مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران .

مركز خريد روغن سوخته و تصفيه روغن سوخته در سراسر كشور ايران

توصيه هاي كاربردي براي مصرف صحيح نمك

توصيه هاي كاربردي براي مصرف صحيح نمك

نمك يكي از مواد مورد نياز براي سوخت و ساز بدن، انتقال پيام هاي عصبي و كاركرد صحيح عضلات در بدن است. در حال حاضر مصرف نمك كه خصوصا"‌در غذاهاي آماده به ميزان زياد مورد استفاده قرار مي گيرد در كشور ما بالا است. توصيه مي شود روزانه حداكثر 3-2 گرم نمك مصرف شود. اين در حالي است كه مصرف نمك در كشور ما در حدود 10 گرم در روز مي باشد.

مصــرف زيــاد نمك و غذاهاي شور، يكي از عوامل موثر در افزايش فشارخون و بروز بيماري هاي قلبي و عروقي است.

در صورتي كه نمك به مقدار مناسب مصرف شود و كليه ها هم سالم و داراي عملكرد خوب باشند نمك مازاد بر نـيـاز بدن به راحتي از راه كليه ها و از طريق ادرار دفع مي شود. اما در صورت اختلال در كاركرد كليه ها يا يكي از سيستم هاي مربوط به دفع نمك اضافي بدن، نمك مصرفي اضافي موجب تجمع آب در بدن مي شود كه نتيجه آن، ورم عمومي و يا در قسمت هايي از بدن خواهد بود.

نمك به مقدار محدود مورد نياز بدن است و بايد حتما" مصرف شود. به طور مثال در هنگام اسهال و استفراغ و يا فعاليت شديد بدني در گرما با مصرف كمي نمك مي توان املاح از دست رفته را جبران كرد.

براي ساخته شدن اسيد معده هم نمك لازم است. وقتي اسيد معده كم شود هضم غذا به خوبي صورت نمي گيرد. همچنين ميكروب هاي مضر در معده و سيستم گوارش رشد مي كند.

در بسياري از دستورات اسلامي بر مصرف مقدار خيلي كم نمك در افراد كاملا" سالم قبل و بعد از غذا تاكيد شده است. نمك مي تواند موجب افزايش ترشحات بزاق دهان و شيره هاي گوارشي شود و در نتيجه به هضم بهتر غذا به ويژه مواد نشاسته اي كمك كند.

براي پيشگيري از فشارخون بالا و بيماري هاي قلبي به نكات تغذيه اي مرتبط با نمك زير توجه كنيد:

- هنگام طبخ غذا از مقدار نمك كمتري استفاده كنيد.

- سرسفره از نمكدان استفاده نكنيد.

- غذاهاي كنسرو شده و بسياري از مواد غذايي بسته بندي شده و آماده داراي مقادير زيادي نمك هستند، به همين دليل بهتر است مصرف اين گونه مواد غذايي را محدود كنيد.

- براي بهبود طعم غذا و كاهش مصرف نمك در تهيه غذاها به جاي نمك از سبزي هاي تازه، سير، ليموترش، آب نارنج، آويشن، شويد و ... استفاده كنيد.

- مصرف غذاهاي شور مثل آجيل شور، چيپس، پفك، انواع شور، ماهي دودي، سوسيس و كالباس را كاهش دهيد.

- جوش شيرين كه براي ورآمدن و پف كردن انواع نان و كيك به كار مي رود داراي مقدار زيادي سديم است. بنابراين در افرادي كه به علت ابتلا به بيماري محدوديت مصرف نمك دارند مصرف جوش شيرين هم بايد بسيار محدود شده يا قطع شود.

- همواره بايد به تاريخ مصرف نمك و وجود پروانه ساخت از وزارت بهداشت و قيد عبارت تصفيه شده بر روي بسته بندي نمك دقت نمود.

- برخي از پژوهش ها نشان داده است بين مصرف زياد نمك با طاسي سر، بدخوابي و بي خوابي ارتباط وجود دارد.

نكاتي چند در مورد نمك يددار تصفيه شده:

- نمك تصفيه نمكي است كاملا" بهداشتي كه ناخالصي هاي آن حذف شده است.

- توصيه مي شود نمك مصرفي از نوع يد دار و تصفيه شده باشد. نمك هاي تصفيه شده يددار به دليل خلوص بالا ميزان يد را بهتر و به مدت بيشتر حفظ مي كنند.

- نگهداري وذخيره نمودن نمك يددار به مدت طولاني (بيش از يكسال) موجب از دست رفتن بخشي از يد آن مي شود. براي حفظ يد در نمك، بايد نمك را دور از نور و رطوبت و در ظرف در بسته پلاستيكي، چوبي، سفالي و يا شيشه اي رنگي نگهداري كرد و جهت اضافه كردن آن به غذا در زمان طبخ، نمك را در انتهاي پخت اضافه نمود تا يــد آن تا حد امكان حفظ شود.

- وجود ناخالصي ها در نمك خصوصا" در افرادي كه سابقه بيماري هاي گوارشي، كليوي و كبدي دارند و حتي مصرف مداوم آن در افراد سالم منجر به بروز ناراحتي هاي گوارشي، كليوي، كبدي و حتي ممانعت از جذب آهن مي شود.

بنابراين توصيه مي شود نمك به مقدار كم مصرف شود و همان مقدار كم نيز نمك تصفيه شده يددار باشد.


نويسنده:  نغمه تشكري


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۲ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

چگونه سبزي ها را سرخ كنيم.

چگونه سبزي ها را سرخ كنيم.

توصيه همه متخصصين تغذيه مصرف سبزي به صورت خام ، بخار پز يا لااقل آبپز است.البته براي پخت برخي از سبزي ها مانند بروكلي استفاده از مايكرويو به عنوان اولين انتخاب توصيه شده است.

هدف از انتخاب روش پخت صحيح سبزي ها؛ حفظ آنتي اكسيدانها، ويتامينها و مواد مغذي موجود آنهاست كه مزيت آنها براي توصيه براي مصرف روزانه 7 تا 11 واحد ميوه و سبزي توسط است. اما اگر شما به دليل آنچه گفته شد ناچار هستيد سبزي را به صورت سرخ شده استفاده كنيد پيشنهاد هاي زير درسالمتر شدن غذا به شما كمك مي كند:

بعضي از سبزيها اصولا نيازي به سرخ شدن ندارندو مي شود بدون سرخ كردن از آنها استفاده كرد. لوبيا سبز از جمله اين سبزي هاست.

انواعي از سبزي ها به صورت آب پز خوشمزه ترند. مثلا اسفناج آب پز شده بسيار خوشمزه تر از اسفناج سرخ شده است. مي توانيد امتحان كنيد .با آب كم آن را بپزيد و از آب آن در پخت انواع سوپ استفاده كنيد.

بعضي از سبزي ها نياز به سرخ شدن زياد ندارند و شما مي توانيد فقط آنها را كمي تفت دهيد و سپس به غذا اضافه كنيد.در اين صورت شما از روش پخت مديترانه اي استفاده كرده ايد. پياز از جمله سبزي هايي است كه با كمي تفت دادن قابل مصرف است.براي تفت دادن پياز با حرارت كم مي توانيد درب ظرف را ببنديد تا قطره هاي ابي كه به صورت بخار به وجود مي آيد دوباره به ظرف بازگشته و از افزايش دما كه يكي از علت هاي تخريب روغن و به وجود آمدن تركيبات سمي و سرطان زا در آن است ؛ كاهش يابد.

در بعضي از غذاها با استفاده از ترفندهاي ويژه اي مي توانيد كمتر از مواد سرخ شده استفاده كنيد. مثلا خاله شهلا سبزي قورمه سبزي را اصلا سرخ نمي كند .او براي پخت قورمه سبزي مقداري پياز را تفت مي دهد و پس از اضافه كردن سبزي غذا را با حرارت كم مي پزد تا به اصطلاح جابيفتد و روغن بياندازد.طعم اين قورمه سبزي هم خيلي خوب است. براي امتحان اين روش بايد تجربه طولاني تري داشته باشيد.

براي سرخ كردن بعضي از سبزي ها مثلا سيب زميني شما بايد اول حرارت روغن را به دماي بالايي مثلا 190 در جه برسانيد .سپس سيب زميني را به ان اضافه كنيد . با اين روش با به وجود آمئن يك لايه محافظ بر سطوح سيب زميني از جذب بيشتر روغن به لايه هاي داخلي جلوگيري مي شود و لااقل چربي كمتري مصرف مي كنيد.اين روش براي سرخ كردن بادمجان هم كه مقدار زيادي روغن مصرف مي كند مناسب است. البته كنترل دما در اين روش سرخ كردن مسئله مهمي است.

بهتر است سبزي هايي را كه قصد فريز كردن آنها را داريد قبلا سرخ نكنيد همچنين سبزي هايي را كه فريز شده اند وقتي هنوز يخشان آب نشده، سرخ كنيد تا جذب روغن در آن ها به حداقل برسد.

شايد خوشحال شويد از اينكه بالاخره متخصصان سرخ كردن بعضي از سبزي ها را براي جذب بهتر مواد مغذي آن توصيه كرده اند. هويج از جمله اين سبزي ها است. بتاكاروتن موجود در هويج در صورت تفت دادن در كمي روغن قابليت جذب بهتري پيدا مي كند زيرا ويتامين آ از جمله ويتامين هاي محلول در چربي است.

روغن، خط سرخ سرخ كردني ها

از آنجا كه روغن جزء اصلي فرآيند سرخ كردن است بايد به نوع و نحوه استفاده از آن توجه ويژه شود.براي سرخ كردن مواد غذايي حتما از روغن مايع مخصوص سرخ كردني استفاده كنيد.اين روغن ها در برابر حرارت مقاومند و ضررهاي مصرف روغن هاي جامد را ندارند.

سعي كنيد از حرارت دادن زياد روغن به علت عجله در اشپزي خودداري كنيد. با افزايش درجه حرارت؛ روغن به سرعت به نقطه دود خود ميرسد. در اين دما كه براي روغن هاي مختلف با هم فرق دارد روغن به اصطلاح شروع به سوختن مي كند و در آن تركيبي خطرناك به نام آكرولئين به وجود مي ايد.. بعد از هر بار استفاده از روغن، نقطه ي دود آن پايين مي آيد.بنابر اين توصيه بعدي اين است كه روغن استفاده شده براي سرخ كردن را بارها مورد استفاده قرار ندهيد.

ظروف مورد استفاده سرخ كردن

سرخ كنهاي خانگي مشكلات استفاده از روغن را بيشتر مي كند چون علاوه بر اينكه با غوطه ور شدن ماده غذايي روغن بيشتري جذب آن شده ومقدار انرژي آن را افزايش مي دهد به دليل مقدار زياد مورد نياز روغن، معمولا خانمها براي صرفه جويي پس از يك يا دوبار استفاده روغن را عوض نمي كنند و يا روغن تازه را به روغن قبلي اضافه مي كنند كه در اين صورت وضعيت بدتري به وجود مي ايد.سرد و داغ شدن مكرر روغن به علاوه ذرات باقيمانده از ماده غذايي معجون خطرناكي در اين وسيله آشپزخانه اي ايجاد مي كند كه نتيجه اي جز بيماري هاي خطرنك ندارد.

استفاده ازظروفي كه با روغن يا ساير تركيبات غذا هنگام سرخ كردن واكنش نشان مي دهند و ممكن ذرات نا خواسته اي را به غذا اضافه كنند نيز توصيه نمي شود. ظروف آلومينيم، مسي و آهني از جمله اين ظروف هستند. مناسبترين وسيله براي سرخ كردن مواد غذايي ظروف تفلون است با اين شرط كه پوشش آنها كاملا سالم بوده و در ضمن بازسازي نشده باشد.


نويسنده:  زيبا كاوه يي


برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۱ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

عكس

http://h.imagehost.org/0902/0indv1qrwfs1chvtt0ou.jpg

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

آمادگي و نحوه شركت در آزمون هاي تستي

ماده شدن براي امتحانات عيني يا تستي

۱- نكات مهمي كه قبلاً يادداشت كرده ايد و زير آنها خط كشيده ايد مجدد مرور كنيد.

۲- تمام تعاريف و اصطلاحاتي كه با نگارش خاصي (خطوط كج يا پررنگ) نوشته شده بخوانيد.

۳- با سئوالات مختلف تستي آشنا شويد و تمرين نمائيد.

۴- ميزان زمان صرف شده خود را براي هر آزمون يادداشت كنيد و سعي كنيد سرعت خود را بالا ببريد.

۵- نكات مهم زيرنويس شده يا زير تصاوير و فرمولها را با دقت حفظ كنيد.

۶- سعي كنيد ابتدا مطلب را بطور كلي بخوانيد تا اصل مطلب در ذهن شما سازماندهي مي شود و سپس به جزئيات و نحوۀ ارتباط جزئيات با اصل مطلب بپردازيد.

۷- مطالب را به صورت سلسله مراتبي بخوانيد و گاهي رابطه عكس و مستقيم مطالب با هم را بيابيد.

۸- سعي كنيد از روش مكانها و كلمه كليد بخوبي بهره بگيريد و قبل از آزمون مرور ذهني داشته باشيد.

شيوه گذراندن آزمونهاي عيني يا تستي

۱- سئوالات را بطور اجمالي بررسي كنيد و براساس تعداد و زمان و اهميت سئوالات پاسخ دهي را آغاز كنيد.

۲- ابتدا به سئوالات ساده پاسخ دهيد و سپس به سئوالات مشكل بپردازيد ولي بخاطر داشته باشيد كه شماره سئوال را با شماره پاسخنامه تطبيق دهيد.

۳- سعي كنيد پاسخ حدسي ندهيد ولي در صورت وسوسه شدن به اين كار اولين حدس شما صحيح ترين است. مگر اينكه با مرور سئوال و دقت و توجه متوجه انتخاب اشتباه خود شده سپس پاسخ را تغيير دهيد.

۴- از آنجا كه زمان براي يك مجموعه سئوال مي باشد، بر روي هر سئوال زمان زيادي صرف نكنيد، سعي كنيد ابتدا سئوالاتي كه پاسخ آنها را مي دانيد و اطمينان داريد پاسخ دهيد و سپس به سئوالاتي بپردازيد كه نياز به فكر و تجزيه و تحليل دارد.

۵- كلمات كليدي سئوالات تستي بسيار مهم هستند، حتماً به آنها توجه كنيد زيرا برخي از سئوالات منفي است. يعني شما بايد گزينه اي را انتخاب كنيد جزء اصل سئوال نيست (كداميك از موارد زير نيست). كلمات هيچكدام، كداميك، اغلب، هميشه، غالباً، گاهي، هرگز، كمترين، بيشترين، اولين، آخرين، صحيح تر، نمي باشد جزء كلمات كليدي است.

۶- بعضي از سئوالات شامل دو بخش با چهار گزينه است كه به ترتيب ارائه پاسخها و سپس انتخاب گزينه توجه كنيد.

۷- در حين آزمون به نتيجه كار فكر نكنيد فقط به اين موضوع بينديشيد كه دقيق ترين و صحيح ترين پاسخ را انتخاب كنيد. زمانيكه ذهن شما به ارزشيابي مي پردازد و فكر مي كنيد كه فايده ندارد؛ درصدم پايين است. يا بسيار خوب زده ام شما را از تفكر صحيح دور مي كند. پس نتيجه همان خواهد شد كه شما انجام مي دهيد، عملكرد صحيح نتيجه مطلوب بهمراه مي آورد البته به شرط دقت و توجه زياد همراه با سرعت مطلوب.

۸- اگر وقت مرور تستها را داشتيد بلافاصله پاسخ خود را عوض نكنيد مجدد سئوال را بخوانيد و در صورت اعتماد كامل پاسخ را تغيير دهيد.

۹- در پايان كار شماره سئوالات را با شماره پاسخنامه چك كنيد تا در صورت خطا قادر به تغيير باشيد.

۱۰- در سر جلسه آزمون به اينكه چرا كم مطالعه كردم يا كاش اين قسمت را خوانده بودم فكر نكنيد آن زمان از دست رفته است به دانش خود مراجعه كنيد و با ديدي روشن پاسخ دهيد.

۱۱- در جلسه آزمون به اطراف خود توجه نكنيد و به پاسخنامه دوستان خود نگاه نكنيد زيرا اين امر ممكن است شما را وسوسه كند كه بصورت حدسي پاسخ دهيد و ثابت شده كه نتيجه اين روش از بين رفتن سئوالات صحيح است و نتيجه آن نخواهد شد كه شما مي خواهيد.

۱۲- در انتخاب سئوالات شما مختار هستيد، مي تواند در يك دفتر چه خاص يك بخش كه تسلط بيشتري داريد انتخاب و به پاسخگويي آن بپردازيد و سپس به بخش ديگري كه سطح تسلط شما كمتر است بپردازيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تكنيك هاي افزايش دقت (كاهش بي دقتي) در تحصيل و آزمون

ادمان باشد كه براي موفقيت در تحصيل، داشتن اطلاعات علمي كافي نيست. استفاده از مهارت‌هائي كه بتواند ميزان بهره‌وري ما از اين اطلاعات را افزايش دهد نيز امري بسيار مهم است.

بي‌دقتي يكي از رايج‌ترين مسائل دانش‌آموزها و داوطلب‌هاي كنكور است. بارها اتفاق افتاده است كه دانش‌آموزها به‌دليل بي‌دقتي (با وجود داشتن اطلاعات بالا) در امتحان‌ها، نمره از دست داده‌اند. به‌طور قطع، براي شما هم اتفاق افتاده است كه بعد از امتحان، دچار افسوس شويد كه با وجودي كه پاسخ‌ها را مي‌دانستيد، به‌دليل ”بي‌دقتي“ نتوانستيد به سؤال‌ها پاسخ صحيح دهيد. البته بي‌دقتي انواع متفاوتي دارد: نديدن قسمت‌هائي از صورت سؤال، اشتباه‌هاي محاسبات و … برخي از انواع بي‌دقتي است.
يادمان باشد كه براي موفقيت در تحصيل، داشتن اطلاعات علمي كافي نيست. استفاده از مهارت‌هائي كه بتواند ميزان بهره‌وري ما از اين اطلاعات را افزايش دهد نيز امري بسيار مهم است. در اين مبحث از دورهٔ آموزش CMT مي‌خواهيم در مورد دقت و روش‌هاي افزايش آن و كاهش بي‌دقتي گفت‌وگو نمائيم. اما از آنجائي كه تعريف ”دقت“ در شناخت راه‌هاي افزايش آن بسيار مؤثر است، ابدا مي‌خواهيم ”دقت“ را تعريف كنيم:
دقت به معني توجه غيرارادي از طريق حواس پنجگانه است. براي اينكه بتوانيد معني و مفهوم دقت را بهتر لمس كنيد به اطراف خود نگاه كنيد. سعي كنيد تمام اجسام و وسايلي را كه به‌طور نمونه به رنگ آبي هستند، به خاطر بسپاريد.
اكنون چشم‌هاي خود را ببنديد و سعي كنيد اجسام و وسايلي را كه به رنگ ديگري (به طور نمونه سفيد) هستند، يادآوري كنيد! اين كار، بسيار دشوار خواهد بود. توانائي حفظ ”توجه ارادي“ به موضوعي بدون اينكه موضوع‌هاي ديگر توجه ما را از بين ببرد، به معني ”تمركز“ است. اما دقت به معني ”توجه غيرارادي“ است.
در مثالي كه زده شد، رنگي كه آگاهانه به خاطر سپرده مي‌شد(رنگ آبي)، نمادي از مطلب‌هاي مهم و يا قسمت‌هائي از سؤال است كه ما مي‌دانيم بايد به آن توجه كنيم و رنگ ديگر (رنگ سفيد)، نماد مطلب‌ها و قسمت‌هائي است كه ما فكر مي‌كنيم مهم نيستند و به همين دليل به آن بي‌توجهي مي‌كنيم.
اگر در هنگام حل سؤال يا مطالعه، اهميت مطلبي را بدانيم؛ به طور قطع به آن توجه خواهيم كرد و بي‌دقتي زماني رخ مي‌دهد كه ما از كنار مطلبي مي‌گذريم (به صورت ناآگاهانه). پس براي تقويت دقت بايد ”توجه غيرارادي“ خود را تقويت نمائيم.
نديدن، شنيدن و … همگي از نشانه‌هاي بي‌دقتي هستند. به‌طور نمونه اگر ما قسمتي از گفته‌هاي معلم را نشنويم او مي‌گويد: ”دقت كن!“
باز هم تأكيد مي‌كنم: ”دقت“ يعني ديدن، شنيدن، لمس كردن و .. همهٔ آن چيزهائي كه با حس ما درارتباط هستند نه فقط آن چيزهائي كه ما فكر مي‌كنيم مهم هستند. يعني به طور نمونه اگر در حال خواندن مطلبي هستيم، دقت يعني ديدن كامل همهٔ مطلب.
طبق تحقيق‌هاي صورت گرفته، ۷۵ درصد از اطلاعات از طريق حس بينائي وارد حافظهٔ ما مي‌شوند. اين موضوع نشان از ميزان اهميت حس بينائي دارد.
ـ جدول درصد ورود اطلاعات از طريق حواس پنجگانه به حافظهٔ انسان در زير آمده است:
حس/ درصد ورود اطلاعات
بينائي ۷۵ درصد
شنوائي/ ۱۳ درصد
بويائي/ ۶ درصد
چشائي – لامسه/ هركدام ۳ درصد
البته اين موضوع به‌منزلهٔ بي‌اهميت بودن حس‌هاي ديگر نيست؛ ولي مي‌توانيد كمك قابل توجهي در روش‌هاي افزايش دقت داشته باشيد.

▪ دو نكته مهم
۱) دقت ذاتي نيست.
دقت يك مهارت است نه يك دانش و هر مهارتي با تمرين قابل پرورش است. بنابراين يقين داشته باشيد كه خواهيد توانست دقت خود را با انجام تمرين‌هاي زير افزايش دهيد.
۲) دقت، اولين مرحله از مرحله‌هاي انتقال اطلاعات به حافظهٔ بلندمدت است.
در مبحثي حافظه، مرحله‌ها يانتقال مطلب به حافظهٔ بلندمدت به ترتيب زير گفته شد:
اطلاعات/ حافظه حسي/ حواس پنجگاه/ دقت/ فراموشي/ حافظه كوتاه مدت/ مرور تداعي/ تصوير/ حافظه بلندمدت
همانطور كه در شكل نيز مي‌بينيد، اولين شرط انتقال اطلاعات ”توجه يا دقت“ است. شاهد اين مدعي مطلب‌هاي بسيار زيادي است كه ما در طول روز مي‌بينيم، مي‌شنويم و …. ولي فقط آنهائي وارد حافظهٔ بلندمدت مي‌شود كه ما به آنها ”دقت“ مي‌كنيم. پس ”دقت“ موضوع سبيار مهمي است. چرا كه اگر به موضوعي ”دقت“ نكنيم، هرگز وارد مرحله‌هاي انتقال مطلب به حافظهٔ بلندمدت نخواهد شد.

تكنيك‌هاي افزايش ”دقت“ را در دو بخش ”راهبردهاي رفتاري“ و ”راهبردهاي ذهني“ مورد تجزيه و تحليل قرار مي‌دهيم:

الف) راهبردهاي رفتاري
همانطور كه گفته شد، ”دقت“ به معني توانائي حفظ توجه از طريق حواس پنجگانه به‌صورت غيرارادي است. پس اگر حواس پنجگانه خود را تقويت كنيم، گام بزرگي در افزايش دقت برداشته‌ايم.
با توجه به اينكه بيشترين حجم ورودي اطلاعات از طريق حس بينائي (۷۵ درصد) رخ مي‌دهد، تقويت حس بينائي، امري بيسيار مهم است، براي تقويت حس بينائي ۲ راهكار زير پيشنهاد مي‌گردد:
۱) شستن چشم‌ها در آب زلال
براي تقويت حس بينائي، هر روز چشم‌هاي خود را داخل يك كاسه آب سرد باز كنيد و چند دقيقيه اين كار را ادامه دهيد. اين كار، علاوه بر افزايش قدرت حس بينائي، به زلال و شفاف‌تر شدن چشم‌ها (زيبائي) كمك مي‌كند.
۲) خوردن مواردي كه داراي ويتامين A يا C هستند
مصرف روزانه‌ٔ يك ليوان آب‌هويج و يك عدد گوجه‌فرنگي در درازمدت، تأثير بسيار زيادي در افزايش قدرت بينائي و در نتيجه افزايش دقت خواهد داشت. البته براي تقويت حس‌هاي ديگر نيز راه‌هاي گوناگوني وجود دارد كه با توجه به ميزان اهميت آنها فقط اشارهٔ كوتاهي به آنها مي‌كنيم۶
براي تقويت حس شنوائي (دقت در شنيدن)، سعي كنيد زماني كه موسيقي گوش مي‌دهيد انواع سازها را تشخيص دهيد و تعداد آنها را معين كنيد و براي تقويت ”حس بويائي“، سعي كنيد با چشم‌هاي بسته، ميوه‌ها و غذاهاي مختلف را با استفاده از حس بويائي خود تشخيص دهيد. براي تقويت ”حس لامسه“ نيز سعي كنيد با لمس انواع پارچه با نوك انگشت‌ها حس آنها را تشخيص دهيد.
▪ تذكر مهم
تمامي تمرين‌هاي ارائه شده، فقط در صورت داشتن تكرار، نتيجه‌بخش خواهد بود و بايد در اين مورد صبور باشيد.
در تمرين مهم براي تقويت حس بينائي و شنوائي (دقت در ديدن و شنيدن)
با توجه به اهميت استفادهٔ دانش‌آموزهاي كنكوري از دو حس ”بينائي و شنوائي“ دو تمرين جديد جهت تقويت اين دو حس ارائه مي‌گردد:
۱) در اين تمرين كه هدف، تقويت حس بينائي است، بايد زماني كه تلويزيون در حال پخش يك برنامهٔ گفتاري – تصويري (اخبار، سريال و …ـ است، صداي تلويزيون را قطع كرده و تلاش كنيد تا با استفاده از لب‌خواني كلمه‌ها را دريابيد. البته اين‌كار، بسيار دشوار است ولي يادتان باشد كه اين يك تمرين است و هدف تنها افزايش توانائي حفظ توجه است.
۳) در اين تمرين كه شباهت بسيار زيادي با تمرين قبل دارد، بايد صداي راديو را بسيار كم كنيد تا جائي كه صداي بسيار كمي شنيده شود، سپس سعي كنيد (تأكيد مي‌كنم: سعي كنيد) صداي گوينده را بشنويد؛ لازم به ذكر است كه اين تمرين نيز بسيار دشوار است. يعني ممكن است از هر ۱۰ كلمه فقط يك كلمه بشنويد ولي هيچ اشكالي ندارد، هدف فقط تمرين است.

● انواع بي‌دقتي
دانش‌آموزها و داوطلب‌هاي كنكوري بيشتر در سه زمان (مطالعه، كلاس و آزمون) بي‌دقتي مي‌كنند. در زير به‌دليل بي‌دقتي در اين سه مورد و نيز راهبردهاي ذهني براي افزايش دقت مي‌پردازيم، ولي قبل از آن مي‌خواهيم ببينيم كه چرا بي‌دقتي مي‌كنيم. روانشناس‌ها و متخصص‌هاي مطالعه و يادگيري بر اين باور هستند كه بي‌دقتي در هنگام مطالعه و آزمون، به سه دليل رخ مي‌دهد:
۱) داشتن عجله
به‌طور حتم براي شما رخ داده است كه مي‌خواستيد در مدت زمان كوتاهي، كاري را انجام دهيد (به‌طور نمونه لحظه‌اي آخر كه از منزل خارج مي‌شويم، خيلي هم عجله داريم، يادمان مي‌افتد كه بايد به كسي تلفن بزنيم) در اين مواقع ما به‌طور معمول، بي‌دقتي مي‌كنيم و به برخي از موارد مهم توجه نمي‌كنيم. اين مورد در آزمون نيز رخ مي‌دهد. داوطلب‌هائي كه در حل سؤال‌ها يا خواندن سؤال عجله مي‌كنند، از ضريب دقت بسيار پائيني برخوردار هستند.
۲) سرگرداني چشم بين خط‌ها و برگشت‌هاي غيرارادي چشم به عقب
به‌طور حتم در هنگام مطالعه و يا آزمون، براي شما اتفاق افتاده است كه خط‌ها را گم كرده‌ايد و حتي گاهي چشم‌هاي شما چند كلمه عقب‌تر را نگاه كرده است.
۳) كاهش غيرارادي توجه
تحقيق‌ها نشان مي‌دهد بيشترين بي‌دقتي‌ها در جلسه‌ٔ آزمون مربوط به سؤال‌هاي ساده است. اين موضوع اشاره به كاهش ناآگاهانهٔ توجه دارد. در جلسه آزمون، زماني كه ما با يك نسبت (سؤال) ساده مواجه مي‌شويم. احساس خوشايند موفقيت و رضايت دروني سبب مي‌شود تا تصور كنيم پاسخ دادن به اين سؤال، بسيار ساده است. اين فرآيند پيچيدهٔ ذهني حتي گاهي سبب مي‌شود تا ما سؤال بعدي را بخوانيم. در اصل، ضمير ناخودآگاه ما با خود مي‌گويد: ”اين سؤال كه ساده است؛ سؤال بعدي را هم مي‌توانم جواب دهم“ بنابراين ميزان توجه ما كاهش مي‌يابد.
اكنون مي‌خواهيم روش‌هاي ذهني افزايش دقت و كاهش بي‌دقتي را بررسي كنيم.

ب) راهبردهاي ذهني
۱) افزايش هوشياري، هنگام روبروئي با سؤال‌هاي ساده
همان‌طور كه كلمه شد، عمده‌ترين دليل بي‌دقتي، كاهش غيرارادي توجه در هنگام حل سؤال‌هاي ساده است. مؤثرترين راه‌حل مقابله با اين مورد، افزايش هوشياري در هنگام روبه‌رو شدن با سؤال‌هاي ساده است. بسيار ساده است. كافي است هر وقت كه سؤال ساده ديديد، حالت جسماني‌تان تغيير كند، گوئي موضوع بسيار مهم و خطرناكي را ديده‌ايد چرا كه در اين لحظه‌ها، احتمال بي‌دقتي، بسيار زياد وجود دارد و شما در خطر آن قرار داريد.
۲) خواندن كامل همهٔ جزئيات
يكي ديگر از دليل‌هاي بي‌دقتي در مطالعه و آزمون، توجه نكردن به جزئيات و هماهنگ نبودن سرعت چشم با ذهن است. براي رفع اين مشكل بايد از روش خطربر، استفاده كنيد. در اين روش مداد يا انگشت اشارهٔ خود را زير خطاهائي كه مطالعه مي‌كنيد، حركت دهيد و هماهنگ با آن، چشم‌هاي خود را حركت دهيد.

▪ دو نكتهٔ مهم
۱) اگر چشم‌هاي شما را حركت انگشت خط‌بر هماهنگ نيست، تمرين زير را انجام دهيد:
كتاب درسي خود را وارونه بگيريد و از اولين كلمهٔ بالاي صفحه، سمت راست شروع كنيد و انگشت خطابر خود را از زير خط‌ها حركت دهيد و سعي كنيد چشم‌هاي خود را با آن هماهنگ كنيد. هدف از اين تمرين، فقط هماهنگ كردن چشم شما با انگشت خط‌بر است و نياز به فهميدن مطالب نيست.
۲) در آزمون‌ها و امتحان‌ها خواندن كامل صورت سؤال، موضوع بسيار مهمي است كه ما به‌طور معمول به آن توجهي نمي‌كنيم.
در اينجا ذكر دو نكته لازم است:
۱) يادمان باشد كه در هر امتحان، فرصت خواندن سؤال براي ما در نظر گرفته شده است. به‌طور معمول تصور ما بر اين است كه زماني‌كه ۱۰ سؤال داريم و ۲۰ دقيقه وقت، يعني براي پاسخگوئي به هر سؤال، ۲ دقيقه وقت داريم در حالي‌كه براي خواندن و پاسخ دادن به هر سؤال، ۲ دقيقه وقت داريم.
۲) در امتحان‌ها سعي كنيد زير كلمه‌هاي مهم مانند (نيست، ندارد و…) در صورت سؤال، خط بكشيد.
۳) فعال بودن
با افزايش سرعت مطالعه دقت بيشتر مي‌شود تا زماني كه به ناحيهٔ مطالعه فعال برسيم و پس از آن با افزايش سرعت، ”دقت“ كاش مي‌يابد. علت بي‌دقتي در هنگام حل سؤال‌هاي ساده، مطالعهٔ درس‌هاي عمومي، كلاس‌هائي كه معلم، آرام صحبت مي‌كند، به‌طور كامل به فعال نبودن ما مربوط مي‌شود. براي افزايش دقت از طريق ”فعال بودن“، كافي است از تكنيك ”يادداشت‌برداري“ استفاده كنيم. يعني در آزمون با يادداشت كردن محاسبه‌ها و در هنگام مطالعه، با يادداشت كردن كلمه‌ها و نكته‌هاي كليدي.
۴) تنظيم وقت
همان‌طور كه گفته شد، ”عجله“ يكي ديگر از عامل‌هاي بي‌دقتي است. براي حذف اين مورد در امتحان‌ها با استفاده از ”تكنيك‌هاي مديريت زمان“ وقت خود را تنظيم كنيد و در هر درس فقط به اندازهٔ همان درس وقت بگذاريد.
در هنگام مطالعه نيز در هدفگذاري هر واحد مطالعه دقت كنيد تا بر مبناي سرعت واقعي خود پيش‌بيني نمائيد. چرا كه اگر بيشتر معين كنيد، به طور قطع عجله خواهيد كرد و اگر كمتر معين كنيد، با فعال نبودن مطالعه، باز هم بي‌دقتي خواهيد كرد.

▪ يك توصيه ٔ مهم
به داوطلب‌هاي كنكوري توصيه مي‌كنيم. هر شب ۳۰ دقيقه را به زدن تست زمان‌دار اختصاص دهند. اين كار تأثير بسيار زيادي در كنترل زمان و در نتيجه كاهش بي‌دقتي خواهد داشت. اين كار را به‌طور حتم، هر روز به مدت ۳۰ دقيقه (۱۰ سؤال عمومي و ۱۰ سؤال اختصاصي) انجام دهيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۰۱:۰۰:۰۰ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

روش هاي طلائي درس خواندن

راهبرد هاي مطالعه و يادگيري:

روانشناسان يادگيري در طول بيست سال اخير به پيشرفت هاي عظيمي دست يافته و به ديدگاههاي تازه اي نسبت به مطالعه و يادگيري رسيده است. نظريه ها و روش هاي جديد يادگيري و مطالعه كه عمدتاً از روانشناسي خبر پردازي  سر بر آورده اند. در بسياري از مواقع مكمل نطريه ها وروش هاي قديمي هستند، اما در بعضي موارد با آن ها متفاوت است. بنا بر نظريه هاي قديمي خواندن كه در روش هاي مطالعه زير بناي روش هاي تند خواني قرار گرفته، چنين فرض شده است كه سرعت مطالعه وابسته به حركات سريع چشم است، يعني هر چقدر چشم سرعتر از روي كلمات بگذرد، ذهن نيز سريع تر اطلاعات موجود در كلمات را درك مي كند. بر خلاف اين نظريه در روان شناسي يادگيري جديد كه از يك رويكرد خبرپردازي يا پردازش اطلاعات سر چشمه مي گيرد، اينگونه استدلال مي شود كه عامل مهم در سرعت مطالعه، پردازش اطلاعات در ذهن خواننده است. يعني هر چه ذهن آدمي اطاعات دريافتي را سريع تر پردازش كند، سرعت درك ولذا سرعت مطالعه او نيز بيشتر خواهد بود. تفاوت هاي فردي افراد در خواندن به فرآيند پردازش اطلاعات مركزي وابسته است نه به فرآ يند هاي حسي پيراموني.


روش هاي يادگيري موثر:

به منظور بهبود فرآيند يادگيري ،روش هاي متعددي بيان شده اند. براي آشنايي بيشتر شما عزيزان با اين روش ها به طور اجمالي به بررسي دو روش موثر به نام هاي روش پس ختام و مردر ميپردازيم.

روش پس ختام:

اين روش شامل ۶ مرحله وكلمه ي پس ختام از حروف اول اين مراحل تشكيل شده كه عبارتند از :

۱-پيش خواني:

به معناي اجمالي به منظور دريافت كليات موضوع و سازمان دهي كلي مطلب است . در اين روش، خواننده قبل از خواندن دقيق، كل مطلب را مرور و بررسي   مي كند.

۲- سوال كردن:

براي هر قسمت از كتاب يا هر فصلي كه مطالعه ميشود ،ميتوان پرسش هائي مطرح كرد و با مطالعه ي بيشتر به آن ها پاسخ داد . سوال ها را با كلمات چگونه ، چه كسي چرا ، چه چيز وغيره بايد مطرح كرد.

۳ـ خواندن:

در اين مرحله، كل متن يا كتاب مطالعه مي شود و به پرسش هاي مطرح شده پاسخ داده مي شود. سرعت خواندن بايد با سادگي يا پيچيدگي متن تناسب داشته باشد.

۴ـ تفكر:

انديشيدن در مورد موضوع مطالعه به آن معنا مي دهد و به ياد سپاري آن كمك مي كند. به منظور يادگيري بهتر مطالب، از پيش آموخته شده ارتباط داده، نكات اصلي وفرعي را شناسايي كرده وبه يكديگر پيوند داده و تناقضات موجود در متن را حل كرد. با توجه به آنچه كه گفته شد، مهمترين اصل زيربناي تفكر در جريان مطالعه، بسط معنايي است. يعني شاخ و برگ دادن به مطالب آموخته شده و ايجاد ارتباط بين آنها و آموخته هاي قبلي كه مي تواند به ياد سپاري مطالب كمك كند.

۵ـ از حفظ گفتن:

پس از مطالعه هر قسمت، بايد مطالب آن توسط خواننده به زبان ساده بازگو شود. اين بازگويي مطالب، معلوم مي كند كه كدام قسمت ها به خوبي ياد گرفته نشده و بايد مجدداُ مطالعه شود.

۶ـ مرور كردن:

پس از اتمام مطالعه يك كتاب يا مطالب درسي به منظور جلوگيري از فراموشي مطالب بايد كل مطلب مرور شود. بهترين راه مرور كردن اين است كه بدون مراجعه به متن اصلي به پرسش هاي مطرح شده پاسخ داده شود. در صورتي كه خواندن متن، نتواند به پرسش ها پاسخ دهد، لازم است به متن اصلي مراجعه كرده و مجدداُ اقدام به مطالعه قسمت فراموش شده نماييد. پژوهش هاي مختلفي كه در رابطه با تاثير روش پس ختام در افزايش پيشرفت تحصيلي و بالا بردن كيفيت يادگيري دانش آموزان و دانشجويان انجام شده نشان داده اند كه اين روش تاثير زيادي دارد.

روش مردر:

يكي از روش هاي مطالعه يادگيري، روش مردر نام دارد. مراحل اين روش عبارتند از:

۱ـ حال وهوا:

منظور اين است كه براي مطالعه بايد سر حال وآماده يادگيري باشيد. بدين منظور سعي كنيد با ايجاد حالت آرميدگي عضلاني بر اضطراب خود غلبه كرده و افكار مثبت را جانشين افكار منفي و شك ترديد هاي بيهوده سازيد.

۲ـ درك و فهم:

در اين مرحله بكوشيد تا آنجا كه ممكن است، مطالبي را كه مي خوانيد به طور عميق درك كنيد. از ميزان درك خود آگاه باشيد و مطالبي را كه خوب نفهميده ايد، با علامت سؤال مشخص كنيد.

۳ـ يادآوري:

آنچه را كه در هر مرحله خوانده و فهميده ايد، به ياد آوريد.در اين مرحله با استفاده از تخيل، تفسير و تحليل مطالب به يادگيري مطلب كمك كنيد.

۴ـكشف و هضم:

در اين مرحله مطالبي كه در مراحل قبل نفهميده ايد، مراجعه كرده و به يادگيري آنها و كشف ارتباط بين مطالب با يكديگر بپردازيد. مطالب پيچيده را به اجزاي ساده تر تجزيه كنيد و براي فهم آنها از معلمان، اساتيد ومنابع معتبر كمك بگيريد.

۵ـ بسط و گسترش:

مطالبي را كه مي خوانيد به آنچه كه قبلا‏ٌ  آموخته ايد، ارتباط داده و به آن شاخ و برگ دهيد و سؤال هايي نظير اين سؤال ها را از خود بپرسيد:

ـ اگر به نويسنده ي مطلب دسترسي داشتيد، از او چه سؤال هايي مي پرسيديد؟
ـ چگونه مي توانيد آنچه را كه آموخته ايد، براي ديگران قابل فهم سازيد؟
ـ چگونه مي توانيد از اطلاعاتي كه كسب كرده ايد، در عمل استفاده كنيد؟

۶ـ مرور وپاسخ دادن:

مرور مطالب آموخته شده و پاسخ دادن به سؤال هاي طرح شده به منظور رفع ابهامات و اشكالات احتمالي، يكي از مهمترين مراحل در تمام روش هاي يادگيري است.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۹ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

مطالعه موفق با تمركز (زمان و حالات مناسب مطالعه متمركز)

نقش زمان

پيش از اين توضيح داديم كه آرامش، خواب و استراحت كافي به خصوص در شب، چقدر در پرورش تواناييهاي ذهني و تمركز حواس و حافظه شما مؤثر است.

در هيچ شرايطي، نيمه شب مطالعه نكنيد. با اين توجيهات كه: “من به مطالعه شبانه عادت دارم”، “سكوت منزل شب هنگام بيشتر است” و . . . خود را متقاعد نكنيد كه شب مطالعه كنيد. چرا كه شارژ عصبي و مغناطيسي بدن، شب هنگام انجام مي گيرد و شما با بي خوابي در شب، خود را از اين شارژ عصبي مغز محروم مي كنيد. بنابراين: هرچقدر هم كه به مطالعه نيمه شب عادت داريد، از اين پس ديگر نيمه هاي شب مطالعه نكنيد. خودتان را عادت دهيد كه روز يا اول شب مطالعه كنيد.

ضمن آن كه توجه داشته باشيد در هنگام خواب يا استراحت عميق شب آن كه را كه در طول روز خوانده ايد، پردازش ذهني مي شود و در مغز، عمل جايگزيني صورت مي گيرد.

شما به هيچ وجه در هنگام خواب، وقت تلف نمي كنيد بلكه ذهن شما ناخودآگاه به تثبيت آموخته هاي روز مي پردازد.

همين طور مطالعه بلافاصله بعد از غذا خوردن، خود باعث عدم تمركز مي شود. مغز شما براي فعاليتهاي ذهني بيش از همه به اكسيژن نياز دارد و اين اكسيژن را از خون مي گيرد و جريان خون شما پس از غذا خوردن تا حدود يك ساعت و نيم بيشتر متوجه اندامهاي گوارشي است تا مغز. به همين علت است كه شما پس از غذا خوردن بيشتر تمايل داريد كه استراحت كنيد تا اين كه فعاليتهاي فكري انجام دهيد. دست كم تا يك ساعت بعد از صرف غذا از مطالعه كردن اجتناب كنيد.

مسأله مهم ديگر در زمان مطالعه، مطالعه مرتب در زمانهاي خاص است. ضمن آن كه شما از فرصتهاي خود براي مطالعه بيشترين استفاده را مي كنيد، خودتان را به مطالعه در ساعتهاي خاص هم شرطي كنيد.

مثلاً صبحها به محض بيدار شدن، بعدازظهرها در ساعتي مشخص و يا ساعات اوليه شب. زمان خاصي را براي مطالعه در نظر بگيريد. ذهن شما مي تواند پس از مطالعه مدام در يك ساعت خاص از شبانه روز بعد از مدتي خود به خود در آن ساعت ويژه، جذب و فراگيري پيدا كند.

پس توصيه زماني ما به شما:

۱. در فاصله زماني ساعت ۱۱:۳۰ شب تا ۵ صبح مطلقاً مطالعه نكنيد و حتماً در اين ساعات بخوابيد.
۲. تا دست كم يك ساعت پس از صرف غذا مطالعه نكنيد.

۳. خود را به مطالعه در زمانهاي خاص و مناسب شرطي كنيد.

نقش حالتها در تمركز حواس

براي هر رفتاري از لحاظ ذهني و جسمي بايد حالتهاي خاص داشته باشيد كه با رفتارتان هماهنگ باشد. روان شناسي حالتها و رفتارها اين موضوع را به تفصيل شرح مي دهد.

اگر مي خواهيد بجنگيد، ابتدا بايد حالت جنگيدن را به خود بگيريد. اگر مي خواهيد شاد باشيد، ابتدا بايد حالت شاد بودن را به خود بگيريد. اگر مي خواهيد انساني مصمم و با اعتماد به نفس باشيد، بايد حالتهاي اعتماد به نفس را در خود ايجاد كنيد. حالتها و رفتارها از همديگر به وجود مي آيند. يعني همان طور كه وقتي شما شاد باشيد ناخودآگاه حالتهاي شاد بودن در شما پديدار مي شود، اگر هم حالتهاي شادي را در خود ايجاد كنيد يعني به خودتان بگوييد، ناخودآگاه احساس شادماني به شما دست خواهد داد. براي مطالعه نيز شما بايد حالت جذب و يادگيري داشته باشيد. با حالت خميده و خواب آلوده انتظار تمركز و دقت فراوان از خود نداشته باشيد. در وضعيتهايي كه براي مطالعه كردن مناسب نيست تمركز حواس پيدا كردن دشوار و انتظار آن كاملاً غير معقول است.

هنگام هيجانهاي عصبي، ترس، خشم، اضطراب و كينه و ناراحتي نمي توان انتظار داشت كه تمركز بالايي داشته باشيم. چون در اين حالتها ذهن ما پيشاپيش متوجه و متمركز برآن مسأله است كه اين هيجانها را در ما ايجاد كرده است. همين طور در حالت شور و شوق و اشتياق فراوان هم نمي توانيد تمركز حواس داشته باشيد و علت همان است. بچه هايي كه زنگ تفريح در حياط مدرسه به بازيهاي مهيج مي پردازند و با همان شور و هيجان به كلاس درس مي آيند، گاهي تا نيم ساعت بعد از حضور در كلاس به حالت مناسب خود براي فراگيري دست نمي يابند و در اين مدت توجه و تمركزشان هنوز به هيجان حياط مدرسه معطوف است.

در حالت خستگي و بي خوابي هم نمي توانيد تمركز حواس داشته باشيد. اين حالتها همه با حالت تمركز حواس براي مطالعه، منافات دارند. بنابراين شما بايد ابتدا مسايل خود را تا حدي حل كنيد، استراحت كنيد، آرام شويد و پس از ايجاد حالت يادگيري، مطالعه را شروع كنيد.

انتظار بيجا از خود نداشته باشيد. مسلم است كه با حالتهاي منفي مانند خستگي، گرسنگي، بي خوابي و هيجان فراوان نمي توانيد تمركزي عالي داشته باشيد و اين عدم تمركز كاملاً طبيعي است.

بعضيها پس از يك ورزش سنگين، با همان خستگي و بدن عرق كرده، شروع مي كنند به كتاب خواندن و مطالعه و انتظار دارند كه با اين هيجان تمركز حواس هم داشته باشند و چون چنين چيزي امكان پذير نيست، مي گويند: حافظه ام ضعيف است. حواسم پرت است و . . .

باز هم تأكيد مي كنيم ابتدا وضعيت جسمي و روحي خود را متعادل كنيد و سپس شروع به مطالعه كنيد.

اولويت بالاتر، مانع تمركز

گفتيم عوامل حواس پرتي خود را كه در هنگام مطالعه به ذهنتان خطور مي كنند در جايي يادداشت كنيد كه بلافاصله پس از مطالعه به آنها بپردازيد. اما گاهي اوقات يك موضوع مهم، ضروري و بسيار “دراولويت” به ذهنتان خطور مي كند كه حتي با نوشتن آن وسواس ذهني كاهش پيدا نمي كند. در چنين مواردي، ما توصيه مي كنيم به جاي آن كه كاهش پيدا نمي كند. در چنين مواردي، ما توصيه مي كنيم به جاي آن كه تقلا كنيد كه با همان وضعيت بد درس بخوانيد، به انجام همان كار با اولويت بالا بپردازيد. چون مطالعه با آن وضعيت بد، هم اضطراب شما را به دنبال دارد و هم بازده فكري شما را كاهش مي دهد.

اضطراب

يكي از عمده ترين مسائلي كه باعث اضطراب مي شود، انباشته كردن دروس در شب امتحان است. مسلماً وقتي شما در طول سال تحصيلي مطالعه نمي كنيد و همه را براي شب امتحان انبار مي كنيد، با يك ضرب الاجل و فشار عصبي و اضطرابي مواجه مي شويد كه بيش از هر عامل ديگري، ميزان تمركز فكري و يادگيري شما را كاهش مي دهد.

متخصصان مطالعه و يادگيري به شدت اعتقاد دارند كه مهمترين عامل تخريب حافظه و عدم دستيابي به يك تمركز عالي، اضطراب است. برنامه ريزي درسي، مطالعه در طول سال تحصيلي و استفاده بهتر از زمان و البته آسودگي شب امتحان از تمام اضطرابهاي كاذب جلوگيري مي كند.

تصوير ذهني مثبت

اضطراب، بسياري از اوقات هم از تصور نگران كننده شخص درباره خودش نشأت مي گيرد. يعني با اين كه شما درس خود را مي خوانيد و اهل مطالعه هستيد، مدام تصور نگران كننده اي از خودتان در ذهن داريد كه بازده فعاليت ذهني شما را كاهش مي دهد و به حافظه و تمركز شما لطمه وارد مي كند.

بهترين و آسان ترين شيوه براي مقابله با اين اضطراب كاذب انجام تمرينات تلقين تجسمي است كه بي جهت ساده گرفته مي شود. صبحها پس از بيدار شدن، ظهرها پس از يك آرامش چند دقيقه اي و قبل از صرف ناهار و به ويژه شبها قبل از خواب به آسودگي دراز بكشيد، بدن را شل كنيد. چند نفس عميق بكشيد و با صداي بلند يا در ذهن خود چندين بار اين جملات را تكرار كنيد:

“من با تمرينات عالي ام، تمركزم روز به روز بيشتر مي شود”

“من سرشار از قدرت تمركز فوق العاده اي برخور دارم”

“من سرشار از آرامشم و در اين آرامش، تمركز جاري است”

“حافظه ام بسيار عالي است و روزبروز بهتر مي شود”

“در كليه امتحاناتم موفق هستم و هم اكنون نمرات عالي ام را مي بينم”

در لحظاتي كه اين جملات را مي گوييد و چند بار تكرار مي كنيد، خود را در ذهن خود ببينيد. خود را در جلسه امتحان ببينيد كه در نهايت آرامش نشسته ايد. برگه امتحان در دست شماست. همه جوابها را مي دانيد و به همه سؤالات با آرامش كامل و شادي فراوان جواب مي دهيد.

اين تصوير را شبها خصوصاً قبل از خواب، به وضوح در ذهن خود ببينيد و از آن به شوق آييد. بعد از مدتي كه تلقين و بيان عبارتهاي تأكيدي بالا را صبح و ظهر و شب انجام داديد و به خصوص تصوير ذهني مثبت خود را هر شب مجسم كرديد، هم اعتماد به نفس و روحيه تان عالي مي شود و هم ميزان تمركز، حافظه و يادگيري تان بهبود مي يابد.

يك هشدار مهم

تمام تمرينهاي گفته شده تا الآن فقط در صورتي پاسخ مثبت مي دهند و از آنها نتيجه مطلوب حاصل مي شود كه به هيچ عنوان منفي حرف نزنيد. وقتي شما درباره خودتان با عبارات منفي حرف مي زنيد، همه چيز را خراب مي كنيد. هرگز نگوييد حافظه ام خراب است. اصلاً هيچ چيز نمي فهمم. تمركزم افتضاح است و..

باز هم تأكيد مي كنيم كه با عبارات منفي به خود تلقين منفي نكردن اهميت بسيار بيشتري از تلقين مثبت دارد، يعني اگر از يك طرف تلقينات مثبت را به خود القا كنيد و از طرف ديگر در طول روز اين حرفهاي منفي را درباره خودتان بزنيد، عملاً تلقينات مثبت خود را بي نتيجه و بي اثر ساخته ايد. پس به هيچ عنوان حرف منفي نزنيد و تمرينات تلقين مثبت را هم انجام دهيد تا از تمركز عالي برخوردار گرديد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تمركز حواس هنگام مطالعه و روش هاي تقويت آن

مقدمه :
انسان ، به سبب ويژگيهاي بي نظيرش در ميان همه موجودات ، عنوان اشرف مخلوقات را به خود اختصاص داده است. او استعداد خاص تفكر و يادگيري دارد كه به او اجازه مي دهد اعمال خاص انجام دهد . نتايج اعمالش را پيش بيني و ارزيابي كند .تغيير و تحولات گوناگون و سريعي را در عرصه علم و فناوري به وجود آورد. آنچنان كه به قول تافلر دنيا را به دهكده اي تبديل كند كه اطلاعات را در سريع ترين زمان ممكن از قاره اي به قاره ديگر انتقال دهد .
بنابراين بر اثر پيشرفت سريع و غير قابل انتظاري كه در قلمرو دانش و فناوري طي چند قرن اخير نصيب انسان شده است حجم اطلاعات و دانسته هاي بشري روز به روز به طور سر سام آوري در حال افزايش است. بر دانش آموزان و دانشجويان لازم است كه هرچه سريعتر خود را با اين تغيير و تحولات همگام سازند. در اين راستا، بسياري از دانش آموزان و دانشجويان كوشش زياد مي كنند . بسيار مطالعه مي كنند اما به دليل عدم توانايي در تمركز حواس، هنگام مطالعه نمي توانند به نتيجه دلخواه دست يابند.
تمركز در لغت يعني تراكم ، فشردگي مجموعه، چكيده، تمركز در اصطلاح يعني حفظ و نگهداري توجه و تمركز حواس ، روي موضوعي معين ، بدون تمركز حواس ، يادگيري مثمر ثمر نخواهد بود . بنابر اين همه افراد توانايي تمركز دارند و تمركز نسبي است يعني كسي نمي تواند ادعا كند كاملا حواس پرت است ويا هميشه تمركز حواس دارد.
تمركز گاهي ساده است و گاهي مشكل. تمركز در موضوع هايي كه نياز به تفكرو تجزيه و تحليل دارند مشكل و تمركز در موضوع هايي كه جنبه ي تفريحي و سرگرمي دارند ، بسيار آسان است.

تمركز حواس:
يعني عوامل حواس پرتي را به حد اقل رساندن… تمركز هر شخص به نسبت كاهش عوامل حواس پرتي او افزايش مي يابد و بنا به تغييرات موقعيت ذهني و محيطي او تغيير مي كند . بيشتر افراد گمان مي كنند كه تمركز يك امر ذاتي و تغيير آن ناممكن است ، در حالي كه تمركز يك امر اكتسابي است و بايد هر روز پرورش و جهت داده شود و هر كس با هوش عادي خود مي تواند به آن دست يابد. پس برقراري تمركز حواس به ميزان كاهش عوامل حواس پرتي بستگي دارد . يعني هر چه عوامل مزاحم و مخل تمركز بيشتر باشند توانايي حفظ تمركز حواس كمتر است و بر عكس. لذا حواس پرتي ؛ يعني خارج شدن از روند مطالعه يا جريان كا ري و فرو رفتن در افكار و تخيلات و يا انجام كار ديگر.

منشاء حواس پراگندگي:
حواس پرتي يا منشاء ذهني و دروني دارد و يا منشاء بيروني و محيطي
حواس پرتي دروني و ذهني: عبارت است از اشكالات فكري انسان و انديشه هايي كه موانعي بر سر راه توجه دقيق به مطالعه و تمركز حواس ايجاد مي كنند. اين موقع شامل مواردي از قبيل: درد، رنج، غم وغصه ، نگراني، گرسنگي و تشنگي ، سردي و گرمي ، ترس و خشم و شادي ، سردرد و … مي باشد

حواس پرتي بيروني و محيطي:
آنچه كه به محيط پيرامون فرد ارتباط پيدا مي كند و يا تحريكات غير عادي كه توسط حواس مختلف انسان ايجاد مي شوند مانند نور شديد و نور ضعيف ، صداهاي ناهنجار، روشن بودن رسانه اي صوتي و تصويري و نظاير اينها ممكن است فرايند تمركز حواس را با اشكال مواجه كنند. رهايي از حواس پرتي و ايجاد تمركز حواس در افراد مختلف ، متفاوت است و به حالت دروني ، تجربه ها مكان و موقعيت آنها بستگي دارد. . برخي از افراد اظهار مي دارند كه من آدم كاملا حواس پرتي هستم و برخي ديگر مي گويند نمي توانم تمركز حواسم را به روي كاري حفظ كنم . در حالي كه اين تفكر غلط است و هيچ كس نبايد خود را فردي كاملا حواس پرت يا فاقد تمركز حواس بداند بلكه بهتر است وقتي كه تمركز حواس فردي دچار اختلال شد ، بگويد در اين لحظه و در محيط فعلي حواس پرتي من بيشتر و ميزان تمركزمن كمتر است. لذا حواس پرتي بيشتر علل دروني دارد و به طبيعت خود فرد، ويژگيها، حالات روحي و رواني، و عادات فردي بستگي دارد.بي شك حواس پرتي بيروني آسانتر از عوامل حواس پرتي دروني بر طرف مي شود .پس مي توان بدون توجه به عوامل محيطي مانند : سرو صداي زياد، شلوغ بودن محيط و حتا داخل مترو، سرويس و هنگام مسافرت تمركز حواس خود را حفظ كرد . اما نمي توان در حال گرسنگي و يا تشنگي شديد، نگراني و ناراحتي و دگرگوني فكر و انديشه با تمركز مطالعه كرد و يا كار ديگري را با تمركز انجام داد و مطالعات و يا تجربيات زيادي اين موضوع را تائيد كرده است كه يك انسان مي تواند در محل پر سرو صدا و نا آرامي با تمركز و توجه كافي مطالعه كند.

روشهاي تقويت تمركز حواس:
تمركز حواس هنگام مطالعه كليد اصلي و اساسي درك و فهم مطالب است. و كليد اساسي تمركز حواس استفاده از روشهايي است كه باعث تقويت و پرورش ومهارت در برقراري تمركز حواس هنگام مطالعه مي شوند. بنا براين بدون تمركز حواس ممكن است درك و فهم مطلبي كه فقط يك ساعت وقت لازم داشته باشد ، ساعتها وقت بگيرد اما به خوبي فهميده نشود و امر مطالعه بي فايده است و اثر مثبتي نخواهد داشت. لذا كاربرد روشها و فنوني كه به خواننده كمك مي كند تا هنگام مطالعه فعال باشد ، تمركز حواس را تقويت و مهارت فرد را در ايجاد تمركز حواس هنگام مطالعه افزايش مي دهد اين روشها عبارتند از:

آمادگي براي مطالعه: براي شروع مطالعه ، ابتدا بايستي خود را از جهات گوناگون آماده كرد، زيرا حداكثر آمادگي ، مقدمه اي براي علاقمندي به مطالعه، ايجاد تمركز حواس و يادگيري بهتر مي باشد. منظور از آمادگي پيدايش تمام شرايطي است كه شخصي را قادر مي سازد تا با اطمينان به موفقيت و اعتماد به نفس، به تجربه خاصي بپردازد .

آمادگي بدني: به رشد و تكامل طبيعي بدن ، تندرستي و نداشتن نقصهاي بدني مربوط است. گاهي وجود بيماريهايي مانند زخم معده، ميگرن، سردرد و نظاير اينها باعث از بين رفتن تمركز حواس و مانع مطالعه فرد مي شود و فرد تا به دست آوردن تندرستي كامل قادر به برقراري تمركز حواس و مطالعه ثمر بخش نيست و انگيزه كافي هم براي مطالعه ندارد.

آمادگي ذهني: آمادگي ذهني را مي توان از خصوصياتي نظير رشد گوياي سالم ، قدرت تفسيرو تعبير اشكال ، توانايي درك هماننديها و نا هماننديها ميان كلمات و … شناخت دانست .

آمادگي اجتماعي: به ماهيت و وسعت تجارب فرد بستگي دارد كه مي توان آنرا با تجربه و تحليل زمينه خانه و خانوادگي ، محيط وسيع اجتماعي كه او در آن تجربه اندوخته است و تربيت پيشين او تعيين كرد.

آمادگي رواني: آمادگي رواني به شكل پيچيده اي با رشد و تكامل بدني ، ذهني و اجتماعي آميخته است . خستگي، بي قراري ، بي تابي، كوتاهي زمان، دقت نداشتن تمركز در مطالعه ، واكنشهاي منفي نسبت به خود و ديگران ، ضعف اعتماد به نفس و نظاير آنها همگي نشانه نبودن آمادگي رواني ، بدني ،ذهني و اجتماعي دانش آموزان و دانشجويان ، اجراي برنامه هاي آموزشي ، تمركز حواس و فرايند يادگيري را آسانتر و مطلوبتر مي كند.

۲-داشتن علاقه به مطالعه:
مطالعه ثمر بخش از دو عامل متاثراست: يكي علاقه نسبت به مطالب خواندني ، ديگر كاربرد ماهرانه فنون مطالعه نسبت به مطلب خواندني سبب مي شود تا شخص به مطالعه بيشتر بپردازد ، مطالعه بيشتر منجر به بهتر شدن فنون مطالعه مي شود ، كاربرد فنون بهتر ، مطالعه را آسانتر ، سريعتر و لذت بخش تر مي سازد؛ در نتيجه علاقه خواننده نسبت به مطالعه افزايش مي يابد. پس تا زماني كه فرد تمايل يا علاقه به انجام كاري نداشته باشد نمي تواند برانگيخته شود. لذا وقتي خواننده به موضوعي علاقه مند مي شود، خود به خود بر آن تمركز مي كند، بيشتر دقت مي كند و به راحتي مطالب را به حافظه مي سپارد و بعدا هم خيلي راحت به خاطر مي آورد .پس ازعلاقه پيدا كردن نسبت به مطالب، گام بعدي تعيين هدف مطالعه است زيرا هدف زير بناي انجام كاري است و به فعاليت انسان جهت و نيرو مي دهد . هدف ارزشمند، فرد را به خواستن و طلب كردن وادار مي كند و نيروي لازم را براي فعاليت در وي بوجود مي آورد وسبب پيدايش تمركز در او مي شود . لذا هر فرد براي مطالعه بايد هدف مشخصي داشته باشد.« زيرا تعليم و تربيت علم اهداف است و همه بر اين باورند كه بدون داشتن هدف، يادگيري كاري بس دشوار و غير ممكن است» همانطور كه فرانكين معتقد است انسان بدون هدف مانند گلوله اي است كه بدون هدف شليك مي شود . علاوه بر آن مطالعه بدون هدف يكي از عادات غلط مطالعه بشمار مي رود .

تعيين زمان و مكان مطالعه:
يكي از راه هاي برقراري تمركز حواس اين است كه مطالعه در آن ساعت از روز انجام گيرد كه براي فرد مناسبتر است. اما تعيين مناسبترين زمان براي مطالعه كاري دشوار است و به عادات فردي بستگي دارد. برخي افراد عادت دارند تا نيمه هاي شب بيدار بمانند و با استفاده از سكوت و آرامش شبانه با خيالي راحت و آسوده مطالعه كنند برخي ديگر عادت دارند شب زود بخوابند و صبح زود از خواب بيدار شوند وبه مطالعه بپردازند. با اين توصيف تعيين زمان و مقدار مطالعه باعث آگاهي از تمام زمينه مطالعه ، برقراري تمركز حواس، عدم سردرگمي، جلوگيري از اتلاف وقت و انرژي و فهم بهتر مطالب مي شود.
وا لتر پارك در كتاب خود به نام « چگونه درس بخوانيم؟» چنين مي نويسد: « موفقيت يا عدم موفقيت شما در تحصيلات دانشگاهي ، مستقيما به اين امر بستگي دارد كه چگونه از وقت خود استفاده مي كنيد ؟ موفقيت در دانشگاه و البته در مقاطع تحصيلي پايين تر نيز بستگي به استفاده اشتباه از زمان دارد .» «محيط آشناي يك اتاق مشخص، در حين مطالعه موجب انصراف كمتر و تمركز بيشتر حواس مي شود ،زيرا لوازم آن اتاق هر روز پيش چشم شما است و كمتر توجهتان را به خود جلب مي كند . به علاوه اگر هر روز به وقت مطالعه در اتاق معيني بوديد كم كم ذهنتان عادت مي كند كه به محض رسيدن به آن اتاق آماده تمركز حواس و فراگيري شود. » بنا براين ثابت بودن مكان مطالعه و مشخص بودن آن به علت دسترسي به آن و فراهم بودن وسايل مورد نياز از قبيل كتب درسي ، دفاتر، كتاب لغت، خط كش، قلم و نظاير آن جهت مطالعه موجب تمركز حواس بيشتر و آمادگي ذهني هنگام مطالعه مي شود. پس يكي از بهترين راه هاي برقراري تمركز اختصاص دادن يك اتاق مجهز به آنچه لازم داريد ، در موقع مطالعه است. اين اتاق خيلي زود مناسب تمركز و يادگيريتان شده و كار شما را به طور خودكار راحت تر مي كند و بعد برايتان يك عادت مفيد مي شود. « براي داشتن تمركز به هنگام مطالعه ابتدا بايد خود را از دنياي خارج جدا كنيد و محيط مناسبي براي مطالعه بر گزينيد . چنين محيطي بايد آرام، روشن و داراي هواي مناسب باشد. هيچ چيز به اندازه سر و صدا ، خسته كننده و مانع تمركز حواس نيست. ايجاد محيط كار مناسب، به دليل ايجاد آرامش و شرايط مناسب اهميت دارد و زمينه اي است براي تمركز و دقت». در همين رابطه مي توانيد مقاله بهداشت مطالعه را نيز بخوانيد.

ياد بگير كه بگويي «نه»:
« زمانيكه تصميم گرفتيد بايد مطالعه كنيد اما دوستان يا هم اتاقي هاي شما در خواست مي كنند كه دور هم جمع شويد ؛ هنر گفتن «نه» را در خود تقويت كنيد . اگر اين اراده در شما ضعيف است ، مي توانيد روي در اتاق مطالعه خود بنويسيد « مزاحم نشويد» اگر موفق نشديد مي توانيد كارهاي ديگري انجام دهيد كه نشان دهد شما دوست نداريد كه كسي باعث از هم گسيختن افكار شما شود».

ترك افكار منفي و داشتن افكار مثبت:
مطالعه عميق و يادگيري ثمر بخش وقتي حاصل مي شود كه فرد تصور مثبتي از خود داشته باشد و به خود اعتماد كند . زيرا اعتماد به خود در موفقيت مؤثر است و مهارت را بيشتر و نيرو را افزايش داده و مغز را سالمتر مي كند . وقتي مي خواهيد كاري انجام دهيد از گفتن كلماتي همانند : نمي خواهم ، نمي دانم، نمي توانم بپرهيزيد. جمله« اين كار محال» است را از دفتر زندگي خود خط بزنيد ، ترس و بدگماني و بي ارادگي را از ذهن خود دور كنيد . هرگز به خويشتن اجازه ندهيد كه هيجانات و افكار منفي شما را در خود غرق سازد و تمركز حواس شما را مختل كند. اعتماد به نفس داشته باشيد و پيوسته به نزد خود تكرار كنيد كه قادر به انجام كار هستم ، مي توانم انجام دهم و بايد انجام دهم . بدين طريق تفكر مثبت را در خود پرورش دهيد. قوي بودن اعتماد به نفس احساس شعف و شادي را در شما بوجود مي آورد و در حالت شادماني از تمركز حواس خوبي برخورداريد. بهتر فكر مي كنيد، بهتر مطالعه مي كنيد و نتيجه كارتان بهتر مي شود.
مارگريت كوربت مي نويسد « انسان در بحر انديشه هاي خوشايند حافظه بهتري پيدا مي كند و ذهن در حالت آرامي قرار مي گيرد و ميل به يادگيري را در خود بوجود مي آورد» لذا خودپنداري مثبت مهمترين كمك براي تمركز و يادگيري است. اگر بتوانيم تصورات غلط ومنفي را از ذهن خود دور نموده و تصورات مثبت را جايگزين كنيم ، مي توانيم علاقه به مطالعه و يادگيري را در خود ايجاد كنيم چرا كه علاقه به مطالعه شرايط اصلي و اساسي ايجاد تمركز حواس به هنگام مطالعه است .آلفردآدلر روانشناس مشهور ، در دوره جواني در درس رياضي بسيار ضعيف بود. معلمش اين موضوع را با والدينش در ميان گذاشت آنها باور كردند كه آد لر در درس رياضي ضعيف است ، آدلر هم اين موضوع را پذيرفته بود . يكي از روزها كه معلم مسئله اي را روي تخته نوشته بود و شاگردان كلاس از حل مسئله عاجز مانده بودند ، آدلر جواب مسئله را پيدا كرد ، پاي تخته رفت و در ميان حيرت همگان مسئله را حل كرد . فهميد كه توانايي درك و فهم مطالب درس رياضي را دارد ، استعدادش را باور كرد، تصورات مثبت را جايگزين تصورات منفي كرد و از آن به بعد يكي از دانش آموزان ممتاز درس رياضي شد.

طرح سئوال:
طرح سئوال يكي از شيوه هاي مطالعه دقيق و فعالانه است كه در تمام اوقات مطالعه، مفيد است. طرح سئوال پيش از مطالعه دقيق، فرد را وادار مي كند تا به طور فعالانه و با تمركز و دقت كافي و با انگيزه و علاقه به مطالعه بپردازد . طرح سئوال هنگام مطالعه يكي از روشهايي است كه خواننده را فعال و به طور عمقي او را در گير مطالعه مي كند وسبب برانگيختن جديت و تلاش وي به هنگام مطالعه مي شود و فرد براي يافتن پاسخ به سئوالات بايستي تمركز حواس خود را حفظ نمايد ، زيرا در هنگام مطالعه ، نمي توان بدون تمركز پاسخ سئوالات را پيدا كرد. بعد از خواندن مطالب با طرح سئوال مي توان ميزان فراگيري خود را ارزش يابي نموده و به نقاط قوت و ضعف خود پي برد و سبب ايجاد نظر انتقادي نسبت به مطالب در فرد مي شود. خواننده در مطالعات بعدي براي از بين بردن نقاط ضعف خود با دقت و تمركز بيشتري مطالعه مي كند.

آگاهي از شيوه هاي صحيح مطالعه و يادگيري:
« برخي از والدين به طور مدام به فرزندان خود مي گويند درس بخوانيد، مطالعه كنيد، ولي هرگز نمي گويند چگونه مطالعه كنيد و روشهاي صحيح مطالعه را نمي دانند» بنابر اين آگاهي از شيوه هاي صحيح مطالعه و يادگيري چون: تند خواني ، عبارت خواني، خواندن اجمالي ، خواندن تجسمي، و … به خواننده كمك مي كند تا تمركز حواس خود را هنگام مطالعه حفظ نمايند

تند خواني:
تند خواني باعث توجه و تمركز بيشتر و فهميدن مطالب و در نتيجه باعث يادگيري بهتر مي شود . فكر و ذهن ما قادر است هزاران كلمه را در دقيقه از خود عبور دهد ولي اگر سرعت مطالعه ما پائين باشد، ذهن وقت اضافي مي آورد و ناچار به اين شاخه وآن شاخه مي پرد و در نتيجه حواس پرتي ايجاد مي شود . اما مطالعه سريع و يا تند خواني فرصت جولان به ذهن نمي دهد و سبب برقراري تمركز حواس هنگام مطالعه مي شود.

عبارت خواني :
عبارت خواني يعني خواندن عبارات و جملات به عوض خواندن كلمات . عبارت خواني به نوع ديگري به تمركز حواس كمك مي كند. از اين طريق خواننده بايد با سرعتي كه نزديك به سرعت انديشيدن اوست، بخواند. اگر سرعت آنقدر كم باشد كه ذهن از حالت فعال بودن باز بماند ، احساس دلزدگي ايجاد مي شود و چيزهاي ديگري ذهن فرد را مشغول مي كند و از روند مطالعه خارج مي شود . بنا بر اين اگر سرعت خواندن با سرعت انديشيدن هماهنگ باشد باعث افزايش تمركز حواس مي شود.

خواندن اجمالي:
روش خواندن اجمالي مبتني است بر يك نمونه گيري سريع از نكات اساسي و صرف نظر كردن از جزئيات، در اين روش خواننده مطالب را سازمان بندي مي كند ، آنگاه هدف از مطالعه خود را مشخص نموده و مقدار زمان مطالعه و ميزان دشواري كتاب را تخمين مي زند و سپس از طريق سئوال كردن، كنجكاوي ، علاقه، دقت و تمركز حواس فرد ، افزايش ميابد.

خواندن تجسسي:
منظور از روش تجسسي طرح انواع سئوالات جزئي و كلي و مطالعه عميق و اثر بخش در جهت دست يافتن به پاسخ اين سئوالات است … كسي كه به دنبال چيزي مي گردد به احتمال بيشتري آن چيز را پيدا مي كند لذا هدف خواندن تجسسي افزايش دامنه تمركز و درك عميق تر معاني است . به همين دليل خواندن تجسسي تمركز حواس و علاقه فرد را افزايش مي دهد و به او كمك مي كند تا مطالب دشوار را تجزيه و تحليل نموده و آنها را بهتر بفهمد. فهميدن مطالب موجب تحكيم آنها در حافظه مي شود پس خواندن تجسسي براي غلبه بر تنبلي ، حالت كسلي، پرتي حواس، از طريق تحريك حس كنجكاوي و شركت فعالانه در مطالعه به كار مي رود.

جديت در مطالعه:
به محض نشستن پشت ميز مطالعه خواندن را با جديت شروع كنيد ، چرا كه اگر سريع مشغول به كار مطالعه شويد ، تمركز حواس زود به دست مي آيد « اين ضرب المثل چيني را به ياد داشته باشيد كه: فتح ستارگاني كه هزاران فرسنگ از ما دور هستند با بر داشتن قدم اول امكان پذير است» شك و ترديد حاصلي جز حواس پرتي يا انحراف حواس و تسليم به تخيلات واهي ندارد ، اجازه ندهيد چيزي جز مطالعه ذهن شما را مشغول كند . با خود تصميم بگيريد تا مقدار زماني را براي مطالعه مشخص كنيد و خود را به مدت زماني خاص محدود كنيد . در اين زمان از مطالعه دست نكشيد ، به مطالعه ادامه دهيد ، اما زمان مطالعه را طولاني نكنيد بيهوده وسواس به خرج ندهيد ، بهانه تراشي نكنيد به خود تلقين كنيد كه فرد با اراده اي هستيد و مي توانيد هر درسي را به خوبي ياد بگيريد. جدي باشيد و با علاقه و انگيزه مطالعه كنيد تا هنگام مطالعه دچار حواس پرتي نشويد.

استفاده از رهنما:
يكي از شيوه هاي برقراري تمركز حواس، استفاده از يك رهنما چون ؛ انگشت سبابه، مداد و … به هنگام مطالعه است . زيرا استفاده از يك رهنما هنگام مطالعه باعث تمركز حواس بهتر ، افزايش سرعت مطالعه، عادت به روان خواندن، جلوگيري از برگشت دوباره خواني و اتلاف وقت و جلوگيري از خستگي چشم و ذهن مي شود.

خط كشيدن زير مطالب مهم:
استفاده از اين روش يكي از شايعترين راهبردي است كه اغلب دانش آموزان و دانشجويان از آن استفاده مي كنند.
لذا هنگام مطالعه بايد با استفاده از يك مداد ، ايده ها و مطالب مهم و اساسي را علامتگذاري نمود. زيرا براي مشخص نمودن ايده ها و مطالب مهم و اساسي و خط كشيدن زير آنها لازم است با تمركز حواس و دقت خاصي به مطالعه مشغول شد. پس خط كشيدن زير مطالب مهم باعث برقراري تمركز حواس و جلوگيري از حواس پرتي مي شود.

ياداشت برداري هنگام مطالعه:
ياداشت برداري نوعي تكرار درس است كه هم سبب تمركز حواس و هم موجب بيشتر به خاطر سپردن مطالب مي شود . ياداشت برداري خوب ، كاري جدي و فعال است كه با انديشيدن ملازمه دارد ، لذا براي ياداشت برداري بايد هنگام مطالعه فعال بود و لازمه فعال بودن ، داشتن تمركز حواس است و براي برقراري تمركز حواس جهت نوشتن ، هماهنگي چشم و مغز به منزله نوعي يادگيري تجسمي چند بعدي با قدرتي بي نظير است كه تمركز حواس را تقويت نموده و فهم مطالب و سرعت يادگيري را افزايش مي دهد.

پيشنهادات:
سعي كنيد با ايجاد انگيزه هاي نيرومند و در نظر گرفتن اهدافي كه برايتان مهم و جالب توجه است نسبت به مطالعه در خود شوق و علاقه ايجاد كنيد. زيرا علاقه داشتن نسبت به موضوعي سبب تمركز حواس در هنگام مطالعه آن موضوع مي شود.
موقعيتهايي كه نمي توانيد در آنها تمركز حواس داشته باشيد ، تجزيه و تحليل كنيد ، احساسات خود را مورد بررسي قرار دهيد و بدانيد كه چه عواملي افكار شما را دگرگون مي كنند. افكار منفي و بيمارگونه را از خود دور كنيد و هر موقعيت را تا حدي كه مي توانيد به طور منطقي تعبير و تفسير كنيد.
موضوعهاي مطالعاتي خود را تقسيم بندي كنيد يعني هر موضوعي را كه مي خواهيد مطالعه كنيد، آن را به قسمتهاي كوچكتر تقسيم كرده و به تدريج در زمانهاي مختلفي آنها را مطالعه كنيد.
هر وقت مصمم شديد مطالعه كنيد يا كار ديگري انجام دهيد ، بكوشيد بر عزم خود پا بر جا باشيد تا آن كار را به اتمام برسانيد .
زمانهاي مطالعه خود را با فعاليتهاي متنوع تقسيم نمائيد تا اينكه بتوانيد تمركز حواس خود را براي مدت زمان طولاني تري حفظ كنيد و مطالعه را در آن ساعت از روز انجام دهيد كه براي شما مناسب تر است .
استفاده از يك استراحت كوتاه در هر ساعت، انرژي لازم براي حفظ تمركز حواس را براي مدت زماني طولاني تر در اختيار فرد مي گذارد.
هركاري به جاي خويش نيكوست پس برنامه مطالعاتي داشته باشيد و براي هر كاري وقت به خصوص تعيين كنيد.

-با آگاهي ازفنون مطالعه و بكارگيري آنها در هنگام مطالعه در خود ايجاد تمركز كنيد زيرا كاربرد فنوني كه خواننده را در عمل مطالعه فعال مي سازد، كليد اساسي ايجاد تمركز است.

به جاي اينكه بكوشيد دنياي خارج را تغيير دهيد ، خود را تغيير دهيد و لازم نيست كه ديگران و يا رفتار آنها را مطابق دلخواه خويش تغيير دهيد.

چند برگ كاغذ روي ميز مطالعه خود داشته باشيد و مواردي از افكار منحرف كننده و مزاحم را ياداشت كنيد و بعد از مطالعه نسبت به حل آنها در حد امكان اقدام نمائيد.
ممكن است حواس پرتي شما ناشي از گرسنگي و تشنگي شديد، بي خوابي ، خستگي، و يا علت يا علل دروني ديگري باشد، در چنين موقعيتي هرگز مطالعه نكنيد.

هنگام مطالعه لباس راحتي به تن كنيد ، لباسي كه نه بسيار زبر باشد نه بسيار نرم ، نه بسيار گشاد باشد نه بسيار تنگ.
مطالعه در حالتهايي نظير دراز كشيدن ، به پشت خوابيدن، در حال راه رفتن تكيه زدن به ديوار و امثال اينها مفيد نمي باشد. زيرا در چنين موقعيتهايي نمي توان تمركز حواس خود را حفظ نمود ، بنابراين هنگام مطالعه سعي شود خم شدن كمر عادت نشود و فاصله كتاب تا چشم سي سانتيمتر باشد.

محركهاي محيطي از قبيل صداي راديو، تلويزيون، تلفن و… كه باعث حواس پرتي شما مي شوند از موقعيت مطالعه خود حذف كنيد.

بهترين وضعيت براي درس خواندن نشستن پشت ميز مطالعه مي باشد و بدترين وضعيت درازكش مي باشد چرا كه در اين وضعيت، فرد سريع از حال و هواي مطالعه خارج مي شود و تمركز حواس خود را از دست مي دهد.

محل مطالعه بايد از هر نظر مانند نور ، دما، درجه حرارت و … مناسب باشد.

انگيزه بسيار بالايي براي مطالعه داشته باشيد زيرا افرادي كه داراي انگيزه بسيار بالايي هستند مي توانند تمركز حواس خود را براي چندين ساعت حفظ كنند.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۸ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

سلامت جامعه با كنترل جمعيت

امروزه ديگر تنها كنترل جمعيت مشكل كشور محسوب نمي شود، بلكه ساختارهاي اساسي جمعيت به اندازه ساختار ظاهري جمعيت اهميت دارد. ازدواج و زناشويي، نظام خانواده و چگونگي آن، اشتغال و بيكاري، وضع سكونت و استقرار جمعيت و نابهنجاري هاي جمعيتي از ناهماهنگي هاي نسلي، قومي و فرهنگي تنها نمونه هايي از چالش هايي هستند كه بايد در تصميم گيري هاي جمعيتي كشور مورد توجه قرار گيرند.
    جمعيت ايران در سال 1200 و پيش از حمله مغول 5/2 ميليون نفر بوده. اين جمعيت در سال 1800 كمتر از 5 ميليون نفر بود. به عبارت ديگر، جمعيت كشور در طول 6 قرن فقط 2 برابر شده است.در طول يك قرن بعد و تا سال 1900، 3 ميليون نفر به جمعيت ايران اضافه شد. روزنامه هاي تهران23 آذر 1355 گزارش كرده بودند كه جمعيت ايران 34 ميليون و نفوس تهران و حومه اش 3 ميليون و 700 هزار تن است. سال 1355 سال سرشماري هر 10 سال يكبار ايران بود. جمعيت ايران 27 سال پس از آن زمان، تقريبا 2 برابر و نفوس تهران 3 برابر شده است.
    
    در سال1355 سومين سرشماري عمومي، افزايش جمعيت از 79/25 ميليون نفر در سال 1345 به 71/33 ميليون نفر را نشان داد كه معادل كاهش متوسط رشد سالانه جمعيت از 13/3 درصد در فاصله سال هاي 45 1335 به 71/2 درصد در فاصله سال هاي 55 1345 بوده است. چهارمين سرشماري در سال 1365 جمعيت را 49 ميليون و 445 هزار و 10 نفر با رشد 9/3 درصد اعلام كرد. در سال 1375جمعيت كشور 60 ميليون و 55 هزار نفر بود.
    
    جمعيت كل كشور براساس سرشماري 1385 حدود 70 ميليون و 472 هزار نفر است كه در مقايسه با جمعيت 60 ميليون و 55 هزار نفري سال 1375 رشدي معادل 61/1 درصد را در سال نشان مي دهد. ميانگين رشد جمعيت كشور طي دهه 1375 1365 معادل 96/1 درصد بوده است. با توجه به اين روند مي توان قضاوت كرد نرخ رشد جمعيت كه در دهه 1365 1355 با شتاب فزاينده اي همراه بوده بتدريج كاهش يافته و در حال حاضر روند كنترل شده اي را نشان مي دهد.
    
    جمعيت شهري كشور در سال 1385، معادل 5/68 درصد جمعيت كل كشور و برابر با 48 ميليون و 245 هزار نفر بوده است كه در مقايسه با جمعيت شهري سال 1375، رشدي برابر با 7/2 درصد را در سال نشان مي دهد.
    
    جمعيت شهري كشور در سال 1365 معادل 3/54 درصد، در سال1375 معادل 3/61 درصد و در سال 1385 معادل 5/68 درصد جمعيت كل كشور بوده و در 2 دهه 1385 1365 نرخ رشد سالانه جمعيت شهري معادل 3 درصد بوده است.
    
    جمعيت روستايي كشور كه در سال هاي 1365 و 1375 به ترتيب 7/45 درصد و 7/38 درصد جمعيت كل كشور بود، در سال 1385 به 5/31 درصد رسيده است. متوسط بعد خانوار كل كشور در سال 1385 برابر با 03/ 4 نفر بوده كه معادل 8/0 نفر كمتر از بعد خانوار در سال 1375 است. اين شاخص در سال 1375، 84/4 نفر بوده است. در سال 1385 بعد خانوار روستايي 36/4 نفر و بعد خانوار شهري 89/3 نفر بوده است. بيشترين بعد خانوار در استان سيستان و بلوچستان معادل 12/5 نفر و كمترين آن در استان هاي گيلان و تهران معادل 59/3 نفر و 60/3 نفر بوده است.
    
    جمعيت زير 14 ساله كشور كه در دهه 13651355 حدود نيمي از جمعيت كشور را تشكيل مي داد در سال 1385، 08/23 درصد از جمعيت كشور را در برمي گيرد و از اين لحاظ جامعه ايران بتدريج ويژگي دارا بودن جمعيت بسيار جوان را پشت سر مي گذارد. جمعيت فعال 10 ساله و بيشتر كل كشور در سال 1385 معادل 23 ميليون و 466 هزار نفر بوده كه 25/87 درصد آنها شاغل هستند.
    
    جمعيت فعال 10 ساله و بيشتر، در سال 1385 در مناطق شهري 15 ميليون و 929 هزار نفر بوده است كه 18/88 درصد آن را شاغلان و 82/11 درصد آن را بيكاران تشكيل مي دادند. در مناطق روستايي در همين سال7 ميليون و 493هزار نفر جمعيت فعال شمارش شده اند كه 27/85 درصد آن را شاغلان و 73/14 درصد آن را بيكاران تشكيل داده اند.
    
    درصد شهرنشيني در كشور از 3/61 درصد در سال 1375 به 5/68 درصد در سال 1385 افزايش يافته است. اين فرآيند بر اثر 2 پديده مهاجرت روستاييان به شهرها و تبديل روستاها به شهر حاصل شده است.
    
    در سال 1385، 5/31 درصد جمعيت كشور در مناطق روستايي و عشايري ساكن بوده اند. طي دهه 13851375 سالانه به طور متوسط 44/0 درصد از جمعيت روستايي كشور كاهش يافته كه ناشي از مهاجرت به شهرها و تبديل روستاها به شهر بوده است. به اين ترتيب در دهه 13851375 بيشترين جريان مهاجرت و نيز تبديل روستاها به شهرها در استان اصفهان (87/2 درصد)، مركزي (31/2درصد) و تهران (07/2 درصد) اتفاق افتاده است.
    
    در كل كشور تنها استان هاي سيستان و بلوچستان، فارس، كرمان، هرمزگان و كهگيلويه و بويراحمد نرخ رشد مثبت در جمعيت روستايي خود را در دهه اخير داشته اند.
    
    موفقيت در كنترل جمعيت
    
    در ايران كنترل جمعيت و تنظيم خانواده به صورت پراكنده در سال 1337 شروع شد. از سال 1348 اين كار به صورتي متمركز ادامه يافت.
    
    پس از پيروزي انقلاب اسلامي در سال 1365 توجه ها به افزايش جمعيت جلب شد و پس از اولين سمينار ملي جمعيت و توسعه در سال 1367 برنامه ملي تنظيم خانواده مورد تاييد حضرت امام خميني در سال 1368 قرار گرفت و متعاقب آن دولت سياست تحديد مواليد را اعلام كرد. در سال 1368 اين سياست رسمي با عنوان تنظيم خانواده اتخاذ شد و اجراي آن به وزارتخانه هاي بهداشت و درمان و آموزش پزشكي، فرهنگ و آموزش عالي، آموزش و پرورش و سازمان هاي ذي ربط ديگر واگذار شد.
    
    در سال 1370 لايحه كنترل جمعيت و تنظيم خانواده از طرف دولت تهيه و تقديم مجلس شد و در سال 1372 از تصويب مجلس گذشت و به تاييد شوراي محترم نگهبان رسيد. اين مصوبه نشانه بارز حمايت همه جانبه نظام جمهوري اسلامي ايران و تعهد سياسي دولت از اجراي برنامه هاي تنظيم خانواده و كنترل جمعيت است. اين قانون نه فقط به قطع انگيزه ها و پاداش هاي متعلقه به خانواده هاي پر اولاد و فرزندان زياد دست زد، بلكه به موازيني فراتر از تنظيم خانواده مانند ايجاد فرصت هاي آموزشي و اشتغال زنان، تامين امكان بقاي نوزادان از طريق بهبود خدمات بهداشت مادر و كودك از يكسو و از سوي ديگر گسترش پوشش نظام تامين اجتماعي به عنوان منبع تامين و حمايت سنين كهولت تاكيد داشت.
    
    با كوشش هاي انجام شده، حجم جمعيت ايران كه مي رفت به حد 93 ميليون نفر تا سال 1385 افزايش يابد، اينك در حد 70 ميليون نفر متوقف شده و از اين طريق فقط در فاصله سال هاي 1385 1368 از حدود 23 ميليون اضافه بار جمعيت در كشور جلوگيري شده است.
    
    اهميت تنظيم خانواده
    
    تنظيم خانواده در 2 بعد خانواده و جامعه اهميت دارد.تنظيم خانواده در مقياس خانوادگي، وسيله اي براي فاصله گذاري بين فرزندان و تعيين تعداد فرزندان است.
    
    برخلاف برداشت عمومي، تنظيم خانواده تنها ابزار كنترل جمعيت است. در اين نگرش، جنبه هاي ارتقاي سلامت تنظيم خانواده كه در سطح خانواده و جامعه از اهميت زيادي برخوردار هستند، ناديده گرفته مي شود.
    
    برنامه هاي تنظيم خانواده و جمعيت، منحصر و محدود به كنترل باروري در زن نيست و ابعاد مهم تري نظير جنبه هاي بهداشتي، اجتماعي، اقتصادي، حقوقي، رواني و فرهنگي را نيز شامل مي شود كه به مراتب از اهميت بيشتري برخوردارند. يكي از اهداف برنامه هاي تنظيم خانواده، توانمندسازي خانواده ها براي تصميم گيري آزادانه، آگاهانه و مسوولانه به منظور تعداد و فاصله گذاري بين فرزندانشان است. افزايش آگاهي جامعه از تاثير بارداري هاي ناخواسته و پرخطر بر سلامت مادر و كودك، موجب بهبود سلامت خانواده و در نهايت جامعه مي شود.
    
    برنامه هاي تنظيم خانواده و جمعيت، منحصر به كنترل باروري در زنان نيست و ابعاد مهم تري نظير جنبه هاي بهداشتي، اجتماعي، اقتصادي، حقوقي، رواني و ... را نيز شامل مي شوددر كشور ما نسبت مرگ مادران ناشي از بارداري و زايمان از مقدار 91 مرگ در 100 هزار تولد زنده در سال 1366 به 4/37 مرگ مادر در 100 هزار تولد زنده در سال 1375 كاهش يافته است. اطلاعات سال 1384 كاهش بيشتر اين نسبت را تا 6/24 مرگ مادر در 100هزار تولد زنده نشان مي دهد. حدود همين فاصله زماني پوشش روش هاي مطمئن پيشگيري از بارداري از 5/27 درصد در سال 1368 به 60 درصد در سال 1384 افزايش يافته است. اين ميزان ها مي تواند نشان دهند كه در ايران نيز مانند ديگر كشورهاي جهان شايد بتوان تنظيم خانواده را به عنوان يكي از مهم ترين دلايل براي كاهش مرگ و مير مادران جامعه در نظر گرفت.
    
    در بعد اجتماعي، يكي از راه هاي برقراري تعادل ميان توسعه اقتصادي و اجتماعي ، ميزان رشد جمعيت است؛ البته جلوگيري از زاد و ولد تنها راه حل توسعه يافتگي نيست، بلكه يكي از راه ها محسوب مي شود. اين شيوه وسيله اي است تا بتوان تعادل ميان رشد اقتصادي و افزايش جمعيت را برقرار كرد.
    
    امروزه هدف اساسي در كليه برنامه هاي تنظيم خانواده و جمعيت، هماهنگي ساختار جمعيتي با روند توسعه اقتصادي و اجتماعي است. از جانب ديگر هدف اصلي توسعه اقتصادي بر اعتلاي كيفيت زندگي مردم معطوف شده و افزايش ناخالص ملي رفاه بيشتر را براي مردم، بخصوص آنها كه در پايين ترين سطوح در آمد قرار دارند، مدنظر قرار مي دهد.
    
    برنامه هاي تنظيم خانواده و جمعيت منحصر و محدود به كنترل باروري در زن نشده و ابعاد مهم تري نظير جنبه هاي بهداشتي، اجتماعي، اقتصادي، حقوقي، رواني و فرهنگي را نيز شامل مي شود كه به مراتب از اهميت بيشتري برخوردارند.
    
    روزي براي جمعيت
    
    موضوع جمعيت جهان آنقدر اهميت دارد كه سازمان ملل يك روز را براي آن اختصاص دهد. دفتر بنياد جمعيت سازمان ملل متحد در سال 1990، يازدهم جولاي مصادف با 20 تير را به عنوان روز جهاني جمعيت نامگذاري كرد.همه ساله از طرف سازمان ملل عبارتي به عنوان شعار سال براي اين روز انتخاب مي شود.
    
    موضوع سال (2006) روز جهاني جمعيت، جوانان انتخاب شده بود و شعار «جوان بودن مشكل است » براي آن درنظر گرفته شد. موضوع روز جهاني جمعيت سال 2007 ، مشاركت مردان در تامين سلامت مادران بود و دو شعار هيچ زني در طول زندگي اش نبايد بميرد و مردان شريك و عاملان تغيير، حاميان حقوق بشر و دوران مادري سالم هستند به عنوان پيام آن سال در نظر گرفته شد. شعار روز جهاني جمعيت در سال 2008 «تنظيم خانواده حقي است كه بايد آن را به واقعيت تبديل كرد» بود. در سال 2009 موضوع تحصيلات زنان انتخاب شده است و شعار زنان تحصيلكرده جنگ با فقر براي آن در نظر گرفته شده است.
    
    بيستمين جشن روز جهاني جمعيت در جهان در حالي برگزار مي شود كه وضعيت زنان در بسياري از نقاط با مردان متفاوت است و بوضوح سطح تحصيلات پايين تري دارند.
    
    رو به سالخوردگي
    
    در حال حاضر هرم سني جمعيت ايران در حال انتقال از جواني به سالخوردگي است. بدين ترتيب اگر نقطه شروع كاهش اساسي و مستمر باروري در ايران را سال1365 در نظر بگيريم تا پايان ربع اول قرن پانزدهم هجري شمسي (1425) جمعيت ايران كاملاسالخورده خواهد بود. در حالي كه تا سال 1375 همواره كمتر از 5 درصد از كل جمعيت ايران در سنين بالاتر از 65 سال قرار داشت و هنگام نيل به سالخوردگي كامل جمعيت ( دهه سوم قرن پانزدهم) نسبت درصد جمعيت 65 ساله به بالابه حدود 15 درصد مي رسد كه در واقع بيش از 3 برابر خواهد شد.
    
    تامين نياز جوانان
    
    از نظر روند تحولات ساختاري ناشي از كاهش مستمر باروري آنچه در حال حاضر مساله محوري است تراكم نسبت زيادي از جمعيت در سنين نوجواني و جواني يعني 15 تا 24 سالگي است. افراد واقع در اين گروه سني هنگامي كه سطح باروري كشور بالابوده (دهه اول بعد از انقلاب اسلامي) به دنيا آمده اند و به همين لحاظ تراكم نسبي بالارا با خود به اين سنين منتقل كرده اند. نسبت درصد جمعيت 15 تا 24 ساله از كل جمعيت براي اولين بار در سال 1375 به بيش از 20 درصد رسيد و از آن پس نيز روندي رو به افزايش داشته است و در طول دهه 1380 نيز اين افزايش ادامه خواهد داشت.
    
    اگر در دهه گذشته اين خيل جمعيتي نياز به مدرسه داشت و ما شاهد مدارس دو شيفته و سه شيفته و ايجاد نسبتاً سريع تر تاسيسات و تسهيلات زيربنايي بوديم، اكنون تامين نياز هاي مرتبط به آموزش عالي، ايجاد اشتغال و بالاخره ازدواج و تشكيل خانواده خيل عظيم نوجوانان و جوانان در دهه جاري از مسائل اصلي و محوري كشور محسوب مي شود. در دهه 1380 ميزان ازدواج و به تبع آن باروري افزايش يافت كه اين منجر به نوعي مقاومت موقت در مقابل روند رو به كاهش باروري خواهد شد.
    
    مردان در كنار زنان
    
    سالانه بيش از نيم ميليون زن در پي بارداري و زايمان جان خود را ازدست مي دهند.99درصد اين زنان درجوامع در حال توسعه به سر مي برند. تعدادي بيش از اين از عواقب بارداري و زايمان كه پيامدهاي بسيار جدي دركيفيت زندگي زنان و خانواده هاي آنان دارد، رنج مي برند. تقريبا تمام اين مرگ وميرها و رنج ها قابل پيشگيري هستند. تعداد بيشماري از زنان در طول بارداري و زايمان به اين دليل كه حقوق جنسيتي و بهداشت باروري آنان ناديده گرفته شده است جان مي بازند.
    
    مردان به عنوان شركاي سلامت مادران مي توانند نجات بخش زندگي آنان باشند.آنها در بسياري از زمينه ها نقش تصميم گيرنده اي دارند. به طور معمول شوهران درخصوص تنظيم خانواده تصميم گيري مي كنند.
    
    حمايت يك همسر مطلع ، بارداري و زايمان يك زن را بهبود مي بخشد و مي تواند در زندگي يا مرگ زنان در زمان مشكلات و هنگامي كه زنان نياز به مراقبت هاي پزشكي فوري دارند تاثيرگذار باشد. پدران دلسوز مي توانند نقش مهمي در محبت، مراقبت و تغذيه كودكان خود ايفا كنند.
    
    بسياري ازكشورها در دهه گذشته موفقيتهاي قابل توجهي در كاهش نرخ مرگ و مير مادران به دليل دسترسي زنان در برنامه هاي تنظيم خانواده، دسترسي آنان به ماما و مراقبت هاي اورژانس زايماني به دست آورده اند. با وجود اين اقدامات بسيار بيشتري بايد در سراسر جهان براي دستيابي به اهداف هزاره به منظور بهبود سلامت مادران تا سال 2015 صورت پذيرد. همكاري با مردان استراتژي بسيار مهمي براي پيشرفت حقوق و بهداشت باروري است

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۷ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

خطر سلامت چيست ؟ عوامل تهديد كننده سلامت كدامند ؟

 خطر سلامت چيست ؟

 احتمال ايجاد يك پيامد نامطلوب يا هر عاملي كه اين احتمال را افزايش دهد را خطر مي ناميم .

/ خطرات حقيقي سلامت ، به طور عمده عوامل واقعي بيماريها و  همچنين حوادث عمده مي باشند . روش مقابله با اين خطرات  به طور عمده شناسايي شده است

/ده عامل خطر عمده باعث بيش از يك سوم تمام موارد مرگ و مير در دنيا مي باشد .  كم  وزني / روابط جنسي غير ايمن / فشار خون بالا / مصرف دخانيات / مصرف الكل / آب و فاضلاب آلوده / بهداشت فردي نامناسب / كم خوني فقر آهن / دود ناشي از سوخت هاي جامد در محيط هاي بسته / كلسترول بالا و اضافه وزن  عوامل اصلي تهديد كننده سلامت در سراسر دنيا مي باشند .

/هدف نهايي سيستم سلامت : بالا بردن اميد به زندگي سا لم در ميان  مردم است .

/ در صورت مداخله موثر بهداشتي ومقابله موثر با عوامل خطرسلامت ، امكان دست يابي به حداقل يك دهه  زندگي سا لم  بيشتر از حد طبيعي،  براي اكثر مردم، فقير ترين كشور هاي دنيا  وجود دارد .

/مداخله  بهداشتي چيست ؟

هر گونه اقدام و فعا ليت سلامتي ، هر گونه فعا ليت جهت بهبود ، پيشگيري ، علاج يا باز تواني كه هدف اصلي از انجام آن ، ارتقاي سلامت باشد را مداخله بهداشتي مي ناميم .

/ تاثير بسياري از عوامل خطر را مي توان به سرعت از بين برد و  فوايد اين گونه مداخله در طي يك دهه بعد قابل مشاهده خواهد بود . حتي تغييرات اندك در ميزان عوامل خطر، مي تواند فوايد بزرگي به همراه داشته باشد .

 

/ راهبرد هاي بهداشتي مبتني بر جمعيت كه رفتار هاي بهداشتي را به يك هنجار اجتماعي تبديل كند ، ميزان خطر را براي كل جمعيت كاهش مي دهند با انجام تغييرات كوچك در يك جمعيت بزرگ ، نتايج عمده بهداشتي و مطلوب بوجود مي ايد.

/ كاهش خطرات سلامت ، توسعه پايدار را ارتقا مي بخشد و مي تواند از نابرابري هاي موجود در جامعه بكاهد .

 

 

وضعيت موجود سلامت

/يك سوم از كل موارد  مرگ و مير در سراسر دنيا به دليل شيوع و رواج  رفتارهاي  پر

خطر است كه مي تواند تهديد كننده حيات  باشد.

/ دنياي امروز از بسياري جهات امن تراز گذشته  و از بسياري جهات  خطر ناك تر شده است .

/ پيشرفت هاي انجام شده در طي قرون 19 و 20 و بهبود كيفيت بهداشت عمومي باعث  تامين آب آشاميدني سا لم  و بهبود خدمات بهداشتي در بسياري از مناطق جهان گرديده است كه رابطه اي مستقيم با كنترل بيما ري هاي  اسها لي داشت .

/ برنامه هاي واكسينا سيون ، بلاي آبله را ريشه كن نمود . خطر ابتلا به بيماري هاي عفوني نظير ( فلج اطفال ،تب زرد ،  سرخك ، ديفتري ) از طريق  ايجاد ايمني ، در افراد و جمعيت ها كاهش داد و از ميليونها مرگ پيش از موعد جلو گيري نمود .

/ وضع قوانين و مقررات در محيط كار و جاده  ، توانست خطرات سلامت را كاهش دهد .

/ از طرفي ، سبك زندگي مردم در بسياري از مناطق دنيا درحال  تغيير است و اين تغيير بر سلامت افراد و خانواده ها اثر نامناسب دارد .

/ دشمنان شناخته شده سلامت و دوستان فقر در دنياي امروز نقش مهمي بر عهده دارند . عواملي چون  كم وزني ، آب ناسالم ، فاضلاب و بهداشت نامناسب ، روابط جنسي غير ايمن و دود ناشي از سوخت هاي جامد در محيط هاي بسته  ، جزو خطرات عمده سلامت هستند .

/ پر فشاري خون ، كلسترول بالا مصرف دخانيات و الكل ، چاقي و عدم تحرك فيزيكي ، سلامت را با مخاطره رو به  رو كرده . اين خطرات در كشور هاي در حال توسعه  نيز رو به گسترش است . در كشور هايي كه همزمان با مشكل بيماري هاي عفوني نيز ور به رو هستند ./ بيماري هاي غير مسري ، هم اكنون مسئول بيش از 60% موارد مرگ و مير در  دنيا مي باشد . و روند پر شتاب و  رو  به رشدي در تمام مناطق دنيا دارند .اين بيماري هاي به وضوح با تغيير در سبك زندگي مردم و رژيم هاي غذايي ، افزايش مصرف غذا هاي پر چرب ، نمكي و قندي فر آوري نشده در ارتباط است .

/ حتي در مناطق فقير نشين حاشيه كلان شهر ها نيز شاهد  بيماري هاي غير مسري هستيم . جايي كه همزمان از بيمار يهايي عفوني و بهداشت عمومي نامناسب نيز رنج ميبرند .

/ در جهان فعلي  از سويي ميزان بار بيماري ناشي از تغذيه نامناسب  در ميان فقرا و تغذيه بيش از حد در ميان  افراد متمول تر در همه جاي جهان ، بر فاصله جهاني ميان فقرا و اغنيا تاكيد مي كند .

/ در يك  انتهاي طيف عوامل خطر ، فقر قرار دارد . به طوري كه كم وزني عمده ترين عامل بيماري در ميان  صد ها ميليون نفر از فقير ترين انسانها و يك علت عمده مرگ و مير به خصوص در ميان  كودكان زير 5 سال است .

/ روابط جنسي غير ايمن عامل اصلي گسترش بيمار ي ايدز است كه تاثير عمده اي بر كشور هاي فقيري نظير آفريقا و اسيا به جاي كذاشته ا ست .  اين بيماي روند رو به رشدي در ساير نقاط دنيا نيز داشته است .

/ آب و فاضلاب غير سالم ، بهداشت فردي نامناسب ، كم خوني فقر آهن در مناطق عمده ي از آسيا و افريقا جزو ده خطر عمده سلامت قرار دارند . مرگ و مير هاي ناشي از آب و فاضلاب و بهداشت  فردي نامناسب بيشتر بر اثر اسهال هاي عفوني است . و از هر ده مورد مرگ و مير ناشي از اين بيماري ، 9 مورد آن در كودكان رخ مي دهد . تقريبا تمامي موارد مرگ و  مير در كشور هاي در حال  توسعه رخ مي دهد .

 / كم خوني فقر آهن يكي از شايع ترين  كمبود هاي غذايي در دنيا است . كودكان كم سن و سال و مادران آنها بيش از ديگران در معرض خطر هستند .

/ كمبود هاي ريز مغذيها نظير كمبود ويتامين A يكي ديگر از خطرات سلامت  وشايع ترين  عامل كوري اكتسابي د ركودكان است .

 / كمبود يد قابل پيشگيري  ترين ، علت عقب ماندگي ذهني و اسيب هاي مغزي است.

 / كمبود شديد روي ، باعث كوتاهي قد ، اختلال عملكرد ايمني و يك عامل مهم براي عفونت هاي تنفسي ، مالارياو و بيماري هاي اسهالي است

/ نيمي از جمعيت جهان با آلودگي هوا در محيط هاي بسته مواجه هستند . كه عمدتا ناشي از سوخت هاي جامد براي  طبخ غذا و گرمايش است . يك سوم تما م موارد عفونت هاي  تنفسي و حدود يك پنجم  از بيماري هاي انسدادي مزمن ريه از اين مشكل ناشي ميشود .

/ بسياري از عوامل خطر تهديد كننده سلامت ،  به الگو هاي زندگي و به خصوص نحوه مصرف مواد غذايي مر تبط هستند . فشار خون و كلسترول بالا ، ارتبا ط نزديك با مصرف بيش  از حد غذا هاي چرب يا شيرين و پر نمك دارند . اگر اين  غذاها را با تاثيرات كشنده دخانيات و الكل عجين شوند . مرگبار تر مي شوند .

/ دخانيات و الكل علاوه بر بيماري هاي قلبي ، سكته و ساير امراض جدي از جمله سرطان نيز مي باشد .

/ افزايش سريع رشد مصرف دخانيات و الكل به خصوص در كشور هاي در حال توسعه رخ داده است . تخمين زده شده است كه الكل در تمام دنيا 20 تا 30 % از سرطان هاي مري ، بيماري هاي كبدي ، صرع ، تصادفات جاده اي ، ديگر كشي و ساير آسيب هاي عمدي بوده است .

/ در كشور هاي در حال توسعه  ، نقش عوامل خطري چون فشار خون و كلسترول بالا ، دخانيات ، الكل  چاقي و بيماري هاي مر تبط با آن در كنار بيماري هاي عفوني كه هم چنان در كشور هاي در حال توسعه باقي و تسخير ناپذير است ، بار مضاعفي بر دوش اين كشور ها است .

/ نداشتن فعاليت جسماني عامل حدود 15 % از مورد سرطان ها ، ديابت و بيماري هاي قلبي است .

/ فروش دخانيات و الكل در شور هاي در حال توسعه رو به افزايش است .  ميزان مرگ و مير در ميان سيگار يهاي در تمام سنين دو يا سه برابر بالاتر از غير سيگاري ها  است و در صورت در پيش نگرفتن  سياست هاي كنترلي و افزايش پيش بيني پذير خطراتي نظير روابط جنسي غير ايمن ، مصرف دخانيات ، اميد به زندگي در برخي كشور ها تا حدود بيست سال مي تواند كاهش بيابد .

 



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

تشخيص مشكلات اجرايي براي مديران

تشخيص مشكلات اجرايي براي مديران

يكي از سخت ترين كارهاي هر مدير يا ناظر اين است كه دليل يك مشكل اجرايي را پيدا كند. از آنجا كه تصميم گيري براي حل اين مشكل تاحد زيادي به تشخيص آن بستگي دارد، ارزيابي درست اهميت بسيار زيادي پيدا مي كند. در اين مقاله، يك نمونه از فاكتورها و عواملي را طرح مي كنيم كه مي تواند بر عملكرد كارمندان تاثير بگذارد، تا عامل احتمالي يك مشكل اجرايي را كمتر ناديده بگيريد.

طبيعت عملكرد

عملكردهاي كاري تحت تاثير عوامل مختلفي هستند. وقتي عملكرد عالي باشد، درنتيجه موقعيت هاي مختلفي ايجاد شده است كه به اتفاق هم تلاش كرده اند و اين نتيجه عالي را به وجود آورده اند. درنتيجه، عملكرد عالي مستلزم اين است كه همه تاثيرات ممكن و مربوط بر روي آن در جاي مناسب خود قرار داشته باشند.

متاسفانه، عملكرد ضعيف مي تواند در نتيجه يك عامل خاص اتفاق افتاده باشد كه به طور قابل ملاحظه اي تاثيرگذاري آن را كاهش مي دهد. معمولاً يك مشكل اجرايي و عملكردي كه كنترل و بازبيني روي آن صورت نگيرد، آنقدر گسترش مي يابد كه ساير تاثيرات نيز از مثبت به منفي تبديل مي شوند.

مدل 7 عاملي

ما 7 عامل را پيشنهاد مي كنيم كه مي تواند بر سطح عملكرد فرد تاثير بگذارد. اين فاكتورها مي توانند افزاينده باشند. براي آندسته از شما كه درس محبوبتان در مدرسه رياضي نبوده است، اين يعني عملكردتان به قدرت ضعيف ترين حلقه در زنجيره عوامل تعيين كننده خواهد بود. اگر در هر كدام از فاكتورهاي زير نقص داشتيد، مطمئناً عملكرد شما دچار مشكل خواهد شد.

فاكتور 1:  استعداد

استعداد به توانايي ذاتي فرد براي انجام كارهاي مختلف اطلاق مي شود. هركدام از ما، نقاط ضعف و قدرتي داريم كه تعيين مي كند مي توانيم يك كار را ياد بگيريم يا نه. استعداد ضعيف در يك كار خاص به اين معني است كه آن فرد هيچوقت نمي تواند ياد بگيريد كه چطور بايد آن كار را خوب ياد بگيرد، حتي وقتي بهترين پشتيبان ها را هم در آن زمينه داشته باشد. ارزيابي استعداد كاري فوق العاده دشوار است.

فاكتور 2:  سطح مهارت

حتي ساده ترين مسئوليت ها هم نياز به مهارت دارد. تفاوت مهارت با استعداد در اين است كه تا سطحي كه استعداد مقدور كند، قابل يادگيري هستند. براي ارزيابي اينكه نقص در عملكرد درنتيجه فقدان مهارت ايجاد شده است يا نه مي توانيد سوال كنيد، "آيا اگر زندگي آن فرد به آن كار بستگي داشت، مي توانست آنرا انجام دهد يا نه؟" اگر پاسخ آن منفي بود، آنوقت مي توانيم بگوييم كه مشكل سطح مهارت بوده است.

فاكتور 3: درك مسئوليت

فرد بايد ذات آن كار را بفهمد و بداند كه چه انتظاري از آن مي رود. اگر اين ارتباط مشخص وجود نداشته باشد، هر ميزان مهارت و استعداد و انگيزه هم كه فرد داشته باشد، هيچ تاثير مثبتي روي عملكرد وي نخواهد داشت. مديريت عملكرد يكي از راه هاي متداول براي انتقال درك از آن كار است. بهترين راه براي ارزيابي درك كارمند از آن وظيفه خاص، اين است كه سوالاتي طي آن عمل از او بپرسيد.

فاكتور 4:  انتخاب به كار گيري تلاش

اين فاكتور به همراه فاكتور بعدي، فاكتورهاي انگيزه اي هستند. اگر يك فرد استعداد كاري را داشته باشد، مهارت آن را نيز كسب كرده باشد و درك خوبي هم از نحوه انجام آن داشته باشد، ممكن است عواملي وجود داشته باشد كه فرد همه تلاش خود را براي انجام آن عمل خاص به كار نگيرد. اين مشكل مي تواند كاملاً شخصي يا مربوط به مخيط كار باشد. ارزيابي وجود مشكلات انگيزه اي كار بسيار دشواري است و به بهترين روش با آزمايش شاخص هاي رفتاري ديگر (غيبت فرد، شركت نكردن در ميتينگ ها، يا ساير عواملي كه مي تواند نشاندهنده فقدان انگيزه در وي باشد)  قابل انجام است.

فاكتور 5:  انتخاب ميزان به كار گيري تلاش

گاهي اوقات مسئله به كار گرفتن يا نگرفتن تلاش و كوشش فرد نيست. يك كارمند ممكن است تلاش خيلي كمي را در كار بگذارد و درنتيجه كارش حاصل خوبي در بر نداشته باشد.

فاكتور 6:  پشتكار

عملكرد مستلزم اين است كه تلاشي كه فرد به كار مي گيرد، در طول زمان همچنان پابرجا باشد. اين عامل انگيزشي مي تواند منجر به پروژه هايي شود كه شروع مي شوند اما هيچوقت تكميل نمي شوند. اگر كارمندي در انجام كارهاي خود پشتكار نداشته باشد، مي تواند نشاندهنده خستگي، ترس از شكست، يا نداشتن مهارت باشد. براي كشف دليل اين مسئله، نياز به بحث هاي محتاطانه و ديپلماتيك است.

فاكتور 7:  عوامل خارجي

عملكرد مي تواند به خاطر عواملي كه خارج از كنترل فرد باشد نيز پايين بيايد. خود سازمان مي تواند موانعي بر سر راه عملكرد افراد ايجاد كند يا ممكن است فرد همكاران يا مديراني داشته باشد كه به هيچ وجه حس همگاري نداشته باشند. صحبت كردن با كارمند حين مديريت عملكرد بايد عوامل خارج از كنترلي كه مي تواند از پيشرفت او جلوگيري كند را نيز در نظر داشته باشد.  اگر به اين عوامل خارجي اجازه ادامه يافتن داده شود، سطح انگيزه فرد پايين خواهد آمد و مشكل حادتر و پيچيده تر مي شود.

نتيجه گيري

مشكلات اجرايي و عملكردي بايد به محض اينكه اتفاق مي افتند، رسيدگي شوند و براي اين منظور مي توان از عواملي كه در بالا ذكر شد استفاده كرد. وقتي با كارفرما با همكاري و مساعدت كار كنيد، كنترل و حل اين مشكلات بسيار آسانتر خواهد شد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۶ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

خانمها: از بين بردن دائم بوي بد مجراي تناسلي

خانمها: از بين بردن دائم بوي بد مجراي تناسلي

چه 15 سالتان باشد و چه 65 سالتان، احتمالاً يادتان مي آيد كه هميشه در مجلات مربوط به خانم ها دنبال اين بوده ايد كه ببينيد بوي دستگاه تناسليتان نرمال است يا بويي تند و زننده دارد. همه اين مجلات هم به طرق مختلف به شما اطمينان مي دهند كه اندام جنسي همه خانم ها بويي خاص دارد. بعد چند وقت راحت مي شويد و از فكر آن بيرون مي آييد. اما اگر شما هم جزء ميليون ها زني هستيد كه در يك نقطه از زندگيتان دچار عفونت در دستگاه تناسلي شده ايد، مطمئناً هربار كه از عطر يا صابون استفاده نكرده باشيد، بويي زننده از اندام جنسي خود به مشامتان مي خورد. گاهي اوقات هم ممكن است همسرتان در اين باره انتقاد كند.

اين مسئله مايه خجالت و بسيار تحقيرآميز است.

بوي بد دستگاه تناسلي علتش عفونت است

سه عفونت متداول اين اندام عبارتند از: برفك (candida)، تريكوموناس واژيناليس (trichomonas vaginalis) و واژينوز باكتريايي (bacterial vaginosis).  همه اين عفونت ها را مي توان با داروهاي آنتي بيوتيك و ضد قارچ درمان كرد اما اكثر خانم هايي كه چنين مشكلاتي داشته اند مي دانند كه قابل برگشت است. بااينكه اين عفونت ها مي تواند از طريق رابطه جنسي منتقل شود، اما همه آنها خودبه خود بروز مي كنند؛ يعني ممكن است فرد رابطه جنسي هم نداشته باشد و دچار آن شود. اين زماني اتفاق مي افتد كه دستگاه تناسلي بين باكتري "خوب" و "بد" نامتوازن مي شود.

اما يك محصول جديد و طبيعي وارد بازار شده است كه به برگرداندن اين توازن كمك مي كند و درنتيجه بوي بد دستگاه تناسلي را نيز از بين مي برد. اين محصول چيزي نيست جز: انزارا (Enzara)

درماني طبيعي و موثر براي بوي بد دستگاه جنسي

انزارا، كه يك مكمل غذايي پرو و پري بيوتيك است، براي برگرداندن توازن طبيعي باكتريايي در غشاي واژن عمل مي كند. اين دارو، باكتري هاي ترشح كننده آنزيم و ايجاد كننده بوي بد را از بين مي برد. اما اين مكمل برخلاف ساير داروهاي پرو يا پري بيوتيك، حاوي مواد لبني نيست بنابراين مي تواند جايگزين خوبي براي آنهايي باشد كه به لاكتوز حساسيت دارند.

اين مكمل توسط كمپاني امريكايي توليد شده است كه از متخصصين و پزشكان آسيايي و اروپايي استفاده كرده است كه درمان هاي دارويي در آنجا پيشرفته تر است تا امريكا. انزارا محصول 3000 ساعت تحقيق است كه نشان داده در عرض 7 روز در 5/94% از موارد توانسته بوي بد اندام جنسي را از بين ببرد.

توليدكننده هاي اين محصول موفقيت آنرا تضمين مي كنند و براي اثبات ادعاي خود يكسال برگشت پولتان را ضمانت مي كنند.

نظر مصرف كننده هاي اين محصول:

"انزارا براي من واقعاً موفقيت آميز بود. قبل از اين خيلي چيزها را امتحان كرده بودم و اثر همه آنها تقريباً موقتي بود. با تحقيقاتي كه انجام دادم با انزارا آشنا شدم. انزارا يك راه جادويي، كاملاً طبيعي و بي ضرر براي رهايي از شر بوي بد دستگاه تناسلي است. اين همان چيزي بود كه من دنبالش بودم. من سالها دچار اين مشكل بودم و الان ديگر به هيچ وجه از آن واهمه اي ندارم."

"تقريباً دو هفته است كه از انزارا استفاده مي كنم. من مدت هاست كه اين مشكل را دارم  و فكر مي كردم تا آهر عمر مجبورم آنرا تحمل كنم. ازدواج من سر همين موضوع بر هم خورد...مي شنوم كه همكارانم چطور در گوشي درمورد اين بوي بد با هم صحبت مي كنند...اما وقتي اين محصول را استفاده كردم بعد از سه روز اين بوي بد از بين رفت. "

برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

گرمازدگي و روشهاي مقابله با آن

گرمازدگي و روشهاي مقابله با آن

بيماريهاي مـربوط به گرما هنگامي روي مي دهند كه دمــاي بـدن فرد از حد طبيعي خود افزايش مي يابـد. بدن انسان بطور عمده توسط منبسط ساختن عروق سـطـــحي پوست و تعريق دماي افزايش يافته بدن را كاسته و سبب تنظيم و كنترل گرماي بدن مي گــردد. اما در آب و هواي مرطوب عملكرد تعريق مختل و كنـد شده و بدن ديگر قادر به خنك ساختن خود نميـباشد. دو عـــامل فعاليت بدني شديد و طولاني مدت و آب و هواي گرم مسبب بيماريهاي مربوط به گرما هستنـد. همچنين زماني كه فرد دچار كم آبي در بدن خود ميگردد در معرض عوارض گرماي زياد قرار خواهد داشت زيرا در اين حالت غلظت خون بدن افزايش يافته و جريان خون كند ميگردد كه سبب اختلال در عملكرد ارگانهاي بدن مي شود. عوارض ناشي از گرما به قرار زير است:

1- گرمازدگي خفيف
در اين حالت بدن بشدت عرق كرده و حجم خون كاهش مي يابد.

علايم:

تعريق شديد - ضعف - سرگيجه - سردرد - حالت تهوع - استفراغ - افزايش ضربان قلب - كاهش فشار خون-پوست مرطوب،سرد و رنگ پريده-افزايش درجه حرات مركزي بدن تا 39-38 درجه سلسيوس.

درمان:
انتقال بيمار به يك مكان خنك و سايه-دادن مايعات به بيمار براي جبران كم آبي بدن. براي جبران نمك بدن نيز بايد اندكي نمك (به نسبت يك قاشق چاي خوري نمك در يك ليتر آب) به آب اضافه كرد- لباسهاي فرد گرمازده را در آورده و يك ملحفه مرطوب دور بدن وي بپيچيد و يا توسط باد بزن مصدوم را باد بزنيد.

2- گرمازدگي شديد
اين حالت بسيار خطرناك بوده و خطر مرگ را نيز ميتواند در پي داشته باشد. در اين حالت حرارت مركزي بدن از 40.5 درجه سلسيوس فراتر ميرود. در اين وضعيت اغلب ارگانهاي بدن در معرض آسيب بافتي قرار ميگيرند. گرمازدگي شديد يك وضعيت اورژانس بوده و دماي بدن فرد گرمازده بايد سريعا كاهش يابد. عدم درمان گرمازدگي شديد به تشنج، كما و مرگ منجر خواهد شد. گرمازدگي شديد علاوه بر اثرات سوء آن بروي سيستم عصبي همچنين كبد، كليه ها، قلب و عضلات را نيز در معرض آسيب قرار ميدهد.

علايم:
پوست قرمز رنگ، داغ، رنگ پريده و خشك - ضربان تند و قوي - سردرد ضرباني - پريشاني و سرگيجه - تنفس كم عمق- مردمك چشم ممكن است متسع شده و به نور واكنش نشان ندهد.

عوامل ايجاد كننده:
قرار گرفتن در زير آفتاب به مدت طولاني-فعاليت شديد بدن-كم آب شدن بدن.

درمان:
تلاش براي كاهش حرارت بدن بايد بسرعت انجام گيرد: بيمار را به مكان خنك و سايه انتقال داده و لباسهايش را از تن جدا كنيد. روي دستها و پاها آب خنك ريخته و يا يك ملحفه خيس را دور بدن مصدوم بپيچيد- بيمار را در معرض باد قرار داده و يا توسط پنكه و يا باد بزن اقدام به خنك كردن وي كنيد. هنگامي كه روي دستها و پاها آب ميريزيد حتما دستها و پاها را شديدا ماساژ دهيد تا خون خنك شده به سمت نواحي مركزي بدن رانده گردد.

3- گرفتگي عضلات
همان گرفتگي عضلات ميباشد كه عامل آن گرما ميباشد. اين حالت پس از فعاليت شديد بدني ايجاد ميگردد. درمان آن خوراندن مايعات كافي همراه با اندكي نمك (به نسبت 4/1 قاشق چايخوري نمك در يك ليوان آب) به مصدوم و انجام حركات كششي پس از آن ميباشد.

4- سنكوب گرما
اين حالت نوعي غش خفيف ميباشد كه به علت فعاليت شديد در آب و هواي گرم ايجاد ميگردد. بدن در تلاش براي افزايش دفع گرما از بدن اقدام به منبسط ساختن عروق سطحي پوست ميكند اما هنگامي كه اين مكانيسم بسرعت انجام ميگيرد سبب كاهش جريان خون به مغز گشته و حالت غش را ايجاد ميكند.

علايم:
سرگيجه- سردرد- افزايش ضربان قلب- حالت تهوع- استفراغ- غش و بي هوشي.

درمان آن مانند درمان گرمازدگي خفيف ميباشد.

5-عرق سوز
در اين حالت نواحي خاصي در بدن (معمولا نواحي پوشيده شده توسط لباس) دچار خارش و سوزش شديد ميگردد. اين حالت بيشتر در آب و هواي گرم و مرطوب و در افراد خردسال، داراي فعاليت شديد، بيماران بستري و تب دار مشاهده ميگردد. اين عارضه معمولا پس از چند روز بخودي خود بر طرف ميگردد. هنگامي كه تعريق بدن افزايش مي يابد عرق به سلولهاي سطح پوست آسيب وارد ساخته و يك سد در مقابل خروج عرق ايجاد ميكند. بنابراين عرق در زير پوست به دام افتاده و تجمع مي يابد. در اين حالت برآمدگيهاي ريزي روي پوست ايجاد ميگردد. هنگامي كه اين برآمدگيهاي جوش مانند ريز ميتركند محتويات عرق تخليه گشته و فرد احساس سوزش ميكند.

درمان:
هيچگاه از مواد كاهش دهنده تعريق و يا پودر بچه استفاده نكنيد اين عمل تنها علايم را تشديد ميكند. تنها از لوسيون كالامين (CALAMIN) و يا كرم هيدروكورتيزون (HYDROCORTISON 1%) استفاده كنيد.

اقدامات پيشگيرانه:
1- در تابستان و هواي گرم لباسهاي سبك، گشاد و با رنگ روشن به تن كنيد.
2- در طول روز آب كافي بنوشيد. 8 ليوان آب.
3- در حين هر نوع فعاليت بدني در فواصل زماني معين به استراحت بپردازيد.
4- خود را  در برابر  گرماي آفتاب با  به سر گذاشتن كلاه و  يا استفاده از چتر محافظت كنيد.
5- فعاليتهاي شديد  خارج  از منزل را در ساعاتي كه هوا خنك تر ميباشد يعني  پيش از 10 صبح و يا پس از 6 بعد از ظهر برنامه ريزي كنيد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۵ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

روشهاي مقابله با كمر درد دوران بارداري

روشهاي مقابله با كمر درد دوران بارداري

هرچه بارداري شما جلوتر مي رود و رحم شما بزرگتر مي شود، ناراحتي هاي شما نيز بيشتر مي شود. كمر درد از جمله متداولترين شكايات خانم هاي باردار است.

اما نبايد كمر درد را بخشي از حاملگي خود بدانيد و اصلاً خم به ابرو نياوريد. راه هاي زيادي براي برطرف كردن اين درد وجود دارد. پس بهتر است همين حالا اين تكنيك ها را ياد بگيريد چون بعد از وضع حمل هم براي بلند كردن نوزاد 3 تا 5 كيلوييتان لازمتان مي شود.

علت كمردرد دوران بارداري چيست؟

حداقل 50% از خانم ها در دوران بارداري خود دچار كمردرد مي شوند. خانم هاي باردار به دلايل مختلف در معرض اين مشكل قرار مي گيرند:

- وزن اضافي: وزني كه در دوران بارداري اضافه مي كنيد براي نوزاد شما خوب است اما مي تواند روي كمرتان فشار وارد كند.

- تغيير مركز ثقل: وقتي رحمتان بزرگتر مي شود، مركز ثقل بدن شما به سمت جلو تغيير مي كند. به تدريج—و احتمالاً بدون اينكه متوجه بشويد—سعي مي كنيد حالت قرارگيري بدنتان و طريقه حركت كردنتان را برحسب آن تغيير دهيد. اين اصلاحات ممكن است منجر به كمردرد شود.

- هورمون ها: در طول دوران بارداري، هورمون رلاكسين باعث مي شود رباط هاي بين استخوان لگن صاف شوند و مفاصل شما براي آماده سازي براي وضع حمل شل شوند. هرچه ساختاري كه از لگن شما حفاظت مي كند نرم تر مي شود، ناراحتي شما در ناحيه كمر بيشتر مي شود، مخصوصاً موقع راه رفتن و بالا و پايين رفتن از پله ها.

كمردرد ممكن است در هر زمان در دوره بارداري اتفاق بيفتد. اين مشكل در خيلي از خانم ها در فعاليت هاي روزمره و خوابيدن آنها تداخل ايجاد مي كند.

چه بايد بكنيد؟

اين تكنيك ها مي تواند به شما براي برطرف كردن ناراحتي و درد كمر كمك كند:

- توجه به حالت قرارگيري بدن: سالمترين حالت قرارگيري بدن كه قبل از بارداري مي دانستيد براي ماه هاي اول بارداري كه هنوز رحم بالاتر از نافتان نرفته است خوب است. شانه ها را به عقب داده، باسن را به سمت پايين فشار دهيد و صافِ صاف بايستيد.

با پيش رفتن بارداري و بزرگتر شدن رحم، به طور طبيعي شانه هايتان را بيشتر به سمت عقب مي دهيد تا كمي از وزن رحم كه شما را به سمت جلو مي كشد را برطرف كنيد. همين عمل منجر به فشار آوردن روي كمر خواهد شد. به همين دليل لازم است كه درمورد طرز ايستادن و نشستن خود با پزشكتان مشورت كنيد تا بهترين حالت را به شما معرفي كند.

- ايجاد اصلاحاتي موقع نشستن و ايستادن: وقتي مي نشينيد پاهايتان را كمي بالاتر قرار دهيد و به هيچ عنوان چهارزانو ننشينيد. در نشستن هاي طولاني مدت، هر از گاهي وضع نشستنتان را تغيير دهيد. اگر لازم است كه مدتي سر پا بايستيد، يك پا را روي يك پله كوتاه استراحت دهيد.

- تنظيم بالش ها موقع خواب: به پهلو بخوابيد، درحالتي كه يكي يا هر دو زانو را خم كرده باشيد. بالشي بين زانوهايتان و يك بالش ديگر هم زير شكمتان قرار دهيد.

- خودداري از بلند كردن اشياء سنگين و كودكان: وقتي مي خواهيد شيء را از روز زمين بلند كنيد، از كمر خم نشويد. درعوض، با پا روي زمين چمباتمه بزنيد، زانوها را خم كرده و روي پاهايتان فشار بياوريد نه كمرتان. از حركات ناگهاني دست و دراز كردن بيش از اندازه آن بالاي سر خودداري كنيد.

- لباس مناسب: كفش هاي پاشنه كوتاه و راحت بپوشيد. شلوارهايتان هم بايد شلوار مخصوص حاملگي با خطر كمر پايين باشد.

- ماساژ، گرما و سرما: پشتتان را گرم كنيد، مي توانيد از حمام داغ، حوله هاي داغ، بطري هاي آب داغ و زا اين قبيل استفاده كنيد. خيلي از خانم ها هم با گذاشتن يك بسته يخ روي كمرشان از درد راحت مي شوند. ماساژ پشت هم مي تواند برايتان مفيد باشد.

- حفظ تناسب اندام: تا آنجا كه پزشك مخصوصتان توصيه مي كند، يك برنامه ورزشي مي تواند كمرتان را قوي و سالم نگه دارد  و درد كمر شما را هم از بين ببرد. خيلي از خانم هاي باردار از شنا لذت مي برند و پزشكان نيز خيلي به اين ورزش در دوران بارداري توصيه مي كنند. پياده روي يا ورزش هاي مخصوص قبل از وضع حمل يا يوگا نيز براي شما مفيد است. يك حركت تمريني ديگر هم هست كه خيلي براي برطرف كردن كمر درد كمك مي كند: روي كف دست ها و زانوها خم شويد طوريكه دست ها در خط پشتتان قرار داشته باشند. شكمتان را تو كشيده و تيره پشتتان را به سمت بالا قوس دهيد. چند ثانيه اين حالت را نگه داريد و بعد آزاد كنيد. سه تا پنج مرتبه يك حركت را تكرار كنيد و كم كم تعداد تكرارها را به 10 برسانيد.

اگر اين تكنيك ها كمردرد شما را بهتر نكرد، حتماً با پزشكتان در اين مورد صحبت كنيد. پزشكتان احتمالاً رويكردها و تكنيك هاي ديگري مثل حركات كششي خاص كه بتواند بدون ايجاد مشكل براي نوزاد، درد را تسكين دهد، توصيه خواهد كرد.

درد كمر اگر سخت و تسكين ناپذير باشد و همراه با علائم ديگر ظاهر شود، مي تواند نشانه يك مشكل جدي تر باشد. درد شديد پايين كمر مي تواند علامت وضع حمل يا وضع حمل زودرس باشد. به همين دليل نبايد به هيچ عنوان دردهاي كمر را ناديده بگيريد.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)

ناتواني نعوظ: علل و روشهاي درماني

ناتواني نعوظ: علل و روشهاي درماني

ناتواني در نعوظ كه گاهي ناتواني جنسي نيز ناميده مي شود، عدم توانايي مكرر در حفظ نعوظ آلت تناسلي براي برقراري رابطه جنسي است. كلمه "ناتواني جنسي" ممكن است براي ساير مشكلات مربوط به رابطه جنسي و توليد مثل نيز مورد استفاده قرار گيرد، مثل فقدان ميل جنسي يا مشكل در انزال يا ارگاسم. استفاده از واژه ناتواني در نعوظ بحث را كاملاً روشن كرده و مشخص مي كند كه فقط ناتواني در اين مشكل خاص مد نظر است.

ناتواني در نعوظ، ناتواني كامل در دست يافتن به نعوظ، ناتواني گاه و بيگاه در رسيدن به اين حالت و يا عدم توانايي در حفظ اين حالت به مدت طولاني را شامل مي شود. طبق آمار، در سال 1985 به ازاي هر 1000 نفر مرد در ايالات متحده، 7/7 از  ملاقات هاي پزشكي بخاطر اين مشكل بوده است. در سال 1999 اين ميزان تقريباً سه برابر شده و به 3/22 رسيده است. اين افزايش تدريجاً اتفاق افتاده و احتمالاً درمانهايي مثل دارو و ابزارهاي خلاء گسترده بوده و صحبت كردن درمورد اين مشكل جنسي مقبوليت بيشتري پيدا كرده است. به احتمال زياد، متداولترين داروي ارائه شده، سيلدنافيل سيترات (وياگرا) در مارس 1998 بوده است. آمار نشان مي دهد كه در سال 1999 در 6/2 ميليون مورد از ملاقات هاي آقايون در مطب پزشكان صحبت از وياگرا به ميان آمده و يك سوم اين موارد براي تشخيص مشكلاتي غير از ناتواني در نعوظ بوده است.

در مردهاي مسن تر، ناتواني نعوظ معمولاً دليل جسمي مثل بيماري، آسيبديدگي يا عوارض داروها دارد. هر نوع اختلالي كه منجر به آسيب رسيدن به اعصاب شود يا جريان خون را در آلت تناسلي مشكل ساز كند مي تواند دليل بروز ناتواني نعوظ شود. اين مشكل با بالاتر رفتن سن بيشتر مي شود: تقريباً 5 درصد از مردهاي 40 ساله و بين 15 تا 25 درصد از مردهاي 65 ساله از اين مشكل رنج مي برند.

ناتواني نعوظ را مي توان در هر سني درمان كرد و آگاهي از اين واقعيت روز به روز بيشتر مي شود. هر روز مردهاي بيشتري براي درمان اين مشكل خود از متخصص كمك مي گيرند و با درمان آن دوباره به فعاليت جنسي نرمال خود برمي گردند.

نعوظ چگونه اتفاق مي افتد؟

آلت تناسلي مردها دو حفره دارد كه اجسام غاري ناميده مي شود كه طول عضو را در بر مي گيرد. يك بافت اسفنجي اين حفره ها را پر مي كند. اجسام غاري توسط غشايي احاطه مي شوند كه پوشش فيبري بيضه ناميده مي شود. اين بافت اسفنجي حاوي عضلات صاف، بافت هاي فيبري، فضاها، سياهرگ ها و سرخرگ هاست. مجراي پيشاب در زير اجسام غاري امتداد دارد و توسط جسم اسفنجي احاطه مي شود.

نعوظ با تحريك حسي يا ذهني يا هر دو آنها آغاز مي شود. تكانه هاي مغز و اعصاب موضعي باعث مي شوند كه عضلات اجسام غاري ريلكس شده و جريان خون وارد آن شده و حفره ها و فضاها را پر كند. خون در اجسام غاري ايجاد فشار مي كند و باعث مي شود كه آلت تناسلي بلند شود. پوشش فيبري بيضه به نگهداشتن خون در اجسام غاري كمك مي كند و درنتيجه نعوظ ادامه مي يابد. وقتي عضلات آلت تناسلي براي قطع وارد شدن خون منقبض مي شوند و كانال هاي بيرون راندن خون باز مي شود، نعوظ عكس مي شود.

چه چيز موجب ناتواني در نعوظ مي شود؟

از آنجا كه نعوظ نيازمند يك توالي دقيق از اتفاقات است، ناتواني در نعوظ با اختلال در هر يك از اين اتفاقات مي تواند بروز يابد. اين توالي شامل تكانه هاي عصبي در مغز، ستون فقرات، و ناحيه اي اطراف آلت تناسلي و همچنين واكنش عضلات، بافت هاي فيبري، سياهرگها و سرخرگها در نزديكي اجسام غاري مي شود.

آسيب رسيدن به اعصاب، سرخرگها، عضلات صاف، و بافت هاي فيبري كه معمولا درنتيجه بيماري حاصل مي شود، يكي از متداولترين دلايل ايجاد ناتواني نعوظ مي باشد. بيماريهايي مثل ديابت، مشكلات كليوي، اعتياد به الكل، تصلب بافت، تصلب شريان، بيماري هاي عروقي، و بيماري هاي عصب شناسي تقريباً 70% از موارد ناتواني نعوظ را تشكيل ميدهند. بين 35 تا 50 درصد از مردهاي ديابتي دچار ناتواني نعوظ مي شوند.

انتخاب هاي سبك زندگي كه مربوط به بيماري هاي قلبي و عروقي باشد نيز خطر ابتلا به ناتواني نعوظ را بالا مي برد. سيگار كشيدن، اضافه وزن، و ورزش نكردن هم مي توانند دلايل احتمالي اين مشكل باشند.

همچنين، جراحي ها (به ويژه جراحي هاي مربوط به سرطان پروستات و مثانه) مي تواند موجب آسيب رسيدن به عصب ها و سرخرگهاي نزديك آلت تناسلي شده و منجر به ناتواني در نعوظ شوند. آسيب رسيدن به آلت تناسلي، ستون فقرات، پروستات، مثانه، و لگن خاصره نيز مي تواند با صدمه زدن به عصب ها، عضلات صاف، سرخرگ ها و بافت هاي فيبري اجسام غاري موجب ناتواني نعوظ شوند.

علاوه بر اين، ناتواني در نعوظ مي تواند يكي از عوارض جانبي بسياري از داروهاي متداول مثل داروهاي فشارخون، آنتي هيستامين يا ضد حساسيت ها، داروهاي ضدافسردگي، مسكن ها، داروهاي كنترل كننده اشتها، و سيمتيدين (داروي زخم) باشد.

متخصصين عقيده دارند كه عوامل روحي-رواني مثل استرس، اضطراب، گناه، افسردگي، اعتماد به نفس پايين، و ترس از شكست در رابطه جنسي 10 تا 20 درصد از موارد ناتواني در نعوظ را شامل مي شود.  مردهايي كه به دلايل جسمي دچار ناتواني نعوظ شده اند نيز معمولاً همان واكنش هاي روحي-رواني (استرس، اضطراب، احساس گناه و افسردگي) را تجربه مي كنند. ساير عوامل ممكن براي ايجاد ناتواني نعوظ مي توان به كشيدن سيگار كه بر گردش خون در سرخرگها و سياهرگها تاثير مي گذارد و همچنين اختلالات هورموني مثل پايين بودن سطح تستوسترون در بدن اشاره كرد.

ناتواني نعوظ چگونه تشخيص داده مي شود؟

سابقه بيمار

سابقه پزشكي يا جنسي بيمار به تعيين درجه و طبيعت ناتواني نعوظ كمك ميكند. از طريق سابقه پزشكي مي توان بيماريهايي كه منجر به اين مشكل مي شوند را پيدا كرد و با اطلاع وضعيت روابط جنسي فرد نيز مي توان ميل جنسي، نعوظ، انزال و ارگاسم او را بررسي كرد.

استفاده از برخي داروهاي تجويزي يا غيرقانوني خاص مي تواند نشاندهنده يك دليل شيميايي براي بروز 25 درصد از موارد اين مشكل به حساب آيد. قطع مصرف يا جايگزين كردن اين داروها مي تواند تاحدي مشكل را كمتر كند.

معاينات فيزيكي

معاينه فيزيكي مي تواند به شناخت مشكلات جسمي كمك كند. براي مثال، اگر آلت تناسلي به لمس كردن حساس نباشد كه يك مشكل سيستم عصبي بدن است، مي تواند دليل ايجاد مشكل باشد. ويژگي هاي جنسي غيرعادي مثل وضعيت رويش مو يا بزرگ شدن سينه ها نيز مي تواند نشاندهنده مشكلات هورموني در فرد باشد. پزشك با بررسي كاهش نبض در مچ يا قوزك پا مي تواند مشكل در گردش خون را تشخيص دهد. ويژگي غيرعادي در خود آلت تناسلي نيز مي تواند منبع مشكل باشد.

تست هاي آزمايشگاهي

آزمايشات مختلف مي تواند به پزشك براي تشخيص ناتواني نعوظ كمك كند. آزمايشات مربوط به بيماري هاي جسمي كه شامل شمارش تعداد گويچه هاي خون، تجزيه شيميايي ادرار، پروفايل چربي، و سنجش آنزيم هاي كراتين و كبد مي شود. سنجش مقدار تستوسترون هاي آزاد در خون نيز مي تواند اطلاعاتي درمورد مشكلات مربوط به سيستم غدد درون ريز به ما بدهد و در بيماران با ميل جنسي پايين ديده مي شود.

ساير آزمايشات

بازبيني نعوظ هايي كه در طول خواب اتفاق مي افتد مي تواند به رد كردن عوامل روحي-رواني كمك كند. مردهاي سالم در طول خواب نعوظ غيرارادي دارند. اگر اين نعوظ ها اتفاق نيفتد مي توان گفت ناتواني در نعوظ عامل فيزيكي و نه روحي-رواني خواهد داشت. البته اين آزمايشات چندان قابل اطمينان نيستند. دانشمندان اين تست ها را استاندارد نكرده اند و اعلام نكرده اند كه چه زمان بايد مورد استفاده قرار گيرند.

آزمايشات روانشناسي

آزمايش روانشناسي با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه مي تواند عوامل روحي-رواني را مشخص كند. با شريك جنسي فرد نيز براي تعيين انتظارات و تصورات حين رابطه جنسي مصاحبه مي شود.

ناتواني نعوظ چگونه درمان مي شود؟

اكثر پزشكان توصيه مي كنند كه درمان از كم شدت ترين تا شدتي ترين امتحان شود. براي برخي از مردان ايجاد چند تغيير ساده در سبك زندگي مي تواند مشكل را برطرف كند. ترك سيگار، كم كردن اضاف وزن، و بالا بردن فعاليت جسمي مي تواند براي برگرداندن عملكرد جنسي بسيار مفيد باشد.

قطع مصرف داروهايي كه عوارض جانبي دارند نيز قدم بعدي است. براي مثال، داروهايي كه براي فشارخون بالا مورد استفاده قرار مي گيرند به طرق مختلف عمل مي كنند. اگر تصور مي كنيد كه يك داروي خاص براي نعوظ شما مشكل ساز شده است، از پزشك خود بخواهيد در صورت امكان آنرا با داروي ديگري جايگزين كند.

روان درماني و تغيير رفتار در برخي بيمارها قدم بعدي براي درمان اين مشكل محسوب مي شود كه به دنبال آن از داروهاي تزريقي يا غذايي، خلاء و دستگاه هايي كه با جراحي كار گذاشته مي شوند استفاده مي شود. در موارد نادر، جراحي سرخرگها و سياهرگها انجام مي شود.

روان درماني

متخصصين معمولاً ناتواني در نعوظ كه دليل روحي-رواني داشته باشد را با تكنيك هايي براي كاهش اضطراب مربوط به رابطه جنسي درمان مي كنند. همسر فرد نيز مي تواند در اين مسير بسيار مفيد باشد به اين ترتيب كه با افزايش تدريجي صميميت تحريك به روند درمان كمك ميكند. اين تكنيك همچنين به از بين بردن اضطراب نيز كمك مي كند.

دارو درماني

داروهايي كه براي درمان ناتواني نعوظ مورد استفاده قرار مي گيرند را مي توان هم به صورت غذايي و هم تزريقي به داخل آلت تناسلي يا مجراي پيشاب بالاي آن مصرف كرد. در مارس 1998، كميته دارو و موادغذيي در امريكا، وياگرا، اولين قرص براي درمان ناتواني نعوظ را تاييد كرد. از آن زمان داروهايي مثل لويترا و سياليس نيز تاييد شدند. داروهاي ديگر نيز در دست تهيه و تاييد هستند.

وياگرا، لويترا و سياليس همه به يك طبقه از داروها به نام بازدارنده هاي فسفوديستراز تعلق دارند. اين داروها وقتي يك ساعت قبل از عمل جنسي مصرف شود، با تقويت تاثير اكسيد نيتريك، ماده شيميايي كه عضلات صاف آلت تناسلي را حين تحريك جنسي ريلكس كرده و جريان خون را تقويت مي كند، عمل مي كند.

بااينكه داروهاي غذايي واكنش به تحريك جنسي را تقويت مي كنند مثل داروهاي تزريقي نعوظ اتوماتيك ايجاد نمي كنند. دوز توصيه شده براي مصرف وياگرا 50 ميليگرم مي باشد و پزشك ممكن است آنرا برحسب وضعيت بيمار به 25 يا 100 ميليگرم برساند. دوز توصيه شده براي مصرف لويترا يا سياليس نيز 10 ميليگرم مي باشد كه پزشك مي تواند آنرا تا 20 ميليگرم هم بالا ببرد. دوز پايين 5 ميليگرمي نيز براي بيماراني كه از داروهاي ديگر استفاده مي كنند يا به خاطر وضعيت جسمي قادر به استفاده بالا از دارو نيستند، موجود است.

هيچيك از اين داروها نبايد بيش از يكبار مورد استفاده قرار گيرند. مردهايي كه از داروهاي حاوي نيترات مثل نيتروگليسرين براي مشكلات قلبي استفاده ميكنند نبايد از هيچيك از اين داروها استفاده كنند چون تركيب اينها ممكن است باعث پايين افتادن ناگهاني فشارخون شود. همچنين، اگر داروهايي به نام آلفا بلاكرها كه بري درمان بزرگ شدن پروستات يا فشارخون بالا مورد استفاده قرار مي گيردف مصرف مي كنيد حتماً با پزشك خود درميان بگذاريد چون مصرف اين دو دارو با هم (در 4 ساعت) ميتواند منجر به پايين افتادن ناگهاني فشارخون شود.

در مردهايي كه ميزان طبيعي تستوسترون در آنها پايين است، مصرف تستوسترون غذايي مي تواند به كاهش ناتواني نعوظ كمك كند اما گاهي اين روش ناموثر بوده و ممكن است منجر به آسيب رسيدن به كبد شود. بيماراني نيز ادعا كرده اند كه ساير داروهاي غذايي مثل يوهيمبين هيدروكلريد، دوپامين و سروتونين آگونيست و ترازودون نيز موثر هستند اما نتيجه مطالعات علمي دال بر بي ثباتي اين ادعاهاست.

خيلي از مردها با تزريق دارو به آلت تناسلي به نعوظ قوي تري دست پيدا مي كنند. دروهايي مثل هيدروكلريد پاپاورين (papaverine hydrochloride)، فنتولامين (phentolamine) و آلپروستاديل (alprostadil) نيز رگ هاي خوني را گشادتر مي كنند. اما اين داروها ممكن است عوارض جانبي ناخواسته اي مثل نعوظ پايدار، و اثر زخم به دنبال داشته باشند. نيتروگليسرين كه يك ريلكس كننده عضلاني است نيز اگر روي آلت تناسلي ماليده شود گاهاً ميتواند نعوظ را تقويت كند.

تحقيقات انجام شده روي داروها براي درمان ناتواني نعوظ به سرعت روبه گسترش است. بيماران بايد از پزشك خود درمورد آخرين دستاوردها سوال كنند.

دستگاه هاي خلاء

دستگاه هاي مكانيكي خلاء با ايجاد يك خلاءجزئي كه خون را به  درون آلت تناسلي مي كشاند، موجب نعوظ مي شوند. اين ابزارها سه قسمت دارند: يك سيلندر پلاستيكي كه آلت تناسلي درون آن قرار مي گيرد، يك پمپ كه هوا را از سيلندر خارج مي كند و يك بند لاستيكي كه براي حفظ نعوظ بعد از برداشتن سيلندر و حين رابطه جنسي به دور پايه آلت تناسلي بسته مي شود

جراحي

جراحي معمولاً به يكي از سه دليل زير انجام مي شود:

· براي كار گذاشتن دستگاهي كه بتواند آلت تناسلي را راست كند.

· براي ساخت دوباره عروق براي افزايش جريان خون در آلت تناسلي

· براي مسدود كردن سياهرگ هايي كه باعث مي شوند خون از بافت هاي آلت تناسلي نشر كند

دستگاه هايي كه ايمپلنت مي شوند اندام مصنوعي خوانده مي شوند و مي توانند در بسياري از مردها ايجاد معوظ كنند. مشكلات احتمالي اين دستگاه ها عبارتند از: خراب شدن مكانيكي و ايجاد عفونت.

ايمپلنت هاي نرم و قابل انعطاف از ميله هاي متداعي تشكيل شده است كه با جراحي در اجسام غاري كار گذاشته مي شوند. به اين طريق فرد با دست حالت آلت تناسلي را تنظيم مي كند. تنظيم حالت در طول يا كلفتي آلت تاثير نمي كند.

ايمپلنت هاي قابل تورم از سيلندرهاي متداعي تشكيل مي شوند كه با جراحي درون آلت تناسلي كار گذاشته مي شود و با استفاده از مايع فشار گسترده ميشوند. لوله هايي اين سيلندرها را به يك مخزن مايع و يك پمپ  كه اينها هم با جراحي كار گذاشته مي شوند، وصل مي كند. اين ايمپلنت ها قادر به افزايش طول و عرض آلت تناسلي هم هستند. همچنين حالت آلت تناسلي هم با اين دستگاه ها طبيعي تر است.

جراحي براي بازسازي سرخرگها نيز مي تواند ناتواني نعوظ ايجاد شده به خاطر انسداد جريان خون را كاهش دهد. كساني كه اين جراحي برايشان بيشتر توصيه مي شود مردان جواني هستند كه دچار انسداد عروق مي باشند. اما اين عمل در مردان مسن چندان موفق نيست.

جراحي سياهرگهايي كه باعث بيرون كردن خون از آلت تناسلي مي شوند معمولاً فرايندي عكس اين دارد يعني مسدود كردن عمدي. انسداد سياهرگها مي تواند نشر خون را كه سفت شدگي آلت تناسلي را حين نعوظ كاهش مي دهد كم كند. اما متخصصين هنوز از تاثير طولاني مدت اين روش آگاهي ندارند و اين عمل به ندرت صورت مي گيرد.

اميد به تحقيقات بيشتر

پيشرفت در شياف، داروهاي تزريقي، ايمپلنت ها و دستگاه هاي خلاء انتخاب هايي كه پيش روي مردان مبتلا به ناتواني نعوظ قرار دارد را بيشتر كرده است. اين پيشرفت ها همچنيين تعداد افراديكه جوياي درمان براي اين مشكل هستند را نيز بالا برده است. اخيراً ژن درماني براي ناتواني نعوظ در حال آزمايشاست كه مي تواند رويكردي طولاني مدت و بادوام داشته باشد.

برنامه هاي موسسه ملي ديابت و بيماري هاي كليوي در امريكا باهدف معرفي عوامل ايجاد اين مشكل به عموم مردم و پيدا كردن راه هاي درماني مناسب براي آنها مشغول به فعاليت است.

نكات مهم:

· ناتواني نعوظ ناتواني مكرر در ايجاد و حفظ نعوظ براي انجام رابطه جنسي است.

· ناتوني نعوظ بين 15 تا 30 ميليون مرد امريكايي را تحت تاثير قرار مي دهد.

· ناتواني نعوظ معمولاً براثر يك مشكل جسمي ايجاد مي شود.

· ناتواني نعوظ در هر سني قابل درمان است.

· درمان هاي آن عبارتند از: روان درماني، دارو درماني، دستگاه هاي خلاء و جراحي.



برچسب: ،
ادامه مطلب
امتیاز:
 
بازدید:

+ نوشته شده: ۶ مهر ۱۳۹۹ساعت: ۱۲:۵۹:۵۴ توسط:123 موضوع: نظرات (0)