خواص سبزيجات
شاهي:
شاهي گياهي است اشتها آور اشتها آور، مقوي، تصفيه كننده ي كبد و در بسياري از بيماري ها مانند:كبد و معده و تنبلي كليه مفيد است. و اگر آب آن را گرفته و سر خود را به ان آغشته كنيم از ريزش مو جلوگيري مي كند. در شاهي مقدار زيادي هيدراتهاي كربن و مواد سفيده اي و كلسيم، پتاسيم، آهن، مس، روي، يد، فسفر، سديم،منيزيم، ويتامين آ به مقدار كم و ب و ث نسبتاً زياد يافته اند. شيره ي شاهي را به موش مبتلا به سرطان تزريق كردند و از توسعه ي سرطان جلوگيري شدشاهي گياه يك ساله اس است از خانواده ي چليپاييان كه خام آن به مصرف تغذيه مي رسد.در نواحي سرد و معتدل و مرطوب روييده و در مناطق گرم قبل از اينكه برگ ها به خوبي رويش كنند ايجاد بذر مي نمايد.
شاهتره:
شاهتره مشهي، مدر، تب بر، تصفيه مننده ي خون و ضد تصلب شرايين است. شاهتره براي يرقان و استفراغ هاي صفراوي و جذام، در رفتگي اعضاء، درد هاي عصبي، درد كمپرس، مؤثر است.
مقدار مصرف آن يك استكان جوشانده پس از هر غذا است. شكل تهيه ي آن به اين صورت است كه 30 تا 50 گرم آن را در 1 ليتر آب دم كرده روزي 1 استكان از آن را ميل كنيد تا هم اشتهايتان بيشتر شود و هم نارسايي كبد شما برطرف مي شود.
شنبليله:
شنبليله بيشتر در معالجه لاغري مصرف مي شود يعني اشخاص لاغر آن را مي خورند تا چاق شوند. تخم شنبليله داراي فسفات هاي آلي، ليتن و نوكليوا و آلبومين است. مصرف آن در موارد نقرس، ديابت، فقرالدم، خنازير و بيمارى هاي نرمي استخوان مفيد است و لوزالمعده را تقويت مي كند و در علاج سل و لاغري مؤثر است. در قديم آن را داروي همه ي دردها مي دانستند.بقراط اين گياه را براي بيماران ريوي تجويز مي كرد.
اين گياه هم چنين براي رشد موها و درد دندان نيز مفيد است. برگ هاي تازه وخشك آن براي خوشبو كردن غذا به كار مي رود و مقوي است.
دانه شنبليله محرك روحي و بدني و نافع لنفانتيسم، راشيتيسم، كم خوني و نقرس است كه قبل از غذا مصرف مي كنند و بعضي آن را جانشين روغن ماهي مي دانند و براي جلوگيري از لاغر شدن بيماران مرض قند و سل نيز تجويز مي شود.
شويد (شبت):
شويد مفيد براي معده و ضعف آن و امراض تناسلي و بوي دهان است. شويد داراي طبيعت گرم است و براي رفع سكسكه و تهوع و دانه شويد به صورت دم كرده به بيمار مي دهند. تخم شويد براي تسكين اعصاب، رفع درد كليه و مثانه و سوزش معده و درمان زخم معده مفيد است.
ريحان ( Basil ) ريحان از خانواده ي نعناعيان است. گياهي است علفي و كوچك وسبز رنگ به درازاي 10 تا 50 سانتي متر داراي برگ هاي متقابل كه معطر مي باشند. ريحان را به صورت سبزي خوردن و نيز جزء سبزي ها و در سالاد نيز مصرف مي كنند.همچنين در بعضي از سوپ ها نيز مي ريزند. ريحان را يكي از سبزي هاي درمان كننده مي شناسند.خاصيت درماني آن؛ ضد تشنج هاي دردناك، و بخصوص در اسپاسم هاي معده، سرگيجه، ميگرن، بي خوابي هاي عصبي، درمان نفخ و ورم كليه مفيد است.به علاوه در ضعف و بي حالي هاي عصبي و اضطراب هاي صرعي جنبه ي درماني دارد.ريحان هضم غذا را آسان مي كند و براي آن كه اثر آن تشديد شود يك قاشق غذا خوري برگ ريحان را در يك فنجان آب جوش دم كرده و پس از صرف غذا بنوشند. اشكال دارويي آن برگ و سر شاخه هاي گلدار آن است ولي براي تهيه ي اسانس از تمامي گياه تازه استفاده مي شود.
ترخون:
ترخون از سبزي هايي است كه به لحاظ وجود اسانس هاي معطر در درجه ي اول قرار گرفته است.ترخون طبيعت گرم دارد و مقوي معده و ضد نفخ و مسكن اعصاب و محرك عمل هضم است.
ترخون باعث قطع تب و تسكين دهنده ي دردهاي عصبي،مفصلي،قاعدگي،روماتيسم مي شود.( براي اين كار 5 گرم ترخون را خرد كرده در يك فنجان آب جوش بريزيد و به مدت 10 دقيقه آن را دم كنيد، اين دم كرده را بعد از غذا بنوشيد).
جعفري:
اثر نيكوي جعفري بر روي گردش خون كاملاً به اثبات رسيده است. جعفري به خاطر داشتن كلروفيل زياد، ويتامين هاي آ، ب، ث، كاروتن و مواد معدني - آهن - كلسيم - منيزيم - فسفر - پتاسيم - سديم - گوگرد، اهميت دارد. آب جعفري همچنين پاك كننده ي بدن و خون است و در تميز شدن كبد، كليه ها و مجاري ادرار به خاطر مواد موجود در آن نقش دارد.
ويتامين آ در آن موجب تقويت بينايي مي گردد.
هورمون هاي جنسي در برگ جعفري بوده و مهم ترين آن عبارت است از آپيوزيد كه از دسته گلوكزيدهاي ثابت است. برگ جعفري را به عنوان ضماد براي هر گونه زخمي استفاده مي كنند. خاصيت درماني آن عبارتست از: محرك عمومي، اشتها آور، منبسط كننده ي عروق، نرم كننده ي سينه، مقوي، خلط آور، بادشكن است و ديگر اسينكه چاقي را از بين مي برد و پوست و مو را تقويت مي كند
از غذا هاي مفيد ايراني، قورمه سبزي و كوكوي سبزي است زيرا اين دو غذا كه حاوي مفيدترين سبزي جات هستند در عين حال هم غذايند و هم دوا و هم خوشمزه، مخصوصاً قورمه سبزي!
نوشيدن يك قاشق مربا خوري عصاره ي جعفري همه روزه صبح ناشتا، كليه و عفونت هاي مجاري ادرار را به كلي از بين مي برد.
از جوشانده ي ريشه ي اين سبزي براي درمان ورم دست و پا و صورت و يرقان و سنگ هاي مجاري ادرار استفاده مي كنند.
چند خواص درماني ديگر: اشتها آور - معالج تنگي نفس - زياد كننده ي شير مادر - مفيد براي كم خوني و بوي دهان.برچسب: ،
ادامه مطلب