مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

شپش حشره آزاردهنده

شپش چيست؟
   شپش حشرة كوچكي است به رنگ سفيد مايل به خاكستري تيره يا روشن، كه داراي دهاني مخصوص مكيدن خون، دو شاخك، سه جفت پاي كوتاه يا چنگال است.
   توليد مثل شپش از طريق تخم‌گذاري مي‌باشد. تخم شپش سفيد رنگ و كوچك است و رشك ناميده مي شود. شپش اين تخمها را به درز لباسها و يا به موها مي‌چسباند.
   شپش در مو و لباس زندگي مي‌كند و فقط به خاطر تغذيه به روي سطح بدن مي‌آيد و خودش را به پوست بدن مي‌چسباند و خون مي‌مكد. مكيدن خون باعث خارش در محل گزش مي‌شود.


                                    پيامبر گرامي اسلام (ص) مي‌فرمايد:
                         سه چيز نبايد مشترك باشد: حوله، شانه و مسواك


محل زندگي شپش كجاست؟
  
در سر: لابه‌لاي موهاي سر، بيشتر پشت گوشها و پشت سر و پس گردن.
   در لباسها: بخصوص درز لباسها.
راه انتقال شپش
  
لباسها و وسايل شخصي: زيرپيراهن، روسري، كلاه، ديگر لباسها، شانه، برس، تل سر و گل سر، وسايل خواب هم مي‌تواند عامل انتقال شپش باشد.


چرا شپش مضر است؟
  
چون شپش به پوست بدن چسبيده، خون را مي‌مكد و موجب اذيت و آزار مي‌گردد. جاي مكيدن خون ايجاد خارش مي‌كند. خارش ميتواند زمينة بروز زردزخم را فراهم نمايد. شپش تن باعث انتقال بعضي از بيماريهاي خطرناك مثل تيفوس مي‌شود.
   شپش به سرعت از افراد آلوده به ديگر افراد منتقل مي‌شود.

چگونه مي‌توان از آلودگي به شپش جلوگيري كرد؟
• بدن و موي سر خود را با شستشوي مرتب تميز نگهداريد.
• موهاي خود را هر روز شانه كنيد.
• شانه و برس خود را تميز نگه داريد.
• لباسها و ملحفه‌ها را با دست يا ماشين لباسشويي شسته و در آفتاب يا خشك‌كن، خوب خشك كنيد.
• هرگز از لباسها و وسايل شخصي ديگران مانند شانه، برس، روسري، كلاه، گل سر، تل سر و كش سر استفاده نكنيد.
• اگر متوجه وجود شپش در نزد خود و يا ديگران شديد بلافاصله به معلم يا والدينتان اطلاع دهيد.


براي رهايي از شپش چه كارهايي مي‌توان كرد؟
• در صورت ديدن شپش در سر يا بدن خود و يا خارش مداوم و شديد سر يا بدن، فوراً به معلم يا پدر و مادرتان اطلاع دهيد.
• داروهاي داده شده را طبق دستور مصرف نماييد.
• ملحفه و لباسها را مرتب شسته و در آفتاب خشك كرده و اتو كنيد.
• مرتب حمام كنيد.


• با يك شانه دندانه ريز، موهاي خود را شانه كنيد و سپس شانه را تميز نماييد.
• موها را روزانه شانه كنيد.
• مرتب حمام كنيد.
• هرگز از وسايل شخصي ديگران استفاده نكنيد.

                                                              شپش
  
شپش يك حشره موذي و انگلي خونخوار است كه بيشتر در موي سر و بدن انسان و درز لباس زندگي ميكند و از خون انسان تغذيه مي‌نمايد، بهمين دليل ايجاد خارش نمودهو ممكن است با ايجاد خراش در ناحيه آلوده ميكروب‌ها وارد پوست شوند و بدنبال آن عفونتهاي پوستي و از جمله زردزخم ايجاد شود.
   به تخم شپش رشك مي‌گويند كه سفيد رنگ بوده و به ديوار موها مي‌چسبد. هر شپش ماده بالغ براي توليد مثل در ماه تعداد 300-250 تخم مي‌گذارد و بعد مي‌ميرد. شپش سر لابلاي موها و بر روي پوست سر مخصوصاً‌ناحيه پشت گوش و پشت سر زندگي مي‌كند. شپش سر در كودكان سنين دبستان شايع‌تر است ولي در همه گروههاي سني ممكن است ديده شود. سن، جنس، نژاد، وضعيت اقتصادي، اجتماعي بر شدت شيوع آلودگي دخالت دارد و تاثير مي‌گذارد.
   شپش تن بر روي بدن زندگي نموده و ايجاد خراش و خارش مي‌كند كه در اثر آلودگي مي‌تواند منجر به عفونت گردد. شپش بدن به تغييرات درجه حرارت حساس مي‌باشد بطوريكه درجه حرارت بيش از 40 درجه سانتيگراد را نمي‌تواند حل كند.
راههاي انتقال آلودگي:
-
انتقال شپش از فرد آلوده به شخص ديگر در اثر تماس مستقيم
- تماس با اشياء آلوده مثل حوله، شانه، كلاه، روسري، مقنعه، رختخواب، بالش و … كه در واقع تماس غير مستقيم مي‌باشد.
بيماريهايي كه از طريق شپش به انسان منتقل مي‌شوند كدامند؟
عبارتند از بيماري تيفوس، زردزخم، طاعون و تب راجعه
طريقه درمان:
* طرز استفاده از شامپو گامابنزن (ليندان) 1 درصد
   موها را خيس مي‌كنيم بعد دو قاشق غذاخوري از شامپو را روي موها ريخته و طوري ماساژ مي‌دهيم كه به ريشه موها و پوست سر ماليده شود. بعد مي‌گذاريم تا به مدت 5-4 دقيقه شامپو روي سر بماند سپس با شانه‌اي كه به سركه آغشته شده موها را شانه مي‌زنيم تا رشك‌ها از موها جدا شوند و بعد سر را شسته و خشك مي‌كنيم لازم است يك هفته بعد الي 10 روز بعد اين كار تكرار شود.
* طرز استفاده از لوسيون پرمترين 5/0 درصد
   براي اين منظور موها را شسته داده و خشك مي‌كنيم آنگاه لوسيون را روي موها ماليده و ماساژ مي‌دهيم تا به پوست سر برسد. بعد مي‌گذاريم تا مدت 12-8 ساعت بماند سپس با شانه آغشته به سركه موها را شانه مي‌زنيم تا رشك جدا شود و موها را شستشو داده و خشك مي‌كنيم. لازم است يك هفته تا 10 روز بعد نيز اين كار تكرار شود. براي درمان آلودگي به شپش تن، دارو بايد از گردن به پائين به تمام نقاط بدن ماليده شود و بعد از 24-12 ساعت بدن را شستشو دهيم.
روش كنترل و پيشگيري:
- رعايت بهداشت فردي و استحمام حداقل هفته اي يكبار
- آموزش بهداشت عمومي به دانش‌آموزان و اولياء‌ و تميز نگه داشتن محيط زندگي
- شانه زدن موها در هواي آزاد روزي چند مرتبه
- شستن و اطو كشيدن لباس‌هاي آلوده و يا جوشانيدن آنها به مدت نيم ساعت
- عدم استفاده از وسائل شخصي ديگران (برس، شانه، روسري، مقنعه، كلاه و لباس و …)
- از بين بردن رشك و شپش در لباس‌ها و وسايل شخصي مبتلايان بطور همزمان
- رفع آلودگي از همه افراد خانواده بطور همزمان
- بيماريابي و گزارش سريع موارد آلوده به نزديك‌ترين مركز بهداشتي درماني
نكته مهم:
   درمان در آلودگي شپش حتماً‌ بايد بصورت جمعي و همگاني باشد زيرا اگر فرد درمان هم بشود در صورت تماس با فرد آلوده يك يا دو هفته بعد مجدداً مبتلا ميگردد.
                             كودكان آلوده به شپش اغلب دچار بيقراري ميشوند
.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

6 عادت مضر، قبل و بعد از غذا

بسياري از افراد داراي عادت هاي نادرستي هستند،بدون اينكه از آن مطلع باشند مثلا ...

 

سعي كنيد 6 مورد زير را بعد و قبل از غذا خوردن رعايت كنيد:
1 - بعد از غذا سيگار نكشيد:
آزمايشات نشان داده است كه كشيدن يك نخ سيگار بلافاصله بعد از غذا،مساوي است با كشيدن 10 نخ در ساير اوقات؛در نتيجه به همين نسبت خطر ابتلا به سرطان را افزايش مي دهد.

2 - بلافاصله بعد از غذا،ميوه نخوريد:
خوردن ميوه بلافاصله بعد از غذا باعث مي شود كه هوا داخل معده جمع شده و نفخ شديد ايجاد شود،بنابراين حداقل يك ساعت قبل از غذا و دو ساعت بعد از غذا ميوه بخوريد.

3 - بلافاصله بعد از غذا چاي ننوشيد:
مقدا زيادي اسيد در برگ هاي چاي وجود دارد كه باعث محكم شدن تركيبات و پيوندهاي پروتئيني داخل غذا و در نتيجه سخت شدن هضم غذا مي شود.به عنوان مثال چاي داراي تركيباتي است كه جذب  آهن  را بسيار كم مي كند.

4 - حمام نكنيد:
حمام كردن باعث افزايش جريان خون در دست ها،پاها و سطح بدن و كاهش جريان خون در اطراف معده مي شود، در نتيجه باعث اختلال در هضم غذا مي شود.

5 - بعد از غذا پياده روي نكنيد:
در بين مردم شايع است كه پياده روي بعد از غذا،به هضم آن بسيار كمك مي كند،ولي اين درست نيست.پياده روي پس از غذا خوردن باعث مي شود كه دستگاه گوارش در جذب غذا ناتوان شود و مواد مغذي داخل غذا جذب بدن نشوند.

6 - بلافاصله بعد از غذا نخوابيد:
در اين صورت عمل هضم غذا به درستي انجام نمي شود و باعث ايجاد عفونت روده و ناراحتي هاي گوارشي مي شود

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

حمايت هاي رواني اجتماعي در بلايا و حوادث غيرمترقبه

حمايت هاي رواني اجتماعي در بلايا و حوادث غيرمترقبه

مقدمه:

      ايران يكي از 10 كشور اصلي بلاخيز دنياست به طوري كه در يكصد سال اخير بيش از 180.000 نفر در اين بلايا كه به طور عمده زلزله بوده است جان خود را از دست   داده اند، در طي سالهاي 1373 تا 1381 بيش از 1000 زلزله 3 تا 3/7 در مقياس ريشتر اتفاق افتاده اند. و فقط در ساال 1382، 267 زلزله، 129 سيل و 1340 حادثه ديگر اتفاق افتاده است در اين مدت كوتاه بدون محاسبه حوادث جاده اي 26752 نفر جان خود را از دست داده اند. جريان بلاياي طبيعي مثل يك كوه يخ است كه قسمت اعظم آن در زير آب قرار دارد و ديده نمي شود، مرگ و محروميت هاي جسماني قسمت بيروني آن است ولي معلوليت عواقب رواني حوادث كه گاهي تا پايان عمر باقي مي ماند، بخش اصلي اين كوه يخ را تشكيل مي دهند كه در اكثر مواقع مورد غفلت قرار مي گيرند و اين زخمهاي رواني گرچه پنهان هستند ولي موجب رنج و ناتواني و افت كاركردهاي بسياري از افراد مي شوند.

تعريف مفاهيم :

سلامت : طبق تعريف سازمان جهاني بهداشت. سلامت عبارت است از حالت رفاه كامل جسمي رواني و اجتماعي نه فقط فقدان بيماري .

بهداشت رواني :

تأمين حفظ و ارتقاء سلامت روان افراد جامعه است به گونه اي كه آنها نه تنها  بيماري رواني نداشته باشند بلكه بتوانند كارهاي روزانه خود را به خوبي انجام دهند و از زندگي لذت ببرند.

سانحه يا بلا:

يك پديده محيطي شديد و ناگهاني با ابعاد وسيع است كه در جريان آن منطقه آسيب ديده نيازمند كمكهاي خارج از منطقه بوده و در نتيجه آن عملكرد افراد و جامعه مختل مي گردد .

انواع بلايا:

1-بلاياي  طبيعي : سوانحي كه در نتيجه عمل نيروهاي طبيعي به وجود مي آيد و انسان در ايجاد آن نقشي ندارد. (زلزله، طوفان، سيل، سقوط بهمن، خشكسالي، سونامي ، آتش سوزي جنگلها و غيره .

2- بلاياي انسان ساخته : سوانحي است كه منشأ وقوع آنها به دست انسان است مثل جنگ، آتش سوزي، حوادث جاده اي و غيره .

3- حمايت رواني و اجتماعي :

فرايندي است كه در راستاي تأمين سلامت رواني آسيب ديدگان سوانح انجام مي گيرد تا به آنها كمك كند به طور مؤثر خود را با فشارهاي رواني ناشي از آن سوانح سازگار نمايند.

مراحل مختلف واكنش هاي رواني پس از بلايا:

1-مرحله تماس با ضربه : اين مرحله چند دقيقه پس از حادثه بروز مي كند . افراد دچار وحشت شديد مي شوند و قدرت انجام هيچ كاري را ندارند . اين مرحله معمولاً كوتاه و گذرا است.

2- مرحله قهرمان گرايي: در ساعات اوليه وقوع حادثه بين افراد حادثه ديده هم بستگي ايجاد مي شود افراد به طور داوطلبانه به امدادرساني كمك مي كنند (بيرون آوردن اجساد از زير آوار)

3- مرحله فراموش كردن غم : يك هفته تا چند ماه پس از بروز حادثه همزمان با رسيدن نيروهاي كمكي افراد اميدوار مي شوند و ممكن است حالت آرامش و نشاط كنند.

4- مرحله مواجهه با واقعيت: 2 تا 3 ماه پس از حادثه بروز مي كند در اين مرحله افراد تازه متوجه دامنه خسارت و فقدانهايشان مي شوند. فرد مجدداً روحيه خود را از دست مي دهند افراد در اين مرحله افسرده و مضطرب مي شوند و به شدت احساس تنهايي مي كنند.

5- مرحله تجديد سازمان :  كه 6 ماه تا يكسال پس از وقوع حادثه بروز مي كند  در اين مدت فرد درك مي كند كه بايد متكي به خود باشد عدم رسيدن تعادل در اين مرحله منجر به باقي ماندن علائم و واكنش هاي رواني مثل افسردگي و اضطراب در فرد مي شود.

واكنش و علائم رواني در گروههاي آسيب پذير :

پس از هر حادثه يا بلا  افكار ، احساسات يا رفتارهايي در بين افرادي كه آسيب ديده اند يا شاهد صحنه هاي دردناك بوده اند جريان پيدا مي كند اين افراد نگراني در مورد تنها ماندن ، امنيت ، سلامت خود و اشخاص مورد علاقه خود را داشته و خواب آشفته دارند. اين افراد نبايد بيمار تلقي شوند چون اين امر يك واكنش طبيعي فرد به يك حادثه كاملاً غيرطبيعي است كه در بسياري موارد در طول زمان علائم تخفيف و يا از بين مي روند.البته بلايا اثر يكساني نمي گذارند برخي افراد نسبت ديگران آسيب پذيري بيشتري دارند مثل كساني كه تنها زندگي مي كنند يا منابع حمايت يا مالي كمتري دارند. افراد  بي سواد، كودكان، زنان و سالمندان احتمال دارد در هنگام وقوع بلايا دچار عوارض رواني بيشتري شوند.

 

 در زمان بروز حادثه چه كساني را بايد به تيم سلامت ارجاع داد؟

     لازم به ذكر است صرف وجود يك يا چند علامت دلالت بر بروز بيماري رواني در افراد نبوده بلكه در صورتي كه اين علائم شديد يا مداوم بوده و رنج فراواني به افراد رسيده و مانع كارآئي آنها گردد نياز به ارجاع به متخصص دارند پاره اي از علائم شامل :

1-     اضطراب

2-     افسردگي

3-     تجربه مجدد حادثه در خواب و بيداري

4-     علائم روان پزشكي ( توهم و هذيان)



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

10 توصيه لازم براي شير دهي موفق در مادران شاغل

10 توصيه لازم براي شير دهي موفق در مادران شاغل-به مناسبت هفته جهاني تغذيه با شير مادر (10-16مرداد)

1-    تغذيه انحصاري شير خوار با شير مادر برحسب ميل و تقاضاي كودك را در سراسر مدت مرخصي زايماني ادامه دهيد . ممكن است شما با اين تصور كه مي خواهيد به كار باز گرديد و نمي توانيد كودك را شير دهيد از همان روزهاي اول تولد به تغذيه مصنوعي طفل بپردازيد تا كودك بدان عادت كند. بايد هشدار داد كه اين كار درست نيست .

2-   پس از اتمام مرخصي زايمان ، هر زمان كه در خانه هستيد (تعطيلات و شب ها ) كودك را بيشتر با شير خود تغذيه كنيد . اين عمل روش معكوس نام دارد و به حفظ تداوم شير دهي كمك مي كند

3-  هنگامي كه از كودك دور هستيد اجازه ندهيد كه كودك را با شيشه و پستانك تغذيه كنند .صبح قبل از رفتن به سر كار شير خود را بدوشيد و در يخچال بگذاريد . بسياري از مادران مي توانند 400-500ميلي ليتر شير را پس از تغذيه كودك بدوشند . حتي اگر شما فقط يك فنجان (حدود 200ميلي ليتر ) از شير خودرا بدوشيد مي توانيد آن را براي سه وعده تغذيه شير خوار (هر بار 60-70ميلي )تقسيم نماييداز مراقب كودك بخواهيد.اين شير را با قاشق و فنجان به طفل بدهد زيرا استفاده از شيشه پستانك نه تنها از لحاظ بهداشتي مناسب نيست و عامل انتقال آلودگي ها و بيماري طفل مي باشد بلكه موجب سردر گمي در طفل و كمتر مكيدن سينه مادر شده و بلاخره سبب كاهش توليد شير مادر مي گردد.

4-   تغذيه تكميلي كودك را زودتر از  6 ماهگي شروع نكنيد

5-   هرگز شير خوار را ترك نكنيد(بجز  وقتي كه در محل كار حاضر مي شويد ) به طوري كه اكثر مواقع بتوانيد به تغذيه طفل بر حسب تقاضاي او با شير خود بپردازيد

6-   شير خود را در محل كار هر 3-4ساعت يكبار بدوشيد . اين امر براي تداوم شير دهي اهميت دارد .حتي اگر امكان نگهداري شير دوشيده شده در محل خنك وجود نداشت با دور ريختن آن چيزي را از دست نمي دهيد و سينه ها شير بيشتري توليد مي كنند

7-  در هنگام استراحت و دراز كشيدن نيز شيرخوار را از خود دور نكرده و اورا به روي سينه بگذاريد

8-  غذاي كافي بخوريد و به قدر كافي مايعات بنوشيد

9-   غذاي مغذي مختصري در محل كار خود ،صرف نماييد

10-با ساير زنان شاغل شيرده موفق ،صحبت و از تجربيات آنها استفاده كنيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آقاي رئيس جمهور شما چرا!!!؟



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چشم چروني سن و سال نداره !!!



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تابش مداوم نور خورشيد تعادل برخي آنزيم ها را مختل مي كند , تمايل به خودكشي در مناطق در معرض نور خورش

در گذشته تصور بر اين بود كه تمايل به خودكشي در اواخر پاييز و اوايل زمستان به دليل تاريكي افزايش مي يابد اما يافته هاي جديد نشان مي دهند تمايل به خودكشي در مناطقي كه در تابستان درمعرض نور خورشيد قرار دارند، نيز افزايش مي يابد.

براساس اين گزارش محققان سوئدي دريافتند ، در مناطقي كه تابش مداوم نورخورشيد منجر به بروز بي خوابي مي شود، افراد بيشتري تمايل به خودكشي نشان مي دهند.

براساس آمار سازمان ملل، سالانه ۸۷۷ هزار نفر خودكشي مي كنند و به ازاي هر خودكشي موفق ، ۱۰ تا ۴۰ خودكشي ناموفق انجام مي شود.

لازم به ذكر است كه دانشمندان معتقدند بروز اختلالات در خواب افراد خطر اقدام به خودكشي را افزايش مي‌دهد.

بر اين اساس محققان سوئدي با بررسي خودكشي هاي صورت گرفته از ۱۹۶۸ تا ۲۰۰۲ در گرينلند متوجه تعدادي بالاي خودكشي در ماه هاي تابستان شدند. اين اقدامات در شمال اين كشور در مواقعي رخ داده كه خورشيد در حال تابش بوده است.

اكثر افرادي كه دست به خودكشي زده اند، مرد بوده اند و روشي خشن براي اتمام زندگي خود مانند پريدن از ارتفاعات بلند، شليك كردن و دار زدن را به كار برده اند .

همچنين محققان معتقدند نور شديد باعث بروز تغييرات در سطح مي شود و در صورت بروز بي خوابي، خطر ارتكاب به خودكشي افزايش مي يابد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

قلب انسان چگونه كار مي كند ؟

قلب يك تلمبه عضلاني است كه در سينه قرار دارد و بطور مداوم در حال كار كردن و تلمبه زدن است. قلب بطور شبانه روزي خون را به سرتاسر بدن تلمبه مي‌كند. در حدود ۱۰۰۰۰۰ بار در روز قلب ضربان مي‌زند. براي اينكه قلب بتواند اين كار سنگين را انجام دهد نياز دارد كه توسط شريانهاي كرونري ، به عضله خودش هم خونرساني مناسبي صورت پذيرد.
* آناتومي قلب

اين عضو مخروطي شكل بصورت كيسه‌اي عضلاني تقريبا در وسط فضاي قفسه سينه (كمي متمايل به جلو و طرف چپ) ابتدا در دل اسفنج متراكم و وسيعي مملو از هوا يعني ريه‌ها پنهان شده و سپس توسط يك قفس استخواني بسيار سخت اما قابل انعطاف مورد محافظت قرار گرفته است. ابعاد قلب در يك فرد بزرگسال حدود ۶×۹x۱۲ سانتيمتر و وزن آن در آقايان حدود ۳۰۰ و در خانمها حدود ۲۵۰ گرم (يعني حدود ۰/۴ درصد وزن كل بدن) مي‌باشد.

قلب توسط يك ديواره عضلاني عمودي به دو نيمه راست و چپ تقسيم مي‌شود. نيمه راست مربوط به خون سياهرگي و نيمه چپ مربوط به خون سرخرگي است. هر يك از دو نيمه راست و چپ نيز مجددا بوسيله يك تيغه عضلاني افقي نازكتر به دو حفره فرعي تقسيم مي‌شوند.

حفره هاي بالايي كه كوچكتر و نازكتر هستند بنام دهليز موسوم بوده و دريافت كننده خون مي‌باشند. حفره‌هاي پاييني كه بزرگتر و ضخيم‌ترند بطن هاي قلبي هستند و خون دريافتي را به ساير اعضاء بدن پمپ مي‌كنند. پس قلب متشكل از چهار حفره است: دو حفره كوچك در بالا (دهليزهاي راست و چپ ) و دو حفره بزرگ در پايين (بطنهاي راست و چپ).
* شريانهاي كرونري
شريانهاي كرونري از آئورت بيرون مي‌آيند. آئورت ، شريان يا سرخرگ اصلي بدن مي‌باشد كه از بطن چپ ، خون را خارج مي‌سازند. شريانهاي كرونري از ابتداي آئورت منشا گرفته و بنابراين اولين شريانهايي هستند كه خون حاوي اكسيژن زياد را دريافت مي‌دارند. دو شريان كرونري (چپ وراست ) نسبتا كوچك بوده و هر كدام فقط ۳ يا ۴ ميليمتر قطر دارند.

اين شريانهاي كرونري از روي سطح قلب عبور كرده و در پشت قلب به يكديگر متصل مي‌شوند و تقريبا يك مسير دايره‌اي را ايجاد مي‌كنند. وقتي چنين الگويي از رگهاي خوني قلب توسط پزشكان قديم ديده شد، آنها فكر كردند كه اين شبيه تاج مي‌باشد به همين دليل كلمه لاتين شريانهاي كرونري (Coronary يعني تاج) را به آنها دادند كه امروزه نيز از اين كلمه استفاده مي‌شود.

از آنجايي كه شريانهاي كرونري قلب از اهميت زيادي برخوردار هستند، پزشكان تمام شاخه‌ها و تغييراتي كه مي‌تواند در افراد مختلف داشته باشد را شناسايي كرده‌اند. شريانهاي كرونري چپ داراي دو شاخه اصلي مي‌باشد كه به آنها اصطلاحا نزولي قدامي و شريان سيركومفلكس يا چرخشي مي‌گويند و اين شريانها نيز به نوبه خود به شاخه‌هاي ديگري تقسيم مي‌شوند.

اين شريانها ، باعث خونرساني به قسمت بيشتر عضله بطن چپ مي‌شوند. بطن چپ داراي عضلات بيشتري نسبت به بطن راست مي‌باشد زيرا وظيفه آن ، تلمبه كردن خون به تمام قسمتهاي بدن است. شريانهاي كرونري راست ، معمولا كوچكتر بوده و قسمت زيرين قلب و بطن راست را خونرساني مي‌كند .

وظيفه بطن راست تلمبه كردن خون به ريه‌ها مي‌باشد. شريانهاي كرونري داراي ساختماني مشابه تمام شريانهاي بدن هستند اما فقط در يك چيز با آنها تفاوت دارند كه فقط در زمان بين ضربانهاي قلب كه قلب در حالت ريلكس و استراحت قرار دارد، خون دراين شريانها جريان مي‌يابد.

وقتي عضله قلب منقبض مي‌شود، فشار آن به قدري زياد مي‌شود كه اجازه عبور خون به عضله قلب را نمي‌دهد، به همين دليل قلب داراي شبكه موثري از رگهاي باريك خوني است كه تمام نيازهاي غذايي و اكسيژن رساني آن را به خوبي برآورده مي‌كند.

 در بيماران كرونري قلب ، شريانهاي كرونري تنگ و باريك مي‌شوند و عضلات قلب از رسيدن خون و اكسيژن به اندازه كافي محروم مي‌گردند. (مانند هنگامي كه كه يك لوله آب به دلايل مختلفي تنگ شود و نتواند به خوبي آبرساني كند).

 در اين صورت ، در حالت استراحت ممكن است اشكالي براي فرد ايجاد نشود ،, اما وقتي كه قلب مجبور باشد كار بيشتري انجام دهد و مثلا شخص بخواهد چند پله را بالا برود، شريانهاي كرونري نمي‌توانند بر اساس نياز اكسيژن اين عضلات ، به آنها خون و اكسيژن برسانند و در نتيجه شخص در هنگام بالا رفتن از پله‌ها دچار درد سينه و آنژين قلبي مي‌گردد.

در چنين مواقعي اگر فرد كمي استراحت كند، درد معمولا از بين خواهد رفت. اگر يك شريان كرونري به علت مسدود شدن آن توسط يك لخته خون ، به طور كامل جلوي خونرساني‌اش گرفته شود، قسمتي از عضله قلب كه ديگر خون به آن نمي‌رسد، خواهد مرد و اين يعني سكته قلبي



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چرا بعضي از زنان دچار سندرم قبل از قاعدگي (PMS)مي شوند؟

 چرا بعضي از زنان دچار سندرم قبل از قاعدگي (PMS)مي شوند؟
اين سندرم به دليل حساسيت بدن نسبت به تغييرات هورموني رخ مي دهد. ۱۰الي۲۰ روز قبل از شروع قاعدگي، سطح هورمون هايي نظير «پروژسترون» و «استروژن» سريعا تغيير مي كند و باعث بروز علائمي نظير پف كردگي، كج خلقي، حساسيت بافت پستان و احساس خستگي در بعضي از خانم ها مي شود.

تقريبا ۹۰درصد از خانم ها اين علائم را قبل از شروع قاعدگي تجربه مي كنند و كمتر از ۲۰درصد از خانم ها اين علائم را با شدت بيشتري دريافت مي كنند كه ممكن است عملكرد و روابط آنها را تحت تاثير قرار دهد. در هر حال اگر جز هر كدام از اين دو دسته هستيد، بايد تا آنجا كه ممكن است براي حفظ سلامت عمومي بدن خود تلا ش كنيد.

مثلا انجام تمرينات ورزشي منظم، نوشيدن مقدار كافي آب، تغذيه مناسب هر چند ساعت يكبار و اجتناب از مصرف الكل و كافئين مي تواند كمك موثري در اين زمينه باشد. براي رفع اختلالات خلقي نيز در بعضي از موارد، استفاده از مكمل كلسيم مي تواند موثر باشد. طبق مطالعه اي انجام شده در سال۲۰۰۵ ثابت شده كه مصرف بالاي ويتامينD و كلسيم باعث عدم بروز علائم سندرم قبل از قاعدگي مي شود.

زناني كه در ۴ وعده غذاي روزانه از شير كم چربي، فرآورده هاي لبني و آب پرتغال خالص تغذيه مي كنند كمتر اين علائم را تجربه خواهند كرد. بعضي محققان معتقدند كه كمبود كلسيم و ويتامينD باعث بروز سندرمPMS مي شود. اغلب موارد، زناني كه علائم اين سندرم را با شدت بيشتري تجربه مي كنند، معتقدند كه بعد از مصرف قرص هاي ضدبارداري تسكين مي يابند. مصرف كم قرص هاي ضدافسردگي نيز مي تواند جهت رفع كج خلقي موثر باشد.

* چرا در بعضي از موارد چرخه قاعدگي نامنظم مي شود؟
بعضي از زنان كه تخمك گذاري منظمي ندارند، قاعدگي نامنظمي خواهند داشت. بعلاوه بيماري و استرس نيز بطور موثري چرخه را تحت تاثير قرار مي دهد. اما مهم تر از همه دانستن تعريف صحيح از قاعدگي منظم است. آنچه بعضي از خانم ها قاعدگي منظم مي نامند، ممكن است صحيح نباشد. قاعدگي منظم يعني دامنه زماني بين ۲۵تا۳۵ روز، كه از اولين روز قاعدگي شروع مي شود و تا شروع قاعدگي بعدي محاسبه مي گردد.

بعضي زنان فكر مي كنند كه چون هر ماه، در روز معيني قاعدگي اتفاق نمي افتد پس جزه دسته افراد با قاعدگي نامنظم هستند. در حاليكه اين تفكر صحيح نيست. بعضي ديگر از زنان در محاسبه زمان وقوع اين سيكل دچار اشتباه مي شوند كه در اين مورد توصيه مي شود زمان دقيق را يادداشت نمايند.

 ساير دلايل داشتن قاعدگي نامنظم يا از دست دادن چرخه (به غير از احتمال حاملگي) عبارتند از: افزايش يا كاهش قابل توجه وزن، فعاليت شديد بدني كه ورزشكاران قواي جسماني انجام مي دهند و يا مشكلات هورموني. اگر در اينصورت، ماه بعد، زمان قاعدگي به وضعيت نرمال برنگشت بايد به پزشك اطلاع داد.

* آيا احتمال حاملگي در زمان قاعدگي وجود دارد؟
اين واقعه امكانپذير است، اما نه با احتمال زياد. نكته اينست كه تشخيص دهيد آيا خونريزي واقعا مربوط به قاعدگي است يا تنها خونريزي هاي خفيف (در حد لكه بيني) بين دو قاعدگي مي باشد. بسياري از زنان در زمان تخمك گذاري دچار خونريزي مي شوند و اگر تصور كنيد كه مربوط به قاعدگي است، امكان حاملگي در اين زمان وجود دارد. همچنين ممكن است در زمان نزديك به انتهاي قاعدگي، به دليل آميزش در محل رحم اسپرم باشد و دو يا سه روز بعد تخمك گذاري صورت بگيرد. در اين حالت احتمال حاملگي زياد خواهد بود.

* آيا قاعدگي بطورمطلق به معناي عدم حاملگي است؟
در اين مورد نمي توان ۱۰۰درصد مطمئن بود. زيرا ممكن است خونريزي مربوط به اوايل حاملگي باشد و هميشه نمي توان به راحتي تفاوت اين دو را تشخيص داد، مگر اينكه مدت آن درست مثل قاعدگي طول بكشد. اگر خونريزي با علائمي نظير تهوع همراه بود انجام تست حاملگي لازم است.

* آيا عدم تعويض به موقع نوار يا تامپون ممكن است خطر بروز سندرم شوك سمي را به همراه داشته باشد؟
اين سندرم نوعي بيماري با منشا» باكتريايي است، كه اولين بار در سال ۱۹۸۰ كشف شد. در اين زمان تعداد زيادي زنان به دليل مصرف نوع خاصي از تامپون جاذب دچار علائم اين بيماري شدند. در اين حالت نوعي باكتري باعث توليد سم مي كند و در نتيجه سندرم شوك سمي اتفاق مي افتد.

علائم اين سندرم عبارتند: از تب، لرز، اسهال، تهوع، درد عضلاني و كهير، كه بعضي متخصصان معتقدند; عدم تعويض تامپون براي مدت طولاني ايجاد محيط مغذي براي باكتري ها مي كند و سندرم بروز مي كند. براي اطلاع يافتن از زمان مناسب تعويض بهتر است از دستورالعمل برچسب روي محصول پيروي شود.

* منظم بودن سيكل قاعدگي يعني چه ؟

منظم بودن سيكل به اين معني است كه يا سيكل در يك روز خاص شروع بشود و يا روزهاي شروع يك سيكل در ماهاي مختلف به يك اندازه جا به جا بشوند كه اين اندازه نهايتا ۳ روز است. در گفتار مصطلح به اين معني كه مثلا هميشه دو روز عقب بيفتد يا هميشه سه روز جلو بيفتد. اهميت اين مطلب در اين است كه اگر سيكل منظم باشد باروري به راحتي صورت خواهد گرفت ولي در صورتي كه سيكل نامنظم باشد، ريسك ناباروري بالا مي رود.

بنابراين در صورتي كه سيكل نامنظم داريد، حتما به دنبال درمان آن باشيد. شايع ترين بيماري كه اغلب در دختر خانم ها ديده مي شود، وجود كيستهاي تخمداني است كه با علامت سيكل هاي نامنظم خودش را نشان مي دهد و براي اينكه اين دختر خانم در زمان ازدواجش بتواند بارداري به موقع و راحتي داشته باشد، بايد قبل از ازدواج درمان بشود.

* اما از كجا بفهيميم كه سيكل ما چند روزه است؟

اگر روز اول شروع خونريزي را در تقويم علامت بزنيد بعد از گذشت چند ماه با شمارش روزهاي سيكل، مي توانيد بفهميد كه سيكل شما چند روزه است. در واقع اعدادي كه بين شروع دو خونريزي پياپي قرار دارند، روزهاي سيكل شما هستند.

* حالا دانستن اينكه سيكل چند روزه است چه فايده اي دارد؟

دانستن اين مطلب چند فايده مهم دارد. اول اينكه شما متوجه مي شويد كه تعداد روزهاي سيكلتان طبيعي است يا خير. يك سيكل طبيعي بايد حداقل ۲۱ روزه و يا حداكثر ۳۵ روزه باشد. در صورتي كه سيكل شما كمتر از ۲۱ روز و يا بيشتر از ۳۵ روز طول دارد بايد به پزشك مراجعه كنيد. زيرا به احتمال قوي شما دچار يك مشكل زنان هستيد.
فايده بعدي مشخص كردن زمان تخمك گذاري است.
تخمك گذاري غالبا ۱۴ روز قبل از شروع خونريزي بعدي اتفاق مي افتد. مسئله آسان شد. اگر قاعدگي شما ۳۴ روزه است، ۳۴_۱۴=۲۰ ، پس زمان تخمك گذاري شما روز ۲۰ بعد از شروع قاعدگي فعلي است. البته اين قاعده فقط براي سيكل هاي منظم صدق مي كند.

* اهميت اين مطلب در چيست؟
اگر شما از روش طبيعي يا كاندوم براي پيشگيري استفاده مي كنيد، بهتر است حوالي اين زمان اصلا نزديكي نداشته باشيد. و در صورتي كه شما نابارور هستيد،  نزديكي در حول و حوش اين زمان با ريسك بالاتر بارداري همراه است.
فايده بعدي دانستن زمان تخمك گذاري اين است كه شما متوجه مي شويد بسياري از تغييرات خُلقيتان در اين زمانها طبيعي است و شما افسرده نشده ايد يا فشار كاريتان بيشتر از حد معمول نيست.
ضمنا همسرتان هم متوجه مي شوند كه در اين زمان ها بهتر است با شما بيشتر مدارا كنند. اغلب خانم ها در حوالي زمان تخمك گذاريشان ورم، تغييرات پوستي، حالاتي شبيه افسردگي و بي حوصلگي دارند و تمايلي براي انجام كارهاي منزل از خود نشان نمي دهند.

بسياري از خانم ها هم دچار درد شكم و لكه بيني مي شوند. تمامي اين موارد در زمان تخمك گذاري طبيعي است و نبايد باعث نگراني شما بشود.
و مطلب آخر درباره تغييرات ترشحات تناسلي يك خانم، در طول سيكل قاعدگي است. از ابتداي سيكل كه ترشحات نداشته و خونريزي ميبينيم. (گفتيم كه شروع سيكل را معادل روز اول خونريزي در نظر ميگيرم.)  پس از پايان خونريزي، ترشحات بصورت بيرنگ يا مايل به سفيد، رقيق و بي بو هستند. در حوالي تخمك گذاري ترشحات به صورت غليظ و چسبناك در آمده و ميزان آن به تدريج زياد مي شود. در اواخر سيكل ترشحات كم مي شود



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

دلايل فشار خون پايين چيست؟

دلايل فشار خون پايين چيست؟

دلايل شايع عبارتند از:

ــ بيماري حاد و پيشرفته مثل خونريزي و يا عفونت شديد:

بسياري از بيماريهاي حاد با خونريزي شديد، از دست دادن مايع بدن، عفونت يا ضربه به قلب مي تواند دليل فشار خون پايين و فشار خون  خيلي پايين هنگام نشستن و يا ايستادن باشد. هنگامي كه اين بيماريها وجود داشته باشند اندازه گيري ميزان فشار خون بيمار بسيار مهم است.

ــ داروهاي كاهنده فشار خون :

تقريباً تمامي داروهاي كاهنده فشار خون هيچ تأثيري بر كاهش فشار خون  هنگام بلند شدن ندارند.تنها گروه دارويي كه بر روي فشار ايستادن اثر مي گذارد آلفا بلاكرها هستند كه در انگلستان دوكسازولين نمونه اي است كه استفاده مي شود. اگر شما از اين دارو استفاده مي كنيد بايد فشار خونتان را هنگام ايستادن اندازه گرفته و ببينيد كه آيا افت فشار خون داريد يا خير.

اگر فرد مسن و يا داراي بيماري ديابت هستيد شما داراي زمينه افت فشار خون هنگام ايستادن هستيد و قرص ها و داروهاي مدرن ممكن است اندكي آنرا بدتر و وخيم تر كند. اگر دچار مسموميت غذايي و يا اسهال شده ايد مقدار زيادي از مايع بدنتان كم شده است و ممكن است قرص هاي مصرفي فشار خونتان را بيشتر دچار افت نمايد. اگر دچار مسموميت غذايي شديد اين بسيار مهم است كه اگر فشار خونتان زير ۱۱۰/۷۰ ميلي متر جيوه است خوردن قرصها را ترك نماييد.

اگر دچار افت فشار خون هنگام بلند شدن هستيد و از قرص و دارو استفاده مي كنيد، بلند شدن آهسته مي تواند شما را كمك كند. براي مثال اينكه اگر در حالت خوابيده و درازكش هستيد، ابتدا بنشينيد و سپس با استفاده از گرفتن يك تكيه گاه بلند شويد.

ــ بيماري نادري كه به عصبهاي كنترل كننده رگها مربوط مي شود.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

عكس

يكي از عكس‌هاي مشهور جنگ جهاني دوم : بعد از
اعلام خبر پايان يافتن جنگ جهاني دوم ، هر كسي به نحوي شادي خود را ابراز مي‌كرد.
اين ملوان هم به سبك خود شادي‌اش را با يك پرستار تفسيم كرده است! البته او به خاطر
اين نوع شادي يك سيلي دريافت كرد!:



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

دانشمندان كره اي واكسن آنفلوآنراي خوكي را ساختند

ه گزارش خبرگزاري مهر، محققان دانشگاه ملي چانگنام توضيح دادند كه ويروس استانداردي را كه از مركز كنترل و پيشگيري بيماريها در آمريكا دريافت كرده بودند در آزمايشگاه كشت داده اند. به گفته اين دانشمندان، كشت اين ويروس منجر به ايجاد ماده اي غير سمي شده است كه مي تواند در مقياس زياد توليد شود. براساس گزارش خبرگزاري "يونهاپ"، اين محققان افزودند روز جمعه و 11 روز پس از دريافت نمونه ويروس استاندارد آنفلوآنزاي خوكي از مركز كنترل و پيشگيري بيماريها در آمريكا موفق به دستيابي به اين واكسن شدند. تاكنون هشت هزار و 565 مورد در 39 كشور دنيا به اين ويروس آلوده شده اند. منبع: خبرگزاري مهر

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

10 ميليون ايراني به آنفلوانزاي خوكي مبتلا مي شوند

نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس شوراي اسلامي با اشاره به اينكه حداقل 10 ميليون نفر ظرف دو تا سه سال آينده در كشور به ويروس آنفلوانزاي نوع A مبتلا مي شوند، اظهارداشت: در خوشبينانه ترين حالت از هر 200 نفر مبتلا كه شناسايي نشوند، يك نفر فوت مي كند.

دكتر حسينعلي شهرياري در گفتگو با مهر به جلسه روز گذشته كميسيون بهداشت و درمان مجلس با تني چند از مديران وزارت بهداشت اشاره كرد و گفت: متاسفانه ما از توضيحات دوستان وزارت بهداشت قانع نشديم و به شدت نگران شيوع اين بيماري و عواقب ناگوار آن هستيم كه سلامت مردم را تهديد مي كند.

آخرين آمار ارائه شده از سوي وزارت بهداشت حاكي از ابتلاي 42 نفر به آنفلوانزاي نوع A در كشورمان است.

شهرياري با اشاره به سفرهاي زيارتي كه موجب افزايش بيماري در كشور شده است، افزود: پيش بيني مي شود ظرف دو تا سه سال آينده حداقل 10 ميليون نفر در كشورمان به آنفلوانزاي نوع A مبتلا شوند كه اين موضوع نگران كننده است.

نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس ادامه داد: در خوشبينانه ترين حالت از هر 200 نفر مبتلا كه شناسايي نشوند يك نفر فوت مي كند و اين موضوع با توجه به اينكه در مناطق دور افتاده مردم به مراكز درماني دسترسي ندارند مي تواند با شدت بيشتري رخ دهد.

شهرياري همچنين به شباهت علائم اين بيماري با آنفلوانزاي فصلي اشاره كرد و گفت: چون علائم آنفلوانزاي نوع A شبيه آنفلوانزاي معمولي است، ممكن فرد به پزشك مراجعه نكند و يا اينكه زماني مراجعه كند كه بيماري در مرحله خطرناك قرار دارد.

نماينده مردم زاهدان در مجلس با تاكيد بر اينكه به شدت نگران مرگ و مير بالاي ناشي از شيوع اين بيماري در كشور هستيم، افزود: شائبه اي كه وجود دارد و در توضيحات دوستان وزارت بهداشت به آن اشاره شد اينكه سازمان حج و زيارت نبايد با تهديد به جريمه زائران، مردم را مجبور به انجام سفر حج كند.

شهرياري با عنوان اين مطلب كه مسائل سياسي در اين بحث وارد شده است تاكيد كرد: برآوردها نشان مي دهد درمان هر نفر كه به نوع شديد اين بيماري مبتلا شود، حداقل 30 دلار هزينه دارد كه با اين احتساب صدها ميليون دلار صرف درمان كساني خواهد شد كه طي اين دو سه سال به اين ويروس مبتلا مي شوند. 

رعايت نكات بهداشت فردي ازجمله استفاده از دستمال هنگام سرفه و عطسه ، شستن مداوم دست با آب و صابون به ويژه روبروسي كردن زائران با ديگران در پيشگيري از ابتلا به اين بيماري موثر است.

نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس از جلسه بعدي اين كميسيون با مسئولان وزارت بهداشت در روز يكشنبه آينده خبر داد و گفت: سرعت انتشار اين بيماري دو تا سه برابر آنفلوانزاي معمولي است. كه با توجه به سفر زائران به خانه خدا و بروز سرفه هاي مزمن در اغلب زائران پس از بازگشت از اين سفر، مطمئنا آمار مبتلايان بيشتر خواهد شد.

وزارت بهداشت اعلام كرده است به منظور پيشگيري از گسترش اين بيماري به هموطنان به ويژه كساني كه از سفر حج عمره به كشور بازگشته اند، توصيه مي كنيم از دست دادن و روبوسي با افراد خودداري كنند. همچنين، استفاده از دستمال هنگام عطسه و شستن دستها پس از تماس با اشياء فرد مبتلا ضروري است چرا كه ويروس اين بيماري تا 2 ساعت بر روي اشياء زنده باقي مي ماند.

شهرياري با اشاره به لغو سفر ورزشكاران ايراني به شرق آسيا براي شركت در مسابقات، افزود: اين موضوع قانع كننده نيست كه ورزشكاران تنومند و سالم از سفر منع شوند اما زائراني كه سالمند و ضعيف هستند هيچ مشكلي در اعزام به حج ندارند..

نايب رئيس كميسيون بهداشت و درمان مجلس با تاكيد مجدد بر نگراني از سلامت جامعه اظهارداشت: در صورتي كه مسئولان وزارت بهداشت نسبت به خطرات اين بيماري شفاف سازي كنند، آن وقت افراد با آگاهي كامل نسبت به انجام سفر اقدام خواهند كرد.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تاثير تغذيه بر زيبايي

همه ما مي‌خواهيم به شادابي و تناسب اندام و زيبايي برسيم. همه از اضافه وزن و افتادگي ماهيچه‌هاي خود ناراحت مي‌شويم. گذشته از اين همه مي‌دانيم غذا در بدن ما نقش مهمي دارد و مي‌توانيم از تاثير مثبت يا منفي غذاها به نفع خود بهره بگيريم. حال پرسش بسياري از شما اين است كه علم تغذيه و معجزه‌هاي آن چه كمكي در راه زيبايي مي‌كند؟ حقيقتا تغذيه سالم و صحيح نقش بسيار قابل توجهي خواهد داشت...


در قرن نوزدهم يك فيلسوف آلماني به نام لوودويك فيرباخ نقاشي از چهره يك انسان كشيد كه تمام اجزاي آن را مواد غذايي تشكيل مي‌دهند و در زير آن نوشته «انسان آن چيزي است كه مي‌خورد.» با توجه به شيوع گسترده بيماري‌هاي غير واگير از نيمه دوم قرن گذشته و مشخص شدن نقش 65 درصدي تغذيه در بروز همگي اين بيماري‌ها، از سال 1980 ميلادي نيز در دانشگاه‌هاي معتبر دنيا الگوي غذايي سالم را به منظور پيشگيري از بروز و شيوع گسترده اين بيماري‌ها ارايه كرده‌اند.


در جوامع امروزي معضل چاقي و اضافه وزن داريم كه با رعايت الگوي صحيح كاملا قابل پيشگيري است و از آنجا كه چاقي خود زمينه‌ساز بسياري از بيماري‌هاي مزمن است به شدت از بروز بيماري‌هاي ديگر (قلبي‌عروقي، سرطان و ديابت) پيشگيري مي‌شود. بنابراين با غذاي سالم و برنامه فعاليت فيزيكي روزانه يا ورزش (به توصيه سازمان جهاني بهداشت حداقل يك ساعت در روز ورزش لازم است) به خوبي مي‌توان وزن را كنترل كرد و از افتادگي ماهيچه يا پوست پيشگيري نمود كه خود به شادابي، تناسب اندام و زيبايي منجر خواهد شد. مصرف نامتعادل و مصرف بيشتر و غيرطبيعي از هر كدام از گروه‌هاي غذايي، مي‌تواند حكم دارو و يا حتي سم براي بدن داشته باشد. به طور مثال حتما مي‌دانيد شكل‌گيري راديكال‌هاي آزاد موجب پيري دستگاه‌هاي بدن مي‌شود ولي چگونه بايد از واكنش‌هاي توليدي راديكال آزاد در ميتوكندري (غذاها در ميتوكندري‌ها به انرژي تبديل مي‌شوند) جلوگيري كرد؟


در شرايط طبيعي به دليل مصرف غذا مقدار معيني راديكال آزاد در بدن توليد مي‌شود كه به عنوان سم بيولوژيك در بدن شناخته مي‌شود اما سيستم دفاع آنتي‌اكسيداني بدن يك فرد سالم توانايي اين را دارد كه اين راديكال‌هاي آزاد را به مواد خنثي تبديل نمايد. مشكل، زماني بروز مي‌كند كه مصرف غذاهاي خاصي در برنامه غذايي زياد و مصرف گروهي ديگر كم مي‌شود. براي مثال افرادي كه در يك وعده غذايي مقدار زيادي غذاهاي گوشتي و چرب ميل مي‌كنند (به خصوص در صورت تهيه نامناسب، فرآورده‌هاي سرخ شده) و يا مقدار مصرف ميوه و سبزي را كاهش مي‌دهند، توليد راديكال‌هاي آزاد در بدنشان، بسيار فراتر از پتانسيل طبيعي بدن براي خنثي كردن آنها است و نهايتا بدن آسيب مي‌بيند. بنابراين توصيه كلي پيروي از الگوي غذايي سالم در تمام وعده‌هاي غذايي روزانه و به صورت هميشگي است.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

توصيه هاي بهداشتي بمنظور پيشگيري از وبا

يماري وبا يكي ازبيماريهاي عفوني است كه همه ساله دربسياري از كشورها شيوع مي يابد ودرايران نيز تقريباً هرسال مواردي از ابتلاي به اين بيماري مشاهده مي شود . وبا يك بيماري واگيردار عفوني است كه فقط درانسان ايجاد مي شود اين بيماري شامل دونوع « كلاسيك » و « التور » است كه نوع دوم آن ،‌قدرت همه گيري بيشتري دارد . درايران نخستين همه گيري درسال 1344 اتفاق افتاده وتا به حال 9 بار همه گيري كشوري رخ داده است اما ابتلا به اين بيماري به صورت تك گيرهمه ساله دربيشتر استانهاي كشور گزارش شده است . درآذربايجان شرقي ازسال 1366 تاكنون پنج بار همه گيري بيماري وبا رخ داده است . ازسال 1377 تا 1384 درايران تعداد موارد مبتلا به وبا 12033 مورد و موارد مرگ ناشي از وبا 149 مورد بوده است . براي آشنايي بيشتر با اين بيماري گفتگويي كرده ايم با دكتر افشين محمدعليزاده ، متخصص عفوني وعضوهيات علمي ومديرگروه تخصصي پيشگيري ومبارزه با بيماريهاي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي

 

سلامت : آقاي دكتر! تعريف شما ازبيماري وبا چيست ؟

 

وبا يك بيماري اسهالي است كه توسط نوعي باكتري به نام ويبريوكلرا ايجاد مي شود كه انتقال آن از راه مدفوعي- دهاني است . ازآنجا كه بيش ازيك ميليون ارگانيسم براي ايجاد اين بيماري مورد نياز است وبا منحصراً ازطريق آب يا غذاي آلوده منتقل مي شود ممكن است آب ازسرمنشاء خود آلوده شده باشد ،‌ضمن اينكه آب هاي سطحي و آب چاههاي كم عمق هم مي توانند منابع عفونت باشند . افزون براين ، ويبريوكلرا مي تواند در محيط هاي آبي براي سالها زندگي كند. البته عمده اين بيماري نوع وارداتي آن است كه بيشترازكشورهاي افغانستان و پاكستان مي آيد .

 

سلامت : فصل شيوع بيماري چه زماني است ؟

 

فصل همه گيري هاي وبا به درستي مشخص نشده است . نزديك خط استوا ، همه گيري هاي وبا غيرقابل پيش بيني است ومي تواند درفصل خشك يا باراني اتفاق بيفتد . درايران امكان بروز و شيوع بيماري وبا از ارديبهشت ماه شروع شده ومنحني شيوع بيماري درتابستان به اوج خود مي رسد وبا فرارسيدن پاييز ، دامنه انتشار بيماري كاهش يافته و درماه آذر نزديك به صفرمي رسد . كاهش شيوع بيماري درآبان ماه به منزله نابودي ميكروب آن نيست بلكه ميكروب ها تا درجات معيني ازسرما در زمستان نيز زنده مي مانند ودربهارسال بعد چرخه بروز و شيوع بيماري ازسرگرفته مي شود بنابراين رعايت بهداشت درتمام زمينه ها مي تواند نقش مهمي درمهاراين بيماري داشته باشد .

 

سلامت : به جزآب وغذاي آلوده به مدفوع انساني ، بيماري ازچه راه هاي ديگري قابل انتقال است ؟

 

همان طوركه گفتم راه سرايت وبا ، آب ويا غذاي آلوده به مدفوع انساني است چون كه ناقل بيماري فقط انسان است . البته اسيدمعده سدمخاطي خوبي دربرابر ورود اين ميكروب به بدن است . معمولاً 12 ساعت تا 6 روز پس ازمصرف مواد غذايي يا آب آلوده ، بيماري ايجاد مي شود و درطول اين مدت امكان انتقال بيماري به نفرديگرنيزوجود دارد واين مي تواند به عنوان يك عامل خطردرشيوع اين بيماري تلقي شود ،‌ضمن اينكه هرچيزي كه آلوده به باكتري وبا شده باشد ، آلوده كننده است . مثلاً حمام كردن يا شستشوي وسايل آشپزي درآب آلوده هم مي تواند موجب انتقال وبا شود غذاهايي هم كه مي توانند وبا را منتقل كنند شامل غذاهاي دريايي ناپخته وخام به ويژه صدف، ‌ميوه وسبزي هستند . به خصوص غذاهايي كه خارج ازيخچال نگهداري مي شوند ، بشكه ويا هرگونه مخزن نگهداري آب كه به دليل تماس دست آلوده حاوي ميكروب وباشده است . آب هاي سطحي ويا آب چاه كه به دليل نزديكي به چاههاي فاضلاب امكان آلودگي پيدا كرده اند ، سبزي ها و ميوه هايي كه با آب آلوده درتماس بوده اند ، وبا را منتقل مي كنند زيرا هم آبياري وهم شستن با آب آلوده امكان انتقال بيماري را فراهم مي سازد . ماهي هايي كه ازآب هاي آلوده صيد شده اند به خصوص اگرخام مصرف شوند .

جالب است بدانيد غذاهاي ترش با آب ليمو مانع رشد ويبريوكلرا مي شوند . از آنجا كه ويبريوكلرا در محيط اسيدي نمي تواند زندگي كند ، بيماراني كه آنتي اسيد مصرف مي كنند يا توليد اسيد معده آنها كاهش يافته است به وبا مستعدتر هستند .

 

سلامت : چه افرادي بيشتردرمعرض خطرابتلا به اين بيماري قراردارند ؟

 

افراد مبتلا به سوء تغذيه، استفاده كنندگان از داروهاي ضداسيدمعده ، الكلي ها و افرادي كه تحت عمل جراحي برداشت معده قرار گرفته اند .

 

 

 

سلامت : علايم ونشانه هاي بيماري شامل چه مواردي است ؟

وبا ، طيف باليني وسيعي دارد . تقريبا 75 درصد از افرادي كه دچار عفونت با ويبريوكلرا مي شوند ، هيچ نشانه اي از بيماري ندارند . 20 درصد ديگر دچار اسهال مي شوند كه از اسهال ايجاد شده توسط ديگر ارگانيسم ها قابل افتراق نيست درتعداد اندكي ( بين 2 تا 5 درصد ) از افراد مبتلا به عفونت ، اسهال آبكي ، استفراغ وازدست رفتن آب بدن رخ مي دهد. وباي علامت دار با اسهال آبكي حجيم بدون تب يا زورپيچ شكم آغاز مي گردد . دراسهال وبايي گاهي رشته هاي سفيدي نيزديده مي شود كه اصطلاحا مدفوع لعاب برنجي نام دارد ومعمولاً بدون بو است يا بوي شبيه ماهي را دارد . اين نوع اسهال ، اسهال خوني نيست ودر بسياري موارد ، بيماري درحد خفيف ومتوسط است . با شدت گرفتن اسهال، ظرف چندساعت بيماربه اغماء مي رود . استفراغ هم مي تواند شديد باشد و كرامپ هاي دردناك درپاها علايم شايع است . درموارد شديد بيماري ، ممكن است زورپيچ درمعده يا درد دست ها وپاها وجود داشته باشد، بنابراين كاهش شديد آب بدن علت اصلي مرگ بيمارمبتلا به وبا است وافراد بايد به محض ديدن اين نشانه ها به مراكز بهداشتي وبيمارستاني مراجعه كنند وبا دادن آزمايش درصورت نوع متوسط بستري شوند .   

 

سلامت : با توضيحاتي كه داديد راههاي پيشگيري ازآن خيلي زياد خواهد بود ؟

 

بله ، ولي ازآنجا كه پيشگيري هميشه راحت تر و آسان تراز درمان است ،‌توصيه مي كنيم به اين موارد دقت كنيد :

v       رعايت بهداشت فردي ، به خصوص شستشوي دست ها بعد از اجابت مزاج وپيش ازصرف هرگونه ماده غذايي

v       ازيخ هاي بهداشتي استفاده كنيد .

v    ازمصرف موادغذايي ، آب ميوه و نوشيدني هاي ارائه شده دربيرون ازمنزل وبه خصوص غذاهاي ارائه شده توسط فروشندگان دوره گرد جداً خودداري كنيد .

v       براي نوشيدن ويا شستن ظرف ها از آب سالم استفاده كنيد .

v       درصورت استفاده ازموادغذايي كه قبلاً پخته شده است ، حتماً مجدداً آن را به طوركامل داغ كنيد .

v       در رودخانه ها كه احتمال آلودگي وجود دارد ،‌شنا نكنيد .

v       ازبازي كودكان دراستخري كه آب كثيف دارد يا بازي آنها درمحل تجمع آب هاي راكد جلوگيري كنيد .

v       ازموادغذايي به خصوص نسبت به دسترسي مگس وسايرآلودگي ها محافظت كنيد .

v       وسايل شخصي بيمار را جدا و پس ازاستفاده بيمار ازتوالت آن را به طوركامل ضدعفوني كنيد .

v       جمع آوري و دفع بهداشتي فضولات انساني .

v       قبل ازمصرف ميوه وسبزي آنها را انگل زدايي و ضدعفوني كنيد .

v       درصورت دسترسي نداشتن به آب سالم و تصفيه شده حتماً آن را به مدت 10 دقيقه بجوشانيد .

v       درتهيه بهداشتي سالادهاي فصل دقت كنيد .

 

6 توصيه براي ضدعفوني ميوه وسبزي :

 

1-       ابتدا ميوه وسبزيجات را پاك كرده و انگل زدايي نماييد .

2-       سبزي ها را به مدت 5 دقيقه درمحلول آب و مايع ظرفشويي قراردهيد .

3-       به ازاي هرليترآب 3 تا 5 قطره مايع ظرف شويي يابد به آب اضافه شود . سبزي را درداخل كف آب به خوبي به هم بزنيد .

4-       سبزي را از روي كف آب جمع آوري نموده وبا آب سالم شستشو دهيد .

5-       نصف قاشق چاي خوري پودرپركلرين به 5 ليترآب اضافه نموده وسبزي را به مدت 10 تا 15 دقيقه درداخل آن قراردهيد .

6-       سبزي ضدعفوني شده را مجدداً با آب سالم وبهداشتي شستشو نماييد .

 

6 نكته مهم درباره وبا :

 

1-    مهمترين مشكل دربيماري وبا ازدست دادن شديد مايعات والكتروليت هاي بدن است . بنابراين استفاده از مايعات خصوصاً محلول ORS ضروري است .

2-       بدون تجويز پزشك ، ازمصرف قرص هاي ضداسهال به هرنحو خودداري كنيد .

3-       توجه به تابلوهاي هشداردهنده و مشخص كننده آب آشاميدني درپارك ها

4-       واكسيناسيون درپيشگيري از وبا موثرنيست .

5-       تغذيه باشيرمادربه محافظت شيرخواران منجر مي شود .

6-       آب هاي معدني به دليل داشتن محيط اسيدي ، سالم هستند وعامل بيماري وبا نمي تواند درآن زنده بماند .

 

ORS : محلول درماني

كشف ORS پيشرفت عمده وعملي در مبارزه با وبا وديگربيماري هاي اسهالي بوده است . به نحوي كه استفاده از اين محلول، مرگ ناشي از وبا را از 50 درصد به يك درصد كاهش داده است . نحوه استفاده ازاين محلول آن است كه محتوي بسته هاي ORS را دريك ليترآب آشاميدني حل كنيد . اين محلول بايد همه روزه به صورت تازه فراهم ودرمدت 24 ساعت مصرف شود ومحلول نبايد جوشانده شود . در مكان هايي كه دسترسي به ORS مقدور نيست ،‌ مخلوط ساده اي از نمك طعام 5 گرم و شكر20گرم در يك ليترآب آشاميدني حل شده را مي توان تا به دست آوردن ORS مصرف كرد .

روش كلرزدن به آب :

4 قاشق چاي خوري پودرپركلرين را در1 ليترآب حل كنيد . اين محلول مي تواندبه عنوان محلول مادر مورد استفاده قرارگيرد . سپس ازاين محلول براي ضدعفوني هرليترآب 3 قطره اضافه نماييد .



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)