بيماري جذام
بيماري جذام

با مطالعه تاريخ در مي يابيم جذام يكي از قديمي ترين بلايايي است كه بشر با آن دست به گريبان بوده است . اولين نمونه هاي جذام ، در مناطقي از جمله هند و مصر ديده شد و تا مدتها تصور مي شد كه اين بيماري ارثي ، عذابي از جانب خداوند است. اما در سال 1873، يك پزشك نروژي به نام « گرهارد هانريخ آرمورهانسن» كشف كرد كه عامل واقعي جذام، باسيلي به نام « ميكو باكتريوم لپرا» است. هم اكنون نيز جذام، يكي از بزرگترين مشكلات سلامتي ، در بسياري ازكشورهاي در حال توسعه ، محسوب مي شود. درآغاز سال 1998، بيش از هشتصد هزار بيمار مبتلا به جذام به ثبت رسيد . در حالي كه تا يك سال پيش از آن، تقريباً هفتصد هزار نمونه جديد، ديده شده بود . در مجموع به نظر مي رسد بيش از يك ميليون نفر به اين بيماري مبتلا هستند كه بيشتر آنها در آسياي جنوب شرقي ، آفريقا و آمريكاي لاتين پراكنده شده اند و تنها درهشت كشور هند، ماداگاسكار، بنگلادش، ميانمار، نپال و نيجريه مي توان حدود 91 درصد از كل اين بيماري را شناسايي كرد.
جذام چيست؟جذام يك بيماري مزمن مسري است كه به وسيله باسيل هاي مقاومي به نام ميكوباكتريوم لپرا به وجود مي آيد . پوست و اعصاب، مهمترين مناطقي هستند كه هدف اين باسيل ها قرار مي گيرند . هر چند كه سايراندام هاي بدن نيز چندان از حمله اين بيماري، مصون نيستند. به خصوص دست، پا، صورت و چشم ها ممكن است دچاراين ضايعه شوند. چون عصب اين اعضا از بين مي رود، بيمار آسيب ديدگي و سوختگي حاصل از بيماري را احساس نمي كند و ضايعات حاصله ممكن است تبديل به زخم شوند . به علاوه اين بيماري ممكن است خود را به صورت ضعف ماهيچه ها و فلج نيز نشان دهد و در نتيجه، معلوليتهاي جدي از قبيل از شكل افتادگي عضو يا حتي كوري و از بين رفتن انگشتان دست و پا به وجود خواهد آمد.

چگونگي سرايت و انواع جذامجذام عمدتاً با قطرات بسيار ريز آب بيني مي تواند پراكنده شود . بهداشت و وضعيت زندگي نيز در انتقال بيماري، نقش موثري دارند. اكثر افرادي كه به اين بيماري مبتلا هستند، هيچ وقت متوجه نمي شوند كه به اين باكتري آلوده شده اند. درميان اين بيماران، عكس العمل سيستم ايمني، نوع جذامي را كه به آن مبتلا شده اند، مشخص مي كند . انواع جذام عبارتند از:
پسي – باسيلاري: بيماري جذامي با تعداد نسبتاً كمتر باكتري.
مالتي – باسيلاري: چون بيماران جذامي مالتي، تعداد بيشتري از باسيل ها را در بدن خود دارند، بيماري آنها واگير دارتر خواهد بود، ضايعات پوستي بيشتري خواهند داشت و درمان طولاني تري در انتظارشان است.
علايم اين بيماريرنگ پريدگي پوست و بي حسي، اولين علايم جذام هستند . در بيماران مالتي- باسيلاري ، بسياري از اندام هاي ديگر مانند غدد لنفاوي، بيني، بيضه و كليه ها نيز ممكن است درگير شوند . اما مهمترين معلوليت ناشي از جذام، درگيري اعصاب بالاتنه است كه درنتيجه آن، بي حسي يا اختلال حركتي در يك سري عضلات مشخص، به وجود مي آيد.
درمان جذاماز آن جا كه تمامي ميكوباكتريوم هاي فعال قابل كشته شدن هستند، جذام يك بيماري قابل درمان است. چند دارو درماني، موثرترين درمان پيشنهادي سازمان بهداشت جهاني براي بيماري جذام است . البته بيماران براي معالجه كامل، بايد به صورت مرتب داروهاي خود را طي دوره هاي نسبتاً طولاني مصرف نمايند . يك دوره 6ماهه براي بيماران پسي – باسيلاري و يك دوره 24-12 ماهه براي بيماران جذامي مالتي – باسيلاري كافي خواهد بود. جذام بيشتر از هر چيز، يك بيماري معلوليت آور است از اين رو، هدف از كنترل برنامه ها، علاوه بر قطع انتقال باكتري و درمان بيماران، كاهش ناتواني و معلوليت آنها نيز هست.
آنچه كه در اين بيماري اهميت دارد، آغاز سريع درمان است . يعني پيش از آن كه اولين علايم معلوليتها ظاهر شوند.
شايان ذكر است كه جذام هنوز يكي از معضلات جدي سلامت عمومي است . با وجود اين ، براي كنترل آن هيچ كار جدي صورت نگرفته است . از هنگامي كه راه درمان موثر براي آن پيدا شد، امكان پيشگيري از شكل افتادگي اندام ها و معلوليت وسرعت در بهبود، فراهم گرديد . البته به ياد داشته باشيد كه اين فقط درصورتي امكان پذير است كه درمان تا حد امكان، سريع آغاز شود.
برچسب: ،
ادامه مطلب