مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

فوت و فن هاي زن داري و شوهرداري...

 

فوت و فن هاي زن داري

مردان اگر مي خواهند محبوب همسرشان شوند و فضايي سرشار از انس و معنويت و صميميت داشته باشند ، به توصيه هاي زير توجه كنند:

1. نسبت به همسر خود ، نگرشي مطلوب و متعالي داشته باشيد و او را امانت الهي بدانيد و در حفظ و نگهداري اين وديعه الهي تلاش كنيد.

2. به همسر خود احترام كنيد و با وي محترمانه صحبت كنيد و در ارتباط با او از عواطف سرشار و محبّت بسيار دريغ نورزيد.

3. حقوق متقابل خود و همسر خود را بشناسيد و در ايفاي حقوق وي تلاش نمائيد.

4.
باور كنيد كه پدر و مادر كانون منظومه خانوادگي هستند كه تشعشعات عاطفي خود را در محيط خانواده مي پراكنند و حيات عاطفي را رونق مي بخشند.

5. باور كنيد كه پدران و مادران پايه گذاران شخصيت فرزندان و معماران خوشبختي آنان هستند بنابر اين در تقويت روابط خود هر چه بيشتر تلاش كنيد.

6.
همسر خود را فردي با ارزش و برخوردار از كرامت انساني بدانيد.

در زندگي خانوادگي به برنامه ريزي معتقد شويد و باور كنيد كه با داشتن برنامه و التزام به اجراي آن ها مي توانيد مشكلات زندگي خود را كاهش دهيد و از قواي حياتي خود و ساير اعضاي خانواده به خوبي استفاده نماييد.

7.
همسر خود را فردي مستعد كمال، پيشرفت و تحول بپنداريد.

8. به پيشرفت و ترقي و رشد شخصيت همسر خود علاقمند باشيد و زمينه را براي تحقق اين امر فراهم نمائيد و از اين طريق كانون خانواده را از زوال و فرسايش تدريجي مصون سازيد و عرصه زندگي را براي نوآوري ها بگشاييد.

9.
زمينه را براي پرورش احساسات مثبت و عواطف سازنده نسبت به همسر خود فراهم سازيد و از داد و ستد عاطفي به سه شيوه قلبي، كلامي و عملي استفاده كنيد و لذا به همسر و شريك زندگي خود ابراز محبّت كنيد همسر خود را قلباً دوست بداريد و با زبان اين امر را ثابت نماييد.

10.
محبّت خود را به همسرتان به صورت عملي نيز نشان دهيد و لذا سعي نمائيد در روز تولد او، يا روز ازدواج او و يا مناسبت هاي ديگر به او هديه دهيد و از اين طريق محبّت خود را ابراز نمائيد.

11.
سعي كنيد فهرستي از قابليت ها، صفات مثبت همسر خود را در نظر بگيريد و به موارد مثبت وجود و شخصيت او كاملاً توجه كنيد و در مناسبات با او به اين قابليت ها اشاره نمائيد و از صفات برجسته و مثبت او تعريف كنيد و از اين طريق فضاي خانواده و گفتگو را به فضايي گرم و صميمي و آكنده از روحيه مثبت تبديل نمائيد.

12.
به جنبه هاي مشترك فكري و روحي خود و همسرتان توجه كنيد و سعي كنيد، خصايص مثبت، سازنده هر دو به تدريج بيشتر شود و از طريق خودآگاهي و خودسنجي به خودسازي برسيد و صفات برجسته انساني را در وجود خود و همسرتان تقويت نمائيد.

13. سعي كنيد با همسرتان تفاهم داشته و رابطه حسنه داشته باشيد. اين تفاهم مي تواند در حضور ديگران و يا در فضاي خلوت زندگي صورت پذيرد. اين امر مستلزم بهره گيري از «هنر خوب شنيدن و خوب گوش دادن است». لذا سعي كنيد در هنگام گفتگوي با همسرتان، به دقت به گفتار او توجه كنيد و اجازه دهيد كه مطالب خود را كاملاً بيان كند.

هنگامي كه عصباني هستيد، اين گفتار امام علي عليه السلام را مدّ نظر قرار داده و اجرا كنيد:

«به هنگام خشم؛ نه تنبيه، نه دستور و نه تصميم»

14.
باور كنيد كه همسرتان انساني است منحصر به فرد و واجد ويژگي هاي شخصيتي مثبت و منفي. لذا از مقايسه او با ديگران به شدت بپرهيزيد. سعي كنيد او را با گذشته اش مقايسه كنيد و تغييرات رفتاري و پيشرفت فكري و اخلاقي وي را تحسين نمائيد.

15.
سعي كنيد حالات و روحيات همسر خود را بشناسيد و فهرستي از آرزوها و علائق وي تهيه كنيد و از انتظارات او آگاه شويد. سپس به تأمين خواسته ها و علايق منطقي و اصولي وي خود را ملزم نمائيد.

16. سعي كنيد حريم يكديگر را مراعات كنيد و از جرّ و بحث با هم خودداري كنيد و مطالب بيجا را با سكوت خود و يا ارائه پيشنهاد مناسب به گفتگوهاي سازنده و ثمربخش تبديل كنيد.

17.
باور كنيد كه هر كلمه و گفتار شما، در بردارنده بار عاطفي و رواني است كه بر وجود شنونده تأثير مثبت و منفي دارد لذا سعي كنيد از زبان گرم، نرم، ملايم، توأم با احترام و محبّت استفاده كنيد و كلمات «بفرمائيد، بنشين و ....» سه پيام است كه هر كدام اثري خاص در ارتباط با ديگران دارند. كوشش كنيد از كلمات موهن، ملالت آور، تحريك آميز، هرگز استفاده نكنيد.

18.
سعي كنيد براي نيل به تفاهم و مناسبات بيشتر با همسرتان از صداقت و راستي استفاده كنيد. باور كنيد كه رمز خوشبختي و توفيق بسياري از خانواده ها، صادقانه بودن آنها و بهره گيري از اين صفت برجسته انساني بوده است.

19.
به مديريت كانون خانواده اهميت دهيد و سعي كنيد در تصميم گيري و هدايت زندگي از هماهنگي لازم برخوردار شويد و حدود وظايف هر يك از اعضاي خانواده را مشخص نمائيد.

20. سعي كنيد خود را برتر و بالاتر از همسرتان احساس نكنيد و او را شريك زندگي بدانيد و به اين نكته توجه كنيد كه درجات تحصيلي، موقعيت اجتماعي، وضعيت سني، امكانات مالي شما، بايد بر ميزان فروتني و خضوعتان بيفزايد، بخصوص زماني كه در پيشرفت هاي تحصيلي و موفقيت هاي مادي شما همسرتان نقش اساسي داشته است.

براي نگهداري حريم خانوادگي و روابط صحيح انساني و تقويت امنيت و تفاهم در زندگي سعي كنيد اسرار و راز هاي دروني خانواده را نزد ديگران بازگو مكنيد و از اين طريق اعتماد همسرتان را به خود جلب كنيد.

21.
براي بقاء، تداوم و تعالي خانواده و دست يابي به كاخ سعادت زندگي، مصلحت زندگي را بر منفعت شخصي ترجيح دهيد و سعي كنيد خواسته هاي فردي خود را در راه تحقق اهداف زندگي و زناشوئي ناديده بگيريد و هر جا كه مصلحت بزرگتري مطرح است انعطاف پذيري بيشتري نشان دهيد.

22.
از لجاجت و رقابت ناسالم با همسرتان جداً پرهيز كنيد. و جاي آن را به يكدلي، يكرنگي، صميميت و رفاقت بدهيد. باور كنيد يكي از مهمترين عوامل تزلزل در بناي خانواده و آغاز نابساماني و مشكلات خانوادگي، لجبازي دو همسر با هم و عدم پذيرش يكديگر مي باشد. سعي كنيد همسرتان را آنگونه كه هست بپذيريد و روابط خود را بر پايه دوستي و محبّت تنظيم كنيد.

23. سعي كنيد در صدد تملك كامل همسرتان نباشيد و از مرز تعادل خارج نشويد.

24. به اصل تفاوت هاي فردي معتقد باشيد و باور كنيد كه زن و شوهر دو موجودند كه از نظر هوش و استعداد و علايق و خصايص جسماني و اخلاقي تفاوت هايي دارند. سعي كنيد حداكثر توافق بين خصايص شما و همسرتان به تدريج برقرار گردد و وجود يكديگر را مكمّل و متمم هم بدانيد و به تكامل هم كمك كنيد.

25.
هميشه به همسرتان متذكر شويد كه كار او به ويژه در خانه براي شما با ارزش است لذا سعي كنيد كار مرد و زن خانه را كم ارزش و كار بيرون از خانه را با ارزش تلقي نكنيد. اين امر در تقويت روحيه و مباني خانواده تأثير زيادي دارد.

26.
به اصل مشاركت در زندگي خانوادگي معتقد باشيد و سعي كنيد تمام كارها را تنها خودتان انجام ندهيد بلكه از همسرتان و فرزندان خود كمك بگيريد. باور كنيد كه در ازدواج و تشكيل خانواده مرد و زن عالي ترين سرمايه هاي وجود خود يعني روح و قلب و عواطف و آرزوها و احساسات و امكانات خود را به مشاركت گذاشته و با قبول همفكري، همياري، مددكاري و تعهدات گوناگون، بهترين جلوه مشاركت را ارائه كرده اند. به اين نكته اهميت دهيد كه امروزه مدير موفق مديري است كه به قابليت ها و قدرت هاي اعضاي خانواده خود بهاي لازم داده و شرايط را براي بروز و ظهور اين توانمندي هاي خدادادي مساعد مي نمايد. لذا با مشاركت با هم فضاي خانه را به فضايي بالنده و ثمربخش مبدل سازيد.

28.
اگر به دليل كار زياد و تعهدات بيرون از منزل قادر نيستيد، عملاً به همسرتان كمك كنيد، علاقه خود را به كمك و همكاري با او ابراز نمائيد و از حمايت خود، وي را مطمئن سازيد.

29.
در مديريت خود از مرد سالاري و زن سالاري خودداري كنيد و براي داشتن يك خانواده متعادل از حق سالاري پيروي كنيد و به گفتار امام باقر عليه السلام كه مي فرمايد: «حق را بگوييد، گرچه بر عليه خودتان باشد» كاملاً توجه نمائيد. در مديريت خانه، مرد يا زن هيچكدام نبايد نظرات و سليقه هاي خود را بر ديگري تحميل نمايند و لذا بايد كلام حق و منطق صحيح را چه از جانب مرد و چه از جانب زن باشد بپذيريد.

30.
براي تعادل در زندگي و كاميابي هر چه بيشتر، از خوش خلقي و گشاده رويي و چهره اي پر نشاط استفاده كنيد و كوشش كنيد كه با شيوه هاي گوناگون گرد و غبار افسردگي را از چهره همسرتان بزداييد. هرگز اجازه ندهيد افكار مأيوس كننده و منفي بر وجود اعضاي خانواده شما سايه افكند و ريشه هاي شادكامي و شادابي شما را ازبين ببرد.

 فوت و فن هاي شوهرداري

آرامش و صفاي خانواده علاوه بر اين كه در پرورش صحيح فرزندان فوق العاده مؤثر است، محيطي گرم و صميمي براي ابراز عشق همسران نسبت به يكديگر پديد مي آورد، و ايشان را كمك مي كند كه به صورتي شايسته و درست به وظايف خويش عمل نمايند. از جمله عوامل مؤثر در ايجاد صفا و صميميت، سازگاري زن با شوهر و صبر و شكيبايي او در همسرداري و خانه داري است كه از نظر اخروي و معنوي نيز پاداش فراواني را به دنبال دارد ، هم چنانكه پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند: خوشا به سعادت آن زني كه همسرش از وي راضي باشد كه اين رضايت مقام او را بالا مي برد.

البته عكس اين مطلب هم صدق مي كند و مردان نيز بايد رفتاري مناسب داشته باشند اما در اين مقاله بحث ما شوهر داري است و در مقاله اي جداگانه به روش هاي زن داري مناسب هم اشاره مي كنيم.

 ۱- به همسرتان توجه كنيد و علاقه خود را به او با زبان ابراز داريد.

اغلب مردان دوست دارند كه از مردانگي آنها تعريف و تمجيد شود. آن ها تشنه تعريف و تمجيد شما هستند. وقتي مردي تمجيد شود مايل است به سرعت به آن پاسخ دهد. به او بگوييد كه چه همسر توانا و خوبي است . به شوهرتان بگوييد كه دوستش داريد و او را مناسب ترين مردي مي دانيد كه توانسته ايد با او ازدواج كنيد.

 2- با شوهر خويش خوش رو و خوش زبان باشيد.

از نكات بسيار مهم در جلب محبت شوهر، رعايت اخلاق حسنه است. هميشه با گرمي و مهرباني و به آهستگي با شوهر خود صحبت كنيد. هيچ گاه صداي تان را در مقابل او بلند نكنيد مبادا كلمات توهين آميز درباره او به كار بريد، هرگز او را به دليل معايب يا نواقصش مورد استهزا قرار ندهيد.

 ۳- به او نيكي كنيد.

سعي كنيد نيازهاي او را قبل از آن كه بر زبان آورد ، بر آورده كنيد. قبل از آن كه به شما بگويد.وقتي خسته از سر كار مي آيد براي او نوشيدني ببريد. انجام اين امور به ظاهر ساده، در جلب محبت شوهر بسيار مؤثر است.

 ۴- او را در رسيدگي و كمك به مادر و خانواده اش تشويق كنيد.

از كمك هاي شوهرتان به مادر و خانواده اش، اظهار رضايت و خوشحالي كنيد. خودتان به او پيشنهاد كنيد كه به ديدن خانواده اش برود. در مناسبت ها براي خريد هديه با او همكاري كنيد. همچنين خودتان هدايايي براي مادر و خانواده اش بخريد و به او بگوييد كه به آن ها تقديم كند. با انجام چنين اعمالي، شوهرتان را خوشحال مي كنيد و او سعي مي كند در مقابل اين همه گذشت و مهرباني، چند برابر برايتان فداكاري كند.

 5- خود را براي شوهرتان بياراييد و به تمايلات همسرتان با رغبت پاسخ دهيد.

خود را در مقابل همسرتان، زيبا جلوه دهيد ، با سر و وضع مرتب و آراسته در مقابل او ظاهر شويد و زيباترين لباس ها و زيورآلات خود را در حضور او بپوشيد. اين ها نشانه علاقه شما به شوهر است و محبت او را نسبت به شما افزايش مي دهد. پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله مي فرمايند:

«از وظايف زن در قبال شوهر آن است كه خود را براي او با خوش بوترين عطرها ، خوش بو سازد. بهترين لباس ها را در حضور او بپوشد و به بهترين صورت، آرايش نمايد.»

مطلب ديگر آن كه براي مردان، نشان دادن عشق از طريق ارتباط زناشويي، بسيار راحت تر از بيان كلامي است. براي آن كه شوهرتان به لحاظ احساسي و عاطفي خود را وقف شما كند ، لازم است نيازهاي او را بر آورده سازيد. او نياز دارد بداند كه به او تمايل داريد. اگر شوهرتان در روابط عاطفي و زناشويي ، احساس رضايت كند قطعا به نيازهاي عاطفي شما پاسخ مي گويد.

 ۶- توجه به او بيشتر از فرزندان باشد.

زماني كه فرزندان به دنيا مي آيند ، پس از گذشت چند ماه چون تمام توجه شما صرف مراقبت از فرزندتان مي گردد و به شوهرتان به طور ناخودآگاه توجه كمتري مي كنيد. ممكن است شوهرتان احساس تنهايي كند در چنين مواردي حواس تان باشد كه پدر بچه ها را فراموش نكنيد و توجه شما بيشتر به شوهرتان باشد. اين كار علاوه بر آموزش رعايت احترام پدر به فرزندان، حاكي از احترام شما به شوهرتان نيز هست.

 ۷- پذيرش سرپرستي مرد بر خانواده

مي دانيم كه مرد مسئوليت سرپرستي خانواده و مديريت كلان آن را بر عهده دارد و اين مسئوليت به دليل ويژگي هاي خاص جسماني و عقلاني، بر عهده او گذاشته شده است. از سوي ديگر، مرد در صورتي قادر به انجام اين وظيفه خواهد بود كه همسر و فرزندان، تصميمات اتخاذ شده از سوي او درباره خانواده را بپذيرند. تصميماتي از قبيل شهر يا محل سكونت، ادامه تحصيل، اشتغال و …. بدون پذيرش از سوي زن، قابل اجرا نخواهد بود. گردن نهادن به اين تصميم ها از سوي زن، نشانه پذيرش حق سرپرستي مرد بر خانواده و رعايت حرمت اوست. ناگفته پيداست كه مرد در اتخاذ تصميم هايش درباره خانواده، بايد با همسر خود مشورت كند و با مد نظر قرار دادن ديدگاه ها بهترين و معقولانه ترين تصميم را كه به نفع همه اعضاي خانواده باشد اتخاذ نمايد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

كالري بسوزانيد و وزن كم كنيد

آيا مي‌دانستيد با تغيير جزيي در برخي عادات روزانه خود مي‌توانيد حتي بدون رژيم به كاهش وزن و تناسب اندام برسيد؟ براي از دست دادن نيم كيلو از وزن‌تان بايد حدود ۳۵۰۰ كيلوكالري بسوزانيد. اگر هر روز ۵۰۰ كيلوكالري كمتر مصرف كنيد يا بسوزانيد، در عرض يك هفته نيم كيلو وزن كم خواهيد كرد. استراتژي‌هاي زير همگي توسط متخصصان تغذيه بررسي و تاييد شده و شما با عمل به آنها مي‌توانيد در عين حال كه تغذيه صحيح داريد، كالري بسوزانيد و وزن كم كنيد….

صبحانه را فراموش نكنيد: اكثر كساني كه وزن متعادلي دارند يا بعد از رژيم، وزن‌شان ثابت مي‌ماند يك عادت خوب غذايي دارند و آن هم خوردن صبحانه است. يك باور اشتباه رايج بين كساني كه مي‌خواهند وزن كم كنند اين است كه صبحانه را از برنامه غذايي خود حذف مي‌كنند تا كالري كمتري به بدن‌شان برسد، در حالي كه اين اقدام سبب گرسنه شدن و بيشتر خوردن در طول روز و به ويژه در شب مي‌شود. تحقيقات بسياري روشن كرده‌اند افرادي كه صبحانه مي‌خورند در مقايسه با آن دسته كه اين عادت خوب را كنار گذاشته‌اند، بيشتر دچار اضافه ‌وزن و چاقي شده و در محل كار يا مدرسه تمركز حواس كمتري دارند.

به محض تاريك شدن هوا در آشپزخانه را ببنديد: شب‌ها بسياري از افراد عادت دارند جلوي تلويزيون بنشينند و در حالي كه برنامه مورد علاقه‌شان را مي‌بينند، مدام موادغذايي در دهان‌شان مي‌گذارند. غذا خوردن به همراه تماشاي تلويزيون سبب مي‌شود شما به غذايي كه ميل مي‌كنيد و كيفيت و اندازه آن بي‌توجه شويد. عصر كه به خانه برمي‌گرديد هر چه سريع‌تر شام خود را ميل كرده و همراه آب‌ميوه مصرف كنيد و از يك ساعتي به بعد در آشپزخانه را بسته و ديگر چيزي نخوريد.

به كالري نوشيدني‌ها توجه كنيد: نوشيدني‌هاي قنددار در مقايسه با مواد غذايي جامد كالري بسيار بالايي دارند و در عين حال جلوي گرسنگي را نمي‌گيرند. اگر احساس تشنگي مي‌كنيد، بهتر است آب، شير كم‌چرب، يا آب‌ميوه صددرصد طبيعي بخوريد. يك ليوان آب سبزيجات نه تنها كالري كمي دارد، بلكه جلوي گرسنگي شما را هم مي‌تواند بگيرد. تحقيقات بسياري نشان داده حتي مصرف نوشيدني‌هاي رژيمي و لايت كه در آنها از قندهاي مصنوعي استفاده شده هم مي‌تواند سبب چاقي شود.

ميوه و سبزيجات بيشتري بخوريد: ميوه و سبزيجات در عين حال كه مي‌توانند برطرف‌كننده گرسنگي باشند، حاوي مواد مغذي مفيد براي داشتن زندگي سالم هستند. مصرف زياد ميوه و سبزي باعث مي‌شود گرايش فرد به مصرف موادغذايي چرب و پركالري كاهش يابد. متخصصان تغذيه نيز توصيه مي‌كنند وعده غذايي خود را با سوپ سبزيجات يا سالاد آغاز كنيد تا هم خوب سير شويد و هم گرايش تان به موادغذايي ناسالم كاهش يابد.

غلات كامل فراموش نشود: غلات كامل حاوي فيبرهاي مفيد براي سلامت انسان بوده و سبب مي‌شوند تا ديرتر احساس گرسنگي كنيد. متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند به جاي مصرف نان سفيد، نان سبوس‌دار، به جاي برنج سفيد، برنج قهوه‌اي و تنقلاتي مثل بيسكوييت سبوس‌دار، پاپ‌كورن يا غلات بو داده مصرف كنيد.

پروتئين در هر وعده بايد وجود داشته باشد: به تمامي وعده‌هاي غذايي خود پروتئين يا مشتقات آن را بيفزاييد تا از گرسنه شدن سريع شما پيشگيري كند. ماست كم‌چرب، گردو، تخم‌مرغ و… منابع خوب پروتئين گياهي و حيواني‌اند. در ضمن، هر ۳ تا ۴ ساعت يك بار يك وعده كوچك اما مغذي بخوريد تا قندخون تان ثابت بماند و مجبور به ناخنك زدن نشويد.

موادغذايي كم‌چرب را انتخاب كنيد: وقتي براي خريد به سوپرماركت مي‌رويد، از هر نوع ماده‌غذايي نوع كم‌چرب آن را برداريد اما بدانيد كم‌چرب بودن يك ماده غذايي به آن معني نيست كه شما مي‌توانيد بيشتر از معمول آن را مصرف كنيد بدون آنكه چاق شويد. از خريد سس مايونز هم چشم‌پوشي كرده و به جاي آن ماست را برگزينيد.

مراقب اطراف‌تان باشيد: يك استراتژي فوق‌العاده ساده براي كاهش ميزان كالري مصرفي و كاهش وزن توجه به محيط اطراف است. وقتي براي خريد بيرون مي‌رويد غذاهاي سالم را انتخاب كنيد و اگر قرار است به رستوران برويد، مطمئن شويد رستوراني كه انتخاب كرده‌ايد غذاهاي سالم طبخ مي‌كند يا نه.

بشقاب‌تان را كوچك كنيد: كوچك كردن يك سايز از بشقاب باعث مي‌شود ميزان كالري دريافتي شما كمتر شده و ۱۰ تا ۲۰ درصد از وزن‌تان را به راحتي از دست بدهيد. برخي بشقاب‌هاي غذاخوري به ويژه بشقاب‌هاي رستوران‌ها بزرگ‌تر از حد لازم است. توصيه مي‌كنيم به جاي يك بشقاب غذاخوري يك بشقاب سو‌پ‌خوري يا ميوه‌خوري را انتخاب كنيد.

بيشتر راه برويد: يك قدم‌شمار بخريد و هر روز تعداد قدم‌هاي خود را شمرده و سعي كنيد آن را به ۱۰ هزار قدم روزانه برسانيد. قدم‌شمار حكم يك محرك و تشويق‌كننده را براي‌تان خواهد داشت



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

بيماري تب برفكي

تب برفكي يك بيماري ويروسي بشدت مسري دامهاي زوج سم است. اگرچه تلفات آن در دامهاي بالغ كم است و بندرت اتفاق مي افتد ولي در دامهاي جوان بخصوص بره و بزغاله تلفات قابل توجهي دارد و از همه مهمتر خسارات بسيار شديد اقتصادي و اجتماعي ناشي از كاهش توليدات دام و كاهش بهره وري دام را بهمراه دارد و صادرات دام و فراورده هاي آن را متوقف ميسازد.
پراكنش جهاني تب برفكي ( World Distribution ) :
تب برفكي و با ميزان شيوع متفاوت در بسياري از كشورهاي آفريقا، خاورميانه، آسيا و بخشهائي از كشورهاي آمريكاي جنوبي بشكل بومي ميباشد.
اروپا، آمريكاي شمالي و مركزي، كشورهاي اقيانوسيه و كارايئب از بيماري پاك شده اند. طي دهه گذشته پراكنش سروتايپ هاي مختلف كه گزارش شده است بشرح زير است :
ـ تايپ O : آسيا، بخشهائي از آفريقا و آمريكاي لاتين ( جنوبي ) و اخيراً كشور انگلستان و بخشهائي از اروپاي غربي ( اپيدمي سال 2001 ـ 2000 ).
ـ تايپ A : آسيا، قسمتهائي از آمريكاي جنوبي و آفريقا.
ـ تايپ Asia : آسيا و كشورهاي جنوب شرقي اروپا ( گرجستان، ارمنستان و ..... ).
ـ تايپ SAT 1 : آفريقا و كشورهاي غربي حوزه خليج فارس.
ـ تايپ SAT 2: آفريقا و كشورهاي حوزه خليج فارس.
ـ تايپ 3 SAT  : كشورهاي جنوب آفريقا.
ـ تايپ C : كشورهاي جنوب آسيا و شرق آفريقا.
تكامل سريع فراگير آسيايي تيپ O ويروس تب برفكي :
در سالهاي اخير مثال خوبي است كه بيانگر قدرت بيماريزائي و انتشار غير منتظره و ناگهاني ويروس تب برفكي در سطح جهاني است. اين تيپ ويروس تب برفكي ابتدا در سال 1990 در شمال هند شناسائي گرديد و سپس در سال 1993 در پنال و در سال 1994 از عربستان سعودي جدا شد و در خلال همين مدت در اكثر كشورهاي خاورميانه پخش و منتشر گرديد. سپس در سال 1996 در قسمتهاي غربي تركيه، بلغارستان و يونان و در سال 2000 پس از ده سال از روسيه، مغولستان، جمهوري كره و ژاپن جدا شد و نهايتاً در سال 2001 به كشورهاي انگستان، فرانسه، ايرلند، هلند و ( قاره اروپا ) رسيد و اپيدمي شديدي همراه با خسارات اقتصادي هنگفتي را ايجاد نمود. ( فقط در انگلستان 11 ميليون پوند خسارت اقتصادي مستقيم همراه با توقف صادرات بصورت موقت را برجا گذاشت ).
اتيولوژي :
ويروس تب برفكي از جنس Aphtovirusو از خانواده پيكور ناوريده( Picornaviride ) است. يا بعبارتي از گروه ويروسهاي كوچكي هستند كه غير پوشش دار بوده و حدود 25 ضخامت و تقارن هشت ضلعي دارد. همچنين حاوي يك مولكول ( RNA )تك رشته اي و 60 نسخه از چهار پلي پپتيد ساختماني (VP1 , VP2 , VP3 , VP4 ) تشكيل شده است.
از ميان آنها پلي پپتيد VP1 شامل شاخصهاي آنتي ژنتيكي مهمي است كه در تحريك سيستم ايمني و توليد آنتي بادي خنثي كننده در دامهاي حساس نقش بسزائي دارد و پلي پيتيد ايمونوژن ناميده ميشود.
در حال حاضر 7 سروتايپ مختلف ويروس تب برفكي وجود دارد كه عبارتند از :
( A , O , ASIAI , C , SAT1 , SAT2 , SAT3 ) تمام اين سروتايپ هاي تب برفكي ميتوانند بيماري را بشكلي ايجاد نمايند كه از نظر درمانگاهي غير قابل تفكيك ولي از نظر ايمني شناختي با يكديگر متفاوت هستند. هيچگونه ايمني متقاطع بين سروتايپها وجود ندارد. در آزمايشات سرولوژيكي و تشخيصي سروتايپها توسط آزمايشات ELISA اليزا و CFT تثبيت كمپان و VNTخنثي سازي ويروس قابل تفكيك هستند. در هر سروتيپ، طيفي از اختلافات آنتي ژنتيكي و در ميان سويدهاي با ارتباط نزديك و دور با يكديگر وجود دارد. آناليز سويه هاي ويروس تب برفكي با توجه به ويژگيهاي ژنتيكي و آنتي ژنتيكي در مطالات اپيدميولوژيكي براي انتخاب بهترين و مؤثرترين سويه هاي واكسن براي كشورهائيكه سياست كنترل بيماري با انجام واكسيناسيون پايه ريزي مينمايند.
همانطور كه گفته شد بيشترين تغييرات آنتي ژنتيكي در تيپA ويروس تب برفكي ديده ميشود.
ويروس تب برفكي نسبت به محيطهاي اسيدي و بازي حساس است و در PHهاي كمتر از 4 و بيشتر از 11 غير فعال و كشته ميشوند و در PH 4/7 تا 6/7 از بيشتري پايداري برخوردار است. اختلالات ميان سويه اي در خصوص مقادير متوسط و ميانگين وجود دارد ولي مهمترين عامل تعيين كننده دما است. ويروسهاي تب برفكي ميتوانند عفونت زائي خود را در PH بين 5/9 ـ 7/6 و در 4 درجه سانتيگراد يا پائينتر حفظ مينمايند ولي با بالا رفتن درجه حرارت ميزان عفونت زائي اين طيف با افزايش وبا كاهش مي يابد.
تأثير درجه حرارت محيط بر عفونت زائي ويروس تب برفكي بستگي به تركيب مواد موجود در محيط دارد بطوريكه ويروس تب برفكي ميتواند در محيطهاي حاوي مواد آلي به مدت زيادي دوام آورده و غير فعال نشود. ويروس تب برفكي در درجه حرارت زير صفر و شرايط انجماد بطور نامحدودي زنده باقي ميماند. حتي در شرايط 4 درجه و در محيطهاي ساده ويروس تب برفكي تا بيشتر از يك سال عفونت زائي خود را حفظ مي‌نمايد. سوسپانسيون تهيه شده ويروس در درجه حرارت معمولي محيط ( درجه 22 ) بين 8 تا 10 هفته و در درجه حرارت 37 درجه تا 10 روز خاصيت عفونت زائي خود را حفظ ميكند و در درجه حرارتهاي بالاتر بسرعت غيرفعال ميشود. بطور مثال درجه حرارت 56 درجه به مدت 30 دقيقه جهت غير فعال نمودن اكثر سويه هاي ويروس تب برفكي كافي ميباشد.
نور خورشيد تأثير كمي در غير فعال شدن ويروس دارد و بطور كلي غير فعال شدن ويروس در شرايط محيطي بستگي به ميزان رطوبت ( رطوبت نسبي كمتر از 60 % ) و درجه حرارت دارد. تركيبات اسيدي و قليايي مؤثرترين مواد براي ضدعفوني سازي هستند.
خصوصيات اپيدميولوژيكي تب برفكي :
دامهاي حساس :
حيوانات اهلي شامل گاو، گاوميش، گوسفند، بز، خوك و گوزن به بيماري تب برفكي حساس هستند. بيماري معمولاً با شدت وحدت بيشتري در گاو و خوك بروز ميكند. خانواده شترسانان شامل شتر و لاما حساسيت كمي به اين ويروس دارند زوج سمان وحشي به بيماري حساس هستند و موارد بيماري بطور نادر در فيل، خارپشت و برخي جوندگان ثبت گرديده است. گاوميشهاي آفريقائي ( Sunce rus Caffer )معمولاً به سروتيپهاي ( SAT ) مبتلا ميشوند اگرچه بروز ضايعات كلينيكي در آنها نادر است.
بعضي از سويه هاي تب برفكي تمايل محسوسي براي برخي از گونه هاي دامي دارند و بطور مثال ميتوان از سروتايپ O خوكي ( Porcinophilic ) نام برد كه در سالهاي اخير در قسمتهاي شرقي آسيا در حال چرخش است .
ابتلاء انسان به بيماري تب برفكي اگرچه گزارش شده است ولي بسيار نادر و خفيف ميباشد. با اين وجود فرد ميتواند ويروس را براي بيش از 24 ساعت بدون آنكه هيچگاه علايم باليني را ظاهر سازند در دستگاه تنفس حفظ نمايد.
بقاء ويروس ( In the Environed ) :
در محيط ويروس تب برفكي در محيط بشرطي كه دور از خشكي، حرارت و شرايط نامساعد PH باشد عفونت زائي خود را حفظ نمايد.
به طور مثال :
ـ ويروس ميتواند بمدت 14 روز در فضولات خشك شده دام ( پهن و كود )
بمدت 6 ماه در لجن زمستان نه بمدت 28 روز در خاكهاي سطحي در پائيز و بمدت 3 روز در خاكهاي سطحي در تابستان و 39 روز در ادرار عفونت زائي خود را حفظ نمايد.
اين مشاهدات در كشورهائي انجام شده اند كه در دماي معتدلي دارند و طبيعي است كه زمانهاي فوق الاشاره در كشورهاي گرم كوتاهتر خواهد بود.
در بدن ميزبان دستگاه تنفس مهمترين راه ابتلاء نشخواركنندگان است و تعداد اندك ويروس ميتواند سبب آغاز عفونت گردد. ويروس تب برفكي هم چنين ميتواند از راه خراشيدگي هاي جلدي يا مخاصات در نتيجه جراحات ناشي از مصرف دانه ها، علوفه خشبي، گنديدگي سم، تروما ناشي از ماشين شيردوشي يا ناخنها هنگام مهار گاو به شيوه دماغ گيري انتقال يابد.
بعد از استنشاق ذرات بسيار كوچك حاوي ويروس تب برفكي بواسطه حركات حشره‌ ها به ناحيه حلقي وارد ميشوند و متعاقب تكثير و تزايد اوليه در اين ناحيه وارد سيستم لنفاوي ميگردند. در مرحله بعد ويروس از طريق جريان خون به بافتهاي ثانويه شامل غدد لنفاوي غده ها، بافتهاي اپي تليوم اطراف دهان، پاها و پستانها در دام ماده وارد ميشود. واژن و حشفه نيز ممكن است مورد حملة ويروس قرار گيرد. در دامهاي جوان نيز عضلات قلب بعنوان هدف ثانويه مورد هجوم ويروس قرار ميگيرند.
ويروس تب برفكي به مقدار زياد همراه هواي بازدمي در محيط اطراف دام پخش و منتشر ميشود. همچنين در تمام ترشحات و دفعيات از جمله شير و اسپرم و همچنين از طريق وزيكولهاي تركيده ويروس تب برفكي وجود دارد. خوك مقادير بسيار زيادي ويروس تب برفكي را (3000 بار ) بيشتر از گاو در هوا منتشر ميكند.
دفع ويروس تب برفكي از ترشحات دام تا 4 روز قبل از مشاهده شدن علائم درمانگاهي آغاز ميشود كه از نظر اپيدميولوژيكي بسيار حائز اهميت است.
پخش و انتشار ويروس تب برفكي 4 تا 6 روز پس از پيدايش وزيكولها ادامه داشته و دامهاي مبتلا مقادير بسيار زيادي ويروس را به محيط اطراف پخش مينمايند. پخش ويروس تب برفكي در دامهاي مبتلا پس از پيدايش آنتي بادي خنثي كننده متوقف ميشود.
حضور ويروس تب برفكي در بافت اپي تليال دست و پا يك تا دو روز بيشتر از بافتهاي دهان تداوم مي يابد.
بنابراين ضايعات و جراحات سم در مواردي كه نمونه برداري دير انجام ميگيرد نمونة بهتري را از جراحات دهان جهت تشخيص اين بيماري بدست ميدهد. ويروس تب برفكي از گاوهائيكه به روش تجربي آلوده شده بودند بمدت 26 روز از شير و 56 روز از اسپرم جدا گرديده است.
بعد از بهبود علائم درمانگاهي 80% دامهاي نشخواركننده ممكن است بصورت حامل ويروس در بيايند.
اين وضعيت به نام حامل يا كارير ناميده ميشود و به حمل ويروس بيش از 28 روز بعد از ابتلاء به عفونت اوليه تعريف ميگردد. چنين عفونت مزمن ويروس تب برفكي در بافت پوششي ناحيه حلق و قسمت پيشين گلو ايجاد ميشود. مدت زمان حالت حامل بودن بستگي به سويه ويروس تب برفكي و ساير فاكتورهاي احتمالي ديگر دارد. حداكثر زمان حالت حامل بودن در گاو سه سال و نيم، در گوسفند و بز 9 ماه و براي گاوميش‌هاي آفريقائي 5 سال يا بيشتر گزارش شده است.
ويروس تب برفكي را ميتوان بطور منقطع از نمونه هاي بافتي اخذ شده از ناحيه حلق اين حيوانات به روش اخذ نمونه با استفاده از قاشقك پروبانگ جداسازي نمود.
مقدير و توالي ويروس تب برفكي در دامهاي حامل ويروس بتدريج با گذشت زمان كاهش پيدا ميكند. گوزن، بز كوهي و شتر لاما نمي توانند حامل ويروس تب برفكي باشند يا فقط براي مدت كوتاهي اين كار را انجام ميدهند و در مورد ناقل بودن گاوميش آبي ( Water Buffaloes )اطلاعات كمي وجود دارد. خوك براي مدت زمان طولاني ناقل ويروس تب برفكي نمي شود و معمولاً‌ انتشار ويروس تب برفكي توسط اين حيوان سه تا 4 هفته پس از آلودگي متوقف ميگردد.
در فرآورده هاي دامي اگرچه ويروس تب برفكي در گوشت متعاقب كشتار و رسيدن گوشت به حالت اسيدي بي اثر يا غير فعال ميگردد ولي بمدت طولاني در بافتهاي لنفاوي سرد يا منجمد، در مغز استخوان و لخته هاي خوني باقي‌مي‌ماند و در احشاء بمدت كمتري فعال باقي‌مي‌ماند. گوشت نمك سود و خام، ‌پوست خام نمك سود شده، شير غير پاستوريزه و برخي از فرآورده هاي خام دامي ميتوانند ويروس تب برفكي را بمدت طولاني در خود حفظ نمايند.
انتقال بيماري :
بيماري تب برفكي را ميتوان به جرأت مسري ترين بيماريهاي دام ناميد. خوك مهمترين ميزبان تشديد كننده بيماري تب برفكي است چرا كه هم ميتواند از راه تنفسي و هم از راه خوراكي مبتلا شود و مقادير بسيار زيادي از ويروس را از طريق هواي تنفسي خوددرمحيط پخش نمايد.
گاو ميزبان نشانگر و شاخص خوب ويروس تب برفكي است زيرا بشدت در برابر ابتلاء از راه تنفسي حساس است و علائم درمانگاهي به شكل كلاسيك در اين دام مشاهده ميشود.
گوسفند را ميتوان بعنوان ميزبان نگهدارنده ويروس تب برفكي نام نهاد زيرا علائم درمانگاهي در اين دام در مورد برخي از سويه ها خفيف و يا مشهود نمي باشد. البته به اين موضوع بايد توجه داشت كه نه تنها ويروسهاي تب برفكي ممكن است شيوه يكسان اپيدميولوژيكي مشابهي نداشته باشند بلكه چه بسا از نظر انتخاب ميزبان هم رفتار مشابهي ندارند.
به طور كلي بيماري تب برفكي ميتوان از طرق مختلفي انتشار پيدا كند كه عبارتند از :
تماس مستقيم :
بيماري تب برفكي از طريق تماس مستقيم بين حيوانات آلوده و دامهاي حساس منتشر ميشود و اين مهمترين روش انتقال بيماري بحساب مي آيد. تراكم و ازدياد دام در يك محل رابطه مستقيم با سرعت انتقال بيماري دارد. بيماري در مناطق و دامداريهاي با سيستم بسته و متراكم دام بسرعت و براي مدت بيشتري انتقال پيدا ميكند و برعكس در مناطق غير متراكم و بخصوص در شرايط محيطي و هواي گرم بيماري معمولاً كمتر مشاهده ميشود.
سطح ايمني دام چه ايمني ناشي از عفونت طبيعي ( متعاقب بهبودي ) و يا ايمني ناشي از واكسيناسيون ميتواند بر انتشار و نقل و انتقال ويروس تب برفكي در يك گله يا روستا مؤثر باشد.
تجمع حيوانات بطور مثال در كنار آبشخوار عمومي، تجمع در محل واكسيناسيون، محل حمام دادن دام و جمع آوري گله ها جهت پشم چيني و كوچ دامهاي عشاير، مناسبترين روش پخش و انتشار ويروس تب برفكي بحساب مي‌آيند.
ويروس تب برفكي همچنين براحتي ميتواند از طريق ميادين دام و محلهاي برگزاري نمايشگاههاي دام منتقل گردد زيرا در اين حالات دامهايي كه در مرحله اوليه بيماري هستند و علائم مشهود درمانگاهي ندارند از طريق ترشحات خود ويروس را پخش مي نمايند.
نقش دامهاي آلوده بطور مزمن در انتقال و انتشار بيماري ناشناخته مانده است. انتقال بيماري توسط دامهاي ناقل به دامهاي حساس بصورت تجربي نشان داده نشده است. اگرچه شواهدي دردست است كه درآفريقا گاوميش‌هاي حامل بيماري ميتوانند ويروس را به گاوها در شرايط ميداني منتقل نمايندكه البته اين پديده نيازمندتماس نزديك دام آلوده ودام سالم است كه ندرتاً اتفاق مي‌افتد.
انتقال غير مستقيم :
ويروس ‌تب برفكي بصورت مكانيكي با انواع وسائل و ابزار دامداري از قبيل وسائط نقليه كاربردي در توزيع غذاي دام، ماشين و وسائل حمل و شير، بستر دام، وسائل نگهداري و مقيد سازي دام، لباس و ساير ابزار آلات دامپروري آلوده به ويروس تب برفكي و همچنين توسط ترشحات دام از قبيل بزاق، شير و مدفوع منتقل ميشوند. دامپزشكان و ساير پرسنل دامداري كه تماس نزديك با دام دارند ميتوانند در انتقال بيماري از يك مزرعه به مزرعه ديگر مؤثر باشند.
انتشار از طريق باد :
اعقتاد بر اين است كه انتقال بيماري توسط باد و پس از طي مسافتهاي قابل توجه در شرايط آب و هوائي معتدل در بسياري از نقاط اروپا اتفاق افتاده است. اگرچه بيشترين موارد رخداد بيماري ناشي از انتقال توسط باد در مسافتي حدود 10 كيلومتر گزارش شده است ولي در سال 1981 در اروپا ويروس تب برفكي توانست يك مسافت 250 كيلومتري را با باد طي نمايد. پديده انتقال ويروس تب برفكي توسط باد معمولاً‌ از طريق خوك به گاو اتفاق مي افتد جائيكه تعداد زيادي خوك به شكل متراكم نگهداري ميشود و حجم زيادي از ويروس در هواي اطراف پراكنده شود. از طرفي جهت انتقال ويروس بوسيله باد وجود ساير عوامل از جمله وزش باد ملايم با سرعت ثابت، جهت باد، بالا بودن رطوبت نسبي ( حداقل 60% ) تابش ضعيف نور آفتاب و عدم بارشهاي تند لازم است. انتقال بيماري توسط باد در مسافتهاي طولاني در آفريقا خاورميانه، آسيا و آمريكاي لاتين گزارش نشده است.
تلقيح مصنوعي :
انتقال بيماري تب برفكي ميتواند از طريق تلقيح مصنوعي و با استفاده از اسپرمهاي آلوده به ويروس صورت گيرد. اگرچه انتقال جنين كه بنحو مطلوب و مطابق با دستورالعمل انجمن بين الملل انتقال جنين تهيه شده باشد خطري در بر ندارد.
الگوهاي بيماري :
ورود ويروس تب برفكي يا سرو تايپهاي جديد ويروس تب برفكي بداخل گله، مناطق و يا كشورهائيكه قبلاً از بيماري پاك بوده اند بسرعت به يك اپيدمي با نسبت بالاي واگيري تبديل ميشود.
الگوهاي اپيدميولوژيكي بيماري در مناطق معتدل، حاره اي و نيمه حاره اي در جهان متفاوت است. در مناطق معتدل بقاء بيشتر ويروس در محيط به اين معني است كه انتقال غير مستقيم از طريق ذرات آلوده از اهميت برابر با انتقال بيماري به روش تماس مستقيم بين دام آلوده و دام حساس برخوردار است. انتقال بيماري توسط باد تحت تأثير برخي از شرايط محيطي و آب و هوائي امكانپذير است. از طرف ديگر در شرايط آب و هوايي گرمتر شيوه انتقال بيماري به روش غير مستقيم اهميت كمتري نسبت به تماس مستقيم دارد.
بنابراين در اين مناطق نقل و انتقالات دامهاي بالقوه آلوده و الگوهاي تجارت دام كليد درك وضعيت اپيدميولوژيكي بيماري خواهند بود.
علائم درمانگاهي :
دوره بيماري كمون در موارد ابتلاء به شكل طبيعي متغير است و عمدتاً بستگي به نوع دام، سويه ويروس، مقدار يا دز ويروس و راه ابتلاء دارد. اين دوره در كوتاهترين حالت خود 2 تا سه روز به درازا ميكشد كه ميتواند در شرايطي كه دام با مقادير بسيار پائين ويروس آلوده شده باشد 10 تا 14 روز به طول بيانجامد. دوره كمون بيماري براي موارد شاخص در يك كانون در مقايسه با موارد بعدي بيماري طولاني تر خواهد بود. در موارد ايجاد بيماري بصورت آزمايشي، دوره كمون بيماري ميتواند كوتاه شده و به 24 ـ 18 ساعت برسد.
علائم درمانگاهي بيماري تب برفكي در گاو :
اولين يافته درمانگاهي و مهم بيماري، تب ناگهاني و شديد است به طوري كه درجه حرارت بدن تا 42 درجه سانتيگراد ميرسد. ساير علائم شامل پريشاني، بي اشتهايي و قطع ناگهاني توليد شير نيز در مراحل اوليه همراه با تب مشاهده ميگردند. اين وضعيت ممكن است يك روز يا بيشتر طول بكشد و سپس مرحله بعدي يا فاز وزيكولي يا (طاولي) بيماري پديدار ميشود. در فاز وزيكولي بافتهاي اپيتليال دهان، سم پستان و دستگاه توليد مثل مورد هجوم ويروس قرار ميگردند. ضايعات وزيكولي در زبان، لبها، پاي دندانها،‌ كام، منخرين ، پوست بين انگشتي، نوارهاي تاجي برآمدگيهاي پاشنه پا سر پستانهاي در گاوهاي شيري ظاهر و بر گسترش آنها اضافه ميگردد. در بعضي مواقع و در حالات شديد بيماري وزيكولها در داخل پوزه و يا روي پوزه گوشه چشم، حشفه يا واژه ظاهر ميشود.
در ابتدا ضايعات بشكل كانونهاي كوچك پرخون در يك يا چندين ناحيه از نواحي ذكر شده ظاهر و با پيشرفت بيماري اين ضايعات كوچك به يكديگر پيوسته و ضايعات وزيكولي بزرگتري را ايجاد ميكنند كه 1 تا 2 سانتيمتر وسعت داشته و به آن وزيكول يا طاول اوليه گفته ميشود. با اتصال طاول هاي اوليه، طاول هاي وسيعتر و بزرگتري ايجاد ميشوند كه سطح زيادي از مخاط يا اپلي تليوم زبان و يا دهان را در بر ميگيرند. وزيكولهاي اوليه و زيكولهاي بزرگتر حاوي مايع زرد كهربايي ميباشند كه حاوي مقادير بسيار زيادي از ويروس تب برفكي بوده و سطحشان نسبت به ساير قسمتهاي پوست رنگ خود را از دست ميدهد.
طاول شكل گرفته با فاصله 24 ساعت تركيده و تبديل به زخم دردناكي ميگردد كه بافت مخاط نكروزه با لبه‌هاي نامنظم آنرا احاطه نموده است.
در دهان معمولاً‌ طاول ها بيشتر در سطح زبان، پاي دندانها و كام ديده ميشود. در مواردي بيماري ممكن است بيشتر قسمت بافت اپلي تليوم سطح بالائي زبان بطور كامل جدا شود.
تورم دردناك دهان همراه با طاول هاي سالم و به تازگي پاره شده، موجب ترشح زياد بزاق از دهان، عدم تمايل به خوردن غذا و مكيدن لبها و صداي حاصل از آن ميگردد.
در اين مرحله دام مبتلا بطور كامل از خوردن غذا دست ميكشد و متعاقب آن كاهش شديد يا قطع توليد شير و كاهش شديد وزن دچار ميشود..
در اشكال عادي بيماري، ضايعات دهاني و وزيكولي در مدت زمان حدود 10 روز بهبودي پيدا ميكنند و اشتها و غذا خوردن دام نيز چند روز پس از پارگي وزيكولها بهبود مي يابد. لنگش حاد و عدم تمايل به حركت ناشي از وجود ضايعاتي در ناحيه پا و عفونت هاي ثانويه به فاصله هاي شديد بافتهاي زيرين پا مي‌انجامد. عدم توانايي حركتي ممكن است به دهيدتاسيون شديد، كاهش وزن بدن و ناتواني منجر شود چرا كه دام مبتلاء حتي قادر به راه رفتن براي دسترسي به آبشخور و آخور را نيز نمي باشد. ضايعات نوك پستان نيز ممكن است بدنبال ورم پستان ثانويه پيچيده تر شوند.
شدت واگيري بيماري تب برفكي بسيار بالا است ولي ميزان مرگ و مير آن در دامهاي بالغ معمولاً كمتر از 5% ولي در دامهاي جوان بخصوص بره و بزغاله بسيار بالا ميباشند.
اغلب مرحله بهبودي از بيماري نسبتاً طولاني است. بهبودي دامهاي مبتلا در حالات عادي تا يك ماه طول ميكشد و در اشكال شديد دامها توان حركتي و توليد خود را از دست ميدهند و نهايتاً بروز اين بيماري در يك گله يا منطقه خسارات اقتصادي زيادي بلحاظ كاهش توليد شير و گوشت بهمراه دارد. لازم بذكر است اين خسارات، خسارات مستقيم حاصل از بيماري تب برفكي است و خسارات غير مستقيم آن بسيار بيشتر حائز اهميت ميباشد كه مهمترين آنها شامل : ـ سقط جنين دامهاي آبستن.
ـ درمان طولاني ضايعات سمي و اندامهاي حركتي دام.
ـ تغيير شكل سم و ضايعات غير قابل برگشت اندامهاي حركتي.
ـ ضايعات شديد و دائمي بر روي پستان و غدد مولد شير.
ـ ضايعات شديد بر غدد درون ريز كه با عدم تحمل گرما و سندروم له‌له زني مزمن يا علائم نفس تنگي و ناتواني مشخص ميگردد و نازائي هاي دائمي و مزمن.
ـ تلفات ناگهاني در گوساله هاي جوان و بره و بزغاله جوان كه هيچگونه وزيكول يا ضايعات مشهودي ندارند. ( شكل قلبي تب برفكي ).
ميزان تلفات در اين قبيل دامها ممكن است به 50% يا بيشتر نيز برسد. قطع شير در دامهاي مبتلا بخصوص گوسفند و بز سبب ميشود دامهاي تازه تولد يافته بخوبي تغذيه نشوند و بطور غير مستقيم رشد آن كاهش يافته و تلفات آنها بيشتر شود.
گاوهاي نژاد خالص از بيماري تب برفكي بشدت آسيب مي بينند و علائم درمانگاهي در آنها شديدتر و طولاني تر از گاوهاي بومي است. علائم درمانگاهي در گاوهاي بومي و در مناطق آندميك بيماري به شكل خفيفتري نسبت به گاوهاي پر توليد و خالص مشاهده ميشود.
علائم درمانگاهي در گوسفند و بز :
بيماري تب برفكي در گوسفند و بز معمولاً‌ به فرم خفيف تري نسبت به ساير دامهاي حساس بروز ميكند و در اغلب اوقات قابل شناسائي نيست. ضايعات و طاولهاي دهاني در تب برفكي گوسفند و بز واضح نيست. وزيكولها اكثراً در كام و سطح پشتي زبان ديده ميشوند، كه كوچك بوده و بسرعت بهبودي پيدا ميكنند.
ضايعات ناحيه سم در تب برفكي گوسفند و بز در اكثر موارد در ناحيه نوار تاجي مشاهده ميشود كه البته تشخيص آن براحتي ممكن نيست و جهت مشاهده و معاينه آن لازم است با تراشيدن ياكنارزدن موهاي نوار تاجي آن قسمت سم را بدقت معاينه نمائيم.
لنگش اغلب تنها علامت بارز درمانگاهي و مهمترين علامت درمانگاهي تب برفكي گوسفند و بز است كه بايستي از ساير عوامل ايجاد لنگش از جمله گنديدگي سم تشخيص تفريقي داده شود.
ضايعات ناحيه سم معمولاً در اثر هجوم باكتريهاي ساپروفيت بشدت عفوني شده و سبب تورم شديد و عوارض غير قابل برگشت سم و ناتواني حركتي در دام ميگردد.
تب برفكي در گوسفند و بز ( بره و بزغاله ) همانند ساير دامها تلفات ناگهاني دامهاي جوان را به همراه دارد. خسارات و تلفات ناشي از تب برفكي در اين گروه شكلي از بروز موارد فرم قلبي است و شدت تلفات در آن معمولاً‌ در موارد عادي بيماري تا 50% نيز ميرسد اگرچه در مواردي در فرمهاي شديد تا بيش از 90% نيز مشاهده شده است.
تعيين سن ضايعات بافتي در بيماري تب برفكي :
شناسائي دقيق سن ضايعات بافتي و وزيكولهاي تب برفكي بخصوص در زماني كه بيماري براي اولين بار در يك منطقه يا گله ظاهر ميشود، ميتواند در تشخيص زمان اوليه ابتلاء دامها مورد استفاده قرار گيرد وبراساس آن اطلاعات اپيدميولوژيكي بمنظورشناسائي مبداء و مأخذعفونت بعمل آيد.
در جدول زير شاخص هايي ارائه شده اند كه پيدايش وزيكولها در فازهاي مختلف پيدايش آنها را ميتوان با به كارگيري آنها مشخص نمود. اين شاخص ها بيشتر براي گاو ارزشمند است تا دامهاي نشخوار كننده كوچك، زيرا علائم درمانگاهي تب برفكي در گوسفند و بز معمولاً‌شكل خفيف تري دارد.
ضايعات سن احتمالي، ظاهر ضايعات :
روزاول:وزيكولهاي‌سالم‌حاوي مايعات وزيكولي بهمراه علائم اوليه نكروزبافت اپيتليوم.
روز دوم : وزيكولهاي سالم و حاوي مايعات وزيكولي همراه با نكروز بافت اپيتليوم روي آنها.
روز سوم : وزيكولهاي تركيده، و اروزيون ظاهر ميشود. در مرحله اول مراكز ضايعات به رنگ روشن است و سپس رنگ قرمز شروع بدنبال تركيب فيلبرين تغيير ميكند.
روز چهارم : اروزيون با مقدار كمي بافت اپيتليوم همراه آن، اطراف زخم منظم تر شده و آثار اوليه رشد و تكثير مجدد بافت اپتيليوم در لبه هاي زخمها مشاهده ميشوند.
روز 7 ـ 10 : بهبود زخمها با پيدايش بافتهاي و فيبروژه.
آسيب شناختي ظاهري :
به غير از طاول هايي كه در معاينات باليني در دهان، سم و پستان دام مبتلا مشاهده ميشود ضايعات وزيكولي ممكن است در بافتهاي اپيتليومي و پرزهاي شكمه و احتمالاً‌ ساير قسمتهاي دستگاه گوارش نشخوار كنندگان نيز مشاهده شود.
ضايعات قلبي معمولاً در دامهاي جوان اتفاق مي افتد كه بشكل نقاط نا منظم خاكستري رنگ و گاهي نواري شكل در بافت ميوكارد / اپي كارد قلب مشاهده ميشود كه اصطلاحاً‌ از آن تحت عنوان قلب ببري يا (Tiger Heart ) نام برده ميشود.
سيتووپاتولوژي :
ضايعات هسيتو پاتولوژيكي تب برفكي خيلي هم اختصاصي نيستند. طاولهاي چند حفره اي مملو از مايعات در لايه خاردار و سلولهاي در حال آكانتوليز قابل مشاهده است. در موارد منجر به مرگ تب برفكي دژنراسيوه هيالن ميو هيوكاردي ديده‌ميشود.تائيدتشخيصي بيماري بنايي براساس يافته‌هاي هيتوپاتولوژيك است.
ايمني :
آنتي بادي خنثي كننده به فاصله 4 تا 10 روز پس از ابتلاء در خون قابل شناسائي است. دامهاي بهبود يافته معمولاً داراي ايمني طولاني مدت نسبت به عفونت مجدد هستند ( حداقل تا 5 سال ). البته اين امر نسبتاً در مورد سروتايپهاي عامل بيماري و يا سويه‌هاي كاملاً نزديك به آن صادق است ولي دام مبتلا بطور كامل در مقابل ساير سروتايپها و يا سروتايپهائي كه با سروتايپ ويروس اوليه و ايجاد كننده بيماري مراتب آنتي ژنتيكي ندارند همچنان حساس خواهد بود.
ميزان قدرت محافظت كنندگي، متعاقب واكسيناسيون دام، ارتباط زيادي به شباهت آنتي ژنتيكي ويروس واكسن با ويروس در چرخش يا ويروس چالش دارد.
واكسن فقط بصورت نسبي در برابر تغييرات آنتي ژني از يك سروتيپ ايمني ايجاد ميكند. واكسنهاي مؤثر معمولاً 4 روز بعد از واكسيناسيون ايمني لازم را ايجاد ميكند. اگرچه ايمني حاصل از واكسن دوام چنداني نداشته و نياز به واكسيناسيونهاي مجدد ( با فاصله 6 تا 12 ماه ) وجود دارد كه اين فاصله بستگي به نوع، كيفيت و مقدار آنتي ژن واكسن دارد ( مقدار PD50).
سازندگان تجاري واكسن تب برفكي معمولاً تزريق يك نوبت واكسن و سپس تزريق نوبت دوم فاصله 3 تا 4 هفته بعد راتوصيه ميكنند.با اين وجود در مناطق آندميك بيماري بابهره گيري ازواكس مؤثر با حداقل PD50 و نوبت واكسيناسيون با فاصله شش ماه و سپس تكرار ساليانه متداولتر است.
بطور معمول درصدي از دامهاي واكسينه شده نسبت به ابتلاء علائم درمانگاهي بيماري تب برفكي محافظت ميشوند ولي ممكن است تحت تأثير ويروس در چرخش آلوده شده و پس از ابتلاء به شكل تحت باليني نسبت به پخش و انتشار ويروس عمل نمايند. اين نكته مهم را بايد متذكر شد عليرغم واكسيناسيون در دامهائي كه در مرحله كمون بيماري تب برفكي هستند ممكن است اين دامها بيمار و علائم درمانگاهي تب برفكي اغلب به شكل ملايمتر را نشان دهند و 14 ـ 7 روز بعد از واكسيناسيون نيز بيماري را به ساير دامها انتقال دهند.
تشخيص :
1ـ تشخيص ميداني :
در معاينه دامهاي حساس در مرحله نخست افزايش ترشح بزاق، لنگش و ساير علائم درمانگاهي نشانگر بايد مورد توجه قرار گيرد. معاينات درمانگاهي بافت اپلي تليوم دهان، دست و پا و پستانها بمنظور يافتن طاولها بايد بطور دقيق صورت گيرد.
در صورت مشاهده علايم درمانگاهي تب برفكي بايد سريعاً اقدامات مناسبي جهت حفاظت منطقه يا گله‌ها بمنظور جلوگيري از انتشار بيماري به همراه اقدامات مربوط به تشخيص قطعي بيماري و نوع ويروس آن بعمل آيد. اين اقدامات سريع شامل برداشت نمونه مرضي ( اپيتليوم تازه )، درخواست از تيم دامپزشكي مجرب و متخصص بيماري تب برفكي بمنظور بازديد از محل بروز بيماري، اطلاع رساني به مسئولين دامپزشكي شهرستان، استان و سازمان مركزي و برقراري اقدامات و عمليات قرنطينه اي ـ بهداشتي بمنظور جلوگيري از گسترش بيماري، اقدامات بهداشتي و قرنطينه اي فردي پس از انجام معاينات و برداشت نمونه‌هاي مرضي بهمراه اقدامات بهداشتي و ضدعفوني سازي وسائل و ابزار دامپزشكي و نمونه برداري است و به هيچ وجه نبايد بازديد و معاينه از گله، منطقه يا فارم ديگري در همان روز توسط افراد فوق در آن روز بعمل بيايد.
2ـ تشخيص تفريقي :
بيماري تب برفكي از نظر درمانگاهي با ساير بيماريهاي ويروسي طاولي دام براحتي قابل تشخيص نمي باشد كه عبارتند از :
1ـ بيماري طاولي خوك، كه تنها در خوك بروز ميكند.
2ـ اگزانتماي طاولي كه تنها در خوك بروز ميكند.
3ـ استوماتيت طاولي كه در گاو، اسب و خوك بروز ميكند.
اين بيماريها در مراحل درمانگاهي و حاد بيماري يعني قبل از پاره شدن يا تركيدن طاولها نسبتاً قابل تفكيك ميباشند اگرچه ميزان شيوع و وقوع بيماريهاي فوق، ضايعات و سبب شناسي آنها بايد از طرق مختلف بررسيهاي ويروس شناسي مورد مطالعه قرار گيرد.
تعداد ديگري از بيماريهاي ويروسي ممكن است با بيماريهاي وزيكولي ويروسي اشتباه شوند به خصوص در مراحل پيشرفته درمانگاهي كه اين بيماريها عبارتند از :
ـ طاعون گاوي.
ـ استوماتيت پاپولار گاوان.
ـ مخاطي يا اسهال ويروس گاوان.
ـ رينوتراكيت عفوني گاوان.
ـ بلوتانگ .
ـ طاعون نشخوار كننده هاي كوچك يا PPR.
ـ بيماري اكتيماي واگير.
اگرچه جراحات دهاني و پوزه‌اي اين بيماريها طاولي نيستند ولي ممكن است با جراحات قديمي تب برفكي اشتباه گرفته شوند. از ميان بيماريهاي فوق ضايعات ناحيه سم فقط در بلوتانگ و بيماري مخاطي گزارش شده است.
ساير بيماريهائي كه ممكن است با بيماريهاي طاولي ويروسي اشتباه گرفته شوند عبارتند از :
ـ درماتوفيلوس و ساير موارد استوماتيت ناشي از ساير گونه هاي قارچها.
ـ درماتيت فتوتوكسيك با تشكيل طاولهايي حاصل از تماس با برگهاي گياهان خانواده آذين پناه ( زردك وحشي، جعفري و كرفس ).
ـ آزردگي و سوختگي ناشي از تماس با مواد شيميائي.
ـ گنديدگي سم.
ـ ضايعات ترومايي داخل دهان و يا در پاها.
زخمها و يا ضايعات ناشي از بيماري تب برفكي اغلب ممكن است با عفونهاي ثانويه همراه ديده شوند و در اين حالت ممكن است عامل اوليه بيماري ( تب برفكي ) در خفاء قرار گرفته و به آن توجهي نشود و اين امر سبب اشتباه در تشخيص بيماري گردد.
وقتي كه گاو يا گوسفند و بزي مورد بازرسي يا بررسي از نظر وجود بيماري تب برفكي قرار ميگيرد لازم است سم دامهاي مبتلا و يا مظنون كاملاً شسته و از موادخارجي و گل پاك گردد تا تشخيص و شناسائي جراحات امكانپذير شود.
سم دامهاي مبتلا معمولاً گرمتر از معمول هستند و بهتر است موهاي اطراف ناحيه نوار تاجي را كنار زد تا زخم و ثبورات تب برفكي را بهتر مشاهده و تشخيص داد. در خوكها ضايعات يا زخمهاي ناشي از بيماري انسفالو ميوكارديت ( EMC ) ممكن است با ضايعات مشابه تب برفكي در بچه خوكها اشتباه گرفته شود.
بطور معمول اگر تلفات غير منتظره و ناگهاني در نشخواركنندگان جوان ديده شد در تشخيص تفريقي بيماريهايي از قبل تب دره ريفت، آنتروتوكسمي و بلوتانگ علاوه برتب برفكي بايستي مورد توجه قرارگيرند.
3ـ تشخيص آزمايشگاهي :
تشخيص قطعي آزمايشگاهي موارد تشخيص اوليه بيماري تب برفكي بر مبناي جداسازي ويروس و شناسائي آنتي ژن و يا تشخيص و شناسائي آنتي بادي ناشي از عفونت ويروس تب برفكي استوار باشد در صورتيكه ميتواند نشان داده شود كه آنتي بادي ها ناشي از تزريق واكسن هست يا از ابتلاء به بيماري حاصل شده است.
جزئيات روشهاي آزمايشگاهي و استاندارد براي انجام آزمايشات تشخيص تب برفكي و همچنين كنترل كيفي واكسن تب برفكي دركتاب راهنماي استانداردآزمايشات تشخيصي وكنترل واكسنهاي OIEموجود ميباشد.
در اينجا بخشهاي مهمي از روشهاي تشخيص آزمايشگاهي متداول را بشرح زير ملاحظه مي نمائيد :
جمع آوري و ارسال نمونه هاي مرضي :
بهترين نمونه جهت آزمايشات ويروس شناسي، جداسازي ويروس و همچنين شناسائي و تشخيص آنتي ژن ا تا 2 سانتيمتر مربع اپلي تليوم وزيكولهاي سالم به تازگي پاره شده بهمراه مايعات وزيكولي ميباشد ( مايعات داخل وزيكولها حاوي مقادير بسيار زيادي از ويروس زنده تب برفكي است ).
نمونه بايد در ظروف نمونه گيري مخصوص داراي محيط كشت مخصوص حمل و نقل حاوي مقادير مساوي فسفات بافر و گليسرول ( همراه با مقاديري از آنتي بيوتيك ) جمع آوري و ارسال گردد.
تشخيص آزمايشگاهي و انجام تستهاي تشخيصي بايد منحصراً توسط افراد مجرب، آموزش ديده و در آزمايشگاههايي كه جهت اين امر اختصاص يافته و بنحو شايسته و مطلوبي از نظر امنيت حياتي تجهيز شده‌اند صورت گيرد.
لازم بذكر است نمونه هاي مرضي برداشت شده حتماً‌ بايد در مراحل اوليه بيماري و ترجيحاً از طاولهاي نتركيده اخذ شده باشند. جهت بهداشت ضايعات ناحيه سم ابتدا بايد بطور مناسب سم را از وجود فضولات و اجسام خارجي پاك و سپس اقدام به نمونه برداري كرد. نمونه نبايستي به هيچ عنوان از طاولها يا زخمهاي درمان شده و دامهاي بيمار در مراحل پيشرفته بيماري برداشت شود. وزيكولهاي نكروزه و كهنه نيز در آزمايشات شناسائي ويروس و يا جداسازي و شناسائي آنتي ژن ويروس جواب منفي بهمراه دارند و يا قابل آزمايش نيستند.
نمونه هاي برداشت شده بايد در اسرع وقت و كمتر از 72 ساعت به آزمايشگاه ارسال و در آزمايشگاه بلافاصله تستهاي تشخيصي روي آنها آغاز گردد. هر گونه تأخير در جمع آوري و ارسال نمونه و انجام تستهاي تشخيصي موجب نابودي ويروس و از بين رفتن آنتي ژنهاي ويروس خواهد شد كه در تستهاي آزمايشگاهي براحتي قابل تشخيص و شناسائي نخواهد بود و پاسخ منفي به همراه دارد.
جداسازي ويروس :
ويروس تب برفكي بخوبي ميتواند در محيطهاي كشت سلولي حاوي سلولهاي اوليه تيروئيد گاو و يا خوك و كليه گوساله يا بره رشد كرد و تكثير يابد. استفاده از خطوط سلولي مانند IBRS – 7 , BHK – 21 در آزمايشگاه نيز معمول ميباشد و اين مواد نيز ميتوانند مورد استفاده قرار گيرند. اگرچه حساسيت كمتري را دارا ميباشند. ويروس تب برفكي را ميتوان با تزريق نمونه هاي مرضي به بچه موشهاي شيرخوار جداسازي كرد.
نتايج منفي در مورد نمونه هاي مرضي فقط زماني ميتواند صادر شود كه نمونه هاي مرضي كه بنحو مطلوب و استاندارد تهيه و ارسال شده است حداقل در 2 نوبت پاساژ سلولي نتايج منفي به دست داده باشند. اين آزمايشات به حداقل 4 روز وقت نياز دارد. لذا برداشت و ارسال نمونه مرضي مطابق استاندارد و موارد اشاره شده ميتواند شانس جداسازي و شناسائي ويروس تب برفكي جهت اجراي ساير اقدامات پيشگيري و كنترل بيماري را به حداكثر ممكن برساند.

تشخيص آنتي ژن :
در شرايط حاضر دو روش آزمايشگاهي جهت شناسائي آنتي ژن ويروس تب برفكي بكار گرفته شدند كه عبارتند از:
1ـ آزمايش تثبيت كمپلمان.
2ـ ‌اليزا (
ELISA ) آزمايش ساندويچ غير مستقيم.
در شرايط حاضر روش اليزا در بيشتر آزمايشگاه جايگزين روش CFT شده است. روش اخير حساسيت بالائي دارد و به آساني قابل انجام است اگرچه همانند تمام تستهاي آزمايشگاهي نيازمند استفاده از مواد و همچنين روش استاندارد دارد تا حساسيت و ويژگي تست در حداكثر ممكن باشد.
تشخيص :
تستهاي سرولوژيكي براي تشخيص تب برفكي عبارتند از :
ـ آزمايش خنثي سازي ويروس كه يك تست حساس براي شناسائي سروتايپهاي ويروس تب برفكي است و معمولاً سه روز جهت كسب نتيجه به زمان نياز دارد.
ـ‌ اليزا كه يك تست حساس و اختصاصي براي تشخيص سروتايپهاي ويروس تب برفكي ميباشد و در شرايط حاضر بشكل وسيعي در بسيار نقاط جهان مورد استفاده قرار ميگيرد زيرا نتايج در زمان كوتاهي قابل حصول ميباشدونيازبه ‌امكانات مورد نياز براي كشت سلول مشابه آنچه در خنثي سازي ويروس مورد استفاده قرار ميگيرد را ندارد.
تتايج مثبت به فاصله 5 ساعت پس از تحويل نمونه به آزمايشگاه قابل حصول است.
ـ اليزا براي تشخيص آنتي بادي پروتئينهاي غير ساختاري ( Non structural Proteins )يا NSPمصرف واكسنهاي جديد موجب كاهش و از ميان رفتن NSP ها گرديده است.
سرم دامهاي واكسينه معمولاً حاوي آنتي بادي عليه پروتئينهاي ساختاري ويروس تب برفكي از جمله پروتئينهاي (VP1)ميباشد و فاقدآنتي بادي عليه پروتئينهاي غيرساختاري نظير 3 ABC يا 2C است.
روش تست اليزا براي شناسائي آنتي بادي هاي غير ساختاري روش جديدي است كه ميتوان با بكارگيري آن آنتي بادي ناشي ازآلودگي طبيعي به ويروس تب برفكي را از آنتي بادي ناشي ازمصرف واكسن تشخيص داد.
هر دو تست خنثي سازي ويروس و اليزا روشهاي توصيه شده OIEدر خصوص تجارت بين الملي دام و فرآورده هاي دامي ميباشند.
شناسائي ژنوم ويروس تب برفكي روش آزمايش :
اين روش در شرايط حاضر مهيا و قابل اجرا است. اگرچه روش PCR از حساسيت و ويژگي فوق العاده اي برخوردار است ولي به دليل احتمال آلودگي متقاطع و هزينه بالاي آن فقط به آزمايشگاههاي با پيچيدگي خاص و برخوردار از ظرفيت لازم براي ساير بيماريها محدود ميشود.
روشهاي آزمايشگاهي در حال ابداع :
در حال حاضر روشهاي آزمايشگاهي جديدي در حال طراحي و ارزشيابي است كه مهمترين آنها شامل : آزمايشات داخل آغلي براي شناسائي آنتي ژن و آنتي بادي ويروس تب برفكي و كاربرد وسائل آزمايشگاهي تشخيصي سريع اتوماتيك و متحرك ويروس تب برفكي به روش ( PT – PCR ) ميباشد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چرا بعضي به شكلات گرايش زيادي دارند؟

نتايج يك تحقيق جديد نشان داده است: افراد مبتلا به افسردگي، بيشتر شكلات مي‌خورند. به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، دكتر ناتالي رز متخصص دانشگاه كاليفرنيا به همراه دستياران خود رابطه بين مصرف شكلات و خلق وخوي افراد را در بين 931 زن و مرد كه از داروهاي ضد افسردگي استفاده نمي‌كردند مورد مطالعه و آزمايش قرار دادند. شواهد علمي نشان داده است كه تمايل افراد به مصرف شكلات در زمان بروز نشانه‌هاي افسردگي به مراتب بيشتر است، چون ظاهرا شكلات، خلق آنها را بهبود داده و احساس بهتري در اين افراد ايجاد مي‌كند. در پايان اين تحقيقات معلوم شد كه افراد افسرده دو برابر بيشتر از افراد سالم شكلات مصرف مي‌كردند. گفتني است، اين يافته‌ها در بين زنان و مردان شركت كننده يكسان بوده است. اين تحقيق جديد در مجله آرشيو طب داخلي منتشر شده است. بر اساس اين گزارش، همه ما در طول زندگي در دوره‌هاي كوتاه يا طولاني مدت احساس غم و اندوه را خصوصا در هنگام از دست دادن همسر و يا نزديكان، هنگام كار و يا از دست دادن آن تجربه كرده‌ايم و قادر به مقابله با اين حوادث هستيم. اما زماني كه اين اندوه، بيش از اندازه و پايدار و عميق باشد، ممكن است منجر به بروز بيماري افسردگي شود. امروزه علم شناخت فعل و انفعالات بيوشيميايي در مغز يا تغييرات شيميايي در مسيرهاي عصبي كه اصطلاحا انتقال دهنده‌هاي عصبي ناميده مي‌شوند، در ايجاد آثار بيماري افسردگي نشان داده است كه اين تغييرات شيميايي خود را بصورت علائمي‌ همچون تغيير خلق، كاهش اشتهاء، تحريك پذيري، خستگي مفرط و بي‌علاقگي نمايان مي‌سازد. گفتني است، دانشمندان علم ژنتيك نيز ژن خاصي را كه عامل بروز اين بيماري باشد، معرفي نمي‌كنند بلكه معتقدند؛ تركيبي از ژنهاي مختلف، شخص را مستعد ابتلا به اين اختلال مي‌كند.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

10 روش ساده براي كوچك كردن شكم

براي مسطح كردن شكمتان از نكات ساده اي كه مي توانيد آنها را در زندگي روزمره تان بگنجانيد گرفته تا انجام ورزشهايي در منزل،به شما توصيه شده است.

اين ده پيشنهاد را دنبال كنيد و شكمتان را تخت و مسطح ببينيد: 1. يك كاسه تمشك بخوريد:
فيبر موجود در تمشك از يبوست كه باعث بزرگ شدن شكمتان مانند يك بالون مي شود جلوگيري ميكند .

2. مقدار زيادي آب بنوشيد:
آب فقط حجم معده را پر كرده و عاري از كالري است همچنين باعث مي شود سوخت و ساز بدنتان در حركت باشد.
  3. نوشابه را از قلم بيندازيد:
مطمئنا نوشابه چاق كننده نيست اما مملو از كالري است.نوشابه همچنين سطح كورتيزول( هورمون استرس كه به ذخيره شدن چربي در شكمتان كمك مي كند) را بالا  مي برد.

4. صاف بنشينيد:
قوز كردن به سمت جلو باعث بزرگ به نظر رسيدن شكمتان مي شود.براي اينكه لاغر شويد ماهيچه هاي شكمتان را سفت و محكم كنيد،شانه هايتان را به عقب ببريد،بدن خود را به سمت بالا بكشيد،و پشتتان را برخلاف صندلي به سمت عقب پايين بياوريد.
  5. باغباني كنيد:
خم شدن،بلند شدن،چرخيدن به شكل دادن كمرتان كمك كرده و در ساعت 350 كالري مي سوزانيد.

6. رانهايتان را تكان دهيد:
تكان دادن رانها به اندازه باغباني و درخت كاري كردن كالري مي سوزاند.

7. روي چمن زمين گلف تمرين كنيد:
كندن گودالي براي توپهاي گلف براي شما مانند يك پياده روي مي ماند.توپ را محكم بزنيد و شكمتان را سفت كنيد.
  8. پاهايتان را بلند كنيد:
عضله هاي قسمت بالاي شكمتان را با بالا آوردن پاهايتان از سطح زمين منقبض كنيد.به پشت دراز بكشيد و پاهايتان را روي صندلي يا تخت تكيه دهيد.آرام بچرخيد،سر و شانه هايتان را بالا ببريد و پشتتان را از سطح زمين بالا بگيريد سپس آرام پايين بياوريد.اين كار را 10 تا 12 بار 2 تا 3 بار در هفته تكرار كنيد.

9. حالا عكس حالت قبلي را انجام دهيد:
براي كوچك كردن شكمتان از زواياي مختلف،روي زمين به پهلو دراز بكشيد و روي بازوهايتان تكيه كنيد، پا بزنيد(نرمش دوچرخه) و پاها و زانوهايتان را به صورت 90 درجه خم كنيد.ماهيچه هاي شكمتان را منقبض كنيد و پشتتان را روي زمين فشار دهيد،رانهايتان را تا 2 الي 4 اينچ از سطح زمين بالا ببريد.چند لحظه مكث كنيد سپس پاهايتان را پايين بياوريد.اين نرمش را 10 الي 12 بار به مدت 2 يا 3 بار در هفته انجام دهيد.

10. عمل انقباض را قطع كنيد:
براي اينكه ماهيچه هاي قمست كمرتان هم كوچك شود به پشت دراز بكشيد در حالي كه زانوهايتان را خم كرده ايد و پايتان روي زمين است.قوزك پاي راستتان را روي زانوي چپتان قرار دهيد و دستتان را پشت سرتان،و آرنجتان به بيرون مي آيد.سر و كمرتان را بالا بگيريد،بچرخيد و شانه چتان را به سمت زانوي راستتان بياوريد.چند لحظه مكث كنيد سپس به آرامي پايين بياوريد.اين حركت را 10 الي 12 بار تكرار كنيد سپس با طرف بعديتان اين حركت را امتحان كنيد.اين حركت را 2 الي 3 بار در هفته انجام دهيد.  

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تاثير ساعات مختلف خواب شب در سلامتي بدن

 داشتن عادات غذايي صحيح و توجه به زمان خوابيدن و استراحت براي حفظ سلامت بدن مهم است تا بتواند مواد مغذي را جذب و مواد زائد را دفع كند.
براي سالم زيستن، بايد خواب راحت و آرامي داشته باشيم. به موارد زير دقت كنيد تا اهميت خوابيدن براي شما روشن گردد:
ساعت 9 تا 11 شب: زماني است براي از بين بردن مواد سمي و غير ضروري كه اين عمليات توسط آنتي اكسيدان ها انجام مي شود. در اين ساعت بهتر است بدن در حال آرامش باشد. در غير اين صورت اثر منفي بر روي سلامتي خود گذاشته ايد.
ساعت 11 تا 1 شب: عمليات از بين بردن مواد سمي در كبد ادامه دارد و شما بايد در خواب عميق باشيد.
ساعت 1 تا 3 نيمه شب: عمليات سم زدايي در كيسه صفرا ، در طي يك خواب عميق به طور مناسب انجام مي شود.
ساعت 3 تا 5 صبح: عمليات از بين بردن مواد سمي در ريه اتفاق مي افتد. بعضي مواقع ديده شده كه افراد در اين زمان، سرفه شديد يا عطسه مي كنند.
ساعت 5 تا 7 صبح: اين عمليات در روده بزرگ صورت مي گيرد، لذا مي توانيد آن را دفع كنيد.
ساعت 7 تا 9 صبح: جذب مواد مغذي صورت مي گيرد، پس بهتر است صبحانه بخوريد. افرادي كه بيمار مي باشند، بهتر است صبحانه را در ساعت 6 و 30 دقيقه ميل كنند.
كساني كه مي خواهند تناسب اندام داشته باشند، بهترين ساعت صرف صبحانه براي آنها، ساعت 7 و 30 دقيقه مي باشد و كساني كه اصلا صبحانه نمي خورند، بهتر است عادت خود را تغيير دهند و در ساعت 9 تا 10 صبح صبحانه بخورند.
دير خوابيدن و دير بلند شدن از خواب، باعث مي شود مواد سمي از بدن دفع نشوند.
از نصفه هاي شب تا ساعت 4 صبح، مغز استخوان عمليات خون سازي را انجام مي دهد.
در ايام تعطيل، بسياري افراد تا دير وقت بيدار مي مانند و بعد از اتمام تعطيلات، با خستگي به سر كار مي روند، چون اعمال بدنشان دچار سردرگمي شده است و نمي داند چه بايد انجام دهد.
پس هميشه، زود بخوابيد و خواب آرامي داشته باشيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

5غذايي كه از خواب راحت شما جلوگيري ميكند

1. بعضي از محصولاتي كه در آن گوشت بكار ميرود
خوردن گوشت ران ، سوسيس و گوشت دودي به دليل اينكه داراي سطح بالايي از اسيدهاي امينه هستند باعث آازاد شدن موادي در مغز ميشوند كه محرك مغز است و هوشياري مارا بالاتر ميبرد و در تنيجه ما را از داشتن يك خواب عميق محروم ميسازد.

 

2. شكلات
آيا شما هم علاقه منديد كه در شب يك فنجان كاكائو بنوشيد يا يك بستني همراه مغز گردو در مقابل تلوزيون ميل كنيد ؟ بسياري از مردم به طور فزاينده اي حساس به كافئين موجود در اين مواد هستند پس بايد مراقب باشيد كه حتي تكه هاي كوچك شكلات در شكلات بستني هم مي تواند شما را از خواب راحت محروم كند.

3. نوشابه هاي انرژي زا.
اين نوع نوشابه ها بالابرنده فشار خون هستند كه باعث توليد اسيدهاي آمينه و در نتيجه بالارفتن هوشياري شمام يشوند .مطالعات نشان ميدهد كه نوشيدن اين گونه نوشابه ها حتي در طول روز با دوز بالا موجب اختلال خواب شما در هنگام شب ميشوند .
  4. سس گوجه فرنگي ، فلفل قرمز ، پيتزا و غذاهاي تند
اختلالات گوارشي يكي از عوامل مشتركيست كه بيشتر مردم  از آن رنج ميبرند علاوه بر اين افراد را هم از داشتن يك خواب راحت محروم ميكنند . اين مواد به دليل ايجاد ريفلاكس و سوزش معده ميتواند مشكل ساز باشد و در خواب شما وقفه ايجاد كند.
5. نوشيدن مشروبات الكلي قبل از خواب
هرچند كه اينكار ممكن است به آرامش شما بعد از شام كمك كند اما چند ساعت بعد شما را از رسيدن به يك خواب عميق منع ميكند و بيدار نگه ميدارد.

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۳ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آخرين نگاه شكار



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

انواع مواد مخدر و روند ابتلا به اعتياد ( مرجع كامل اطلاعات )

اعتياد چيست؟
اعتياد يــك «بيمارى اجتماعي» است كه عوارض جسمى و روانى دارد و تا زمانى كه بـه علل گرايش «بيمار» توجه نشود، درمان جسمى و روانى فقط براى مدتى نتيجه‏ بخش خواهد بود و فـــرد مـــعتاد دوباره گرفتار « مواد اعتياد آور» مي‏ گردد.اعتياد به موادمخدر يكى از مهمترين مشكلات اجتماعي، اقتصادى و بهداشتى است كه عوارض ناشى از آن تهديدى جدى براى جامعه بشرى محسوب شده و موجب ركود اجتماعى در زمينه ‏هاى مختلف مى‌گـــــردد همچنين ويــرانگري‏ هاى حاصل از آن زمينه ساز سقوط بسيارى از ارزش‌ها و هنجارهاى فرهنگى و اخلاقى شده و بدين ترتيب سلامت جامعه را بطور جدى به مخاطره مى‌اندازد.پديده شوم قاچاق موادمخدر بيش از آنكه فعاليتى سوداگرانه، تجارى و اقتصادى در عرصه مافياى اقتصاد بين ‏المللى باشد، ابزارى كارآمد، مؤثر و راهبردى در گسترش نظام سلطه صاحبان قدرت جهان بر كشورهاى توسعه نيافته است.
 تحليلگران مسائل سياسى و اجتماعى بر اين باورند كه در تهاجم و نفوذ فرهنگي، پديده موادمخدر مهمترين عامل به تباهى كشيدن و انحطاط اخلاقى جوامع به شمار مي‏ رود. متاسفانه گسترش دامنه مصرف موادمخدر در جامعه امروزى به حدى است كه حتى قشر متفكر و تحصيل كرده را نيز به سمت خود كشانده است. مبارزه با اعتياد نيز قطعاً بيش از آنكه ماموريتى در راستاى وظايف مصرحه نيروى انتظامى باشد، اقدامى است استراتژيك در مقابله با ابزار نظام سلطه جهانى در انحطاط اخلاقى جوامع با اهداف خاص سياسي.

اعتياد بعنوان يك آسيب اجتماعي، هيچ گاه بطور كامل ريشه‏  كن نخواهد شد، اما با تدبير، انديشه و تلاشى مخلصانه حداقل مي‏توان آنرا به كنترل در آورد. در اين راستا تلاش ما بر اين است تا با ارتقاء سطح آگاهى اقشار مختلف جامعه پيشگيرى از اعتياد را بر درمان معتادين مقدم بداريم. به اميد روزى كه جامعه‏ اى داشته باشيم كه اگر هم در آن فرد معتادى وجود دارد، درصدد نجات خويشتن باشد. 

 مواد مخدر
انواع فرآورده هاى گياهان خشخاش، شاهدانه، كوكا و تركيبات شيميايى مشابه كه مصرف آنها موجب اعتياد مي‏ گردد.
انواع مواد مخدر :

سستي زاتوهم زاتوان افزا

 مواد سستى ‏زا
موادى هستند كه مصرف آن بر روى سلسله اعصاب مصرف‏ كننده اثر گذاشته و در نتيجه فعاليت فكرى و بدنى او را سست نمايد. اين مواد به دو دسته تقسيم مي‏شوند :
- طبيعى ، مانند : استحصالات گياه خشخاش، ترياك، شيره ترياك، مرفين
- مصنوعى ، مانند : هروئين، متادون، نرمتادون، پاپاورين، پتيدين، انواع و اقسام قرص هاى مسكن و آرام ‏بخش

مواد توهم‏ زا
با مصرف اين مواد فرد دچار اوهام حسى و بصرى مي ‏شود. اين مواد را هالوسينوژن مي‏ گويند كه شامل:

- طبيعى ، مانند : استحصالات گياه شاهدانه،حشيش، بنگ، ماري‏جوانا، گراس، چرس؛ مسكالين، جو سياه آفت ‏زده، برخى از قارچهاى حاوى مواد توهم ‏زا، دانه‏ هاى نوعى نيلوفر وحشي
- مصنوعي ، مانند : ال.اس.دي(L.S.D) ، دي‏ متيل تريپتامين (D.M.T) ، دي‏ اتيل تريپتامين (D.E.T)
مواد توان‏ افزا
مصرف آن بر روى سلسله اعصاب تأثير گذاشته و در نتيجه فعاليت فكرى و بدنى مصرف‏ كننده بيشتر و باعث هيجان مي‏ شود. اين مواد به دو دسته تقسيم مي‏ شوند كه عبارتند از :
- طبيعي ، مانند : برگ كوكا، كوكائين، كراك، برگ و ساقه برخى درختان مثل خات و كراتم و ناس
- مصنوعي ، مانند : آمفتامين، متيل آمفتامين، تركيبات آمفتامين‏ها

مواد سستى زا

خشخاش

بوته ‏اى است يكساله كه در مناطق معتدل مي‏ رويد. رشد سالانه اين گياه به ارتفاعى معادل  ۱۱۰-۷۰ سانتيمتر مي‏رسد. در اواسط بهار، بعد از اين كه گلهاى رنگارنگ ان كم‏ كم شروع به ريختن مي‏ كند، از ميان گلها كپسول ظاهر مي ‏شود كه به آن گرز خشخاش مي‏ گويند. اين گرزها در اواخر بهار و اوائل تابستان داراى پوست سبزى است كه به زردى مى ‏گرايد. البته، قبل از اين كه ميوه گياه خشك و زرد شود به روش خاص مبادرت به تيغ زدن آن مي‏ نمايند. اين كار به وسيله افرادى كه تجربه خاصى در تيغ زدن دارند، انجام مي‏شود. آنان در ساعات اوليه شب با تيغهاى مخصوص و با ايجاد چندين شيار افقى و يا عمودى و يا مورب بر روى گرزها مبادرت به تيغ زدن مي‏نمايند. صبح روز بعد، شيره سفيد رنگى از محل شكافهاى گرز به بيرون ترشح مي‏كند و در مجاورت هوا به صمغ قهوه‏اى رنگ تبديل گرديده در پياله مخصوص جمع‏ آورى و براى ترياك مالى آماده و به صورت لول روانه بازار قاچاق مي ‏شود

ترياك

تاريخچه :
قديمى ‏ترين و مشهورترين ماده مخدر است كه از گياه خشخاش به دست مي‏ آيد. اين گياه حدود ۲۵۰۰ ســــال قبل در منطقه مديترانه كشت مى ‏شده است. سابقه اين گياه را    تا ۵۰۰۰ سال قـــــــبــل هم ذكر مي ‏كنند. از آثارى كه از سومريها باقـــى مانده اســــت، چــنين بــر مي ‏آيد، آنها اين ماده را استعمال مي ‏كرده اند و با آن گياه شادى بخش مي ‏گفتند. در نوشته‏ هاى هومر از ترياك نام برده شده است.
شكل ظاهرى :
ترياك شيره منعقد شده تخمدان كال بوته خشخاش است كه از نظر علمى به پاپاور معروف است. ترياك آماده مصرف، ماده ‏اى است خميرى به رنگ قهوه‏اى كه بر حسب نوع و منطقه كشت خشخاش و آب و هواى منطقه پرورش از قهوه‏اى روشن تا تيره وجود دارد نامهاى ديگر آن افيون، اپيوم و ترياق مي‏ باشد.
الكالوييد :
ترياك داراى تركيبات بسيارى است كه تاكنون ۲۵ نوع موثر آن شناخته شده است. مهمترين آلكالوييدهاى ترياك عبارتند از مرفين، ناركوتين، پاپاورين، تبائين، كدئين و نارسئين.
نحوه مصرف :
- تدخين به وسيله وافور و يا با وسيلى مانند آن مثل قليان، قلقلي، سيخ و سنگ
- استفاده به صورت قرص
- حل كردن در آب يا چاى و نوشيدن آن
عوارض :
- مغز: وابستگى (اعتياد)، بي‏خوابى هنگام شب، خواب الودگى در طى روز
- تغييرات شخصيتي:
۱-كاهش علائق و انگيزه‏ها
۲-كاهش احساس مسئوليت
۳-كاهش توجه به تحصيل، شغل و خانواده
۴-افسردگى و بي قراري، پرخاشگري، اغماء به دنبال مصرف زياد
- گوارش: تهوع و استفراغ، كاهش اسيد معده و اختلال در هضم غذا، كاهش فعاليت روده ‏ها و يبوست مزمن، بي‏ اشتهايى و كاهش وزن، سوء تغذيه، خشكى دهان، اختلال در كبد
- پوست: خارش، تيره شدن رنگ پوست، تيرگى لبها، كهير
- بيضه و تخمدان: كاهش توان و ميل جنسي، بهم خوردن دوره ‏هاى قاعدگى در زنان
- تضعيف دفاع بدن عليه بيماريها: بي ‏حسى و عدم تعادل بدني‏، عفونت ريه، يست تنفسى به دنبال مصرف زياد، انقباض مردمك چشم

  • شيره ترياك

پس از تيغ زدن گرز خشخاش، ماده ‏اى شيرى رنگ از آن خارج مي ‏شود كه به آن شيره ترياك گويند. اين شيره در مجاورت هوا تيره شده به رنگ قهوه ‏اى تبديل مي ‏گردد.

  • مرفين

مرفين از كلمه مورفئوس خداى رويايى يونان باستان مشتق شده است و يكى از اجزاى اصلى و اساسى ترياك است كه به طور متوسط از هر ۱۰ كيلوگرم ترياك يك كيلوگرم مرفين تهيه مي‏شود. رنگ آن به صورت كرم روشن و گاهى اوقات به رنگ آرد نخودچى و مزه آن تلخ است. ذرات آن در زير ذره‏ بين شبيه كريستال هاى سوزنى است.
از نظر دارويي، ضد درد بوده، با اثرات رخوت ‏زيى كه بر روى مغز دارد، باعث كنترل دردهاى شديد مي‏ شود و به همين خاطر مصرف مجاز آن فقط در بيمارستانهاست.

  • هروئين

هروئين از كلمه هيروس يا هيرو به معنى مرد قهرمان گرفته شده است. البته اين كلمه به معنى زن قهرمان، زن برجسته، زنى كه خدمات بزرگى به عالم بشريت كرده و زن ايده ‏آل نيز اطلاق مي‏شود. هروئين يكى از تركيبات مرفين مى ‏باشد كه با عمل استيلاسيون بدست مى آ‏يد.ا ين ماده به رنگ سفيد ميل به كرم داراى طعمى تلخ و بى ‏بو است كه پس از مدتى نگهدارى بوى ترشى و سركه مي‏ دهد.
نحوه پيديش :
هروئين، قوي‏ترين و مخرب‏ترين ماده مخدر دنيا به شمار مى ايد كه در سال۱۸۷۴ توسط يك دانشمند انگليسى ساخته شد و تحقيقات بيشتر را درباره اين ماده دانشمندان آلمان در سال ۱۸۹۰ تكميل نموده و آن را به عنوان دارو معرفى نمودند. در ايران اولين لابراتور هروئين‏ سازى در سال ۱۳۳۴ توسط فردى به نام دكتر مصطفوى ايجاد گرديد. وى نحوه ساخت و استخراج هروئين از ترياك را به عده‏ اى آموخت كه باعث به وجود آمدن لابراتوارهاى بيشترى در سطح كشور گرديد.
نحوه استعمال :
هروئين از طريق كشيدن از راه مجارى تنفسي، تزريق داخل رگها و تزريق زير جلدى استعمال مي‏شود. مصرف هروئين از طريق مجارى تنفسي(دهان) با زرورق به اين صورت است كه لبه زرورق سيگار يا هر نوع زرورق ديگر را به طرفى كه از جنس كاغذ است تا مي‏ كنند و با آن يك لوله مي‏سازند، سپس هروئين را كه معمولا حدود ۵ سانتى است روى سطح زرورق ديگرى مي ‏ريزند و يك تكه مقواى بريده و نازك را به صورت چوب كبريت درآورده پس از آتش زدن زرورق گرفته سپس دود حاصله را از دهان استنشاق مي ‏كنند.
در استعمال تزريقي، ابتدا معتادان از رگهايى كه جلوى ساعد دستها نمايان است استفاده كرده، پس از آن كه مدت طولانى از تزريق نقاط مختلف دستها گذشت و ديگر اين نقاط جوابگو نبود ، به ترتيب نوبت به پشت دست، ساق پا، گردن و در نهايت به بيضه‏ ها مي‏رسد. تزريق در بيضه‏ ها آخرين مرحله اين گونه معتادان است.
عوارض :
- مغز : وابستگي، افسردگي
- تغييرات شخصى :
۱-كاهش علائق و انگيزه ها
۲-كاهش احساس مسؤليت
۳-كاهش توجه به تحصيل ، شغل و خانواده
- بي‏خوابى هنگام شب، خواب‏ آلودگى در طى روز، پرخاشگري، آبسه چركى مغز، عفونت مغز، بيماريهاى مختلف ناشى از مرگ بخشى از سلولهاى مغزى و نخاع به دنبال مصرف زياد
- گوارش : تهوع و استفراغ، كاهش اسيد معده و اختلال در هضم غذا بى ‏اشتهايى و كاهش وزن
- كليه : ناتوانى در تخليه ادرار، نارسايي، عفونت كليه
- پوست : خارش، تيره شدن رنگ پوست، تيرگى لبها، كهير، عفونت پوست
- ريه : انسداد ناگهانى رگهاى تغذيه كننده ريه، عفونت ريه، ايست تنفسى به دنبال مصرف زياد
- قلب : نارسايى قلب، بهم خوردن نظم ضربان قلب، عفونت كليه داخلى و دريچه ‏هاى قلب
- عروق و خون : سخت شدن ديواره عروق، التهاب عروق، عفونت عروق
- كبد : اشكال در كار كبد، عفونت و التهاب كبد، بيمارى مزمن كبدى
- بيضه و تخمدان : كاهش ميل جنسي، كاهش توان جنسى

  • متادون

يك ماده مخدر مصنوعى است كه در جنگ جهانى دوم به علت كمبود مرفين براى تسكين مجروحين به وسيله آلمانى ها ساخته شد. در حقيقت متادون يك داروى برطرف‏ كننده درد است كه براى تسكين سرفه هم از آن استفاده مي‏كنند. گرچه متادون خود يك ماده اعتيادآورنده قوى است ولى به عنوان يك داروى پزشكى براى ترك و معالجه معتادان به ترياك، هروئين و مرفين از آن استفاده مي‏ كنند. اثرات دارويى آن تا حدى شبيه به مرفين بوده، با اين تفاوت كه پس از مصرف، مدت بيشترى طول مي‏كشد تا اثرات آن ظاهر شود و به مدت طولانى ‏تر در بدن باقى مي ‏ماند

  • كدئين

يكى از مشتقات معروف ترياك است كه ۰/۲الى ۰/۸ درصد آن را تشكيل مي‏دهد و به عنوان مسكن در اشكال مختلف قرص، كپسول و شربت در پزشكى كاربرد دارد. اثر كدئين در حدود اثر مرفين است و در صورتى كه زياد مصرف شود علائمى مانند اثرات مرفين خواهد داشت. نحوه مصرف آن به صورت تزريقى و خوراكى مي‏باشد.

  • پاپاورين

يكى از مشتقات مؤثر ترياك مي‏باشد كه سفيد كريستالى است و از نظر زهرآگين بودن حد وسط مرفين و كدئين است. ماده ‏اى است نشاط آور و محرك. كار عضلات صاف مثل روده را كند كرده و باعث شل شدن آنها مي‏گردد. در برونشها و رگها انبساط ايجاد نموده و در آب نامحلول است و در الكل حل مي‏شود.

  • پتيدين

اين ماده هم مثل متادون از داروهاى سستي‏ زاى مصنوعى مي ‏باشد كه قدرت ضد درد آن از مرفين كمتر است و عضلات بدن را سست و شل مي‏ كند

مواد توهم زا   

  • شاهدانه

بوته ‏اى است شبيه گزنه كه بلنديش تا ۲ متر مي‏رسد. گياه نر و ماده آن به صورت جداگانه بوده داراى برگهاى انبوه دراز و كنگره ‏دار مي‏باشد كه ميوه آن در سر شاخه به صورت خوشه نمايان است. اصولا شاهدانه براى روغن گيرى و خوراك طيور استفاده مي‏شود. بو داده و برشته آن را مردم به صورت تفنن مي‏خورند. نام لاتين اين گياه كانابيس است. اگر از سر شاخه‏ هاى به گل نشسته گياه ماده چسبنده‏اى به نام رزين كه در حال ترشح است جمع ‏آورى و خشك شود، در واقع حشيش به دست آمده است. اين گياه در آمريكاى شمالى به نام ماري‏جوانا يا چرس، در انگليس به گراس، در فرانسه ادب، در هندوستان بنگه و گنجا، در خاور نزديك و خاورميانه حشيش، در افريقاى جنوبى دگا، در سوريه و لبنان حشيشه ‏الكيف، در تركيه اسر يا اسرا، در افريقاى مركزى كامبا، در اسپانيا و در ديگر كشورها به اسامى مختلفى چون ويد، پات، شانگ، چاراز، مكونا و غيره شهرت دارد.
در هر حــال هــر اســم و نــامــى بر ايــن گياه و مشتقات آن نهاده شود، اثرات توهم ‏زايى آن همچنان پابر جاست در اينجا به حالاتى كه پس از استعمال حشيش و ماري‏جوانا در مصرف كننده روى مي‏دهد به طور اختصار اشاره مي‏ كنيم :
- در اثر نشئه شدن اشياى مجاورش را بزرگتر و يا كوچكتر مى بيند.
- اشتهاى كاذب و ميل به مصرف غذا پيدا مي ‏كند.
- احساس قدرت عجيب در خود داشته و دست به اعمال وحشيانه و جنون ‏آور و خشونت زا زده و احساس پرواز كردن و سفر در آسمان و نوعى انبساط خاطر و آرامش و اعتماد به نفس كاذب پيدا مي‏كند.
- فرد به خواب عميقى فرو مى ‏رود.

  • حشيش

ماده ‏اى به رنگ سبز تيره و گاهى قهوه ‏اى مايل به سبز شبيه حنا كه از گل، برگ و ساقه گياه شاهدانه مؤنث و از ترشحات چسبنده آنها به صورت صمغ به دست مي آ‏يد. حشيش حاوى ماده‏اى شيميايى به نام T.H.C (تترا هيدرو كانا بينول) است كه ماده مؤثر آن به شمار مي ‏رود. حــشيـش در طــبــقـه ‏بـنـدى مـواد مخدر، جزء مواد توهم‏ زاى طبيعى مي ‏باشد.
 

آثار مصرف :
- تغيير در درك رنگ و صدا
- افزيش اشتهاى كاذب
- تند شدن ضربان قلب
- قرمزى چشم
- اختلال حافظه، گيجى و بي‏توجهى به اطراف
- به هم‏خوردگى تعادل حركتى
- علائم روانى شديد، مانند شنيدن صداهاى غير واقعي، صحبتهاى نامربوط، توهم و هذيان، اختلال توجه، احساس كند شدن گذر زمان، سرخوشى و خنده خود به خود
عوارض مصرف طولانى :
- بيماريهاي تنفسى مزمن و سرطان ريه
- نازايى در زن و عقيمى در مرد
- از بين رفتن سلولهاى مغزى (پوك شدن مغز)
- التهاب و انسداد مزمن مجارى تنفسى
- اختلال روانى شديد و پيدار
- كم شدن علاقه و انگيزه براى زندگي، شغل و روابط اجتماعى و خانوادگى
- سندرم بي‏ انگيزگى (نااميدي، بي ‏تفاوتى و بي ‏مسئوليتى در مقابل امور جارى زندگى)
- تشنج
علائم ترك :
- تحريك ‏پذيري، بي ‏قرارى و اضطراب
- اختلال خواب و بي ‏اشتهايى
- تعريق و لرزش
- اسهال، تهوع و استفراغ
- دردهاى عضلانى
- افزيش درجه حرارت

  • بنگ

سر شاخه‏ هاى گلدار يا به ميوه نشسته و خشك شده بوته شاهدانه – اعم از ينكه ماده رزينى آن را قبلا گرفته يا نگرفته باشند – بنگ ناميده مي‏ شود.

  • مارى ‏جوانا

در آمريكا برگها و گلهاى شاهدانه آمريكايى را خشك مي‏كنند و از آن توتون سبز رنگى به دست مي‏ آورند كه همان ماري‏ جواناست. چون اين توتون خيلى زبر است براى پيچيدن آن از چندين دور كاغذهاى سفيد يا قهوه ‏اى رنگ استفاده مي‏كنند و آن را ريفر مى ‏نامند. مشتاقان آن را به صورت دسته‏ جمعى در محل هايى به نام تي‏پاد تدخين مي‏كنند. اين سيگار به كندى مي‏سوزد و خيلى زود خاموش مي‏گردد، به همين علت معتادان با پكهاى سريع و دسته‏ جمعى مانع خاموش شدن آن مي ‏شوند و براى اين كه از اين سيگار استفاده كامل بشود در اماكن سر بسته استعمال مي‏گردد.

  • گراس

در زبان انگليسى به معنى علف است و در اصطلاح همان بنگ و ماري‏جواناست. برگهاى بوته شاهدانه كه در واقع مثل علف است جمع ‏آورى كرده، مانند سيگار مصرف مي ‏كنند، گاهى هم آن را مثل چاى دم كرده و مي ‏خورند.

  • چرس

همان حشيش است كه از رزين آماده شده از سر شاخه‏ هاى گلدار و به ميوه نشسته گياه بالغ شاهدانه تهيه مي‏شود و از انواع ديگر ان مرغوبتر است.

  • مسكالين

ماده اصلى و فعال كاكتوس است (معمولا اين كاكتوسها به نام پيوت معروفند) كه قرنهاست به عنوان دارويى سحرآميز براى درمان دردها مصرف مي ‏شود. نحوه تهيه آن به اين صورت است كه تكه‏ هايى از قسمت فوقانى اين گياه را بريده و پس از خرد كردن مي ‏جوند و يا با ساييدن آن را به صورت پودر درآورده و با ريختن به داخل كپسول، مورد استفاده قرار مي‏دهند.

  • ال.اس.دي

مخفف “ اسيد ليزرژيك دى اتيل اميد ” ماده نيمه تركيبى است كه در لابراتور به دست مى ‏آيد. اين ماده به صورت طبيعى در چاودار آفت زده وجود دارد. بر روى آن قارچى به رنگ مس نشو و نما مي‏كند كه آرگو ناميده مي‏شود. اين قارچ حاوى اسيدى به نام اسيد ليزرژيك مي‏باشد و مشتقات آن توهم ‏زا مي‏ باشد. يكى از عوارض مصرف، تيره شدن مردمك چشم و ايجاد خطوط رنگين به هنگام بسته ‏شدن چشمها در منطقه بينايى است. عمق تصاوير و اشيا در نظر مصرف‏ كننده تشديد شده و اشياى ثابت ممكن است در نظرش به حركت درآيند، گاهى حالت تهوع، سرد شدن بدن و لرزش احساس مي‏شود. قدرت شنوايى تشديد شده و زمزمه‏ هاى نامفهوم به گوش مي‏رسد. حس زمان و گذشت آن در حد بسيار زيادى كند مي‏شود. انطباق فكر از بين رفته و هر چه ميزان مصرف بيشتر باشد تجزيه و تحليل منطقى كمترى در ذهن به وجود مي ‏آيد.

  • دى . ام . تى

يكى از مواد توهم ‏زا مي‏ باشد كه معمولا معتادين ال . اس . دى از اين ماده استفاده مي ‏كنند. آثار آن شبيه ال. اس .دى است. كسانى كه به دنبال راه گريز سريع از واقعيتها هستند از ان مصرف مي‏كنند. اگر از راه دهان مصرف شود توليد دل ‏درد مي ‏كند. بنابرين يا از راه تزريق عضلانى استعمال و يا با توتون و ماري‏جوانا مخلوط كرده دود مي‏ كنند.

مواد توان افزا    

  • كوكا

گياهى است كه در ارتفاع ۶۰۰ تا ۲۰۰۰ مترى از سطح دريا در دامنه باخترى كوههاى آند كه هواى معتدل و مرطوبى دارد مي‏رويد. ارتفاع اين گياه به ۲ متر هم مي‏رسد و برگهايى دارد كه شكل و رنگ و ابعاد آن ياد آور درخت زيتون است. گياه كوكا حاوى ماده توان‏ا فزا ست كه مصرف آن سبب فعال شدن مركز بي‏خبرى و سرخوشى در مغز مصرف كننده مي‏شود. ماده حاصل از برگ كوكا، كوكائين ناميده مي‏شود.

  • كوكائين

يك از موادمخدر توان‏ افزاى طبيعى مي‏ باشد كه از برگ كوكا تهيه مي‏شود كشورهاى بوليوي، كلمبيا و پرو بزرگترين محل رشد و نمو كوكا به شمار مي‏روند. نخستين بار بوميان كشور “پرو” از برگ اين درخت براى تسكين درد و رفع خستگى استفاده نمودند. اعتياد به آن جنبه روانى دارد. كوكائين ماده مؤثر رگ برگهاى اين گياه است كه به ارى تاكسيلين شهرت دارد. رنگ آن سفيد شفاف و همانند كريستال ريز مي‏باشد و با مختصر تكانى بلورهاى ريزان بر روى هم مي‏غلتند. اين ماده، يك ضد درد موضعى بسيار قوى است، از پوست و مخاط بينى هم جذب مي‏شود. گرد كوكائين از راه بينى استنشاق و يا در رگ تزريق مي‏شود كه خاصيت آن، ايجاد نيرو و هيجان، كاهش احساس گرسنگى مى ‏نمايد و استعمال زياد آن موجب جنون مي‏شود. نامهاى خيابانى آن كوك، كاندي، هپى مي‏باشد.

  • كراك

مشتقى از كوكائين است كه جنبه اعتيادآورى آن بسيار زياد و اثرات جانبى آن دهشتناك است. در واقع كراك، كوكائينى است كه دستكارى شده و غالبا با پيپ هاى شيشه‏اى دود مي‏شود. براى معتاد شدن به كراك فقط چند پيپ كراك كفايت مي‏كند.

  • خات يا قات

خات علاوه بر اين كه به صورت وحشى رشد مى ‏كند، عمدتا در مناطق مشخصى از شرق افريقا و شبه جزيره عربستان كشت مي‏شود. برگهاى اين گياه با توجه به خواص محركشان به صورت جويدنى مصرف مى ‏شوند، به طورى كه به مصرف‏ كننده احساس نشاط داده و تا حدودى جلوى گرسنگى را مي‏گيرد.

 طعم آن تلخ است و مصرف آن بيشتر در عصر و اوائل شب صورت مي‏گيرد. كشورهاى توليدكننده، مقادير انبوهى محموله‏ هاى منجمد، خشك و واكيوم شده خات را به اروپا و ساير نقاط جهان ارسال مي‏كنند. اين محموله در كشورهاى مزبور توسط اتباع كشورهاى توليد كننده مصرف مي‏شود. برخى كشورها جهت محدود كردن واردات يا مصرف خات تدابيرى اتخاذ كرده ‏اند. خات در حال حاضر تحت كنترل مقررات بين ‏المللى قرار ندارد.

  • كراتم

درختى است كه در تايلند مي‏ رويد. مردم آن سرزمين برگهاى تازه آن را مي‏جوند و يا آن را خشك كرده مانند سيگار مي‏كشند. خاصيت ماده مؤثر اين درخت، توان ‏افزيى است و احساس نشاط و هوشيارى كاذب مختصرى نيز در مصرف‏كننده به وجود مى ‏آورد.

  • ناس

در بسيارى از منابع آمده است، ناس بوته ‏اى است كه در افغانستان و پاكستان مى ‏رويد. برگهاى آن را اگر تازه باشد ، مي‏جوند و خشك كرده آن را مثل حنا كوبيده در زير لثه قرار مي‏دهند. براى تأثير بهتر و بيشتر، كمى خاك سيگار يا آب آهك به آن اضافه مي‏كنند. مصرف‏ كنندگان آن احساس گرمى و نشاط مي‏كنند، ولى اثر آن به مراتب از ساير مواد محرك كمتر است.

  • آمفتامين

گروه وسيعى از داروهاى محرك (توان‏ افزا) هستند كه باعث تحريك و فعاليت سلسله اعصاب مركزى مى ‏شوند و به اشكال قرص، كپسول، پودر و ميع وجود دارند.

مراحل اعتياد :

۱- مرحله آشنايى
ا
ين مرحله با تشويق ديگران (مخصوصاً دوستان ناباب) يا از روى غرور و كنجكاوى خود فرد شروع مي ‏شود.

۲ ـ مرحله شك و ترديد :
در اين مرحله فرد با مبارزه با اميال خود مي ‏پردازد.

۳ ـ مرحله اعتياد واقعى :
در صورت ادامه مصرف در مرحله شك و ترديد فرد به مرحله اعتياد واقعى مى رسد. در اين مرحله پديده «تحمل» باعث مي‏شود كه فرد به مرور زمان بر ميزان مصرف خود بيفزايد تا به نشئگى قبلى برسد.

توصيه پيشگيرانه (دوستانه) به جوانان و نوجوانان

 ۱. خطرات و عوارض مصرف مواد اعتياد‏آور را خوب بشناس. ۲. به هر كس كه به تو مواد تعارف كرد محكم و قاطع بگو «نه» اينكه ما بتوانيم به دوست خودمون «نه» بگيم خودش يك هنر است. افراد خوش فكر هر تعارفى كه مخالف سلامتى شونه براحتى رد مى‌كنن. ۳. جوابهايى از قبل براى اصرار زياد اطرافيانت آماده كن. پيشاپيش به اين جمله ‏ها فكر كن «خيلى كيف  داره» ، «شنگول ميشي» ، «سرحال ميشي» و اگر كمى ترديد كنى ميگن: «بچه ننه‏ اي» ، «‌ترسويي» ، «اول تجربــــه كن بعد بگو بده» ، «هنوز مرد نشدي»، «پس چرا فلانى كشيد و معتاد نشد ؟ و … ۴. موادمخدر را حتى يك بار هم امتحان نكن. هيچكس توى دنيا نمي‏تونه به تو اطمينان بده كه يكبار مصرف كردن معتادت نمي‏كنه. اصلاً مگه معتادى وجود داره كه بخاطر معتاد شدن مصرف مواد را شروع كرده باشه؟ پس اين همه معتاد از كجا اومدن؟!!! يا دوست دارى پريدن از طبقه بيستم يك ساختمان يا لمس كردن سيم‏هاى بدون روكش برق را حتى براى يك بار هم امتحان كني؟ ۵. يادت باشه كه كشيدن سيگار مقدمه ا‏يه براى اسارت در چنگال اعتياد به موادمخدر. ۶. از رفت و آمد در مكان‏هاى آلوده و دوستى با افراد مشكوك پرهيز كن. ۷. از دوستى با افرادى كه اختلاف سنى اونا با تو زياده خوددارى كن. ۸. مواد اعتيادآور سم كشنده ا‏يه كه اثراتش به تدريج ظاهر مي‏شه.
 ۹. به صحبت‏هاى پدر و مادرت كه خيرخواه‏ترين دوستان تو هستن اطمينان كن. ارتباطت را با اونا محكم كن.

 ۱۰. اعتقادات و پايبندى مذهبى خودتو تقويت كن.

 ۱۱. با مطالعه، ورزش و تفريحات سالم براى اوقات فراغت خودت برنامه ‏ريزى كن.

 ۱۲. اونى كه موادمخدر رو به جوونا معرفى مي‏كنه، چهره ‏اش فرقى با ديگران نداره. پس دوستان و نزديكان خودتو خوب بشناس.

 ۱۳. بعضي‏ها فكر مي‏كنن با بقيه فرق دارن و هر وقت كه اراده كنن مى‌تونن مصرف مواد رو كنار بگذارن، در حالى كه اين طرز تفكر منجر به اعتياد مي‏شه.

 ۱۴. به هنگام سختى و ناراحتى با پدر و مادر و يا يك بزرگتر مطمئن و قابل اعتماد مشورت كن.

 ۱۵. اگه نمى‌تونى حرفتو به اونا بزنى مشاورين نيروى انتظامى با جان و دل حرفهاى تو رو مي‏شنون و كمكت مي‏كنن.

بيشترين تأثير مخرب اعتياد بر اركان خانواده وارد مى آيد، همانطورى كه مؤثرترين عامل پيشگيرى از اعتياد نيز نهاد خانواده است.

توصيه پيشگيرانه به والدين
 ۱. درباره مواد اعتيادآور (علل و عوامل مؤثر در مصرف مواد، خطرات، عوارض و علائم آن) اطلاعات كافى كسب كنيد.
 ۲. مهارت‏هاى تربيتى خود را افزيش دهيد. ۳. الگوى مناسبى براى فرزندان خود باشيد و هرگز بر خلاف گفته خود عمل ننمائيد. ۴. فضايى ايجاد كنيد كه فرزندانتان در آن احساس آرامش كنند. ۵. به صحبت‏هاى فرزندانتان خوب گوش كنيد. با لبخند، تكان دادن سر و استفاده از جملات مثبت نظير «چقدر جالب»، «من اين را نمي‏دانستم» و … آنها را به گفتن بيشتر تشويق كنيد. ۶. شرايطى ايجاد كنيد كه شما را محرم اسرار خود بدانند. ۷. از فرزندانتان انتظار نداشته باشيد آرزوهاى برآورد نشده شما را تحقق بخشند. ۸. از قبل، خود را براى پاسخگويى به سئوالات كنجكاوانه فرزندانتان آماده نمائيد.
ممكن است روزى از شما بپرسند كه آيا تاكنون مواد مصرف كرده ‏ايد؟ اين فرصت خوبى است كه علت عدم مصرف خود را به زبان سال‏هاى جوانى به آنها منتقل كنيد، يا اگر احياناً قبلاً مصرف كرده ا‏يد علت گرايش خود به مواد و سپس كنار گذاشتن آن را به ايشان بگوئيد و اينكه حالا چرا مي‏خواهيد ايشان اشتباه شما را تكرار نكنند. بياد داشته باشيد كه نبايد مسائل را بيش از اندازه تشريح كنيد مبادا كنجكاوى آنها برانگيخته شود.

 ۹. با تقويت قدرت اعتماد به نفس، تصميم‏ گيرى و از بين بردن افسردگى وكم رويى فرزندان، آنها را در برابر شرايط آسيب‏ زا مقاوم سازيد.

 ۱۰. راه مقاومت و پايدارى در برابر فشار همسالان را در خصوص مصرف موادمخدر به فرزندانتان بياموزيد تا از «نه» گفتن به آنها نهراسند.

 ۱۱. موانع رابرداريد. به فرزندانتان انگيزه داده و از آنها حمايت كنيد.

 ۱۲. وقت بيشترى را با فرزندانتان صرف كنيد. با آنان به رستوران، پارك، كوه، سينما و … برويد. باتفاق آنان به موسيقى گوش دهيد و از همه مهمتر به آنان ابراز عشق كنيد و بگوييد كه دوستشان داريد.

 ۱۳. سعى كنيد حتى آهنگ صدايتان ملايم و دوستانه باشد.

 ۱۴. مواضع خود را برابر سيگار، موادمخدر و الكل مشخص نموده، صريحاً آنرا به زبان بياوريد.

 ۱۵. عقايد خود را به زور به آنها تحميل نكنيد.

 ۱۶. نظم و قانون مناسب و سازنده مشخصى در خانواده برقرار سازيد و براى سرپيچى از آن تنبيهات مناسبى در نظر بگيريد و قاطعانه آنرا به مرحله اجرا در آوريد.

 ۱۷. سعى كنيد در ساعات غذا خوردن همه اعضاء خانواده را دور هم جمع كنيد.

 ۱۸. فرزندان خود را قبل از رسيدن به سنين بحرانى نسبت به مضرات و عواقب ويرانگر مصرف موادمخدر آگاه سازيد.

 ۱۹. آنان را بيش از اندازه و بطور اغراق‏ آميز نترسانيد.

 ۲۰. از چگونگى دوست‏يابى و معاشرت فرزندان خود با ديگران آگاه باشيد. با والدين دوستانشان ارتباط برقرار كنيد. در صورتى كه به منزل دوستشان رفتند حتماً از حضور والدين ايشان در منزل مطمئن شويد و به حضور ساير اعضاء خانواده اكتفا نكنيد.

 ۲۱. به نحوه خرج كردن پول توسط فرزندانتان اهميت بدهيد.

 ۲۲. براى اوقات فراغت آنان برنامه ‏ريزى كنيد. همواره آنان رابه مطالعه، ورزش و تفريحات سالم ترغيب نمائيد و زمينه اين امور را برايشان فراهم كنيد.

 ۲۳. زمان مناسبى را به گفتگو اختصاص دهيد. چرا كه فرزند شما ارزش نصايحتان را با ارزش زمانى كه به آن اختصاص داده ا‏يد مي ‏سنجد.

 ۲۴. راهنمايي‏هاى خود را از طريق مربيان و دبيرانشان به آنها منتقل كنيد. جوانان باورها و ارزش‏هاى خود را دارند. طبيعتاً اگر والدين بهترين نصايح را هم بگويند ممكن است آنها را نپذيرند. شنيدن نصايح شما از زبان مربيان و دبيرانشان تأثير بيشترى بر آنها مي ‏گذارد.

 ۲۵. بين فرزندانتان تبعيض قائل نشويد.

 ۲۶. تفكر انتقادى را كه از ويژگي‏هاى دوران بلوغ و نوجوانى است، در فرزندان خود سركوب نكنيد.

 ۲۷. آنان را به رعايت اصول مذهبى و انجام فرائض دينى تشويق كنيد.

 ۲۸. در انجام فعاليت‏هاى منطقى به فرزندان خود استقلال و آزادى بدهيد.

 ۲۹. در رفتارهاى خود بيشتر دقت كنيد. ممكن است با تمسخر يك معتاد و يا صحبت كردن با لحن افراد معتاد پيامى نادرست به فرزندتان منتقل كنيد.

 ۳۰. اگر مي‏خواهيد مانع پويايى و رشد جسم و روان فرزندانتان نشويد، از انتقاد غيرسازنده، تمسخر و شرمنده كردن آنان مخصوصاً درمقابل ديگران جداً بپرهيزيد.

 ۳۱. فرزندانتان را به خاطر رفتارهاى مثبت آنان تشويق كنيد.

 ۳۲. در موقعيت‏هاى بحراني، فشارها و تنش‏هاى روحي، راهنما و همراه فرزندان خود باشيد.

 ۳۳. هرگز فضاى خانه را متشنج ننموده و از مشاجره و بحث‏هاى بيهوده بپرهيزيد.

 ۳۴. مسئوليت و تكليفى به فرزندان خود بدهيد كه با توان آنان متناسب باشد.

 ۳۵. در روابط خود با فرزندانتان همواره صادق و مهربان باشيد.

 ۳۶. از تنها گذاشتن فرزندان خود در منزل، بويژه هنگامى كه به مسافرت يا ميهمانى مي‏رويد جداً خوددارى نمائيد.

 ۳۷. به حس ششم خود توجه كنيد. هر گاه در درون خود احساس كرديد كه مشكل خاصى وجود دارد حتماً آنرا جدى بگيريد.

 ۳۸. در صورت شك و ترديد، وسائل شخصى و لباسهاى فرزندانتان را مخفيانه بازرسى نمائيد.

 ۳۹. ترحم به معتادين محله ‏تان را خيانت به فرزندان خود بدانيد.

 ۴۰. همواره در نظر داشته باشيد كه خانواده‏ ها در زمينه پيشگيرى از اعتياد نقش بسيار مؤثرترى در مقايسه با نيروى انتظامى و ساير سازمان‏هاى مسئول بر عهده دارند.

 ۴۱. رعايت بسيارى از نكات مذكور منحصر به والدين نبوده بلكه ساير اعضاء خانواده بويژه برادران و خواهران بزرگتر را نيز در برمي ‏گيرد و چه بسا تاثيرپذيرى جوانان و نوجوانان از آنها در بسيارى از موارد بيش از پدر و مادر باشد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

درمان زنبور گزيدگي

گر چه حشرات زيادي با گزش انسان براي او مشكل ايجاد مي كنند ولي حشراتي كه با احتمال بيشتري باعث مشكلات پزشكي مي شوند شامل زنبور عسل(Bee )، زنبورهاي معمولي(Wasp) ،مورچه ها ( شامل مورچه آتشين يا (fire ant)است، كه تمام اينها مربوط به خانواده غشاء بالان(Hymenoptera) مي باشند و  بعلت اينكه حشرات بصورت دست جمعي زندگي مي كنند، اگر يكي از آنها شما را نيش بزند ممكن است شما توسط تعداد زياد ديگري از اين حشرات همزمان گزيده شويد و اين مشكل را شديدتر مي كند.


خطرات ناشي از زنبور گزيدگي

 سم زنبور باعث آسيب به بدن انسان مي شود كه اين آسيب اكثراً محدود به ناحيه نزديك گزش مي باشد و گاهي باعث عوارض خطرناكي مي شود كه مي تواند تهديد كننده حيات باشد كه واكنشهاي حساسيتي و آلرژيك از جمله اين موارد است .

۱.خطرات ناشي از زنبور گزيدگي

واكنشهاي آلرژيك ( حساسيتي ): اين حالت باعث اكثر موارد مرگ و مشكلات وخيم در زنبور گزيدگي مي شود و در افرادي رخ مي دهد كه سيستم ايمني آنها به زهر زنبور حساس است و پس از گزش توسط زنبور بدن آنها واكنش شديدي را به آن از خود نشان مي دهد. اين افراد مكرراً واكنشهاي حساسيتي را در گزش توسط نوع خاصي از حشرات در گذشته گزارش مي دهند .

- حداقل ۱۰۰ مورد مرگ در سال ناشي از واكنشهاي حساسيتي گزش حشرات در آمريكا رخ مي دهد( مقايسه كنيد با كمتر از ۱۰ مورد مرگ در سال در اثر مار گزيدگي ) و واكنشهاي مرگبار حساسيتي اغلب ( و نه هميشه ) در كساني رخ مي دهند كه سابقه قبلي حساسيت به نيش حشره اي خاص را داشته اند.

- اگر چه گزشهاي چندگانه خطر بيشتري براي واكنشهاي آلرژيك تهديدكننده حيات دارند ولي بياد داشته باشيد كه واكنش مرگبار آلرژيك و مرگ حتي با يك گزش زنبور در شخصي كه هيچ سابقه قبلي واكنش حساسيتي ندارد نيز مي تواند رخ دهد.

اكثريت واكنشهاي حساسيتي خطرناك و مرگبار و همچنين اكثريت موارد مرگ در ساعت اول پس از گزش رخ مي دهد و براي همين مراقبتهاي فردي و سريع پزشكي در فرد مشكوك به واكنشهاي حساسيتي يك امر حياتي است. در موارد نادري هم واكنشهاي مرگبار و كشنده در ۴ ساعت اول پس از گزش اتفاق نمي افتد و با تاخير خود را نشان مي دهد پس در هر حال بايد بيمار تحت مراقبت باشد.
۲.ساير عوارض:

در افراد غير حساس به نيش زنبور، گرچه گزش زنبور دردناك است ولي باعث مسأله جدي نمي شود ولي در همين افراد نيز گزشهاي چندگانه و زياد باعث عوارض شديدي مثل تخريب ماهيچه اي  و يا نارسائي كليوي  و حتي در موارد نادر باعث  مرگ   مي شود.

- اين عوارض شديد خصوصاً در كودكان، افراد سالمند، بيماراني كه ضعيف هستند، بيشتر ديده مي شود . اين عوارض وخيم مي تواند در چند ساعت اول پس از گزش ديده شود و يا چند روز تأخير پس از گزش ايجاد شوند.

-توجه داشته باشيد حتي يك گزش در ناحيه دهان يا گلو (خصوصاً در بچه ها)
مي تواند ورمي ايجاد كند كه باعث انسداد راه هوائي شود.

خطرات ناشي از زنبور گزيدگي

شدت علائم زنبور گزيدگي به چند عامل بستگي دارد كه شامل: نوع زنبور، محل گزش، تعداد گزش، حساسيت فرد گزيده شده به سم حشره است.

مشكلات پزشكي ناشي از زنبور گزيدگي به دو دسته بزرگ تقسيم مي شود.

الف - واكنشهاي موضعي كه ناحيه نزديك به محل گزش را درگير مي كند:

-  درد، قرمزي، تورم، خارش در محل گزش

- گاهي واكنشهاي بزرگي (بزرگتر از cm۱۰) در طول ۳۶-۱۲ ساعت پس از گزش اتفاق
مي افتد.

- عفونت باكتريائي پوست گر چه شايع است ولي در طول ۳۶-۱۲  ساعت اول پس از گزش و گاهي  حتي پس از چند روز اتفاق مي افتد.

ب -واكنشهاي حساسيتي و غير موضعي ( كه قسمتهاي  مختلف بدن را كه دور از محل گزش قرار دارند، گرفتار مي كند.)

- كهير ( تورم خارش دار در روي سطح پوست )

- ورم در ناحيه گلو و دهان يا هر دو

-تنفس مشكل و صدا دار

- تهوع و استفراغ

-اضطراب

- درد در قفسه سينه

- كاهش فشار خون ( حالت ضعف و بي حالي)

- در موارد شديد كاهش هوشياري فرد و تنفس بسيار مشكل و حتي مرگ.

· چه موقع بايد به دنبال مراقبتهاي پزشكي بود

 همانطور كه بعداً در قسمت درمان خواهيم گفت، اكثر موارد زنبور زدگي در منزل درمان
مي شوند و فقط بعضي از آنها نياز به مراقبتهاي پزشكي دارند كه اين موارد شامل :

- وجود يك واكنش موضعي بزرگ ( بزرگتر از cm  ۲۵ )

- وجود شواهد عفونت( افزايش درد، ورم، قرمزي و خروج چرك از محل و يا تب) در محل گزش.

-  ادامه يافتن علائم براي بيش از ۲-۱ روز

- وجود شك به واكنشهاي خطرناك حساسيتي كه در اين صورت بايد سريعاً با اورژانس تماس گرفت تا فرد به مركز اورژانس برده شود ( خود فرد نبايد با وسيله نقليه خود بطرف مركز اورژانس برود زيرا اگر مبتلا به واكنشهاي حساسيتي باشد ممكن است دچار كاهش هوشياري شده و باعث تصادف شود.)

اما علائمي كه در صورت وجود آنها بايد به واكنشهاي حساسيتي شك كرد شامل موارد زير است:

-تنفس مشكل

- اختلال در تكلم

- التهاب دهان يا حلق

-بثورات و لكه هاي جوش مانند در سراسر بدن

-كاهش سطح هوشياري و غش كردن (faintness)

-اگر بيش از ۲۰-۱۰ گزش خصوصاً توسط زنبورهاي معمولي ( Wasp) و يا گزش در
بچه ها و يا سالمندان و يا بيماراني كه دچار يك بيماري زمينه اي ديگري بوده رخ داده باشد.

-اگر گزش در دهان يا حلق خصوصاً در كودكان رخ دهد و يا بيش از يك گزش در در اين نواحي رخ دهد.

- اگر گزش مستقيماً كره چشم را درگير كند.

- اگر بيمار گزيده شده توسط همان حشره اي كه قبلاً گزيده شده واكنش حساسيتي داده است، مجدداً گزيده شود، حتي اگر در گزش فعلي علائم حساسيتي نداشته باشد بهتر است اين بيمار در مركز اورژانس درمان شود زيرا ممكن است اين افراد بطور ناگهاني بطرف واكنشهاي حساسيتي شديد سوق پيدا كنند.

-  اگر يك واكنش موضعي بزرگ (بزرگتر از cm ۲۵)ايجاد شود و يا شواهد در محل گزش ايجاد شود. (مثل درد، ترشح چرك، تب و …) بهتر است به يك مركز درماني مراجعه كنيد.
 

·چه موقع بايد به دنبال مراقبتهاي پزشكي بود

در درمان زنبور گزيدگي توجه به اين نكته ضروري است كه هيچ پادزهر اختصاصي براي سم زنبور وجود ندارد و درمان بستگي به شدت علائم بيمار دارد و قسمت اصلي درمان، مقابله با واكنشهاي حساسيتي و آلرژيك ناشي از گزش مي باشد و اگر اين درمانها به موقع صورت گيرند در بسياري از موارد قادر به كنترل اين واكنشهاي حساسيتي مي باشند.

۱. درمان در منزل

- خيلي از گزشهاي ساده در يك بيمار غيرحساس، به چيزي بيشتر از مراقبتهاي اوليه در خانه نياز ندارند.

-با استفاده از لباس مناسب و استفاده از اسپري هاي دافع حشرات و كلاً در صورت امكان اجتناب از رفتن به اين مناطق مي توان از گزشهاي بيشتر جلوگيري كرد.

-در صورت گزش در منزل بلافاصله نيش حشره ( كه خصوصاً در مورد زنبور عسل معمولاً در پوست باقي مي ماند ) را بيرون آوريد، زيرا اين نيش كه به كيسه حاوي سم حيوان متصل است تا مدتي پس از گزش با انقباضات خود به تزريق سم زنبور بداخل بدن فرد ادامه مي دهد و يك روش در آوردن آن، خاراندن محل گزش بوسيله يك كارت اعتباري است كه البته اصل مهم در آوردن سريع نيش از بدن مي باشد و روش آن از اهميت كمتري برخوردار است.

- محل گزش را با آب و صابون شسته و روي آن را با پماد آنتي بيوتيك بپوشانيد.

-قراردادن يخ روي محل گزش مي توند باعث تخفيف درد شود كه مي توان در هر ساعت، ۲۰ دقيقه از يخ استفاده كرد. البته بايد بين محل گزش و يخ يك پارچه تميز قرار داد تا از سرمازدگي پوست اجتناب شود.

- در صورت نياز از يك آنتي هيستامين مثل ديفن هيدرامين براي رفع خارش استفاده كنيد.

-براي كاهش درد نيز از استامينوفن و يا ايبوبروفن مي توان استفاده كرد.

-اگر بيش از ۱۰ سال از تزريق واكسن يادآور كزاز شما گذشته است با پزشك خود در مورد تجويز واكسن مشورت كنيد و در اكثر موارد زنبور گزيدگي همين توصيه ها كفايت مي كند ولي اگر واكنشهاي خطرناك مشاهده شد، اقدامات پزشكي پيشرفته تري مورد نياز است.

اگر شخصي كه توسط زنبور گزيده شد، قبلاً نيز در اثر گزش زنبور دچار واكنشهاي خطرناك حساسيتي شده است، بايد سريعاً از يك آنتي هيستامين (مثل ديفن هيدارمين) استفاده كرد و اگر علائم حساسيتي در او ايجاد شد با مصرف اپي نفرين (كه امروز بصورت كيتهاي اورژانس با دستور العمل ساده در دسترسي اين افراد مي باشد) كه قبلاً توسط پزشك براي آنها تجويز شده، به مقابله با اين علائم رفته و بايد سريعاً خود را به يك مركز مجهز برساند.
۲. اقدامات درماني در بيمارستان

- اگر شما درچار گزش منفرد و بدون علائم آلرژيك باشيد فقط به مراقبت از محل گزش
( مثل تميز كردن محل گزش و پماد آنتي بيوتيك ) نياز داريد. باقيمانده نيش بايد بيرون آورده شود و براي درمان خارش از آنتي هيستامين و براي درمان درد از استامينوفن استفاده ميشود و در صورت لزوم واكسن كزاز تزريق مي گردد .

- اگر فرد دچار علائم خفيف آلرژيك باشد ( مثل ايجاد بثورات پوستي و خارش ولي بدون اختلال در تنفس و علائم حياتي ) در اين حالت از يك آنتي هيستامين و گاهي داروهاي استروئيدي استفاده ميشود. همچنين در اين حالت ممكن است از تزريق اپي نفرين نيز استفاده شود. پس از اين درمانها و طي زماني كه فرد تحت نظر در بيمارستان بوده،  مرخص شده و به خانه باز ميگردد.

-  اگر فرد گزيده شده دچار علائم شديد واكنشهاي آلرژيك شود (مثل كاهش فشار خون، مشكلات شديد تنفسي و يا ورم شديد ناحيه دهان و گلو كه را تنفسي را ببندد) آنوقت مبتلا به يك موقعيت تهديد كننده حيات شده كه سريعاً بايد وارد عمل شد و درمان آن شامل جايگذاري لوله تنفسي در داخل ناي بيمار و تزريق وريدي آنتي هيستامين، داروهاي استروئيدي و اپي نفرين و همچنين تزريق مايعات وريدي براي مقابله با كاهش فشار خون بيمار مي باشد. اين بيماران بايد براي مدتي در بيمارستان بستري بود و حتي گاهي نياز به بستري در بخش مراقبتهاي ويژه پيدا ميكنند .

- اگر فرد دچار گزشهاي چندگانه (پيش از ۲۰-۱۰ گزش) بود ولي هيچ علامتي از واكنشهاي حساسيتي نداشت باز نياز به تحت نظر گرفتن فرد بمدت طولاني حتي بستري در بيمارستان دارد ، زيرا در اين افراد احتمال اينكه واكنشهاي خطرناك ايجاد شود، زياد ميباشد .

- اگر گزش در ناحيه دهان و يا حلق رخ داده است باز بعلت خطر انسداد مسير تنفسي بايد تحت نظر باشند و در صورت ايجات عوارض خطرناك مراقبتهاي شديدتري از آنها بعمل مي آيد .

-اگر كره چشم مورد گزش قرار گيرد حتماً بايد با يك چشم پزشك در درمان اين مورد مشورت شود .
 

اقدامات بعدي :         

- پيگيري :   

اگر شما از كيتهاي اورژانس حاوي اپي نفرين ( براي مثال EpipEn) براي مقابله با اين وضعيت استفاده كرده ايد سريعاً اين كيتها را جايگزين كنيد تا براي موقعيتهاي بعدي نيز اين كيتها در دسترس شما باشد .

-  اگر پس از ترخيص دچار مشكلات تنفس شديد و يا تورم درگلو و دهان داشتيد، سريعاً به مركز اورژانس باز گرديد. اگر پس از مراجعت به منزل با كاهش حجم ادرار يا تيره رنگ شدن آن مواجه شديد ( خصوصاً اگر دچار گزشهاي چندگانه شده بوديد ) سريعاً بايد به پزشك خود اطلاع داده و دوباره به مركز اورژانس برويد .

-اگر متوجه عفوني شدن محل گزش شديد باز بايد براي درمان عفونت به پزشك مراجعه كنيد .

- اگر شما پس از گزش مبتلا به يك واكنش آلرژيك شديد گشتيد، بايد با پزشك خود در مورد استفاده از كيتهاي حاوي اپي نفرين كه روش استفاده آساني دارند، مشورت كرده و درصورت لزوم آنرا تهيه كنيد تا در موارد خطرناك از آن استفاده نمائيد.

· پيشگيري :

استفاده از روشهاي زير ميتواند در جلوگيري از زنبورگزيدگي مؤثر  باشد .

- خصوصاً اگر جزء افرادي هستيد كه به زنبور واكنش شديد حساسيتي نشان داده ايد، بايد از اين حشره اجتناب كرد و خصوصاً به مناطقي كه داراي كندوي زنبور ميباشند نزديك نشويد.

- به هيچ وجه كندوي زنبور را دستكاري نكرده و آنها را تحريك نكنيد .

- در هنگام كار با وسائل موتوري مثل ماشين چمن زني نيز مراقب باشيد براي اينكه ، اين وسائل هم حشرات را تحريك ميكنند .

-اگر زنبورر را در نزديكي خود ديديد بجاي نابود كردن آن با وسائل مثل مگس كش موقتاً آن منطقه را ترك كنيد .

-اگر در مناطقي از طبيعت كه حشرات زياد وجود دارد، حضور پيدا كرديد سعي كنيد از لباسهاي بارنگ روشن ، عطرهاي بسيار خوشبو و قوي و يا بردن نوشيدنيهاي شيرين اجتناب كنيد زيرا تمام اين موارد باعث جذب زنبورها بطرف شما ميشوند.

-در هنگام حضور خود در طبيعت از پيراهنهاي آستين بلند  و شلوار و نه شلوارك استفاده كنيد .

- اگر سابقه واكنشهاي شديد آلرژيك به نيش زنبور را داريد، بايد استفاده از اپي نفرين را آموخته تا قبل از رسيدن به مركز اورژانس آنرا تزريق كنيد. اين اقدام مي تواند نجات دهنده جان شما باشد. در ضمن بايد شما اين كيتها را در چند جا داشته باشيد مثل داخل اتومبيل، منزل، محل كار، داخل كيف خود و … تا در همه موقعيتها در دسترس باشد .

- اگر فرد سابقه واكنشهاي حساسيتي شديد به نيش زنبور دارد بايد از پزشك خود در مورد مشاوره با يك متخصص آلرژي مشورت بخواهد . اين متخصصان در روشي كه بنام « ايمن درماني » معروف است با تزريق مقادير بسيار كم سم  زنبور به فرد بطور متوالي باعث حساسيت زدائي فرد به آن شده و احتمال ايجاد واكنشهاي خطرناك در آينده را از ۶۰% تا ۵% كاهش مي دهند.

·عاقبت بيماران زنبور گزيده :

در كل اكثر بيماران كه يك يا تعداد معدودي گزش دارند مشكل خاصي نخواهند داشت و درد و خارش هم  فقط در طول روز اول پس از گزش آنها را آزار خواهد داد .

ولي در افرادي كه گزشهاي چندگانه دارند گاهي عوارض خطرناك  تاخيري از خود نشان ميدهند (حتي اگر افراد غير حساس به نيش زنبور باشند) و بنابراين اين بايد با مراقبتهاي پزشكي اوليه از شدت اين عوارض كاست .

مشكل اصلي در زنبورگزيدگي مربوط به افرادي است كه واكنش حساسيتي از خود نشان ميدهند كه نياز به مرقبتهاي پزشكي اورژانس براي كاهش بروز عوارض خطرناك و حتي مرگ دارند. هرگونه تاخير در اين مراقبتها ميتواند به قيمت جان فرد زنبور گزيده تمام شود، اگر چه گاهي در اين بيماران حتي با مراقبتهاي اورژانس و به موقع نيز شاهد عوارض شديد و حتي گاهي مرگ نيز خواهيم بود .
 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چگونه به مصدومان حوادث رانندگي كمك كنيم ؟

حوادث‌ رانندگي‌
 
 
شدت‌ حوادث‌ رانندگي‌ از سقوط‌ دوچرخه‌ تا تصادف‌ شديد با اتومبيل‌، متفاوت‌ است‌. محل‌ حادثه‌ اغلب‌ به‌ دليل‌ ترافيك‌ در حال‌ حركت‌، پر از خطرهاي‌ جدي‌ است‌.

بي‌خطر كردن‌ محل‌ حادثه‌ قبل‌ از حاضر شدن‌ بر سر مصدومان‌، بسيار حياتي‌ است‌. اين‌ اقدام‌ به‌ شما امكان‌ مي‌دهد كه‌ از خود، مصدوم‌ و ساير افراد عبوركننده‌ از جاده‌، حفاظت‌ كنيد. به‌ محض‌ بي‌خطر شدن‌ محل‌، به‌ سرعت‌ وضعيت‌ مصدومان‌ را ارزيابي‌ كرده‌، درمان‌ را اولويت‌بندي‌ كنيد. به‌ مصدوماني‌ كه‌ به‌ كمك‌هاي‌ اورژانس‌ نياز دارند، قبل‌ از ديگران‌ رسيدگي‌ كنيد.
 
بي‌خطر كردن‌ محل‌
- ابتدا از امنيت‌ خود مطمئن‌ شويد و از انجام‌ كاري‌ كه‌ ممكن‌ است‌ شما را به‌ مخاطره‌ بيندازد، پرهيز كنيد.
- اتومبيل‌ خود را در محلي‌ امن‌ و كاملاً با فاصله‌ نسبت‌ به‌ محل‌ حادثه‌ پارك‌ كنيد و چراغ‌هاي‌ خطر آن‌ را به‌ حالت‌ چشمك‌زن‌ قرار دهيد.
- هرگز در عرض‌ يك‌ جاده‌ عريض‌ ندويد.
- در شب‌، لباسي‌ بپوشيد يا چيزي‌ حمل‌ كنيد كه‌ روشن‌ يا منعكس‌كننده‌ نور باشد و از چراغ‌قوه‌ استفاده‌ كنيد. پس‌ از انجام‌ موارد فوق‌، احتياط‌هاي‌ كلي‌ زير را رعايت‌ كنيد:
- چند ناظر را براي‌ هشدار دادن‌ به‌ ساير رانندگان‌ و كاستن‌ از سرعت‌ آنها روانه‌ كنيد.
- حداقل‌ به‌ فاصله‌ ۴۵ متر از محل‌ حادثه‌ در هر دو طرف‌ آن‌، مثلث‌ يا چراغ‌ هشداردهنده‌ قرار دهيد.
موتور تمام‌ وسايل‌ نقليه‌ آسيب‌ديده‌ را خاموش‌ كرده‌، در صورت‌ امكان‌، مخزن‌ سوخت‌ را در ماشين‌هاي‌ ديزلي‌ و موتور سيكلت‌ها خاموش‌ كنيد.
- وسيله‌ نقليه‌ را بي‌حركت‌ كنيد. اگر وسيله‌ نقليه‌ روي‌ چهارچرخ‌ است‌، ترمز دستي‌ را كشيده‌، اتومبيل‌ را در دنده‌ قرار دهيد و يا چند قطعه‌ سنگ‌ بزرگ‌ را درست‌ در جلوي‌ چرخ‌ها بگذاريد. اگر وسيله‌ نقليه‌ چپ‌ كرده‌ است‌، سعي‌ نكنيد آن‌ را برگردانيد اما از واژگون‌ شدن‌ آن‌ پيشگيري‌ كنيد.
- مراقب‌ خطرهاي‌ فيزيكي‌ باشيد. اطمينان‌ حاصل‌ كنيد كسي‌ سيگار نمي‌كشد. گروه‌ خدمات‌ اورژانس‌ را از وجود خطوط‌ نيروي‌ آسيب‌ديده‌، سوخت‌ پخش‌ شده‌ و هرگونه‌ وسيله‌ نقليه‌اي‌ كه‌ نشانه‌ «خطر شيميايي‌» دارد، آگاه‌ سازيد.
 
نشانه‌هاي‌ خطر شيميايي‌ پلاك‌ خطر شيميايي‌ (شكل‌ زير) نشان‌ مي‌دهد كه‌ وسيله‌ نقليه‌ در حال‌ حمل‌ يك‌ ماده‌ خطرناك‌ است‌. ماهيت‌ اين‌ خطر بالقوه‌ با يك‌ نشانه‌ (شكل‌هاي‌ سمت‌ راست‌) مشخص‌ مي‌شود. خدمات‌ اورژانس‌ قادر به‌ تفسير اين‌ اطلاعات‌ خواهد بود.
مواد خطرناك‌
در هر حادثه‌ (رانندگي‌) ممكن‌ است‌ عوارضي‌ مثل‌ ريزش‌ مواد خطرناك‌ يا فرار گازهاي‌ سمي‌ رخ‌ دهد. ناظران‌ را از صحنه‌ حادثه‌ دور كرده‌، موافق‌ جريان‌ باد بايستيد. به‌ علامت‌هاي‌ «خطر شيميايي‌» روي‌ وسايل‌ نقليه‌ توجه‌ كرده‌، گروه‌ خدمات‌ اورژانس‌ را در جريان‌ قرار دهيد. اگر در مورد امنيت‌ خود يا مفهوم‌ يك‌ نشانه‌ مشكوك‌ هستيد، از محل‌ فاصله‌ بگيريد. در صورتي‌ كه‌ ريزش‌ مواد وجود دارد و يا روي‌ نوار بالا و چپ‌ علامت‌ «خطر شيميايي‌» حرف‌ « E » به‌ چشم‌ مي‌خورد (حرف‌ « E » به‌ معناي‌ خطر امنيت‌ عمومي‌ است‌)، به‌ دقت‌ مراقب‌ اوضاع‌ باشيد.
 
بررسي‌ وضعيت‌ مصدومان‌
به‌ سرعت‌ تمام‌ مصدومان‌ را ارزيابي‌ كنيد. اگر بيش‌ از يك‌ مصدوم‌ وجود دارد، ابتدا به‌ آنهايي‌ كه‌ ممكن‌ است‌ آسيب‌هاي‌ تهديدكننده‌ حيات‌ (مثل‌ سوختگي‌ يا زخم‌ شديد) داشته‌ باشند، رسيدگي‌ كنيد.

در صورت‌ امكان‌، مصدومان‌ را در همان‌ وضعيتي‌ كه‌ با آنها مواجه‌ شديد، درمان‌ كنيد؛ تنها در صورتي‌ كه‌ مصدومي‌ در خطر باشد يا به‌ منظور ارايه‌ درمان‌ نجات‌بخش‌، مي‌توانيد وي‌ را جابه‌جا كنيد. محل‌ را به‌طور كامل‌ جستجو كنيد تا از مصدوماني‌ كه‌ به‌ مناطق‌ دورتر پرتاب‌ شده‌اند يا از آنهايي‌ كه‌ به‌ خاطر منگي‌، بي‌هدف‌ حركت‌ كرده‌ و از محل‌ دور شده‌اند، غفلت‌ نكرده‌ باشيد.

اگر مصدومي‌ در داخل‌ يا زير يك‌ وسيله‌ نقليه‌ گير افتاده‌ است‌، به‌ كمك‌ خدمات‌ آتش‌نشاني‌ و نجات‌ احتياج‌ خواهيد داشت‌. بنابراين‌ در اسرع‌ وقت‌ با اين‌ مراكز تماس‌ بگيريد.
 
نحوه‌ برخورد با مصدومان‌ داخل‌ وسيله‌ نقليه‌:
در زماني‌ كه‌ شما مصدوم‌ را از نظر وجود آسيب‌هاي‌ بالقوه‌ تهديدكننده‌ حيات‌ ارزيابي‌ مي‌كنيد، ناظران‌ مي‌توانند با نگه‌ داشتن‌ سر مصدوم‌، به‌ شما كمك‌ كنند.
در برخورد با يك‌ مصدوم‌، ابتدا يك‌ ارزيابي‌ اوليه‌ انجام‌ دهيد و در صورت‌ امكان‌، به‌ آسيب‌هاي‌ تهديدكننده‌ حيات‌ رسيدگي‌ كنيد. در مورد هر مصدومي‌ كه‌ در حوادث‌ رانندگي‌ آسيب‌ ديده‌ است‌، هميشه‌ فرض‌ كنيد كه‌ آسيب‌ گردن‌ (نخاع‌) وجود دارد و سر مصدوم‌ را تا رسيدن‌ نيروهاي‌ كمكي‌، با دست‌ نگه‌ داريد. در مدتي‌ كه‌ منتظر رسيدن‌ كمك‌هاي‌ تخصصي‌ هستيد، علايم‌ حياتي‌ مصدوم‌ (سطح‌ پاسخ‌دهي‌، نبض‌ و تنفس‌) را كنترل‌ و ثبت‌ كنيد .
 
نحوه‌ برخورد با مصدومان‌ روي‌ جاده‌:
پس‌ از اطمينان‌ از بي‌خطر بودن‌ اوضاع‌، مصدوم‌ را از نظر وجود آسيب‌هاي‌ تهديدكننده‌ حيات‌ بررسي‌ كنيد. مصدوم‌ را فقط‌ در صورتي‌ مي‌توانيد جابه‌جا كنيد كه‌ كاملاً ضرورت‌ داشته‌ باشد.
هشدار!
مصدوم‌ را حركت‌ ندهيد مگر وقتي‌ كه‌ قطعاً ضرورت‌ داشته‌ باشد.
اگر لازم‌ باشد مصدوم‌ را حركت‌ دهيد، روش‌ مورد استفاده‌ براي‌ جابه‌جا كردن‌ مصدوم‌ بسته‌ به‌ وضعيت‌ وي‌ و نيز وجود يا عدم‌ وجود نيروهاي‌ كمكي‌، فرق‌ مي‌كند (مبحث‌ « جابه‌جا كردن‌ بيماران‌ » را ببينيد).
از يك‌ ناظر بخواهيد كه‌ موقعيت‌ وسيله‌ نقليه‌ و مصدوم‌ را نشانه‌گذاري‌ كند؛ اين‌ اطلاعات‌ براي‌ پليس‌ مفيد است‌.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چگونه مي توان به فرد غش يا سنكوپ كرده كمك كرد ؟

غش يا سنكوپ

غش يا سنكوپ ، از دست دادن موقت هوشياري و بيهوشي در نتيجه نرسيدن خون كافي به مغز (كوتاه مدت) مي‌باشد.

هنگامي كه جريان خون مغز كم شود، بدليل اينكه مغز كنترل خود را روي اعضاء بدن از دست مي‌دهد، فرد قدرت و هوشياري خود را از دست داده و سقوط مي‌كند.

معمولا بعد از چند ثانيه يا چند دقيقه او دوباره هوشيار مي‌گردد. اما اگر سنكوپ با يك ناراحتي جدي پزشكي همراه باشد، بيمار ممكن است نيم ساعت يا بيشتر در حالت بيهوشي بماند.
علائم اخطار دهنده غش
احساس بد حالي و سستي و سرگيجه
رنگ پريدگي و پوست سرد و عرق‌دار
تهوع و استفراغ
گزگز دست و پاها
نبض ضعيف ، تنفس سطحي و افت فشار خون
اختلال بينايي بصورت سياهي رفتن چشم و احساس صدايي مثل سوت در گوش
از دست دادن تعادل و سقوط و بيهوش شدن
علل غش
علت آن ممكن است شوك هيجاني ، خستگي مفرط ، ايستادن طولاني ، گرما ، برخاستن ناگهاني از حالت خوابيده به نشسته يا ايستاده ، سوء تغذيه ، كم خوني ، فقدان هواي تازه و غيره باشد.

غش مي‌تواند در يك فرد كاملا سالم در نتيجه يك عكس‌العمل عاطفي طبيعي و يا در نتيجه بازتاب اختلال تنظيم فشار خون ، حادث ‌شود.

شنيدن ناگهاني اخبار خوب يا بد ، افت ناگهاني فشار خون يا قند خون و مسائل ديگر همگي باعث مي‌شوند جريان خون مغز كاهش پيدا بكند و فرد به طور موقت غش بكند.
سنكوپ يا غش واقعي ممكن است طي يكسري بيماريهاي قلبي و عروقي ، علل عصبي بيهوشي (مثل صرع) ، افت قند خون ، ديده شود.

البته بايد در نظر داشت كه شل شدن ناگهاني عروق بدن در اثر محركهاي داخلي يا خارجي مهمترين و شايعترين علت غش مي‌باشد مانند سنكوپ سينوس كاروتيد ، سنكوپ دفع ادرار ، سنكوپ سرفه و سنكوپ عصبي و قلبي.

غش قلبي
در ميان علل مختلفي كه براي غش ذكر شده، علل قلبي و عروقي نيز از جمله علل مهم و قابل بررسي غش مي‌باشند. غش قلبي ناشي از كاهش ناگهاني برون‌ده قلب ، در اثر سكته قلبي ، بيماري دريچه‌اي قلب ، تومورهاي دهليز چپ و آريتمي‌هاي قلبي (افزايش يا كاهش تعداد ضربان) مي‌باشد.
شايد يكي از مهمترين دلايل غش قلبي آريتمي‌هاي مختلف قلبي باشند كه باعث مي‌شود جريان خون به طور موثر برقرار نشود و خون كافي به مغز نرسد. از ميان اين آريتمي‌ها كند شدن و تند شدن شديد ضربان قلب را بايد نام برد، به گونه‌ا‌ي كه اگر ضربان قلب به كمتر از ۳۵ و بيشتر از ۱۸۰ ضربان در دقيقه برسد، فرد سنكوپ مي‌كند.

بلوكهاي قلبي و آريتمي‌هاي مختلف ديگر نيز ممكن است باعث كاهش برون ده قلبي و متعاقب آن ، سنكوپ گردند. سكته‌هاي شديد قلبي و تنگي دريچه آئورت نيز مي‌تواند با مكانيسمهاي خاص خود باعث غش قلبي شوند.

در هر صورت اگر شك به قلبي بودن علت غش برود بايد فرد توسط متخصص قلب و عروق بررسي شده و حداقل يك نوار قلبي از او گرفته شود تا در صورت وجود آريتمي‌ها درمان مناسب صورت گيرد.
اقدامات اوليه در غش
بايد بيمار در وضعيت درازكش قرار گيرد و پاهايش بالاتر از سرش قرار گيرد تا جريان خون برقرار شود. اگر امكان دراز كشيدن نباشد، بيمار در حالت نشسته سرش را خم كرده و وسط دو زانويش بگذاريد.
مي‌توان كمي آب سرد نيز به صورت بيمار پاشيد يا محركي دردناك (مثلا نيشگون) به او وارد كرد تا عروق به اصطلاح وارفته بار ديگر منقبض شوند.
سر بيمار را به عقب خم كنيد تا زبان او جلوي راه تنفسي را نگيرد. و همچنين سر بايد به يك سمت منحرف بشود تا مواد استفراغي به ريه بيمار نرود.
تا موقعي كه بيمار هوشيار نشده مايعات يا خوراكي ديگر به بيمار داده نشود، چون وارد ريه‌هاي او مي‌گردد.
اگر بيمار حين غش سقوط كرده بايد مطمئن شويد كه جايي از بدن او صدمه نديده است.
اگر هوشياري باز نگشت، ارزيابي علائم حياتي را انجام دهيد و در صورت لزوم اقدامات احياء قلبي و ريوي را انجام دهيد و بيمار را به مراكز درماني برسانيد.
با وجود اينكه مسئله غش مسئله ساده‌اي است، ولي مي‌تواند نشانه بيماري مهم قلبي و يا غيره باشد، پس در صورت تكرار حتما بايد بررسي شود



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۵۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

درهنگام آتش سوزي چه بايد كرد ؟

در هنگام آتش سوزي چه بايد كرد ؟
اقدامات احتياطي و ايمني مختلفي وجود دارد كه با بكاربردن آنها مي توان ريسك و خطر ناشي از خسارات را كم كرد.

حفاظت از خانه براي جلوگيري از ورود آتش، وظيفه شخص شماست؛ لذا براي كاهش اين خطر بايد مقاومت خانه، نوع ساختمان و نيز ماهيت گياهان اطراف محل را درنظر داشته باشيد.
قبل از هرچيز يك نكته را به يادداشته باشيد و آن اينكه درصورت مشاهده آتش سوزي با شماره ۱۲۵ تماس بگيريد و فكر نكنيد فردديگري حتماً تا حالا با آتش نشاني تماس گرفته است؛ موقعيت را دقيق و واضح شرح دهيد و به تمام سؤالات فرد مسئول، پاسخ دهيد.
● در برابر آتش چه بايد كرد؟
۱) به هنگام بروز آتش سوزي افراد خانواده كه براي آماده كردن شرايط منزل، وجودشان ضروري نيست، را از خانه خارج كنيد. افرادي كه داراي مشكل جسمي و ناتواني مي باشند و نيز كودكان و سالخوردگان بايد خيلي سريع از محل خارج شوند.
۲) لباس محافظ در برابر آتش بپوشيد.
۳) تمام اجسام سوختني را كه در اطراف منزل وجود دارد، مثل تيرهاي چوبي، ابزار چمن، منقل خوراك پزي، برزنت و…، از اطراف خانه دور كنيد و آنها را در جايي مناسب در بيرون از خانه قرار دهيد.
۴) اتاق زيرشيرواني، پنجره هاي پاسيو، تمامي درها، ازجمله در زيرزمين و طويله را از بيرون ببنديد. پرده و پارچه هاي قابل احتراق را از محل دور كنيد، تمام پوشش ها و حفاظ هاي غيرقابل احتراق پنجره ها را براي كاهش اثر تابشي گرما و آتش ببنديد.
۵) تمامي درها را براي جلوگيري از ورود جريان هوا ببنديد، دريچه هواي بالاي شومينه را بازكنيد اما در اصلي آن را ببنديد.
۶) شير اصلي گاز را ببنديد، به عبارت ديگر هر منبع اصلي اعم از گاز طبيعي، مخازن گازوييل يا پروپان را از محل منبع قطع كنيد.
۷) شلنگ هاي باغباني را به هم وصل كرده و استخر، وان، سطل هاي زباله و تمامي ظروف را از آب پركنيد.
۸) اگر در منزل پمپ هاي بنزيني داريد مطمئن شويد كه مخزن بنزين آنها پر است و در ضمن، خوب كار مي كنند.
۹) نردباني را براي مواقع لزوم، در محل مناسبي از خانه قرار دهيد.
۱۰) وسيله نقليه خود را در مسير ورودي قرار دهيد و پنجره هاي آن را ببنديد.
۱۱) درب بازكن هاي خودكار گاراژ را از كار بياندازيد، بطوري كه اگر برق قطع شود، بتوان درها را با دست بازكرد. سپس تمامي درهاي گاراژ را ببنديد.
۱۲) اوراق بهادار و ارزشمند و اشياي قيمتي را در داخل ماشين قرار دهيد و آماده باشيد كه به سرعت از گاراژ خارج شويد.
● اقداماتي براي ترك خانه
۱) همه چراغ هاي بيرون و يك چراغ را در هر اتاق روشن بگذاريد اين كار باعث مي شود حتي در دود سنگين هم خانه قابل ديد باشد.
۲) در و پنجره ها را بدون اينكه قفل كنيد ببنديد، تا درصورت نياز به ورود سريع و اطفاي حريق از سوي آتش نشانان، اين كار به راحتي انجام شود. البته تمام منطقه توسط نيروهاي پليس قرنطينه و مراقبت خواهد شد.
۳) توسط خودرو، خود را نجات دهيد
هرچند اين كار خطرناك است اما در تنها مواقع اضطراري همچون هجوم طوفان آتش، براي در امان ماندن بايد در وسيله نقليه خود بمانيد چراكه اين كار به مراتب از دويدن با پاي پياده بهتر است.
۴) پنجره ها و دريچه هاي هوا را ببنديد. به آرامي و با چراغ روشن رانندگي كنيد. مراقب ساير خودروها و عابرين باشيد و از ميان دود غليظ حركت نكنيد.
۵) اگر مجبور شديد بايستيد، دور از بوته ها و درختان حجيم خودروي خود را متوقف كنيد، چراغ هاي جلوي خودرو را همچنان روشن نگهداريد اما موتور را خاموش كنيد و پنجره ها و دريچه هاي هوا را ببنديد.
۶) در كف خودرو قرار بگيريد و روي خود را با يك كت يا پتو بپوشانيد.
۷) تا عبور جبهه اصلي آتش، در خودروي خود بمانيد.
۸) به خاطر داشته باشيد كه ممكن ا ست موتور خودرو خاموش شود و ديگر روشن نشود، همچنين ممكن است جريان هوا باعث تكان خوردن خودرو شود و يا دود و جرقه داخل خودرو شود كه در اين صورت دماي داخل بالا مي رود اما مخزن هاي فلزي بنزين به ندرت منفجر مي شود.
▪ چند نكته مهم
۱) اگر در خانه گير افتاده ايد خونسردي خود را حفظ كنيد؛ درصورتي كه جبهه آتش به طرف شما درحركت است، به داخل خانه پناه ببريد چون داخل خانه ايمن تر است و جبهه آتش قبل از اينكه خانه شما را بسوزاند و تخريب كند، از شما عبور كرده است.
۲) اگر در فضاي باز گرفتار شده ايد، بهترين سرپناه موقت، قرارگرفتن در يك منطقه دور ازمنابع سوخت مي باشد. در يك سراشيبي كوهستان، قرارگرفتن در قسمت پشت يك سراشيبي كوهستان از قرارگرفتن در دره هاي باريك، بريدگي هاي طبيعي و ستيغ كوه ايمن تر است.
۳) اگر جاده نزديك است، در امتداد جاده يا در داخل گودال يا نهر آب جاده به شكل روبه پايين قرار بگيريد و خودتان را با هرچيزي كه شما را از حرارت آتش حفظ مي كند، بپوشانيد.
۴) درصورت راه پيمايي در منطقه اي دور از نواحي مسكوني بدنبال گودال يا چاله اي دور از منابع سوخت باشيد. در آن هنگام كه آتش در حال نزديك شدن است منابع سوخت را از محل دور كنيد، سپس به شكل روبه پايين در گودال يا حفره اي قرار بگيريد و خود را بپوشانيد و تا عبور كامل آتش همانجا بمانيد!
● اقدامات بعد از آتش سوزي
الف) بلافاصله بعد از آتش سوزي، پشت بام را بازرسي كنيد و درصورت مشاهده آتش، جرقه يا خاكستر گرم آن را از بين ببريد. اتاق زيرشيرواني را نيز براي مشاهده جرقه هاي پنهان وارسي كنيد.
ب) اگر منزلتان دچار آتش سوزي شده از همسايه تان براي مهار آن كمك بخواهيد.
ج) آب هايي كه در استخر، وان و يا هر ظرف و وسيله ديگري نگهداري كرده ايد حالا به دردتان مي خورد. اگر برق قطع شده است، سعي كنيد از آب گرمكن استفاده كنيد.
د) تا ساعت ها بعد از (فروكش كردن) آتش، سراسر خانه را براي يافتن اثر دود يا جرقه آتش مرتب وارسي كنيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۴۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چگونه به افراد غرق شده كمك كنيم

نجات‌ غريق‌ 
 
 
حوادثي‌ كه‌ اطراف‌ آب‌ رخ‌ مي‌دهند، ممكن‌ است‌ افرادي‌ از هر گروه‌ سني‌ را گرفتار كنند. كودكان‌ كم‌سن‌ حتي‌ در آب‌هاي‌ بسيار كم‌عمق‌ هم‌ در معرض‌ خطر هستند.

با اين‌ حال‌، اكثر موارد غرق‌شدگي‌ شامل‌ افرادي‌ است‌ كه‌ مشغول‌ شنا در جريان‌هاي‌ قوي‌ يا آب‌ها بسيار سرد بوده‌اند و يا پس‌ از مصرف‌ الكل‌، به‌ شنا يا قايق‌سواري‌ پرداخته‌اند.
 
خطرات‌ آب‌ سرد
آب‌هاي‌ آزاد حتي‌ در تابستان‌ هم‌ سرد هستند. درجه‌ حرارت‌ دريا از ۱۵-۵ درجه‌ سانتيگراد متغير است‌؛ آب‌هاي‌ داخلي‌ حتي‌ مي‌توانند (از اين‌ هم‌) سردتر باشند.

آب‌ سرد، خطرهاي‌ پيش‌ روي‌ غريق‌ يا منجي‌ غريق‌ را افزايش‌ مي‌دهد چون‌ مي‌تواند منجر به‌ موارد زير شود:
نفس‌ نفس‌ زدن‌ غيرقابل‌ كنترل‌ در زماني‌ كه‌ شخص‌ وارد آب‌ مي‌شود و به‌ دنبال‌ آن‌، خطر استنشاق‌ آب‌
افزايش‌ ناگهاني‌ فشار خون‌ كه‌ مي‌تواند زمينه‌ساز حمله‌ قلبي‌ باشد.
ناتواني‌ در شنا كردن‌ به‌طور ناگهاني‌
كاهش‌ درجه‌ حرارت‌ در صورتي‌ كه‌ شخص‌ مدت‌ زيادي‌ در آب‌ بماند يا با وزش‌ باد مواجه‌ شود.
 
دسترسي‌ به‌ غريق‌ در صورت‌ امكان‌، از ورود به‌ آب‌ براي‌ نجات‌ غريق‌ خودداري‌ كنيد. در عوض‌، يك‌ شي‌ء دراز مثل‌ يك‌ قطعه‌ چوب‌ را نگه‌ داريد تا غريق‌ بتواند آن‌ را بگيرد، سپس‌ وي‌ را به‌ سوي‌ خشكي‌ بكشيد.
احتياط!
اگر غريق بيهوش است، وي را كاملاً از آب بيرون آوريد و طوري جا به جا كنيد كه سرش پايين‌تر از قفسه سينه‌اش قرار گيرد تا در صورتي كه استفراغ كرد، از راه‌هاي تنفسي محافظت كرده باشد.
 
آنچه‌ شما مي‌توانيد انجام‌ دهيد
اولين‌ اولويت‌ شما آن‌ است‌ كه‌ با كمترين‌ خطر، غريق‌ را به‌ سطحي‌ خشك‌ منتقل‌ كنيد. بي‌خطرترين‌ راه‌ براي‌ نجات‌ يك‌ غريق‌، آن‌ است‌ كه‌ خود روي‌ خشكي‌ بمانيد با دست‌ خود يا يك‌ تكه‌ چوب‌، شاخه‌ يا طناب‌، او را از آب‌ بيرون‌ بكشيد؛ راه‌ ديگر آن‌ است‌ كه‌ يك‌ تيوب‌ به‌ سوي‌ غريق‌ پرتاب‌ كنيد.

اگر يك‌ منجي‌ غريق‌ كارآزموده‌ هستيد و يا غريق‌ بي‌هوش‌ است‌، ممكن‌ است‌ مجبور باشيد به‌ آب‌ بزنيد يا به‌ سمت‌ غريق‌ شنا كنيد و وي‌ را به‌ سمت‌ خشكي‌ بكشيد.

به‌ آب‌ زدن‌ بي‌خطرتر از شنا كردن‌ است‌. وقتي‌ غريق‌ را از آب‌ خارج‌ كرديد، در صورت‌ امكان‌ وي‌ را در برابر وزش‌ باد محافظت‌ كنيد تا بدن‌ او بيش‌ از پيش‌ دچار لرز نشود.

سپس‌ اقدامات‌ درماني‌ مربوط‌ به‌ غرق‌شدگي‌ را اجرا كنيد و عوارض‌ مربوط‌ به‌ سرماي‌ شديد را مداوا كنيد (مبحث‌ « كاهش‌ دماي‌ بدن‌ » را ببينيد). حتي‌ در صورتي‌ كه‌ به‌نظر مي‌رسد غريق‌ كاملاً بهبود يافته‌ است‌، شرايط‌ انتقال‌ يا بردن‌ وي‌ به‌ بيمارستان‌ را مهيا كنيد.

در صورت‌ لزوم‌ و يا در صورتي‌ كه‌ كاملاً دستپاچه‌ شده‌ايد، آمبولانس‌ درخواست‌ كنيد



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۴۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

مطلبي در مورد زبان بدن زنان

به انگشتانش به دقت نگاه كنيد.

اگر او دستانش را در لاي موهايش فرو ببرد، سعي در جلب توجه شما دارد.همچينين طرز لمس كردن موها نيز بسيار مهم است.اين به شما اطلاعاتي در مورد طبيعت و فطرت او مي دهد. اگر او اين كار را به آرامي انجام دهد، شما با يك فرد باهوش و متخصص در زمينه هنر عشق مواجه شده ايد. حال اگر اين كار سريع صورت گيرد، حاكي از كم حوصلگي و تعجب فرد است.


اگر او لبه ي عينك را با انگشتانش لمس كند، روانشناسان آن را بر اساس عقيده ي زيگموند فرويد (او بحث هايي را در مورد شيوه ي عملكرد مغز انسان در خصوص غرايز جنسي مطرح كرد)، اين حركت را ناشي از غرايز جنسي مي دانند. اين تئوري توسط زناني كه اين كار را براي جلب توجه مرد مورد نظر انجام مي دهند، به تاييد رسيده است. لمس كردن موها به صورت جذاب نشانه ي آرامي، كنترل كردن خود و منتظر بودن است؛ پس فرصت را از دست ندهيد و به كنار او بنشينيد.

حواستان را به هر گونه برخورد بدني جمع كنيد.

اگر او شما را به هر گونه لمس كند، معمولا نشانه ي خوبي است؛ البته به استثنا شرايطي كه از دست شما عصباني است و از شما درخواست مي كند كه محل را به سرعت ترك كنيد.اگر او به آرامي شانه هاي شما را در حال خنديدن لمس كند، يا به طور كلي به دنبال راهي باشد كه شما را لمس كند، نظر شما را جلب كند ويا خود را به بغل شما بياندازد، او مطمئننا به شما علاقه مند است.

دست و شانه هايش را به خوبي زير نظر بگيريد.

اگر او چانه اش را بر روي دست هايش قرار داده است و به نظر مي رسد كه در حال فكر كردن است، اين امر هميشه نشانه اي از مغلوب شدن او توسط ظاهر شما نيست، بلكه در حلت كلي به سوال هايي كه در ذهنش پديد آمده است، فكر مي كند:” آيا اين مرد شايسته من است؟”. شما جواب را مي دانيد ولي او به كمي زمان نيازمند است. اگر كه مي خواهيد از را در انتخاب تصميم صحيح كمك كنيد، فقط بسيار محترمانه و مودبانه رفتار كنيد. البته گوشه اي از شوخ طبعي خود را نيز نشان دهيد.

اگر او دست به سينه نشسته است، احتمال ناراحتي با وزنش يا اذيت شدن از موضوعي وجود دارد.اين بدترين چيز ممكني است كه شما مي توانيد با آن مواجه شويد.اين حالت حاكي از حقيقتي است كه شما بدترين حالت ممكنه را در او ايجاد كرده ايد و او به هيچ وجه نمي تواند به شما اعتماد كند. در اين شرايط هيچ چيز نمي تواند به شما كمك كند؛ حال لطيفه هاي زيبا يا بدني زيبا و عضلاني. تنها چيزي كه شايد به شما كمك كند اين است كه از او روي برگردانيد وبا خنده به طرف ديگري حركت كنيد. وانمود كنيد كه به او علاقه مند نيستيد. به او بگوييد كه شما بايد به زودي برويد و آنجا بشينيد و با او صحبت كنيد. بگذاريد كه او ببيند كه شما با ديگران روابط گرمي داريد، با زنان و يا افراد ديگر صحبت كنيد تا او احساس دلتنگي كند. در اين حالت شايد كه او دوباره به پيش شما بازگردد.

طرز تفكر خود زن در مورد دست هايش بسيار مهم است.اگر او براي مدت طولاني به آنها خيره شود، شايد از علاقه ي او به شما باشد (البته با كمي نگراني). اگر او بسيار خجالتي است، قادر به نگاه كردن به شما نخواهد بود.دليل ديگر اين رفتار شايد به دليل چيزي باشد كه او را ناراحت مي كند.(شايد خود شما باعث ناراحتي باشيد)

به لب هايش نگاه كنيد.

اگر زني لب هايش را هر چند دقيقه يك بار خيس كند، از دو حالت خارج نيست: يا اين كار را از روي عادت انجام مي دهد و يا اين كه مشتاق است كه نظر شما را نسبت به لب هايش جلب كند كه دير يا زود او را ببوسيد.

اگر زني لب هايش را مي جود، به او كاري نداشته باشيد- همه چيز رو به راه است.اما گاهي اين امر ناشي از استرس فرد است.چرا؟ شايد به اين خاطر كه به آنها به صورت كنجكاوانه نگاه مي كنيد و يا اين كه او به طور غير مستقيم او قصد جلب توجه شما را دارد.

چشمانش را زير نظر بگيريد.

بنابر عنوان هاي معروف و نويسنده هاي رمان هاي عاشقانه حركت سريع پلك ها حاكي از آن است كه زن مي خواهد كه نظر مرد را نسبت به خود جلب كند. آنها منتظر لطيفه هاي شما و خنده هايتان نيستند. اساس زيست شناسي به ما مي گويد كه وقتي ما از چيزي (يا كسي) خوشمان مي آيد، چشم هايمان باز مي شود و وقتي چيزي را دوست نداريم، آنها كوچكتر مي شوند. پس اگر چشم هايش باز شده است، مي تواند نشانه ي خوبي باشد و اگر كوچك شوند، علامت خوبي نيست. هر چند كه اين روش بي عيب و نقص و كاملا درست نمي باشد. البته لازم به ذكر است هنگامي كه فرد در محيط تاريك قرار مي گيرد چشم هايش بازتر مي شود، و هر چه محيط روشن تر شود چشم انسان بنابر مقدار روشنايي بسته تر مي شود.

به پاهايش دقت كنيد.

تحقيقات زبان بدن تاكيد مي كنند كه اگر زني پاهايش را روي يكديگر بياندازند و يا آنها را تكان دهند ( به طوري كه تا نيمه كفش از پايش خارج شده باشد)، بيانگر حركتي براي جلب توجه جنس مخالف است. اين معنا هنگامي كه زن پاهايش را باز مي كند به اوج خود مي رسد. اين حركت يك سمبل عقيده زيگموند فرويد مي باشد. نقطه ي مقابل اين نشانه هنگامي است كه او پاهايش را در كنار يكديگر قرار مي دهد.

اگر پاهايش به شما اشاره مي كند بدان معناست كه او به شما علاقه دارد. اما اين امر هنگامي صادق است كه به او چيزي نگوييد كه توجهش را جلب كند.

نكات:

توجه داشته باشيد كه آيا هنگامي كه شما به طرف او حركت مي كنيد روي خود را برمي گرداند, اين مي تواند نشانه ي بدي باشد يا شايد اين كه او نمي خواهد توجهش را به شما جلب كند.

همين طور شما مي توانيد از حقه ي ساعت استفاده كنيد. به طور ناگهاني به ساعت نگاهي بياندازيد و بعد به او نگاه كنيد، اما نه وقتي كه از گوشه ي چشم به او نگاه مي كرديد. هر چيزي در اينجا به شما كمك مي كند.اگر او جايي را نگاه مي كرد كه شما هم داشتيد نگاه مي كرديد، احتمالا به شما نگاه مي كرده است. اما بدانيد كه شايد او با خود فكر كرده است شما به چيزي عجيب يا خطرناك و يا جالب نكاه مي كرديد و كنجكاو بوده كه بداند آن چيست.

اخطار:

تمامي زنان زبان بدن يكسان ندارند! اين مراحل براي تمامي زنان جواب نمي دهد؛ حال خجالتي هستند يا به دليل عوامل ديگر.

زنان از اين كه سر تا پايشان را ببينيد خوششان نمي آيد.

 بعضي مردان هنگامي كه با زنان جذاب صحبت مي كنند، اين كار را به طور مداوم انجام مي دهند. هر زني اين كار را زشت و بي ادبانه برداشت مي كند هنگامي كه متوجه مي شود چشمان شما در حال گشت و گذار اندام اوست (مخصوصا در اولين ملاقات). سعي كنيد كه در اين شرايط خود را كنترل كنيد.

صحبتي كوتاه راه حل شماست.

او را مجبور كنيد كه بيشتر صحبت كند؛ در اين شرايط فكر مي كند كه شما شنونده ي خوبي هستيد. البته گاهي اوقات زنان دوست دارند كه مردان ريشه كلام را در دست بگيرند. سعي كنيد به دنبال چيزهايي باشيد كه با هم در آن تفاهم داريد و بيشتر به آنها اشاره كنيد. بيشتر زنان از صحبت از ورزش و بازي ها خوششان نمي آيد. پس مطالب ديگر مانند حيوانات، كتابها، موسيقي، شهر بازي ها، رنگها، طبيعت، فيلم ها را امتحان كنيد؛ سريال هاي طنز انتخاب خوبي مي تواند باشد، پس سعي كنيد كارهاي خنده دار انجام دهيد و اداي مردم را در بياوريد (ولي مراقب باشيد كه بي ادبي نكنيد تا زماني كه اطمينان حاصل كنيد كه او از آنها بدش مي آيد، صداهاي خنده دار ايجاد كنيد و يك مقدار سر به هوا عمل كنيد، ولي مطمئن شويد كه او بداند كه شما اين كار را براي خنده انجام داده ايد)

 

 


 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۲:۴۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)