مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

هر ساعت تماشاي تلويزيون احتمال فوت به هر علت را ۱۱ درصد افزايش مي يابد ، و موجب كاهش ۲۲ دقيقه اي از

نتايج تحقيقات نشان داد بزرگ ‌سالاني كه ميانگين شش ساعت در طول روز تلويزيون تماشا مي‌كنند طول عمرشان به طور متوسط ۴٫۸ سال كمتر از ديگراني است كه تلويزيون تماشا نمي‌كنند.

پژوهشگران براي يافتن هرگونه رابطه احتمالي بين تماشاي تلويزيون و طول عمر يك مطالعه تحقيقي انجام داده‌اند. اين پژوهشگران با رجوع به اطلاعات مرگ‌ومير ارائه شده توسط اداره آمار استراليا، به علاوه نظرسنجي از داوطلبان مبني بر اينكه هر كدام چند ساعت در هفته تلويزيون تماشا كرده‌اند، جداولي با نام نمودار «ميزان اميد به زندگي» تنظيم كرده‌اند.

محققان تخمين مي زنند به ازاي هر ساعت تماشاي تلويزيون طول عمر فرد ۲۲ دقيقه كاهش مي يابد.

بر اساس اين بررسي كه توسط محققان دانشگاه كويينزلند انجام شده است ،افرادي كه روزانه ۶ ساعت تلويزيون تماشا مي كنند از آنهايي كه تلويزيون نمي بينند، ۸/۴ سال كمتر عمر مي كنند.

محققان استراليايي دريافتند تماشاي تلويزيون مي تواند اثر منفي مشابهي مانند چاقي، سيگار كشيدن و كم تحركي بر روي طول عمر افراد بگذارد.

پژوهشگران در اين تحقيق، مطالعات انجام شده در اين كشور و همچنين بيش از ۱۱ هزار فرد بالاي ۲۵ سال را در مورد ميزان ساعت تماشاي تلويزيون مورد مطالعه قرار دادند.

اين مطالعه نشان داد بزرگسالان استراليايي در سال ۲۰۰۸ دستكم ۸/۹ ميليارد ساعت تلويزيون تماشا كرده اند.

اين پژوهشگران توصيه مي كنند افراد دستكم روزانه ۳۰ دقيقه ورزش ملايم داشته باشند تا خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي و عروقي را كاهش دهند.

بر پايه داده‌هايي كه از بيش از يازده هزار داوطلب بالاي ۲۵ سال جمع‌آوري شده‌است، افراد بزرگ‌سال در استراليا كه ميانگين شش ساعت در طول روز تلويزيون تماشا مي‌كنند طول عمرشان به طور متوسط ۴٫۸ سال كمتر از ديگراني است كه تلويزيون تماشا نمي‌كنند.

تكان‌دهنده‌تر آنكه، بنا بر پژوهش‌هاي ياد شده، هر ساعت تماشاي تلويزيون در بين افراد بالاي ۲۵ سال معادل ۲۲ دقيقه كاهش در «اميد به زندگي» آنها است.

يافته‌هاي پژوهشي بالا همچنين حاكي از آن است كه تماشاي بيش از حد تلويزيون به همان ميزان براي سلامتي ضرر دارد كه كشيدن سيگار و عدم تحرك.

تحقيقات علمي در گذشته نشان داده بودند كه سيگاري‌هاي بالاي ۵۰ سال، چهار سال كمتر از بقيه عمر مي‌كنند، مدت زماني كه مي‌توان آن را با ۱۱ دقيقه كاهش عمر به ازاي هر نخ سيگار برابر دانست. حال، بر پايه پژوهش جديد دانشمندان استراليايي، ميزان كاهش عمر ناشي از يك نخ سيگار (۱۱ دقيقه)، برابر با نيم ساعت تلويزيون تماشا كردن دانسته شده‌است.

اميد به زندگي در آن دسته از افرادي كه تحرك فيزيكي كافي ندارند، ۱٫۵ سال كمتر از بقيه است، كه در جدول تأثير تلويزيون بر طول عمر برابر با كمي بيش از دو ساعت تماشاي تلويزيون است.

با تمام اينها، چندان جاي شگفتي ندارد كه نشستن در مقابل تلويزيون عادت چندان سالمي به شمار نيايد. هر چه بيشتر تلويزيون تماشا كنيد، فعاليت فيزيكي كمتري خواهيد داشت و هر چقدر هم تحرك كمتري داشته باشيد، احتمال دچار شدنتان به بيماري‌هايي مانند مرض قند يا مشكلات قلبي افزايش مي‌يابد.

در همين ارتباط، دانشگاه هاروارد نيز در ماه ژوئن پژوهشي را منتشر كرد كه به نوشته آن، هر دو ساعت تماشاي تلويزيون ظرف هفت سال، به ميزان ۱۳٪ احتمال مرگ اشخاص را بالا مي‌برد.

بدين ترتيب، محققان تخمين مي‌زنند كه اگر تلويزيون به زندگي بشر وارد نمي‌شد طول عمر مردها به طور متوسط ۱٫۸ سال و زنها ۱٫۵ افزايش پيدا مي‌كرد.

به گزارش خبرنگار سايت پزشكان بدون مرز ، دكتر لنرت ويرمن، از دانشگاه كوئينزلند استراليا، اذعان مي‌كند كه تنها عدم تحرك فيزيكي به هنگام تماشاي تلويزيون عامل كاهش اميد به زندگي در انسان نيست؛ يك عامل ديگر در مرگ‌ومير زودهنگام تماشاگران تلويزيون، مي‌تواند «آگهي‌هاي هله‌هوله» و رژيم غذايي نامناسبي باشد كه در تلويزيون تبليغ مي‌شود. ا

لبته، به گفته دكتر ويرمن، كاهش «اميد به زندگي» در اثر تماشاي تلويزيون، به رغم اصلاح رژيم غذايي، كماكان مشاهده مي‌شود.

ويرمن در نهايت خاطرنشان مي‌كند كه تمامي خطرات ناشي از تماشاي تلويزيون را مي‌توان به سادگي با فشار دادن دكمه «خاموش» و برخاستن از جلوي جعبه جادو رفع كرد.

او مي‌گويد: «مسلماً، ورزش خوب است. اما حتي تحرك بدني به ميزان كم هم در بهبود سلامتي مؤثر است.»

واقعيت اين است كه مشكل اصلي برنامه هاي تلويزيون نيست، بلكه زماني است كه شما بي حركت مقابل آن مي نشينيد. منظور اصلي عد م تحرك لازم است كه منجر به بروز انواع بيماري ها مي شود.

در حالي كه تحرك و به طور كلي فعاليت بدني به هر سبكي منجر به كنترل وزن و پيشگيري از بروز بيماري ها مي شود.

حتي افرادي كه وزن نرمال دارند ولي بي تحركند نيز در معرض خطر خواهند بود. چون قند و كلسترول خون اين افراد بيشتر از ديگران است.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آندوسكوپي، ناخوشايند اما بدون درد

بدن انسان از مجموعه بافت‌ها و دستگاه‌هاي مختلف تشكيل شده است كه بسياري از آنها از بيرون قابل مشاهده نيستند، اين مجموعه نيز مانند ساير اعضاي بدن دچار بيماري مي‌شوند كه در اين مواقع بايد به دقت مورد بررسي قرار گيرند؛ آندوسكوپي يكي از روش‌هاي معاينه اعضاي داخلي بدن است.

آندوسكوپي، ناخوشايند اما بدون درد

آندوسكوپي يا درون‌بيني عمل رويت قسمت‌هاي داخلي بدن است كه در آن پزشك متخصص به وسيله دستگاهي به نام آندوسكوپ اندام‌هاي داخل بدن را مشاهده مي‌كند.

تا سال‌ها قبل وسيله‌اي كه براي اين منظور به كار مي‌رفت لوله‌اي بلند از فولاد بود كه از مجموعه‌اي از عدسي‌هاي گوناگون و يك منبع نور كوچك و قوي در انتهاي آن تشكيل مي‌شد، اما امروزه به جاي اين وسيله آزاردهنده و پرزحمت از آندوسكوپ تار نوري استفاده مي‌كنند كه لوله‌اي باريك و فوق‌العاده انعطاف‌پذير بوده و تحمل آن براي بيمار و كار كردن با آن براي پزشك بسيار ساده‌تر است.

هرچند امروزه با شنيدن نام آندوسكوپي مردم ناخودآگاه ياد بيماري‌هاي گوارشي و لوله‌اي كه قرار است از دهان وارد شود و بخش‌هاي مختلف معده را بررسي كند مي‌افتند، اما بايد گفت امروزه آندوسكوپي بر حسب منطقه‌اي از بدن كه مورد بررسي قرار مي‌گيرد به انواعي از وفاگوگاستروسكوپي (قسمت فوقاني دستگاه گوارش و معده)، انتروسكوپي (روده كوچك)، كولونوسكوپي (روده بزرگ)، سيستوسكوپ (مثانه) و... تقسيم‌بندي و نامگذاري مي‌شود.

آندوسكوپي بهترين و دقيق‌ترين راه تشخيص زخم‌هاي گوارشي و سرطان معده، بررسي علل مختلف سوءهاضمه و همچنين عفونت هليكوباكترپيلوري -كه بسياري از مردم به آن مبتلا هستند- است و انجام آن گرچه براي بيمار خوشايندنيست، ولي درد ندارد.

روش كار

در هيچ‌ كدام از آندوسكوپي‌ها بيهوشي‌ لازم نيست و تنها با بي‌‌حس كردن منطقه مورد بررسي يا دادن آرامبخش تزريقي، آندوسكوپي انجام مي‌شود. رئيس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي كردستان مي‌گويد: از آنجا كه در آندوسكوپي دستگاه گوارش فوقاني، معده بايد خالي باشد، اگر قرار است آندوسكوپي در صبح انجام شود، فرد بايد بعد از اين‌كه شب قبل از آن، شام صرف كرد، چيز ديگري تا هنگام آندوسكوپي مصرف نكرده و ناشتا باشد؛ اگر هم قرار است آندوسكوپي در بعدازظهر انجام شود، فرد بايد بعد از اين كه يك صبحانه سبك ميل كرد، تا هنگام آندوسكوپي ديگر چيزي نخورد.

براي انجام آندوسكوپي دستگاه گوارش فوقاني، فرد بايد راحت بوده و روي سمت چپ خود دراز بكشد؛ به گلوي بيمار يك اسپري بي‌حس‌كننده زده مي‌شود تا چيزي احساس نكند، همچنين يك قطعه كوچك ـ براي محافظت از دندان‌ها و دستگاه ـ در دهان قرار داده مي‌شود و هنگامي كه بيمار آماده شد پزشك، سر آندوسكوپ را روي زبان قرار داده و آن را به سمت گلو مي‌برد و از بيمار مي‌خواهد كه آن را قورت دهد، با اين كار، مري باز شده و آندوسكوپ داخل آن مي‌شود و سپس به سمت پايين و معده مي‌رود. در طول آندوسكوپي و در صورت مشاهده موارد مشكوك، پزشك ممكن است اقدام به نمونه‌برداري نمايد كه اين كار، كاملا بدون درد مي‌باشد.

عوارض

عوارض و خطرات آندوسكوپي ناچيز است و تكرار آن حتي در فواصل كوتاه در صورت لزوم مانعي ندارد.

ناراحتي عمده كه ممكن است گاهي بعد از آندوسكوپي دستگاه گوارش فوقاني ايجاد شود، احساس نفخ معده ناشي از ورود هواست، همچنين طي انجام آندوسكوپي، اشكالاتي چون احساس فشار در گلو و گاهي اوقات احساس ناراحتي در شكم و آروغ زدن نيز بوجود مي‌آيد كه به سرعت برطرف مي‌شوند. اين فوق‌تخصص گوارش و كبد مي‌گويد: هر كار تشخيصي ممكن است عوارض و خطراتي داشته باشد، اما احتمال عوارض و خطر در آندوسكوپي بسيار كم است و هر چه بيمار همكاري بيشتري داشته باشد احتمال عوارض و خطرات اين روش تشخيصي كمتر خواهد بود.

افراد مصرف غذاهاي سبك، كم‌حجم، فيبردار و انواع ميوه‌ها را همواره در دستور غذايي روزانه خود قرار دهند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

همه چيز درباره سي‌تي آنژيوگرافي

امروزه كلمه سي‌تي با چشم و گوش بسياري از مردم آشناست. افراد زيادي هم حتي اين دستگاه را از نزديك ديده‌اند. هركس پير باشد يا جوان، ورزشكار باشد يا يك فرد عادي، فرقي نمي‌كند، گاهي لازم است كه خود را به دست اين دستگاه بسپارد تا عكس‌هاي دقيق آن، به پزشكان در تشخيص و درمان بيماري او كمك كنند. به طور كلي پزشكان از دستگاه سي‌تي در تهيه عكس از بافت‌هاي مختلف بدن مانند مغز، كبد، ماهيچه‌ها، شكم و استخوان‌ها استفاده مي‌كنند.

از طرف ديگر در چند سال اخير، با پيشرفت‌هايي كه به دست آمده دستگاه سي‌تي قادر به تهيه تصوير از عضو حساسي مثل قلب هم شده است. با توجه به اين‌كه قلب يك عضو متحرك بوده و مدام در انقباض و انبساط مي‌باشد و گردش خون در رگ‌ها با سرعت انجام مي‌گيرد، عكسبرداري از آنها تا همين اواخر مشكل بود. ولي امروزه با ساخت و توليد دستگاه سي‌تي آنژيوگرافي اين كار شدني است و اين امر كمك بزرگي براي بيماران به شمار مي‌رود. سي‌تي آنژيوگرافي (CTA) در اصل خلاصه سه كلمه Computed Tomography Angiogra phy است دستگاه آنژيوگرافي براي تشخيص ميزان گرفتگي رگ‌هاي قلب به كار مي‌رود. در اين روش بيمار را بستري و گاهي هم اگر لازم باشد، بيهوش مي‌كنند. سپس يك لوله را از يك شريان(معمولا اين شريان در ناحيه ران قرار دارد) به داخل رگ‌هاي قلب مي‌فرستند و با تزريق ماده حاجب، از قلب بيمار عكس مي‌گيرند. اين عكس‌ها، باز يا بسته بودن رگ‌هايي را كه وظيفه خون‌رساني به خود قلب را دارند، نشان مي‌دهند.

اما بتازگي دستگاه CTA هم به كمك پزشكان آمده است تا آنها تصاويري با وضوح بالا از رگ‌هاي اصلي بدن بيمار بگيرند و ميزان باز و بسته بودن رگ را مشخص كنند. در CTA در اصل از همان روش CT استفاده مي‌شود ولي با اين تفاوت كه تصاوير به صورت سه بعدي در مي‌آيد تا ديد بهتري به پزشك داده شود. به طور كلي مزاياي CTA نسبت به دستگاه آنژيوگرافي عبارتند از:

انجام آن براي بيمار آسان است و در اين شرايط بيمار ترس و نگراني كمتري دارد.

همچنين سرعت عمل اين دستگاه زياد است. حداكثر در 20 دقيقه كار انجام مي‌شود و از همه مهم‌تر آن‌كه بيمار پس از انجام CTA فورا مرخص مي‌شود. اما نبايد فراموش كرد كه حرف آخر را در تعيين شدت و نوع درمان بيماري قلبي، همچنان آنژيوگرافي مي‌زند. چرا كه از CTA در مواقعي كه ضربان قلب بيمار بسيار تند يا كند است، تصاوير خوبي به دست نمي‌آيد. همچنين استفاده از اين دستگاه براي بيماران كليوي و ديابتي مناسب نيست و در ضمن بعضي از بيماران ممكن است واكنش‌هاي حساسيت زا نسبت به ماده حاجب نشان بدهند.

مراحل انجام CTA

براي انجام اين روش بيماران حداقل 4 ساعت قبل از آزمايش CTA نبايد چيزي بخورند. اما داروي خود را به كمك مقدار كمي آب مي‌توانند ميل كنند. ابتدا بيمار را آماده كرده سپس ماده حاجب را از طريق وريد دست يا بازو تزريق مي‌كنند.

پس از تزريق، بيمار ممكن است در دهان خود، مزه فلزي مانند را احساس كند يا كمي هيجان‌زدگي و سرخ شدن را احساس كند كه طبيعي است و اگر بيماران مشكل تنفسي يا هر وضع غيرعادي ديگر احساس كردند بايد به كارشناس اطلاع دهند.

در طول اين مدت كارشناس به بيمار كمك خواهد كرد كه در وضعيت صحيح قرار بگيرد.

پس از خوابيدن روي تخت و در حين انجام عمل CTA، بيمار بايد بسيار آرام و بي‌حركت بماند. اين كار براي وضوح و كيفيت تصاوير بسيار مهم است. تخت به طور خودكار به داخل دستگاه وارد شده و وضعيت‌هاي لازم را به خود مي‌گيرد.

در هر وضعيت دستگاه تصاوير لازم را گرفته و به كمك كامپيوتر از آنها تصاوير سه بعدي مي‌سازد.

معمولا بيمار پس از CTA مي‌تواند كليه فعاليت‌هاي عادي خود را انجام دهد.

در CTA، اساسا از همان تكنيك دستگاه‌هاي CT استفاده شده است. دستگاه CT، به كمك اشعه X از هر نقطه از بدن تصويربرداري مي‌كند. يعني ابتدا اشعه X از چند زاويه مختلف به عضو مورد نظر تابانده مي‌شود و سپس بازتاب آن به كمك كامپيوتر و فرمول‌هاي خاص رياضي مورد تجزيه و تحليل قرار مي‌گيرد و عاقبت، تصوير مورد نظر بازسازي مي‌شود البته در CTA اين تصاوير به صورت سه بعدي در مي‌آيد تا ديد بهتري به پزشك داده شود.

به عبارتي دستگاه سي‌تي آنژيوگرافي تصاوير سه بعدي بسيار دقيق از عروق بزرگ و قلب تهيه مي‌كند كه به كمك آنها تشخيص و مشاهده پلاك‌هاي چسبيده به ديواره داخلي عروق امكان‌پذير مي‌شود. ضمن آن‌كه به كمك تصاوير اين دستگاه امكان تشخيص و مشاهده انسداد عروق شرياني وجود دارد. به‌طور كلي براي سهولت بيماران و كاهش ترس و نگراني‌هاي آنان از يك‌سو و افزايش سرعت عمل، از سي‌تي آنژيوگرافي استفاده مي‌شود. اين روش به دليل آن كه از كاتتر استفاده نمي‌كنند و بيمار مجبور به بستري شدن نيست و ضمنا روش تهاجمي به شمار نمي‌رود، مزاياي زيادي براي بيماران دارد.

همه چيز درباره سي‌تي آنژيوگرافياين در حالي است كه در روش آنژيوگرافي مرسوم، از تعبيه يك كاتتر در شريان بيمار براي تزريق ماده حاجب استفاده مي‌كنند. روند عمل كند و طولاني و هزينه آن بالاست. بنابراين منطقي و اقتصادي است كه ابتدا به بيمار استفاده از CTA توصيه گردد. به عبارت ديگر انجام CTA براي بيماراني كه از نارسايي حاد شرياني رنج نمي‌برند و داراي علائم حاد مانند درد قفسه صدري، تنفس سخت و كوتاه نيستند يا بيماراني كه نتيجه آزمايش استرس تست آنها چندان واضح نيست مناسب‌تر خواهد بود. البته بايد متذكر شويم كه براي تعيين دقيق گرفتگي شرياني و اخذ تصميم نهايي درباره وضعيت بيمار و نحوه درمان آن، همچنان آنژيوگرافي حرف آخر را مي‌زند. از طرفي در مواقعي كه ضربان قلب بيمار بسيار تند يا كند باشد، CTA به دليل ايجاد تداخل امواج، دچار مشكل مي‌گردد.

همچنين انجام اين روش براي بيماران بسيار چاق يا داراي ضربان قلب نامنظم يا بيماراني كه دچار نارسايي كليوي و ديابت هستند، توصيه نمي‌شود. همچنين بايد مراقب واكنش‌هاي حساسيتي بيماران نسبت به ماده حاجب بود. در CTA دقت و كيفيت تصاوير بسيار بالا است و در 98 درصد موارد اين نتايج در آنژيوگرافي هم تاييد مي‌شود. به عبارتي 95درصد مواردي كه نتيجه CT، منفي گزارش مي‌شود، نيازي به انجام آنژيوگرافي نخواهد بود. از طرفي به دليل دارا بودن امكانات نرم‌افزاري گسترده، پزشكان توانايي مشاهده و بازسازي فضاهاي داخلي عروق را دارند و قادر هستند وجود و يا عدم وجود پلاك‌هاي كلسيم و موقعيت آنها در مسير شريان‌هاي كرونري قلب و نيز ديگر عوامل تنگي كرونري را بررسي و مشاهده كنند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

حركاتي براي تقويت مچ پا

مچ پاي شما نقش مهمي در راه رفتن و دويدن ايفا مي‌كند. تاندون‌هاي عضلات ساق پا نيز از همين ناحيه عبور مي‌كنند. مچ پا از استخوان‌هاي ريز و درشت مختلفي تشكيل شده است كه توسط رباط‌هاي محكمي به يكديگر متصل شده‌اند. به دنبال پيچ‌خوردگي پا ممكن است اين رباط‌ها دچار تابيدگي يا پارگي شوند. پيچ‌خوردگي مچ باعث درد و تورم و محدوديت‌ حركات ناحيه مي‌شود. براي پيشگيري از پيچ‌خوردگي مچ پا قبل از شروع فعاليت، مفصل را به كمك حركات زير گرم كنيد.

حركت اول: روي زمين بنشينيد و پاهايتان را در مقابل خود دراز كنيد. قسمت مياني كش ورزشي را از زير پنجه يك پا عبور داده و دو سر آن را با هر دو دست بگيريد. حالا به آهستگي پنجه پا را از خود دور كنيد تا كش به حالت كشيده درآيد. سپس به آرامي پا را به نقطه شروع برگردانيد. اين حركت را 3 نوبت و هر نوبت 10 بار براي هر پا تكرار كنيد.

حركت دوم: روي پنجه يكي از پاها بايستيد و براي حفظ تعادل دست مخالف را روي صندلي قرار دهيد. دقت داشته باشيد پايي كه روي آن ايستاده‌ايد بايد دورتر از صندلي باشد. در حالي كه روي پنجه پا قرار گرفته‌ايد دستي را كه دورتر از صندلي قرار دارد از مقابل بدن به سمت صندلي بكشيد. سعي كنيد اين كشش را تا جايي كه برايتان امكان دارد حفظ كنيد. اين حركت را 2 نوبت و در هر نوبت 10 بار تكرار كنيد.

حركت سوم: براي مدت 5 دقيقه طناب بزنيد و سپس يكي از پاها را بالا بگيريد و طناب زدن را با يك پا براي 5 دقيقه ادامه دهيد. همين كار را با پاي ديگر نيز انجام دهيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

علايم سكته چيست؟

چهارمين نشانه سكته نيز مشخص شد: زبان

هيچ گاه اين سه حرف را فراموش نكنيد: لحد

گاهي حمله منجر به فوت افراد نمي شود اما آنها در شرايطي بدتر از مرگ مجبور به ادامه زندگي مي شوند.

خواندن اين متن تنها يك دقيقه از زمان شما را خواهد گرفت...

يك متخصص اعصاب اعلام كرده است كه اگر شخصي را كه دچار حمله شده در 3 ساعت به بيمارستان منتقل كنند مي توان عوارض ناشي از حمله را به طور كامل از بين برد. بله به طور كامل!! وي مي گويد روش شناسايي حمله و رساندن بيمار به درمانهاي پزشكي در كمتر از 3 ساعت به شناسايي علايم آن بستگي دارد:

شناسايي علايم سكته:

در برخي موارد شناسايي علايم سكته كار بسيار سختي است.

متاسفانه نا آگاهي افراد مي تواند منجر به فاجعه اي جبران ناپذير شود. سكته مي تواند باعث مرگ يا آسيب مغزي فرد گردد و اين در حاليست كه اطرافيان شخص حتي متوجه علايم سكته نشده اند.

پزشكان اعلام كرده اند كه اطرافيان قرباني مي توانند تنها با پرسيدن سه سوال ساده متوجه علايم سكته شوند

1 :از شخص بخواهيد تا لبخند بزند.
ح: از شخص بخواهيد كه حرف بزند يا يك جمله ساده را به درستي ادا كند.( مثلا: امروز هوا آفتابي است)

2: از وي بخواهيد هر دو دستش را بلند كند.

اگر فرد در انجام هر كدام از موارد زير مشكل داشت ، در اسرع وقت با اورژانس تماس گرفته و علايم را براي امدادگران توضيح دهيد.

و اما نشانه ديگري از سكته: از وي بخواهيد زبان خود را بيرون بياورد.

اگر زبان وي به راست يا چپ متمايل شده بود، بدانيد كه شخص دچار حمله شده است.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آيا ويتامين هاي برنج با آبكش كردن از بين مي روند!؟

آبكش‌كردن برنج موجب از بين رفتن تمام خواص غذايي برنج مي‌شود. ويتامين B1 يا تيامين در پوسته برنج وجود دارد كه با جدا كردن پوسته از برنج پنج ششم ويتامين‌B1 آن از بين مي‌رود و فقط يك ششم ويتامين‌B1 در دانه‌هاي برنج باقي مي‌ماند.

احمدرضا درستي مطلق عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران گفت: آبكش كردن برنج موجب از بين رفتن تمام خواص غذايي آن مي‌شود. برخي افراد تصور مي‌كنند كه آبكش كردن برنج نشاسته آن را از بين مي‌برد و خاصيت چاق‌كنندگي برنج از بين مي‌رود.‌ درصورتي كه برنج آبكش شود، همين يك ششم ويتامين B1 نيز از بين مي‌رود و برنج فاقد ويتامين مي‌شود.

عضو هيأت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران اضافه كرد: كساني كه مي‌خواهند ويتامين B1 بيشتري به بدن آنها برسد، مي‌توانند سبوس برنج را خيس كرده و آب آن را مصرف كنند كه در اين صورت ويتامين‌B1 زيادتري به بدنشان مي‌رسد.

برنج سفيد اما فاقد ارزش غذايي!
برنج سبوس‌دار با قيمت ارزان‌تر نسبت به برنج سفيد، داراي خواص بيشتري است. برنج داراي چندين لايه است و در مرحله آسياب براي سفيد كردن آن، اين لايه‌ها برداشته مي‌شود، در نتيجه برنج صيقل داده شده و سفيد مي‌شود كه تقريبا هيچ ارزش غذايي ندارد.

برنج سبوس‌دار يك غله كامل است و در مرحله لايه‌برداري تنها پوسته آن برداشته مي‌شود به‌صورتي كه ارزش غذايي در اين غله كاملا حفظ مي‌شود.

برنج سبوس‌دار نسبت به برنج سفيد داراي فيبر بيشتر و مواد معدني، روي و منيزيم است. برنج سبوس‌دار را مي‌توان به‌عنوان مكمل غذايي در سالاد يا به‌صورت تفت‌داده شده و نيز در سوپ يا خورش استفاده كرد.برنج از غلات بسيار مغذي و پر‌مصرف‌ترين غذاي دو سوم جمعيت جهان محسوب مي‌شود. ويژگي‌هاي خاص برنج، آن را به يك ماده غذايي پر‌مصرف، براي تأمين نيازهاي غذايي تبديل كرده است.

هر نيم ليوان برنج سفيد حاوي 103‌كالري و هر نيم ليوان برنج قهوه‌اي حاوي 108‌كالري است. برنج فاقد چربي، كلسترول، گلوتن و سديم است. هضم اين ماده غذايي بسيار آسان است.

ارزش تركيبات تشكيل‌دهنده برنج
كربوهيدرات‌ها:
كربوهيدرات‌‌هاي ساده و پيچيده‌، بخش مهمي از رژيم غذايي فرد را تشكيل مي‌‌دهند. بيشترين مقدار انرژي بدن از اين منبع غذايي تأمين مي‌شود. حداقل نيمي از كالري مصرفي، بايد از كربوهيدرات‌هاي پيچيده مانند برنج تأمين شود. قندها، نشاسته و فيبرها نيز اشكال ديگري از كربوهيدرات‌ها هستند.

برنج غذايي از دسته ‌ كربوهيدرات‌هاي پيچيده است كه نسبت به غذاهاي كربوهيدراتي ساده، حاوي ويتامين‌ها، مواد معدني و فيبر بيشتري است. تحقيقات نشان داده‌اند كه مصرف حداقل 25‌گرم فيبر در روز، خطر ابتلا به بيماري‌‌هاي مزمن را كاهش مي‌‌دهد.

پروتئين:
پروتئين‌هاي موجود در رژيم غذايي، اسيدهاي آمينه ‌ لازم را براي ساخت و نگهداري بافت‌ها، آنزيم‌ها و برخي هورمون‌هاي بدن فراهم مي‌آورند. بسياري از عوامل تنظيم ‌كننده فرايندهاي بدن، پروتئيني هستند. ضمناً اين تركيبات مي‌‌توانند به‌عنوان منبع انرژي عمل كنند.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۸:۰۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

روزه گرفتن براي چه بيماراني ممنوع است؟

ماه رمضان، فرصتي است كه همه دوست دارند در بركت و رحمت گسترده اش شريك باشند.

در اين ميان، بيماران، سالمندان و كساني كه وضعيت‌هاي خاص فيزيولوژيكي مانند بارداري و شيردهي و يا بيماريهاي خاصي را از سر مي‌گذرانند، معمولاً با يك سوال عمده مواجه‌اند: آيا مي‌توانند روزه بگيرند يا نه؛ و اين كه اگر روزه بگيرند، آيا با مشكل روبه رو نخواهند بود؟

اگرچه نمي‌توان براي همه بيماران مزمن، يك حكم كلي صادر كرد و هر بيمار، شرايط خاص خود را دارد و فقط و فقط پزشك معالجش مي‌تواند درباره اين كه او مي‌تواند روزه بگيرد يا نه، نظر قطعي بدهد؛ با اين حال نكاتي در مورد هر بيماري وجود دارد كه مي‌تواند به تصميم‌گيري درست بيمار و پزشكان كمك كند.

مرور اين نكات، شايد چند فايده مهم داشته‌باشد؛ اول اين كه در هر شرايطي، روزه گرفتن به صلاح فرد نيست و حتي از لحاظ شرعي هم توصيه نمي‌شود. دوم اين كه مي‌توان با ايجاد برخي تنظيم‌ها در برنامه غذايي و دارويي و آگاهي از علائم هشدار، در بسياري از بيماري‌ها به راحتي روزه‌داري كرد، بدون اينكه هيچ مشكل جدي‌اي به وجود آيد.


بيماران ديابتي
بيمار ديابتي كه بدون انجام مشاوره با پزشك، روزه‌داري مي‌كند، در معرض خطر جدي افزايش درازمدت قند خون قرار دارد كه اين امر علاوه بر عوارض جسمي، عوارض جانبي ديگري از جمله افزايش هزينه و حتي غير ممكن شدن درمان را در پي دارد.

حفظ مقدار قند خون در محدوده طبيعي، بين 60 تا 140 ميلي گرم درصد، هدف اصلي در درمان ديابت است؛ از طرف ديگر نوع تغذيه، و بالطبع روزه‌داري، مي‌تواند روي اين شاخص مهم سلامت بيمار، تاثير جدي بگذارد.

كارشناسان اعتقاد دارند افرادي كه قادر به كنترل قند خون خود در حد طبيعي هستند، با داروهاي خوراكي يعني قرص، با رعايت شرايط خاص و اندازه‌گيري به موقع قند خون‌شان، مي‌توانند با سلامت و اطمينان كافي در اين فريضه الهي شركت كنند. بنابراين، شايد بتوان گفت:

اولين قدم براي فرد ديابتي كه مي‌خواهد در فريضه روزه همگام سايرين باشد، اين است كه تجهيزات لازم براي اندازه‌گيري قند‌خون، يا حداقل ادرار را در منزل داشته‌باشد.

بدون پايش مداوم قند خون، يا تخمين آن از طريق آزمايش ادرار، نمي‌توان از ايمن بودن روزه‌داري اطمينان كافي داشت.

به گفته متخصصان، ميزان قند خون بيماران ديابتي روزه‌دار بايد قبل از سحر حداكثر 120 ميلي گرم درصد، دو ساعت بعد از سحر حداكثر 160 ميلي گرم درصد، بين ساعت 1 تا 3 بعدازظهر حداقل 70 ميلي گرم درصد، قبل از افطار حداكثر 120 ميلي گرم درصد و دو ساعت بعد از افطار حداكثر 160 ميلي گرم درصد باشد.
پزشكان توصيه مي‌كنند بيماران روزه دار در هنگام افطار، قبل از خوردن هر غذايي، قرص خود را ميل كنند و پس از گذشت مدتي، غذا خوردن را آغاز كنند.

اما قضيه در مورد بيماران تحت درمان با انسولين فرق مي‌كند. استفاده از اين دارو با احتمال بالاي افت قند خون همراه است، بنابراين لازم است اين بيماران در فواصل نزديك به هم غذا ميل كنند، به همين دليل، روزه‌داري به هيچ عنوان براي آنها توصيه نمي‌شود.

ضمن اينكه بيماران انسوليني، معمولاً نمي‌توانند نوبت تزريق خود را، مگر در موارد خاص و زير نظر مستقيم پزشك معالج، حذف يا جابه جا كنند. به همين دليل توصيه تمام پزشكان و متخصصان به اين بيماران اين است كه روزه نگيرند.

بيماري‌هاي قلبي
مطالعات نشان داده‌اند روزه داري مي‌تواند با كم كردن عوامل خطر، به پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي كمك كند. دكتر مظهري درباره اثر روزه مي‌گويد: "در طول ماه مبارك رمضان، سطح هموسيستئين خون به مقدار قابل ملاحظه‌اي كاهش مي‌يابد و اين اثر در كنار كاهش ميزان چربي‌هاي خون و حتي تعديل وزن بدن، مي‌تواند باعث كنترل بيماري هاي قلبي- عروقي شود."

اما درباره افرادي كه كارشان از اين مرحله گذشته و به اين بيماري‌ها مبتلا شده‌اند، چون بايد داروهاي خود را راس ساعت مشخصي مصرف كنند، اغلب اجازه روزه گرفتن به آنها داده نمي‌شود.

افت سطح داروهاي قلبي، باعث عوارض جبران ناپذيري نظير بزرگ شدن قلب و حتي سكته و حملات قلبي مي‌شود. ضمن اين كه به دليل حساسيت اين بيماران به انواع استرس‌ها، حتي احساس گرسنگي برايشان مناسب نيست.

بيماران تالاسمي
دكتر مينا ايزديار عضو انجمن حمايت از بيماران مبتلا به تالاسمي‌بايدها و نبايد هاي روزه داري را براي مبتلايان به تالاسمي‌تشريح كرد .
دكتر "مينا ايزديار" ، فوق تخصص خون و آنكولوژي كودكان و عضو هيات ‌مديره انجمن تالاسمي ‌ايران در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا ابتدا به تعريفي از بيماري تالاسمي‌پرداخت و گفت:‌
تالاسمي، نوعي كم خوني ارثي است كه به علت اختلال در كارايي گلبول‌هاي قرمز خون پديد مي‌آيد كه اين گلبول‌ها حاوي هموگلوبين هستند كه اكسيژن را از ريه‌ها به بافت‌هاي بدن منتقل مي‌كنند.
وي گفت: بيماري تالاسمي‌ زماني بروز مي‌كند كه بدن فرد قادر نباشد به ميزان لازم هموگلوبين بسازد و به همين دليل نيز اكسيژن كافي به بافت‌هاي بدن وي نمي‌رسد.
ايزديار گفت: بيماري تالاسمي‌به دو نوع "آلفا" و "بتا" تقسيم مي‌شود و تالاسمي‌ شايع در ايران از نوع بتا است كه خود بر سه نوع "خفيف" و "متوسط "و " شديد " قابل تقسيم است.
اين فوق تخصص خون و آنكولوژي كودكان در مورد شرايط روزه داري بيماران مبتلا به تالاسمي‌گفت: بيماران مبتلا به تالاسمي‌شديد (ماژور) چون تحت درمان هستند و بايد به طور مرتب خون تزريق كنند، نمي‌توانند روزه بگيرند .
عضو هيات‌ مديره انجمن تالاسمي‌ ايران توضيح داد، بيماران مبتلا به تالاسمي‌شديد به دليل كم خوني ايجاد شده ناشي ازبيماري توانايي خود را از دست مي‌دهند و قادر به روزه گرفتن نيستند .
ايزد يار در مورد مبتلايان به تالاسمي‌ متوسط يا اينتر مديا نيز گفت: اين دسته از افراد نيز به دليل كم خوني قادر به روزه گرفتن نيستند.
رييس انجمن حمايت از بيماران مبتلا به تالاسمي، تنها آندسته از بيماران تالاسمي‌ را قادر به روزه گرفتن دانست كه تالاسمي‌خفيف (مينور) داشته باشند.
وي تاكيد كرد: چنانچه ميزان هموگلوبين افراد مبتلا به تالاسمي‌خفيف كمتر از 11 باشد، بهتر است روزه نگيرند.

بيماراني با مشكلات رواني
دكتر مصطفي نجفي، فوق تخصص روان پزشكي كودك و‌ ‌نوجوان، در مورد اين كه آيا بيماران اعصاب و روان هم مي‌توانند روزه بگيرند، بسيار خوش‌بين است: "روزه‌داري در بيماران مبتلا به اختلالات رواني خفيف علاوه بر جنبه‌هاي‌ ‌مذهبي، به عنوان يك شيوه روان‌درماني و تغيير رفتار‌ ‌محسوب‌شده و سلامت رواني آنها را تقويت مي‌كند."

با اين حال، رعايت احتياط از توصيه‌هاي موكد ايشان براي اين بيماران است: "اين بيماران بايد علاوه بر تغذيه مناسب، برنامه‌‌ريزي خاصي براي مصرف داروهاي خود در افطار و سحر نيز داشته‌‌باشند‌،‌ چرا كه اگر در مرحله بهبود باشند، اما تغذيه‌ ‌مناسب نداشته‌باشند، از نظر مكانيسم‌هاي تطابق رواني ضعيف‌تر ‌عمل كرده و به خوبي نمي‌توانند با شرايط خاص اين ماه و تغييرات به وجود آمده در برنامه روزانه‌شان، كنار بيايند. در نتيجه ممكن است با عود يا‌ ‌تشديد علائم بيماري مواجه شوند. به همين دليل توصيه مي‌‌‌شود اين قبيل بيماران از روزه‌داري مستمر يك ماهه خودداري‌ ‌كنند".
به گفته دكتر نجفي، روزه‌داري براي بيماران‌ ‌مبتلا به اختلالات رواني حاد، مضر است، بنابراين از لحاظ شرعي نيز‌ ‌منع دارد.


بيماري‌هاي مغز و اعصاب
در برخي بيماري‌ها، مي‌توان با استفاده از داروهايي كه اثر طولاني‌مدت‌تري دارند و نيز استفاده از 1 يا 2 دوز دارو، به جاي مصرف 3 دوز منقسم، بيماري را كنترل كرد و در عين حال روزه هم داشت. برخي بيماري‌هاي مغز و اعصاب از اين جمله‌اند.
اما دكتر كتايون علي‌خاني، متخصص مغز و اعصاب اين گونه هشدار مي‌دهد كه در برخي از اين بيماران، مانند افراد مبتلا به صرع، مصرف سر وقت و به موقع داروهاي ضد تشنج در طول شبانه‌روز الزامي است و مصرف داروهاي آهسته‌رهش پاسخگو نيست.
به همين علت روزه گرفتن براي اين بيماران توصيه نمي‌شود؛ به خصوص اينكه تغييرات قند خون،‌ املاح و الكتروليت‌ها در بدن، بر آستانه تشنج بيمار تاثيرگذار است. به گفته متخصصان مغز و اعصاب، 99 درصد بيماران مبتلا به صرع به همين دلايل، قادر به روزه‌داري نيستند.
اما در بيماران مبتلا به ام-اس كه مشكل خاصي ندارند، چون گرفتاري آنان عمدتاً در سيستم اعصاب مركزي است، هيچ منعي براي روزه‌داري وجود ندارد؛ با اين حال، بهتر است قبل از روزه‌داري با پزشك معالج خود در اين باره مشورت كنند.
گرسنگي طولاني مدت، ممكن است در برخي بيماران مبتلا به سردردهاي ميگرني، سبب عود حملات آنها شود. بنابراين بيماران ميگرني با علايم شديد و يا ميگرن‌هاي پيچيده با علايم مغز و اعصاب نمي‌توانند روزه‌ بگيرند. ولي بيماران تحت درمان، مي‌توانند بدون نگراني در ايام ماه مبارك رمضان روزه بگيرند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نشانه‌هاي سقط جنين

اصولا سقط به معناي خروج محصولات حاملگي قبل از 20 هفتگي است. در اينجا برخي وضعيت‌ها و تعريف پزشكي مربوط به آن ذكر مي‌شود.

تهديد به سقط: زماني از اين عبارت استفاده مي‌شود كه خونريزي (به هر شكل از لكه بيني تا خونريزي شديد) قبل از 20 هفتگي رخ دهد. اين حالت در 30 تا 40 درصد حاملگي‌ها رخ مي‌دهد و طبيعتا تمامي موارد منجر به سقط نخواهد شد اما به هر حال مشاهده اين حالت نياز به مراجعه به پزشك و معاينه و درمان دارد.

سقط غيرقابل اجتناب: اين اصطلاح به حالتي اطلاق مي‌شود كه در كنار خونريزي قبل از 20 هفتگي دهانه رحم هم باز شده باشد كه در اين حالت معمولا براي جلوگيري از سقط نمي‌توان كاري كرد.

سقط ناقص: زماني كه قسمتي از محصولات حاملگي از رحم خارج شود اما قسمتي از آن خارج نشود. در اين حالت معمولا خونريزي و لكه بيني ادامه مي‌يابد كه درمواردي به صورت خونريزي شديد است كه مي‌تواند بسيار خطرناك باشد و در اين حالت چاره‌اي جز انجام جراحي و كورتاژ رحمي نداريم.

سقط كامل: در اين حالت كل محصولات حاملگي خود به خود خارج مي‌شود كه معمولا در سن حاملگي 6 هفته يا كمتر و گاهي در سن حاملگي 6 تا 10 هفته اتفاق مي‌افتد.

تخم پوچ: در مواردي از سقط‌ها در واقع جنين وجود ندارد و رشد ناقصي از جفت و پرده‌ها هست كه حدود 7 تا 8 هفتگي شناسايي شده و اغلب با جراحي و كورتاژ رحمي خارج مي‌شود. اين نوع از حاملگي و سقط‌ها برخلاف انواع ديگر قابليت تكرار بيشتر را ندارد يعني كسي كه يك بار حاملگي پوچ داشته در حاملگي‌هاي بعدي مثل كسي است كه هرگز سقط نداشته است.

علائم سقط: خونريزي حتي به ميزان كم و دردهاي لگني در سن حاملگي كمتر از 20 هفته از علائم شايع سقط هستند البته اين علائم در فردي با حاملگي نرمال هم ديده مي‌شود، بنابر اين جهت تشخيص سقط نياز به معاينه و گاه سونوگرافي است.

در مواردي از سقط‌هاي ناقص بخصوص در كساني كه به صورت غيرقانوني و در شرايط آلوده اقدام به اين كار مي‌كنند، احتمال عفونت رحمي وجود دارد كه علائم آن تب و درد شديد لگني است كه نياز اورژانسي به بستري در بيمارستان و دريافت آنتي‌بيوتيك‌هاي قوي و سپس تخليه رحم جهت حفظ جان مادر وجود دارد. در اين موارد احتمال چسبندگي داخل رحمي و نازايي بعدي هم وجود دارد، در حالي كه در يك عمل جراحي كورتاژ كه در بيمارستان و شرايط مناسب انجام شود چنين خطري بسيار نادر است.

مواردي هم وجود دارد كه جنين مرده اما مادر علائم سقط را ندارد و از آنجايي كه حضور جنين مرده در رحم مادر به مدت بيش از 4 هفته موجب اختلالات انعقادي در مادر و ايجاد خطر براي او مي‌شود، بايد در اسرع وقت اقدام به تخليه رحم با دارو يا جراحي كورتاژ تخليه‌اي رحم براي حفظ جان مادر كرد.

هفته آينده در مورد سقط مكرر صحبت مي‌شود.

دكتر ثريا عالمي

جراح و متخصص بيماري‌هاي زنان و زايمان



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

ارتباط بيماري لثه با ناباروري

بهداشت دهان براي همه مهم است. اغلب افراد اين مساله را به طور كلي شنيده‌اند، ولي آيا اين مساله توسط همه رعايت مي‌شود؟ و آيا عواقب ناشي از بي‌توجهي به اين مساله در همه افراد يكسان است؟ بهتر است بدانيم با توجه به تفاوت‌هاي طبيعي موجود در بين افراد، واكنش‌ها به عوامل بيماري‌زا در همه يكسان نبوده و در برخي افراد، مراقبت‌هاي بيشتري مي‌طلبد.

با توجه به تحقيقات اخير دانشمندان، اگر خانمي داراي مشكلات مرتبط با لثه باشد، زمان مورد نياز براي آماده شدن وي براي بارداري افزايش پيدا مي‌كند.در بررسي اين مساله دانشمندان متوجه شده‌اند كه اثر بيماري‌هاي لثه روي باروري خانم‌ها همانند تاثير چاقي روي آنهاست.

بيماري‌هاي لثه‌اي به مجموعه‌اي از بيماري‌ها گفته مي‌شود كه بافت‌هاي در برگيرنده دندان‌ها را متاثر مي‌كند. اين بيماري اگر درمان نشود، صدمات زيادي به سلامت دندان‌ها وارد مي‌كند كه در نهايت باعث از دست رفتن دندان ـ بدون اين‌كه ساختمان اصلي دندان صدمه‌اي ديده باشد ـ مي‌شود. در اين دوران بافت‌هاي نرم و استخوان‌هاي اطراف دندان‌ها به طور پيش رونده‌اي تخريب مي‌شوند و با افزايش تعداد ميكروب‌ها و عمقي‌تر شدن ضايعات، تعداد زيادتري از آنها وارد گردش خون فرد مي‌شوند. با توجه به نتيجه تحقيقات متعدد، وارد شدن اين ميكروب‌ها در گردش خون مي‌تواند به بيماري‌هاي قلبي، ريوي، ديابت، كليوي و مشكلات مرتبط با حاملگي و بارداري از قبيل سقط يا زايمان زودرس هم منجر شود. نتايج مطالعات جديدتر نشان داده است كه اگر خانمي قصد بارداري داشته باشد و همزمان داراي بيماري لثه باشد، امكان باردارشدن وي كمتر بوده و از نظر آماري ممكن است حتي تا مدت 7 ماه شرايط لازم براي بارداري را پيدا نكند.

مشكلات مرتبط با بيماري‌هاي لثه و بارداري فقط به باردار شدن و پيش از بارداري مربوط نمي‌شود. اثر بيماري‌هاي لثه بر زايمان زودرس به اثبات رسيده است. از طرف ديگر با توجه به تغييرات هورموني كه طي دوران حاملگي اتفاق مي‌افتد، بافت‌هاي لثه‌اي و نگهدارنده دندان‌ها شكننده‌تر مي‌شوند؛ اين مساله باعث مي‌شود كه سرعت پيشرفت اين بيماري‌ها در دوران حاملگي زيادتر شود و مشكلات زيادتري را به وجود بياورد. با افزايش ميزان تخريب، امكان جبران آن در درمان‌هاي پس از حاملگي نيز كاهش پيدا مي‌كند.

بنابراين براي افرادي كه براي بارداري برنامه‌ريزي دارند، اهميت معاينات دوره‌اي توسط دندانپزشك چندبرابر است. در اين موارد، كنترل و برنامه‌ريزي درمان‌هاي دندانپزشكي، كمك زيادي در قبل و طي درمان خواهد داشت. بايد توجه داشت كه كنترل بيماري‌هاي لثه و پيشگيري از اين بيماري‌ها بسيار آسان‌تر از بيماري‌هايي مثل ديابت، قلبي و ناباروري است كه متعاقب اين بيماري‌ها ايجاد مي‌شود.

دكتر محمد‌امين نريماني

متخصص ارتودنسي



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

سنگ هاي ادراري

غليظ شدن ادرار سبب ته نشيني و رسوب تركيبات موجود در آن ودر نتيجه تشكيل سنگ كليه مي شود. اين سنگ ها در كليه، ميزناي يا مثانه پيدا مي شوند، كه متشكل از مواد آلي بوده و در اندازه هاي مختلف به كوچكي يا بزرگي يك قلوه سنگ ديده مي شوند. . حجم كم ادرار، مهمترين عامل خطر براي تشكيل سنگ هاي ادراري ميباشد.
سنگ هاي كلسيم، شايع ترين سنگ ها مي باشند.دفع كلسيم در موارد هيپوتيروئيديسم، پس از مصرف مقدار زياد ويتامين D، در طي عدم تحرك طولاني ، استئوپروز يا بعد از مصرف مقدار زياد كلسيم افزايش مي يابد.
كاهش جذب آب بوسيله روده در اثر اسهال يا از دست رفتن آب به صورت تعريق در مناطق گرمسير در ايجاد سنگ موثر است. عوارض سنگ كليه درد شديدي است كه در اثر جابجايي سنگ ايجاد مي شود. مبتلايان به سنگ كليه بايد مقدار زيادي مايعات دريافت كنند به اين ترتيب ادرار رقيق مي شود ، و در بعضي موارد توصيه مي گردد كه با تغيير PHادرار از رسوب سنگ جلوگيري كنيم.


توصيه هايي براي افراد داراي سنگ كليه:
1. دريافت مايعات را به بيش از 3 تا 4 ليتر در شبانه روز افزايش دهند.
2. در مورد سنگ هاي كلسيمي، از غذاهاي غني از كلسيم و ويتامينD پرهيز شود و كلسيم در محدوده RDA مصرف گردد(2 ليوان شير يا مايعات،يا 30 گرم پنير).
3. در مورد سنگ هاي فسفات كلسيم و سنگ هاي فسفات آمونيوم و منيزيم، بايد PH ادرار را اسيدي كرد.
4. در مورد سنگ هاي اگزالات كلسيم، غذاهاي غني از اگزالات(آلبالو،آلو، كشمش،تمشك، ريواس، جوانه گندم، گوجه فرنگي، چغندر، كرفس، بادمجان، تره فرنگي، جعفري، اسفناج، شكلات، بادام زميني، فلفل سبز)خودداري شود،از مكمل ويتامينC استفاده نشود (بدلبل آنكه موجب افزايش دفع اگزالات و رسوب آن در كليه ها ميشود)،PH ادرار را قليايي كنيد.
5. در مورد سنگ هاي سيستين هم PH ادرار بايد قليايي شود.
6. در مورد سنگ هاي اسيد اوريكي،پورين رژيم غذايي را كاهش مي دهيم و PH ادرار را هم قليايي مي كنيم.
غذاهايي كه PHادرار را اسيدي مي كنند عبارتند از : گوشت ،ماهي، ماكيان،صدف،پنير،تخم مرغ، نان و غلات، ذرت و عدس، آلو، گوجه، آب آلو وگوجه .
غذا هايي كه PH ادرار را قليايي ميكند عبارتند از: شير و فراورده هاي آن بجز پنير، تمام سبزي ها بجز ذرت و عدس و تمام ميوه ها بجز آلو و گوجه سبز.
غذاهاي خنثي: كره، عسل، روغن، شكر،چاي،قهوه و شربت و خامه مي باشند.
فرزانه طالعي فر


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آشنايي با ريسك فاكتور هاي موثر در گرفتگي عروق كرونر

 عواملي هستند كه موجب سريعتر شدن تصلب شراين ميگردند.و در صورت وجود آنها احتمال پيدايش بيماريهاي قلبي و عروقي افزايش پيدا مي كند .

براي پيشگيري از پيدايش بيماريهاي قلبي -عروقي و مرگ و مير و ناتواني ناشي از آنها ، بايد اين عوامل خطر را بشناسيد و به توصيه هاي پزشكي لازم توجه نماييد .

چندين ريسك فاكتور موثر در گرفتگي عروق كرونر شناخته شده است كه انها را به دو دسته قابل كنترل وغير قابل كنترل تقسيم مي كنند كه بايد عوامل قابل كنترل را به حداقل ممكن برسانيم

Aـ غير قابل كنترل:
جنسيت ، سن ، وراثت‌ و …

Bـ قابل كنترل:
۱ـ فشار خون بالا
۲ـ استعمال دخانيات به خصوص سيگار
۳ـ كلسترل بالا يا كلسترول بد ( LDL )
4ـ ورزش نكردن
۵ـ چاقي
۶ـ ديابت
۷ـ استرس
۸ـ رژيم نامناسب غذايي

با حذف عوامل خطر ساز همچون كنترل چربي، قند و فشار خون، عدم استعمال دخانيات ، تغذيه سالم و وارد كردن ورزش و تحرك به برنامه عادي روزانه مي توان از تنگي ۷۰ درصدي عروق قلب پيشگيري كرد.

همچنين استفاده از روغن‌ هاي نباتي جامد (روغن هاي ترانس ‌بالا و غيراستاندارد اشباع ‌شده) يكي از مهم‌ ترين عوامل خطر هستند. و با وجود هشدارهاي وزارت بهداشت هنوز هم اين روغن‌ ها در پخت فست ‌فود‌ها چندين بار استفاده مي ‌شوند، به‌ طوري كه حتي رنگ آن ها رو به تيرگي مي ‌رود و بعد از سرد شدن هم منجمد مي ‌شوند.

نشانه هاي مهم بيماريهاي قلبي

۱- درد قفسه سينه :

اين درد فشارنده در ناحيه پشت جناغ سينه احساس مي شود و ممكن است به گردن ، دستها ، پشت ويا شكم هم انتشار يابد .

آنژين صدري اغلب هنگام كارهاي بدني يا فشارهاي روحي و رواني كه فعاليت قلب افزايش پيدا مي كند ، بروز مي نمايد و معمولا با استراحت ي نيتروگلسيرين زيرزباني تسكين مي يابد اگر درد با استراحت يا چندين دقيقه پس از مصرف قرص زير زبان بهبود نيافت و ويزه اگر همراه با تنگي نفس ، تهوع و تعرق شديد بود ، ممكن است نشانه سكته قلبي باشد .

بدليل اختلال در اعصاب محيطي ، شدت نشانه هاي بيماري قلبي در افراد ديلبتي ممكن است كمتر از ميزان مورد انتظار باشد .

از اين رو شما كه به ديابت مبتلا هستيد بايد بطشتر مراقب باشيد و بموقع به پزشك مراجعه كنيد البته درد هاي سينه فقط نشانه بيماري قلبي نيست و ممكن است در اثر بيماري گوارشي يا ريوي نيز پديد آيد .

۲- تنگي نفس :

احساس تنگي نفس مي تواند از نشانه هاي بيماري عروق كرونر قلب باشد گرچه در بسياري از بيماريهاي تنفسي و … نيز اين حالت پديد مي آيد.

۳- تپش قلب :

در اين وضعيت ، فرد بطور ناراحت كننده اي ضربان قلب خود را احساس مي كند . تپش قلب در حالتهاي اضطراب و برخي بيماريهاي ديگر قلبي نيز ممكن است پديدار شود.

۴ – خيز يا ادم :

در مراحل پيشرفته تر بيماري قلبي كه كاركرد پمپ قلب اشكال پيدا مي كند ، مايع موجود در بافتهاي بدن بطور كامل تخليه نمي شود و در زير جلد انباشته مي گردد. البته خيز يا آدم در نتجه بطماريهاي وتريسي پاها ، بيماري كبد ، اختلالات كليوي و … نيز ممكن است پديد آيد .

اصول پيشگيري از بيماريهاي قلب و عروق در افراد ديابتي

۱- چربي بويژه كلسترول خون خود را كاهش دهيد .

كلسترول كه نوعي چربي است ، در پيدايش و گسترش تصلب شراين نقش مهمي دارد زيرا مي تواند در ديواره رگها رسوب كند و همراه با عوامل ديگر به تنگي و بسته شدن سرخرگها بيانجامد .

كلسترول دو نوع مهم دارد

۱ – كلسترول بد LDL كه موجب بسته شدن رگها و بيماري قلبي -عروقي مي شود

۲-كلسترول خوب (LDH) كه كلسترول اضافي بدن را از بافتها خارج مي كند و خطر بيماري قلبي را مي كاهد .

نوعي از كلسترول كه بايد غلظت كمي در خون داشته باشد ، همان نوع بد يا LDL است .

شما مي توانيد با مصرف غذاهاي پرچربي و رعايت توصيه هاي پزشكتان ، چربي خون خود را در سطح مناسب نگه داريد .

۲- فشار خون خود را كنترل كنيد .

فشار خون بالا افزون براينكه فشار بيشتري برقلب وارد مي سازد و نياز آن بخون را افزايش مي دهد ، روند تصلب شراين را تسريع مي كند. و سبب آسيب اعضاي گوناگون بدن هم مي شود .

۳ – وزن خود را در حد مطلوب نگه داريد .

چاقي عامل خطر مهمي براي افزايش فشار خون است .همچنين چاقي يا اضافه وزن موجب افزايش مقاومت سلولهاي بدن نسبت به انسولين مي شود.

شما بايد زير نظر يك پزشك يا متخصص تغذيه وزن بدنتان را به ميزان متناسب با قد ، جنس وسن خود برسانيد

۴ – سيگار نكشيد

استعمال دخانيات سبب افزايش ضربان قلب و در نتيجه كار قلب مي شود و فشار خون را هم بالا مي برد . همچنين سيگار با اثر روي عوامل انعقادي و نيز تغليظ خون ، احتمال تشكيل لخته و بسته شدن سرخرگها را افزايش مي دهد . افزون بر اين ، سيگار با اثر بر روي رگهاي كوچك ،

خونرساني به بخشهاي انتهايي اندام ها را مختل مي كند و اين عارضه در افراد ديابتي كه گرفتاري اعصاب محيطي نيز دارند ، بسيار مهم است و خطر قطع عضو را باز هم افزايش مي دهد اين آثار جدي از آثار سرطان زايي سيگار است .كه موجب ناتواني و مرگ خواهد شد . امروزه سيگار مهمترين علت قابل پيشگيري سرطان بشمار مي رود .

۵- قند خون خود را كنترل كنيد .

كنترل دقيق قند خون ، هم بطور مستقيم و هم بطور غير مستقيم ، نقش مهمي در پيشگيري از بيماريهاي عروقي مي تواند داشته باشد .

۶ – فعاليت ورزشي منظم داشته باشيد .
پژوهشهاي پزشكي نشان داده اند كه داشتن يك زندگي كم تحرك ، صرف نظر از عوامل خطر ديگر ، احتمال ديابت ، چاقي و بيماري كرونر قلب را افزايش مي دهد .

پياده روي ، دوچرخه سواري ، تنيس روي ميز ، باغباني و دويدن آرام فعاليتهاي بدني هستند كه اثر مفيدي بر تندرستي شما خواهند داشت .

توصيه مي شود كه روزانه ۳۰ دقيقه به فعاليتهاي بدني بپردازيد اين ميزان فعاليت را مي توانيد در سه دوره ۱۰ دقيقه اي نيز انجام دهيد .



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

معجزه ي نظم در زندگي

مديريت مكان يعني ايجاد تعادل و هماهنگي بين وسايل پيرامون مان تا در زندگي مان تاثيراتي سودمند پديد آيد. نظم

عوامل موثر در مديريت مكان:

1- پاكيزگي فيزيكي: زدودن هر گونه چرك، دود، چربي و خاك آلودگي از محيط زندگي، پالايش مكان است.

2- عدم انباشتگي و درهم ريختگي: هر گونه بي نظمي و درهم برهمي و نگهداري انبوهي از اشياء غيرلازم و مواد زائد در زندگي ساكنان آن مكان اغتشاش و گرفتگي توليد مي كند.

3- فقط آنچه را كه در دست داريد يا مورد استفاده قرار مي دهيد نگه داريد.

4- ظاهر اتاقتان چيزي است كه در درونتان اثر مي گذارد پس اگر اتاقتان نامنظم باشد قطعاً نوعي بي نظمي و درهم ريختگي دروني نيز وجود دارد. با جمع و جور كردن و نظم بخشيدن به بيرون، درون نيز به سوي نظم و هماهنگي پيش مي رود.

5- هر چه اشياء بيشتري را در فضاي زندگيتان وارد كنيد فضاي كمتري براي جريان آزاد انرژي باقي مي ماند و به انجام رساندن امور دشوارتر است.

6- هر چيز ناتمام در سطح فيزيكي، ذهني يا عاطفي، روان آدمي را دچار درهم ريختگي مي كند دكمه ي افتاده اي كه بايد دوخت، تكليفي كه نيمه كاره است و هزاران چيز ناتمام اگر تمام شان نكنيد جلوي پيشرفت زندگي تان را مي گيرد.

نظم در زمان

مديريت زمان يعني رموز استفاده بهتر از وقت كه ما را قادر مي سازد با سرعتي بيش از آنچه تاكنون تصور مي كرديم به هدف هاي خود دست يابيم.

زمان

عوامل مهم در مديريت زمان :

1- مديريت زمان بيش از هر چيز نياز به انضباط فردي، خويشتن داري و تسلط بر نفس دارد.

2- چشم انداز درازمدت خود را شرح و بسط دهيد مي خواهيد ظرف پنج سال آينده به كجا برسيد؟

3- هميشه از خودتان بپرسيد: با ارزش ترين استفاده اي كه در حال حاضر مي توانم از وقتم بكنم چيست؟

4- براي مديريت زمان خود، بايد خوشبختي را هدف اصلي زندگيتان قرار دهيد.

5- سعي كنيد در آن واحد فقط روي تغيير دادن يكي از رفتارهاي خود تمركز كنيد.

6- قابليت هاي خود را در زمينه هايي كه نتايج كليدي براي شما به بار مي آورد افزايش دهيد.

7- از يك دفترچه برنامه ريزي به عنوان وسيله اصلي تنظيم وقت خود استفاده كنيد و روي كاغذ فكر كنيد.

8- براي هر هفته از هفته ي قبل و براي هر روز از روز قبل برنامه ريزي كنيد.

9- كارهاي تان را يكي يكي انجام دهيد و وقتي كاري را به اتمام رسانديد آن را كنار بگذاريد.

10- مدام از خودتان بپرسيد: "مي خواهم چه كاري انجام بدهم؟" و "چطور مي خواهم اين كار را انجام دهم؟"

11- از تلفن به عنوان يك وسيله ي كاري استفاده كنيد زود برويد سر اصل مطلب و از تعارفات كم كنيد.

12- براي هر يك از مكالمات تلفني خود از قبل برنامه ريزي كنيد و مكالمات خود را دسته بندي كنيد و آنها را با هم انجام دهيد.

13- هر قدر درانجام امور ساده، منظم تر و مقرراتي تر باشيد مي توانيد در انجام امور مهم طبيعي تر و آزادانه تر عمل كنيد.

14- براي اينكه به حداكثر بهره وري دست پيدا كنيد با تكرار پي در پي اين جمله به خودشان نظم و ترتيب بدهيد: "خوب برگرديم سر كار"

15- خود را به عنوان فردي منظم، كارآمد و موثر تصور كنيد.

16- خود را ملزم كنيد كه وقت شناس باشيد و ديگران را معطل نگذاريد.

17- كارهايتان را دسته بندي كنيد و تمام كارهاي مشابه را همزمان انجام دهيد.

18- فكر كردن از آينده به گذشته را تمرين كنيد موقعيت خود را در سال بعد مجسم كرده و از آن ديدگاه به مسير پشت سر خود نگاه كنيد.

19- برقراري ارتباط ضعيف يا نامفهوم با ديگران از عمده ترين عوامل اتلاف وقت است.

20- توانايي حل مسايل به نحو خوب و موثر موجب صرفه جويي بسيار در وقت مي شود.

21- مسئله هر چه باشد پيش از آنكه به حل آن بپردازيد آن را بطور دقيق و روشن روي كاغذ بياوريد.

22- اختصاص دادن وقت خود به ديگران به منظور آموزش چگونگي انجام كارهايشان يكي از عوامل مهم صرفه جويي در وقت است.

23- اولين ساعت روز را كه به ساعت طلايي معروف است صرف خودتان كنيد.

24- هميشه براي انجام كارهايتان جدول زمان بندي شده داشته باشيد و تمام كارها و قرار ملاقات ها را در آن بنويسيد.

25- انسان هاي برتر، از وقت خود به گونه اي استفاده مي كنند كه گويي ديگران نظاره گر اعمال آنها هستند حتي وقتي كه تنها هستند و كسي آنها را نمي بيند.

26- انسانهاي برتر مي توانند همزمان هم ديد درازمدت داشته باشند و هم كوتاه مدت.

27- داشتن ذهن انعطاف پذير كليد مديريت زمان و استفاده بهتر از وقت است.

28- يكي از عوامل مهم اتلاف وقت ادامه دادن به ارتباط با افرادي است كه به شما و اهدافتان هماهنگي لازم را ندارند.

29- استراحت كوتاه و ريلكس كردن از ابزارهاي مديريت زمان است. يك استراحت كوتاه مي تواند شما را براي ساعاتي كه در پيش داريد شارژ كند.

30- اطلاعات و مدارك خود را با دقت بايگاني كنيد زيرا 30 درصد از وقت معمولاً صرف جستجو براي يافتن چيزهايي مي شود كه معلوم نيست كجا گذاشته شده اند.

31- تندخواني را ياد بگيريد تا بتوانيد در مدت كوتاه تري مطالب بيشتري را مطالعه كنيد.

32- از خواندن مطالب غير ضروري خودداري كنيد.

33- 80 درصد از كليه اطلاعاتي كه بايگاني و ذخيره مي شوند هرگز مورد استفاده مجدد قرار نمي گيرند.

34- در هر هفته يك روز و هر چهار ماه يك هفته هر سال حداقل دو هفته كامل به تعطيلات برويد زيرا به تعطيلات رفتن يكي از بهترين راه هاي استفاده از وقت است.

35- با افراد و عواملي كه باعث بهم خوردن برنامه شما مي شوند، قاطعانه و صميمانه "نه" بگوييد.

در مقاله ي بعد با ما همراه باشيد با مقاله اي پيرامون نظم در رفتار و همچنين فرايند حل مسئله .

در خصوص اهميت زمان و از دست ندادن وقت ،مي توانيد كتاب ارزش وقت در سيره ي پيشوايان را در كتابخانه ديجيتالي تبيان مطالعه نمائيد.و يا در خصوص اين موضوع در انجمن هاي تخصصي تبيان گفتگو كنيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نظم و انضباط

«نظم» در لغت به معناي آراستن، برپا داشتن، ترتيب دادن كار و...[1] و در اصطلاح نظامي به معناي پيروي كامل از دستورهاي نظامي است.[2] انضباط نيز به معناي نظم و انتظام، ترتيب و درستي، عدم هرج و مرج، سامان پذيري و آراستگي است.[3]
نظم در آفرينش
آفرينش براساس نظم استوار است و در دستگاه خلقت، هر پديده اي جاي خاصي دارد و مأموريت و كار ويژه اي به عهده دارد. كرات آسماني در مدار معيّني حركت مي كنند، فصول سال و گذشت شب و روز نظم خاصي دارد و خلقت اشيا از اندازه، حدّ و ميزان خاصي برخوردار است. خداي تعالي مي فرمايد:
«إِنَّا كُلَّ شَيْ‏ءٍ خَلَقْناهُ بِقَدَرٍ»[4]
ما هر چيزي را به اندازه (و روي حساب) آفريديم.
حكمت خداوندي در هر چيز تجلّي يافته و موجودات عالم نيز روي حساب و نظم دقيق و نيز براساس هدف معيّني قدم به عرصه هستي نهاده اند.
جهان چون خط وخال و چشم و ابروست كه هر چيزي بجاي خويش نيكوست
نظم شگفت و محيرالعقولي كه در همه مخلوقات، حركت سياّره ها و ستارگان، گياهان، موجودات دريايي و صحرايي، بدن انسان، گردش خون و... وجود دارد، همه و همه معلول تدبير خداوند حكيم، مدبّرو تواناست.
اهميت نظم در زندگي
خداي توانا و حكيمي كه نظم را در دستگاه پهناور و عظيم خلقت قرار داده است، همين نظم را در زندگي انسانها و روابط اجتماعي آنان مي پسندد. از اين رو، شايسته است كه انسان در زندگي فردي و اجتماعي خويش، نظم و ترتيب و تدبير در امور را مراعات كند؛ زيرا به گفته روانشاسان:
«احتياج به نظم و ترتيب، جزء احتياجات اساسي رواني محسوب مي گردد، رنگ و شكل و خاصي به زندگي مي دهد، افراد ميل دارند زندگي فردي و جمعي خود را تحت نظم و قاعده مشخصي در آورند.»[5]
نگاهي گذرا به حجم زياد كتابهاي قوانين و مقررات و بودجه هاي هنگفتي كه صرف قانونگذاري و تنظيم آنها مي شود و اهميتي كه همه ملل جهان به آنها مي دهند ضرورت و لزوم نظم فردي و اجتماعي را در زندگي بشر آشكار مي سازد.
اسلام نيز به عنوان دين جهاني و كامل به نظم و برنامه ريزي در زندگي اهميت فراوان داده و به پيروان خويش سفارش كرده كه تمام كارهاي خود را طبق قانون و به صورت منظم انجام دهند و از بي برنامگي بپرهيزند. چرا كه تمام احكام اسلامي؛ واجبات، مستحبات، محرّمات، مكروهات و... در اين راستا و در جهت برنامه دقيق و منظم دادن به مسلمانان قرار داده شده كه آنان را تحت نظم خاصّي در آورد.
در دنياي كنوني نيز حركت قطارها، هواپيماها، ساعات كار ادارات و كارخانجات و... روي نظم خاصي و با دقيقه و ثانيه سنجيده مي شود و با ورود كامپيوتر در عرصه زندگي نظم و ترتيب دقيقتر و بهتر صورت مي گيرد و مي توان گفت امروزه منظّم زندگي كردن جزء ضروريات زندگي بشر شده و مورد پسند عقل و دين است و اگر بخواهيم خود را از دايره نظم كه امروزه همه جامعه ها را تا حدّ زيادي فرا گرفته و احاطه كرده، خارج كنيم، با مشكلات زيادي رو به رو مي شويم.
نظم در قرآن
بخش عظيمي از دستورات و سفارشات قرآن كريم در راستاي تنظيم انديشه و اعمال انسان است. اميرمؤمنان ـ عليه السلام ـ مي فرمايد:
«الا انّ فيه علم ما يأتي و الحديث عن الماضي و دواء دائكم و نظم ما بينكم»[6]
آگاه باشيد كه آگاهي از آينده، خبر از گذشته، داروي درد (ناداني و گمراهي) و نظم و ترتيب زندگي روزمرّه شما در قرآن (آمده) است.
بيان قرآن كريم را درباره نظم مي توان به دو بخش تقسيم كرد:
الف ـ نظم در تكوين: قرآن در اين بخش، نظم حاكم بر جهان آفرينش را تشريح كرده و به انسانها سفارش مي كند كه درباره آن بينديشند. تا به طرّاح زبردست آن(خداي تعالي) پي ببرند و در اين راستا، گاه از فرود آمدن باران و رويش گياهان ياد مي كند و گاهي از عظمت آسمان، كوهها و درياها سخن مي گويد. زماني شگفتيهاي آفرينش موجودات و از جمله انسان را تذكر مي دهد و در بسياري از مواقع نيز آمد و شد شب و روز، فراواني پديده هاي هستي و بي شماري نعمتهاي الهي را در لا به لاي آيات بيان مي كند و انسان را به تفكر در نظم شگفت آور آن وا مي دارد. به عنوان نمونه مي فرمايد:
«إِنَّ فِي خَلْقِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ اخْتِلافِ اللَّيْلِ وَ النَّهارِ لآياتٍ لِأُولِي الْأَلْبابِ»[7]
همانا در آفرينش آسمانها و زمين و آمد و شد و شب و روز، نشانه هايي براي خردمندان است.
ب ـ نظم در تشريع: همه آياتي كه درباره قوانين و مقررات الهي نازل شده، برقرار كننده نظم و برنامه در زندگي فردي و اجتماعي مسلمانان است. با اين بيان، قرآن همواره پيروان خويش را به داشتن يك برنامه صحيح و منظّم دعوت مي كند و خواستار آن است كه مسلمانان در زندگي به اصول و مقررات الهي پاي بند بوده، طبق برنامه اي كه خدا براي آنان تنظيم كرده، زندگي كنند و هيچ گاه از حدود الهي گام فراتر ننهند. چرا كه:
«مَنْ يَتَعَدَّ حُدُودَ اللَّهِ فَأُولئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ»[8]
آنان كه از حدود الهي تجاوز كنند، همانان ستمكارانند.
از اين رو، مي توان گفت يكي از اهداف مهمّ پيامبران الهي، تنظيم برنامه زندگي انسانها در تمام ابعاد آن بوده و در صدد بودند تا جامعه طبق برنامه تنظيمي از جانب پروردگار به زندگي خويش ادامه دهد و از آن تخطّي نكند.
به عنوان مثال قرآن براي انجام عبادتهاي اسلامي وقت و برنامه اي تنظيم كرده، تا همه مسلمانان در آن وقت معين به عبادت بپردازند. چنان كه براي روزه گرفتن، ماه مبارك رمضان را معلوم كرده و ابتداء و انتهاي روزه هر روز را معلوم كرده است و مي فرمايد:
«... كُلُوا وَ اشْرَبُوا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيامَ إِلَى اللَّيْلِ »[9]
بخوريد و بياشاميد تا رشته روشن صبحدم در تاريكي شب آشكار شود و روزه را به شب برسانيد.
و در جاي ديگر افرادي را كه در امور اجتماعي خود، منظم و هماهنگ و با اجازه رهبري عمل مي كنند، در زمره مؤمنان قرار داده و آنان را چنين مي ستايد:
«إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَ رَسُولِهِ وَ إِذا كانُوا مَعَهُ عَلى أَمْرٍ جامِعٍ لَمْ يَذْهَبُوا حَتَّى يَسْتَأْذِنُوهُ»[10]
مؤمنان كساني هستند كه به خدا و پيامبرش ايمان آورده اند و چون با پيامبر در كاري همگاني باشند، تا از او رخصت نطلبيده اند نبايد بروند.
در آيه اي ديگر نيز، رزمندگان راهش را كه منظم، محكم و استوار وارد پيكار مي شوند، مورد محبت خود قرارداده، مي فرمايد:
«إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الَّذِينَ يُقاتِلُونَ فِي سَبِيلِهِ صَفًّا كَأَنَّهُمْ بُنْيانٌ مَرْصُوصٌ»[11]
خداوند دوست دارد كساني را كه در راه او در صفي، همانند ديواري كه اجزايش را با سرب به هم پيوند داده باشند، مي جنگند.
نظم در روايات
نظم و انضباط در روايات اسلامي نيز مورد تأكيد قرار گرفته است. به عنوان نمونه، اميرمؤمنان ـ عليه السلام ـ كه بارها نتايج زيانبار بي نظمي و تشتّت را در فكر و عمل مسلمانان ديده بود، در بستر شهادت و در آخرين پيامش، فرزندان خود و مسلمانان را به تقواي الهي و نظم در كارها فراخوانده، مي فرمايد:
«اوصيكما و جميع اهلي و ولدي و من بلغه كتابي بتقوي الله و نظم امركم»[12]
شما را (اي حسن و حسين) و همه خانواده و فرزندانم و هر كس را كه نوشته من به او مي رسد، به تقواي الهي و نظم در كارهايتان سفارش مي كنم.
و در عهدنامه مالك اشتر رعايت نظم را با عباراتي ديگر اينچنين سفارش مي كند:
«... إِيَّاكَ وَ الْعَجَلَهَ بِالْأُمُورِ قَبْلَ أَوَانِهَا أَوِ التَّسَقُّطَ فِيهَا عِنْدَ إِمْكَانِهَا أَوِ اللَّجَاجَهَ فِيهَا إِذَا تَنَكَّرَتْ أَوِ الْوَهْنَ عَنْهَا إِذَا اسْتَوْضَحَتْ فَضَعْ كُلَّ أَمْر مَوْضِعَهُ وَ أَوْقِعْ كُلَّ أَمْر مَوْقِعَهُ.»
«از عجله در مورد كارهايي كه وقتشان نرسيده، يا سستي در كارهايي كه امكان عمل آن فراهم شده، يا لجاجت در اموري كه مبهم است، يا سستي در كارها هنگامي كه واضح و روشن است، بر حذر باش! و هر امري را در جاي خويش و هر كاري را به موقع خود انجام بده.»[13]
موارد نظم
الف ـ نظم در اوقات شبانه روز: نظم در زندگي يك مسلمان بر محور عبادت خدا ـ كه هدف از زندگي است ـ پديد مي آيد. يك مسلمان هنگام اذان صبح براي نماز بر مي خيزد و پس از نماز به تلاوت آياتي از قرآن مي پردازد، سپس اقدام به ورزش مناسب يا مختصري استراحت، پس از صرف صبحانه به كار روزانه مي پردازد، نزديك اذان ظهر دست از كار برداشته براي نماز ظهر و سپس عصر آماده مي شود، پس از نماز به صرف غذا و مقداري استراحت پرداخته، دوباره كار را آغاز مي كند، نماز مغرب و عشا را به موقع ادا كرده و پس از ديدار با دوستان، بستگان، گفتگو با خانواده، يا هر تفريح و جلسه مشروع ديگر وقتي به خواب مي رود كه بتواند نماز صبح خود را سر وقت بخواند. اين است كه معناي سخن حضرت موسي بن جعفر ـ عليه السلام ـ كه به پيروانش سفارش مي كند:
«بكوشيد كه اوقات خود را چهار قسمت كنيد: بخشي براي مناجات با خدا، ديگري براي امرار معاش، سوّم براي معاشرت با برادران و معتمداني كه عيوبتان را به شما مي گويند و قلباً به شما اخلاص دارند. [1] . منتهي الارب، واژه نظم.
[2] . فرهنگ معين، واژه نظم.
[3] . لغت نامه دهخدا، واژه انضباط.
[4] . قمر، آيه 49.
[5] . مقدمه روانشناسي، شريعتمداري، ص 149.
[6] . نهج البلاغه، فيض، خطبه 157.
[7] . آل عمران، آيه 190.
[8] . بقره، آيه 229.
[9] . بقره، آيه 187.
[10] . نور، آيه 62.
[11] . صف، آيه 4.
[12] . نهج البلاغه، فيض، نامه 47، ص 977.
[13] . همان، مدرك، نامه 53، ص 1031.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

بررسي نقش رفتارهاي بهداشتي بر سلامت افراد

با آغاز قرن حاضر و به موازات تغيير علل مرگ از بيماري‌هاي عفوني و تغذيه‌اي به بيماري‌هاي مزمن، نقش رفتار بر سلامت به گونه‌اي روزافزون مورد توجه قرار گرفت. امروزه در سراسر جهان ميليون‌ها نفر سيگار مي‌كشند، مشروبات الكلي مي‌نوشند، از مواد مخدر استفاده مي‌كنند، در غذاهايشان چربي و كلسترول زيادي وجود دارد.

بيش از اندازه مي‌خورند و فعاليت بدني كمي دارند، در عين حال بسياري از مردم به دليل تشخيص پيامدهاي ناشي از اين‌گونه عوامل خطرزا و براي حفظ سلامتشان، به اصلاح رفتارهاي خود پرداخته‌اند. البته ايجاد تمامي تغييرات توصيه شده در شيوه زندگي موجب نمي‌شود زندگي جاودان داشته باشيم؛ اما مي‌توان ادعا كرد كه در صورت برگزيدن شيوه‌اي از زندگي كه موجب ارتقاي سلامت شود، مانند داشتن عادت‌هاي غذايي سالم، مرگ‌هاي ناشي از عوامل عمده را مي‌توان به گونه‌اي چشمگير كاهش داد.
اصولا رفتارهاي بهداشتي نقش پيشگيرانه‌اي دارد؛ به اين صورت كه انجام دادن آنها به حفظ يا بهبود سلامت و اجتناب از بيماري‌ها كمك مي‌كند. اما زماني كه فرد احساس عافيت مي‌كند، ممكن است تمايلي به انجام دادن رفتارهاي بهداشتي كه مستلزم تلاش است، نداشته باشد. ممكن است افراد تابع اين نظريه باشند كه «تا وقتي چيزي نشكسته است، نبايد آن را تعمير كرد.» بنابراين، انجام دادن رفتارهاي بهداشتي تاحد زيادي به عوامل انگيزشي، بويژه درك فرد از خطر بيماري، تاثير رفتار بهداشتي در كاهش اين خطر و جذابيت رفتار متقابل بستگي دارد. رفتارهاي غيربهداشتي، از جمله سيگار كشيدن يا نوشيدن مشروبات الكلي، اغلب به نظر لذت‌بخش مي‌آيند، در نتيجه بسياري از افراد در برابر وسوسه در پيش گرفتن اين رفتارها مقاومت نمي‌كنند و حاضر به پذيرفتن توصيه براي ترك آنها نيستند؛ چرا كه بعضي از مردم مي‌پندارند كه سلامت و لذت مغاير يكديگرند و زندگي، با تاكيد بر رفتارهاي بهداشتي، خسته‌كننده و توام با ترس از بيماري خواهد بود. از آنجا كه عادت‌ها بسختي تغيير مي‌كنند، بايد در زندگي رفتارهاي بهداشتي را زود آغاز كرد و فعاليت‌هاي ناسالم را بسرعت كنار گذاشت. در آموزش رفتارهاي بهداشتي به كودكان، خانواده نقش اصلي را ايفا مي‌كند. به عنوان مثال، كودكان با مشاهده عادت‌هايي همچون تغذيه، ورزش و سيگار كشيدن در ساير اعضاي خانواده، مي‌آموزند كه مانند آنان رفتار كنند. بنابراين احتمال ايجاد عادت‌هاي سالم در كودكاني كه رفتارهاي بهداشتي را مي‌بينند و براي انجام دادن آنها تشويق مي‌شوند، بيشتر از كودكان ديگر است

.عوامل درون فردي

اصولا كساني كه به فكر ارتقاي سلامتشان مي‌افتند، اغلب با جدالي دروني روبه‌رو مي‌شوند. يكي از مشكلات، آن است كه بسياري از رفتارهاي بهداشتي به اندازه عادت‌هاي روزمره فرد، لذت‌بخش نيستند و اين مساله ممكن است موجب تضادي دروني شود. بسياري از مردم قادرند با ايجاد تعادل در زندگي و قائل شدن مرزي معقول براي رفتارهاي غيربهداشتي، با اين جدال دروني خود كنار آيند. اما اكثر مردم چنين نيستند. آنان لذات را انتخاب مي‌كنند و گهگاه به خود قول مي‌دهند در آينده نزديك تغيير رفتار بدهند، مثلا مي‌گويند: «از هفته آينده رژيم مي‌گيرم.»

از سوي ديگر، بعضي افراد چنان دل‌نگران پيشگيري از بيماري‌ها هستند كه بيشتر موجب زيان رساندن به خود مي‌شوند تا سود. مشكل ديگر آن است كه امكان دارد پذيرش شيوه‌اي سالم براي زندگي، مستلزم تغيير رفتارهايي باشد كه به صورت عادت درآمده‌اند، مانند سيگار كشيدن يا پرخوري چنين رفتارهايي كه به صورت عادت و اعتياد درآمده‌اند، بسيار سخت اصلاح مي‌شوند. مشكل سوم آن است كه افراد سالم، انگيزه كمي براي در پيش گرفتن رفتارهاي بهداشتي دارند، بويژه اگر عمل به اين كارها خوشايند و راحت نباشد، اما حتي افرادي كه مشكلي در زمينه سلامت دارند، بسياري از اوقات از پيگيري درمان خود سرباز مي‌زنند يا هرگز به توصيه‌هاي پزشكان عمل نمي‌كنند. عوامل درون فردي مهم ديگر نيز وجود دارد. افراد براي انتخاب رفتارهاي بهداشتي مناسب، برنامه‌ريزي براي تغيير رفتار و رفع موانع ايجاد تغيير، به منابعي مانند اطلاعات و مهارت نياز دارند. افزون بر اين، افراد بايد توانايي خود را در ايجاد تغيير باور كنند. نبود اين باور، انگيزه فرد را براي تغيير نيز مختل مي‌سازد. همچنين، بيمار بودن يا مصرف بعضي داروها، بر ميزان انرژي و خلق افراد و در نتيجه انگيزه و ذهنيت آنان اثر مي‌گذارد.
عوامل ميان فردي

عوامل اجتماعي بسياري بر پذيرش رفتارهاي بهداشتي تاثير مي‌گذارند. از جمله اين عوامل، داشتن دوستان يا خانواده‌اي است كه چنين رفتارهايي را برگزيده‌اند و به سبب تغيير شيوه زندگي‌ خود، مورد حمايت اجتماعي و تشويق قرار گرفته‌اند. زندگي با خانواده نيز ممكن است مشكلاتي در راه ارتقاي سلامت ايجاد كند، زيرا هر يك از اعضاي خانواده انگيزه و عادت‌هاي ويژه خود را دارند. مثلا ممكن است فردي تصميم بگيرد از غذاهاي پركلسترول مانند كره، تخم‌مرغ و گوشت قرمز كمتر استفاده كند، اما ساير اعضاي خانواده چنين تمايلي نداشته باشند يا فردي تصميم بگيرد هفته‌اي 3 روز ورزش كند، اما اين تصميم با زندگي روزمره عضو ديگر همخواني نداشته باشد. همكلاسان نيز ممكن است تلاش‌هاي فرد را تحت تاثير قرار دهند

عوامل درون جامعه

در صورت حمايت سازمان‌ها و نهادهاي مراقبت‌هاي بهداشتي، احتمال پذيرش رفتارهاي بهداشتي افزايش مي‌يابد. امروزه متخصصان بهداشتي براي ارتقاي سلامت افراد با مشكلات ويژه‌اي روبه‌رو هستند. يكي از مشكلات آن است كه اطلاعات مربوط به رفتارهاي بهداشتي، از خود بيمار گرفته مي‌شود و اين اطلاعات ممكن است صحيح نباشد. دوم اين‌كه متخصصان بهداشتي ممكن است آگاهي لازم را براي ايجاد تغيير موثر در رفتارهاي غيربهداشتي نداشته باشند و سرانجام آن‌كه به طور سنتي، توجه پزشكان به جاي پيشگيري بر درمان بيماري‌ها معطوف است. البته اين مساله در حال تغيير است و پزشكان به گونه‌اي فزاينده به پيشگيري راغب شده‌اند.

جامعه نيز در پيشگيري از بيماري‌ها و آسيب‌ها با مشكلات متعددي روبه‌روست كه يكي از مهم‌ترين آنها حفظ تعامل ميان بهداشت عمومي و اولويت‌هاي اقتصادي است. به عنوان مثال، در بعضي كارخانه‌ها، كارگران در معرض خطرات مختلف از جمله مواد سمي قرار دارند. فرض كنيد چنين كارخانه‌اي در شهري است كه مردم آن شهر، از نظر كار و درآمد، به اين صنعت بسيار وابسته‌اند و همچنين فرض كنيد كه هزينه ايمن‌سازي كارخانه، موجب ورشكستگي آن بشود. مردم آن شهر چه بايد بكنند؟

عوامل تعيين‌كننده رفتارهاي بهداشتي

يك فرد معمولي احتمالا مي‌تواند فهرست نسبتا كاملي از رفتارهاي بهداشتي را تهيه كند. براي مثال: «سيگار نكشيد»، «زياده از حد نخوريد»، «به طور مرتب ورزش كنيد» و ... اما عمل به آن موارد،‌ داستان ديگري است چرا كه عوامل متعددي بر رفتارهاي بهداشتي اثر مي‌گذارند كه از آن جمله، وراثت قابل ذكر است. بررسي‌هاي متعددي نقش وراثت را در الكليسم تاييد كرده‌اند، اما ميزان تاثير هريك از عوامل ژنتيكي و رواني اجتماعي در اين بيماري هنوز مشخص نشده است. از طرف ديگر مردم رفتارهاي بهداشتي را بويژه از راه شرطي شدن ياد مي‌گيرند. در حقيقت رفتارها به دليل پيامدهايشان، تغيير مي‌كنند كه مهم‌ترين اين پيامدها عبارتند از: تقويت، خاموشي و تنبيه.

زماني كه پيامد انجام دادن كاري خوشايند، خواستني و رضايت‌بخش باشد، تمايل به انجام مجدد آن رفتار افزايش مي‌يابد يا تقويت مي‌شود و بالعكس زماني كه پيامد انجام كاري ناخوشايند باشد، احتمال تكرار آن رفتار كاهش مي‌يابد.
افراد از طريق مشاهده رفتار ديگران نيز بعضي رفتارها را ياد مي‌گيرند؛ فرآيندي كه الگوبرداري ناميده مي‌شود. در اين نوع يادگيري، پيامدهايي كه فرد الگو بدان دچار مي‌شود، بر رفتار مشاهده‌كننده اثر مي‌گذارد. اگر نوجواني مشاهده كند كه افراد به سبب سيگار كشيدن مورد توجه قرار مي‌گيرند، احتمال سيگار كشيدن او بيشتر مي شود ولي اگر كسي كه الگوي اوست به دليل سيگار كشيدن تنبيه شود، مثلا همكلاسي‌ها او را به جمع خود راه ندهند، نوجوان كمتر احتمال دارد به سيگار كشيدن رو آورد و اگر الگو جذاب باشد مانند ستاره‌هاي سينما يا ورزشكاري معروف، احتمال تقليد رفتار مشاهده شده افزايش مي‌يابد كه سازندگان پيام‌هاي بازرگاني سال‌هاست بر اين امر وقوف دارند و از آن استفاده مي‌كنند

عوامل اجتماعي، شخصيتي و احساسي

بسياري از رفتارهاي بهداشتي تحت‌تاثير عوامل اجتماعي قرار دارند. مقدار حمايت يا تشويقي كه افراد در مقابل رفتارهايي مانند سيگار كشيدن يا ورزش كردن از آن برخوردار مي‌شوند، يكي از عوامل اجتماعي است. دوستان و خانواده نيز به وسيله تشويق يا تنبيه، الگو بودن يا ارزش قائل شدن براي سلامت، موجب ترغيب يا تضعيف رفتارهاي بهداشتي مي‌شوند. چنين فرآيندهايي احتمالا به تفاوت‌هاي ميان دو جنس، مانند فعاليت بدني بيشتر پسرها، منجر شده است. چرا كه مثلا ديدگاه بسياري از پدران و مادران نسبت به نوزاد پسر و دختر، از همان بدو تولد متعصبانه است، حتي زماني كه كودكان دختر و پسر از نظر جثه، وزن و وضعيت سلامت عمومي يكسانند، پدر و مادر احساس مي‌كنند پسرانشان قوي‌تر، محكم‌تر و هوشيارترند. چنين برداشت‌هايي معمولا ادامه مي‌يابد و برچگونگي رفتار پدر و مادر با فرزندان‌شان تاثير مي‌گذارند، مثلا آنان با فرزندان پسرشان، به بازي‌هاي خشن‌تر و دشوارتري‌ مي‌پردازند.

دو عامل ديگر كه بر رفتارهاي بهداشتي فرد تاثير مي‌گذارند، عبارتند از: شخصيت و وضعيت روحي فرد. يكي از ويژگي‌هايي كه با رفتارهاي بهداشتي ارتباط دارد، وظيفه‌شناسي است

بررسي‌ها حاكي از آن است كساني كه در آزمون وظيفه‌شناسي نمره بالا گرفته‌‌اند، در مقايسه با دارندگان نمره پايين، بيشتر احتمال دارد طبق دستور، داروهاي تجويز شده توسط پزشك را مصرف كنند. نقش وضعيت روحي در رفتارهاي بهداشتي را مي‌‌توان در نتايج بررسي‌هاي مربوط جستجو كرد. نتايج بررسي‌ها نشان داده است افرادي كه زندگي پراسترسي دارند، سيگار، مشروبات الكلي و قهوه بيشتري مصرف مي‌كنند.

اگر از مردم بپرسيد چرا سيگار مي‌كشند، بسياري خواهند گفت «براي رهايي از تنش» كنار آمدن با استرس يكي از مهم‌ترين دلايلي است كه افراد براي ادامه مصرف سيگار مطرح مي‌كنند

شناخت و برداشت افراد

برداشت مردم از علائم بيماري نيز بر رفتارهاي بهداشتي‌ آنان اثر مي‌گذارد. واكنش افراد در مقابل مشاهده علائم بيماري متفاوت است، گروهي مشكل را ناديده مي‌گيرند و برخي بسرعت به پزشك مراجعه مي‌كنند. مسلما زماني كه علائم شديد باشد هر كسي كه به سيستم مراقبت‌هاي بهداشتي دسترسي داشته باشد، به آن مراجعه خواهد كرد. عوامل شناختي، نقش مهمي در رفتارهاي بهداشتي مردم بازي مي‌كند.
اگر از مردم بپرسيد چرا سيگار مي‌كشند، بسياري خواهند گفت «براي رهايي از تنش»؛ كنار آمدن با استرس يكي از مهم‌ترين دلايلي است كه افراد براي ادامه مصرف سيگار مطرح مي‌كنند

افراد به اطلاعات بهداشتي صحيح و توانايي‌ حل مشكلات نياز دارند كه مانع در پيش گرفتن رفتارهاي بهداشتي مي‌شوند. مردم همچنين قضاوت‌هايي مي‌كنند كه بر سلامت‌شان اثر مي‌گذارد. آنان به طور كلي سلامت خود را مي‌سنجند؛ اما گاهي اوقات افراد براساس درك نادرست خود از وضعيتشان بر شم خود، بيش از حد تكيه مي‌كنند مانند زماني كه فرد از روي علائمي چون سردرد، گرم يا سرخ شدن صورت، سرگيجه و عصبي‌شدن حدس مي‌زند فشار خونش بالا رفته است؛ در حالي كه معلوم شده است اين علائم پيش‌بيني‌كننده‌هاي ضعيفي هستند

مراحل رشد و رفتارهاي بهداشتي

عوامل زيستي، رواني و اجتماعي كه بر سلامت افراد موثرند در طول زندگي آنان تغيير مي‌كنند و موجب مي‌شوند آنان، طي مراحل رشد، با خطرها و مشكلات بهداشتي گوناگوني مواجه شوند. براي مثال، نوجوانان و جوانان بيشتر در معرض خطر نسبتا بالاي جراحات ناشي از تصادف‌هاي اتومبيل قرار دارند، اما بزرگسالان بيشتر در معرض خطر فشار خون بالا و بيماري‌هاي قلبي هستند. بنابراين، نيازها و اهداف پيشگيرانه، با توجه به سن تغيير پيدا مي‌‌كند

دوران جنيني و نوزادي

همه ساله در دنيا، كودكان ناقصي به دنيا مي‌آيند. اين نواقص شامل نابهنجاري‌هاي جسمي و رواني نسبتا جزئي تا نقص عضوهاي شديد مي‌شود كه بعضي از اين نقايص، ماه‌ها يا سال‌ها بعد از تولد بروز مي‌كنند. اصولا اين نواقص بدو تولد، براثر نابهنجاري‌هاي ژنتيك و عوامل مضر در محيط جنيني ايجاد مي‌شوند كه معمولا مادر مي‌‌تواند محيط جنين را تا حد زيادي از طريق رفتار خود، كنترل كند. در اين مرحله از رشد سه خطر عمده وجود دارد؛ نخست آن كه ممكن است مادر به دليل ناكافي بودن ميزان غذا يا ناآگاهي از نيازهاي تغذيه‌اي، دچار سوءتغذيه باشد كه نوزادان اين‌گونه مادران، معمولا كم وزن‌‌اند و دستگاه ايمني و اعصاب مركزي آنان رشد كامل نيافته است. دوم آن كه بعضي از عفونت‌هايي كه مادر در دوران بارداري به‌ آن مبتلا مي‌شود، ممكن است به جنين نيز آسيب برساند و در بعضي موارد موجب صدمات دائمي يا مرگ كودك شود و سوم آن كه، امكان دارد موادي كه مادر مصرف مي‌كند (به عنوان مثال مواد مخدر)‌ وارد جريان خون او شود و به جنين آسيب برساند. مي‌توان گفت مهم‌ترين اهداف بهداشتي در دوران جنيني و نوزادي عبارتند از: ايجاد شرايطي مطلوب براي مادران باردار، كمك به پدر و مادر براي كسب اطلاعات جهت تامين نيازهاي فيزيكي، عاطفي و اجتماعي كودك، ايمن‌سازي نوزادان به منظور پيشگيري از بيماري‌ها و تشخيص و پيشگيري از برخي بيماري‌ها پيش از ايجاد آسيب‌هاي جبران ناپذير.
كودكي و نوجواني

كودك در دومين سال زندگي، شروع به راه رفتن مي‌كند و به همه جا سر مي‌كشد در اينجا كودك به گونه‌اي فزاينده در معرض خطر حوادث داخل خانه (مانند اشياي تيز)‌ و خارج از خانه (مانند استخر و اسكيت‌سواري)‌ قرار دارد. در اين مرحله سني فرآيندهاي شناختي كودكان در اوايل كودكي هنوز تكامل نيافته است، ولي وقتي بتدريج و با افزايش سن كامل شود، كودكان را به اتخاذ رفتارهاي بهداشتي و پذيرش مسووليت‌ در قبال ايمني و سلامت‌شان قادر مي‌سازد. در واقع كودكان نيازمندند كه رابطه ميان رفتار و سلامت را درك كنند كه چنين مهمي بتدريج كامل مي‌شود. در مرحله نوجواني نيز پي گرفتن رفتارهاي پيشگيرانه بسيار مهم است. اگرچه نوجوانان توانايي‌هاي شناختي لازم براي تصميم‌گيري‌هاي منطقي منجر به رفتارهاي بهداشتي را دارند، اما با وسوسه‌ها و فشارهاي متعددي بويژه از سوي همسالان خود مواجهند كه آنان را به راه‌هاي ديگر مي‌كشاند. در اين دوران بيش از هر زمان ديگر خطر شروع سيگار كشيدن، مشروب خوردن، استفاده از مواد مخدر و داشتن روابط جنسي نامشروع آنان را تهديد مي‌كنند و به نظر مي‌رسد كه نوجوان هنگام در پيش گرفتن اين‌گونه رفتارها، بيشتر به فكر تحت تاثير قرار دادن همسالانش است تا پيامدهاي دراز مدت آن. به طور كلي كودكي و نوجواني دوره‌هايي مهم از زندگي فرد به شمار مي‌آيند، زيرا بسياري از باورها و عادت‌هاي بهداشتي، در اين سال‌ها شكل مي‌گيرند. ما بخوبي آگاهيم كه تلاش براي ارتقاي سلامت، بايد بسيار زود و پيش از به وجود آمدن باورها و عادت‌هاي غيربهداشتي انجام گيرد. دوران كودكي زمان مناسبي براي ايجاد رفتارهايي مانند پيروي از رژيم غذايي مناسب، ورزش كردن، مراقبت از دندان‌ها و استفاده از كمربند ايمني است. در دوران نوجواني نيز مداخلات بايد در خصوص پيشگيري از سيگار كشيدن، مصرف مواد مخدر و روابط جنسي ناايمن صورت گيرد.

بزرگسالي و سنين پيري

هنگامي كه مردم به سنين بزرگسالي مي‌رسند، اغلب ارزش‌ها و رفتارهاي مرتبط با سلامت در آنها، شكل گرفته و تغيير‌شان مشكل است. شيوه زندگي مردم در دوران بزرگسالي و ميانسالي بر احتمال ابتلاي آنان به بيماري‌هاي مزمن بويژه بيماري‌هاي قلبي و سرطان تاثير مي‌گذارد. در واقع آنان هر چه زودتر رفتارهاي غير بهداشتي خود را تغيير دهند، از ميزان خطر ابتلا به‌آنها مي‌كاهند.

به طور كلي بزرگسالان مسن‌تر بيشتر از جوان‌ترها به رفتارهاي بهداشتي مانند خوردن غذاهاي سالم و انجام معاينات پزشكي مبادرت مي‌ورزند. امروزه در بيشتر نقاط دنيا، عمر مردم طولاني‌تر شده و نسبت افراد مسن به كل جمعيت روبه‌ افزايش است. با پير شدن جمعيت، نسبت افراد مبتلا به بيماري‌هاي ناتوان‌كننده يا مهلك نيز افزايش پيدا مي‌كند كه اين امر مستلزم خدمات بهداشتي و مداخلات رواني اجتماعي بيشتري خواهد بود. به همين دليل بايد روش‌هاي بهتري براي كمك به خانواده‌ها در راه سازگار شدن با مشكلات مراقبت از افراد پير را در نظر گرفت

عوامل فرهنگي، اجتماعي و رفتارهاي بهداشتي

هم‌اكنون در برخي از فرهنگ‌ها، هوشياري بهداشتي مردم رو به افزايش است و رفتارهاي بهداشتي مردم كشورهاي صنعتي رو به بهبود است، اما ميزان آن در فرهنگ‌هاي گوناگون تفاوت دارد كه اين تفاوت‌هاي فرهنگي در ميان مردم يك كشور نيز مشاهده مي‌شود. امروزه اغلب آمريكايي‌ها احساس مي‌كنند از سلامت كاملا خوبي برخوردارند، اما اين مساله درخصوص همه گروه‌ها صدق نمي‌كند. مثلا آمريكايي‌هاي آفريقايي‌تبار يا افراد متعلق به طبقات اجتماعي پايين، وضع سلامت خود را معمولي يا ضعيف ارزيابي مي‌كنند كه اين ارزشيابي‌هاي پايين منعكس‌كننده مشكلات بهداشتي افراد در اين گروه‌هاست. سلامت و طبقه اجتماعي با يكديگر ارتباط دارند. افرادي كه به طبقات پايين جامعه تعلق دارند، بيشتر از آناني كه از طبقات بالا هستند امكان دارد كه:

- هنگام تولد كم‌وزن باشند.

- در دوران نوزادي يا كودكي بميرند.

- در دوران بزرگسالي پيش از 65 سالگي بميرند.

- در دوران بزرگسالي به بيماري‌هاي طولاني‌مدت دچار شوند.

اتفاقي نيست كه رفتارها و عادت‌هاي بهداشتي افراد طبقات پايين جامعه، به كفايت افراد طبقات بالا نمي‌رسد. به عنوان مثال، آنان بيشتر سيگار مي‌كشند، كمتر در تمرينات ورزشي نشاط‌بخش شركت مي‌كنند و كمتر احتمال دارد كه احساس كنند مي‌توانند به طور فعال در ارتقاي سلامت خودشان موثر باشند



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

.:: نكات زير را اگر بدانيد بهتر است

براي نگهداري سبزي خوردن در يخچال، ابتدا آن را پاك كنيد و بشوييد. سپس در پارچه ي نازكي بريزيد و داخل يخچال بگذاريد. در صورتي كه مقدار سبزي زياد است، براي اين كه سالم تر بماند، پس از پاك كردن، قسمتي را به صورت نشسته داخل كيسه بريزيد و در يخچال نگه داريد و هنگام مصرف بشوييد.

- در مورد خريد حبوبات چند نكته را به ياد داشته باشيد، اول اينكه اندازه آن بايد يكدست باشد، چرا كه در غير اين صورت، ممكن است هنگام پخته شدن مقداري از آنها پخته شود و بقيه خام بماند. همچنين حبوبات بايد سالم و بدون سوراخ‌هاي ريز باشند، چون اين سوراخ‌ها، مكان سوسك‌هاي ريز است كه هنگام پخت از آنها خارج مي‌شوند.

- قبل از كوبيدن ميخ به ديوار، اگر ميخ را كاملا چرب كنيد با اولين ضربه چكش، ميخ به آساني در ديوار فرو خواهد رفت.

- اگر درون قالب‌هاي يخ، آب گرم بريزيد تكه‌هاي مقاوم‌تري بدست خواهد آمد.

- اگر مي‌خواهيد سفره غذا، هميشه تميز باشد و بوي غذا و چربي ندهد، هر بار پس از استفاده با آب و كمي سركه بوسيله يك قطعه ابر، سفره را پاك كرده و خشك كنيد.

- در هنگام خريد كاهو دقت كنيد، دل آن پيچيده باشد و ساقه آن بالا نيامده باشد، در غير اين صورت بخش عمده وزن كاهو از همان ساقه خواهد بود.

- اسفناج و جعفري نبايد ساقه بلند و خشن داشته باشند.

- پياز خوب سفت است و پوست خشك آن يكي دولا بيشتر نيست، نرمي پياز و جدا شدن پوست آن نشانه‌ فساد يا سبز شدن است.

- برنج مرغوب باريك و كشيده است، يكدست و به رنگ سفيد عاجي است، در پخت قد مي‌كشد و پس از جذب روغن جلا مي‌گيرد. همچنين برنج خوب سخت و محكم و زيردندان به سختي خرد مي‌شود و هنگام پخت حجم آن افزايش پيدا مي كند كه اين افزايش را ري كردن برنج مي‌نامند. از يك پيمانه برنج ري‌دار خوب حدود سه پيمانه چلو در مي‌آيد. اگر قصد خريد مقدار زيادي برنج را داريد به اندازه يك خوراك از آن بپزيد و طعم، رنگ و بوي آن را ببينيد و سپس براي خريد تصميم بگيريد.

- براي آب‌پز كردن گل كلم، ابتدا آب را جوش بياوريد و سپس گل كلم خرد شده را در آن بريزيد، در هنگام پختن گل كلم، كمي آب سير با سركه به آن اضافه كنيد. براي آب‌پز كردن لوبيا سبز آن را در آب سرد بريزيد و روي شعله اجاق قرار دهيد.

- سعي كنيد مربا را در ظرف لعابي بپزيد براي معطر كردن مرباهاي سيب، به، هويج و گلابي از چاشني‌هايي نظير دانه‌ هل استفاده كنيد و چوب‌دار چين، وانيل و گلاب را براي مرباي آلبالو و گيلاس به كار ببريد به ياد داشته باشيد چوب‌دارچين را پس از مدتي كه در مربا جوشيد بيرون بياوريد.
- اگر فلفل غذاي شما زياد شد، چند دقيقه قبل از اينكه غذا را از روي حرارت برداريد، آب يك عدد ليموترش تازه يا آبليمو در آن بريزيد و خوب هم بزنيد.

- بهتر است روغن جامد را درون ظرف سفالي يا لعابي نگهداري كنيد و دقت كنيد در ظرف حتما بسته باشد. براي نگهداري روغن از ظروف شيشه‌اي يا رنگ روشن استفاده نكنيد

- آرد را در جاي خشك و خنك نگهداري كنيد.

- روغن زيتون تصيفه نشده را در يخچال نگهداري كنيد و براي اينكه روغن زيتون ديرتر خراب شود يك حبه قند داخل آن بيندازيد.

- آبغوره را در شيشه‌هاي كوچك بريزيد و پس از باز كردن در شيشه، آن را سريع مصرف كنيد.

- هر گاه عسل شما شكرك زد، شيشه عسل را درون ظرفي از آب جوش كه روي شعله ملايم گاز گذاشته‌ايد قرار دهيد تا شكرك آن ذوب شود. قارچ، كاهو، كرفس و ليموترش را نشوييد، بلكه در پاكت كاغذي بپيچيد و در يخچال نگهداري كنيد، تا رطوبت يخچال به آن نفوذ كند و تازه بماند.

- پنير پيتزا را در فريزر قرار ندهيد، بلكه آن را در داخل كاغذ آلومينيومي و سردترين جاي يخچال قرار دهيد.

- خرما را در داخل ظرف در بسته ريخته و داخل فريزر بگذاريد در اين صورت خرما هم تازه مي‌ماند و هم يخ مي‌بندد كه هميشه مي‌توانيد تازه آن را ميل كنيد.

- لاستيك دور در و قسمت‌هاي خارجي يخچال را با آب گرم و مايع ظرف‌شويي تميز كرده و با پارچه خشك كنيد.

- براي بوزدايي از يخچال تكه‌اي ذغال داخل يخچال قرار دهيد و هر چند وقت يكبار آن را عوض كنيد.

- براي تميز كردن ظروف چيني قيمتي و نفيس آنها را مدت كوتاهي در آب سرد، مقداري آب‌ليمو قرار دهيد و بعد بشوييد.

- سبد حصيري يا پلاستيكي كه محل قرار دادن ظروف شسته شده در آشپرخانه است خيلي زود چرك و كثيف مي‌شود براي از بين بر دن جرم‌ها، بهترين راه‌حل استفاده از محلول آب و جوش‌شيرين به وسيله مسواك است

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۷:۵۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)