مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

فقر عاطفي

برانگيختگي و فعاليت بيش از حد برخي كودكان مي‌تواند نشانه و علامتي از يك مشكل باشد. مشكلي كه از آن به‌عنوان اختلال كمبود توجه ياد مي‌شود.

باتوجه به آثار و پيامدهاي اين اختلال بر رفتار و كردار كودك شناخت نشانه‌ها و راه‌هاي درمان آن حائز اهميت است اين مقاله تلاش كرده است چنين شناختي را در اختيار خوانندگان قرار دهد. با هم مي‌خوانيم.



كودكان كم‌توجه و يا ‌بي‌توجه به سه دسته تقسيم مي‌شوند:
1- نسبت به مسايل اطرافشان بي‌توجه و بي‌اهميتند.
2- سريع برانگيخته مي‌شوند.
3- بيش فعالند.

1-كودكان دسته اول شامل:
الف- اغلب موارد در تمام كردن كارهايي كه خود شروع كرده‌اند با شكست و ناكامي مواجه مي‌شوند.
ب- غالبا به نظر مي‌رسد كه به موضوع مورد نظر گوش نمي‌دهند.
ج- در نظر دادن به كار با مشكل مواجه‌اند.
د- در انجام فعاليت‌هاي مربوط به بازي نيز با مشكل روبه‌رو مي‌شوند.

2-كودكان دسته دوم شامل:
الف- اغلب قبل از فكر كردن كاري را شروع مي‌كنند.
ب- به طور افراطي از يك فعاليت به فعاليت ديگر مي‌پردازند.
ج- در نظم دادن به كار با مشكل مواجه‌اند.
د- نياز به نظارت و سرپرست مداوم دارند.
ر- كرارا در كلاس فرياد مي‌زنند.
ز- تحمل رعايت را در بازي‌ها و فعاليت‌هاي گروهي ندارند.

3-كودكان دسته سوم شامل:
الف- مرتبا به اين طرف و آن طرف مي‌روند از روي چيزهاي مختلف بالا مي‌روند.
ب- نمي‌توانند آرام و ساكت باشند؛ مرتبا وول مي‌خورند، بي‌قراري و ناآرامي از خود نشان مي‌دهند.
ج- قادر نيستند براي مدتي در جايي ثابت بنشينند.
د- به هنگام خواب نيز مرتبا به اين طرف و آن طرف مي‌چرخند
و- هميشه در حال حركت و انجام كاري هستند و آرام و قرار ندارند، گويا به وسيله موتوري حركت داده شده‌اند.

والدين  لازم است بدانند در صورت مشاهده سه مورد از موارد فوق در رفتار كودكانتان مي‌توانيد قضاوت كنيد كه كودك شما دچار عدم توجه شده است.

زمان بروز اين مسئله:

1- در كودكان قبل از 7سالگي قابل مشاهده است.
2- طول مدت يا تداوم اين اختلاف حداقل 6ماه است.

علل احتمالي بروز عارضه كم‌توجهي كودكان يكي از سه موارد زير مي‌تواند باشد:

1- عوامل ژنتيكي.
2- شرايط قبل از تولد(دوران بارداري)
3- شرايط خاص زيستي(بندي)- فردي.
حال مهمترين و اساسي‌ترين مسئله اين است كه بدانيم با اين دسته از كودكان چه بايد كرد و كدام شيوه برخورد در روند بهبودي آنان موثر واقع مي‌شود.

شيوه‌هاي بهبود اختلال عدم توجه كودكان

الف- تلاش فشرده و همه‌جانبه ما در جهت تقويت دامنه توجه كودكان
ب- ايجاد محرك‌هاي قوي مثلا استفاده از ابزارهاي آموزشي.

ج- توجه به نيازهاي اساسي كودكان:

نيازهاي مادي مثل خريد لباس.
نيازهاي غير مادي مثل: تفريح كردن.

د- كاهش محرك‌هاي مزاحم:

1-جلوگيري از پرخاشگري مثل پرهيز از داد و فرياد كشيدن.
2- جلوگيري از خشونت مثل پرهيز از رفتارهاي عصباني و خشك.
3- دوري از جو ناملايم و متشنج در منزل مثل ايجاد جو مساعد به واسطه مهرباني و عطوفت.

ر- آموزش اين مسئله كه كودكان بايد ياد بگيرند ابتدا فكر كنند و بعد كاري را انجام دهند مثل قبل از پريدن از بلندي بايد فكر كنند كه ممكن است آسيب ببينند.

نمونه‌ها

الف- تلاش همه جانبه مادر در جهت تقويت دامنه كودك(آموزش خوب گوش دادن):
 مثلا در زماني كه پدر و يا مادر و يا يكي از بزرگترها در حال صحبت كردن است و كودك شما در حال بازي كردن او را صدا كنيد و با منطق و دليل و زبان خوش به او بگوييد. كار درستي نيست در زماني كه بزرگتري صحبت مي‌كند به حرف‌هايش بي‌توجه باشيد.  و آيا شما دوست داريد كه در زماني كه صحبت مي‌كنيد ديگران با تو اينچنين كنند. و موضوع مهمتر اينكه صحبت‌هاي او مي‌تواند براي شما مفيد باشد و در آينده بتوانيد از آنها استفاده كنيد. 

با مثال زدن يكي از افراد شناخته شده كه فرزندانتان بدان علاقه دارد و فرد مثبت و تحصيلكرده‌اي است مطلب را بهتر بيان كنيد. كه اگر مي‌بيني فلان كس به اين مقام رسيده به خاطر اين بوده كه به حرف‌هاي بزرگان گوش كرده و شنونده خوبي براي حرف‌هاي ديگران و محيط پيرامونش بوده است. حتي مي‌توانيد به وسيله وعده پاداش و تشويق، انگيزه او را براي (خوب شنيدن، خوب ديدن) بالا ببريد و بعد او را آزمايش كنيد و بدين وسيله به ميزان درك و توجه‌ او پي ببريد. اين كودكان لازم است بياموزند كه چگونه با كمك ديگران حواس‌پرتي‌ها و آشفتگي‌هاي ذهني خود را به حداقل برسانند.

ب- ايجاد محرك‌هاي قوي:
1- داشتن صبر و حوصله از سوي والدين.
2- ابراز علاقه و موفقيت تحصيلي دانش‌آموز.
3- استفاده از ابزارهاي آموزشي.

1- داشتن صبر و حوصله از سوي والدين:
گاه پيش آمده كه موضوعي را به كودكتان مي‌گوييد.  اما او با بي‌توجهي و سر به هوايي به حرف شما، به كار خود مي‌پردازد براي دومين بار و حتي چندمين بار مي‌گوييد و او اهميت نمي‌دهد.  و شما نيز فراموش مي‌كنيد.  در صورتي كه عكس‌العمل‌هاي فرزندان شما نبايد باعث شود تا با بي‌حوصلگي ميدان را خالي كنيد و كوتاه بياييد. بلكه لازم است با دقت و حوصله و شادابي و حتي با استفاده از روش‌هاي كودكانه و بازي موضوع را به او تفهيم كنيد. و زمينه رضايتبخشي را براي او فراهم آوريد تا با ايجاد انگيزه و خاطره خوشي از آن صحنه به درك و فهم خود در پذيرش موضوعات بپردازد.

2- ابراز علاقه و موفقيت تحصيلي دانش‌آموز: والدين بايد نسبت به وضع تحصيلي فرزندشان بي‌تفاوت نباشند. مثلا زماني كه فرزندانتان با شادي تمام نمره بالاي خود را به شما نشان مي‌دهند. با استقبال و خوشرويي و تشويق از نمره‌اي كه او گرفته اظهار خوشنودي كنيد. و اما زماني كه نمره پاييني گرفته به سركوب، تحقير و سرزنش او نپردازيد.

-بلكه با تشويق كلامي و ايجاد انگيزه و اميدواري او را به كسب موفقيت‌ها در آينده كمك كنيد. و متوجه باشيد كه نبايد هم‌سن و سالان را به رخ آنها كشيد زيرا اين مسئله به جاي اينكه سازنده باشد، مخرب است.

3- استفاده از ابزارهاي آموزشي:
بهتر است والدين در مورد آن دسته از كودكانشان كه در توجه داشتن با مشكلاتي روبه‌رو هستند براي يادگيري و آموزش مطالب از وسايل كمك آموزشي استفاده كنند.
- استفاده از اين وسايل درك و فهم كودك را نسبت به موضوع بيشتر مي‌كند.

ج- توجه به نيازهاي اساسي كودكان

نيازهاي مادي:

بايد اجازه دهيد تا كودك به ميل، علاقه و سليقه خود وسايل شخصي( از قبيل كيف، كفش و ...) را تهيه نماييد.
-سعي كنيد سليقه و نظر خود را به آنها تحميل نكنيد.
- هر وسيله معقول ديگري را كه به آن علاقه دارد و تهيه آن در توان شما است و مي‌تواند براي كودك شما مفيد فايده باشد براي او تدارك ببينيد تا از آن استفاده كنيد.
- اجازه دهيد كودكانتان با دوستان هم سن و سال خود معاشرت كنند البته با حسن نظارت شما بر روابط آنها. رعايت اين قبيل موارد و سايل موارد باعث مي‌شود كه حسن اعتماد به نفس و استقلال در او پرورش يابد و بتواند در آينده مستقل عمل كند و وابسته به ديگران نباشد.

نيازهاي غير مادي:

زمينه لازم براي عشق ورزيدن و محبت كردن را براي فرزندانتان فراهم آوريد. و متقابلا بدين وسيله او را مورد عشق و محبت قرار داده‌ايد.  بايد توجه داشته باشيد كه فرزند شما نياز به محبت دارد و بايد وجود او را سرشار عشق و محبت كنيد.  بي‌علاقگي و بي‌توجهي به كودك اثرات زيان‌آوري دارد كه غير قابل جبران است.  براي جلوگيري از اين پيش آمد حداقل مي‌توانيد با دستورات زير او را از محبت اغنا كرده و زمينه‌هاي كمبود را در درون او از بين ببريد.  و فكر و ذهن او را معطوف توجه به خود و اطراف خود كنيد. لازم است در طول روز چندين‌بار به كودكان خود بگوييد تو را خيلي دوست دارم.  در طول روز چندبار او را در آغوش بگيريد و ببوسيد. به او احترام بگذاريد و به شخصيت او بها بدهيد. با الفاظي چون عزيزم او را صدا كنيد و براي پاسخ دادن به او جانم و فدايت شوم را به كار ببريد.

د- كاهش محرك‌هاي مزاحم

1- جلوگيري از پرخاشگري:
- اگر به اين نكته توجه داشته باشيم كه فرزندان ما از ما الگو مي‌گيرند. و در واقع آنها آينه ما خواهند بود مسلما سعي خواهيم كرد تا بهترين و مفيدترين نقش‌ها را در منزل ايفا و اجرا كنيم پس بياييم شيوه صحيح رفتارمان را براي تربيت فرزندانمان از جزيي‌ترين رفتارهاي شروع كنيم. در حضور او در جو خانوادگي با صداي بلند صحبت نكنيم، با صداي بلند او را خطاب نكنيم، داد و بيداد نكنيم و فرياد نكشيم.

در حضور او از دعوا كردن بپرهيزيم، به همديگر طعنه نزنيم، الفاظ نادرست و ناپسند را در منزل به كار نبريم، توهين‌آميز و غرض‌دار در حضور او صحبت نكنيم. در حضور او با همديگر مهرباني كنيم صميميت و صداقت را به او بياموزيم تا او خود را با محيط آرام و مهرباني مانوس سازد.

2- جلوگيري از خشونت:
- لازم است حتي‌الامكان در حضور كودكانمان عصبي نشويم.
- مضطرب نباشيم.
- نگراني‌هايمان را بروز ندهيم.
- حتي چهره خود را برانگيخته نسازيم.
- خشك و رسمي برخورد نكنيم.
- درگيري فيزيكي در حضور او نداشته باشيم. زيرا خشونت روح و روان كودك شما را مي‌آزارد و آينده او را با مشكل روبه‌رو مي‌سازد. درست است كه شما (پدر و مادر) از سركار برگشته‌ايد. خسته و احتياج به استراحت داريد و در همان زمان كودكتان با شلوغ كردن سرگرم بازي است و از شما نيز انتظار بازي دارد.  شما به جاي استفاده از الفاظ خشن و برخورد كردن با او، با خوشرويي و استدلال از او بخواهيد كه فعلا سرگرم بازي و كار ديگري شود تا شما استراحت كنيد.  به او قول بدهيد كه بعد از استراحت‌تان حتما با او بازي خواهيد كرد و حتما به قول خود عمل كنيد.

3- پرهيز از جو ناملايم:
پدران و مادران بايد توجه داشته باشند كه اگر با همديگر اختلافاتي دارند اختلافات خود را براي فرزندانشان بازگو نكنند.
-در حضور آنان نبايد كنايه‌آميز با هم برخورد كنيد هيچ كدام نبايد نكات منفي ديگري را براي كودكتان بازگو كنيد.
-كوتاهي‌هاي همديگر را براي فرزندتان سهوي و اتفاقي جلوه دهيد.
-  نكات منفي يكديگر را توجيه مثبت كنيد و ديگري را از برچسب‌هاي منفي كه فرزندتان نسبت به شما داشته مبرا و تبريه سازيد.
- در حضور فرزندانتان دعوا نكنيد، حتي اگر شده به ظاهر نشان دهيد كه با همديگر مشكلي نداريد و صميمي هستيد.

ذ- آموزش تفكر قبل از انجام كار به كودكان:

كودكان و دانش‌آموزان مبتلا به كمبود توجه نيز مي‌بايست همزمان مورد توجه اصلاح و درمان قرار گيرند.

- آنها بايد بياموزند كه قبل از ارائه پاسخ به هر سؤالي و يا شروع به انجام هر كاري لازم است ابتدا تامل كنند. بالطبع براي ايجاد چنين نگرش مثبت و عادت مطلوبي در اين قبيل كودكان لازم است اين امر با نظارت مستمر والدين صورت پذيرد. رعايت اين مسئله از سوي والدين باعث مي‌شود تا كودك به اين موضوع عادت كند و در واقع با تقويت خودانضباطي و خويشتن‌داري‌اين رفتارها را جزو عادت فردي خود كند و بدين‌وسيله انديشيدن و عمل كردن به كودك واگذار مي‌شود.

و اما دسته سوم از كودكان بي‌توجه يا كم توجه بيش فعالان هستند.
همانطور كه مي‌دانيم عامل ديگري كه در زمينه بي‌توجهي و يا كم‌توجهي كودكان موثر است بيش فعال بودن آنهاست.

استفاده از روش شبيه‌سازي لاك‌پشته در مرتفع كردن اين موضوع. والدين بايد توجه داشته باشند روشي وجود دارد به نام شبيه سازي لاك‌پشت به اين معنا كه به كودكانتان آموزش دهيد كه بگوييد مي‌خواهند  آرام و با طمانيه حركت كنند آرام و آهسته همچون لاك پشت، در اين روش كودك با بهره‌گيري از برنامه‌اي جامع، منظم و هدايت شده كه مركب از فعاليت‌ها وتمرينات گوناگون با خونسردي و آرامش است.مي‌آموزد كه حركت زائد و غير ضروري خود را كاهش دهد. حركت لاك پشتي، آهنگ و هدف مطلوب اين روش محسوب مي‌شود.

الف- استفاده از روش‌هاي الگويي: رفتار مطلوب بزرگسالان را براي او الگو ونمونه قرار دهيد.

ب- استفاده از روش‌هاي خوداصلاحي: كاهش يا اصلاح رفتار زائد و غير ضروري از طريق مشاوره رفتار خود در ويدئو. مثلا زماني كه كودكان شروع به حركات بيش فعالانه مي‌كنند توسط دوربين از آنها فيلم تهيه كنيد و در زماني كه آرام هستند فيلم را براي او به نمايش بگذاريد و از اين طريق علت رفتارهاي عجولانه و پر جنب و جوش را از او در فيلم بپرسيد و شروع به اصلاح تك تك رفتارهاي او كنيد.

ج- استفاده از روش نمايش و ايفاي نقش: فردي را كه بدان معتقد هستيد و رفتارهاي او را مي‌پسنديد براي كودكان نمونه و مثال بزنيد و از او بخواهيد كه رفتارهاي آن فرد را برايتان ايفا كنند.  بدين طريق كم‌كم او عادت مي‌كند كه چنين رفتار كند، خصوصا زماني كه مورد تشويق نيز قرار گيرد.

همانطور كه واقف هستيد از ديگر مشكلات كودكان بي‌توجه، عدم برقراري ارتباط اجتماعي متقابل با همسالان است. براي برقراري ارتباط اجتماعي مفيد كودكان مي‌توان مهارت‌ها و توانمندي‌هاي ادراكي اين كودكان را تقويت كرد.  به وسيله تكرار برنامه‌هاي آموزشي به نحوي كه تكاليف آموزشي بر روش‌هاي رفتاري استوار باشد. مثلا نمايش فيلم آموزشي( مطالعه گروهي دانش‌آموزان و يا مطالعه دو نفر كه در فيلم علاوه بر آموزش درسي آموزش رفتاري نيز داشته باشند) و تقويت رفتارهاي مثبت كودكان با افراد خانواده و يا دوستان و همسالان.

انتظار مي‌رود والدين اصول زير را رعايت كنند:
- صبر و حوصله وافر.
-كاهش تحرك‌هاي زائد محيطي.
- طرح و تنظيم برنامه‌هاي جامع و متنوع آموزشي.
- ايجاد نگرش مثبت.
- تقويت انگيزه توجه و تلاش.
- توجه به نيازهاي اساسي كودك.
- توجه به رغبت و علاقه كودك.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

علت غمگيني‌‌ در ‌‌روزهاي‌‌ ابري

وضعيت آب و هوا از جنبه‌هاي مختلف بر رفتار انسان‌ها تاثيرگذار خواهد بود. اغلب ما انسان‌ها به طور ناخودآگاه نسبت به پيش‌بيني وضع آب و هوا كنجكاو هستيم و با توجه به آن درباره‌
همراه داشتن چتر براي رفتن به محل كارمان يا تماشاي يك مسابقه ورزشي تصميم‌گيري مي‌كنيم. اما اگر تا به حال تنها به همين موضوع اكتفا كرده‌ايد، بايد توجه داشته باشيد كه از اين پس بايد بيش از گذشته نسبت به پيش‌بيني وضعيت آب و هوا كه توسط رسانه‌ها اعلام مي‌شود كنجكاو باشيد، چرا كه بررسي‌هاي انجام شده توسط محققان نشان داده است چگونگي وضعيت آب و هوا مي‌تواند نقش بسيار مهمي بر شكل‌گيري احساسات و عواطف شما داشته باشد.

 بدون ترديد اخلاق و رفتار ما و برنامه‌ريزي براي سفر، رويدادهاي ورزشي، كشت محصولات كشاورزي تامين‌كننده مواد غذايي مورد نياز و حتي توانايي در شنيدن صداهاي اطرافمان تحت‌تاثير شرايط جوي متغير خواهد بود. علاوه بر اين سيستم ايمني بدن انسان نيز با افزايش يا كاهش دما، بشدت متاثر خواهد شد. بنابراين مي‌توان گفت شرايط جوي نيز يكي از متغيرهاي محيطي است كه مي‌تواند نقش مهمي در سلامت جسماني و رواني ما انسان‌ها داشته باشد و اين در حالي است كه اين موضوع تاكنون چندان مورد توجه محققان قرار نگرفته است.

بررسي‌هاي انجام‌شده توسط محققان در سطح جوامع مختلف نشان داده است كه افزايش مدت زمان و شدت تابش نور آفتاب نقش بسيار مهمي در افزايش رضايتمندي افراد نسبت به محيط اطرافشان دارد. اين در حالي است كه اغلب افراد در روزهاي ابري و باراني احساس افسردگي و ناراحتي مي‌كنند. بر اين اساس محققان در تلاش هستند تا به علت اصلي شيوع افسردگي و بيماري‌هايي مانند آسم و سردرد شديد در ميان افراد در روزهاي سرد سال پي ببرند تا با استفاده از نتايج به دست آمده بتوانند تاثير آب و هوا بر انسان‌ها را در ابعاد وسيع‌تري مورد بررسي قرار دهند. بسياري از مردم نسبت به خطرات ناشي از افزايش دما و بويژه تاثير قرار گرفتن در معرض تابش نور خورشيد در افزايش خطر احتمال ابتلا به سرطان پوست آگاه هستند، اما كمتر به تاثير افزايش دما در افزايش تعداد مبتلايان به سكته مغزي و حملات قلبي توجه كرده‌اند. در روزهاي باراني، ناراحتي‌هاي ناشي از رماتيسم و آسم به مراتب افزايش پيدا مي‌كند. همچنين دوره‌هاي كوتاه‌مدت سرما، ابتلا به سكته مغزي و حمله قلبي در ميان سالمندان را به ميزان قابل توجهي افزايش خواهد داد. بنابراين مي‌توان گفت وضعيت آب و هوا مي‌تواند نقش بسيار مهمي در سلامت جسمي و رواني افراد داشته باشد. افسردگي در فصل زمستان يكي از بيماري‌هاي شايع در ميان ساكنان شمال اروپاست كه براساس بررسي‌هاي انجام‌شده توسط پزشكان بيش از 20‌درصد اين افراد در روزهاي زمستاني و سرد سال به آن مبتلا خواهند شد. همچنين بيش از 500 هزار نفر از مردم انگليس نيز به سندروم اختلالات عاطفي فصلي مبتلا مي‌شوند كه ابرهاي كم‌ارتفاع و شب‌هاي طولاني زمستاني در ايجاد آن نقش بسيار مهمي دارند. اين افراد به علت تغييرات بيوشيميايي ايجاد شده در مغز دچار افسردگي مي‌شوند. آنها ساعات طولاني از شبانه‌روز را مي‌خوابند، اما همواره احساس خستگي مي‌كنند. همچنين افراد مبتلا به چنين اختلالاتي بسيار تحرك‌پذير و زودرنج بوده و از انجام امور روزانه و برقراري روابط اجتماعي با ديگران ناتوان هستند. اين در حالي است كه با افزايش طول روز شدت بيماري كاهش يافته و حتي اگر آنها در روزهاي زمستاني تنها دو ساعت زير تابش نور مصنوعي قرار گيرند 80 درصد علائم بيماري بهبود مي‌يابد.

نقش هر يك از متغيرها در رفتار

براي اين‌كه بتوانيد متوجه تاثير تغييرات آب و هوا بر خلق و‌خوي  در رفتار انسان‌ها شويد، الزاما نبايد يك روانپزشك باشيد، چرا كه تنها با نگاهي دقيق و موشكافانه نسبت به محيط اطراف خود مي‌توانيد براحتي شواهدي از آن را بيابيد. همان‌طور كه مي‌دانيد، حيوانات نيز اغلب نسبت به تغييرات آب و هوا كه در آينده‌اي نزديك رخ خواهد داد از خود عكس‌العمل نشان  مي‌دهند. مطالعات انجام‌شده حاكي از آن‌ است كه وقتي باد و باران تابستاني در راه است، زنبورها در نزديكي كندو مي‌مانند، پرندگان در نزديكي سطح زمين پرواز مي‌كنند و غذاي بيشتري را براي خود ذخيره مي‌كنند و حتي اغلب پرندگان پيش از اين‌كه باد و باران آغاز شود، محل امني را براي پناه‌گرفتن پيدا مي‌كنند و در آنجا مخفي مي‌شوند.

با مساعد شدن شرايط جوي، فعاليت حيوانات شدت يافته و شما مي‌توانيد نظاره‌گر پرواز پرندگان در ارتفاعات باشيد. وقتي بدن ما تحت تاثير فشارهاي محيطي اطراف مانند عوامل موثر در تغييرات آب و هوا قرار نگرفته باشد، از عملكرد مناسب‌تري برخوردار خواهد بود. اما بايد گفت كه هر يك از اين عوامل مي‌تواند از تاثيرات منحصر به فردي برخوردار بوده و به‌گونه‌اي متفاوت رفتار ما را تحت‌الشعاع خود قرار دهد كه در اينجا هر يك از آنها را به اختصار مورد بررسي قرار مي‌دهيم.

فشار هوا: فشار هوا دائم در حال نوسان است. محققان اوكرايني ثابت كرده‌اند كه نوسانات جوي فشار هوا در فركانس‌هاي پايين منجر به ايجاد اختلال در فعاليت‌هاي ذهني خواهد شد كه در نتيجه سبب كاهش تمركز و همچنين كاهش عملكرد حافظه كوتاه‌مدت انسان مي‌شود. بر اين اساس اگر اين‌بار با مشكل عدم تمركز در حين انجام كاري مواجه شديد، مي‌توانيد فشار هوا را سرزنش كنيد!

دما و رطوبت: به طور كلي بدن براي ايجاد گرماي مورد نياز هنگام كاهش شديد و ناگهاني دماي هوا با كاهش دماي دروني بدن هنگام مواجه شدن با درجه حرارت‌هاي بالا در روزهاي گرم و تابستاني با موانع و مشكلات بسيار زيادي مواجه مي‌شود و به همين دليل اغلب در چنين شرايطي ميزان مرگ‌و‌مير در ميان سالمندان به ميزان قابل توجهي افزايش مي‌يابد. در شرايطي كه دماي بيش از 38 درجه سانتي‌گراد براي مدت زماني بيشتر از يك هفته ادامه داشته باشد، ميزان مرگ و مير افراد نيز تا 10 درصد افزايش خواهد يافت. جالب است بدانيد در روزهايي كه دماي هوا نسبت به شرايط پيش‌بيني شده براي يك دوره زماني از سال افزايش پيدا مي‌كند، ميزان تحريك‌پذيري افراد نيز افزايش خواهد يافت كه در نتيجه سبب رفتارها و واكنش‌هاي غيرعادي و غيرمنطقي از سوي افراد مي‌شود. در بسياري از شهرها در چنين شرايطي ميزان خشونت در ميان افراد در مقايسه با شرايط عادي افزايش پيدا خواهد كرد. بر اساس بررسي‌هاي انجام شده روزهاي گرم و مرطوب، بيشترين تاثير را بر اخلاق و رفتار انسان‌ها دارند كه سبب بي‌خوابي، كاهش فعاليت‌هاي روزمره، ضعف هوشياري، ايجاد اختلال در واكنش نسبت به محيط اطراف، تحريك‌پذيري و رخوت مي‌شوند.

اين در حالي است كه در روزهاي خنك‌تر كه رطوبت هوا نيز كمتر باشد هوشياري و فعاليت‌هاي روزانه افراد تشديد شده و افراد نسبت به ديگران خلق و خو و رفتار بهتري خواهند داشت.

تابش آفتاب: بديهي است كه اغلب در روزهاي آفتابي احساس شادماني مي‌كنيم. روزهاي آفتابي از محرك‌هايي با تاثير مثبت به شمار مي‌آيند و كاهش تابش نور آفتاب سبب ايجاد اختلالات عاطفي و احساسي خواهد شد. هيپوتالاموس بخشي از مغز است كه نقش مهمي در كنترل اعمال حياتي بدن دارد. اين بخش از مغز توسط نور طبيعي از شبكيه چشم عبور مي‌كند تحريك‌شده و اگر ميزان نور ورودي به چشم كاهش پيدا كند، سرعت انجام اعمال حياتي بدن نيز كاهش پيدا خواهد كرد.

از علائم ناشي از چنين اختلالاتي مي‌توان به احساس خستگي در طول روز، پرخوري و رفتارهاي پرخاشگرانه اشاره كرد.

باد: اغلب افراد نسبت به وزش باد احساس ناخوشايندي دارند. وزش دائمي باد يا وزش بادهاي پر سروصدا، سبب افزايش خستگي و تحريك‌پذيري افراد مي‌شود. اغلب از بادهاي موسمي به عنوان بادهاي ناخوشايند ياد مي‌شود؛ چراكه وزش اين نوع بادها معمولا سبب ايجاد اضطراب، فشارهاي رواني، افسردگي و بي‌خوابي شبانه مي‌شود. وقتي بادهاي موسمي مي‌وزند، دماي هوا در مدت زماني كمتر از 2 ساعت، 15 درجه سانتي‌گراد كاهش مي‌يابد.
وزش چنين بادهايي در مناطق كوهستاني سبب سقوط بهمن مي‌شود. مطالعات انجام شده ارتباط ميان وزش بادهاي موسمي و افزايش تصادفات رانندگي و همچنين ارتكاب جرم و حتي اقدام به خودكشي در ميان افراد را مورد تاييد قرار داده است و به همين علت در اقدامات قانوني اغلب چنين عواملي نيز مدنظر قرار مي‌گيرد.

اگرچه هنوز علت اصلي تاثير وزش باد بر چنين رويدادهايي شناخته نشده است، اما بسياري از محققان بر اين باورند كه بار الكتريكي هوا مي‌تواند نقش مهمي داشته باشد. وقتي افراد در معرض هواي داراي بار منفي قرار مي‌گيرند، احساس رضايت و خشنودي مي‌كنند و اين در حالي است كه بادهاي گرم مانند بادهاي موسمي داراي بار الكتريكي مثبت هستند. امروزه ساختمان‌هاي مسكوني و اداري به گونه‌اي ساخته مي‌شوند كه در برابر هوا نفوذناپذير هستند. سيستم‌هاي گرمايشي و سرمايشي يون‌هاي منفي را از محيط خارج مي‌كنند و فضاي مناسبي راي براي جريان يافتن يون‌هاي مثبت در محيط اطراف ما به وجود مي‌آورند كه سبب بي‌حوصلگي ما مي‌شود. از آنجا كه امروزه به علت افزايش فشار كاري در خانه و محل كار كمتر وقت خود را در فضاهاي باز سپري مي‌كنيم، بنابراين سازگاري بدن در مقابل شرايط جوي و وضعيت آب و هوا نيز نسبت به گذشته به مراتب كاهش مي‌يابد. اما اگر از اين كه معمولا پس از بارش باران از قدم زدن در هواي آزاد احساس آرامش مي‌كنيد، متعجب شده‌‌ايد بايد بدانيد اين پديده روشي طبيعي براي توليد يون‌هاي مثبت در محيط است. بنابراين بهتر است پس از باران از منزل يا محل كار خود خارج شده و در چنين فضايي احساس رضايت و خشنودي را تجربه كنيد.

انرژي نهفته در تابش نور آفتاب‌

به نظر مي‌رسد آب و هوا عامل مهمي است كه در زندگي همه موجودات ساكن زمين تاثيرگذار است. همچنين پديده‌هايي را كه در سطح زمين به وقوع مي‌پيوندد را نيز تحت تاثير قرار مي‌دهد. بر اين اساس مي‌توان گفت آب و هوا نه‌تنها مي‌تواند نقش موثري در روند انجام پديده‌هاي طبيعي داشته باشد، بلكه مي‌تواند سبب ايجاد اختلالاتي در آنها شود. وقتي قصد داريد تعطيلات را به سفر برويد، از اين‌كه هوا آفتابي باشد بسيار خوشحال خواهيد شد.

وقتي شرايط جوي مساعد باشد، محيط اطراف ما مملو از انرژي، زيبايي و شادماني خواهد بود. آب و هوا در حقيقت شامل مجموعه‌اي از عناصر مختلف مانند باد، باران يا برف است كه مي‌توانند نقش مهمي در تغيير آن داشته باشند. وزش باد از يك سو با به حركت درآوردن آسياب‌هاي بادي، الكتريسيته توليد مي‌كند و از سوي ديگر سبب ويراني و خرابي مي‌شود. گاهي بعضي از مناطق زمين در معرض وزش بادهاي موسمي يا طوفان‌هاي فصلي قرار مي‌گيرند. چنين بادهايي اغلب با بارندگي‌هاي شديدي همراه هستند كه سبب وقوع سيل يا بلاياي طبيعي ديگر مي‌شوند. شايد شنيده باشيد كه برخي از افراد ادعا مي‌كنند مي‌توانند آفتابي بودن يا ابري بودن هواي ساعات آينده را از طريق تغييرات ايجاد شده در درونشان پيش‌بيني كنند. اگرچه ممكن است چنين ادعايي قدري عجيب به نظر برسد، اما مطالعات انجام شده توسط دانشمندان و محققان تاثير تغييرات جوي بر واكنش‌هاي طبيعي بدن را مورد تاييد قرار داده و به اثبات رسانده است. بر اين اساس هرگونه تغييرات جزئي ايجاد شده در دما، فشار و رطوبت هوا مي‌تواند سبب ايجاد تغييراتي در رفتار و شرايط جسماني و رواني افراد شود. وقتي هوا ابري و باراني است، بعضي از افراد احساس عصبانيت، ناراحتي يا خواب‌آلودگي مي‌كنند، در حالي كه وقتي هوا آفتابي است، احساس مي‌كنيم سرشار از انرژي و شادابي هستيم. از آنجا كه پيش از وزش باد يا بارش باران معمولا نوساناتي در فشار هوا ايجاد شده و سبب دردهاي استخواني مي‌شود، بر اين اساس مي‌توان وقوع چنين پديده‌هايي را پيش‌بيني كرد.

هواشناسي زيستي‌

با توجه به آنچه پيش از اين گفته شد، مي‌توان به اين نتيجه رسيد كه تغييرات آب و هوايي مي‌تواند بر تصميم‌گيري افراد نيز تاثيرگذار باشد. همچنين بررسي تاريخ زندگي انسان‌ها در اين كره خاكي نشان مي‌دهد از گذشته‌هاي دور بين وضعيت آب و هوايي و شيوع برخي بيماري‌هاي خاص در سطح جامعه ارتباط مستقيمي وجود داشته است.
يكي از نشانه‌ها و علائمي كه مي‌تواند وجود چنين ارتباطي را به اثبات برساند، افزايش شمار مبتلايان به سرطان پوست در دوره‌هايي است كه دماي هوا به ميزان قابل توجهي افزايش مي‌يابد، علاوه بر اين احتمال مرگ و مير سالمندان در سرماي ناگهاني و زودگذر نيز مي‌تواند نشان‌دهنده تاثير شرايط جوي بر سلامت جسماني افراد باشد.
اين در حالي است كه تا به امروز تاثير تغييرات جوي بر خلق و خو، رفتار و آسايش و رفاه عمومي افراد كمتر مورد توجه قرار گرفته است. با توجه به اهميت اين موضوع مبحث علمي جديدي به نام هواشناسي زيستي پايه‌گذاري شده است. اين رشته علمي مجموعه‌اي است از قوانين و اصول پذيرفته شده در رشته‌هاي علمي مختلف بويژه هواشناسي، پزشكي و زيست‌شناسي.  كناره‌گيري تدريجي انسان‌ها از طبيعت و شيوه‌‌هاي جديد زندگي و استفاده از امكانات مختلف مانند سيستم‌هاي تهويه هوا، دستگاه‌هاي تامين‌كننده رطوبت در محيط كار و محل زندگي و همچنين سيستم‌هاي گرمايشي، سبب افزايش تحريك‌پذيري انسان‌ها نسبت به محيط اطراف شده است بويژه اگر بدن به علت ابتلا به بيماري توانايي خود را از دست داده يا به علت افزايش سن با ضعف و ناتواني مواجه شده باشد، آثار و پيامدهاي نامطلوب ناشي از اين تغييرات محسوس‌تر خواهد بود.

در هواي سرد رگ‌هاي خوني پوست بدن منقبض مي‌شوند و در نتيجه قلب براي عبور خون از ميان اين رگ‌هاي باريك به نيروي بيشتري نياز خواهد داشت. به عبارت ديگر در چنين شرايطي فشار وارد بر قلب افزايش خواهد يافت.
از سوي ديگر كاهش ناگهاني فشار هوا سبب انبساط هوا در حفره‌ها و فضاهاي خالي بدن و همچنين سيالات غشايي مي‌شود كه سبب افزايش فشار بر بافت‌هاي ملتهب و آسيب‌ديده بدن در مفاصل و ماهيچه‌ها خواهد شد و به همين علت در چنين شرايطي اغلب احساس درد در عضو آسيب‌ديده افزايش مي‌يابد. چنين پديده‌اي را در طول پرواز هواپيما نيز تجربه مي‌كنيد. افرادي كه نسبت به چنين تغييراتي حساسيت بيشتري داشته باشند، احساس دردي را تجربه مي‌كنند كه ناشي از تحريك‌ پايانه‌هاي عصبي است. از آنجا كه جرم حجمي بافت‌هاي استخواني و ماهيچه‌اي در مقايسه با هم متفاوت است، بنابراين ميزان انبساط و انقباض ايجاد شده در اين بافت‌ها در اثر تغييرات دما و رطوبت هوا نيز يكسان نخواهد بود. چنين عاملي سبب افزايش درد در مفاصل و عضلات ملتهب و آسيب ديده خواهد شد. اگرچه ميزان مرگ و مير افراد در روزهاي گرم نسبت به روزهاي بسيار سرد بيشتر است، اما رطوبت در مقايسه با ديگر معيارهاي سنجش وضعيت آب و هوا بيشترين تاثير را بر مرگ و مير افراد دارد. با افزايش رطوبت هوا، توانايي بدن براي كاهش دما با استفاده از تعريق كم مي‌شود و درجه حرارت بدن افزايش مي‌يابد.

تاثير آب و هوا بر فيزيولوژي بدن

حتما شما هم متوجه اين موضوع شده‌ايد كه در فصل‌هاي بهار و تابستان در مقايسه با ديگر فصول سال احساس شادابي بيشتري مي‌كنيد. برخي از محققان بر اين باورند كه قرار گرفتن در معرض تابش نور آفتاب نقش بسيار مهمي در ايجاد چنين احساسي دارد. نور آفتاب سبب افزايش ترشح سروتونين در بدن مي‌شود. سروتونين ماده شيميايي است كه در ايجاد احساس خشنودي و آرامش در افراد نقش بسيار مهمي دارد. به همين سبب تعداد افراد مبتلا به افسردگي در كشورهايي مانند نروژ كه در فصل زمستان روزهاي بسيار كوتاه و شب‌هاي بسيار طولاني دارد به مراتب بيشتر از ديگر كشورهاي اروپايي است. روزهاي تابستان از هر نظر براي انجام فعاليت‌هاي ورزشي يا تفريحي مناسب هستند. اين در حالي است كه اختصاص زماني از شبانه‌روز به انجام چنين فعاليت‌هايي اغلب سبب احساس رضايت‌مندي افراد از زندگي خواهد شد. بنابراين مي‌توان گفت علاوه بر اين كه تابش نور آفتاب و افزايش طول روز از نظر فيزيولوژيكي شرايط مناسبي را از نظر سلامت جسماني و رواني براي بدن به وجود مي‌آورند، با توجه به اين كه اين شرايط آب و هوايي صرف‌نظر از افزايش دماي هوا هيچ‌گونه محدوديت و موانعي را براي انجام فعاليت‌هاي مورد علاقه انسان‌ها مانند ورزش، تفريح و سفر به وجود نمي‌آورد، مي‌تواند نقش مهمي در بهبود وضعيت رواني افراد داشته باشد. بارندگي، وزش باد و همچنين كاهش طول روز در فصول سرد سال اغلب مانع از انجام فعاليت‌هاي عادي و روزمره انسان‌ها خواهد شد كه مي‌تواند در ايجاد افسردگي تاثيرگذار باشد.
جالب است بدانيد تغييرات آب و هوا مي‌تواند رژيم غذايي افراد را نيز تحت تاثير قرار دهد. وقتي هوا سرد و باراني است، اغلب افراد ترجيح مي‌دهند غذاهاي گرم حاوي كربوهيدرات كه سرشار از انرژي است را در برنامه غذايي روزانه خود قرار دهند.

در اين روزها مصرف اين گروه از غذاها در ميان افراد افزايش خواهد يافت. در حالي كه طي روزهاي گرم و تابستاني تمايل افراد به خوردن غذاهاي خام، سبزيجات و ميوه افزايش خواهد يافت.

با توجه به اين كه برنامه غذايي روزانه افراد نيز مي‌تواند نقش مهمي در تغيير رفتارها و خلق و خوي آنها داشته باشد، مي‌توان تاثير آب و هوا بر رفتار در نتيجه تغيير در برنامه غذايي روزانه را نيز مورد تاييد قرار داد. به طور كلي مي‌توان به اين نتيجه رسيد كه هريك از عوامل طبيعي اطراف ما مي‌توانند به گونه‌اي متفاوت بر زندگي‌مان تاثيرگذار باشند. اگر ما بتوانيم چنين پديده‌هايي را شناسايي كنيم و اطلاعاتي را درباره آنها به دست آوريم، بدون ترديد بهتر خواهيم توانست بر موانع و مشكلات زندگي غلبه كرده و شرايط مناسب‌تري را براي زندگي خود به وجود آوريم.

سري به هواي آزاد بزنيد

به گفته محققان، سفر به مناطق گرم در سرماي زمستان يا گذراندن ساعات بيشتري از روز در هواي آزاد با شروع فصل بهار مي‌تواند نقش بسيار مهمي در افزايش سلامت ذهني و بهبود خلق و خوي انسان داشته باشد، در حالي كه گرماي هوا در فصل تابستان سطح تحمل افراد را به نسبت كاهش خواهد داد. بنابراين بايد پذيرفت كه تاثير مثبت آب و هوا بر رفتار در فصل بهار در مقايسه با فصول ديگر مشهودتر خواهد بود. اگر چه تاثير آب و هوا بر رفتار از نظر علمي پذيرفته شده است، اما آنچه بيش از همه در اين ميان حائز اهميت خواهد بود، مدت زمان سپري شده در هواي آزاد و تغييرات فصلي است. براي مثال وقتي زمستان را پشت سر مي‌گذاريد و هواي بهاري را تجربه مي‌كنيد، بدون ترديد تغييرات محسوسي را در رفتار خود نظاره‌گر خواهيد بود. بررسي تغييرات ايجادشده در رفتار و توانايي‌هاي ذهني افراد در نتيجه تغييرات آب و هوا در كشورهاي صنعتي اغلب با موانع و مشكلات بسيار زيادي مواجه است چرا كه مردم ساكن اين كشورها به طور متوسط 93 درصد از ساعات شبانه‌روز را در فضاهاي بسته سپري مي‌كنند كه سبب قطع ارتباط اين افراد با تغييرات جوي ايجاد شده مي‌شود. البته بايد خاطرنشان كرد كه آستانه تغييرات جوي در مناطق مختلف متفاوت خواهد بود. براي مثال اغلب آمريكايي‌ها در دماي 22 درجه سانتي‌گراد وضعيت رفتاري طبيعي و متعادلي دارند و با كاهش يا افزايش دما تغييرات رفتاري آنها آغاز خواهد شد.

اين در حالي است كه آستانه دماي قابل تحمل براي اهالي ميشيگان 18 درجه سانتي‌گراد و در تگزاس 30 درجه سانتي‌گراد است. جالب است بدانيد براي اين كه تغييرات آب و هوايي بتواند ويژگي‌هاي رفتاري انسان‌ها را تحت‌الشعاع خود قرار دهد، بايد فرد حداقل به مدت 30 دقيقه در معرض هواي آزاد قرار گيرد و در غير اين صورت تغييرات ايجاد شده چندان محسوس نخواهد بود. همچنين قرار گرفتن افراد در فضاهاي بسته در شرايطي كه هواي بيرون مساعد باشد، سبب بي‌حوصلگي و محدود شدن توانايي‌هاي ذهني خواهد شد.

به نظر مي‌رسد ناراحتي افراد از گذراندن اوقاتشان در محيط‌هاي بسته در چنين شرايطي يا تاثير شرايط جوي مناسب بر احساس ناراحتي و رنجش از انجام كارهاي روزمره مي‌تواند نقش مهمي در اين زمينه داشته باشد.
بر اين اساس روان‌شناسان توصيه‌ مي‌كنند اگر به دنبال راهي براي از ميان برداشتن ناتواني‌هاي ذهني، روحي و رواني خود هستيد، بهتر است در شرايط جوي مساعد زمان بيشتري را در هواي آزاد سپري كنيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نكاتي براي يك خواب خوب

مسلما اگر بدانيد كه چه غذاهايي موجبات خواب راحت تر شما است، از آنها صرفه نظر نمي كنيد. در واقع تغذيه مناسب و صحيح مي تواند باعث فراهم شدن خوابي راحت تر شود. در ادامه نكات اساسي پيرامون روش تغذيه صحيح براي داشتن خوابي راحت تر را براي شما تشريح مي كنيم:

1) منابع غذايي حاوي تريپتوفان: همه ما از خاصيت جادويي شير گرم براي رفتن به سرزمين خواب و رويا مطلع هستيم. بد نيست بدانيد كه مواد لبني حاوي مقدار قابل توجهي از تريپتوفان است كه نقش موثري در افزايش خواب دارد. ساير منابع حاوي تريپتوفان عبارتند از: عسل، موز، ماكيان و جو.



2) غذاهاي غني از كربوهيدرات: غذاهاي غني از كربوهيدرات بعنوان مكمل غذاهاي لبني باعث افزايش مقدار تريپتوفان خون مي شود. بنابراين مقدار كمي از اين غذاها (نان و پنير، ماست و نان خشك، شير و...) كمي قبل از خواب، باعث داشتن خواب راحت تر مي شود. اما توصيه مي گردد كه از خوردن غذاهاي بسيار شيرين اجتناب كنيد، زيرا خواب شما را بر هم مي زند.

3) غذاي سبكي قبل از خواب تناول كنيد: اگر دچار بي خوابي شده ايد، خوردن مقدار بسيار جزئي از غذا باعث خواب بهتر مي شود. اما توجه كنيد كه اين غذاهاي سبك، آغازي براي وعده هاي سنگين غذا آن هم در آخر شب نشود. پر خوري و كلا غذاي سنگين باعث ايجاد فشار بر دستگاه گوارش مي شود و خواب و آرامش فرد را بر هم مي زند.

4) خوردن غذاي سرخ كرده و همبرگر را ترك كنيد: دليل ديگر، براي صرفه نظر كردن از خوردن غذاهاي چرب، داشتن خواب راحت است. محققان معتقدند كه هر چقدر در طول روز غذاي چرب مصرف كنيد، شب هنگام كمتر موفق به خوابيدن مي شويد.

5) هشدار در مورد غذاهاي كافئين دار: خوردن يك فنجان قهوه در بعدازظهر كافيست تا خواب شب را برهم زند. حتي مقدار جزئي كافئين نيز خواب را از بين مي برد. بنابراين مراقب ساير غذاهاي حاوي كافئين نيز مانند; شكلات، چاي، كولا و... باشيد.

6) پرهيز از نوشيدن مشروبات الكلي: الكل ممكن است باعث شود كه سريع به خواب فرو رويد، اما بطور متوالي در طول شب بيدار خواهيد شد. در واقع الكل باعث سردرد، تعريق شبانه، كابوس و... مي شود.

7) هشدار در مورد مواد غذايي سنگين و چاشني دار: دراز كشيدن با شكم پر ناراحت كننده است، زيرا در هنگام خواب دستگاه گوارش كندتر عمل مي كند. غذاهاي چاشني دار و سنگين باعث سوزش معده مي شود. بنابراين سعي كنيد، حداقل 4 ساعت قبل از خواب، خوردن غذاهاي سنگين را ترك كنيد.

8) خوردن مايعات را بعد از ساعت 8 شب ترك كنيد: مصرف آب و مايعات در طول روز لازم و ضروري است. اما بهتر است قبل از خواب، مصرف مايعات را كمتر كنيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

داروي كو- تريموكسازول و عوارض آنCO-TRIMOXAZOLE

موارد مصرفكو- تريموكسازول ‌: اين‌ دارو به‌عنوان‌ داروي‌انتخابي‌ در درمان‌ پنوموني‌ ناشي‌ ازپنوموسيس‌تيس‌ كاريني‌ و نيز درمان‌توكسوپلاسموز و نوكاردياز و تشديد حادبرونشيت‌ مزمن‌ مصرف‌ مي‌شود.همچنين‌، كوتريموكسازول‌ در درمان‌عفونتهاي‌ مجاري‌ ادرار و عفونت‌ گوش‌مياني‌ ناشي‌ از ميكروارگانيسم‌هاي‌حساس‌ در كودكان‌ مصرف‌ مي‌شود.


مكانيسم‌ اثركو- تريموكسازول : سولفوناميدها به‌طوررقابتي‌يك‌ آنزيم‌ باكتريايي‌ را كه‌ مسئول‌ داخل‌كردن‌ اسيد پاراآمينوبنزوئيك‌ درساختمان‌ اسيد دي‌ هيدروفوليك‌ است‌،مهار مي‌كنند. تري‌متوپريم‌ با اتصال‌ به‌آنزيم‌ دي‌ هيدروفولات‌ ردوكتاز باكتري‌،آن‌ را به‌طورقابل‌ برگشت‌ مهار مي‌نمايد.


فارماكوكينتيككو- تريموكسازول‌: سولفامتوكسازول‌ به‌آهستگي‌ و تقريبا به‌طور كامل‌ از راه‌خوراكي‌ جذب‌ مي‌شود. تري‌متوپريم‌ نيزبخوبي‌ از راه‌ دستگاه‌ گوارش‌ جذب‌مي‌شود. هر دو دارو به‌طور گسترده‌ دربافتها منتشر مي‌شوند. دفع‌ هر دو داروعمدتا كليوي‌ است‌. نيمه‌ عمرسولفامتوكسازول‌ 12 - 6 ساعت‌ و نيمه‌عمر تري‌متوپريم‌ 10 ـ 8 ساعت‌ است‌.


موارد منع‌ مصرفكو- تريموكسازول‌: اين‌ دارو در صورت‌ابتلاي‌ بيمار به‌ نارسايي‌ كبدي‌ يا كليوي‌ وپورفيري‌ نبايد مصرف‌ شود.


هشدارها: 1 ـ كوتريموكسازول‌ در صورت‌ابتلاي‌ بيمار به‌ عيب‌ كار كليه‌ يا كبد،اختلالات‌ خوني‌، كمبود G6PD و درسالخوردگان‌ بايد با احتياط فراوان‌مصرف‌ شود. 2 ـ در طول‌ درمان‌ درازمدت‌ باكوتريموكسازول‌، انجام‌ آزمون‌ شمارش‌سلولهاي‌ خون‌ به‌طور منظم‌ توصيه‌مي‌شود. 3 ـ مصرف‌ اين‌ دارو در نوزادان‌ با سن‌كمتر از 6 هفته‌ توصيه‌ نمي‌شود (مگر درپيشگيري‌ يا درمان‌ پنوموني‌ ناشي‌ ازپنوموسيس‌ تيس‌).


عوارض‌ جانبيكو- تريموكسازول‌: تهوع‌، استفراغ‌، بثورات‌جلدي‌ (از جمله‌ سندرم‌ استيونس‌ ـجانسون‌، نكروليزسمي‌ اپيدرم‌ وحساسيت‌ به‌ نور كه‌ در اين‌ موارد بايدمصرف‌ دارو را فورا قطع‌ كرد)، اختلالات‌خوني‌ (شامل‌ كاهش‌ نوتروفيلها وپلاكت‌هاي‌ خون‌، ترومبوسيتوپني‌، بندرت‌آگرانولوسيتوز و پورپورا كه‌ در اين‌ مواردبايد مصرف‌ دارو را فورا قطع‌ كرد) وبندرت‌ واكنش‌هاي‌ آلرژيك‌، اسهال‌، التهاب‌زبان‌، استوماتيت‌، بي‌اشتهايي‌، دردمفاصل‌، درد عضلات‌ با مصرف‌ اين‌ داروگزارش‌ شده‌اند.


تداخل‌هاي‌ داروييكو- تريموكسازول‌: در صورت‌ مصرف‌همزمان‌ كوتريموكسازول‌ با تيوپنتال‌،وارفارين‌ و داروهاي‌ ضد ديابت‌ گروه‌سولفونيل‌ اوره‌، اثر اين‌ داروها افزايش‌مي‌يابد. در صورت‌ مصرف‌ همزمان‌ اين‌دارو با فني‌توئين‌، پيريمتامين‌ ومتوتركسات‌ اثر ضد فولات‌ اين‌ داروهاافزايش‌ مي‌يابد. خطر بروز سميت‌ كليوي‌ناشي‌ از سيكلوسپورين‌ در صورت‌مصرف‌ همزمان‌ با كوتريموكسازول‌افزايش‌ مي‌يابد. اثر اين‌ دارو توسط پتاسيم‌آمينوبنزوات‌ (PABA) كاهش‌ مي‌يابد.


نكات‌ قابل‌ توصيه‌: 1 ـ در طول‌ مصرف‌ اين‌دارو بيمار بايد مايعات‌ به‌ اندازه‌كافي‌دريافت‌ كند.


2 ـ احتمال‌ بروز واكنش‌هاي‌ حساسيت‌ به‌نور در بيماران‌ وجود دارد. بيمار بايد ازقرار گرفتن‌ در معرض‌ نور شديد آفتاب‌خودداري‌ كند. 3 ـ در صورت‌ بروز سرگيجه‌ بايد احتياطكرد. 4 ـ در صورت‌ بروز اختلالات‌ خوني‌ يابثورات‌ جلدي‌، بايد بلافاصله‌ مصرف‌ دارورا قطع‌ كرد.


مقدار مصرف‌


خوراكي‌:


بزرگسالان‌: به‌صورت‌ خوراكي‌ 2 قرص‌هر 12 ساعت‌ است‌ كه‌ در عفونتهاي‌ شديدتا 3 قرص‌ هر 12 ساعت‌ افزايش‌ مي‌يابد. درصورتي‌ كه‌ طول‌ درمان‌ بيش‌ از 14 روزباشد، اين‌ مقدار يك‌ قرص‌ هر 12 ساعت‌مي‌باشد. كوتريموكسازول‌ در درمان‌پنوموني‌ ناشي‌ از پنوموسيس‌ تيس‌ كاريني‌به‌ مقدار 120mg/kg/day در 4 ـ 2 دوزمنقسم‌ به‌ مدت‌ 14 روز مصرف‌ مي‌شود.


كودكان‌: به‌صورت‌ خوراكي‌ هر 12ساعت‌،در كودكان‌ با سن‌ 6 هفته‌ تا 5 ماه‌يك‌ قرص‌ كودكان‌، در كودكان‌ 6 ماه‌ تا 5سال‌ 2 قرص‌ كودكان‌ و در كودكان‌ 12 ـ 6سال‌ 3 قرص‌ كودكان‌ مصرف‌ مي‌شود.


تزريقي‌:


بزرگسالان‌: مقدار مصرف‌ كوتريموكسازول‌از راه‌ انفوزيون‌ وريدي‌ 960 ميلي‌گرم‌ (حاوي‌800 ميلي‌گرم‌ سولفامتوكسازول‌ و 160ميلي‌گرم‌ تري‌متوپريم‌) هر 12 ساعت‌ مي‌باشدكه‌ اين‌ مقدار در عفونتهاي‌ شديد تا 1/44 گرم‌ هر12 ساعت‌ افزايش‌ مي‌يابد.


كوتريموكسازول‌ در درمان‌ پنوموني‌ناشي‌ از پنوموسيس‌ تيس‌ كاريني‌، از راه‌خوراكي‌ يا انفوزيون‌ وريدي‌ به‌ مقدار120mg/kg/day در 4 ـ 2 مقدار منقسم‌ براي‌14 روز مصرف‌ مي‌شود.


كودكان‌: كوتريموكسازول‌ از راه‌انفوزيون‌ وريدي‌ در كودكان‌ به‌ مقدار36mg/kg/day در 2 مقدار منقسم‌ مصرف‌مي‌شود كه‌ در عفونتهاي‌ شديد اين‌ مقداربه‌ 54mg/kg/day افزايش‌ مي‌يابد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

كو- آموكسي كلاو موثرترين آنتي بيوتيك در درمان عفونتها

موارد مصرف   كو- آموكسي كلاو ‌: اين‌ دارو در درمان‌عفونتهاي‌ مجاري‌ ادراري‌ ـ تناسلي‌، عفونت‌گوش‌ مياني‌، مجاري‌ تنفسي‌ و برونشيت‌مزمن‌، سالمونلوز مهاجم‌ عفونتهاي‌ شكم‌مصرف‌ مي‌شود.


مكانيسم‌ اثر   كو- آموكسي كلاو : اين‌ دارو تركيبي‌ ازآموكسي‌سيلين‌ و اسيد كلاولانيك‌ است‌.اسيد كلاولانيك‌ يك‌ مهار كننده‌ قوي‌ وغيرقابل‌ برگشت‌ آنزيم‌ بتالاكتامازباكتريايي‌ است‌ و مانع‌ هيدروليز حلقه‌ بتالاكتام‌ (آموكسي‌ سيلين‌) مي‌شود.


فارماكوكينتيك  كو- آموكسي كلاو  ‌: آموكسي‌ سيلين‌ و اسيدكلاولانيك‌ هر دو از راه‌ خوراكي‌ بخوبي‌جذب‌ مي‌شوند و در برابر اسيد معده‌ مقاوم‌هستند و غذا بر آنها تاثيري‌ ندارد. غلظت‌سرمي‌ هر دو دارو 2 ـ 1 ساعت‌ بعد ازمصرف‌ به‌ اوج‌ خود مي‌رسد، نيمه‌ عمراسيد كلاولانيك‌ تقريبا يك‌ ساعت‌ است‌ كه‌در صورت‌ عيب‌ كار كليه‌ تا 3 ساعت‌ نيزافزايش‌ مي‌يابد. دفع‌ هر دو دارو عمدتاكليوي‌ است‌.


موارد منع‌ مصرف   كو- آموكسي كلاو  ‌: در صورت‌ وجودسابقه‌ حساسيت‌ آلرژيك‌ به‌ پني‌سيلين‌ها يايرقان‌ و اختلال‌ عملكرد كبد ناشي‌ ازپني‌سيلين‌ يا كوآموكسي‌ كلاو اين‌ دارونبايد مصرف‌ شود.


هشدارها: در بيماران‌ داراي‌ سابقه‌ آلرژي‌،بيماران‌ مبتلا به‌ عيب‌ كار كليه‌ و در بيماران‌مبتلا به‌ هپاتيت‌ شديد، بايد با احتياطفراوان‌ مصرف‌ شود.


عوارض‌ جانبي‌: واكنشهاي‌ حساسيتي‌شامل‌ كهير، تب‌، درد مفاصل‌، آنژيوادم‌،شوك‌ آنافيلاكتيك‌ در بيماراني‌ كه‌ دچارحساسيت‌ مفرط مي‌شوند، هپاتيت‌، يرقان‌كلستاتيك‌، اريتم‌ مولتي‌ فرم‌، نكروليز سمي‌پوست‌، درماتيت‌ پوسته‌اي‌ و بندرت‌سرگيجه‌، سردرد، تشنج‌ با مصرف‌ اين‌دارو گزارش‌ شده‌ است‌.


تداخل‌هاي‌ دارويي  كو- آموكسي كلاو   ‌: مصرف‌ همزمان‌داروهاي‌ جلوگيري‌ كننده‌ از بارداري‌حاوي‌ استروژن‌، با اين‌ دارو ممكن‌ است‌اثر اين‌ داروها را كاهش‌ دهد و منجر به‌بارداري‌ ناخواسته‌ شود.


مقدار مصرف‌:


بزرگسالان‌: مقدار مصرف‌ اين‌ دارو از راه‌خوراكي‌ براساس‌ آموكسي‌ سيلين‌، 250ميلي‌گرم‌ هر 8 ساعت‌ مي‌باشد كه‌ اين‌


مقدار در عفونتهاي‌ شديد دو برابرمي‌شود.


كودكان‌: مقدار مصرف‌ اين‌ دارو دركودكان‌ براساس‌ سوسپانسيون‌ 156حاوي‌ 125 ميلي‌گرم‌ آموكسي‌ سيلين‌تري‌هيدرات‌ و 31/25 ميلي‌گرم‌ اسيدكلاولانيك‌ (به‌صورت‌ ملح‌ پتاسيم‌) در هر 5 ميلي‌ليتر سوسپانسيون‌ براي‌كودكان‌ 8 ـ 3 ماه‌ 1/25 ميلي‌ليتر هر 8 ساعت‌، در كودكان‌ 9 ماه‌ تا دو سال‌ 2/5 ميلي‌ليتر هر 8 ساعت‌ و دركودكان‌ 6 ـ 3 سال‌ 5 ميلي‌ليتر هر


8 ساعت‌ مي‌باشد كه‌ اين‌ مقادير درعفونتهاي‌ شديد تا 10 ميلي‌ليتر افزايش‌مي‌يابد. مقدار مصرف‌ اين‌ دارو در كودكان‌12 ـ 6 سال‌ براساس‌ سوسپانسيون‌ 312حاوي‌ 250 ميلي‌گرم‌ آموكسي‌ سيلين‌ و62/5 اسيد كلاولانيك‌ (به‌صورت‌ ملح‌پتاسيم‌) در هر 5 ميلي‌ليتر سوسپانسيون‌2/5 ميلي‌ليتر هر 8 ساعت‌ مي‌باشد كه‌ درعفونتهاي‌ شديد تا 5 ميلي‌ليتر افزايش‌مي‌يابد.




برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آموكسي سيلين

‌آموكسي‌سيلين در درمان‌عفونتهاي‌ مجاري‌ ادرار، عفونت‌ گوش‌مياني‌، برونشيت‌ مزمن‌، سالمونلوز مهاجم ‌و سوزاك‌ مصرف‌ مي‌شود. به‌ علاوه‌، اين‌دارو در درمان‌ تب‌ تيفوئيدي‌ و نيز در پيشگيري‌ از عفونت‌ دنداني‌ مصرف‌مي‌شود.

فارماكوكينتيك


90 ـ 75 درصد دارو از راه‌خوراكي‌ جذب‌ مي‌شود و پس‌ از 2 ـ 1ساعت‌ غلظت‌ سرمي‌ دارو به‌ اوج‌ مي‌رسد.نيمه‌ عمر دارو 1 ساعت‌ است‌ كه‌ درصورت‌ عيب‌ كار كليه‌ ممكن‌ است‌ تا 12ساعت‌ افزايش‌ يابد. 70 ـ 65 درصد داروبه‌صورت‌ تغيير نيافته‌ از راه‌ كليه‌ دفع‌مي‌شود.

موارد منع مصرف


در صورت‌ وجودسابقه‌ آلرژيك‌ به‌ پني‌سيلين‌ها نبايد مصرف‌ شود.

موارد منع مصرف

در بيماران‌ مبتلا به‌ عيب‌ كار كليه‌، در بيماران‌ مبتلا به‌ تب‌ گلاندولار و لوسمي‌ لنفاتيك‌ مزمن‌ و سابقه‌ بيماريهاي‌گوارشي‌ بويژه‌ كوليت‌ وابسته‌ به ‌آنتي‌بيوتيك‌ بايد با احتياط فراوان‌ تجويزشود.

عوارض جانبي احتمالي


واكنش‌هاي‌ حساسيتي‌شامل‌ كهير ، تب‌، درد مفاصل‌، آنژيوادم‌ ،شوك‌ آنافيلاكتيك‌ در بيماراني‌ كه‌ دچارحساسيت‌ مفرط مي‌شوند، با مصرف‌ اين‌دارو گزارش‌ شده‌ است‌.

تداخلات داروئي


واكنش‌هاي‌ حساسيتي‌شامل‌ كهير، تب‌، درد مفاصل‌، آنژيوادم‌،شوك‌ آنافيلاكتيك‌ در بيماراني‌ كه‌ دچارحساسيت‌ مفرط مي‌شوند، با مصرف‌ اين‌دارو گزارش‌ شده‌ است‌.

توصيه ها


  • آموكسي‌سيلين‌ را مي‌توان‌ با معده‌ خالي‌ يا پر مصرف‌ كرد.
  • در بيماران‌ مبتلا به‌ عيب‌ كار كليه‌ به‌ كاهش‌ مقدار مصرف‌ دارو نيازي‌ نيست‌، مگر اينكه‌ عيب‌ كار كليه‌ شديد باشد.
  • در صورت‌ بروز اسهال‌ ، بدون‌ مشورت ‌با پزشك‌ از مصرف‌ هر گونه‌ داروي‌ ضداسهال‌ بايد خودداري‌ كرد.
  • در هنگام‌ مصرف‌ آموكسي‌ سيلين‌ ازساير روشهاي‌ جلوگيري‌ از بارداري‌ نيزبايد استفاده‌ نمود.
  • در صورتي‌ كه‌ يك‌ نوبت‌ مصرف‌ داروفراموش‌ شود، به‌ محض‌ بيادآوردن‌ آن‌نوبت‌ بايد مصرف‌ شود، ولي‌ اگر تقريبا زمان‌ مصرف‌ نوبت‌ بعدي‌ فرا رسيده‌ باشد،از مصرف‌ آن‌ نوبت‌ خودداري‌ كرده‌ ومقدار مصرف‌ بعدي‌ نيز نبايد دو برابرگردد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

متوپرولول (متورال® ۵۰)

مواردمصرف :
متوپرولول دردرمان آنژين صدري مزمن ،كنترل افزايش فشارخون (به تنهايي ياهمراه باسايرداروهاي كاهنده فشارخون )وپيشگيري ازانفاركتوس مجددميوكاردمصرف مي شود.

فارماكوكينتيك :
حدود۹۵درصدداروازپروتئين كم است .متابوليسم داروكبدي ونيمه عمرآن ۷-۳ساعت مي باشد.زمان لازم براي رسيدن به اوج اثرازراه خوراكي ۴-۶ساعت وازراه تزريق وريدي ۲۰دقيقه است .دفع داروازراه كليه است (۱۰-۳)درصدداروبصورت تغييرنيافته دفع مي شود.

مواردمنع مصرف :
اين دارودرشوك قلبي ،نارسايي آشكارقلب ،بلوك قلبي درجه دوياسه دهليزي –بطني ،برادي كاردي سينوسي وكاهش فشارخون سيستوليك به كمتراز۱۰۰ميلي مترجيوه (براي پيشگيري ازانفاركتوس مجددميوكارد)نبايدمصرف شود.

هشدارها:
۱-مصرف اين دارودرمواردزيربايدبااحتيا ط فراوان صورت گيرد:سابقه آلرژي ،آسم نايژه اي ،آمفيزم يابرونشيت غيرآلرژيك ،نارسايي احتقاني قلب ،ديابت ،پركاري تيروئيد،افسردگي رواني ياسابقه ابتلاءبه آن .

۲-مقدارمصرف اين دارودرسالمندان بايدبراساس پاسخ بيمارتعيين شود،زيراازيك طرف به علت كاهش حساسيت اين بيماران به اثرداروممكن است افزايش مقدارمصرف لازم باشدوازطرف ديگربه علت كاهش توانايي متابوليسم ودفع دارو،كاهش مقدارمصرف ممكن است ضرورت يابد.

۳-دربيماران مبتلابه عيب كاركليه ،مقاديرمصرف متوپرولول بايدكاهش يابد.
۴-درصورت بروزافسردگي ناشي ازاين دارو،مصرف آن بايدقطع شود.
۵-اگربعدازيك دوره درمان طولاني بااين داروقطع مصرف آن ضرورت پيداكند،بايدبتدريج وحداقل طي سه روزتادوهفته مصرف داروقطع شود.درطول اين مدت ،بيماربايدازفعاليتهاي شديدبدني پرهيزكندتاخطربروزانفاركتو س ميوكاردياآرتيمي به حداقل برسد.اگرپس ازقطع مصرف دارو،علايم قطع مصرف بروزكرد،بايدمصرف دارورابه طورموقت مجددا"شروع نمودوبه دنبال بهبودبيمار،مصرف دارورابااحتياط قطع كرد.
۶-درطول مصرف اين دارو،پيگيري عملكردقلب ،تعيين نبض ،اندازه گيري فشارخون وثبت نوارقلبي واندازه گيري ضربان قلب ضروري است .

عوارض جانبي :
برادي كاردي علامتي (سرگيجه ) ،اسپاسم برونش (اشكال درتنفس ياخس خس سينه )،نارسايي احتقاني قلب (تورم مچ پاواندامهاي تحتاني ،تنگي نفس )،افسردگي رواني وكاهش گردش خون محيطي (سردي
دستهاوپاها)بامصرف اين داروگزارش شده است .

تداخل هاي دارويي :
مقدارمصرف انسولين وداروهاي خوراكي پايين آورنده قندخون ،هنگام مصرف همزمان بااين داروبايدتنظيم گرددتاازكاهش بيش ازحدقندخون جلوگيري شود.درصورت صرف همزمان داروهاي مسدودكننده گيرنده بتا-آدرنرژيك باداروهاي مسدودكننده كانالها ي كلسيمي ياكلوئيدين ،اثرات كاهش فشارخون ممكن تشديدشود.مصرف همزمان داروهاي مهاركننده مونوآمين اكسيدبااين دارو(مانندفورازوليدون وپروكاربازين )به علت امكان افزايش شديد فشارخون ،توصيه نمي شود.درصورت مصرف همزمان اين داروباآمين هاي مقلدسمپاتيك كه داراي فعاليت بتا-آدرنرژيك هستند،ممكن است اثرات هردودسته داروكاهش يابند.گزانتين هادرصورت مصرف همزمان بااين داروممكن است موجب مهاراثرات درماني هردودسته داروشوند.همچنين ،كليرانس تئوفيلين افزايش مي يابد.

نكات قابل توصيه :
۱-هيچيك ازنوبتهاي مصرف اين دارونبايدفراموش شود،بخصوص اگرروزي يك بارمصرف مي شود.
۲-اين دارو،زيادي فشارخون رادرمان نمي كند،بلكه آن راكنترل مي نمايد.مصرف آن ممكن است تاپايان عمرضروري باشد.
۳-مصرف داروحتي درصورت احساس بهبودي ،بايدادامه يابد.
۴-درصورتي كه يك نوبت مصرف داروفراموش شود،به محض به يادآوردن آن نوبت بايدمصرف شود.ولي اگرتازمان مصرف نوبت بعدي ۴ساعت باقيمانده باشد،ازمصرف آن نوبت بايدخودداري شده ومقدارمصرف بعدي نيزدوبرابرنگردد.
۵-دربيماران مبتلابه ديابت ،بامصرف اين داروعلائم كمي قندخون ممكن است پوشانده شودياغلظت قندخون افزايش پيداكندياكاهش قندخون طولاني شود.
۶-ازمصرف اين داروباسايرداروها،بويژه داروهاي مقلدسمپاتيك كه نيازبه نسخه پزشك ندارند،بايدخودداري شود.
۷-قبل ازقطع مصرف دارو،بايدباپزشك مشورت شود.
۸-به علت احتمال بروزسرگيجه ،خواب آلودگي ومنگي ،هنگام رانندگي ياكارباوسايلي كه نيازبه هوشياري دارند،بايداحتياط نمود.

مقدارمصرف :
خوراكي
بزرگسالان :دردرمان آنژين صدري وبه عنوان كاهنده فشارخون ،ابتدا۱۰۰ميلي گرم يكباردرروزدريك نوبت (زيادي فشارخون )ياچندنوبت (آنژين يازيادي فشارخون )مصرف مي شودكه اين مقداردرفواصل يك هفته اي براساس نيازوتحمل بيمارتامقدارتام mg/day ۴۵۰ ممكن است افزايش يابد.دربعضي ازبيماران جهت كنترل رضايت بخش فشارخون ،ممكن است به مصرف مقدارتام اين دارودرسه مقدارمنقسم نيازباشد.درانفاركتوس ميوكارد،به عنوان درمان سريع ،ابتدا۵۰ميلي گرم (براي بيماراني كه مقدارتام وريدي راتحمل مي كنند)يا۵۰-۲۵ميلي گرم (براي بيماراني كه مقدارتام ورديدي راتحمل نمي كنند)هر۶ساعت ،۱۵دقيقه پس ازشروع آخرين مقدارمنقسم وريدي يا به محض اينكه وضعيت باليني بيمارمناسب شود،مصرف مي شود.اين مقدارتا۴۸ساعت ادامه مي يابد.دردرمان تاخيري ۱۰۰ميلي گرم دوباردرروزبراي حداقل ۳ماه واحتمالا"۳-۱سال مصرف مي شود.


تزريقي :
بزرگسالان :دردرمان سريع انفاركتوس ميوكارد،۵ميلي گرم هر۲دقيقه براي سه نوبت تزريق مي شود.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

لزوم قدرداني از كارمندان

شيرين ماه ها بود كه در يك شركت بيمه كار مي كرد. علاوه بر اينكه كارهاي خود را خيلي خوب انجام مي داد، صبح ها هم معمولاً زودتر از بقيه سر كار حاضر مي شد و براي خود و ديگران چاي درست مي كرد. درست كردن چاي جزء وظائف كاري او نبود، اما خودش دوست داشت كه آن كار را انجام دهد و از اينكه مي توانست به ديگران كمك كند احساس خوشنودي مي كرد. او از كار خود لذت مي برد و دوست داشت تا زمانيكه بتواند در آنجا بماند.

آرش از آندسته افرادي بود كه حتي كوچكترين كارها هم از ديد او مخفي نمي ماند و هميشه حرف مثبتي براي زدن داشت. او حتي در مقابل مدير شركت آقاي كريمي به خاطر كارمندان خود فخر فروشي مي كرد.

موقع شام، شيرين به خانواده اش مي گفت كه آرش دليل او براي دوست داشتن كارش بود. آرش باعث مي شد او از كارهاي خود احساس خوشنودي و رضايت كند. او كوچكترين كارهاي كارمندان خود را مي ديد و هميشه با زبان خوشاز آنها قدرداني ميكرد. شيرين مي دانست كه مي توانست كار بهتر با حقوق بيشتري نزديك خانه اش پيدا كند، اما تصميم گرفته بود تا زمانيكه آرش رئيس اوست، همانجا بماند و كار كند.

اما سارا چيزي مغاير با اين را تجربه كرده بود. او كه معاون اجرايي يك شركت بزرگ بود و 22 سال براي آن شركت كار مي كرد و رفته رفته مسئوليت هاي بسيار بيشتري را بر گردن گرفته بود. او احساس مي كردن مسئوليت هايش 5 برابر وظائف اصليش شده اند.

وقتي شركت يك كارمند موقت كه با او كار مي كرد را اخراج كرد، ديگر طاقت او به سر رسيد و به رئيسش گفت كه چطور اينهمه كاري كه او براي شركت انجام مي دهد را نمي بيند. و رئيس به جاي ارزيابي ميزان كار او و پيدا كردن يك راه حل، خيلي عادي به او مي گويد، "مطمئناً خودت مي تواني راهي براي آن پيدا كني."

روز بعد سارا استعفا مي دهد و الان يك كارمند متوسط در يك فروشگاه لوازم ساختماني است. درست است كه نيمي از پول آن موقع را درمي آورد اما دوبرابر آن از كارش لذت مي برد. و احساس مي كند كه تلاشهايش در زمينه كار مورد توجه قرار ميگيرد نه اينكه ناديده گرفته شود.

مي خواهيد بدانيد كه درس اخلاقي اين داستان ها چه بود؟ ممكن است در نظر اول پول توجه آدم ها را به خود جلب كند، اما چيز ديگري هست كه باعث حفظ انگيزه آنها براي ادامه كار مي شود. بااينكه خيلي از افراد مي گيوند به خاطر به دست آوردن پول و حقوق بهتر از كارشان بيرون آمده اند، تحقيقات نشان مي دهد كه فقدان قدرداني و تقدير از كار آنها، يكي از مهمترين دلايل براي كناره گيري آنها از كارشان است.

معمولاً مديران آنقدر درگير كارهاي روزمره خود مي شوند كه به كلي مهارت هايي را كه براي مردم خيلي مهم است را ناديده مي گيرند. خيلي از مديران هم چندان تمايلي به تعريف كردن از ديگران ندارند. در چنين موقعيت هايي، يك اشاره و گوشزد از بالا ميتواند كارآمد باشد. مدير كل بيمارستاني را مي شناسم كه در ابتداي هر ميتينگ كاري 5 ژتون امتياز به مديران مختلف بيمارستان مي دهد تا آنها ژتون ها را به كارمنداني كه مي بينند كار خود را خوب انجام مي دهند اهدا كنند و حق ندازند در جلسه هفته آينده شركت كنند مگر اينكه همه اين ژتون ها را اهدا كرده باشند.

ببينيد چه چيز به كارمندانتان انگيزه مي دهد

قبل از هر نوع برنامه ريزي، ببينيد چه چيز به كارمندانتان انگيزه مي دهد. تصور نكنيد كه ميدانيد و نيازي به فكر كردن ندارد. در شركتي كار مي كردم كه مدير آن تصور ميكرد كارمندان پول را بهترين نوع قدرداني مي دانند. اما بعدها مشخص شد كه پول مهم نبوده است و پاركينگ براي آنها اهميت بيشتري داشته است. آنها مي خواستند اجازه پارك كردن در پاركينگ شركت به آنها داده شود چون مجبور بودند ماشين هايشان را چندين خيابان آنطرفتر پارك كنند. با فهميدن اين موضوع، ما توانستيم برنامه بسيار عالي براي پاركينگ بريزيم.

كمي تنوع ببخشيد

يكي ديگر از جنبه هاي مهم براي هر برنامه كارآمد، تنوع است. بعد از شش ماه همه برنامه ها كمي خسته كننده و تكراري مي شوند. براي جالب تر و جديدتر كردن برنامه تان كمي به آن تنوع ببخشيد. رقابت هاي دوستانه بين دپارتمان هاي مختلف شركت يا جايزه هاي غافلگيركننده مثل تهيه ديدن ميهماني، شام در رستوران هاي خوب و از اين قبيل مي تواند ايده خوبي باشد. كارمندان مي توانند خودشان تصميم بگيرند كه چه مي خواهند. به اين طريق از جايزه شان لذت بيشتري خواهند برد.

ايجاد يك برنامه براي قدرداني از افراد كار دشواري نيست. يك برنامه خوب، ارزش ها را در محيط كار بالا بردن و حس دوستي و محبت بين كارمندان و ديران را نيز بيشتر ميكند. اما بزرگترين مزيت اين برنامه اين است كه افراد تمايل و انگيزه بيشتري براي كار پيدا مي كنند كه موفقيت شركت را دوچندان خواهد كرد.




برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

مروري بر هزينه هاي بالاي سيگار و اثرات اقتصادي آن

 

اگر ترس از سرطان نتواند شما را وادار به ترك سيگار كند، شايد چشم انداز فقر بتواند اينكار را بكند.

عواقب مالي كشيدن سيگار خيلي بيشتر از پولي است كه صرف خريد يك پاكت سيگار مي كنيد. افراد سيگاري هزينه خيلي بيشتري را صرف بيمه مي كنند. پول زيادي را هم براي هزينه فروش مجدد ماشين و خانه شان مي پردازند. هزينه اضافي را هم بايد براي خشكشويي و دندانپزشكي خرچ كنند. در طولاني مدت، پول كمتري درمي آورند و از مستمري بازنشستگي و حق بيمه هم چيز زيادي نمي گيرند.

درواقع، سيگاري بودن نه تنها به اين معني است كه جايي استخدامتان نمي كنند، بلكه به خاطر آن ممكن است از كارتان اخراج هم بشويد. كمپاني ويكو در ميشيگان، بعد ازاينكه اعلام كرد ديگر افراد سيگاري را استخدام نمي كند، چهار نفر از كارمندان خود را كه از دادن آزمايش نيكوتين (براي تشخيص سيگاري بودن يا نبودن) امتناع كردند، از كار اخراج كرد. اين شركت به همين هم بسنده نكرد، و شروع به آزمايش همسران كارمندانش هم نمود و از آنها كه سيگاري تشخيص داده مي شدند را ماهانه 80 دلار جريمه مي كرد.

به طور كل، براساس تحقيقاتي كه به تازگي انجام گرفته، %5 از كارفرمايان ترجيح مي دهند كارمنداني را استخدام كنند كه سيگاري نباشند و %1 از آنها به هيچ وجه افراد سيگاري را استخدام نمي كنند. در زير به برخي از نمونه هاي آن اشاره مي كنيم:

  • دانشگاه كالامازو در ميشيگان، از استخدام افراد سيگاري بعنوان كارمندان تمام وقت خود، خودداري كرد.
  • شركت هواپيمايي آلاسكا، در ايالت واشنگتن، قبل از استخدام كارمندان خود از آنها تست نيكوتين مي گيرد.
  • اداره بهداشت استان تاكوما پيرس در برگه قرارداد استخدام خود، از كارمندان سوگندنامه عدم اعتياد به سيگار گرفته مي شود.
  • اتحاد اقيانوس آرام نيز افراد سيگاري را استخدام نمي كند.

طبق همان آمار مشخص شد كه %5 از كمپاني ها افراد سيگاري را بيشتر به خاطر حق بيمه مراقبت هاي بهداشتي و سلامتي جريمه مي كند. هزينه ها با چك حقوقتان خاتمه نمي يابد. آمار به دست آمده نشان مي دهد كه افراد سيگاري چيزي درحدود 97.6 بيليون دلار بابت تلف شدن بازدهي براي اقتصاد هزينه در بردارند.

اين عدد مبتني بر از دست رفتن سالهاي كار به خاطر مرگ هاي زودرس مي باشد.

طبق اين آمار، بقيه 96.7 بيليون دلار براي مراقبت هاي عمومي و بهداشتي مربوط صرف مي شود و هر خانوار امريكايي  بايد سالانه 630 دلار براي سيگار كشيدن ماليات بدهد.

تاثير مالي فردي

هزينه يك پاكت سيگار به طور متوسط 4.49 دلار به همراه ماليات آن مي باشد. بااستفاده از اين رقم، فرد سيگاري كه روزانه يك پاكت سيگار مي كشد، بايد هفته اي 31.43 دلار و در سال 1،635 دلار براي خريد سيگار هزينه كند؛ درحاليكه مي توان اين پول را صرف يك مسافرت عالي با خانواده كرد يا وضعيت زندگي و خورد و خوراك را تا حد زيادي بهبود داد. فرد چهل ساله اي كه دست از كار كشيده اگر بخواهد سرمايه خود را جايي بگذارد و سالانه %9 سود بگيرد، تا سن 70 سالگي 250،000 دلار سود خواهد برد.

فقط خودتان مي دانيد كه چقدر هزينه مي كنيد و چند وقت يكبار هزينه مي كنيد. كمي حساب سالانه خود را بررسي كنيد و ببينيد تا دهه هاي آتي چه بلايي سر سرمايه تان خواهد آمد.

يكي از محل هايي كه اكثر سيگاري ها براي كشيدن سيگار در آن راحت هستند، اتومبيلشان است. اما همين اتومبيل اگر مداوماً مراقبت و شستشو نشود، بعد از مدت كوتاهي به يك جاسيگاري تمام عيار تبديل خواهد شد كه از در و ديوار آن دوده مي ريزد. ديگر جاي سوختگي هاي ايجاد شده به خاطر خاكستر سيگار جاي خود دارد.درحاليكه مي توانند هزينه صرف شده بابت اين خسارت ها را صرف خريد اتومبيلي بهتر كنند.

اين مسئله براي خانه هم صادق است فقط مقياس آن بزرگتر مي شود. خانه هاي افراد سيگاري معمولاً به رنگ كردن مجدد به طور پيوسته و تميز كردن و نظافت بيشتر نياز دارد. طبق آمار رنگ كردن يك نشيمن متوسط، يك اتاق غذاخوري، و دو اتاق خواب چيزي درحدود 2100 دلار هزينه در بر دارد. نظافت پاركت يا سنگ كف هر متر مربع 28 سنت هزينه دارد و يك خانه دو خوابه متوسط چيزي درحدود 1000 مترمكعب سنگفرش دارد كه به طور مي شود 280 دلار. 55 دلار ديگر هم براي تميز كردن و شستشوي مبلمان و 25 دلار هم براي شستشوي صندلي هاي ميز غذاخوري به آن اضافه كنيد و ببينيد هزينه نهايي چقدر خواهد شد.

بيمه گر ها سبك و سنگين مي كنند و راضي نيستند

طبق تحقيقاتي كه انجام داديم، ملاحظه كرديم كه در يك بيمه عمر 20 ساله براي يك فرد 44 ساله سالم، هزينه قابل پرداخت بابت حق بيمه سالانه 570 دلار مي باشد. اما براي فرد سيگاري كه روزانه يك پاكت سيگار مي كشد، اين هزينه تا سقف 4250 دلار در سال بالا مي رود.

اين اختلاف در بيمه سلامتي به اين اندازه فاحش نيست. طبق سايت eHealthInsurance.com، حق بيمه پرداختي با فرانشيز بيمه 1500 دلار، براي يك مرد 22 ساله سالم 239 دلار است. همين حق بيمه براي فرد سيگاري ماهانه 276 دلار مي شد. يعني اين فرد در سال بايد 444 دلار بيشتر بپردازد.

خيلي از دولت هاي ايالتي نيز كارمندان استخدامي خود را درصورت سيگاري بودن بيشتر براي بيمه سلامتي جريمه مي كنند.

طبق ACLU، اكثريت ايالت هاي امريكا، قانون خاصي براي تفاوت قائل شدن بين كارمندان سيگاري و غيرسيگاري از لحاظ حق بيمه وجود ندارد. اما 31 ايالت قوانيني دارند كه از افراد سيگاري حمايت مي كند، از جمله كلورادو و داكوتاي شمالي كه چنين تمايزاتي را ممنوع كرده است.

براي بيمه خانه نيز، شركت هاي بيمه به افراد غيرسيگاري %10 تخفيف مي دهند. نظر بيمه گر ها در اين رابطه چيست؟ سيگاري ها خانه را به آتش مي كشند.

متداول ترين بيمه هاي خانه ، برحسب محل قرارگيري آن، چيزي درحدود 450 تا 1350 دلار در سال است كه با در نظر گرفتن %10 تخفيف افراد معمولي مي توانند حداقل 45 دلار پس انداز كنند.

براساس تحقيق انجام گرفته توسط اسلوان و همكارانش، تاثيرات سيگار بر هزينه امنيت اجتماعي در طول زندگي، براي يك زن سيگاري 24 ساله 1519 دلار و براي يك مرد سيگاري 24 ساله 6542 دلار مي باشد. اين پول به سازمان امنيت اجتماعي پرداخت مي شود اما هيچوقت جمع آوري نمي شود چون فرد ذينفع معمولاً به خاطر يك بيماري وابسته به سيگار، فوت مي كند.

حفظ ظاهر

تحقيقات بيشماري نشان يم دهد كه افراد سيگاري %4 تا %11 كمتر از افراد عادي درآمد دارند. البته سيگار كشيدن فقط با پايين آمدن بازدهي كاري و وضعيت سلامتي هزينه در بر ندارد. محققان دريافته اند كه افراد سيگاري نسبت به افراد عادي جذابيت كمتري دارند و كمتر در زندگي موفق هستند.

بوي بد دهان، زرد شدن دندان ها و بوي بد لباسها فقط چند نمونه از عوارض جانبي سيگار بر ظاهر اشخاص است كه اصلاح همه آنها محتاج صرف هزينه است.

حتي خريد يك بسته آدامس چيزي درحدود 50 دلار در سال به هزينه هاي شما اضافه مي كند. رفتن به دندانپزشك براي جرم گيري و سفيد كردن دندانها با اين هزينه هاي گزاف دندانپزشكي كه ديگر جاي خود دارد.

قبض هاي خشكشوييتان هم به مراتب بالا تر مي رود. مطمئناً لباسي را كه افراد عادي يكبار درماه براي خشكشويي مي دهند شما محبوريد دفعات بيشتري بدهيد و همين هزينه هاي ماهانه و سالانه شما را بالا مي برد.

 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

حماسه غزه

     

     



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آيا دين اسلام پرسش گري را به رسميت مي شناسد و اساسا در دين اسلام چه جايگاهي دارد؟

از ديدگاه اسلام انسان برترين جايگاه را در جهان دارد تا جايي كه فرشته ها كه موجودات مجرد و مقرب الهي هستند و لحظه اي از عبادت و ياد حق غافل نيستند در زمره كارگزاران انسان به شمار مي آيند و پس از اعتراف به عظمت انسان و ناتواني خويش در شناخت اسما به سجده افتادند و از داستان آفرينش انسان خليفه خدا در زمين دليل برتر بودن انسان روشن مي شود كه آن چيزي نيست جز ظرفيت و استعداد علمي انسان كه مي تواند با شكوفا سازي اين استعداد به همه حقايق دست يافته و به مقامي از قرب دست يابد كه جبرئل امين نيز از دست يابي به آن ناتوان است يكي از راه هاي تربيت و شكوفا سازي اين استعداد و اوج گرفتن انديشه بشر و پرواز در فضاي بي نهايت معرفت، پرسش و طرح سوال است. انديشه انسان ممكن است مدتها در حالت ايستايي و ركود بماند و بي هيچ پويشي از هر حركتي باز ماند تا آنجا كه پس از گذراندن مدتي دراز از عمر خويش از نظر فكري همچون كودكي بشمار آيد . كودكي 80 ساله كه از استعدادهاي ذهني خويش هيچ بهره اي نبرده و درب كارتن اين مهمترين بخش وجود خويش را بسته و آك نگه داشته غافل از آنكه اگر هر كالايي نو و جديد آن با ارزش است ذهن و فكر بشر كار كرده و باز آن با ارزش است. طرح سوال همچون جرقه و استارتي است كه ذهن انسان را به حركت و جنبش در مي آورد و عقل را كه مصدر جامد است به عاقل و تعقل و ... تبديل و تصريف مي كند و شايد به همين جهت است كه در قرآن عقل به صورت مصدر نيامده بلكه حالت ها و صورت هاي مختلف اين كلمه آمده تا بدين نكته رهنمون باشد كه نبايد عقل توقف كند كه ركود آن همان و مرگ آن همان. حيات و زندگي آن به حركت و كنجكاوي و پرسش است از اين روست كه قرآن بارها و بارها به طرح پرسش از انسان پرداخته تا زمينه ي حركت آن را فراهم كند و زندگي بشر را از يك نوع زيستن حيواني به زندگي انساني تبديل سازد . آياتي كه به صورت هاي گوناگون گاهي با علامت پرسشي هل بيش از 80 بار مانند «هل يستوي الذين يعلمون و الذين لا يعلمون» و گاهي با همزه استفهام 214 مورد مانند «أفلا ينظرون الي الابل كيف خلقت » (غاشيه،17) و « أرايت ان كان علي الهدي» (علق،11) و در مجموع بيش از 400 بار ذهن انسان را به چالش مي كشد و به شنيدن آراء و نظريات گوناگون و انتخاب بهرين آنها مژده مي دهد «فبشر عباد الذين يستعمون القول و يتبعون احسنه» و بدترين موجودات را از نظر خداوند كساني مي داند كه انديشه خود را به كار نمي گيرند «ان شر الدواب عند الله الصم البكم الذين لا يعقلون » (انفال، 22) پرسش ويژگي ممتاز انسان و در گوهر وجود و فطرت اوست. انسان بي پرسش، انسان بي فكر و حيوان بالفعل است . اسلام كه دين فطرت است « فاقم وجهك للدين حنيفا فطرت الله التي فطر الناس عليها» (روم، 30) براي شكوفايي و باز كردن و پرورش اين فطرت آمده است از اين رو از هر سوالي استقبال مي كند و آن را پاسخ مناسب مي گويد و از سوي ديگر قرآن با طرح پرسش هاي مكرر انسان را به تفكر وا مي دارد و بارها فرمان به پرسش مي دهد. پيامبر و ائمه نيز با طرح سوالهاي متعدد و مكرر به تربيت اصحاب و ياران خويش پرداخته و زمينه رشد و شكوفايي عقلاني آنها را فراهم كرده اند و از پرسش هاي آنان استقبال كرده و در برابر تندترين پرسش هاي اعتقادي آنان برخورد نيكو كرده اند. چنان كه در تاريخ آمده زنديقي درباره خداوند از هشام پرسشي كرد وي برآشفته شد زنديق گفت : من همين پرسش را از امام تو پرسيدم و او با كمال متانت و آرام پاسخ گفت. در احتجاج طبرسي آمده است، كه زنديقي از اباعبدالله (ع) در باره مسائل فراواني پرسش كرد و امام (ع) به پرسش هاي تند و كفر آميز او كاملا پاسخ گفت (الاحتجاج 2، 334) چرا كه پرسش از منظر امام (ع) و به فرموده او كليد گنجهاي دانش است . قال الصادق (ع): العلم خزائن و المفاتيح السوال فاسألو يرحمكم الله فانه يؤجر اربعه السائل و المتكلم و المستمع و المحب لهم . امام صادق فرمودند دانش گنجينه هاست و كليد اين گنج ها پرسش است از اين رو بپرسيد خدايتان بيامرزد چرا كه قطعا اين چهار گروه پاداش مي گيرند پرسش گر و گوينده پاسخ و دوستدار شركت كنندگان در اين گفتمان. از اين زيباتر كجا مي توان يافت كه رهبر مكتبي چنين به پرسشگري و پاسخگويي و انديشه و گفتمان ارج بنهد و دوستداران چنين گفتماني را نيز بستايد و همه آنان را در پاداش و اجر الهي شريك بداند . اين گفته نيز از طريق ائمه از رسول خدا (ص) با تفاوت كمي چنين نقل شده است كه قال رسول الله : العلم خزائن و مفتاحها السوال فاسالوا يرحمكم الله فانه يؤجر اربعه السائل و المعلم و المستمع و المحب له (صحيفه الرضا، 42 متن صحيفه 39). نكته ي زيباي ديگري كه در اين گفته ي بلند آمده است دستور به پرسش است نه تنها پرسشگري نهي نشده و ناپسند نيست كه بدان فرمان داده شده است و چنانكه از حديث بر مي آيد هر گفت و گوي علمي و پيشرفت دانش و معرفت در گرو پرسش است. پرسش است كه ذهن پرسشگر و پاسخ دهنده و شنوندگاه را تجهيز و آماده مي كند . از اين رو علي بن ابراهيم نقل مي كند «سئل ابوالحسن (ع): هل يسع الناس ترك المسئله عما يحتاجون اليه فقال : لا» از امام پرسش شد آيا انسان مي تواند از مسائل مورد نياز پرسش نكند امام فرمودند: خير. (كافي 1، 70) بنابراين از ديدگاه اسلام و رهبران آن پرسش جايگاه والا و مقدسي دارد هر نوع پرسشي ولو به ظاهر كفر آميز بجا بلكه لازم و كاري پسنديده است و داراي پاداش اخروي و تشويق دنيوي است چرا كه تكامل و رشد انسان در گرو آن است.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

روش هاى مطالعه قبل از امتحان

هر چه به خرداد نزديك مى شويم، دلهره هاى پايان سال تحصيلى كه دانش آموزان را گرفتار مى كند نيز بيشتر مى شود. در هر سن و سال و وضعيت تحصيلى كه باشيم باز هم امتحان، امتحان است و ترس و اضطراب هاى خاص خودش را دارد. قصد ما ترساندن بيش از حد شما از امتحان نيست. در اين مطلب شما را با روش هاى كاربردى آشنا مى كنيم كه مى تواند در آمادگى شما براى امتحانات پايان ترم مفيد واقع شود.
علت بيشتر مشكلات آموزشى دانش آموزان عدم استفاده صحيح از نيروى فكرى و ذهنى است. مهمترين دليل كه باعث مى شود مطالب درسى در زمان برگزارى امتحانات به فراموشى سپرده شود، عدم داشتن حضور ذهن است. استفاده صحيح از نيروى ذهن به همراه يك برنامه ريزى متناسب و دقيق و به كارگيرى قواعد اصولى حين مطالعه از مهم ترين عوامل در به خاطر سپردن مفاهيم و نهايتاً موفقيت دانش آموز در امتحانات است.
اما اينكه چطور مطالعه كنيم، اولين سئوالى است كه دانش آموزان در كلاس هاى يادگيرى روش هاى آموزشى مى پرسند. قدم اول براى مطالعه درس هاى امتحانى، تنظيم برنامه درسى است. درس خواندن نيز همانند ديگر مسائل مهم زندگى به برنامه ريزى و تنظيم و دقت نياز دارد. برنامه ريزى به شما كمك مى كند كه استفاده مفيدترى از مدت زمانى كه در اختيار داريد بكنيد و انرژى ذهنى تان را بيهوده هدر ندهيد. برنامه ريزى را با يك هدف آغاز كنيد. مثلاً تعيين كنيد كه در مدت زمانى كه تا شروع امتحانات در پيش داريد، مى خواهيد چه درسى را بيش از همه مطالعه كنيد و يا در چه درسى ضعيف هستيد كه بايد بيشتر روى آن تمركز كنيد. به اين توجه نكنيد كه چون استعداد زيادى در بعضى از درس ها مثلاً رياضى نداريد، وقت گذاشتن بى فايده است. اين يك حقيقت است كه ما كارى را انجام مى دهيم كه دوست داريم. اما اگر هدف از درس خواندن برايمان روشن باشد ديگر علاقه داشتن يا نداشتن و حتى استعداد مهم نيست. هدف در شما انگيزه ايجاد مى كند كه با خاطرى آسوده و به دور از تنفرات درسى به يادگيرى درس موردنظر بپردازيد. در برنامه ريزى خود تنها به يك درس اكتفا نكنيد. برخى افراد از شيوه مطالعه تك درس استفاده مى كنند. اينكه شما يك هفته براى خواندن يك درس وقت بگذاريد، ذهن تان خيلى زود خسته شده و يادگيرى تان كاهش مى يابد. به جاى شيوه تك درس، مطالعه ۳ ، ۴ درس را در برنامه تان بگنجانيد. هر چقدر تنوع در زمان بندى و دروس مورد مطالعه، بيشتر باشد بازده ذهنى شما نيز بيشتر خواهد بود. به تناسب بين دروس انتخابى نيز توجه كنيد. مطالعه همزمان درس هايى كه با عدد و فرمول سروكار دارد، شيوه كارآمدى نيست. خواندن شيمى و فيزيك در يك روز به طور چشمگيرى ذهن شما را خسته مى كند و مانع از ادامه فعاليت مغزى شما مى شود. تركيب درس هاى مفهومى مثل رياضى و فيزيك با درس هايى كه به حفظيات معروفند مثل ادبيات بهترين شيوه براى مطالعات تمام وقت به شمار مى رود.
خودتان را از مطالعه بيزار نكنيد، اينكه شما خودتان را براى امتحان آماده مى كنيد به معنى حذف تفريح و سرگرمى از برنامه روزانه نيست. بعد از ۴۵ تا ۵۰ دقيقه مطالعه به يك ربع استراحت نياز داريد. نوشيدن يك ليوان آب ميوه يا شير به همراه بيسكويت، آجيل در اين ميان تاثير مفيدى بر عملكرد مغزى شما خواهد داشت. مى توانيد براى خودتان پاداش تعيين كنيد. با خودتان قرار بگذاريد كه اگر فلان درس را به موقع و البته با يادگيرى كامل تمام كرديد، به تماشاى برنامه تلويزيونى دلخواه برويد يا موزيك مورد علاقه تان را گوش دهيد. حال پس از اينكه برنامه ريزى كرديد و طول مدت مطالعه را تعيين كرديد، به مطالعه مشغول شويد. چگونگى مكان و زمان مطالعه تاثير مهمى در فرآيند يادگيرى شما دارد. البته اين موضوع به روحيات شما بستگى دارد.
بعضى فقط در محيط آرام درس مى خوانند يك سرى هم در مكان هاى شلوغ و با هر سروصدايى مى توانند به مطالعه بپردازند. در هر حال بايد در هر مكانى كه هستيد تمركز حواس داشته باشيد.
هميشه عواملى وجود دارند كه باعث حواس پرتى ما از موضوع اصلى شوند.
يادآورى خاطرات و تخيلات گوناگون كه عموماً منشاء محيطى دارد و از سروصدا و رفت وآمد ديگران حاصل مى شود، از مهمترين مواردى است كه باعث از دست رفتن تمركز و حضور ذهن مى شود. در اين زمان صدبار هم كه يك نوشته را بخوانيم در ذهن مان ثبت نمى شود.
براى اينكه ذهن تان از موضوع اصلى دور نشود، تند بخوانيد. نه آن قدر كه چيزى نفهميد. سرعت مطالعه خود را تا آنجا افزايش دهيد كه يك درگيرى ذهنى مطلوب ايجاد شود. تندخواندن نوعى مطالعه اوليه به صورت سريع است كه باعث مى شود با مفاهيم كلى درس آشنا شويد. سپس از خودتان سئوال بپرسيد. سئوالاتى كه حول وحوش موضوع اصلى درس دور مى زند به شما كمك مى كند با ايجاد ارتباط بين مفاهيم، يادگيرى درس را براى خودتان آسان سازيد. البته يادگيرى شما بايد در طول سال تحصيلى و همزمان با آموزش درس موردنظر انجام گيرد، يادگيرى كه در اينجا گفته مى شود تكرار مجدد درس و به خاطر سپردن آن در مغز است.
در حين تندخواندن، ابتدا چيزهايى را بخوانيد كه فهم شان برايتان ساده است. تمامى زيرنويس ها، پاراگراف ها، سرفصل ها و مطالبى را كه مهم به نظر مى رسند بخوانيد، حتى اگر كمى از مطلب را بفهميد، بهتر از آن است كه چيزى از آن سر در نياوريد. در يادگيرى فرمول ها و لغات خارجى به جاى حفظ كردن آنها، شكل شان را به خاطر بسپاريد. به كارگيرى گوش و چشم در درك مطالب از اهميت ويژه اى برخوردار است. از طريق سمعى هم مى توانيد به درك مفاهيم درسى نائل شويد. صداى خودتان را ضبط كنيد و در طول روز گوش كنيد. اين كار به شما كمك مى كند تا در هر لحظه اى حتى زمانى كه به استراحت مشغوليد از طريق تكرار، مطالب را در حافظه تان ثبت كنيد.


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

خسته نبا شيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

نقش زن در تامين سبد و سفره‌اي سالم مهم است اما ..

سبد غذايي يعني انواع مواد غذايي كه هر روز از بازار خريداري مي‌كنيم تا با آن براي اعضاي خانواده خود غذا تهيه كنيم.

و سفره يعني آنچه هر روز به‌عنوان يك وعده غذايي مي‌خوريم يا بهتر بگويم يعني چگونگي تركيب و توليد غذاي مورد علاقه‌مان از سبد خريداري شده. ايده‌آل اين است كه انتخاب موادغذايي درون سبد و غذاي آماده شده بر سر سفره بتواند سلول‌هاي ما را سير كند تا سلول‌هاي متفاوت كه هر كدام نقشي ويژه در ادامه حيات ما دارند، بتوانند با توانمندي و سرشاري وظيفه خود را انجام دهند.

هديه يك سبد و سفره متوازن، متعادل و متنوع، سلامت است.

 دو واژه سبد و سفره هميشه ما را به ياد زن مي‌ا‌ندازد؛ زني به عنوان همسر يا مادر و يا مادربزرگ كه نقش كليدي در تغذيه افراد خانواده دارد. اگر چه اغلب مسووليت سنگين مالي به عهده مرد خانواده است ولي در اغلب جوامع اين زن است كه با توليد و پخت غذا، انداختن سفره يا ميزي با غذاهاي لذيذ پيوند دارد.

 انتخاب مواد غذايي كه هر روز وارد اين سبد مي‌شود، به عواملي چون بودجه خانواده و سهمي‌از بودجه كه براي خريد غذا اختصاص مي‌يابد، از طرفي و از طرف ديگر به سليقه و ذايقه فردي كه از انواع مواد غذايي موجود در بازار انتخاب مي‌كند، بستگي دارد. بنابراين دانش تغذيه‌اي اين فرد كه به‌طور معمول زن خانواده است، نقش مهمي‌ در سلامت افراد خانواده ومهم‌تر از آن،  چگونگي شكل‌گيري ذايقه افراد خانواده دارد.

نقشي كه ما ممكن است از اهميت آن غافل شويم.

آيا به‌اين نكته فكر كرده‌ايد كه چرا بعضي از بيماري‌ها در بعضي از خانواده‌ها بيشتر است و يا زن و شوهر كه قرابت فاميلي نيز ندارند، بيماري‌هاي مشابه مي‌گيرند.

ممكن است فكر كنيد تنها سابقه فاميلي و زمينه‌هاي ارثي است كه احتمال ابتلاي افراد يك خانواده را به يك نوع بيماري مانند افزايش فشار خون، چاقي يا بيماري قلبي افزايش مي‌دهد. بله،  زمينه‌هاي ارثي از اهميت برخوردار است ولي گاهي نوع تغذيه مي‌تواند به فردي كه زمينه ارثي يك بيماري را دارد، كمك كند كه مبتلا نشود و يا ديرتر به آن بيماري مبتلا شود و عكس آن، ممكن است كسي سابقه فاميلي و ارثي ابتلا به يك بيماري را نداشته باشد و در اسارت عادات و ذايقه تحميلي خانواده كم‌كم شرايط ابتلا به آن بيماري برايش فراهم شود.

اگر به نقش زن به عنوان فردي كليدي كه سبد غذايي را انتخاب مي‌كند تاكيد مي‌كنيم،  به‌اين دليل است كه‌ اين انتخاب مي‌تواند ذايقه افراد خانواده و به‌خصوص كودكان خانواده را بسازد؛ ساختني كه به دانش و اعتقاد مادر بستگي دارد، ساختني كه مي‌تواند به نفع سلامت كودكان كه بزرگسالان فردا هستند، عمل كند و يا احتمال ابتلاي آنها را به بيماري فراهم كند.

 اين سبد هر روز با چه موادي به خانه مي‌آيد؟ چه روغني را براي خانه خود مي‌خريم؟ از چه نوع گوشتي بيشتر استفاده مي‌كنيم؟ چه انواعي از سبزي و صيفي‌جات را با چه ميزاني در سبد غذايي خود جا مي‌دهيم؟ از لبنيات در سبد چه سهمي ‌را اختصاص مي‌دهيم. به چه ميزان از غذاهاي نيمه آماده، سوسيس و كالباس، نوشابه‌هاي گازدار، تنقلات شور، شيريني‌هاي تازه و كيك‌هاي خامه‌دار استفاده مي‌كنيم؟ سبد هرروزه ما سهم نان‌هاي سفيد بيشتر است يا نان سبوس‌دار و غلات و حبوبات به چه ميزان در سبد جايگاه دارند. ماهي‌ها چه جايگاهي در سبد دارند؟ آيا سبد جايي براي تخم‌مرغ روزانه براي همه بچه‌ها دارد يا پفك و يخمك جاي آن را گرفته است؟ آيا بچه‌ها هر روز ميوه و سبزي مي‌خورند يا شكم خود را با شكلات و چيپس و نوشابه سير مي‌كنند؟

و سفره...... مهم است بدانيم كه اگر همسر جوان از مادرش پختن را آموخته باشد، ويژگي‌هاي مثبت يا منفي تهيه سبد و ياسفره را به نسل بعدي منتقل مي‌كند، چه بسا خوردن غذاهاي شور عادت ناميمون خانوادهايي باشد كه افزايش فشار خون دارند ولي مي‌پندارند اين بيماري در خانواده ارثي است. بله، ارثي است چون عادت پختن غذاي شور نسل اندر نسل ادامه داشته است. غذايي كه به ذايقه كسي كه از كودكي غذاي خوش نمك خورده است، شور نمي‌آيد.

بد نيست بدانيم كه تنها افزايش فشار خون در جهان موجب هفت ميليون مرگ سالانه است. فشار خون موجب بروز سكته‌هاي مغزي و معلوليت‌هاي پر هزينه و رنج‌آور است. در كشور ما براساس بررسي بار بيماري‌ها 222 هزار و 700 سال از دست رفته عمر به دليل سكته‌هاي مغزي محاسبه شده است.  بيش از ده هزار نفر ساليانه به دليل افزايش فشار خون جان خود را از دست داده‌اند و اين تنها مربوط به 23 استان كشور است كه در سال 1382 به دست آمده است. بر اساس بررسي سلامت و بيماري، افزايش فشارخون به‌عنوان يك عامل خطر 5/11 درصد از جمعيت مارا مبتلا كرده است كه در گروه سني 40 تا 69 سال و بالاي 70 سال به 15 و 33 درصد مي‌رسد.  

آيا تمامي ‌زنان خانه‌دار ما به ‌اين‌گونه اطلاعات دسترسي دارند؟

آيا متولي خاصي در كشور براي آموزش تغذيه و دادن اين آگاهي‌ها به زوج‌هاي جوان وجود دارد؟

آيا اهميت آموزش‌هاي تغذيه‌اي كمتر از ساير آموزش‌هايي است كه به زوج‌هاي جوان مي‌دهيم؟

آيا 135 هزار مرگ ساليانه به دليل بيماري‌هاي قلبي‌عروقي و يك ميليون و 144 هزار سال از دست رفته عمر براي سياست‌گذاران و آگاهان كشور تكان دهنده نيست.

درصد زيادي از اين خسران‌ها كه به‌ صورت مرگ زودرس و معلوليت جامعه را در معرض خطر قرار داده‌ است، قابل پيشگيري است.

چاقي، ديابت، سكته‌هاي قلبي، بيماري‌ها و نارسايي‌هاي قلبي، افزايش فشار خون و عوارض زياد آن،  سكته‌هاي مغزي و آسيب‌هاي ناشي از آن، بيماري‌هاي اسكلتي استخواني، پوكي استخوان و  سرطان‌هاي گوناگون همه با بهبود تغذيه قابل پيشگيري هستند.

 ولي آيا تمام تلاش يك زن به عنوان عنصر اصلي تغذيه خانواده براي تغذيه مطلوب كافي است.

اين نقش كليدي است ولي نبايد فراموش كرد كه مسووليت‌ها در زمينه تغذيه خانواده ميان بخش‌هاي گوناگون دولت يعني وزارتخانه‌هاي متولي توليد و واردات غذا، سياست‌گذاران غذايي، مسوولان تنظيم بازار و قيمت‌ها، جامعه علمي ‌و رسانه‌ها كه متولي فرهنگ‌سازي هستند، مشترك است اگرچه به نظر مي‌رسد انتخاب سبد غذايي خانواده و تبديل آن به سفره به‌وسيله زن خانواده صورت مي‌گيرد ولي نگرش و نگاه مسوولان و متوليان سياست‌گذاري غذا و تغذيه در يك كشور به زندگي، به حيات انسان به نياز‌هاي سلولي، به رابطه توانمندي‌هاي جسمي‌ و ذهني با تغذيه مناسب و اهميت دوران پر نياز رشد و آثار تغذيه مناسب بر سلامت خانواده‌ها، جامعه و توسعه كشور است كه راه را براي تغذيه بهتر خانواده هموار مي‌كند.

 كشاورزي كه از زراعت بدون سم يا مصرف حداقل سم بهره مي‌برد، كشاورزي كه از روش‌هاي بيولوژيك براي مبارزه با آفات نباتي استفاده مي‌كند و كشاورزي كه به حيات خاك و ريز‌مغذي‌هاي خاك توجه دارد و اجازه نمي‌دهد با كود‌هاي نامناسب مواد غذايي كشور خود تهديد كننده سلامت باشند.

متولياني كه ميزان بيماري معلوليت، ناتواني و مرگ را كه به دولت و مردم تحميل مي‌شود، در يك كفه ترازو مي‌گذارند و واردات غذا و قيمت‌هاي مناسب غذايي را براي زندگي سالم مقرون به صرفه‌تر از پرداخت هزينه‌هاي سنگين و طاقت‌فرسا بيماري‌ها و جراحي‌هاي گران و تدارك دارو و تجهيزات پزشكي ميدانند

 و نكته مهم ديگر اينكه گاهي سياست‌گذاري‌ها و پايش وضع تغذيه‌اي جامعه، نگاه به شيوه‌هاي جديد تغذيه از سوي مسوولان غذا و تغذيه از آگاهي مادري جوان كه فرصت فكر كردن به سبد و سفره را ندارد و خودش نيز براي هزينه‌هاي سنگين مجبور است پا به پاي مردش كار كند، مهم‌تر است.

 بله، شيوه سنتي در حال تغيير است و اغلب جوامع شهري و به‌خصوص جوانان به جاي انتخاب سبد و سفره، خود را در fast food‌ها، رستوران‌ها، غذاهاي خياباني و سلف‌سرويس‌ها مي‌يابند و در شيوه جديد زندگي شهرنشيني كه ماشين و حركت و كار بيش از حد را به خانواده‌هاي جوان تحميل مي‌كند، روند انتخاب سبد و توليد غذاهاي خانگي براي داشتن سفره كم‌رنگ شده است ولي آنچه قابل توجه و تعمق است، اين است كه همين غذايي كه مي‌خوريم، در هركجا كه باشد بايد انرژي، املاح و ويتامين‌هاي مورد نياز ميليون‌ها سلول متفاوت را تامين كند و يا شايد بايد روش آموزش ما نيز تغيير كند.

نام بيماري‌هايي چون چاقي، ديابت، افزايش فشار خون و...،  براي زوج جواني كه هر دو درگير كار بيرون از منزل براي كسب درآمدي كه بتواند چرخ زندگي آنان را بچرخاند هستند، واژه‌هايي غريب نيستند ولي آنان اين بيماري‌ها را مشكل پدر و مادر‌ها و پيرها مي‌دانند و جواني خود را پاينده‌تر از آن مي‌پندارند كه درگير چنين مشكلاتي شوند، غافل از اينكه بيماري‌هاي غيرواگير و يا بيماري‌هاي مرتبط با شيوه نامناسب تغذيه خيلي زودتر از آنكه پدران و مادران‌شان به آن مبتلا شده‌اند آنها را درگير مي‌كند.

سازمان بهداشت جهاني از سال 2000 تلاش دارد به متوليان سلامت كشورها اين نكته ظريف را در ميان گذارد كه همان‌طور كه الگوي بيماري‌ها در حال تغيير است، بايد تفكرها و سياست‌ها و ساختارهاي موجود را نيز براي مقابله با بيماري‌هاي جديد تغيير داد.

 درست است كه براي مبارزه با بيماري‌هاي غير واگير، پيشگيري‌ها بايد از دوران جنيني آغاز شود و تغذيه نامناسب جنين در دوران بارداري مادر مي‌تواند آثار زيان‌باري در دوران بزرگسالي كودك داشته باشد، به‌طور مسلم دوران كودكي زمان ساختن ذايقه كودك است. آموزش تغذيه در تمام سطوح از كودكستان تا دانشگاه‌ها نقش موثري در پيشگيري از بيماري‌هاي دژنراتيو دوران ميانسالي دارد. ولي سياست‌هاي غذايي، دستورالعمل‌ها براي تغذيه در مهد‌هاي كودك، دبستان‌ها، اقدام براي تغذيه صحيح در تمام اماكن عمومي‌ مانند دانشگاه‌ها، خوابگاه‌ها، اداره‌هاي دولتي،  سربازخانه‌ها، نظارت دقيق بر رستوران‌ها و مكان‌هاي پخت و توزيع غذا و توجه به صنايع غذايي و تشويق آنها به برچسب‌گذاري تغذيه‌اي، توجه به كليه تبليغات غذايي نيز بايد مد توجه باشد.

تدوين راهنماهاي غذايي در كشورها، يكي از راه‌هاي مناسب آموزش تغذيه همگاني است. تلاش براي شناساندن راهنماها كه اغلب با شكل‌هاي متفاوت مانند بشقاب، هرم يا رنگين‌كمان طراحي مي‌شوند، شناساندن مفهوم دقيق تنوع و تعادل در تغذيه، استفاده از همه گروه‌هاي غذايي، توجه به كاهش مصرف نمك، چربي‌هاي اشباع شده و اسيدهاي چرب ترانس، محدود كردن مصرف قندها و مصرف بيشتر سبزي‌ها، ميوه‌ها و حبوبات، استفاده از غلات كامل و نان كامل (سبوس دار) افزايش تعداد مواد غذايي مصرفي روزانه و تحرك و فعاليت‌هاي بدني مناسب از جمله آموزش‌هايي است كه هر چه براي جا انداختن آنها سرمايه‌گذاري شود، موجب توانمندي افراد،  سلامت دوران‌هاي سالمندي، كاهش بار بيماري‌ها و يا به عقب افتادن بيماري و در نهايت، به نفع اقتصاد كشور خواهد شد. مداخله‌هاي هدفمند براي پيشگيري از بيماري‌هاي غيرواگير و همچنين پيشگيري از كمبودهاي تغذيه‌اي به‌خصوص كمبود ريزمغذي‌ها به گونه‌اي شگفت‌آور هزينه‌هاي درماني جامعه را كاهش مي‌دهد.

فراموش نكنيم كه دانسته‌هاي افراد در زمينه‌هاي گوناگون از جمله تغذيه ريشه در فرهنگ خانوادگي دارد. اين دانش، فرهنگ و عادات از طريق خانواده در نسل‌ها گردش مي‌كند و به دنبال خود عوارض و بيماري‌ها را از نسلي به نسل ديگر تسري مي‌دهد. بيماري‌هاي مرتبط با شيوه زندگي در طول سال‌ها ادامه مي‌يابد. براي تغيير شيوه زندگي نياز به تغيير نگرش داريم و اولين قدم، دادن آگاهي است. هرچه آگاهي‌ها ريشه‌هاي علمي‌داشته باشد و با زبان‌ها و گويش‌هاي گوناگون تكرار شود، موثرتر است.

توجه كنيم كه گروه هدف طيف وسيعي هستند از مردم عادي در هر گروه سني تا سياستمداران، نمايندگان مجلس، شورا‌هاي مردمي‌، متوليان صنعت غذا و قانون‌گذاران، كانون‌هاي تصميم‌گيري درباره واردات غذا و محصولات كشاورزي، توليدكنندگان كود و سم، مسوولان نظارت بر مكان‌هاي توليد و توزيع غذا، متوليان تدوين استاندارهاي غذايي.

به اميد روزي كه همه به مسووليت‌هاي خود در قبال جامعه عمل كنيم.

 نويسنده:  دكتر ربابه شيخ الاسلام



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تغذيه و خلق و خو

رابطه تغذيه و خلق و خو از جمله مقوله هاي جذاب و پيچيده علم تغذيه است كه تا كنون كمتر مورد بحث و ارزيابي قرار گرفته است. در آغاز سخن شايد بهتر باشد تعريفي از خلق و خو ارائه داد :

خلق عبارتست از هيجاني مستمر كه به طور ذهني احساس مي شود و نمونه هاي آن شامل افسردگي ، خشم ، رضايت ، هوشياري ، آرامش است. خلق و احساسات فقط از طريق گزارش خود فرد قابل بررسي مي باشد . مطالعات نشان مي دهند كه خلق و انتخاب غذا اثرات متقابلي بر هم دارند . خلق و احساسات مي توانند از طريق اثرات فيزيولوژيكي بر انتخاب غذا اثر گذارند . از سوي ديگرتغيير خلق ممكن است ممكن است نتيجه انتخاب غذا باشد . همچنين عوامل ديگر مانند : مسائل اجتماعي و فرهنگي ، در دسترس بودن يك غذاي خاص ، تجربه قبلي ناشي از خوردن غذا ، مكان و موقعيتي كه در آن غذا مي خوريم و بوي يك غذاي لذيذ همه مي توانند در انتخاب غذا اثر بگذارند .

وجود چرخه خواب و بيداري و ريتم بيولوژيك تفسير اثرات غذا را پيچيده مي كنند . يك ريتم شبانه روزي بيولوژيك معمولي مي تواند به صورت زير باشد : 10-1 صبح : حداكثر هوشياري و بهترين زمان براي به خاطر سپردن مطالب در حافظه كوتاه مدت است .

13-12 ظهر : احساس خواب آلودگي نيمروزي به وجود مي آيد .

 بعد از ظهر : بهترين زمان براي ياد گيري و به خاطر سپردن مطالب در حافظه بلند مدت مي باشد .

7-5 بعد از ظهر بهترين زمان براي فعاليت بدني و ورزش است .

11 شب : معمولاٌ خواب آلودگي به حداكثر خود مي رسد .

5-3 صبح : خواب عميق وجود دارد .

وجود اين نوع ريتم باعث مي شود كه بعضي از افرادخلق مناسب را در صبح و برخي ديگر اين حالت را در شب داشته باشند .

مواد مغذي مختلفي روي خلق اثر دارند كه به اختصار به برخي اشاره مي شود :

كربوهيدرات : طبق نظريه موجود ، مصرف كربوهيدرات باعث توليد نروهورمون سروتونين در مغز مي شود كه عملكرد آن تنظيم خواب ، تقويت خلق و رهايي از افسردگي است . تريپتوفان اسيد آسيد آمينه اي است كه پيش ساز سنتز سروتونين است و براي ورود به مغز با بقيه اسيدهاي آمينه مشابه رقابت مي كند .

با افزايش دريافت كربوهيدرات مقدار بيشتري تريپتوفان توسط آنزيم تريپتوفان هيدروكسيلاز در مغز به سروتونين تبديل مي شود . مطالعات نشان مي دهند كه افراد 14 الي 30 دقيقه پس از دريافت كربوهيدرات احساس انرژي پيدا كردند در حالي كه دو ساعت بعد به دليل رهايي انسولين و كاهش سطح گلوكز خون احساس خستگي مي كنند . همچنين در مطالعه اي كه به مدت 9 روز انجام شد دريافت اندك كربوهيدرات منجر به افزايش پرخاشگري و افسردگي شد . اين نتايج مي تواند هشداري براي افرادي باشد كه جهت كاهش وزن نان ، برنج و ساير غذاهاي پر كربوهيدرات را از رژيم غذايي خود حذف مي كنند .

از سوي ديگر مشاهده شده است كه در برخي اختلالات نظير سندرم پيش از قائدگي (PMS) مصرف شكلات و غذاهاي شيرين و پر كربوهيدرات بالا مي رود . شكلات حاوي كاكائوي تيره داراي مواد فعال شبه داروئي نظير آناندآميديس ، تئوبرومين ، تيرامين ، فنيل اتيل آمين ، كافئين و همچنين منيزيم است كه موجب اشتياق و بروز اثرات خوشايندي در مغز افراد مي شود .

تاثير گلوكز خون بر خلق :

گلوكز پلاسما توسط عوامل متعدد هورموني و عصبي هر روزه در محدوده بين 144-72 mg/dL حفظ مي شود در صورتي كه سطح گلوكز خون زير mg/dL  50 باشد و علائم ايجاد شده پس از مصرف كربو هيدرات بر طرف شود، فرد دچار هيپوگليسمي است . اين علائم شامل تعريق ، رنگ پريدگي ، تپش قلب ، اضطراب ، تحريك پذيري ، گرسنگي ، تهوع و استفراغ ، سردرد و خستگي يا خواب آلودگي ، گيجي ، تاري ديد ، رفتار غير طبيعي ، فراموشي واختلال درك هستند . برخي محققين علت بروز رفتار هاي جنون آميز را به هيپوگليسمي نسبت داده و ذكر كرده اند كه گلوكز خون در اين افراد كاهش بارزي داشته است آنان همچنين متوجه رهايي سطح بالايي از انسولين شده اند. البته اين نتايج از سوي بعضي ديگر از محققين مورد قبول واقع نشده است. و انها معتقد هستند كه براي اثبات اين نظريه بايد سطح گلوكز خون اين افراد در لحظه ارتكاب مورد ارزيابي قرار گيرد .

بعضي ويتامين ها و مواد معدني به صورت مستقيم روي خلق و احساسات موثر هستند كه مي توان به موارد زير اشاره نمود :

فوليك اسيد :

پژوهشگران دريافته اند كه كمبود فولات باعث بروز نشانه هاي افسردگي مي شود و يك سوم تا يك دوم افراد مبتلا به اختلالات رواني در معرض كمبود فولات قرار دارند . معمولا نشانه هاي روانشناختي – عصبي كمبود هاي فولات و ويتامين B12 به طور قابل ملاحظه اي مشترك هستند ولي گفته مي شود كه تاثير كمبود ويتامين B12 روي اعصاب محيطي و كمبود فولات بيشتر روي عملكرد مغز است . از نشانه هاي رواني اين دو كمبود مي توان موارد زير را ذكر كرد :

اختلالات خلقي ، واكنش هاي روان پريشانه نظير توهم و نادرست انگاري ، گيجي ، سردرگمي ، رفتار خشونت آميز ، خستگي ، فرسودگي ، بي خوابي ، كاهش توانايي در تمركز ، گفتار هاي نامربوط ، اختلالات شديد در به ياد آوري وقايع اخير و تغييرات سريع بين فقدان علاقه و هيجان .

تعيين مقادير ويتامين ‌B12  و فولات در افرادي كه دچار اختلالات خلقي و افسردگي هستند و به درمان پاسخ ضعيف مي دهند، ضروري است .

تيامين :

 در متابوليسم انرژي در مغز و متعادل كردن احساسات نقش دارد و از سيستم عصبي حمايت مي كند. پژوهشگران دريافته اند كه با بهتر شدن وضع ويتامين ، وضعيت خلق نيز بهتر مي شود . از سوي ديگر كمبود تيامين منجر به خستگي ، احساس تنبلي و كاهش اعتماد به نفس مي شود .

آهن :

كمبود آهن باعث بروز خستگي و كاهش انگيزه براي انجام فعاليت هاي روزانه مي شود . مشاهده شده است افراد مبتلا به فقر آهن علائم افسردگي و اضطراب نشان مي دهند .

 روي :

طي يك پژوهش مشخص گرديد ميزان غلظت روي سرم در افراد افسرده مثل مقادير سرمي افراد سالم بود . از سوي ديگر، طي مطالعه اي روي دانشجويان دختر دانشگاه اهواز مشاهده شد كه دريافت عنصر روي در رژيم غذايي دانشجويان افسرده حدود نصف دريافت دانشجويان شاهد سالم بوده است .

اسيدهاي چرب امگا 3 :

 اسيدهاي چرب امگا 3 در فرايند يادگيري و شناخت نقش دارد . مكمل ياري با اسيد هاي چرب امگا 3 با كاهش عصبانيت ، افسردگي و اضطراب همراه بوده است . همچنين نشانه هاي كمبود اين اسيد هاي چرب در كودكان مبتلا به بيش فعالي مشاهده شده است . دريافت اندك چربي هاي  غير اشباع چند گانه با افزايش خطر تمايل به خود كشي ارتباط داشته است .

اسيد آسكوربيك (ويتامين C ) :

در برخي سطوح پايين ويتامين C سرم خون با سطح پايين عملكرد مغزي و فرآيندهاي شناختي همراه بوده است .

نتيجه گيري :

در حال حاضر داده هاي موجود نشان مي دهند كه ويتامين ها و مواد معدني ذكر شده در بهبود وضعيت خلق اثر دارند و رژيم غذايي افرادي كه داراي اختلالات خلقي هستند بايد از نظر كمبود مواد مغذي مورد ارزيابي قرار گيرد . از سوي ديگر برخي كمبود هاي تعذيه اي با بروز افسردگي ارتباط داشتند ( از آن جمله كمبود اسيد فوليك ، ويتامين B12 و روي )

به نظر مي رسد مصرف كربوهيدرات ها و كاكائو در بهبود خلق تاثير دارد . براي اثبات اثرات نامطلوب قند هاي ساده نظير قند و شكر بر رفتار نيازمند تحقيقات بيشتر و دقيق تري هستيم . 


نويسنده:  دكتر رضا اماني، سارا ابراهيمي


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۷:۳۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)