چگونه ورزش كنيم تا براي پيشگيري از بيماريها و سرطان مؤثر باشد
چگونه ورزش كنيم تا براي پيشگيري از بيماريها و سرطان مؤثر باشد
ورزش و فعاليت :
فعاليت جسماني: هر حركت بدني كه در نتيجه انقباض عضلات اسكلتي باشد و مصرف انرژي بيشتري را بطلبد: مثل باغباني- شستشوي اتومبيل يا نظافت خانه
تمرين ورزشي: نوعي فعاليت جسماني به صورت حركات بدني برنامه ريزي شده ، ساختارمند و مكرر كه براي بهبود يا حفظ يك يا چند جزء آمادگي جسماني انجام ميشود
آمادگي جسماني: يك مفهوم چند بعدي است و در واقع مجموعهاي از خصوصيات ذاتي يا اكتسابي افراد در ارتباط با توانايي انجام فعاليت جسماني را در بر ميگيرد و متشكل از سه جزء است:
با انجام ورزش 2 جزء آخر (2و3) بهبود مييابند و در پيشگيري از بيماريها مؤثرند
در انجام ورزش بايد به نكات زير توجه كرد:
1.فراواني 2. شدت 3. زمان 4. نوع –5.كيفيت (گرم كردن و سرد كردن) 6. اصول پايه تمرين
فراواني ورزش :
- ورزش به دفعات 3 تا 5 بار در هفته ( 3 تا 5 روز در هفته) مناسب ميباشد كمتر از 3 بار اثر بخشي ورزش را كاهش ميدهد و بيش از 5 بار هم فوايد بيشتري را براي فرد به ارمغان نميآورد و در بعضي مواقع شايد آسيب رسان هم باشد.
شدت انجام ورزش :
براي اينكه افراد از نظر آمادگي جسماني و شرايط بدني متفاوت هستند بنابراين ورزش مناسب در هر شخص بستگي به شرايط جسمي و وجود يا عدم وجود بيماري در شخص دارد. بهتر است قبل از شروع ورزش وضعيت خود را طبق مطالب زير ارزيابي كنيد تا معلوم شود كه شما با چه شدت و مدت زماني بايد ورزش را شروع نماييد:
· ابتدا ضربان قلب بيشينه را محاسبه ميكنيم(Maximal heart rate) : با استفاده از فرمول هاي زير ابتدا ضربان قلب بيشينه خودمان را محاسبه ميكنيم: هر دو فرمول يكي است ولي دومي كمي دقيقتر است.
(سن – 220) = ضربان قلب بيشينه
{(سن* 0.۷)-208}= ضربان قلب بيشينه
· ضربان قلب در حال استراحت را اندازه ميگيريم(Rest Heart rate)
· ذخيره ضربان قلب را محاسبه ميكنيم: ( HRR)
ضربان قلب استراحت - ضربان قلب بيشينه = ذخيره ضربان قلب
· و حالا با توجه به وضعيت جسماني و فيزيولوژيك شخص او بايد با 50 تا 85 درصد ذخيره ضربان قلب خودش ورزش بكند(در بيماران سرطاني بهتر است 50 تا 65 درصد).
· مثلاً خانم 62 ساله با سرطان سينه و تحت شيمي درماني، و ضربان قلب استراحت 84 زماني كه پزشكش اجازه ورزش را به او بدهد .{(132-121)= 84+ (5/0يا65/0)Ï74= (زمان استراحت)84-158=62-220= MaxHrt
· بنابراين اين خانم بايد با ضربان 121 تا 132در دقيقه ورزش بكند
· بايد توجه كرد اين اعداد هر چند هفته يك بار محاسبه شوند – بهتر است در تازه كارها سعي كنند ابتدا مدت ورزش را اضافه كنند و بعد شدت آنرا.
شايد محاسبات بالا كمي سخت به نظر برسند ولي بهترين راه براي تخمين درست ميزان ورزشي كه فرد بايد انجام دهد مي باشد. براي راحتي كار ما يك نرم افزار ساده اكسل را طراحي كرديم كه تمام محاسبات فوق را انجام مي دهد و شما فقط لازم است سن فرد و عدد ضربان قلب در حال استراحت را در آن وارد كنيد و بعد بلافاصله اعداد لازم براي شروع ورزش را به شما مي دهد.
سيستم امتيازدهي بورگ
به طور كلي هيچ
6
بي نهايت سبك
7
خيلي سبك
9
ضعيف
11
تا حدي سخت
13
سخت
16
بسيار سخت
17
بي نهايت سخت
19
حداكثر تقلا
20
بر اساس سيستم امتياز دهي بورگ اشخاص بهتر است با اعداد 11 تا 16 امتياز PRE خود ورزش بكنند كه اين محدوده همخواني متناسبي با معادل 50 تا 85 درصد ذخيره ضربان قلب شخص دارد.
مدت زمان انجام ورزش :
- بر اساس شدت تنظيم ميشود منتها اگر قرار است معادل 50% ذخيره قلبي ورزش كنيم يا معادل PRE 11 بهتر است حداقل 30 دقيقه باشد و اگر قرار است 70% ذخيره قلبي يا PRE معادل 14 ورزش كنيم 20 دقيقه.
نوع ورزش :
- فعاليتهاي هوازي يا استقامتي ( شدت كم و مدت زياد) بيشترين بهبود را در Vo2Max يا سطح آمادگي قلبي ريوي حاصل ميكنند ( عضلات بزرگ + مدت طولاني ) مثل : پياده روي،كوه پيمايي، دويدن، دوچرخه سواري، قايقراني، شنا، اسكيت، اسكي، صحرانوردي، طناب زدن ، بازيهاي استقامتي و ...
اجزاي يك جلسه برنامه ورزشي :
اصول پايه تمريني:
· براي به حداكثر رساندن فوايد سلامتي و آمادگي و در عين حال تقليل مشكلات احتمالي و آسيبها بايد از اصول پايه در تمرين پيروي شود:
فوايد گرم كردن در ورزش:
فوايد سرد كردن در ورزش:
هر چند شايد مطالب بالا كمي علمي و تخصصي به نظر برسد ولي با چند بار خواندن حتماً متوجه آن شده و خواهيد توانست بهترين نوع و متناسب ترين ورزش با شرايط جسمي، جنسي و سني خود را آغاز نماييد سلامتي همه شما آرزوي قلبي ما مي باشد
برچسب: ،
ادامه مطلب