلب جهت آزمون ورزش بر روي دستگاه تردميل قرار خواهد گرفت. اين دستگاه بصورت يك صفحه لاستيكي متحرك و غلطاني است (شبيه چرخ نقاله) كه بيمار بر روي آن ايستاده و جهت حفظ تعادل بايد بر روي آن راه برود. هر3 دقيقه شيب نوار در حد2 درصد و سرعت حركت آن حدود 1.2 كيلومتر در ساعت افزايش خواهد يافت. اين آزمون را مي‌توان با استفاده از دستگاه دوچرخه‌اي نيز انجام داد.

انجام اين تست به اين صورت است كه به فرد الكترودهاي مربوط به نوار قلبي را متصل مي‌كنند و از او مي‌خواهند كه متناسب با سرعت تسمه نقاله يا دوچرخه مخصوص حركت كند. ابتدا دستگاه آرام حركت مي‌كند اما بتدريج سرعت مي‌گيرد و فرد براي ادامه دادن آزمايش بايد روي تسمه نقاله بدود. بتدريج دستگاه شيب پيدا مي‌كند و حالتي ايجاد مي‌شود كه فرد در حال دويدن از سربالايي پيدا مي‌كند. علائم حياتي و نوار قلب بيمار در حالتهاي مختلف كنترل مي‌شود تا تغييرات قطعات و امواج آن در حالت ورزش مشخص شود.

مدت زمان ورزش براي تست

بر اساس سن ، حد معيني از ورزش و حداكثر ضربان قلب كه بيمار بايد به آن دست يابد پيش از شروع ورزش براي وي مشخص شده و آزمايش تا آن زمان ادامه خواهد يافت. بهترين و قابل اعتمادترين نتيجه مربوط به زماني است كه به حداكثر فعاليت پيش‌بيني شده بدون بروز تغيير غير طبيعي در وضعيت باليني يا نوار قلب نايل شود و اين ، حدودا به 12- 10 دقيقه ورزش و كمي شكيبايي نياز دارد. در صورتي كه طي آزمون ضربان قلب به حدود 85% از حداثر ضربان قلب استاندارد (كه با فرمول "سن بيمار _ 220" محاسبه مي‌شود.) برسد آزمون طبيعي تلقي مي‌شود. معهذا در هر زمان كه بيمار واقعا احساس كرد قادر به ادامه ورزش نيست يا چنانچه دچار بعضي علائم باليني نظير درد سينه ، تنگي نفس مفرط ، سرگيجه و سردرد شديد شود، يا تغييرات غير عادي در نوار قلب بروز كند يا فشار خون افت كند، آزمايش قطع مي‌شود. برخي افراد مسن يا كساني كه دردهاي مفصلي و عضلاني دارند از انجام تست ورزشي معاف هستند و بايد اسكن قلب روي آنها انجام گيرد . اسكن راديوايزوتوپ قلب (تست تاليوم) نسبت به تست ورزش آسانتر و دقيقتر مي‌باشد و برخي پزشكان تمايل بيشتري به انجام آن دارند.
img/daneshnameh_up/1/15/ManElectrodes.gif

كاربرد تست ورزش

در مجموع تست ورزشي آزموني است كه مي‌تواند گرفتگيها و تنگي‌هاي عروق قلب را تا حدي نشان دهد و پزشك را در تصميم‌گيري براي انجام دادن يا ندادن اقدامات تهاجمي‌تر (مانند آنژيوگرافي راهنمايي كند. از كاربردهاي پر اهميت ديگر اين تست در مورد ارزيابي كارايي افرادي است كه‌دچار سكته‌هاي قلبي مي‌شوند و به اصطلاح تحمل فعاليتهاي بدني در آنها در طول زمان مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

موارد عدم استفاده از تست ورزش

در صورتي كه آزمون ورزش براي بيمار واقعا خطرناك باشد، آزمايش بصورت ديگري انجام مي‌شود. بطور كلي در مواقعي كه بيمار به هر دليل قادر به ورزش نباشد يا انجام ورزش براي وي غير ضروري يا مضر تشخيص داده شود بجاي آزمون ورزش، از تزريق بعضي از داروهاي خاص استفاده مي‌شود. معروفترين و رايجترين اين داروها، دي پيريدامول (پرزانتين) نام دارد. اين دارو سرخرگهاي كرونر قلب را گشاد كرده و خون رساني به عضله قلب را چند برابر مي‌كند. با تزريق اين دارو مشابه اثرات فيزيولوژيك ورزش در قلب ايجاد خواهد شد بدون آنكه بيمار فعاليت جسمي قابل توجهي انجام داده باشد.

تزريق داروي راديواكتيو

دارويي كه در انتهاي مرحله آزمون ورزش از طريق آنژيوكت به بيمار تزريق مي شود يك ماده راديواكتيو بي‌خطر و بدون ضرر است. اين ماده معمولا تكنسيوم - 99m - ميبي ( 99m Tc- MIBI )، در مواردي تاليوم (201 TI ) و گاهي بعضي داروهاي ديگر نشاندار شده با تكنسيوم -m 99 مي‌باشد. ترس مفرط از پرتو كه در بعضي بيماران مشاهده مي‌شود به هيچ وجه پايه علمي ندارد. ماده راديو اكتيوي كه در اينجا به مقدار ناچيز بكار مي‌رود تنها حاوي پرتو گاما است و نقش يك ماده شبرنگ را در محيط تاريك و غير قابل دسترس داخل بدن بازي مي‌كند. به بيان ديگر ماده تزريقي از نوعي انتخاب شده كه هيچگونه تابش آلفا يا بتا ندارد (چون انرژي و عوارض احتمالي يك ماده راديواكتيو بيشتر معلول تابش ذرات آلفا و بتاي آن مي‌باشد). مانند يك واكسن كه همه خصوصيات يك عامل بيماري‌زا را دارد به جز آنكه بسيار ضعيف شده و تنها واكنش ايمني بدن را فعال مي‌سازد.

بنابراين، پرتو دارويي كه براي شما به مقدار بسيار اندك و با نيمه عمر بسيار كوتاه تجويز مي‌شود فقط به عنوان يك ردياب يا نشانه‌گر بي‌خطر به مدت چند ساعت در بدن شما باقي مي‌ماند و از نظر تابش پرتو يا تركيب شيميايي هيچ ضرري براي شما نخواهد داشت و مطالعات گسترده و متعدد انجام شده در جهان گواه اين مدعا هستند. شايد دانستن اين امر برايتان جالب باشد كه اساسا تابشهاي راديواكتيو بطور طبيعي نيز با مقادير كمتر در محيط پيرامون ما وجود داشته و امروزه براي آنها اثرات مثبت و سازنده قائل هستند. لذا ميزان پرتوگيري بيماران در آزمايشهاي پزشكي هسته‌اي معمولا اندك و در حد تصوير برداري راديوگرافي يا بعضا حتي كمتر مي‌باشد و دستورات حفاظتي خاصي كه در زمينه پرتو به بيماران بعد از تصويربرداريهاي پزشكي داده مي‌شوند جنبه احتياطي داشته و عمدتا مربوط به خانمهاي باردار هستند.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

اسكن قلب

مقدمه

علائم بيماري سرخرگهاي كرونر قلب غالبا در هنگام فعاليت بيمار ظاهر مي‌شوند و معمولا در حالت استراحت مشكلي وجود ندارد. بنابراين براي بررسي دقيقتر و واقعي‌تر وضعيت خونرساني به عضله قلب بهتر است قلب را در شرايط فشار بررسي كنيم تا آن منطقه كه دچار افت نسبي جريان خون (ايسكمي) به علت تنگي سرخرگي است خود را بهتر نشان دهد. در اينصورت با درمان بموقع تنگي ، از پيشرفت بيماري و خطرات بعدي پيشگيري خواهد شد. بنابراين اسكن قلب بايد توأم با تست ورزش انجام شود. آزمون ورزش كه حداكثر نيم ساعت بطول مي‌انجامد يا با دوچرخه و يا با دستگاه تردميل ( Treadmill) به عمل مي‌آيد.

كاربرد اسكن قلب

اسكن قلب يكي از آزمايشهاي دقيق قلب و عروق مي‌باشد كه براي تشخيص بيماري سرخرگهاي كرونر قلب (CAD) انجام مي‌شود و طي دو مرحله ورزش و استراحت ، كميت و كيفيت خونرساني به عضله قلب (سرخرگهاي كرونر) را در زوايا و سطوح مختلف قلب بررسي مي‌كند. در اين نوع تصويربرداري مناطق با ضعف خونرساني (مناطق مستعد آنفاركتوس يا سكته) شناسايي شده و امكان درمان بموقع و پيشگيري از حملات قلبي براي بيمار فراهم مي‌آيد. فايده ديگر اسكن قلب در افراد مسن و يا بيماران با سابقه سكته قلبي ، تشخيص ميزان بافت سالم و زنده باقيمانده در عضله قلب است.


مراحل انجام اسكن قلب

آماده سازي بيمار براي اسكن

آماده سازي بيمار براي اسكن ، همان موارد آماده سازي بيمار براي تست ورزش است. و شامل آمادگي جسماني و قطع بعضي داروهاي مداخله‌گر قلبي را كه مانع از افزايش فعاليت قلب در حين ورزش مي‌شوند(مانند پروپرانولول) در فاصله زماني معين قبل از تست ورزش (تحت نظر پزشك معالج خود) مي‌باشد. (اين داروها قبلا در برگه آمادگي اسكن براي شما معرفي شده‌اند). اولين مرحله از اسكن قلب همراه با آزمون ورزش انجام مي‌شود. تعداد 10 عدد برچسب (Chest Lead ) براي اتصال سيمهاي مربوط به دستگاه نوار قلب روي پوست سينه شما ، در اطراف ناحيه قلب نصب خواهد شد.

مرحله اول اسكن ، توأم با آزمون ورزش

ابتدا بيمار توسط پزشك ، پرسشهايي در مورد سابقه بيماري قلبي بعمل آمده و مورد معاينه قلب قرار خواهد گرفت. نبض ، فشارخون و نوار قلب در آغاز و سپس در مراحل بعدي آزمون بطور مكرر اندازه‌گيري و ثبت مي‌شوند. پس از معاينه قلب جهت آزمون ورزش بر روي دستگاه تردميل قرار خواهد گرفت.

بر اساس سن ، حد معيني از ورزش و حداكثر ضربان قلب كه بيمار بايد به آن دست يابد (كه با فرمول "سن بيمار _ 220" محاسبه مي‌شود.) پيش از شروع ورزش براي وي مشخص شده و آزمايش تا آن زمان ادامه خواهد يافت، مگر اينكه تغيير غير طبيعي در وضعيت باليني يا نوار قلب رخ دهد كه در اينصورت تست بصورت ناتمام ، قطع مي‌شود. در انتهاي مرحله ورزش ، ماده راديواكتيو (داروي مربوط به اسكن قلب) داخل رگ بيمار (از طريق آنژيوكت دست) تزريق مي‌شود و يك دقيقه بعد دستگاه تردميل بطور تدريجي از حركت باز مي‌ايستد.

img/daneshnameh_up/b/be/thallium.jpg
اسكن با دي‌پيريدامول گاهي اوقات اسكن با دي‌پيريدامول به صورت جايگزيني براي تست ورزش مورد استفاده قرار مي‌گيرد. انجام اين اسكن بدون فعاليت ورزشي نيز امكان پذير است. زيرا داروهايي مانند دي‌پيريدامول نيز تاثيري مانند فعاليت ورزشي بر روي قلب مي‌گذارند و نقاط سرد اسكن را نمايان مي‌سازند.

مرحله نگاره‌برداري (اسكن) قلب

انجام نگاره‌برداري (اسكن) قلب ، بلافاصله پس از آزمون ورزش امكانپذير نيست. چون بعد از فعاليت ورزشي يا تزريق داروي اسكن ، فعاليت قلب و حركات تنفسي افزايش يافته و نگاره‌برداري در اين زمان سبب افت كيفي تصاوير خواهد شد. مضافا اينكه پرتوداروي تزريق شده در دقيقه پاياني آزمون ورزش ، براي وضوح بيشتر قلب و به حداقل رسيدن جذب زمينه‌اي، به گذشت زمان كافي نياز دارد. لذا پس از تزريق پرتودارو و پيش از شروع اسكن قلب ، وجود يك تأخير زماني مناسب(در بعضي بيماران گاه تا 2 ساعت) ضروري است. در اتاق انتظار با نوشيدن شير ضمن خارج شدن از حالت ناشتا و تجديد قواي از دست رفته، به خروج پرتوداروي اضافي از كبد و كيسه صفرا كمك خواهيد نمود . چند ليوان آب و قدم زدن در اتاق انتظار نيز مفيد خواهد بود( بخصوص در مورد بيماراني كه به آنها آمپول دي‌پيريدامول تزريق شده است). بيماراني كه قادر به نوشيدن شير نيستند بهتر است قبلا مقداري خامه يا ماست پر چرب با خود همراه داشته باشند (البته مشروط بر بالا نبودن چربي خون). بيمار بعد از گذشت زمان مقتضي به اتاق تصويربرداري فرا خوانده مي‌شود.

دستگاه تصويربرداري در پزشكي هسته‌اي كه دستگاه گاماكمرا ( Gamma Camera ) نام دارد، نوعي دستگاه آشكار ساز است كه پرتوهاي تابش شده از بدن بيمار (فوتونهاي گاما) را ابتدا به نور و سپس به الكتريسيته تبديل كرده و نهايتا تصوير عضو مورد نظر را طي مراحلي دوباره سازي مي‌كند. در اينجا درست برعكس تصويربرداري با روش راديولوژي ، اين بيمار است كه به دستگاه، پرتو تابش مي‌كند و خود دستگاه تابشي به بيمار ندارد. تخت واقع شده در زير دستگاه آشكار ساز كه حالت باريك و ناوداني شكل دارد به گونه‌اي طراحي شده كه بيمار در آن وضعيتي پايدار و بيحركت داشته باشد. در اين مرحله كه حدود 20 دقيقه طول مي‌كشد، بدن بايد در حالت بيحركت قرار گيرد. جابجا شدن ، تكان دادن دستها ، سرفه كردن و حتي نفس عميق كشيدن بخاطر جابجا كردن قلب در فضاي سينه تصوير نهايي قلب را مخدوش كرده و سبب بروز خطاهاي تشخيصي مي‌شوند.

در حين تصويربرداري ، دستگاه آشكار ساز در يك مدار گردشي 180 درجه تقريبا به فاصله هر 5 درجه يك تصوير( به مدت 35 ثانيه) از قلب تهيه كرده و در طي اين زمان مجموعا 32 تصوير از قلب در زواياي مختلف به دست خواهد آمد. ضخامت هر برش در حد چند ميليمتر است. به اين ترتيب كوچكترين و پنهان‌ترين نقاط قلب نيز چنانچه داراي نقصي در خونرساني (ايسكمي) باشند، بطور ناقص و يا كمرنگتر از حد طبيعي ، خود را نشان خواهد داد.

با اتمام تصويربرداري ، مرحله اول آزمايش به پايان رسيده و در نوبت بعد براي انجام اسكن قلب در مرحله استراحت مجددا در زمان تعيين شده بايد مراجعه كند. بعد از مرحله اول اسكن (اسكن بعد از آزمون ورزش) مي‌توان داروهاي قلبي گذشته را تحت نظر پزشك معالج مجددا از سرگرفت. (براي اسكن قلب در مرحله استراحت نياز به قطع دارو وجود ندارد). در صورت ابتلاء به يبوست ، قبل از ترك محل حتما موضوع با كارشناس مربوطه در ميان گذاشته شود تا به شما قرص ملين داده شود. چرا كه تخليه روده‌ها قبل از انجام مرحله دوم اسكن (مرحله عادي يا استراحت) موجب ارتقاء كيفي تصاوير خواهد شد.

مرحله دوم اسكن قلب (اسكن در مرحله استراحت)

براي انجام مرحله دوم اسكن (مرحله استراحت) نيز لازم است حداقل از 3 ساعت قبل از مراجعه ناشتا باشيد (بخصوص از مصرف شير ، كره و مواد غذايي چرب و شكر پرهيز كنيد). در بيماران مبتلا به ديابت قندي 1 ساعت ناشتا بودن كافي است. مرحله استراحت كه معمولا با فاصله زماني يك روز از مرحله قبل انجام مي‌شود آسانتر و كوتاهتر از مرحله اوليه بوده و در اين مرحله ديگر آزمون ورزش انجام نمي‌شود. ابتدا تزريق وريدي پرتودارو به عمل آمده و پس از يك تأخير زماني حدود 1 و گاه 2 ساعته (در بعضي بيماران كه داراي متابوليسم آهسته كبدي هستند) مجددا تصويربرداري از قلب با همان شرايط قبلي تكرار خواهد شد.

تفسير و گزارش پاسخ اسكن

پوشه گزارش اسكن كه نهايتا تقديم بيمار خواهد شد در واقع مجموعه‌اي است از نتيجه دو آزمايش مستقل:

1- گزارش آزمون ورزش ، كه توسط پزشك متخصص قلب و عروق تفسير شده است و وضعيت باليني و نوار و فشارخون بيمار در مراحل مختلف آزمون در آن ثبت شده است.

2- گزارش اسكن پرفيوژن ميوكارد (اسكن قلب) ، كه توسط متخصصين پزشكي هسته‌اي تفسير و امضاء شده است. در اينجا تصاوير رنگي قلب بر روي دو صفحه جداگانه چاپ شده‌اند. در صفحه اصلي ، تصاوير يا نگاره‌هاي متعدد قلب در قالب 3 رديف دوتايي (رديفهاي بالا مربوط به مرحله ورزش و رديفهاي پايين مربوط به مرحله استراحت) ، مجموعا در 6 رديف مشاهده مي‌شوند. اين تصاوير حاصل بازسازي كامپيوتري 64 تصوير قبلي هستند كه طي دو نوبت 20 دقيقه اي قبلا از زواياي مختلف از ناحيه قلب بيمار برداشته شده‌اند. اين تكنيك پيشرفته اسكن كه به روش توموگرافي يا برش نگاري كامپيوتري(SPECT) موسوم است سبب بازسازي يك تصوير سه بعدي از تعدادي تصاوير دو بعدي مي‌شود. و خونرساني به عضله قلب را در سطح و عمق اين عضو در دو مرحله ورزش و استراحت بطور جداگانه به تصوير مي‌كشد. در نماهاي مربوطه ، بطن چپ قلب به شكل دايره يا يك نعل اسب ديده مي‌شود.

در دومين برگه تصاوير قلب ، حاصل جمع مجموعه تصاوير بدست آمده، در چهار طرح دايره‌اي شكل (دو عدد مربوط به مرحله ورزش و دو عدد ديگر مربوط به مرحله استراحت) منعكس شده است.در اينجا درصد خونرساني به مناطق متعدد قلب بطور جداگانه محاسبه و ثبت گرديده است.

تكنسيم 99 و تاليوم 201 كه از طريق وريد به فرد تزريق مي‌شود فقط وارد سلولهايي مي‌شود كه سالم باشند و خونرساني درستي داشته باشند. نقاط سرد اسكن ، نشان دهنده مناطقي است كه خون كافي دريافت نكرده‌اند يا سلولهاي آن از بين رفته است. اگر بعد از چهار ساعت لكه ‌هاي سرد همچنان سرد باقي ماندند يعني آسيب بافتي كامل و نكروز عضله قلبي در آن قسمت رخ داده است. اما اگر بعد از آن مدت ، خونرساني برقرار شد اين معني را ميدهد كه گرفتگي و تنگي عروق قلبي (ايسكمي = كاهش خونرساني ) وجود دارد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نوار قلب

مقدمه

نوار قلب يكي از بي‌خطرترين و ساده‌ترين اقداماتي است كه اطلاعاتي ارزشمند در مورد قلب به پزشك مي‌دهد. نوار قلب در بررسي دردهاي قلب و سكته‌هاي قلبي ارزش خاصي دارند و به عنوان اقداماتي روتين در تمام كساني كه مشكوك به مشكلات حاد قلبي باشند صورت مي‌گيرد.

آمادگي قبلي

بيمار بهتر است به دور از استرس باشد و وعده غذايي سنگيني ميل نكرده باشد. در ضمن اتاق گرفتن نوار قلب بايد گرم باشد تا وي دچار لرزش بدن نگردد. زيرا لرزش بدن (چه عمومي و چه در اثر سرما) روي نوار قلب تاثير سوء مي‌گذارد و به اصطلاح پارازيت ايجاد مي‌كند. موهاي بلند سينه نيز مانع گرفتن نوارهاي مخصوص جلوي سينه مي‌شوند و كار را براي تكنسين مربوطه دشوار مي‌سازند. گرفتن نوار قلب ضرري ندارد و هيچگونه برق يا جريان الكتريسيته‌اي به بيمار القا نمي‌شود.

روش كار

روش كار به اين صورت است كه سيمهاي مربوط از طريق گيره‌ها يا بادكشهاي مخصوصي به بدن وصل مي‌شوند و بعد از تنظيم دستگاه 12 ليد قلبي و يك ليد بلند از فرد گرفته مي‌شود . وصل بودن درست تمام سيمها براي گرفتن يك نوار قلب دقيق لازم است. محل وصل شدن بادكشهاي جلوي قلبي نيز اهميت خاصي دارد و فرد بايد با اين كار كاملا آشنا باشد.

بهتر است كه بيمار ساعت و ساير لوازم فلزي خود را در بياورد. سيمهاي مربوط به جلوي قلب نيز با بادكشهاي خاص و يا ترتيب مشخصي از جلوي قلب تا پهلوي چپ به بيمار چسبانده مي‌شوند و سپس به صورت اتوماتيك يا دستي 12 نوع مختلف نوار گرفته مي‌شود. در هر نوع سيمهاي خاصي دريافت الكتريسيته را بر عهده دارند تا در نهايت نمايي كامل از قلب برداشته شود. 6 نوار اول وظيفه ثبت ليدهايي از دست و پا را به عهده دارند و 6 نوار دوم مربوط به سيمهاي جلوي قلبي مي‌باشند. در ضمن معمولاً يك نوار بلندتر از ليد شماره 2 گرفته مي‌شود تا سلامت ضربان قلب در طول زمان مشخص شود.

كاربرد

نوار قلب كاربردهاي زيادي دارد. اما شايد بيشترين استفاده‌اي كه از آن برده مي‌شود، در بررسي بيماريهاي ايسكمي قلب ( مانند آنژين صدري و سكته قلبي) باشد. در اين بيماريها نوار قلب دچار تغييرات خاصي مي‌شود كه حتي مي‌تواند محل سكته و شدت آنرا بازگو نمايد. در افرادي كه تمام يا قسمتي از قلبشان بزرگ شده است نيز نوار قلب كاربرد دارد. و همچنين تشخيص دقيق آريتمي‌ها يا بي‌نظمي قلبي از موارد بسيار مهمي است كه تنها با انجام نوار قلب ميسر است. از آنجايي كه نوار قلب يك نوع بررسي وضعيت الكتريكي يا انقباضي قلب است. اين آزمايش مي‌تواند اختلالات هدايتي و عضلاني قلب را بخوبي نشان دهد.

نوار قلب نه تنها وضعيت قلب را نشان مي‌دهد بلكه در بررسي وضعيت كلي بدن نيز واجد اهميت است. ميزان پتاسيم خون تاثير مستقيم روي نوار قلب مي‌گذارد و حتماً بايد صحت آن مورد بررسي قرار گيرد. از سوي ديگر در سكته‌هاي مغزي و بيماريهاي ريوي و مسموميتهاي دارويي نيز نوار قلب ممكن است تغييرات خاصي را نشان دهد كه تشخيص آن به عهده پزشك است.
نوار قلب محدوديتهاي خاص خود را نيز دارد و نبايد آن را به عنوان تنها وسيله تشخيص بيماريهاي قلبي مطرح كرد. بيماريهاي بسياري را نمي‌توان با نوار قلب تشخيص داد و بايد از روشهاي معاينه يا آزمايشي ديگر ممد گرفت، لذا انتخاب صحيح هر وسيله تشخيصي براي هر بيماري قلبي اهميت دو چندان پيدا مي‌كند و اين انتخاب به عهده پزشك است.

امواج نوار قلبي

امواج فعاليت الكتريكي در ECG بصورت اوج و فرودهاي متناوب ثبت مي‌شود. نوار قلب طبيعي از چندين موج ، قطعه و تركيب ايجاد مي‌شود. هر دوره قلبي از يك موج P شروع مي‌شود و تا موج P بعدي ادامه دارد. P يك موج نسبتا كوچك است كه انقباض دهليز را نشان مي‌دهد. بعد از مكثي كوتاه تركيب QRS به چشم مي‌خورد كه گويي خط نوار قلب حركتي سريع به سمت پايين ، بالا و دو مرتبه به سمت پايين داشته است. اين تركيب در اثر انقباض بطنها ايجاد مي‌شود و در نهايت پس از مكثي بلندتر موجT مشاهده مي‌شود كه پر شدن ناگهاني بطنها را نشان مي‌دهد. ECG يك قطعه ‌ST و چهار فاصله اصلي دارد: R-R ، PR ، QRS و QT ، كه تغييرات هر كدام از اينها نشاندهنده بيماري خاصي است.

ECG روي صفحات مخصوصي ثبت مي‌شود كه به خانه‌هاي مشبكي با مساحت 1ميليمتر مربع تقسيم شده‌اند. از آنجا كه سرعت حركت كاغذ نوار قلب معمولا 25 ميليمتر در ثانيه است، كوچكترين مربع عرضي (1mm) معادل 04/0 ثانيه مي‌باشد و محور افقي زمان را نشان مي‌دهد. خانه‌هاي عمودي دامنه موج مثبت يا منفي را نشان مي‌دهند.

دستگاه نوار قلب

img/daneshnameh_up/5/53/UF4010.jpg img/daneshnameh_up/7/76/GCE20k2200150.JPG



دستگاه نوار قلب در بيشتر موارد شامل سيمهاي زيادي است كه بايد به بدن فرد اتصال داده شوند تا فعاليت الكتريكي قلب را از ديدگاههاي مختلف به ثبت برسانند. حلقه نوار قلب كه كاغذي مدرج است داخل دستگاه قرار دارد و سوزن دستگاه كه كمي گرم مي‌شود خطوطي را روي كاغذ ثبت مي‌كند.

دستگاههاي نوار قلب خاص‌تري نيز ساخته شده‌اند كه همزمان از چند جهت نوار قلب مي‌گيرند در مدت كوتاهي تمام ليدهاي لازم را دريافت مي‌كنند. از اين دستگاه 10 سيم خارج مي‌شود كه 4 سيم آن مربوط به چهار دست و پاست و 6سيم ديگر مربوط به جلوي قلب است. سيمهاي دست و پا حالتي مانند گيره چوب لباسي دارند و پس از آنكه به ژل خاصي آغشته شدند به اندام متصل مي‌شود.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آزمايش هاي تشخيص بيماري قلبي

اگر از يك رژيم غذايي سالم پيروي كنيد، فعاليت بدني كافي داشته باشيد، در وزن مناسب باقي بمانيد و سيگار را ترك كنيد، سلامتي قلب خود را افزايش مي‌ دهيد. مهم نيست كه عوامل خطر بيماري قلبي تا چه حدي در شما وجود داشته باشد، مطمئن باشيد كه انجام چهار عمل فوق به نفع شما خواهد بود.

بسته به وضعيت شما ممكن است مراحل ديگري هم براي كنترل بيماري قلبي تان نياز باشد. مثلاً اگر ديابت داريد، لازم است قند خون خود را مرتب كنترل كنيد.

كنترل وزن، استفاده از رژيم غذايي مناسب و انجام فعاليت‌ بدني بيشتر به حفظ قند خون در محدوده ي طبيعي كمك مي ‌كند. اين روش‌ها به كاهش خطر فشار خون بالا  و چربي خون بالا  هم كمك مي ‌كند.

وضعيت طبي با عادات معمول شما هر چه كه باشد، با كمك اين برنامه مي‌ توانيد تغييرات مثبت و بزرگي در سلامت قلب خود ايجاد كنيد.


كساني كه دچار بيماري قلبي هستند

اگر شما دچار بيماري قلبي هستيد كنترل آن بسيار مهم است. خوب غذا خوردن، فعاليت بدني مناسب و منظم و داشتن وزن مناسب به شما كمك مي‌ كند از وخامت وضعيت خود بكاهيد.

 اگر سيگار مي ‌كشيد،  آن را ترك كنيد و اگر داراي ديابت  هستيد، نياز است سريعاً آن را درمان كنيد. هم چنين لازم است تست‌هاي تخصصي پزشكي يا مصرف دارو و اعمال تشخيصي مخصوص انجام دهيد. اين مطلب ضمن ارائه ي توضيح در خصوص مطالب فوق به شما كمك مي‌ كند تا از قلب خود محافظت كنيد.


تست‌هاي غربالگري

در اغلب موارد شما احتياج به تست‌هاي تشخيصي براي اطمينان از وجود بيماري قلبي و شدت آن داريد. ممكن است به نظر پزشك شما، اين تست‌ها مهم نباشد، ولي به تائيد تشخيص كمك مي ‌كند.

اغلب تست‌هاي غربالگري در بيرون از بدن ما انجام مي‌ گردد و بدون درد هستند. بعد از گرفتن دقيق تاريخچه ي پزشكي و انجام دادن معاينات باليني، ممكن است پزشك يك يا چند تا از آن تست‌ها را انجام دهد.

  


الكترو كارديوگرام

الكترو كارديوگرام از فعاليت‌هاي الكتريكي قلب شما تصويري را روي كاغذ رسم مي ‌كند(تصوير بالا). اين تست مي ‌تواند ضربان غير طبيعي و انهدام ماهيچه‌هاي قلبي و مشكلات جريان خون در رگ‌ هاي كروني قلب و بزرگ شدن قلب را به شما نشان دهد.

  


تست ورزش

اين تست فعاليت الكتريكي قلب را در زمان انجام فعاليت‌ بدني ثبت مي ‌كند. شما معمولاً روي يك نوار حركت مي ‌كنيد و در همان حال، ثبت نوار قلب شما انجام مي‌ شود(تصوير بالا).

اگر فردي به دليل مشكلات مفاصل  يا قلبي نتواند اين تست را انجام دهد، به جاي فعاليت بدني، دارويي دريافت مي‌ كند و با افزايش جريان خون به قلب، به وجود مشكل پي مي ‌برند.


تست تاليوم

اين تست كاركرد ماهيچه‌هاي قلب را در زماني كه خون به قلب جريان دارد، نشان مي ‌دهد. مقدار كمي مواد راديواكتيو در سياهرگ بازوي دست تزريق مي‌ شود و با يك دوربين از برداشت اين مواد توسط ماهيچه ي قلب تصويربرداري مي ‌شود.

  


اكو كارديوگرافي

تغيير امواج صوتي در تصاوير، نشان دهنده ي اندازه ي قلب و شكل قلب و حركات آن مي‌ باشد(تصوير بالا). هم چنين از امواج صوتي براي نشان دادن مقدار پمپ خون حين خارج شدن از قلب موقع انقباض استفاده مي‌ شود.

  


آنژيوگرافي

در اين روش يك لوله ي كوچك تو خالي با بي حسي موضعي، از طريق بازو يا ران، وارد سرخرگ يا سياهرگ محيطي مي‌ شود و نوك آن براي تزريق ماده ي حاجب وارد قلب مي ‌گردد و اندازه و شدت بيماري قلبي با توجه به نتايج آن مشخص مي گردد. تصاوير گرفته شده به نام آنژيوگرام يا آرتريوگرام خوانده مي ‌شوند(تصوير بالا).


ونتريوكولرگرام

تزريق مستقيم ماده حاجب به داخل حفره ي بطن چپ قلب را مي‌ گويند. مانند آنژيوگرافي انجام مي‌ شود، ولي تصاوير حاصله ضبط مي ‌شود.


اولتراسوند در عروق كرونري

در اين روش بوسيله ي لوله اي كوچك كه وارد عروق محيطي مي‌ شود، ميزان جريان خون اندازه‌گيري مي گردد. سپس از سرخرگ ‌ها ي كرونري قلب تصويري برداشت مي ‌شود كه نشان دهنده ي ضخامت و ساير خصوصيات اين رگ ها مي ‌باشد. اين روش به پزشك معالج امكان ديدن جريان خون و ساير انسداد‌ها را فراهم مي‌ كند.

همچنين چندين تست جديد و بسيار حساس غربالگري ديگر موجود مي ‌باشد. شما مي‌ توانيد از پزشك خود درباره ي اين سه مورد سوال كنيد:


1- داپلر سونوكاروتيد:در اين روش از امواج صوتي براي مشخص كردن انسدادها و باريكي هاي سرخرگ كاروتيد استفاده مي ‌شود كه هر دو مورد مي ‌تواند به حمله ي قلبي و سكته ي مغزي ختم شود.


2- توموگرافي كامپيوتري پرتاب الكترون:اين وسيله اسكن بسيار سريع مي ‌باشد كه امكان تهيه ي تصوير سريع از تركيب كلسيم عروق كرونر را ايجاد مي‌ كند. اين روش مي ‌تواند بيماري قلبي را، قبل از اين كه شما هيچ علامتي را احساس كنيد، تشخيص دهد.


3- تست خوني بسيار حساس سي راكتيو پروتئين:

اين آزمايش ميزان پروتئين موجود در خون را اندازه‌گيري مي‌ كند. سطوح بالا نشان دهنده ي التهاب در ديواره ي سرخرگ‌هاست كه خطر ابتلا به بيماري‌هاي قلبي را افزايش مي ‌دهد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

عكس

Bebek resimleri detay

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

دندان خود را خلال كنيد تا آلزايمر نگيريد

تحقيقات نشان مي دهد ، خلال كردن دندانها احتمال ابتلا به آلزايمر را در كهنسالي كاهش مي دهد.

مراقبت از دندانها به سلامت حافظه در بلندمدت كمك مي كند. پزشكان با بررسي پرونده پزشكي 140 بيمار بالاي 75 سال در بخش دندان و مقايسه پرونده اين افراد در بخش سلامت مغز و حافظه دريافتند افرادي كه بيش از دو سوم دندانهاي خود را از دست داده اند احتمال ابتلاي آنها به بيماري آلزايمر يا فراموشي مفرط در مقايسه با افرادي كه دندانهاي سالم دارند دو برابر است.

پيش از اين نيز تحقيقات نشان داده بود، افرادي كه به آلزايمر مبتلا مي شوند سطح سلامت دهان و دندان آنها پايين است كه علت اصلي آن بي توجهي به بهداشت دهان و دندان است.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نوشيدن برخي از آب ميوه ها باعث كاهش جذب دارو مي شود

بر اساس بررسي محققان ، آب اين ميوه ها مي تواند تاثير برخي از داروها را كم كند.

اين محققان در بيانيه اي اعلام كردند از ديرباز آب گريپ فروت به عنوان تسهيل كننده جذب برخي از داروها به شمار مي آمد با اين وجود اين خطر وجود دارد عصاره گريپ فروت با تغيير ساختار داروها آنها را سمي كند.

پزشكان توصيه مي كنند آب گريپ فروت در 50 عارضه يا بيماري مصرف نشود.

نتايج مطالعات باليني اين پزشكان نشان مي دهد آب اين دسته از ميوه ها را نبايد به همراه برخي از داروها كه براي درمان انواع سرطان، بيماريهاي قلبي - عروقي و عفونت ها تجويز مي شوند، مصرف كرد. پزشكان مي گويند در موارد عمل جراحي پيوند عضو نيز، آب اين ميوه ها نبايد مصرف شود.

دكتر دويد بيلي استاد داروسازي دانشگاه وسترن اونتاريو كانادا در همين باره گفت: آب گريپ فروت، آب پرتغال و آب سيب جذب داروها را در مجاري روده كاهش مي دهد.

وي افزود: آب اين ميوه ها كاهش تاثير داروها را در بيماري هاي مزمن درپي دارد.

دكتر بيلي گفت : در اين تحقيق ابتدا تاثير آب اين ميوه ها روي گروهي از داوطلبان سالم كه از آنتي هيستامين فكسو فنادين استفاده مي كردند، بررسي شده است.

پزشكان در نظر داشتند تاثير داروهاي ضد حساسيت را كه با آب خالص يا آب گريپ فروت مصرف مي شوند، بررسي كنند. در اين تحقيق مشخص شد، نيمي از فكسو فناديني كه همراه با آب گريپ فروت مصرف مي شود، جذب نمي گردد.

دكتر بيلي افزود :‌اگر بدن نيمي از دارو را جذب نكند، تاثير آن دارو بسيار كم خواهد شد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

بهتر است مردان صبح هنگام واكسن هپاتيت تزريق كنند

به گزارش بخش فارسي شبكه خبري" ورلد نيوز " (World-news.org/persian ) نتايج بررسي محققان انگليسي نشان مي دهد تزريق واكسن هاي هپاتيت آ و انفلوانزا به مردان در هنگام صبح ميزان مقاومت بدن آنها را در برابر ابتلا به اين بيماري ها به بيشترين ميزان افزايش مي دهد.

به نقل ازيونايتد پرس : انا كاتريونا از محققان دانشگاه بيرمنگام كه هدايت اين مطالعه را بر عهده داشته درباره نحوه واكنش به تزريق واكسن هپاتيت آ در افراد سالم و جوان و نيز واكنش بزرگسالان پيرتر به تزريق سالانه واكنس آنفلوانزا بررسي كرده است.

در بررسي نخست ، هفتاد و پنج نفر از دانشجويان دانشگاه بيرمنگام بين ساعت ده صبح تا ظهر يا چهار تا شش بعد از ظهر واكسن هپاتيت تزريق كردند.

در بررسي دوم به نود نفر از افراد مسن تر بين ساعت هشت صبح تا يازده صبح يا بين ساعت يك بعد از ظهر تا چهار بعد از ظهر واكسن سالانه آنفلوانزا تزريق شد .

در اين بررسي ها مشخص شد ميزان مقاومت در برابر بيماري در مرداني كه در هنگام صبح واكسينه شده بودند دو برابر افرادي بود كه بعد از ظهر واكسينه شده بودند.

برگزار كنندگان اين بررسي اعلام كردند درصورتي كه يافته هاي اين بررسي در باره افرادي كه به طور اتفاقي براي بررسي هاي كنترل شده انتخاب مي شوند نيز تكرار شود ، مشخص خواهد شد زماني از روز كه واكسيناسيون انجام مي شود بر افراد تاثير دارد و بزرگسالان مي توانند براي افزايش محافظت از خود در برابر آنفلوانزا در زمان مشخصي از روز واكسينه شوند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۳۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

افزايش خطر حملات قلبي با تغيير سالانه ساعات تابستاني و زمستاني

محققان مي گويند : خطر بروز حملات قلبي به ويژه در سه روز نخست هفته جديد اعمال تغيير ساعت تابستاني و زمستاني بيشتر است.

اين امر ظاهرا به علت اختلال در آهنگ فعاليت قلب بر اساس شرايط زيست محيطي ، كاهش يك ساعت از زمان خواب افراد و در نتيجه بروز اختلال در ساعات خواب شبانه روز بوجود مي آيد.

تقريبا يك و نيم ميليارد نفر سالانه در معرض اين تغيير ساعت سالانه قرار دارند اما ارائه يك نتيجه كلي درباره اينكه خطر بروز حملات قلبي چه تعدادي از اين افراد را تهديد مي كند بسيار دشوار است



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چيست؟

تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چيست؟

بيماري حاد ويروسي خونريزي دهده قابل انتقال از حيوان به انسان مي‌باشد كه بصورت ناگهاني شروع شده و موجب مرگ حداكثر 50% از بيماران مي‌گردد. بيماري در دامها علائم قابل توجهي ندارد و پس از گزش كنه آلوده، ويروس كمتر از يك هفته در بدن دام باقي مي‌ماند. مخزن اصلي ويروس در طبيعت كنه سخت از خانواده هيالوما مي‌باشد، ويروس درتمام مراحل تكامل كنه در بدن كنه باقي مي‌ماند و از طريق تخم به نسلهاي بعد منتقل مي‌گردد.   جوندگان نيز به عنوان مخزن ويروس شناخته شده‌اند.   وضعيت جهاني بيماري چگونه است؟ در بسياري از كشورهاي افريقايي، اروپايي، آسيايي، گسترش داشته است. در سال 2001 همه‌گيريهايي در جنوب آفريقا، كوزوو، آلباني، پاكستان و ايران گزارش شده است.   وضعيت بيماري در ايران چگونه است؟ در طي سالهاي اخير بيماري در استانهاي مختلف كشور مشاهده گرديده، ولي بيشترين موارد از سيستان و بلوچستان، اصفهان و گلستان گزارش شده است.   راه انتقال تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چگونه است؟ -          تماس با دامهاي آلوده. -          تماس با خون و ترشحات لاشه دام آلوده در زمان ذبح. -          گزش كنه يا دستكاري و له كردن آن . -          تماس با خون، ترشحات و نمونه‌هاي بافتي بيمار آلوده.   ضمناً : احتمال ابتلاء به بيماري در صورت مسافرت به يك منطقه روستايي حتي بدون سابقه تماس آشكار با حيوانات يا گزش كنه، وجود دارد.   مراحل مختلف بيماري چگونه است؟ بيماري چهار مرحله دارد: 1-   دوره كمون: پس از گزش كنه 1 تا 3 روز، حداكثر 9 روز مي‌باشد. پس از تماس با خون و ترشحات و بافت حيوان انسان مبتلا 7-5 روز، حداكثر 2 هفته است. 2-   مرحله قبل از خونريزي: بيمار بطور ناگهاني دچار تب، سردرد و درد عضلاني مي‌گردد، ممكن است درد پشت چشم، دل درد، اسهال و استفراغ نيز ايجاد شود. 3-      مرحله خونريزي: معمولاً پس از 4 روز بيمار دچار پتشي، پورپورا در پوست و مخاط مي‌شود. علاوه بر اين ممكن است استفراغ خوني و ملنا كه نشان دهنده خونريزي گوارشي است و خلط خوني، خونريزي از لثه، خون در ادرار، خونريزي از گوش، ملتحمه و هپاتيت نيز ايجاد شود. در موارد شديد بيماري، انعقاد داخل عروقي منتشر (DIC) يا نارسايي يك يا چند عضو اتفاق مي‌افتد. 4-   دوره نقاهت: چنانچه بيمار فوت نكند معمولاً پس از 10 روز بتدريج با كمرنگ شدن ضايعات پوستي علائم بيماري برطرف شده و بيمار بهبود مي‌يابد.   شكل مزمن يا عود بيماري وجود ندارد.   تعاريف تب خونريزي‌دهنده كريمه كنگو: مورد مشكوك: شروع ناگهاني تب، سردرد، درد عضلاني و خونريزي به همراه يك يافته اپيدميولوژيك در دو هفته قبل از شروع علائم (تماس با دام يا ذبح دام، تماس با خون و ترشحات لاشه دام، گزش كنه يا دستكاري كنه، تماس با بيمار مشكوك به CCHF و مسافرت به يك منطقه روستايي)   مورد محتمل:  مورد مشكوك داراي پلاكت كمتر از 150000 در ميلي‌ليتر يا كاهش 50% تعداد پلاكت در طي 3 روز، كه مي‌تواند همراه لكوپني يا لكوسيتوز باشد. مورد قطعي:  مورد محتملي كه تست سرولژيك (lgM يا lgG) اختصاصي مثبت داشته باشد.   موارد مشكوك را بلافاصله بصورت تلفني به مركز بهداشت گزارش نماييد. امكان ايجاد اشكال خفيف و بدون علامت بيماري وجود دارد.   درمان تب خونريزي دهنده كريمه كنگو چگونه است؟ اساس درمان مراقبت از بيمار، اصلاح آب و الكتروليت و در صورت لزوم جايگزيني خون و پلاكت مي‌باشد. ريباورين داروي ضد ويروسي مؤثري است كه در موارد محتمل كاربرد دارد و به مقدار زير استفاده مي‌شود: -          30 ميلي‌گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن بيمار يكجا سپس -          15 ميلي‌گرم به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن بيمار هر 6 ساعت براي 4 روز، سپس -          5/7 ميلي‌گرم به ازاي هركيلوگرم وزن بدن بيمار هر 8 ساعت براي 6 روز.   روشهاي پيشگيري از ابتلاء به تب خونريزي دهنده كريمه كنگو: -         ذبح دامها در كشتارگاهها. -          استفاده از وسايل ايمني شامل: كلاه، عينك، ماسك، روپوش، پيش‌بند پلاستيكي، دستكش و چكمه در هنگام ذبح دام. -     حفاظت فردي جهت جلوگيري از گزش كنه شامل: استفاده از پيراهن آستين بلند، شلوار بلند، چكمه و دستكش در هنگام تماس با دام و تعويض لباس، چكمه و دستكش پس از تماس بادام و شستشوي آنها. -         عدم جداسازي كنه با دست بدون دستكش از بدن دام. -     استفاده از وسايل ايمني در هنگام تماس با موارد مشكوك تب خونريزي دهنده كريمه كنگو بخصوص اگر بيمار دچار خونريزي شده باشد. شامل: كلاه، عينك، ماسك، گان، پيش‌بند پلاستيكي، دستكش و چكمه يا روكفشي. همه افرادي كه به اتاق بيمار رفت و آمد دارند شامل: پرستار، پزشك، خدمتكاران و ملاقات كنندگان بايد از وسايل ايمني استفاده نمايند.  

برچسب: ،
ادامه مطلب

امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

احياي قلبي – ريوي

كاهش سطح هوشياري و احياي قلبي همانطور كه مي‌دانيد هرساله هزاران نفر از مردم جهان به علت ايست قلبي – تنفسي جان خود را از دست مي‌دهند. در حاليكه مي‌توانيم با فراگيري عمليات احياء قلبي – ريوي تا زمان رسيدن نيروهاي امدادي كمك قابل ملاحظه‌اي براي بيماران باشيم.   الف) كاهش سطح هوشياري: در برخورد با فردي كه بي‌حركت بوده قادر به صحبت كردن نمي‌باشد و به صداها و تحريكات دردناك نيز پاسخ نمي‌دهد چه اقداماتي انجام مي‌دهيد؟ بيمار را تنها نگذاشته از اطرافيان بخواهيد خيلي فوري با مركز اورژانس تماس بگيرند.   ارزيابي اوليه بيمار (ABCs): راه هوايي: (Airway): با نزديك كردن صورت خود به دهان و بيني بيمار، تنفس بيمار را (از طريق شنيدن صداي آن و لمس بازدم بيمار روي گونه خود و ديدن حركات تنفسي قفسه سينه) براي 10 ثانيه بررسي كنيد. در صورت نامعمول بودن يا مشكل انجام شدن آن دهان وي را از نظر وجود غذا، بقاياي استفراغ، دندان جداشده از فك و ... بررسي نموده در صورت وجود آنها را خارج سازيد.   تنفس (Breathing): در صورت اطمينان از باز بودن راه هوايي اگر بيمار هنوز تنفس ندارد بايد فوراً انجام تنفس مصنوعي اقدام نماييد.   گردش خون (Circulation): از طريق بررسي نبض شريان كاروتيد (سباتي)، گردش خون بيمار را ارزيابي نماييد. بدين منظور با دو انگشت نشانه و مياني خود، برجستگي غضروف تيروييد (سيب آدم) را در گردن بيمار لمس كنيد: سپس انگشتان خود را از سيب آدم آهسته بطرف گوش بيمار بلغزانيد تا در شكاف باريكي، نبض شريان كاروتيد را پيدا كنيد. اگر طي 10 ثانيه موفق به يافتن آن نشديد لازم است كه احياء قلبي – ريوي را شروع نماييد.   احياي قلبي – ريوي: 1- بازكردن راه هوايي: در مواردي كه احتمال آسيب مهره‌هاي گردني وجود دارد، در حاليكه بيمار ثابت نگهداشته شده است، كف دستها را در طرفين سر بيمار قرار داده (بطوريكه گوش‌ها را بپوشاند) سر را در امتداد پشت (بدون انحراف به طرفين يا چرخش دادن) قرار دهيد و در اين ضمن، توسط انگشتاني كه زير قسمت عمودي فك قرار دارند، فك را به طرف بالا فشار دهيد. چنانچه احتمال آسيب مهره‌هاي گردني مطرح نمي‌باشد. در حاليكه بيمار به پشت خوابيده، با كف يك دست، پيشاني را عقب برانيد و همزمان با انگشتان دست ديگر كه زير چانه بيمار است. چانه را بالا بكشيد. اگر بيمار بيهوش و در حال استفراغ است و آسيب مهره‌هاي گردني مطرح نمي‌باشد، او را به يك طرف برگردانده، دهانش را باز و ترشحات را پاك نماييد. حتي در صورت احتمال وجود آسيب مهره‌هاي گردني، در صورتي كه انجام مانور مذكور مشكل و يا غيرممكن باشد، مي‌توان اين مانور را بدون حركت دادن سر فقط با بالاكشيدن چانه انجام داد. 2-تنفس مصنوعي:  براي انجام تنفس دهان به دهان، سر بميار را به عقب خم نماييد بطوريكه دهان او كمي باز شود. با انگشتان دستي كه روي سر بيمار است، سوراخ‌هاي بيني را مسدود كرده و بعد از انجام يك دم عميق، دهانتان را بر روي دهان بيمار قرارداده بطوريكه لب‌هاي شما دورتا دور لبهاي بيمار را بگيرد و با نيرو ولي بصورت آهسته براي مدت 1 الي 5/1 ثانيه هوا را داخل ريه‌هاي بيمار بدميد و بعد از مشاهده بالا آمدن قفسه سينه، سرتان را كنار كشيده سوراخهاي بيني را بازكنيد تا هواي دميده شده خارج شود. در موارد شكستگي فك تحتاني، اسپاسم عضلات فك تحتاني (مثلاً در تشنج)، مواردي كه نتوان دهان بيمار را كاملاً پوشاند (مثلاً در سالخوردگان)، مواردي كه در تنفس دهان به دهان، با مقاومت روبرو مي‌شويد يا در مواردي كه بيمار استفراغ كرده است، از تنفس دهان به بيني استفاده نماييد. با اين تفاوت كه بعد از خم كردن سر به عقب با شست به چانه فشار وارد نماييد تا لب‌ها به هم نزديك و بسته شوند. البته دست ديگر همچنان روي پيشاني بيمار است. بعد از دميدن در بيني بيمار، سرخود را كنار كشيده دهان بيمار را باز كنيد تا هوا خارج شود و اين كار را تا زماني كه تنفس بيمار به حالت عادي (حداقل 9 بار در دقيقه) برسد، ادامه دهيد. لازم به ذكر است كه چنانچه بيمار، مشكوك به آسيب مهره‌هاي گردني مي‌باشد، از حركت دادن سر و گردن وي، خودداري نماييد. 3) ماساژ قلبي:  چنانچه بيمار علاوه بر ايست تنفسي، نبض نيز ندارد، بايد ماساژ قلبي را شروع كنيد. لازم است بيمار روي يك سطح سفت و در حالت خوابيده به پشت باشد. ابتدا لباس را از روي قفسه سينه بيمار كنار مي‌زنيم. محل مناسب براي ماساژ، نيمه تحتاني جناغ سينه (بالاتر از زائده خنجري استخوان جناغ سينه) مي‌باشد (از وارد آوردن فشار به نوك زائده خنجري جناغ خودداري نماييد). كف دست بايستي عمود به جناغ و در كمترين تماس با دنده‌ها باشد. با دست‌هاي خود، بطوري كه شانه‌ها مستقيماً بالاي نقطه فشار باشد، با استفاده از تمامي سنگيني بدن، (در بالغين قفسه سينه حدود 5-4 سانتي متر يا 3/2 قطر قدامي – خلفي قفسه سينه به پايين حركت كند) فشار وارد نموده اين حالت را براي 5/0 ثانيه حفظ كرده سپس فشار را رها كنيد. ماساژ را با حركات روان و آرام انجام دهيد و از حركات جهشي به علت احتمال ايجاد آسيب به دنده‌ها، خودداري نماييد. اين عمل را چند نوبت تكرار نماييد. يك دقيقه بعد از شروع ماساژ و سپس هر 3 دقيقه يكبار، نبض شريان كاروتيد را كنترل كنيد و به محض تشخيص آن، ماساژ را قطع نماييد؛ ولي تنفس مصنوعي را در صورت لزوم ادامه دهيد.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تب دنگ و تب خونريزي دهنده دنگ

بيماري دنگ (Dengue) چيست؟ دنگ بيماري حاد ويروسي شبيه آنفلوانزاي شديد مي‌باشد كه پس از گزش پشه‌هاي آندس آلوده به يكي از چهارنوع ويروس دنگ، به انسان منتقل مي‌شود.   اهميت بيماري دنگ (Dengue) -     در حال حاضر در بسياري از مناطق گرمسيري و نيمه گرمسيري آمريكا، شرق مديترانه و جنوب غربي آسيا و غرب اقيانوس آرام، آفريقا و بخصوص كشورهاي همسايه ايران شامل پاكستان وعربستان سعودي (شهر جده) بيماري بومي است. -          حداقل 5/2 ميليار نفر (دو پنجم جمعيت جهان) در مناطقي زندگي مي‌كنند كه امكان ابتلاء آنها به اين بيماري وجود دارد. -          سالانه بيش از 100 ميليون نفر در دنيا به ويروس دنگ آلوده مي‌شوند. -     سالانه حدود 000/500 نفر به تب خونريزي دهنده دنگ DHF و سندرم شوك دنگ DSS مبتلا مي‌شوند. موارد بسيار شديد منجر به بستري در بيمارستان شده كه 90% آنها كمتر از 15 سال سن دارند. -          ميزان كشندگي سندرم شوك دنگ 50-40 درصد مي‌باشد. -          تب دنگ به سرعت منتشر مي‌شود و در طي همه‌گيري، بسياري از افراد را مبتلا كرده و موجب آسيب‌هاي جدي در آنها مي‌شود. -          تاكنون درمان اختصاصي براي آن شناخته نشده است و مهم‌ترين اقدام درماني، جايگزيني مناسب مايعات مي‌باشد. -     همه‌گيري بيماري دنگ در مناطقي كه پشه‌هاي Aedes بخصوص Aedes aegypti, A.albopictus وجود دارند اتفاق مي‌افتد كه اين پشه‌ها در بسياري از نقاط دنيا از جمله ايران يافت مي‌شوند. -     مسافراني كه در مناطق شايع تب دنگ (مانند عربستان سعودي) به بيماري مبتلا شده‌اند ممكن است ويروس رابه ساير نقاط منتقل كنند. -          تب دنگ يكي از مهم‌ترين بيماري‌هاي ويروسي است كه توسط پشه‌ها منتقل مي‌شود.   راه انتقال بيماري دنگ:   پشه‌ها پس از گزش افراد مبتلا، آلوده شده و در گزش‌هاي بعدي موجب ابتلاء ساير افراد مي‌گردند. دوره كمون بيماري كمتر از 2 هفته مي‌باشد.   علائم باليني علائم باليني بيماري دنگ به دو شكل مي‌باشد: 1-      تب دنگ Dengue Fever (DF) 2-   تب خونريزي دهنده دنگ Dengue Heamorrhagic Fever (DHF) و سندرم شوك دنگ Dengue Shok Syndrom (DSS) در اولين گزش توسط پشه آلوده علائم تب دنگ DF بروز مي‌كند و در گزش‌هاي بعدي تظاهرات تب خونريزي دهنده دنگ ايجاد مي‌شود كه به دليل واكنش‌هاي ايمونولوژيك است.   1-     علام باليني تب دنگ DF: -          تب بالا با شروع ناگهاني؛ -          سردرد شديد (اغلب در جلو سر)؛ -          درد پشت چشم‌ها كه با حركت چشم‌ها شدت مي‌يابد؛ -          درد شديد عضلاني و مفصلي (به طوري كه تحت عنوان تب استخوان شكسته breakbone fever نيز گفته مي‌شود)؛ -          گاهي بثورات پوستي به شكل ماكولوپاپولر همراه ساير علائم مي‌باشد؛ -     يافته‌هاي آزمايشگاهي در تب دنگ معمولاً شامل: كاهش پلاكت‌ها، لكوپني، نوتروپني و يا لنفوسيتوز به همراه لنف آتي پيك مي‌باشند.   2-     علائم باليني تب خونريزي دهنده دنگ DHF و سندرم شوك دنگ DSS تب خونريزي دهنده دنگ DHF شامل علائم تب دنگ DF به همراه يكي از موارد زير است: -          درد شديد و دائمي در شكم؛ -          خونريزي از بيني، دهان، لثه‌ها و كبودي پوست؛ -          استفراغ‌هاي مكرر با يا بدون خون؛ -          مدفوع سياه؛ -          خشكي دهان؛ -          رنگ پريدگي و سردي پوست؛ -          بي‌حالي، بي‌خوابي و بي‌قراري.   يافته‌هاي آزمايشگاهي در تب خونريزي دهنده دنگ DHF مشابه تب دنگ است. ايجاد اختلال در نفوذ‌پذيري مويرگ‌ها موجب تراوش پلاسما به خارج از عروق و افزايش غلظت خون Hemoconcentration در نتيجه افزايش هموگلوبين و هماتوكريت و تظاهرات شوك مي‌گردد كه سندرم شوك دنگ DSS گفته مي شود. اين سندرم 50-40 درصد مرگ و مير به همراه دارد.   عوارض تب دنگ بر جامعه : -          گسترش همه‌گيري در مناطقي كه قبلاً بيماري وجود نداشته باشد. -          كاهش طول عمر افراد. -          تحميل مخارج درمان براي بستري كردن بيماران و مراقبت از او . -          از كارافتادگي بيمار و همراهان او. -          پرداخت هزينه‌هاي سنگين براي كنترل پشه‌ها. -          ايجاد مشكلات اقتصادي بدليل كاهش توريسم.   محل تكثير و زندگي پشه‌هاي عامل بيماري -          زباله‌ها و فاضلاب‌ها مهمترين محل تكثير اين پشه‌ها در مناطق شهري است. -     پشه‌هاي Aedes در داخل خانه‌ها، نقاط تاريك، پشت كمدها، زيرتخت و فضاهاي بسته استراحت مي‌كنند. پشه ماده تخم‌هاي خود را در داخل هر آبي مي‌گذارد كه شامل: آب انبارها، مخازن و منابع آب، بشكه‌ها، كوزه‌ها، سطل‌ها، آب داخل كولرها، گلدان و بشقاب زير گلدان يا ظروفي كه براي نگهداري آب استفاده مي‌شوند يا اشياء كه آب باران در آن جمع مي‌شود مانند آب داخل بطري‌هاي شكسته، قوطي‌هاي كنسرو، ظروف پلاستيكي، لاستيك‌هاي چرخ و غيره مي‌باشند. -          همچنين پشه‌ها در داخل زباله‌هايي كه در محيط‌هاي باز جمع‌آوري مي‌شوند و داراي پس آب مي‌باشند تكثير مي‌يابند. -          تخم‌ها در طي 10 روز بالغ مي‌شوند ولي در محيط خشك تا يكسال زنده مي‌مانند   مهمترين اقدام جهت پيشگيري از ابتلاء به دنگ محافظت در مقابل گزش پشه مي‌باشد: پشه دنگ در تمام طول روز انسان را مي‌گزد روش‌هاي مبارزه در مقابل گزش پشه شامل موارد زير است: -          استفاده از لباس‌هاي كاملاً پوشيده با آستين‌هاي بلند و شلوار بلند كه اندام‌ها را بپوشاند؛ -          استفاده از دوركننده‌هاي حشرات بخصوص براي كودكان و افراد مسن؛ -          استفاده از شبكه هاي سيمي الكتريكي حشره‌كش، اسپري‌هاي حشره‌كش و قرص‌هاي حشره‌كش در شبانه روز؛ -     بكاربردن پشه‌بند هنگام استراحت در شبانه روز، در صورتي كه آغشته به حشره‌كش پرمترين (حشره‌كش‌هايي Pyrethroid) باشد مؤثرتر است. براي دور كردن يا كشتن حشرات مي‌توان پرده‌ها را نيز به حشره‌كش‌ها آغشته نمود و در مقابل پنجره‌ها و درها آويزان كرد؛ -     پشه‌ها پس از گزش بيماران، آلوده مي‌شوند لذا بيماران را در مقابل گزش بايد محافظت نمود. بخصوص آنها را در داخل پشه‌بند نگهداري كرد؛ -          موارد عفونت بيمارستاني از طريق انتقال انسان به انسان گزارش نشده است.   پيشگيري از تكثير پشه‌ها: پشه‌هاي Aedes در داخل و اطراف خانه‌ها زندگي و تخم‌گذاري مي‌كنند. روش‌هاي مبارزه با پشه‌ها شامل موارد زير هستند: -          تخليه آب وسايل خنك كننده مانند كولرها، منابع، كوزه‌ها، سطل‌ها، بشكه‌ها و غيره؛ -          وسايلي كه آب در آن جمع مي‌شود را بايد از داخل و اطراف خانه جمع‌آوري و معدوم كرد؛ -          درب همه منابع آب و جايي كه آب نگهداري مي‌شود بايد بطور دائمي بسته باشد؛ -     آشغال‌هايي كه امكان جمع شدن آب در آنها وجود دارد شامل: بطري‌ها، كنسرو، تايرمستعمل، ظروف پلاستيكي و غيره، بطور مطمئن معدوم شوند. -          جمع‌آوري صحيح زباله، و برقراري سيستم‌هاي مناسب براي جمع‌آوري فاضلاب.   بخاطر داشته باشيد: -          دنگ يك بيماري ويروسي شديد اس كه بدنبال گزش پشه منتقل مي‌شود. -     با بكار بردن اسپري حشره‌كش، توري پنجره‌ها، پشه بند و دوركننده‌هاي حشرات مي‌توان از ورود پشه‌ها به داخل خانه و ايجاد گزش محافظت كرد. -     براي جلوگيري از تخم‌گذاري پشه‌ها: قوطي كنسرو، جلد شكلات و وسايل پلاستيكي كه آب در آنها جمع مي‌شود را بايد در سطل زباله قرار داد. هيچ آبي را داخل اطاق‌ها يا اطراف آن جمع‌آوري و نگهداري نكرد و ظروفي كه آب در آنها نگهداري مي‌شوند را بطور دائم دربسته نگهداري كرد. -          دنگ در بسياري از كشورها از جمله پاكستان و عربستان بومي است. -          ابتلاء به دنگ موجب علائم باليني به دو شكل تب دنگ و تب خونريزي دهنده دنگ مي‌گردد. -          تب دنگ شبيه آنفلوانزاي شديد مي‌باشد كه در افراد مسن و كودكان مشاهده مي‌شود ولي ندرتاً كشنده است. -     تب خونريزي دهده دنگ (DHF) يك شكل شديد بيماري است كه اغلب در كودكان و افراد مسن اتفاق افتاده و موجب خونريزي و گاهي شوك (DSS) مي‌گردد و منجر به مرگ مي‌شود. در مناطق گسترش يافته اغلب در كودكان و افراد مسن اتفاق مي‌افتد ولي همه كساني كه به حج مي‌روند. در معرض خطر مي‌باشند. -     تب خونريزي دهنده دنگ اگر به موقع تشخيص داده نشود درمان نگهدارنده مناسب صورت نگيرد موجب تظاهرات شوك و مرگ بيمار مي‌شود. -          در برخورد با موارد مشكوك ضمن تجويز مايعات خوراكي مناسب بيمار را سريع به بيمارستان ارجاع دهيد. -          بيمار بايستي در داخل پشه بند يا يك اطاق ايزوله بستري شود. -          در صورت ارجاع مورد مشكوك به بيمارستان مشخصات او را به مسئولين بهداشتي درماني گزارش نماييد. -     علائم بيماري را به مسافرين مناطق آلوده (از جمله عربستان سعودي) آموزش دهيد تا در صورت بروز علائم در طي مسافرت و بخصوص پس از بازگشت به پزشك مراجعه و سابقه مسافرت خود و احتمال ابتلاء به تب دنگ را اعلام نمايند.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آنچه بايد از بيماري پروستات بدانيم

پروستات چيست؟ پروستات يكي از اعضاي ويژه مردان است. معمولاً به اندازه گردو بوده و پايين‌تر از مثانه در لگن قرار گرفته است. پروستات قسمت ابتدايي مجراي ادراري آقايان را احاطه مي‌كند. پروستاتيت عفونت پروستات مي‌باشد كه بيماري ويژه مردان جوان (بين 20 تا 40 سالگي) است. دو نوع حاد و مزمن دارد.   سرطان پروستات چيست؟ سرطان پروستات عبارت است از رشد سلول‌هاي بدخيم در داخل پروستات. سرطان پروستات يكي از شايع‌ترين سرطان‌ها در مردان در كشورهاي غربي مي‌باشد. بهتر است بدانيد احتمال بروز اين سرطان با افزايش سن زياد مي‌شود. به طوري كه مي‌توان گفت احتمال اينكه يك مرد 50 ساله تا آخر عمرش از نظر بافت شناختي به سرطان پروستات مبتلا شود نسبتاً زياد است ولي اكثر آنها در طول عمر از نظر باليني بدون علامت باقي مي‌مانند. و تا آخر عمر هيچ مشكلي براي شخص مبتلا ايجاد نمي‌كنند.   علت سرطان پروستات چيست؟ علت آن مانند اغلب سرطان‌ها ناشناخته است. بهتر است بدانيد خطر ابتلا به سرطان پروستات در كساني كه سابقه فاميلي اين بيماري را دارند بيشتر است اين مردان حتي اگر هيچ علامتي از بيماري نداشته باشند بايد از سن چهل و پنج سالگي به بعد بطور منظم تحت بررسي و معاينه قرار بگيرند. برخي محققين نشان داده‌اند مصرف چربي زياد در رژيم غذايي شانس ابتلا به سرطان پروستات را افزايش مي‌دهد.   علائم سرطان پروستات چيست؟ سرطان پروستات در مراحل اوليه هيچ علامتي ايجاد نمي‌كند. در مراحل بعدي ممكن است علائم زير ديده شود: 1)      علائم اوليه: اين علائم شبيه علائم بزرگ شدن خوش خيم پروستات كه در قسمتهاي قبل گفته شد مي‌باشند. 2)   علائم مراحل پيشرفته بيماري پس از دست‌اندازي سرطان به ساير نقاط بدن ايجاد مي‌گردند مانند دردهاي استخواني، بالا رفتن اورة خون، كم خوني و كاهش وزن شديد.   چگونه مي‌توان سرطان پروستات را تشخيص داد؟ -          معاينه پروستات توسط پزشك. -          آزمايش PSA خون: (آنتي ژن اختصاصي پروستات در سرم خون). در اكثر موارد سرطان پروستات PSA خون افزايش مي‌يابد. -     نمونه‌برداري پروستات: در صورت معاينه غيرطبيعي بودن PSA خون نمونه‌برداري پروستات انجام مي‌شود تا سرطان پروستات تشخيص داده شود.   بهتر است در مردان بالاي 50 سال، آزمايش PSA خون و معاينه پروستات توسط متخصص اورولوژي انجام گيرد. در بيماراني كه سابقه فاميلي مثبت دارند، اين بررسي‌هاي بايد از 45 سالگي شروع شود. در صورت عدم تشخيص به موقع سرطان پروستات و گسترش بيماري به ساير نقاط بدن اين بيماري غيرقابل درمان و منجر به مرگ مي‌شود.   راه‌هاي درماني سرطان پروستات: انتخاب نوع درمان براساس ميزان پيشرفت سرطان است. -          در سرطان محدود به پروستات كه به ساير نقاط انتشار نداشته باشد، باهدف ريشه‌كني بيماري دو انتخاب وجود دارد: 1-      جراحي پروستات 2-      اشعه درماني -     در سرطان پيشرفته درمان شامل اشعه درماني، هورمون درماني و درمانهاي حمايتي است. توقف هورمون‌هاي ضروري براي رشد و نمو سلول‌هاي بدخيم به دو روش قابل انجام است: 1-        تجويز داروهاي هورموني خاص: از مهم‌ترين اين داروها مي‌توان به آنالوگهاي GnRh (مثل ديفرلين Diphereline) اشاره نمود كه با تزريق ماهيانه فقط يك آمپول ضمن حفظ بيضه توليد هورمونهاي مورد نياز حيات سلولهاي بدخيم پروستات را مهار نموده، موجب توقف رشد و تكثير اين سلولها گرديده و ميزان PSA (آنتي‌ژن اختصاصي پروستات در سرم خون) را به محدوده طبيعي بر مي‌گرداند و جايگزين مناسبي در درمان بيماراني مي‌باشد كه فاقد معيارهاي لازم جهت عمل جراحي هستند. 2-                جراحي و خارج كردن بيضه‌ها   اين روش‌ها فقط رشد سلولهاي سرطاني را متوقف مي‌كند ولي آن را از بين نمي‌برد، بنابراين احتمال عود بيماري پس از چند سال وجود دارد، بنابراين: تشخيص زودهنگام سرطان پروستات با انجام آزمايش PSA خون و معاينه سالانه از 50 سالگي به بعد امكان­پذير مي‌باشد. تشخيص زودهنگام درمان به موقع و ريشه كن نمودن سرطان پروستات را ممكن مي‌سازد.     بيماران با چه علائمي مراجعه مي‌كنند؟ نوع حاد با تب و لرز، درد استخواني و درد تمام بدن تظاهر مي‌نمايد. سوزش ادرار، تكرار ادرار، سخت ادرار كردن، كدر شدن ادرار و احساس سنگيني در ناحيه زير بيضه‌ها و داخل مقعد از علايم اختصاصي آن مي‌باشند. پروستاتيت حاد ممكن است منجر به بند آمدن كامل ادرار شود. براي درمان معمولاً نياز است بيمار در بيمارستان بستري شود و آنتي‌بيوتيك از راه وريد براي وي تزريق شود. بيماري در عرض چند روز پس از درمان مناسب بهبود مي‌يابد.   ممكن است پروستاتيت حاد تبديل به پروستاتيت مزمن يا آبسه پروستات بشود. آبسه پروستات نياز به جراحي براي تخليه آبسه دارد. پروستاتيت مزمن بيماري است كه مدت‌هاي طولاني باعث ايجاد مشكل براي شخص مبتلا مي‌گردد. درمان آن طولاني است و نياز به همكاري مستمر پزشك و بيمار دارد.     بزرگي خوش‌خيم پروستات چيست؟   بزرگي خوش خيم پروستات بيماري شايع مردان مسن مي‌باشد. در اثر بزرگ شدن پروستات، مجراي ادرار تحت فشار قرار گرفته و راه خروجي ادرار مسدود مي‌شود.   در چه افرادي بزرگي خوش خيم پروستات بيشتر ديده مي‌شود؟ شيوع اين بيماري باافزايش سن بيشتر مي‌شود، به طوري كه بيش از پنجاه درصد مردان بالاي 50 سال و 90% بيماران بالاي 80 سال مبتلا به بزرگي خوش خيم پروستات هستند. تاكنون علت بزرگ شدن پروستات مشخص نشده است.   بزرگي خوش خيم پروستات چه علائمي ايجاد مي‌كند؟ علائم اين بيماري به علت فشار پروستات بر مجراي ادراري ايجاد مي‌شوند و عبارتند از: 1)      كاهش فشار و قطع و وصل شدن جريان ادرار. 2)      تأخير در شروع ادرار . 3)      نياز به تخليه مكرر ادرار و احساس باقي ماندن ادرار در مثانه پس ازادرار كردن . 4)      قطره قطره آمدن ادرار پس ازاتمام ادرار كردن . 5)      تكرر ادرار در روز و شب . 6)      زور زدن هنگام ادرار كردن .   بيماراني كه علائم گفته شده را دارند، بايستي به متخصص اورولوژي مراجعه نمايند تا تحت معاينه و بررسي قرار گيرند. سرطان پروستات نيز به علت بزرگي پروستات گاهاً با علايم فوق ديده مي‌شود.   آيا مي‌دانيد در صورت عدم درمان، بزرگي خوش خيم پروستات مي‌تواند عوارضي به دنبال داشته باشد؟  در صورت عدم درمان عوارض عبارتند از: 1-      اسنداد كامل راه خروج و بند آمدن ادرار . 2-      خونريزي ادراري . 3-      تشكيل سنگ مثانه . 4-      عفونت‌هاي ادراري . 5-      نارسايي كليه . 6-      از كارافتادن مثانه . در صورت عدم درمان بزرگي خوش خيم پروستات مي‌تواند موجب نارسايي كليه شود.   راه‌هاي تشخيص اين بيماري چيست؟ علائم ذكر شده در قسمت قبل احتمال اين بيماري را مطرح مي‌نمايد. براي تشخيص قطعي بايد كارهاي زير انجام شوند: -          پزشك مي‌تواند با انجام معاينه پروستات آن را لمس كرده و بزرگ شدن اندازه آن را تشخيص دهد. -          براي بررسي بيشتر از آزمايش خون و ادرار و سونوگرافي كليه‌ها، مثانه و پروستات استفاده مي‌شود. -     بهتر است بدانيد بزرگي خوش خيم پروستات علت سرطان پروستات نمي‌باشد، ولي احتمال دارد بزرگي خوش خيم و بدخيم پروستات با هم وجود داشته باشند. بنابراين لازم است در تمامي بيماراني كه با علائم بزرگي خوش خيم پروستات مراجعه مي‌كنند. آزمايش PSA خون و معاينه پروستات انجام شود.   چه راه‌هاي درماني براي بزرگي خوش خيم پروستات وجود دارد؟ درمان به دو صورت دارويي و جراحي مي‌باشد. نوع درمان بستگي به وضعيت بيمار دارد.   چه درمان‌هاي دارويي براي بزرگي خوش خيم پروستات وجود دارد؟ 1-   شل كننده‌هاي عضلات پروستات: مهمترين داروهاي استفاده شده در درمان بزرگي خوش خيم پروستات هستند. از جملة اين داروها مي‌توان به پرازوسين (Prazosin)، ترازوسين (Terazosin) و تامسولوسين (Tamsulosin) اشاره كرد. اين داروها موجب بهبود جريان ادراري و تخفيف علائم مي‌شوند، اما تأثيري بر اندازه پروستات ندارند. عوارض اين داروها عبارتند از سرگيجه به هنگام تغيير وضعيت از نشسته به ايستاده، احساس سبكي سر و ضعف... 2-   فيناسترايد: دارويي است كه به تنهايي اثر كمي در بهبود علائم ناشي از بزرگي پروستات دارد، ولي در موارد كمي باعث كوچك شدن پروستات مي‌گردد. 3-      داروهاي گياهي: مانند پيجيوم كه اثر آنها ثابت نشده است.   بيماراني كه دچار يك يا چند تا از علايم زير در زمينه بزرگي پروستات باشند نياز به عمل جراحي پروستات دارند: 1)      عفونت‌هاي مكرر ادراري . 2)      سنگ مثانه . 3)      خونريزي مكرر ادراري . 4)      علايم نارسايي كليه . 5)      عدم پاسخ مناسب به درمان دارويي .   چه روش‌هاي جراحي براي درمان بزرگي خوش خيم پروستات وجود دارد؟ 1-      تراشيدن پروستات از طريق مجرا (TUR-P). 2-      جراحي باز پروستات: در مواردي كه اندازه پروستات بزرگ باشد. جراحي پروستات به روش باز انجام مي‌شود.   روش‌هاي جديد درمان بزرگي پروستات از امواج راديويي، ليزر يا امواج مافوق صوت در درمان بزرگي خوش خيم پروستات استفاده مي‌شود. اين روشها در حال تحول بوده و هنوز نتايج طولاني مدت آنها مشخص نشده است.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

زردي نوزادي

بيشتر از نيمي از نوزادان پس از بدنيا آمدن دچار درجاتي از زردي مي شوند. اين زردي در پوست و سفيدي چشم معمولاً در طي هفته اول تولد پيدا شده و شكل و رنگ خاصي به نوزاد مي دهد. اين حالت را زردي نوزادان ناميده اند. در بسياري از موارد اين زردي طبيعي بوده و پس از چند روز از بين مي رود و نشان دهنده بيماري مهمي نمي باشد. علت زردي در نوزادان افزايش يك ماده رنگي زرد مايل به سبز بنام بيلي روبين در خون مي باشد. اين ماده رنگي بعلت تخريب طبيعي گلبول هاي قرمز در بدن ايجاد شده و كبد اين ماده را از خون برداشت كرده و پس از تغييراتي درآن، اين ماده توسط كليه ها و با ادراردفع شده و قسمتي از آن نيز از راه صفرا با مدفوع دفع مي شود. اگر كبد قدرت برداشت و تغيير شكل اين ماده رنگي را نداشته باشد يا از توانايي كبد كاسته شده باشد، ميزان اين ماده رنگي زرد در خون افزايش پيدا كرده و در تمامي نسج هاي بدن وارد و رنگ اين نسوج (مثل پوست و سفيدي چشم) زرد مي شود.

نوزادي كه زردي دارد چنانچه با شير مادر تغذيه شود، امكان دارد كه زردي اش بيشتر شود، اگر نوزاد يك بيماري زمينه اي داشته باشد، امكان دارد كه زردي ايجاد شده شديدتر پيدا شود. بطور مثال اگر مادري گروه RH خوني منفي داشته باشد و گروه خوني همسرش RH مثبت باشد، امكان دارد كه جنين گروه خوني RH مثبت پيدا كند و اين مغايرت گروه خوني جنين و مادر معمولاً در فرزند دوم به علت وجود مواد ضد RH در خون مادر، مي تواند موجب خراب شدن سريع گلبول هاي قرمز جنين شده و جنين فوت شود و در صورتي كه فوت جنين ايجاد نشود، نوزاد با زردي بسيار شديد (بعلت تخريب گلبولهاي قرمز و ايجاده ماده بيلي روبين بمقدار زياد) دنيا بيايد. همين حالت ممكنست در ناسازگاري گروه هاي خوني ABO بين مادر و جنين نيز ايجاد شود.

از موارد ديگر ايجاد زردي در نوزاد، عفونت هاي جنين در رحم مي باشد، خيلي از عفونت ها از جفت عبور نكرده و به جنين نمي رسند ولي بعضي ميكروب ها و ويروس ها قابليت عبور از جفت را داشته و در جنين باعث عفونتي مي شوند كه علاوه بر ضايعات متعدد، تخريب گلبولي نيز ايجاد مي كنند.

كبد نوزاد پس از بدنيا آمدن، معمولاً بطور طبيعي نارسا بوده و توانايي برداشت كامل بيلي روبين ايجاد شده را ندارد و پس از چند روز، فعاليت كبد نرمال مي شود و بدنبال آن، زردي از بين ميرود. در موارد بسيار نادري، مجاري صفراوي در جنين ساخته نشده و بنابر اين صفرا كه حاوي بيلي روبين است از كبد نمي تواند خارج شود و در نتيجه نوزاد دچار زردي بسيار شديدي مي شود.

در بيشتر نوزاداني كه به موقع دنيا آمده اند و زردي دارند،‌ پوست و سفيدي چشم نوزاد زرد رنگ است و علامت ديگري وجود ندارد ولي اگر ميزان بيلي روبين خون از مقدار خاصي بيشتر شود خواب آلودگي و بي اشتهايي پيدا مي شود. چنانچه ميزان زردي از حد معيني بيشتر شده و مدت زماني طول بكشد، نوزاد دچار صدمات مغزي و شنوايي مي شود. اگر مجاري صفراوي نوزاد ساخته نشده باشد و درمان دير انجام شود، نوزاد فوت خواهد كرد.

تشخيص چگونه است؟

ابتدا از نوزاد نمونه خون گرفته شده و ميزان بيلي روبين آن مشخص مي شود (در حال حاضر در بعضي از آزمايشگاه ها وسايلي وجود دارد كه بدون خونگيري واز روي رنگ نرمه گوش نوزاد ميزان بيلي روبين خون را مشخص مي كنند). قدم دوم بررسي بيمار از نظر وجود بيماريهاي زمينه اي مي باشد.

بسياري از نوزادان با زردي خفيف احتياج به هيچ درماني ندارند، اگر ميزان بيلي روبين بالا باشد، از نور درماني استفاده مي شود. بعضي لامپها (مخصوصاً لامپ هاي فلورسنت) مقدار زيادي اشعه ماوراء بنفش ايجاد مي كنند، اشعه ماوراء بنفش پس از بر خورد با پوست نوزاد باعث تبديل بيلي روبين به يك ماده بي ضرر مي شود. در موقع نور درماني بايد چشم هاي نوزاد پوشيده شود، زيرا اين اشعه براي چشم ايجاد عارضه ميكند. اگر علت زردي مغايرت RH خون مادر يا بچه باشد و يا ميزان بيلي روبين رو به افزايش باشد، تعويض خون نوزاد انجام مي شود. در موارد نادري كه مجاري صفراوي نوزاد ساخته نشده باشد بايد در همان روزهاي اول زردي، عمل جراحي انجام شود.

چنانچه زردي زياد نباشد، خوراندن شير كمكي به مقدار زياد باعث افزايش دفع بيلي روبين از راه مدفوع شده و زردي كمتر مي شود.

معمولاً زردي هايي كه شديد نيستند و به مدت طولاني باقي نمي مانند (در همان هفته اول پيدا شده و از بين مي روند) عارضه اي در نوزاد ايجاد نمي كنند. با زردي هاي شديد و طولاني مدت نوزاد دچار كاهش شنوايي يا كري كامل شده و امكان صدمات مغزي شديد و عقب ماندگي ذهني وجود دارد.

بعضي داروها مي توانند با فعال كردن كار كبد نوزاد باعث برداشت بيشتر بيلي روبين توسط كبد شده و مي تواند زردي را كاهش دهند كه در صورت لزوم توسط پزشك تجويز خواهد شد.

مصرف بعضي از داروها مخصوصاً كوتريموكسازول توسط خانم باردار در آخرين روزهاي حاملگي مي تواند روي كبد جنين اثر گذاشته و پس از به دنيا آمدن نوزاد باعث زردي شديد شود.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

واريس چيست و چگونه درمانش كنيم ؟

واريس يك مشكل شايع است، خصوصاً در خانمها. وريدهائي كه دچار واريس مي‌شوند به صورت پيچ‌خورده و بزرگ در مي‌آيند.

از آنجا كه درمانهاي جراحي معمولاً تهاجمي و به بستن يا برداشتن كامل وريدهاي مبتلا منجر مي‌شود، افراد مبتلا بيشتر روشهاي جايگزين و درمانهاي گياهي را مي‌پسندند.

هنگامي كه دريچه‌هاي موجود در ديوارۀ وريدها ضعيف مي‌شوند، نيروي جاذبه، خون را به سمت پاها مي‌كشد و موجب تورم ديوارۀ رگ‌هاي خوني مي‌شود.

در اين حالت درد مبهم، سنگيني و تورم مختصر مچ پا ايجاد مي‌شود. علت هم آن است كه ممكن است ساعت‌هاي زيادي روي پا بايستيم يا مخصوصاً در افراد مسن عروق خوني خاصيت ارتجاعي خود را از دست داده باشند.

ساير علائم شامل خارش اطراف يك يا چند وريد مبتلا و تغيير رنگ پوست در مجاورت مچ پا مي‌باشد.

 

اعمال زير به بهبود واريس كمك خواهد كرد :

۱ـ از جوراب‌هاي واريس كه حالت ارتجاعي و حفاظتي دارند استفاده كنيد.

۲ـ ورزش كنيد. قدم زدن يا دويدن و دوچرخه سواري براي پيشگيري و درمان هر دو مفيدند.

۳ـ پاها را بالا ببريد. به پشت بخوابيد و پاهاي خود را به مدت ۵ دقيقه بالا نگهداريد. براي راحتي بيشتر يك متكا زير باسن خود قرار دهيد. اين كار را ۱ تا ۲ بار در روز انجام دهيد؛ اگر كمردرد داريد مواظب باشيد.

۴ـ شاه بلوط هندي (horse chestnut) را امتحان كنيد. اين گياه قدرت وريدها و ديوارۀ عروق خوني را افزايش مي‌دهد و از شل شدن و ورم كردن وريدها جلوگيري مي‌كند، همچنين التهاب را از بين مي‌برد و براي سلامت وريدها و بازسازي وريدهاي آسيب‌ديده بسيار مفيد است.

۵ـ از فيبر غذائي زياد استفاده كنيد؛ مثلاً غلات كامل (مانند جو دوسر، جو، لوبيا، باقلا، نخود)، گوجه فرنگي پخته شده با پوست، برنج دودي (brown rice) و گندم كامل و مقداري سبزيجات و ميوه.

نوشيدن مقدار بيشتري آب نيز مؤثر است. در حقيقت اين اقدامات براي پيشگيري از يبوست و جلوگيري از اعمال فشار بيشتر روي دريچه‌هاي موجود در مسير وريدهاي پا مي‌باشد.

۶ـ از ويتامين ث استفاده كنيد. مصرف ۱ تا ۲ گرم ويتامين ث در روز ديوارۀ عروق خوني را تقويت مي‌كند. اگر با اين مقدار دچار اسهال شديد، ميزان مصرف را نصف نمائيد.

۷ـ از يك كرم آروماتراپي استفاده كنيد كه شامل گياه انجيلي و اسانس ليمو باشد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۲۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)